Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Μπουζούκια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου


Tο ελληνικό μπουζούκι και η ελληνική μουσική θα έχουν την τιμητική τους σε πλειάδα εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του Λονδίνου.
Πρεσβευτής του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου θα είναι η ορχήστρα "Η νέα γενιά της διασποράς", στην οποία συμμετέχουν μαθητές από τα σχολεία της ελληνικής και ελληνοκυπριακής παροικίας στη βρετανική πρωτεύουσα, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους, Γιάννη Πολυκανδριώτη.
Η επιλογή της ορχήστρας έγινε μετά από διαγωνισμό πολλών μουσικών συγκροτημάτων από τις ελλαδικές παροικίες στη Βρετανία. "Η νέα γενιά της διασποράς" θα εμφανιστεί σε 15 πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, μία από τις οποίες είναι ο εορτασμός της εξηκοστής επετείου της Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο.
Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης έχει προσληφθεί από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για να διδάξει το μπουζούκι και την ελληνική λαϊκή μουσική στα σχολεία της ελληνικής και ελληνοκυπριακής κοινότητας της Γηραιάς Αλβιόνας.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νοικιάζουν και την Αρχαία Ολυμπία !


Είναι η πρώτη φορά που η Αρχαία Ολυμπία, η Ακρόπολη, και άλλα  μνημεία της χώρας  γίνονται  αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, ενώ το κόστος για ένα απλό κλικ του μνημείου - κατατεθέν της χώρας μας ή για ένα μόλις λεπτό οπτικοακουστικού υλικού θα χρεώνεται από 10 έως 100 ευρώ.  
Η "τιμολόγηση" της Ακρόπολης έγινε με την συναίνεση και την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, με υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα "Διαύγεια" στις 13 Ιανουαρίου 2012.
Ωστόσο, στη λίστα με τα προς εμπορική εκμετάλλευση μνημεία, η Ακρόπολη - αν και η πιο ακριβή - συγκαταλέγονται η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Αρχαία Αγορά Αθηνών, η Κνωσός, η Φαιστός και η Λίνδος,  οι Μυκήνες και ακόμα μνημεία σε όλη την Ελλάδα.
Στο σύνολό τους μέχρι στιγμής είναι 20.   Στόχος φυσικά, δεν είναι άλλος από την άντληση εσόδων...
Η υπουργική απόφαση κοστολογεί με άλλη τιμή την πράξη (κινηματογράφηση - φωτογράφιση) και με άλλη τη διάθεση υλικού.  Στην περίπτωση του Ιερού Βράχου και των μνημείων που βρίσκονται στις πλαγιές του στο τέλος της φωτογράφισης με επαγγελματικό εξοπλισμό για εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους, με παρεμβολή προσώπων, ορίζεται ως τα 1.000 ευρώ.  
Αντίστοιχα, για την κινηματογράφηση ή την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, με παρεμβολή προσώπων, το κόστος θα φτάνει τα 1.600 ευρώ ανά ημέρα και χώρο γυρισμάτων. Για τη χρήση φωτογραφιών σε κάρτες, αφίσες και μαγνήτες η τιμή θα διαμορφώνεται στα 300 ευρώ, ενώ για εξώφυλλα cd και dvd η τιμή είναι 500 και 300 ευρώ αντίστοιχα.


patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο εισαγγελέας Πεπόνης καθίζει στο σκαμνί Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα


- Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά ότι φούσκωσαν επίτηδες το έλλειμμα

- Τις καταγγελίες φέρεται να είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

- Η δικογραφία κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο και από εκεί θα διαβιβαστεί στην Βουλή

- Kύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να κρύβει σκοπιμότητες

Τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ζητεί με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης δρομολογεί ήδη την αντικατάσταση τους μετά το σήριαλ που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες, με τους 2 εισαγγελείς να παραιτούνται καταγγέλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους αλλά στη συνέχεια να ανακαλούν τις παραιτήσεις τους και η υπόθεση να μπαίνει στο αρχείο!

Στο έγγραφο που έστειλαν στον εισαγγελέα του Α.Π. αναφέρουν: «από το σύνολο του συλλέγοντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις πρόεκυψαν στοιχεία σχέση έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και με πρόσωπα κατεχόντων συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος».

Επίσης τονιζεται ότι: «Σε πλείστες των μαρτυρικών καταθέσεων ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων υπουργών Οικονομικών».

Η υπόθεση για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις 19 Σεπτεμβρίου, αφορά καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, της καθηγήτριας Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009. 

Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat, εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από 12- 13% που ήταν, με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα. 

Οι εισαγγελείς παραθέτουν τα 18 ονόματα προσώπων που κατέθεσαν στην έρευνα:

Ζωή Γεωργαντά,

Νικόλαος Στρόμπλος, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ,

Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ,

Κωνσταντίνος Σκορδάς, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,

Νικόλαος Χουντής, ευρωβουλευτής,

Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος,

Γεώργιος Κασσιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,

Γεώργιος Ρωμανιάς, οικονομολόγος,

'Αννα Ζωηρού, οικονομολόγος,

Σταύρος Μπεριάτος, τμηματάρχης του Τμήματος Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών,

Ανδρές Φιλίππου, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,

Αναστασία Πατεράκη, προϊσταμένη Διεύθυνσης ΑΕΠ,

Γεώργιος Σημιγιάννης, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ,

Στέλλα Μπαλφούσια, οικονομολόγος,

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, δημοσιογράφος,

Επαμεινώνδας Μαριάς, καθηγητής πανεπιστημίου και

Κυριάκος Σπαθαράκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο κ. Πεπόνης είχε αποστείλει κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, από τον οποίο ωστόσο δεν έλαβε ανωμοτί κατάθεση.

Το διαβιβαστικό του κ. Πεπόνη, μαζί με την ογκωδέστατη δικογραφία, χρεώθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προϊστάμενο των οικονομικών εισαγγελέων Νίκο Παντελή, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για τη διαδικασία αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή.

Πως ξεκίνησαν όλα

Η υπόθεση άνοιξε όταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Αρχής, κ. Ζωή Γεωργαντά, είπε ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε σκοπίμως και από το 12% πήγε στο 15,5% -μεγαλύτερο και από τις Ιρλανδίας δηλαδή- για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα.

«Έχουμε μία νέα κατοχή από τους Γερμανούς. Θεωρούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου αδιάφθορο και έντιμο, αλλά γονάτισε στις απαιτήσεις των Γερμανών. Δυστυχώς, και ο κ. Βενιζέλος δείχνει να υποκύπτει», είχε δηλώσει η κ. Γεωργαντά.

Το 2009 ταξινομήθηκε στη «γενική κυβέρνηση» μια σειρά ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και αυτές στις οποίες εφαρμόζεται τώρα η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς όμως να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη «γενική κυβέρνηση», όπως κατήγγειλε η κ. Γεωργαντά.

Το έλλειμμα κατ' αυτόν τον τρόπο από το 12% πήγε στο 15,4%. Η κ. Γεωργαντά απέδωσε αυτήν την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνεννόηση ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Α. Γεωργίου, με τον οποίο τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις, αφού, όπως είπε η κ. Γεωργαντά, «μας είχε απαγορέψει να μιλάμε ακόμη και στους υπαλλήλους»... 


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα ναυπηγεία μας βουλιάζουν, οι Τούρκοι κάνουν «πάρτι»


Με συρρίκνωση και αφανισμό απειλείται ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα η οποία είναι πρώτη δύναμη παγκοσμίως στη ναυτιλία και όμως βλέπει τα πλοία της να πηγαίνουν στη γειτονική Τουρκία για επισκευές. Η επισκευή ενός και μόνου πλοίου μπορεί σε διάστημα ενός μηνός μπορεί να φέρει εισόδημα έως και ένα εκατομμύριο ευρώ   σε σχεδόν 100 παραναυτιλιακά επαγγέλματα που σχετίζονται με την επισκευή.   Και όμως             περισσότερες από 10.000 οικογένειες εργαζομένων κι εργοδοτών, ζουν στον αστερισμό της ανεργίας και των λουκέτων.

Αυτή την περίοδο  οι χώρες σε όλη τη Μεσόγειο επενδύουν στη ναυπηγοεπισκευή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τουρκία, η οποία στα παράλιά της έχει κατασκευάσει  περισσότερα από 100 ναυπηγεία τα οποία  ειδικεύονται  σχεδόν αποκλειστικά στις επισκευές.  Ορισμένα από αυτά ανήκουν στον κρατικό φορέα. H Turkish Shipbuilding Industry Inc είναι μια holding company υπεύθυνη για όλες τις ναυπηγοεπισκευές του κρατικού φορέα.

Μετά από πέντε χρόνια η  προσφορά  πλοίων προς επισκευή θα αυξηθεί κατακόρυφα και για αυτό ο κλάδος αυτός παρουσιάζει άνθιση στις χώρες της Μεσογείου πλην της Ελλάδας!  Υποψήφια  κράτη  για επενδύσεις από τους Έλληνες επιχειρηματίες είναι η Τουρκία, η Ιταλία, η Μασσαλία η Βουλγαρία, η Αλβανία,  και η Κίνα.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά από τις απαντήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ναυπηγοεπισκευατική Ζώνη (ΝΕΖ)  δεν είναι ανταγωνιστική, και  «ο κύριος λόγος που δεν χρησιμοποιείται από τις ναυτιλιακές εταιρείες σε ποσοστό 83% είναι ο χρόνος παράδοσης και το κόστος. Έτσι, πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες του χώρου σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στο εξωτερικό».

«Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν είναι καθόλου αδιάφοροι για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.  Θεωρώ αδιανόητο γειτονικές χώρες που δεν έχουν τη ναυτιλία που έχει η Ελλάδα, να έχουν ναυπηγοεπισκευή χωρίς να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες και να περιμένουν στην σειρά δεκάδες πλοία ελληνικών συμφερόντων και εμείς να μην μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε» επεσήμανε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων είχε   συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ, Γιώργο  Ανωμερίτη και κατέληξαν  σε κοινή γραμμή για δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση της ΝΑΥΣΟΛ που θα διαχειρίζεται όλη την περιοχή της Ζώνης, γενικά.

 «Θα συναντηθώ με όλους τους φορείς ώστε να υπογραφεί ένα MOU μεταξύ εφοπλιστών και επιχειρήσεων-εργαζομένων. Όλοι έχουν συμφέρον να έχει η Ζώνη δουλειά» τόνισε ο υφυπουργός. Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Ναυτιλίας έχει  συζητήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) από όπου του επισημαίνουν:

 «Η ΕΕΕ μας είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι μία απεργία θα κρατήσει το πλοίο στη Ζώνη για περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο. Κανείς δεν δέχεται να μοιράζεται τα πλοία του με τρίτους. Δεν το ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Το κόστος των εργασιών ετέθη αλλά ήταν δευτερεύων θέμα. Θεωρούν τους τεχνίτες της Ζώνης μακράν τους καλύτερους στον κόσμο».

Ευθύνες και στον ΟΛΠ

Στο μεταξύ, στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου (Ένωσης) Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένων, Ιωάννης Θ. Θεολογίτης  με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ, Γιώργο Ανωμερίτη υπογραμμίζει ότι  ενώ τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός  «έχει προβεί σε σημαντικές ενέργειες για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφοράς αυτοκινήτων, πλοίων κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας οι όποιες  φαίνεται ότι θα έχουν και συνέχεια τα επόμενα έτη, κάτι το οποίο θα έχει περαιτέρω θετικές επιπτώσεις στην κίνηση του λιμανιού του Πειραιά και στην αύξηση εσόδων, δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε καμία ουσιαστική ενέργεια στον τομέα της επισκευαστικής ζώνης» και προσθέτει:

«Τουναντίον, τα σχέδια του ΟΛΠ προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση των επισκευαστικών χώρων, με τη μεταφορά των χώρων επισκευής από το Μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι σε μικρότερο χώρο στη Δραπετσώνα, ώστε να μεταφερθεί αντίστοιχα το Car Terminal από την Δραπετσώνα στον Μώλο της ΔΕΗ. Με αυτό το σχέδιο μεταφοράς των χώρων, θα καταργηθούν περίπου 15-20 θέσεις επισκευής- πρυμνοδέτησης πλοίων μεγέθους μέχρι 10.000 dwt και 4-5 θέσεις επισκευής - πλαγιοδέτησης στο Μώλο της ΔΕΗ, με αντιστάθμισμα μόνο 2 περίπου θέσεις επισκευής -πλαγιοδέτησης στη Δραπετσώνα!
   
Την τελευταία εικοσαετία δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο βελτίωσης των χώρων επισκευής πλοίων. Στους περισσότερους δεν υπάρχουν υποδομές παροχής ρεύματος και νερού στα πλοία, αλλά και όπου υπάρχουν είναι πεπαλαιωμένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα πρόκλησης ατυχημάτων. Επίσης, δεν υπάρχει σταθμός Α’ Βοηθειών, αρκετές δέστρες πρόσδεσης των πλοίων παραμένουν σπασμένες, σε ορισμένα σημεία απουσιάζουν προστατευτικά μπαλόνια για την πρόσδεση των πλοίων, ενώ υπάρχουν  ναυάγια πλοίων τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί εδώ και χρόνια».

Ο ίδιος συμπληρώνει:
« Η παρακολούθηση της ορθής χρήσης της παρεχόμενης θέσης επισκευής από τον ΟΛΠ είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο πλοία που έχουν στη διάθεσή τους επισκευαστική θέση να μην εκτελούν εργασίες επισκευής. Εκτός αυτού, οι διαδικασίες απομάκρυνσης των κατασχεμένων ή εγκαταλελειμμένων πλοίων σε επισκευαστικές θέσεις είναι εξαιρετικά χρονοβόρες αν όχι ανύπαρκτες.
Οι θέσεις οι οποίες καταλαμβάνονται άσκοπα στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από άλλα πλοία για να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους, προς όφελος της εταιρείας σας και όλων των φορέων»  
«Οι γείτονες Τούρκοι, Ρουμάνοι, Ιταλοί, κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναπτύξουν τον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα τους, σε βαθμό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Μήπως έχουν καλύτερη τεχνογνωσία, ή περισσότερη εργατικότητα ή μεγαλύτερο εμπορικό στόλο; Όχι. Έκαναν όμως επενδύσεις και απαλλάχτηκαν από την γραφειοκρατία. Οι Ιάπωνες έχουν αξιόλογα ναυπηγεία παρότι οι εργατικοί μισθοί δεν είναι χαμηλοί. Έχουν όμως πολύ καλή ποιότητα υπηρεσιών και εργασιών έτσι προσέλκυσαν πολλούς Έλληνες πελάτες.
Επιπλέον, κανένας δεν αμφιβάλλει για την φιλοπατρία των Ελλήνων, καθώς και ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν θα προτιμήσουν να επισκευάσουν τα πλοία τους στην πατρίδα τους, εφόσον αυτό είναι οικονομικά συμφέρον και έχουν διαμορφωθεί οι απαιτούμενες συνθήκες», καταλήγει ο κ. Θεολογίτης.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Όσα κρύβει το PSI


Τα αρκτικόλεξα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Άλλοτε εμφατικά, άλλοτε περίεργα, άλλοτε στομφώδη δημιουργούν μια αίσθηση και ένα μύθο σχετικά με αυτό που αντιπροσωπεύουν. Άλλο ΟΥΛΕΝ, άλλο ΕΥΔΑΠ. Το πρώτο θυμίζει λευκαντική οδοντόκρεμα της δεκαετίας του '60, αν και ήταν η εταιρεία ύδρευσης των μεταπολεμικών χρόνων και άλλο ΕΥΔΑΠ, η οποία την αντικατέστησε και θυμίζει οργανισμό.
Ζούμε στην απόλυτη εποχή των αρκτικόλεξων κατανοητών ή μη.Αρκτικόλεξο ή Ακρωνύμιο ονομάζεται ο σύντομος τρόπος γραφής που παράγεται από τα αρχικά γράμματα ή τις συλλαβές των λέξεων μιας επωνυμίας ή και φράσης (συνήθως ονόματα οργανισμών, σωματείων, υπηρεσιών κ. ά) που γράφεται πάντα με κεφαλαία γράμματα. Η λέξηαρκτικόλεξο είναι σύνθετη λέξη που δημιουργείται από τις λέξεις αρκτικός, (που σημαίνει αυτός που βρίσκεται στην αρχή) και λέξη. Μόνο την τελευταία διετία ανανεώσαμε τη γκάμα των ακρωνυμίων μας τόσο πολύ που έχεις την εντύπωση ότι όλοι οι Έλληνες είναι απόφοιτοι του London School of Economics. IMF, IIF, CDS, CDI, PSI κτλ.
Στο επιμύθιο του αριστουργήματος του «1984» ο Όργουελ αναφέρει ότι το απολυταρχικό καθεστώς που περιγράφει στο μυθιστόρημα, αποφάσισε να επιβάλλει στους πολίτες να μιλούν μόνο με αρκτικόλεξα, για να χαθεί το συναισθηματικό φορτίο των λέξεων κι έτσι οι «υποτελείς» θα ήταν πιο άβουλοι, πιο πειθήνιοι, πιο απαθείς. Ίσως να είναι και αυτό μέρος του παιχνιδιού. Άλλωστε ο Όργουελ είναι σατανικά επίκαιρος, μπορεί και το 1984 να ήταν τελικά προφητικότερο των Νοστραδαμικών θεωριών. Ίσως πάλι να είναι τυχαίο ,αν και δε νομίζω ότι όλη αυτή η μιντιακή παράνοια, με την οικονομική ανάλυση ενδιαφέρει κανέναν σε επιστημονικό επίπεδο πέραν των εξειδικευμένων επιστημόνων και των χρηματιστών της Γουόλ Στριτ.
Μετά την λαίλαπα των CDS που νομίζω ότι και η κουτσή Μαρία έχει συζητήσει ακόμη και μετά από μνημόσυνο στην πλατεία του χωριού της με την κουμπάρα της, το αρκτικόλεξο που έγινε talk of the town το τελευταίο δίμηνο είναι το PSI ,που κομίζει στον χαρτοφύλακα του ο "πού 'ναι τα χρόνια ωραία χρόνια" Νταλάρα της αλλοδαπής, κακόφωνος σε αντίθεση με τον δικό μας. Το μυστηριώδες ακρωνύμιο PSI, όπως ήδη κάποιοι γνωρίζετε, προκύπτει από τα αρχικά τριών αγγλικών λέξεων: Private Sector Involvement. Κατά κυριολεξία, λοιπόν, μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα». Η λέξη πλοκή με τα συνθετικά της (εμπλοκή, επιπλοκή, διαπλοκή) είναι συνήθεις στον ελληνικό λόγο της μεταπολίτευσης και όχι μόνο αφού η ιστορία μας εν γένει έχει πλοκή αστυνομικού μυθιστορήματος.
Όποιος βέβαια ψάχνει, βρίσκει. Ανακάλυψα έτσι δυο ακόμη PSI. Ένα ακόμη πιο ακατανόητο, που αφορά σε λειτουργικό πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα πελάτης άμεσης επικοινωνίας για το πρωτόκολλο Jabber (XMPP) γραμμένο για το Qt toolkit. Τρέχει σε GNU/LinuxMac OS Xκαι Microsoft Windows. Έτοιμα RPM και deb πακέτα εγκατάστασης παρέχονται για μεγάλο άριθμο διανομών Linux. Κυκλοφορούν επίσης ανεπίσημες εκδοχές για FreeBSD και Sun Solaris.
Τρέχα γύρευε θα μου πείτε. Προτιμώ το άλλο το μνημονιακό, έχει κι ένα σασπένς. 
Το δεύτερο psi έχει να κάνει με την πίεση των ελαστικών. Ακόμη κι αν δε γνωρίζετε, όταν λέτε στον βενζινοπώλη βάλε μου 30 αέρα στα λάστιχα, μιλάτε εν αγνοία σας για 30 psi ,που αντιστοιχούν σε 2,1 bar. (Το μπαρ είναι μια μονάδα της πίεσης ίση με 100 κιλοπασκάλς, και περίπου ίση με την ατμοσφαιρική πίεση στη Γη στο επίπεδο της θάλασσας).
Τρέχα γύρευε θα μου πείτε πάλι.
Κι όμως έχει την πλάκα του. Συμβολικά. Δυο χρόνια τώρα είμαστε σαν λάστιχο. Μας φουσκώνουν, μας φουσκώνουν. Θα μας σκάσουν στο τέλος, γιατί ως γνωστόν τα λάστιχα ακόμα κι αν φαίνονται καινούρια έχουν ημερομηνία λήξης. Συνήθως σκάζουν όταν τρέχεις πολύ γιατί τότε δεν έχεις και τον απόλυτο έλεγχο του τιμονιού, ειδικά όταν οι συνεπιβάτες διαμαρτύρονται. Τότε τα CDS, δεν λειτουργούν ως ABS, ούτε ως ARS, αλλά αντίθετα. Δε φτάνει η μόστρα, παίζει ρόλο η ημερομηνία κατασκευής και η συντήρηση, η φροντίδα. Και φυσικά τα πολλά psi βλάπτουν γιατί, όπως λένε και οι ειδικοί των ελαστικών, επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη φθορά.

Tου Θανάση Πάτρα

protagon.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες


Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι οι αγρότες, καθώς τη Δευτέρα ξεκινούν κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα.
Αντιδρούν στο «χαράτσι» που επιβλήθηκε για τα ασφάλιστρα του οργανισμού μέσα από το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και παράλληλα ζητούν ο ΕΛΓΑ να αποτελεί έναν κρατικό φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές των καλλιεργειών τους από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.
Στις 25 Ιανουαρίου, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, οι αγρότες καλούν άνεργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους να δώσουν το «παρων» στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζουν στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα σε όλες τις πόλεις της χώρας μας.
Στις 27 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των περιφερειών, του ΟΓΑ και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της χώρας, ενώ δύο ημέρες μετά, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, θα γίνει στις 11 το πρωί κινητοποίηση στα Μάλγαρα και τη Λεπτοκαρυά.
Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 4 Φεβρουαρίου στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης, όπου θα διεξάγεται η 24η Agrotica της Helexpo


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αντιμνημονιακός και ο Σημίτης...


Σφοδρή επίθεση  στον Γιώργο Παπανδρέου θα εξαπολύσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με ομιλία του σε συνέδριο που θα γίνει στο Βερολίνο με θέμα "Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο".
Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα με τα βασικά σημεία της ομιλίας που θα δώσει ο κ. Σημίτης ο πρώην πρωθυπουργός  χαρακτηρίζοντας το Μνημόνιο "πολιτικά μοιραίο λάθος" που επέτεινε την ύφεση, ουσιαστικά "καρφώνει" τον Γιώργο Παπανδρέου :
Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά:
"Το Μνημόνιο συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση".
Στην ομιλία του με τίτλο "Ελλάδα, quo vadis;" ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στα μείζονα πολιτικά ζητήματα που ανέκυψαν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αλλά και στις αιτίες της κρίσης:
"Η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που δεν είναι αρεστός σε ορισμένες χώρες της Ένωσης. Κατά την κυρίαρχη άποψη στην πρακτική της ΟΝΕ η επίλυση του προβλήματος των διαφορών επιπέδου ανταγωνιστικότητας Βορρά και Νότου απαιτεί κυρίως προώθηση αλλαγών στις αγορές εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται και στήριξη των οικονομιών του Νότου με επενδύσεις και διεύρυνση των εξαγωγών τους προς το Βορρά. […] Η ΟΝΕ οφείλει να εντάσσει στο σχεδιασμό τόσο τους πιο ισχυρούς με τις δυνατότητές τους όσο και τους πιο αδύνατους με τις αδυναμίες τους. Να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες και να αποτιμά το γεγονός ότι οι αναπτυγμένες χώρες δεν επιβαρύνονται μόνο αλλά αποκομίζουν και σημαντικά κέρδη χάρη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τους και τις εξαγωγές τους".
Ο κ. Σημίτης προτείνει  στην Ε.Ε, τη διαμόρφωση "ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της" και ξεκαθαρίζει ότι εάν δε συμβεί κάτι τέτοιο, "θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις".
Για την έξοδο από την κρίση προτείνειι την χάραξη μιας πορείας "οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης.
Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της", καταλήγει.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γυρίζουν στη ΔΕΗ 200.000 καταναλωτές !

Περίπου 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να ηλεκτροδοτούνται από ιδιωτικές  εταιρείες προμήθειας ρεύματος βρίσκονται “με το ένα πόδι” σε μια αναγκαστική επιστροφή στη ΔΕΗ, καθώς οι προμηθευτές τους φαίνεται ότι “σκάνε” από οικονομικής πλευράς, ενώ τους “ψάχνει” για διάφορα και το ΣΔΟΕ...

Η Energa και η Hellas Power είναι οι δύο ιδιωτικές εταιρείες που είχαν κερδίσει ένα αξιόλογο μερίδιο από την μέχρι πρότινος μονοπωλιακή πίτα της ΔΕΗ αλλά και που πλέον δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν τόσο προς τον ΔΕΣΜΗΕ, τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού όσο και προς την ίδια την ΔΕΗ, έχοντας δημιουργήσει ήδη φέσι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

Οι δύο εταιρείες, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί  ότι τελούν υπό μεταβίβαση σε ρωσοαραβικό  fund με την επωνυμία Worldwide Energy και με έδρα, κατά πληροφορίες, την ...ελεύθερη οικονομική ζώνη της Σαουδικής Αραβίας, δεν κατέθεσαν, ως όφειλαν, την Τρίτη ποσό της τάξης των 27 εκατ.ευρώ στον ΔΕΣΜΗΕ, παρόλο που αυτό το έχουν εισπράξει με τους λογαριασμούς ρεύματος από τους πελάτες τους ως τέλος ΑΠΕ (τέλος για την αποπληρωμή των παραγωγών που χρησιμοποιούν “πράσινη” ενέργεια).

Ανάλογα, οι δύο εταιρείες  έχουν “φεσώσει” με 67 εκατ. ευρώ την ίδια την ΔΕΗ! Πρόκειται για ποσά τα οποία επίσης έχουν εισπράξει, μέσω των λογαριασμών, από τους πελάτες τους ως χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου καθώς και για τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας και τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταβάλει στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Το θέμα ήταν το αντικείμενο  πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  με τη συμμετοχή του ΔΕΣΜΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΜΗΕ είναι έτοιμος να διακόψει τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών στις δύο εταιρείες – αν δεν έχει γίνει ήδη κάτι τέτοιο,ο λόγος είναι ότι έχει διαμηνυθεί από εκπροσώπους των εταιρειών ότι θα κατατεθούν εντός της ημέρας τα οφειλόμενα – κάτι που θα σήμαινε ότι αυτομάτως οι πελάτες τους θα περάσουν και πάλι στην ΔΕΗ, η οποία λειτουργεί ως “τελευταίο καταφύγιο” στην ηλεκτροδότηση.

Και, βεβαίως, σε μία  τέτοια περίπτωση, αυτές οι 200.000 καταναλωτές θα αρχίσουν να πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς σε σχέση με ό, τι είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα, ενώ σε περίπτωση που η τρύπα δεν καλυφθεί, θα κληθούν να εισφέρουν, με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας της αγοράς, οι άλλοι “παίκτες” στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με πρώτη, βεβαίως, την ίδια τη ΔΕΗ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν  τελειώνει στο επίπεδο των  σοβαρών δυσλειτουργιών που παρουσιάζει  η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πληροφορίες θέλουν το ίδιο το ΣΔΟΕ να έχει κάνει έφοδο στα γραφεία τουλάχιστον της μιας εκ των δύο εταιρειών και να ψάχνει στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που χάνονται σε off shore εταιρείες κάπου στον ...πλανήτη Γη!

Θυμίζουμε ότι στην μεν Energa αρχικός βασικός μέτοχος ήταν η αυστριακή εταιρεία Verbund στην οποία μετέχει και το αυστριακό δημόσιο, ενώ τον έλεγχο της Hellaw Power είχε αποκτήσει, υπό το όνομα Aegean Power, η γνωστή φίρμα Aegean συμφερόντων του κ.Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ωστόσο, και οι δύο μέτοχοι, προφανώς αντιλαμβανόμενοι με το τί ...είχαν μπλέξει, αποχώρησαν από τις δύο εταιρείες, αποσύροντας, φυσικά, και τα brand names τους από τις δύο εταιρείες.

Οι τελευταίες, μέχρι εμφανίσεως του ρωσοαραβικού fund ελέγχονταν από τον κ. Αριστείδη Φλώρο και τον κ. Βασίλη Μηλιώνη, επιχειρηματίες που ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων... 

Πηγές, πάντως, από το ρωσοαραβικό fund ανέφεραν αργά χτες το βράδυ ότι δεν είχε αποπληρωθεί η οφειλή προς τον ΔΕΣΜΗΕ επειδή δεν είχε δοθεί η δυνατότητα να εκδίδονται νέα τιμολόγια στο όνομα "Worldwide Energy"




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιστρέφει η τρόικα για να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα


Με αποστολή την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, το κλείσιμο του PSI, την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τον λεπτομερή καθορισμό όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που θα εφαρμοσθούν μέχρι και το 2013 επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας σήμερα στην Αθήνα.


ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας ωστόσο αναγνωρίζουν πως η μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση εμβόλισε το μνημόνιο το 2011 οδηγώντας σε μεγάλες αποκλίσεις. 

Η δε επίδραση των αποκλίσεων αυτών στον Προϋπολογισμό 2012 προβληματίζει την τρόικα που αναζητεί πλέον τρόπο να περιορίσει τα βάρη του Προϋπολογισμού χωρίς να πλήξει εκ νέου την ανάπτυξη.

Σημειώνεται πως τα βάρη του προϋπολογισμού 2011 που μεταφέρονται στο 2012 εξανεμίζουν αυτομάτως την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους. Το ΔΝΤ ανέμενε δημοσιονομικό έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ και τελικά το έλλειμμα έκλεισε άνω των 21 δισ. ευρώ.

Η επιβράδυνση της οικονομίας με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο του αναμενόμενου σε συνδυασμό με τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται πως θα οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 στο 5,5% του ΑΕΠ, τουλάχιστον και όχι στο 4,7% όπως αρχικά αναμενόταν από το ΔΝΤ, ενώ για το 2013 και με την προϋπόθεση πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με θετικό ρυθμό (+0,3%) το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει κοντά στο 5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,9% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει στην τριετία 2012 -2014 επιπρόσθετα 13 δισ. ευρώ, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στα 6,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 και να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Η τρόικα θεωρεί πως η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει η πιο πιεστική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση και ότι ο προσπάθειες ανάταξης πρέπει να υποστηριχθούν με ταχεία εφαρμογή των συναφών φορολογικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. 

Ακόμη, αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει ταχύτερα τις ιδιωτικοποιήσεις προκείμενου να τονώσει τις επενδύσεις, να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να επιταχύνει τη μείωση του χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο θα τονίζουν πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Βάρος δίνεται και στη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και στο πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις για τους καταθέτες και θα περιορισθούν οι δαπάνες του δημοσίου.

Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν τονίσει στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε όλους τους τόνους πως εφόσον συμβαδίζουν, η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, τις προοπτικές ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεδομένου ότι η υποτίμηση της ονομαστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας της Ελλάδας δεν είναι δυνατή, η τρόικα τονίζει πως ανταγωνιστικότητά της θα πρέπει να ανακτηθεί με εγχώρια μέσα. Αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και προσαρμογή των σχετικών τιμών, ιδίως μια δημοσιονομική υποτίμηση.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση


Στο δίωρο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Πέμπτης που κατέληξε στην πλήρη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και σε συμφωνία για το PSI, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
Σε μία σειρά θεμάτων, όπως η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και στο κρίσιμο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων και των ενδεχόμενων μειώσεων, μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί να μην τα βρήκαν, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" το σενάριο ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου και η δημιουργία ενός πιο μικρού ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος βρήκε σύμφωνους τους παρόντες.
Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν φαίνεται να τα βρήκαν ούτε στο ασφαλιστικό, αλλά ούτε και στο άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγών.
Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο να γίνει νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα και ίσως προς το τέλος της.
Τα σημεία τριβής
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Λουκάς Παπαδήμος μοίρασε ένα κείμενο για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνηση και σε αυτό το σημείο σημειώθηκε ένταση μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ για διγλωσσία και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να τιμήσει τη συμφωνία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να απαντήσει σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ:
"Σε ενημερώνω ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν όλοι το πολυνομοσχέδιο".
Παράλληλα, στην σύσκεψη, ο κ. Παπαδήμος μοίρασε στους αρχηγούς ένα non paper με θέσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό.
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ απέρριψαν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και τελικά συμφωνήθηκε να ξανασυζητηθεί το ζήτημα μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Από την πλευρά της ΝΔ διαψεύδεται ότι ζητήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν το κείμενο αυτό, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα το επαναφέρει με βελτιώσεις στην επόμενη συνάντηση.
Όσον αφορά στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, που έθεσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "αν αλλάζαμε το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας τότε θα ήμασταν αναξιόπιστοι και στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό".
Η ΝΔ εκτιμά ότι αν το PSI εξελιχθεί ομαλά, όπως υπολογίζεται, τότε οι εκλογές μπορούν να γίνουν πριν το Πάσχα.
Ο κ. Σαμαράς πάντως αρνήθηκε και την πρόταση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε αλλαγή εκλογικού νόμου και καθιέρωση λίστας.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...