Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ρε μπας και τον παρεξηγήσαμε ;

Η φράση "οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα σκατά" προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα. Είναι όμως πολύ πιθανό ο σάλος να οφείλεται απλώς στο ότι χαθήκαμε στη μετάφραση.
Σε λάθος απόδοση των δηλώσεων του Ντομινίκ Στρος Καν είναι πιθανό να οφείλεται ο σάλος που προκλήθηκε στην Ελλάδα.
Την Τετάρτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέρος των δηλώσεών του σε ντοκιμαντέρ του Canal +, που θα μεταδοθεί την Κυριακή 13/03.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φέρεται να δήλωσε ότι "Οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα σκατά και μάλιστα πολύ βαθιά", διαπιστώνοντας πως μαγείρεψαν τα στοιχεία και δεν πληρώνουν φόρους.
Όπως ήταν φυσικό ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και έντονες συζητήσεις στο διαδίκτυο. Ωστόσο σε συζήτηση που έγινε στο Buzz, o ιστορικός Ρογήρος, έδωσε μια εξήγηση που είναι πιθανό να πλησιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα
Συγκεκριμένα ο Ρογήρος αναφέρει απαντώντας σε άλλους σχολιαστές:
"Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη μετάφραση ιδιωματικών φράσεων, ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε καλά μια γλώσσα. Εν προκειμένω έχουμε κατ΄ ουσίαν μεταφραστικό σφάλμα, διότι η γαλλική φράση “etre dans la merde” που χρησιμοποίησε ο Στρος-Καν δεν εμπεριέχει καταρχήν απαξιωτικό χαρακτηρισμό για το υποκείμενο, αλλά χαρακτηρίζει την περιγραφόμενη κατάσταση. Σύμφωνα με το Petit Robert σημαίνει “situation facheuse, inextricable“, δηλ. εν προκειμένω “Οι Έλληνες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση”, “τραγική”, “η κατάστασή τους είναι γάμ... τα” αν προτιμάτε κάτι πιο αθυρόστομο".
Επομένως ο Στρος-Καν χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φράση, χωρίς όμως να τη συνδέει με την ηθική των Ελλήνων, αλλά κυρίως με την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η παραγωγή του τηλεοπτικού δικτύου Canal+ έχει τίτλο "Ένας χρόνος με τον Ντομινίκ Στρος Καν-Στην Καρδιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" και για τη δημιουργία του, δύο δημοσιογράφοι έγιναν η σκιά του Mr ΔΝΤ για ένα χρόνο, ακολουθώντας και παρακολουθώντας τον σε απλές, καθημερινές, στιγμές, εντός ή εκτός του υπερπολυτελούς σπιτιού του.
Στο τελικό µοντάζ του ντοκιµαντέρ αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά µε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέµβριοτου 2009 µε τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς όπως διευκρίνισαν άνθρωποι της παραγωγής, μιλώντας στα "Νέα" , ζητήθηκε από εκπροσώπους του ΔΝΤ να κοπούν, ώστε να δοθεί έµφαση στη ζωή και το έργο του Στρος-Καν και όχι στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ το video
http://dai.ly/eDVG90
news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Kατάργηση της ΔΕΚΑ ΑΕ, που ταυτίσθηκε με το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου το 2000

Στην κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ ΑΕ), του φορέα που ταυτίσθηκε με το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου του 2000 προχωρεί η Κυβέρνηση.

Τροπολογία που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την λύση, χωρίς εκκαθάριση, της ΔΕΚΑ (κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων) και την εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιούσιας της εταιρείας στο Δημόσιο, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα.
Σημειώνεται πως η ΔΕΚΑ συστήθηκε με το Ν. 2526/97 με σκοπό κυρίως τη διάθεση των μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα την αγορά, πώληση και διαχείριση μετοχών, ομολογιών και λοιπών κινητών αξιών.
Στα πλαίσια του παραπάνω σκοπού της, η ΔΕΚΑ από της συστάσεώς της και έως το 2002 προέβαινε σε αγορά και πώληση μετοχών δημόσιων επιχειρήσεων ήδη εισηγμένων στο χρηματιστήριο, καθώς και σε άλλες συναφείς πράξεις διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της, με σκοπό να διασφαλιστεί η απαιτούμενη εμπορευσιμότητα και η ρευστότητα των μετοχών κρατικών εταιρειών.
Ωστόσο, η ΔΕΚΑ συνδυάστηκε με το «σκάνδαλο» του χρηματιστηρίου του 2000, καθώς η τότε διοίκηση της εταιρείας κατηγορήθηκε πως στο διάστημα 9 Μαρτίου με 10 Απριλίου 2000 προέβη σε μαζικές αγορές μετοχών με σκοπό την άνοδο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν όψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών, που είχαν ως αποτέλεσμα ζημία του Δημοσίου.
Πάντως, ο πρώην πρόεδρος και τα πέντε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών αθωώθηκαν για τις εν λόγω κατηγορίες, καθώς δεν προέκυψε ούτε ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, ούτε δόλος των κατηγορουμένων με στόχο να αυξήσουν την δική τους περιουσία ή άλλων.
Στην τροπολογία λοιπόν που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρεται πως η λύση της ΔΕΚΑ γίνεται στο πλαίσιο της ορθολογικής αναδιάρθρωσης και μείωσης των φορέων του Δημοσίου και δεδομένου ότι ο ρόλος της έχει υποβαθμισθεί μη έχοντας στην ουσία συγκεκριμένο αντικείμενο.
Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΚΑ θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, το οποίο αναλαμβάνει και όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας . Το Δημόσιο αναλαμβάνει ακόμη εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στο όνομα και για λογαριασμό της ΔΕΚΑ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία , το Δημόσιο αναμένει ετήσια αύξηση εσόδων από την είσπραξη των μερισμάτων των χρεογράφων της ΔΕΚΑ, αλλά και εφάπαξ αύξηση εσόδων ύψους 26,3 εκατ. ευρώ περίπου από την περιέλευση των διαθεσίμων της ΔΕΚΑ στον κρατικό προϋπολογισμό.

in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Με αντίτιμο αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. πήραμε επιμήκυνση ως το 2023 - Όλο το δραματικό παρασκήνιο

Μείωση επιτοκίου κατά μία μονάδα από το 5,2% στο 4,2% και επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την απόσβεση του δανείου στα 7,5 χρόνια μας έδωσε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντίτιμο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ από την πώληση δημόσιας περουσίας ως το 2015.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί στους μηχανισμούς διάσωσης δυνατότητα αγοράς νέων κρατικών ομολόγων. Θετικά είδαν οι ευρωπαίοι ηγέτες το αίτημα για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με τις αποφάσεις να παραπέμπονται για την επόμενη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου.

Ως προς αυτά που πρέπει να δώσουμε, στο κείμενο των συμπερασμάτων καταγράφεται σαφώς η ελληνική δέσμευση για άντληση πόρων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως κάλεσε η τρόικα κατά την προηγούμενη επίσκεψή της. Παράλληλα, προαπαιτούμενο για τους ευνοϊκότερους όρους είναι ότι θα εφαρμοστεί σφικτό δημοσιονομικό πρόγραμμα για την περίοδο 2012-15.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μέχρι το τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί συνολικό πακέτο, τόσο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας από την οποία θα πάρουμε τα 50 δισ. που έχουν τεθεί ως στόχος, αλλά και το μεσοπρόθεσμο πακέτο προσαρμογής του 12-15. Πάντως
στόχος είναι να μπορέσουμε το 2012 να ξαναβγούμε στις αγορές για δανεισμό, ώστε να μην χρειαστεί να λάβουμε νέο δάνειο.

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων ήταν δραματικό, καθώς κανείς δεν ήθελε να σκεφτεί τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πάρει την επιμήκυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης που μίλησε στη Σύνοδο μετά τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Μάλιστα είχε φροντίσει να δοθεί αντίτυπο της ομιλίας σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε τί έχει κάνει μέχρι τώρα η Ελλάδα, τι σκοπεύει να κάνει και τί κίνδυνος υπάρχει αν δεν παρθούν αποφάσεις.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης και της προσπάθειας του ελληνικού λαού. Η καγκελαριος αυτή τη φορά έστρεψε τα πυρά της κατά της Ιρλανδίας, αφού ο νέος πρωθυπουργός Έντα Κέλι δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει τις παραχωρήσεις που ζητά η Γερμανία, κυρίως για το φόρο των επιχειρήσεων.

Γενικά, το κλίμα ήταν ευνοϊκό προς την Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε "παράδειγμα" για την Ιρλανδία, που επίσης έχει μπει στο μηχανισμό. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον νέο ιρλανδρό πρωθυπουργό χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί κάτι σημαντικό.

«Οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δισ. ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».
newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο σεισμός μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά 10 εκατοστά !

Ο πιο δυνατός σεισμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ιαπωνίας φαίνεται ότι έχει μετακινήσει το κεντρικό νησί της χώρας κατά 2,4 μέτρα, ενώ μετατόπισε και τον άξονα της Γης κατά σχεδόν 10 εκατοστά, όπως δήλωσαν σήμερα επιστήμονες.

"Γνωρίζουμε ότι ένας σταθμός GPS μετακινήθηκε (κατά 2,4 μέτρα)", δήλωσε ο Κένεθ Χάντατ, αμερικανός γεωφυσικός, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μίας έρευνας που διεξήγαγε ο χθεσινός σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία μετακίνησε τη Γη στον άξονα της κατά σχεδόν 10 εκατοστά.

Οι επιπτώσεις αυτού του σεισμού στον άξονα της Γης είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σεισμού 9,1 βαθμών που έπληξε την Ινδονησία το 2004. Σημαντικότερες επιπτώσεις φαίνεται ότι είχε μόνο ο σεισμός που έπληξε τη Χιλή το 1960, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Αντόνιο Πιερσάντι.

Το 2010 επιστήμονες από τη NASA είχαν δηλώσει ότι ο σεισμός 8,8 βαθμών που σημειώθηκε στη Χιλή τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν τόσο δυνατός ώστε μπορεί να μείωσε τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Ρίτσαρντ Γκρος που εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA ανακάλυψε ότι ο περσινός σεισμός της Χιλής μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου 8 εκατοστά.

Η μετακίνηση του άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης αλλάζει ανεπαίσθητα το χρόνο που χρειάζεται η Γη για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Έτσι μετά το σεισμό της Χιλής η διάρκεια της ημέρας μειώθηκε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα.
protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υπουργική απόφαση για 6,5 ευρώ !

Αυτό θα πει διαφάνεια και εντιμότητα κυβερνητικού στελέχους! Για 6,5 ευρώ το γραφείο Πάγκαλου στο κτίριο της Βουλής έβγαλε απόφαση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με της εξής βαρύγδουπη ανακοίνωση:
«Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους έξι και πενήντα ενός λεπτών (6,51 ευρώ) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Πολιτικού Γραφείου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ειδικός φορέας 23-600 Κ.Α.Ε 1111 οικ. Έτος 2011 για προμήθεια γραφικής ύλης (χαρτί Α4).
Προσέξτε τι δουλειές έγιναν και πόσοι άνθρωποι απασχολήθηκαν για τα 6,5 ευρώ που χρειάστηκαν για το χαρτί του κ. Πάγκαλου.
Ένας υπάλληλος από την γενική γραμματεία της κυβέρνησης κατέγραψε την απόφαση μελετώντας τα διατάγματα και τους νόμους που την επιτρέπουν, στη συνέχεια ασχολήθηκε η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου για να εγκρίνει την απόφαση του υπουργού, εν συνεχεία άλλος υπάλληλος καταχώρησε στο βιβλίο εγκρίσεων και Εντολών πληρωμής της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου, τη βεβαίωση ότι είναι νόμιμη η απόφαση, εν συνεχεία η προϊσταμένη γραφείου Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης κ. Αργυρώ Αλεβιζοπούλου μελέτησε την απόφαση και την έλεγξε βάσει των νόμων που υπάρχουν για να την υπογράψει. Και μετά ένας άλλος υπάλληλος την ανάρτησε στο διαδίκτυο.
Αυτά συμβαίνουν όταν ο φόβος…. φυλάει τα έρμα .

newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μοναδική στον κόσμο μεταμόσχευση από έλληνα γιατρό !

Όταν του έφεραν την μαθήτρια λυκείου με τη σπλήνα κομμένη στα τρία, ο χειρουργός Κ. Φωτιάδης, αρνήθηκε να κάνει αφαίρεση. Δοκίμασε μία πρωτοποριακή μέθοδο, που δεν υπάρχει στα ιατρικά χρονικά.

Ήταν 24 Μαρτίου του 1981. Η τότε νεαρή μαθήτρια του λυκείου Μαρία Μπερδέση, είχε βγει για βόλτα με φίλες της. Για κακή της τύχη δέχτηκε να κάνει βόλτα με το καινούριο μηχανάκι ενός συμμαθητή της.

“Πριν από εμένα ανέβηκαν στη μηχανή οι δύο φίλες μου. Ήμουν η τρίτη και τυχερή. Σε μικρή απόσταση συγκρουστήκαμε με ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου μας εγκατέλειψε στο δρομο. Δεν φορούσα κράνος και όπως μου είπαν μετά, πετάχτηκα 30 μέτρα από το σημείο του ατυχήματος. Στο ύψος των καλωδίων της ΔΕΗ!” λέει στο Έθνος η κ. Μπερδέση.

Όταν τη μετέφεραν στο “Λαϊκό”, είχε σοβαρά κατάγματα στη λεκάνη, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εσωτερική αιμοραγία.

“Δεν θα ξεχάσω το πόσο βαριά τραυματισμένη ήταν” αναφέρει ο κ. Φωτιάδης. “Η σπλήνα είχε χωριστεί στα τρία και αιμορραγούσε. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χειρούργος προχωρεί σε σπληνεκτομή. Σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο να διαθέσω χρόνο για να τη σώσω”, αναφέρει.

Αυτό που έκανε ήταν απλό, ωστόσο δεν έχει ξανασυμβεί στα ιατρικά χρονικά. Αφαίρεσαν τα τμήματα της σπλήνας, τα απολύμαναν, δημιούργησαν από αυτά 4 μικρούς κύβους και τα κάλυψαν με πάνα από το παχύ έντερο. Δημιούργησαν δηλαδή ένα “σακουλάκι” το οποίο μεταμόσχευσαν στην κοπέλα.

Με το πέρασμα των ημερών, τα τμήματα αγγειώθηκαν, έγιναν ένα σώμα και λειτουργούν σαν η σπλήνα να μην είχε αφαιρεθεί.

Η κοπέλα μεγάλωσε κανονικά, έγινε μητέρα, έγινε γιαγιά και είχε μία φυσιολογική ζωή.

Η κ. Μπερδέση και ο κ. Φωτιάδης ξανασυναντήθηκαν πρόσφατα στο Αττικό νοσοκομείο όπου εργάζεται τώρα ο γιατρός. Μόλις την είδε την αναγνώρισε και την έστειλε για σπινθηρογράφημα, που έδειξε ότι το μόσχευμα δουλεύει.
Ψάχνοντας στα ιατρικά χρονικά ο κ. Φωτιάδης είδε ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Το “πείραμά” του είναι μοναδικό μέχρι σήμερα.
newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ζητούν θυσίες, δίνουν επιμήκυνση

Μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά μία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Προηγήθηκε ολονύχτιο θρίλερ, με τη Γερμανία να απαιτεί σημαντικές δεσμεύσεις από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα η χώρα μας καλείται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και φυσικά να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις.
Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων διατηρήθηκε η δέσμευση για την άντληση πόρων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και για τα άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του Μαρτίου.
Η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε το συνταγματικό «φρένο» για το χρέος, όπως προέβλεπε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου.
Αναμένεται να υπάρξει μια νομική δέσμευση την οποία όμως θα καθορίζει το κάθε κράτος-μέλος.
Παπανδρέου: "Κερδίσαμε τη μάχη"
«Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».
«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.
«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.
"Η Ελλαδα κέρδισε 6 δισ. ευρώ"
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».
Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».
«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.
Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.
Ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών.
Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 12 Μαρτίου

Σαν σήμερα

1685: Γεννήθηκε ο Τζορτζ Μπέρκλεϋ, ιρλανδός φιλόσοφος και θεολόγος, εισηγητής της θεωρίας του υποκειμενικού ιδεαλισμού. [θαν. 14/1/1753]

1880: Γεννήθηκε ο Νικόλαος Γεωργαντάς, δισκοβόλος. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον δίσκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου το 1904. [θαν. 23/1/1958]

1911: Συλλαλητήριο για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.

1921: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει τη νέα οικονομική πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.

1922: Γεννήθηκε ο Τζακ Κέρουακ, αμερικανός συγγραφέας. («Ο Δρόμος») [θαν. 21/10/1969]

1947: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.

1951: Ο Ντένις ο Τρομερός κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως κόμικ-στριπ στις εφημερίδες.

1955: Πέθανε ο Τσάρλι «Μπερντ» Πάρκερ, αμερικανός αλτοσαξοφωνίστας του bebop και της τζαζ. [γεν. 29/8/1920]

1969: Το επιβατικό υπερηχητικό αεροπλάνο Concord εκτελεί την παρθενική πτήση του.

1984: Πέθανε ο Κώστας Ρούκουνας (Σαμιωτάκης), ρεμπέτης. [γεν. 1903]

1994: Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί την πρώτη γυναίκα ιερέα.

2002: Πέθανε οΤζέιμς Τόμπιν, βραβευμένος με Νόμπελ αμερικανός οικονομολόγος, γνωστός και για τον Φόρο Τόμπιν που πρότεινε, ένα είδος «άμμου» στα γρανάζια της διεθνούς κερδοσκοπίας, ώστε να γίνουν λιγότερο ασταθείς οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου. [γεν. 5/3/1918]

Πηγή: sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα στο ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού;

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα στο ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού;




Λίγες ώρες μετά τον «παγκόσμιο» σεισμό και το φονικό τσουνάμι που χτύπησε της Ακτές τις Ιαπωνίας όλος ο κόσμος και μαζί και η σεισμογενής Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, με το φόβο της γέννησης ενός παρόμοιου φονικού σεισμού στη γειτονιά μας.

Οι δηλώσεις και οι απόψεις ειδικών ερευνητών σεισμολόγων και επιστημόνων στη χώρας μας είναι δεκάδες από την ώρα του σεισμού.

Το σχέδιο Ξενοκράτης
Όπως αναφέρει  ο κ. Μαχαιρίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χώρα μας είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε σεισμούς που πλήττουν κατά καιρούς των Ελλαδικό χώρο. Όπως μας είπε σε τέτοιες περιπτώσεις συντονίζονται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αλλά και στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας ώστε να γίνονται άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Επιπλέον στο σχέδιο Ξενοκράτης συμπεριλαμβάνεται η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την περίπτωση μιας τέτοιας φυσικής καταστροφής, ενώ ετοιμάζεται για το 2011 και άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στην Κρήτη.

Δεν υπάρχει ουσιαστική αντισεισμική πολιτική
Ό κ. Τάσσος, σεισμολόγος Ερευνητής τους Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, επεσήμανε από την πλευρά του πως εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που έχει προκύψει στον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων μετά τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999 αλλά και λιγοστής ενημέρωσης του κόσμου για τέτοια θέματα ο μηχανισμός δεν είναι όσο έτοιμος θα έπρεπε. Όπως σημείωσε από τα 85.000 κτίρια που θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από το σεισμό της Πάρνηθας, έντεκα χρόνια μετά μόνο ένα μικρό ποσοστό 9.000 κτιρίων έχει δεχτεί έλεγχο. Σύμφωνα με τον κ. Τάσσο δεν υπάρχει ουσιαστική αντισεισμική πολιτική γιατί δεν εντάσσεται στην λογική της κερδοφορίας. Όπως μας είπε έχουμε μείνει πίσω τόσο στον έλεγχο των κτιρίων ενώ πιστεύει πως τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο ετοιμότητας τα πράγματα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε παρά το γεγονός ότι προβλέπονται από τους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Ακόμα κάνει λόγο για σημαντική έλλειψη κονδυλίων σε προγράμματα έρευνας για τους σεισμούς και αυτό σε μία χώρα που κατατάσσεται παγκοσμίως στην έκτη θέση σε συχνότητα σεισμικών δονήσεων.
Τέλος, επεσήμανε πως ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για ενίσχυση κτιρίων που θεωρούνται προβληματικά αλλά και ελέγχου των υπολοίπων κτιρίων εκτός ότι θα συνείσφερε σημαντικά στην αύξηση της ετοιμότητας και της ασφάλειας απέναντι στους σεισμούς θα έδινε και μία τονωτική ένεση στην οικονομία της χώρας.

Χρειάζεται και η ευαισθητοποίηση των ιδιωτών
Από την πλευρά του ο Νικήτας Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων όμως θεωρεί πως το επίπεδο ενημέρωσης του κόσμου και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τόνισε ωστόσο πως δεν φτάνει η κρατική παρέμβαση αλλά χρειάζεται και η πρωτοβουλία και η ευαισθητοποίηση των ιδιωτών προκειμένου να αυξηθεί η σεισμολογική συνείδηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην συντριπτική πλειοψηφία πολυκατοικιών και καταστημάτων απουσιάζουν τόσο οι πυροσβεστήρες όσο και βασικά διαγράμματα που θα καθοδηγούν άμεσα τον κόσμο σε περίπτωση που πρέπει ένα κτίριο να εκκενωθεί άμεσα.
Όλοι οι ειδικοί πάντως δείχνουν να συμφωνούν ότι όσον αφορά την περίπτωση παλιρροϊκού κύματος (τσουνάμι) η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει θύμα τέτοιου φαινομένου καθώς η Μεσόγειος αλλά και το Αιγαίο είναι μία κλειστή θάλασσα με μικρή έκταση σε σχέση με το μέγεθος του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ τονίζουν πως περισσότερη έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στην καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού αλλά την τήρηση του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2000 και θεωρείται ένας από τους πιο αυστηρούς.

Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...