Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Χάνονται 900 βρέφη το χρόνο εξαιτίας της κρίσης

Χάνονται 900 βρέφη το χρόνο εξαιτίας της κρίσης


Δεν επαρκούν οι μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών

Βαριά τη σκιά της πάνω στη νέα ζωή που έρχεται στον κόσμο ρίχνει η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. Εξαιτίας της, περίπου 900 βρέφη κάθε χρόνο δεν προλαβαίνουν να δουν το φως του ήλιου. Η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από τις πρώτες στη λίστα χώρες της Ε.Ε. στην περιγεννητική θνησιμότητα. Οι 9 στις 1.000 γεννήσεις παιδιών στη χώρα μας δεν καταλήγουν καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό άλλων χωρών βρίσκεται κοντά στις 2 ή και 3 γεννήσεις! 

Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να έρχονται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Φέτος για πρώτη φορά η Ειδική Επιτροπή Περιγεννητικής ζήτησε τον ακριβή αριθμό γεννήσεων από δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, ενώ ήδη εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας ριζικές αλλαγές στο σύστημα περιγεννητικής φροντίδας.

Μωρά πεθαίνουν κι έγκυες κινδυνεύουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης μονάδων εντατικής φροντίδας νεογνών. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που λέει ότι ακόμη και στα νοσοκομεία που λειτουργούν τέτοιες μονάδες παραμένουν κλειστές από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Για παράδειγμα, στο Αττικό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου, από τις τρεις μονάδες εντατικής νεογνών λειτουργεί μόνο η μία, κι από τα 20 κρεβάτια σε λειτουργία είναι μόνο τα 5! Τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας σκουριάζουν, τα κρεβάτια είναι κενά και τα μωρά χάνονται...

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος», είναι τέτοια η ένδεια του κράτους, ώστε δεν υπάρχει ούτε σύστημα εθνικής καταγραφής αυτών των θανάτων, κι αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, με αποτέλεσμα τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη βρεφική θνητότητα να πηγαίνουν πίσω στο 1998! Ο τραγικός απολογισμός αυτής της μελέτης παρουσιάζει 900 μωρά να τελειώνουν ετησίως τη ζωή τους, πριν καν την αρχίσουν.

Δημόσιες μονάδες εντατικής βρεφών λειτουργούν στα μαιευτήρια «Αλεξάνδρας», «Μαρίκα Ηλιάδη», στα Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Αγλ. Κυριακού» καθώς και στο Αττικό Νοσοκομείο. Αυτά εξυπηρετούν όχι μόνο την Αττική, αλλά σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός της Θεσσαλονίκης, καθώς τέτοιες εξειδικευμένες εντατικές δεν υπάρχουν στην επαρχία. Η δυνατότητά τους συνολικά, αγγίζει περί τα 40 κρεβάτια και τίποτε περισσότερο.

«Η περιγεννητική θνησιμότητα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε κυμαίνεται από 4-6 τοις χιλίοις», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, κ. Ανδρέας Σερέτης, συμπληρώνοντας: «Από αυτούς τους δείκτες προκύπτει ότι από τους 110.000 τοκετούς ετησίως περίπου, εάν δεχτούμε το 9 τοις χιλίοις ως θνησιμότητα στη χώρα μας, που εκτιμήσεις θεωρούν ότι είναι μεγαλύτερη, εάν λειτουργήσει το σύστημα της περιγεννητικής και νεογνικής φροντίδας σωστά και το ποσοστό μειωθεί στο 6 που έχει η Πορτογαλία και είναι το ανώτερο της Ευρώπης, σημαίνει ότι ετησίως θα ζουν περισσότερα από 500 νεογνά.

Ενημερωτικά η Πορτογαλία ξεκινώντας το σύστημα υγείας το 1989 είχε περιγεννητική θνησιμότητα 16 και είναι στο 6, η δε Τσεχία το 1995 ήταν στο 9 και το έχει μειώσει στο 3,5 τοις χιλίοις. Είμαστε το μόνο κράτος παγκοσμίως που δεν καταγράφουμε ακόμη επισήμως τη βρεφική θνησιμότητα. Η ανοργανωσιά που επικρατεί κοστίζει ζωές. Κι αυτό, γιατί μια προβληματική εγκυμοσύνη θα πρέπει να παρακολουθείται και να γεννά σε περιγεννητικό κέντρο αυξημένης φροντίδας».

Πηγή Newsbeast
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι αγανακτισμένοι δικάζουν τα «αρπακτικά» των αγορών


Η Γκόλντμαν Σακς, η Λόιντς και η Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας είναι ανάμεσα στους χρηματοπιστωτικούς και τραπεζικούς ομίλους που πρόκειται να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου...
Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος της ειδικής Εγκληματολογικής Μονάδας Ερευνας (Occupy Criminal Investigation Unit) τους κινήματος Occupy London, η οποία συστάθηκε με μοναδικό σκοπό τη συλλογή επιβαρυντικών στοιχείων κατά του «1% της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ». Την ώρα που τα βρετανικά δικαστήρια αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο την εκκένωση των υπό κατάληψη χώρων και κτιρίων του κινήματος «Καταλάβετε το Λονδίνο», το «Εθνος της Κυριακής» συνομίλησε με τους ακτιβιστές της βρετανικής πρωτεύουσας και τα ιδρυτικά μέλη της OCIU, οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως ετοιμάζονται να περάσουν στη «δεύτερη φάση» δράσης προ(σ)καλώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ένα «ιδιαίτερο» μπρα ντε φερ.
Πρώτο βήμα για την OCIU, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου 3 εβδομάδες και μετράει 10 μέλη που στην πλειονότητά τους έχουν εργαστεί σε εταιρείες οικονομικών συμβούλων, ασφαλιστικές και τράπεζες, ήταν η συλλογή του υλικού που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στις λεγόμενες «εικονικές δίκες του 1%».
Εφαλτήριο
Οι «δίκες» αυτές αναμενόταν να στηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στις υπό κατάληψη δικαστικές αίθουσες (Magistrate's Court) στην Ολντ Στριτ, με τη συμμετοχή επαγγελματιών δικηγόρων αλλά και ενός συνταξιούχου δικαστή που επέστρεψε στις δικαστικές αίθουσες για χάρη του κινήματος Occupy.
Παρά το γεγονός ότι οι εικονικές δίκες δεν έχουν νομική ισχύ, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για τη δημοσιοποίηση δεσμευτικών επιβαρυντικών στοιχείων κατά ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία -σύμφωνα με τα μέλη της ειδικής ομάδας- ενδέχεται με τη σειρά τους να προκαλέσουν την παρέμβαση της πραγματικής δικαιοσύνης.
Οπως εξήγησε στο «Εθνος της Κυριακής» η 28χρονη Νεφίσα -μία από τους ιδρυτές της OCIU που προτού προσχωρήσει στο «αντίπαλο στρατόπεδο» είχε περάσει και από την εταιρεία-κολοσσό Deloitte-, οι πρώτες υποθέσεις με τις οποίες έχει καταπιαστεί η ειδική ομάδα αφορούν τα «πλαστά κέρδη» και τις «μαύρες τρύπες» που εμφανίζουν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (τους οποίους οι φορολογούμενοι καλούνται να διασώσουν) και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους προέρχονται από διάφορους ?πληροφοριοδότες? που εργάζονταν σε καίριες θέσεις του συστήματος. Χαρακτηριστική υπόθεση στην οποία δίνεται ιδιαίτερη σημασία αυτές τις ημέρες είναι το «μυστηριώδες» έλλειμμα ύψους περίπου 20 δισ. λιρών που εμφανίζει η Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας, η οποία ανήκει κατά 80% στο Δημόσιο!
Οπως διευκρινίζει η Νεφίσα, τα πρώτα δείγματα του έργου της ειδικής ομάδας αναμενόταν να παρουσιαστούν στις «εικονικές δίκες», αλλά αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή. «Αυτές οι δίκες αποτελούν μια γεύση -και μια προειδοποίηση- για το πόσα στοιχεία είμαστε ικανοί να συλλέξουμε κατά των εγκληματιών αυτών» επισημαίνει η Νεφίσα προσθέτοντας πως «η ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να παραπεμφθούν στην... πραγματική δικαιοσύνη όσοι έχουν εκμεταλλευτεί το σύστημα ζημιώνοντας τους πολίτες».
Τέλος, όπως επισημαίνουν μέλη του Occupy London που πλέον έχουν μεταφέρει την πλειονότητα των συναντήσεών τους στην "Τράπεζα Ιδεών" (σε ένα υπό κατάληψη κτίριο της τράπεζας UBS), η ειδική ομάδα έχει στόχο να προχωρήσει σε καίριες παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς πέραν του οικονομικού εγκλήματος.
Οπως μας εξήγησαν, ήδη συλλέγονται πληροφορίες που έχουν στόχο να αμφισβητήσουν -μεταξύ άλλων- την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία αλλά και στις μεθόδους με τις οποίες κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου.
ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΚΕΡ
Ο τραπεζίτης που έγινε... ακτιβιστής
Σε πρόσωπο-κλειδί για την έκβαση των εικονικών δικών αλλά και για την περαιτέρω πορεία της Εγκληματολογικής Μονάδας Ερευνας του κινήματος Occupy London έχει εξελιχθεί ο Γκόρντον Κερ. Πρόκειται για τον πρώτο «πληροφοριοδότη» -και τον μοναδικό, του οποίου η ταυτότητα ήταν γνωστή μέχρι χθες- που προσχώρησε στο κίνημα εγκαταλείποντας την υψηλόμισθη θέση του σε επενδυτική τράπεζα. Σύμφωνα με τους συντονιστές της ειδικής ομάδας, ο Κερ είναι ένας από τους βασικούς «μάρτυρες κατηγορίας» και οι γνώσεις του πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τόσο στις δίκες όσο και μελλοντικά για τη στοιχειοθέτηση των υποθέσεων που αφορούν στους τραπεζικούς ομίλους και στις μεθόδους τους. Ο Κερ εργαζόταν στη «Λόιντς» προτού παραιτηθεί αποκαλύπτοντας τις -σύμφωνα με τον ίδιο- «όχι μόνο ανήθικες, αλλά παράνομες τεχνικές που συχνά παραβιάζουν τα καταστατικά των ίδιων των εταιρειών», στις οποίες προσφεύγουν οι τράπεζες για τη δημιουργία κέρδους.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αναστολή πληρωμών στις ελληνικές πρεσβείες


Προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας σε πρεσβείες και προξενεία σημειώνονται αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται όχι μόνο έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι αλλά ακόμη και εργαζόμενοι στις αρχές εξωτερικού που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες και βοηθούν στο καθημερινό έργο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη υπάρξει αναβολή (ή κατ' άλλους αναστολή) της οφειλόμενης περί την 20η Ιανουαρίου καταβολή της μισθοδοσίας των αρχών εξωτερικού. Αυτό φέρεται να έχει αποφασίσει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών περί της καθυστέρησης σχεδόν έξι εβδομάδων για την αποστολή της μισθοδοσίας.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι χαρακτηρίζουν υπερβολικά μακρύ το χρονικό αυτό διάστημα και δεν διστάζουν μάλιστα να κάνουν ευθεία σύνδεση ανάμεσα στην καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας και στην προσπάθεια να εμφανιστεί χαμηλότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος ενόψει και των εξελίξεων με την τρόικα. Η καθυστέρηση αυτή αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα στην πληρωμή ακόμη και ενοικίων, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγωγές από τρίτους που εργάζονται σε αρχές εξωτερικού. Ήδη, οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί μειώσεις, ενίοτε και μονομερώς, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να στραφούν και νομικά εναντίον του ελληνικού κράτους.


neoskosmos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ένα φοβερό βίντεο που παρουσιάζει το δράμα της οικονομικής κρίσης



Το Blog "Powerline" διοργάνωσε έναν διαγωνισμό με βραβείο 100.000 δολαρίων για οποιονδήποτε μπορέσει να παρουσιάσει με τον πιο αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο την σημασία και το δράμα της οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το βίντεο που κέρδισε τον διαγωνισμό. Δείτε το!


,,




totefteri.com



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Η Ελλάδα θα μας κοστίσει ακριβά"


Πολύ ακριβά θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη το ελληνικό κούρεμα, με τον επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, να εκτιμά πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους συνιστά ιστορική αλλαγή.
Σε συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα θα κοστίσει ακριβά την Ευρώπη, την ώρα που ελληνική κυβέρνηση και ιδιώτες πιστωτές ελπίζουν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα να έχουν έρθει σε συμφωνία.
"Η προσδοκία των επενδυτών ήταν ότι η αξία των ομολόγων θα επιστραφεί κατά 100%. Η αρχή αυτή παραβιάστηκε παρά τις όποιες δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα υψηλότερο τίμημα, μεταξύ άλλων και με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία οι επενδυτές θα απαιτήσουν από πολλές κυβερνήσεις", υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, ο Γιόζεφ Ακερμαν επισήμανε ότι ήταν αναγκαία για πολιτικούς λόγους.
"Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για το πακέτο διάσωσης. Είναι επίσης σαφές ότι συνιστά ιστορική αλλαγή διότι τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν μέχρι τώρα απολύτως ασφαλή", σημείωσε.
Επικριτικός στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Μάικελ Νούναν τόνισε ότι η κρίση χρέους οξύνθηκε μετά την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης για τη συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και επενδυτικών κεφαλαίων στο κούρεμα.
"Όταν δανείζεις χρήματα η πρώτη ερώτηση που σου κάνουν είναι αν θα τα επιστρέψεις. Με αυτό το δεδομένο ήταν ολέθριο σφάλμα μια συζήτηση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα διότι αυτό ήταν που "τρέλανε" τις αγορές", υπογράμμισε.
Ενώ κύκλοι της Ε.Ε. κάνουν λόγο για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι νέες αιφνιδιαστικές προβλέψεις του Πόλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έλλειμμα 150% μέχρι το 2020 δίνουν τροφή σε απαισιόδοξα σενάρια ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.
Οι ιδιώτες πιστωτές, σύμφωνα πάντως με τα πρακτορεία ειδήσεων τα ξημερώματα του Σαββάτου, συμφώνησαν σε κούρεμα 65 με 70%. Εκπρόσωπος τράπεζας έκανε μάλιστα λόγο για ομόλογα διάρκειας 30 ετών με μέσο επιτόκιο 4%.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Επανάσταση ίσον ανάσταση»


Ο Μίκης Θεοδωράκης παρεμβαίνει για την ανατροπή των μνημονίων

Ο Μίκης Θεοδωράκης, προετοιμάζει πυρετωδώς την πρώτη εκδήλωση του Μετώππου Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής», για το μέτωπο αντίστασης στο οποίο «χωράνε όλοι, πλην των κρυπτοχουντικών, φθάνει να είναι ανεξάρτητοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη χώρα τους».

Ο συνθέτης θεωρεί συμβιβασμό τον τρόπο διαπραγμάτευσης για το PSI και πιστεύει ότι η Ελλάδα κυβερνάται «πραξικοπηματικά», επειδή οι κυβερνήσεις, τόσο του Γ,Παπανδρέου όσο και του Λ.Παπαδήμου, «εφαρμόζουν συμβάσεις που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο και επειδή δεν έχουν την ουσιαστική στήριξη του εκλογικού σώματος».

Αν συναντούσε τον Λουκά Παπαδήμο θα του έλεγε ευγενικά ότι «δεν κάνει καλά να συμβάλλει στο απεχθές έργο κάποιων ξένων που αποβλέπουν στην εξουδετέρωση του ελληνικού λαού και την καταλήστευση του εθνικού πλούτου.
Όσο για την πολυσυζητημένη λέξη «επανάσταση» για τον Μ,Θεοδωράκη σημαίνει «ανάσταση»...


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αγοράζουν βίλες στην Πάτμο και πληρώνουν χαράτσια για...μαντριά !


Σε έναν.. οικονομικό παράδεισο έχει μετατραπεί η Πάτμος καθώς πανάκριβες βίλες , αρχοντικά ακόμα και...πύργοι εμφανίζονται στην Εφορία με αξία μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και φυσικά οι celebrity ιδιοκτήτες τους πληρώνουν ανάλογους φόρους και χαράτσια της ΔΕΗ μικρότερους ακόμα και από αυτούς που πληρώνουν οι κάτοικοι στο Κετατσίνι.Σύμφωνα με «Το Έθνος της Κυριακής» άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια αγοράζουν όσο όσο τα ακίνητα του νησιού, offshore εταιρίες κλείνουν συμβόλαια που κανείς δεν βλέπει, αρχοντικά αλλάζουν χέρια διαρκώς.

Για πολλούς ίσως να μην είναι γνωστό ότι η Πάτμος είναι σήμερα από τα πιο δημοφιλή νησιά στο διεθνές jet set με δεκάδες πλούσιους να επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο στην περίφημη Χώρα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη Χώρα με τα πανάκριβα αρχοντικά η αντικειμενική αξία είναι 960 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας συντελεστής παλαιότητας 0,3 με αποτέλεσμα η αξία πάνω στην οποία γίνονται τα συμβόλαια να πέφτει στα 300 ευρώ/τ.μ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φτωχό Πέραμα η αντικειμενική αξία είναι 650 ευρώ/τ.μ., στο Κερατσίνι 750 ευρώ/τ.μ. και στο Ίλιον μόλις 600 ευρώ/τ.μ.

Έτσι οι ζάμπλουτοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πάτμο κάνουν συμβόλαια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές για την Εφορία τα οποία όμως κοστίζουν 1,2 ή και 3 εκατομμύρια ευρώ. Όμως λένε χαρακτηριστικά, σπίτι 200 τ.μ. και αξίας 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ είχε αντικειμενική αξία 60.000 ευρώ και το οικόπεδο 20.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 80.000 ευρώ...


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...