Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Μάθε που ψηφίζεις



Από τηλεφωνικές γραμμές και στην ιστοσελίδα του υπ. Εσωτερικών

Δέκα τηλεφωνικές γραμμές θα λειτουργούν στο υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερώνουν τους πολίτες, που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet , σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν για τις εκλογές του 2012.

Οι τηλεφωνικές γραμμές θα λειτουργούν την Παρασκευή 4 Μαΐου και το Σάββατο 5 Μαΐου από τις 8:00-20:00 και την Κυριακή των εκλογών από τις 8:00-19:00.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις»

Τα τηλέφωνα είναι:

            2131511125     
            2131511143    


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δικάζονται οι ύποπτοι ως «εγκέφαλοι» της 11ης Σεπτεμβρίου


Ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου στο Γκουαντάναμο προσέρχονται αύριο οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Δέκα χρόνια, επτά μήνες και 24 μέρες μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη «για να διασφαλίσει ότι ο σεϊχης Χαλίντ Μοχάμεντ και άλλοι, οι οποίοι κατηγορούνται για αυτά τα φρικτά εγκλήματα θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: τρομοκρατία, αεροπειρατία, συνωμοσία, ανθρωποκτονία, επίθεση κατά πολιτών, σκόπιμη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και καταστροφή περιουσίας.
Το στρατιωτικό δικαστήριο πρόκειται να ξεκινήσει με την επίσημη απαγγελία των κατηγοριών. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνα, η οποία συνήθως διαρκεί ολίγα λεπτά, αλλά σε αυτή την περίπτωση λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο.
Ο Μοχάμεντ και οι συγκατηγορούμενοί του Ραμζί Μπιναλσίμπ, Αλί Άμπντουλ Αζίζ Αλί, Μουστάφα Άχμεντ αλ Χαουσάουι και Ουαλίντ μπιν Ατάς ήδη εμφανίστηκαν μια φορά σε δικαστήριο του Γκουαντάναμο, τον Ιούνιο του 2008. Τότε ο Μοχάμεντ είχε επωφεληθεί για να περιγελάσει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα και είχε ζητήσει να καταδικαστεί σε θάνατο.
Ο Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη το 2003 στο Πακιστάν, κατηγόρησε τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι διεξήγαγε σταυροφορία κατά του μουσουλμανικού κόσμου. Ο κατηγορούμενος απέρριψε τον δικηγόρο του κατηγορώντας τον ως πράκτορα της αμερικανικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να δεχτεί δικηγόρους που να μην έχουν γνώση του ισλαμικού νόμου.
Την εποχή εκείνη, η δίκη δεν διεξήχθη ποτέ.
Όταν εξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009 σχεδίαζε να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο και να μεταφέρει τους ύποπτους για τρομοκρατία ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων σε αμερικανικό έδαφος. Ο Ομπάμα σταμάτησε προσωρινά την λειτουργία όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών δικαστηρίων και μετέφερε τους υπόπτους της 11ης Σεπτεμβρίου για να δικαστούν στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, τα σχέδιά του συνάντησαν την έντονη αντίδραση του Κογκρέσου και των τοπικών αρχών της Νέας Υόρκης. Τον Ιούνιο, απαγγέλθηκαν εκ νέου κατηγορίες κατά των εναγομένων στο Γκουαντάναμο και τον Απρίλιο δόθηκε εντολή να ξεκινήσει η δίκη.
Ο Μοχάμεντ, ο οποίος κατά την ακροαματική διαδικασία εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών καθώς ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της συγκεκριμένης ποινής και για τους πέντε κατηγορούμενους.
Ο κυριότερος λόγος της καθυστέρησης, ωστόσο, είναι η πολυπλοκότητα των νομικών ζητημάτων--πάνω από όλα το τι αποδεικτικά στοιχεία θα επιτραπεί να παρουσιαστούν.
Σύμφωνα με έγγραφα της CIA, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2009, ο Μοχάμεντ υποβλήθηκε στην μέθοδο ανάκρισης του εικονικού πνιγμού 183 φορές σε μυστική φυλακή τον Μάρτιο του 2003. Ενδεχομένως όμως οι πέντε άνδρες να επιμείνουν να υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι, όπως έκαναν το 2008.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι θα γίνει αν κανένα κόμμα δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία


Τι γίνεται την επόμενη μέρα με τη διερευνητική εντολή

Όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τι γίνεται σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν αποκτήσει αυτοδυναμία.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της 6ης Μαΐου και μέσα σε 11 ημέρες, δηλαδή μέχρι τη 17η Μαΐου, οπότε και έχει ορισθεί η σύγκληση της νέας Βουλής, θα πρέπει να έχει σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα διαδεχτεί το απερχόμενο σχήμα συνασπισμού υπό το Λουκά Παπαδήμο.

Εφόσον ένα κόμμα κατακτήσει έστω και οριακή αυτοδυναμία, δηλαδή 151 έδρες στη Βουλή, ο πρόεδρος του λαμβάνει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Ακόμη και με 150+1 βουλευτές, το πρώτο κόμμα θεωρείται αυτοδύναμο και λαμβάνει εντολή σχηματισμού

Τι θα γίνει όμως αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και κανένα κόμμα δεν κατακτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία;

Για αυτές τις περιπτώσεις το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.


Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Εάν ούτε και το δεύτερο κόμμα καταφέρει να σχηματίσει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, η εντολή πάει στον τρίτο νικητή που ανέδειξε η κάλπη.

Κάθε διερευνητική εντολή είναι διάρκειας τριών ημερών.



Εφόσον και οι τρεις εντολές δεν αποδώσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη. Αν επιβεβαιωθεί ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, επιδιώκεται συγκρότηση κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Αν και αυτή η απόπειρα αποτύχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Στην περίπτωση των διερευνητικών εντολών, αν κόμματα έχουν ισοδυναμία στις βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές.

Νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.


newsbeast.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΔΝΤ: Η επόμενη ελλ. κυβέρνηση, να συνεχίσει το πρόγραμμα


Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που έχει εγκριθεί από την προκάτοχό της σε αντάλλαγμα για την οικονομική ενίσχυση των δημόσιων πιστωτών της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις.

"Όσον αφορά το ζήτημα του τι θα ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος (των μεταρρυθμίσεων που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ), και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: θα είναι η εφαρμογή των βασικών στόχων αυτού του προγράμματος", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Ράις, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα επιστρέψει στη χώρα αυτή "μετά τις εκλογές, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί", δεν έδωσε όμως ημερομηνία για την επιστροφή αυτή.


e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Που’ σαι Ωνάση να τους δεις !


Στις αρχές Ιουνίου του 1966 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού είχε μια ασυνήθιστη κινητικότητα. Πολλοί περίεργοι και σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, περίπου 5000 άτομα, έβλεπαν το «Πόλις των Αθηνών» ένα Boeing 707 -320 της Ολυμπιακής του Ωνάση να τροχοδρομεί στον διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου με προορισμό την Νέα Υόρκη.

Η Αθήνα από τότε απέκτησε ένα μετάλλιο στο πάνθεον των αεροπορικών μεταφορών που μέχρι τότε το είχαν αποκτήσει ελάχιστες πρωτεύουσες του κόσμου όπως το Παρίσι και το Λονδίνο. Για πενήντα χρόνια η Αθήνα θα διατηρούσε το δρομολόγιο και την περίφημη χρονοθυρίδα στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης με άφιξη λίγο μετά τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα.

Ηταν η εποχή που οι πανέμορφες αεροσυνοδοί της εταιρίας φορούσαν στολές που τις είχε ράψει η Coco Chanel και αργότερα ο Pierre Cardin, στην πρώτη θέση η εταιρία προσέφερε γαρδένιες στις κυρίες και οι περισσότεροι επιδίδονταν στην αγαπημένη τους συνήθεια να κλέβουν τα ασημένια μαχαιροπήρουνα και… κηροπήγια με τα οποία είχαν νωρίτερα απολαύσει το γεύμα τους.

Ηταν η εποχή που όταν τα στελέχη της εταιρίας έλεγαν στον Ωνάση ότι σε κάθε δρομολόγιο εξαφανίζονται τα ασημένια σερβίτσια με το λογότυπο της OA, ο ίδιος χαμογέλαγε και έλεγε ότι αυτό ήθελε μιας και είναι η καλύτερη διαφήμιση για την εταιρία και την Ελλάδα.

Ολα αυτά όμως τελειώνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο όταν η τελευταία αεροπορική εταιρία η Delta airlines σταματά να εξυπηρετεί την απευθείας πτήση Αθήνας – Νέας Υόρκης.

Για πενήντα χρόνια είτε επί Ωνάση είτε στην συνέχεια όταν η Ολυμπιακή ήταν κρατική το δρομολόγιο αυτό ήταν η διαφήμιση της Ελλάδας και ειδικότερα της Αθήνας στην αμερικάνικη μητρόπολη. Πολύ περισσότερο ήταν η γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς με την πατρίδα.

Αρκεί, μέχρι και πριν μερικά χρόνια, να πήγαινε κάποιος στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στο δυτικό τέρμιναλ λίγο μετά τις 10 το πρωί που έφτανε η πτήση από τη Νέα Υόρκη. Εκεί θα έβλεπε έκπληκτος στην αίθουσα αφίξεων πάνω από 20 και πλέον αναπηρικά καρότσια γεμάτα από μαυροφορεμένες γιαγιάδες οι περισσότερες με τσεμπέρια, να περιμένουν τους υπαλλήλους της εταιρίας να περισυλλέξουν τις αποσκευές τους. Ήταν οι μανάδες των μεταναστών που γύριζαν στην πατρίδα για να περάσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης στο χωριό.


Η έλλειψη εθνικής πολιτικής στις αερομεταφορές έφερε την Αθήνα το 2012 να αποτελεί πλέον έναν μικρό περιφερειακό αεροπορικό προορισμό στην άκρη της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον για να πετάξει κάποιος από την Αθήνα στην Νέα Υόρκη θα πρέπει να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο την Κοπεγχάγη ή ακόμη στη Βαρσοβία ή στο Κάιρο και να ταλαιπωρηθεί ατελείωτες ώρες περιμένοντας την ανταπόκριση της πτήσης που θα τον μεταφέρει στις ΗΠΑ.

Οι ελληνικών συμφερόντων ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες πετούν πλέον μόνο σε κοντινούς προορισμούς ελλείψει χρημάτων ενώ οι κατά τα άλλα μεγάλες κρατικές ευρωπαϊκές και όχι μόνο εταιρίες (Lufthansa, Air France, Turkish Airlines, Emirates ) τις οποίες κανένας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν απαίτησε μετ’ επιτάσεως να κλείσουν παρά τη σκανδαλώδη εύνοια των κυβερνήσεων τους, λυμαίνονται την ελληνική αγορά αερομεταφορών, αποστερώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στους Έλληνες και αποστερώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Οταν την επόμενη φόρα που θα βρεθείτε σε ένα αεροπλάνο της Turkish με προορισμό την Νέα Υόρκη θυμηθείτε πώς η χώρα μας από κορυφαία δύναμη στον παγκόσμιο στίβο των αερομεταφορών κατάντησε να είναι ανύπαρκτη, χάρη στις αποφάσεις των κυβερνήσεων της τα τελευταία 30 χρόνια.


protothema.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχονται οι νέες «λυπητερές» της εφορίας


Για αμέσως μετά τις εκλογές μετατέθηκαν τελικώς όλες οι αποστολές της εφορίας προς του υπόχρεους, για λόγους …ευνόητους.


Καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα που τη στηρίζει δεν θα «βομβάρδιζε» με σημειώματα της εφορίας τους ψηφοφόρους λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι τους ξέχασε κιόλας. Απλώς, μετέθεσε για λίγες εβδομάδες αργότερα τις αποστολές.

Κατά συνέπεια, όσοι έσπευσαν να χαρούν, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι απλώς βιάστηκαν. Όπως επίσης βιάστηκαν και όσοι πίστεψαν ότι επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα οι νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, όπως λέγεται και γράφεται πάνω από έναν μήνα, σημαίνει ότι δεν θα γίνουν κιόλας.

Αντιθέτως, αυτή θα είναι μια από τις βασικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να διεκπεραιώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα πάει να αναλάβει καθήκοντα στη θέση του απερχόμενου κ. Φίλιππου Σαχινίδη. Οπερ σημαίνει ότι όλοι οι συνήθεις ύποπτοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να υποδεχτούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις (αλλά και ό,τι έχει απομείνει σε επιδόματα),ύψους 11,5 δις ευρώ.

Αυτό θεωρείται και είναι αδιαπραγμάτευτο. Το μόνο που συζητείται είναι αν η χρονική διάρκεια αυτού του πακέτου θα είναι διετής ή τριετής. Στην πράξη, όμως, ακόμα κι αυτό πολύ μικρή διαφορά θα κάνει στο τέλος της ημέρας.

Το συμπέρασμα; Μετά τις εκλογές και αμέσως μόλις σχηματισθεί νέα κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή, όπως μονότονα επαναλαμβάνεται – η εφορία θα στείλει τις «λυπητερές» που επίτηδες έχουν καθυστερήσει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αρχίσουν το νέο ψαλίδισμα σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς νέα αναβολή.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βρώμικα παιχνίδια με δημοσκοπήσεις-μαϊμού


"Σύγχυση στη κοινή γνώμη έχουν προκαλέσει ύποπτες διαρροές στοιχείων δημοσκοπήσεων που φέρονται να έχουν διενεργηθεί τις τελευταίες ημέρες", αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ευρήματα δήθεν μετρήσεων είδαν το φως της δημοσιότητας ενώ "κρυφές δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν.
Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αρκετά είναι τα μέσα ενημέρωσης που υπονόησαν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων χωρίς όμως να αναφέρουν ονόματα εταιρειών που υποτίθεται ότι διεξήγαγαν τις έρευνες.
Χαρακτηριστικό, τονίζει, είναι πως ειδησεογραφικός ιστότοπος ανέφερε τη Πέμπτη ότι Η ΝΔ είναι κοντά στην αυτοδυναμία ενώ σε άλλον γινόταν αναφορά για δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ και αύξηση συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ.
Ίδια η εικόνα και για τα μικρότερα κόμματα. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλού αναφέρεται ως η έκπληξη των εκλογών που κυνηγά τη δεύτερη θέση και την ίδια στιγμή αλλού περιγράφεται ως ένα κόμμα που παλεύει για διψήφιο ποσοστό.
Όπως σημειώνουν οι δημοσκόποι η εν λόγω κατάσταση οφείλεται κυρίως στην απαγόρευση δημοσίευσης μετρήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές. Εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία η κατάσταση αυτή θα επαναλαμβάνεται σε κάθε εκλογική διαδικασία, τονίζουν.
Παράλληλα, πολιτικοί αναλυτές λένε πως την εικόνα θολώνουν και τα ίδια τα κόμματα εκμεταλλευόμενα τον εν λόγω νόμο διοχετεύοντας επιλεκτικά non paper σε στελέχη τους, παρουσιάζοντας ποσοστά που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η μάχη της ... 7ης Μαΐου – Οι συσχετισμοί που θα κρίνουν συνεργασίες και κυβέρνηση

 

Οι τόνοι καθημερινά ανεβαίνουν όμως πίσω από τις λέξεις ο στόχος είναι ένας. Τα... κουκιά που θα κρίνουν τους συσχετισμούς της επόμενης κυβέρνησης.

Με τη λέξη αυτοδυναμία σχεδόν να έχει ξεχαστεί από όλους το ζήτημα είναι πλέον ο αριθμός των βουλευτών ανά κόμμα και οι πιθανότητες συνεργασίας.

Ουσιαστικά τα δύο αποκαλούμενα μεγάλα κόμματα θέλουν να αυξήσουν τη συσπείρωσή τους ώστε να αποτελέσουν πόλο συγκέντρωσης γύρω τους μικρότερων κομμάτων ώστε με τη συμμετοχή δυο ή τριών κομμάτων να επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Ωστόσο και με τα κόμματα που δεν θα συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 3% για την είσοδό τους στη βουλή να φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουν τελικά ένα ποσοστό συνολικά που θα είναι αρκετά μεγάλο, όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση δεξιού ή αριστερού πόλου, αλλά θα χρειαστούν ευρύτερες συνεργασίες.

Στη λογική αυτή ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες τη λέξη αυτοδυναμία με τη φράση “ισχυρή εντολή”, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηγηθεί συνασπισμού φιλοευρωπαϊκών αριστερών δυνάμεων.

Ωστόσο και με βάση το ποσοστό και αντιστοίχως των αριθμό των βουλευτών που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα μαζί και με το “μπόνους” των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος για τη Ν.Δ. στόχος το ζητούμενο είναι οι περισσότερες δυνατές έδρες ώστε να μπορέσει να επιβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή “ανοχή” των άλλων κομμάτων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες ισχυρής συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά για το ΠΑΣΟΚ η αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων του στις εκλογές και η στήριξη του ΠΑΣΟΚ και όχι άλλων αριστερών κομμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας είναι ο στόχος.

Κρίσιμο είναι το θέμα εαν τα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταφέρουν να έχουν την απαραίτητη δύναμγη στη Βουλή ώστε να μπορούν να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τρίτου.

Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί κρίσμο ρόλο θα παίξει το ποιο από τα μικρότερα κόμματα που λένε ναι στη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά θα μπει στη βουλή ώστε να αποτελέσει το τρίτο κόμμα μιας πιθανής συγκυβέρνησης.

Όλα αυτά θα αρχίσουν να συνυπολογίζονται αμέσως μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής. Από Δευτέρα αρχίζει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών.

Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγού του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Ακολουθεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο και αν δεν σταθεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Αν μετά τις εκλογές ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία μέχρι τέλους τότε πάμε σε νέες εκλογές περί τα μέσα Ιουνίου.

Πηγή newsit 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...