Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

"Πειρατές" στην ασφαλιστική αγορά αυτοκινήτου


Σε ασφαλίζουν με πολύ χαμηλά ασφάλιστρα αλλά στη δύσκολη ώρα αφήνουν τους πελάτες "ακάλυπτους"...

Φθηνή ασφάλιση, χωρίς αντίκρισμα προσφέρουν σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, εταιρείες που έκαναν έφοδο στην αγορά εσχάτως, εκμεταλλευόμενες την κρίση.

Πολλές από αυτές έχουν έδρα στο εξωτερικό και δεν ελέγχονται καν από το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Ειδικότερα, «πειρατές» της ασφαλιστικής αγοράς του κλάδου αυτοκινήτου έχουν κλέψει τα τελευταία δύο χρόνια 700.000 ιδιοκτήτες ΙΧ, καλύπτοντάς τους με χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά χωρίς να τους παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες, όταν οι πελάτες τους τις χρειαστούν.

Στελέχη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και μεγάλων ασφαλιστικών επιχειρήσεων υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι οποίοι λόγω της οικονομικής ύφεσης επιλέγουν εταιρείες με ιδιαιτέρως φθηνά ασφάλιστρα, τα οποία είναι στα 230 ευρώ ετησίως!

Την πρακτική της τιμολόγησης κάτω του κόστους εφαρμόζουν εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και ξένες που έχουν έδρα σε χώρες της ΕΕ.

Οι τελευταίες, μάλιστα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά την απελευθέρωση των υπηρεσιών και, το χειρότερο, δεν είναι εκ του νόμου εφικτό να εποπτευθούν από τις εγχώριες αρχές!

Πρόκειται για εταιρείες, όπως λένε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίες έχουν έδρα τη Βουλγαρία, ακόμη και το Γιβραλτάρ.


epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιος είναι τελικά αυτός ο Αγιος Βαλεντίνος ;


Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τον Αγιο Βαλεντίνο, προστάτη του έρωτα και την ελληνική εκδοχή του άγιου των ερωτευμένων.
Η ταύτιση του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων ξεκίνησε από την Αγγλία του ύστερου Μεσαίωνα, έχοντας παγανιστικές και χριστιανικές αναφορές.

Στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες για να τους μεταδώσουν τη γονιμότητα. Μία ανάλογη γιορτή υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα (αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου), τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας.


Η γιορτή καταργήθηκε από την Εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., ως ειδωλολατρική. Στη θέση της στις 14 Φεβρουαρίου μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της χριστιανικής πίστης από τη Ρώμη, με απόφαση του Πάπα Γελάσιου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ
Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων και των αντιρρησιών συνείδησης, θα λέγαμε σήμερα! Ένας άλλος θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

Το νόημα που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε στα χρόνια του ύστερου Μεσαίωνα, γύρω στον 14ο αιώνα. Την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του πατέρα της αγγλικής λογοτεχνίας Τζέφρι Τσόσερ. Το ποίημα των 699 στίχων είναι ένα ενύπνιο εμπνευσμένο από την παράδοση, κατά την οποία κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους.

Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines). Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική, όπου η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών βοηθήθηκε από τη βιομηχανοποίηση και τα φθηνά ταχυδρομικά τέλη. Με την πάροδο του χρόνου το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η πολιτιστική επιβολή των αγγλοσαξόνων έδωσαν στη γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση της γιορτής έχει φθάσει στο κατακόρυφο. Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε το 2010 τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το ισόποσο του ΑΕΠ της Μποτσουάνα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου προκαλεί αντιδράσεις στον μη Χριστιανικό κόσμο. Στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν.

Ο ΑΓΙΟΣ ΥΑΚΙΝΘΟΣ - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ


Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.

Όταν, όμως, ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων και η ημέρα αυτή να καθιερώνεται και στη χώρα μας ως η ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών, εκπρόσωποι της Εκκλησίας πρότειναν οι Έλληνες ερωτευμένοι να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών.

Στην καθιέρωση της 3ης Ιουλίου ως ημέρα του έρωτα και της ποίησης πρωτοστάτησε ο γνωστός τραγουδοποιός από τα Ανώγεια της Κρήτης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, που μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων προχώρησαν στην ανέγερση ενός ναού σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη. Μπροστά από το εκκλησάκι αυτό, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία Υακίνθεια.

Το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπισκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαριου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση, μάλλον από αρχαιόπληκτους, να εορτάζονται ως προστάτες των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου ο πολυμήχανος Οδυσσέας και η πιστή του Πηνελόπη.



newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η μεγαλύτερη ελληνική λέξη έχει 172 γράμματα


Η ελληνική γλώσσα κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ καθώς η μεγαλύτερη πραγματική λέξη στον κόσμο υπάρχει στο έργο »Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές!

Ο Αριστοφάνης εκμεταλλεύεται στο έπακρον την εκπληκτική ευχέρεια της Ελληνικής να σχηματίζει......πολυσύλλαβες λέξεις, περιγράφοντας μέσα σε 172 γράμματα μια ολόκληρη συνταγή μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα τροφών!

Η αριστοφανική λέξη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες:

λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών

Ο λεξιλογικός αυτός «σιδηρόδρομος» είναι δύσκολο να διαβαστεί απνευστί, ενώ με μια μικρή προσπάθεια μπορούμε να μεταφράσουμε:

-πάστοπεταλίδο-γαλεοσάλαχο-τούρσοπιπεράτο-μυαλοκόμματα- -μελοπερεχύτο-μυτζηθρότυρο-τρύγονοκοτσύφο-τσιχλοπίτσουνα - -ψήτοσουσουράδο-κοτοκέφαλα-άγριοπεριστέρο-λαγοκούνελα - -στράγαλοπετμέζο-φτερουγόδιπλες.

Όσοι θεωρείται δύσκολη την σκουλικομυρμηγκότρυπα ξανασκεφτείτε το!




tsekouratoi.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

N. Σουδάν: 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι


Η συνεχιζόμενη εμφύλια διαμάχη μεταξύ Βόρειου και Νότιου Σουδάν έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά, να επιβιώνουν χωρίς νερό, φαγητό και φάρμακα, αφού ούτε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν πρόσβαση στην περιοχή.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011, μετά τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στους αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος (PLM) και την κυβέρνηση του Χαρτούμ. Μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από την πλευρά του Νότιου Σουδάν, η εξαθλίωση είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει αυτό που βιώνουν καθημερινά οι ένα εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά, τα οποία είναι παγιδευμένα στη φτώχεια, ενώ από πουθενά δεν φαίνεται να φτάνει ένα χέρι βοήθειας.

Η κατάσταση είναι τόσο οριακή που ο επιχειρησιακός διευθυντής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνος για τις ανθρωπιστικές αποστολές, Τζον Γκινγκς, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστήριξε ότι η μόνη πηγή τροφής εδώ και μήνες για τους κατοίκους είναι οι ρίζες και τα φύλλα των δέντρων.

Ο Μούκες Καπίλα, πρώην επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, σε πρόσφατη συνέντευξή του, άσκησε κριτική στις ανθρωπιστικές οργανώσεις λέγοντας ότι δεν προσφέρουν βοήθεια στην περιοχή ώστε να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την επίσημη κυβέρνηση του Βόρειου Σουδάν.

Ο Καπίλα, ο οποίος τον περασμένο μήνα έφτασε στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς κυβερνητική άδεια, λέει πως στην περιοχή επικρατεί μια «περίεργη σιωπή» από τις ανθρωπιστικές αποστολές βοήθειας. «Η σιωπή σκοτώνει», προσθέτει. 

Από την πλευρά τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση του Βόρειου Σουδάν ότι από το 2009 απελαύνει από τη χώρα οποιαδήποτε διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση παρέχει τρόφιμα στους αντάρτες του Νότου, ενώ εδώ και μήνες δεν επιτρέπει τη διέλευση γιατρών, τροφίμων και φαρμάκων από τα σύνορά της.

Η Κίτι Άριε, διευθύντρια της οργάνωσης Save the Children, περιγράφει την κατάσταση ων «πολύ δύσκολη και περίπλοκη». «Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών των παιδιών και στη δημοσιοποίηση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση», δηλώνει.

Το Νότιο Σουδάν θεωρείται η πιο φτωχή χώρα στον κόσμο σήμερα. Ο μέσος όρος ζωής είναι τα 42 έτη ενώ ο αναλφαβητισμός ξεπερνά τα 3/4 του πληθυσμού.




Πηγή: Guardian
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...