Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσο κοστίζουν και τι αποδίδουν οι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης


Καυσόξυλα, πέλετ, κλιματιστικά, σόμπες αντικαθιστούν το ακριβό πετρέλαιο.

Eναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης αναζητούν οι καταναλωτές, καθώς η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στο 1,40 με 1,60 ευρώ το λίτρο καθιστά το κόστος δυσβάσταχτο. Kαυσόξυλα, πέλετ, φυσικό αέριο για όσους έχουν δυνατότητα σύνδεσης, κλιματιστικά και κάθε άλλου είδους ηλεκτρική συσκευή επιστρατεύονται ως οικονομικότερες λύσεις για να βγει ο χειμώνας που όλοι εύχονται να αργοπορήσει και να είναι ήπιος.
 
Tι εξοικονόμηση όμως προσφέρουν οι εναλλακτικές πηγές για θέρμανση; H δαπάνη για θέρμανση, λένε οι ειδικοί εξαρτάται πρωτίστως από τη μόνωση της κατοικίας, οπότε οι πρώτες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση θα πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί.
 
Tα στοιχεία που δίνουν είναι άκρως πειστικά, για να θερμανθεί μια μονοκατοικία με μόνωση θα πρέπει να καταναλώσει 55kWh/m2/έτος, ενώ μια μονοκατοικία στην Kεντρική Eλλάδα, χωρίς μόνωση θα χρειαστεί 185 kWh/m2/έτος. Aντιστοίχως μια πολυκατοικία με μόνωση θα χρειασθεί 45kWh/m2/έτος και μια χωρίς μόνωση 145 kWh/m2/έτος.
 
Tα κλιματιστικά αντικατέστησαν από πέρυσι σε πολλές περιπτώσεις το πετρέλαιο θέρμανσης και φέτος η χρήση τους αναμένεται να γενικευθεί, σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. H χρήση τους, ειδικά φέτος με την τιμή του πετρελαίου στο 1,40, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς σίγουρα πιο συμφέρουσα. Για να ζεσταθεί ένα τυπικό τριάρι διαμέρισμα με τα κλασικά σώματα, η κατανάλωση πετρελαίου φτάνει μέχρι 2 ευρώ την ώρα.
 
Mε κλιματιστικά τύπου inverter σε όλα τα δωμάτια εκτός του μπάνιου όπου ταιριάζει καλύτερα ένα αερόθερμο η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 0,50 ευρώ την ώρα, με τις ισχύουσες τιμές ρεύματος. Στην πράξη, η εξοικονόμηση είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να λειτουργούν τα κλιματιστικά στα άδεια δωμάτια. O καταναλωτής θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι η απόδοση ενός κλιματιστικού εξαρτάται αισθητά από τις ειδικές καιρικές συνθήκες και τις διαφορές θερμοκρασίας που καλείται να καλύψει αλλά και τη χαμηλή ποιότητα θέρμανσης που προσφέρει (ξηρός αέρας, μη διατηρήσιμη, θόρυβος κ.λπ.).
 
Tο φυσικό αέριο, αισθητά φθηνότερο από το πετρέλαιο, αλλά όχι διαθέσιμο σε όλους τους καταναλωτές. Δίκτυο φυσικού αερίου υπάρχει μόνο στον N. Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλία και στην Aττική και δεν καλύπτει ακόμη όλες τις περιοχές. Tην περσινή σεζόν (Oκτ. 2001-Aπρ. 2012) πρόσφερε μια εξοικονόμηση της τάξης του 19% κατά μέσο όρο, η οποία φέτος με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 35%. Mια κατοικία 100 τ.μ. στην Aττική για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση φέτος θα χρειασθεί 1.800 με 1.900 ευρώ περίπου, ενώ με το φυσικό αέριο (με την τρέχουσα τιμή) το αντίστοιχο κόστος περιορίζεται στα 1.050 ευρώ. Tο κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού φυσικού αερίου για μια μέση πολυκατοικία κυμαίνεται από 3.500- 4.000 ευρώ, πολύ συχνά όμως οι εταιρείες παροχής παρέχουν ειδικές προσφορές.
 
Tα πέλετ προσφέρονται ως ένα ακόμη εναλλακτικό καύσιμο που κερδίζει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές. Tα σύμπηκτα ξύλου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του πέλετ, έχουν ως πρώτη ύλη αγροτικά υπολείμματα από καθαρό ξερό ξύλο, χωρομολυντές και πρόσθετα. H τιμή του εξαρτάται σημαντικά από την ποιότητά του, ενώ λόγω της κατασκευής του έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τα καυσόξυλα. Eχουν τυποποιημένες διαστάσεις για εύκολη χρήση και αποθήκευση και διατίθενται σε σακούλες των 15 ή 50 κιλών και χύμα. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τζάκι, όπου όμως η απόδοσή του είναι χαμηλή (20%), σε σόμπα για ξύλο ή πέλετ, σε ενεργειακό τζάκι (απόδοση 60%) και σε ειδικούς καυστήρες. Oι σόμπες για πέλετ έχουν απόδοση 80-90%, έχουν ευκολία στον προγραμματισμό και απαιτούν πολύ απλή συντήρηση.
 
Oι λέβητες για πέλετ μπορούν να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα ή και να λειτουργούν συνδυαστικά με αέριο ή πετρέλαιο. H απόδοσή τους ξεπερνά το 90%, αλλά προϋποθέτουν χωριστό χώρο για τοποθέτηση. H συντήρησή τους είναι απαιτητική, καθώς χρειάζεται να γίνεται 4 φορές τον χρόνο για κάθε εστία και 1 φορά τον χρόνο για τον λέβητα και την καμινάδα. Σε ό,τι αφορά το κόστος, 1 κιλό πέλετ κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ. Mε τα σημερινά δεδομένα ένα λίτρο πετρελαίου σε ένα καλοσυντηρημένο καυστήρα αποδίδει 8.500 Kcal, ενώ ένα κιλό πέλετ 4.000 Kcal, που σημαίνει ότι ένα λίτρο πετρελαίου ισοδυναμεί σχεδόν με 2 κιλά πέλετ. H εξοικονόμηση είναι προφανής, αφού για την ίδια ποσότητα θέρμανσης απαιτούνται 1,40 ευρώ για την περίπτωση του πετρελαίου και μόλις 0,60 ευρώ για το πέλετ. Eνας καυστήρας πέλετ κοστίζει από 1.700 έως 4.000 ευρώ ενώ μια σόμπα πέλετ κοστίζει λιγότερο από 2.000 ευρώ και ένα ενεργειακό τζάκι μεταξύ 2.200 -4.500 ευρώ.
 

Tα παραδοσιακά για τη θέρμανση των Eλληνων καυσόξυλα διεκδικούν το δικό τους μερίδιο ως εναλλακτικό πλέον καύσιμο. H ζήτησή τους έχει αυξηθεί από πέρυσι κατακόρυφα και μαζί η παράνομη υλοτομία και διακίνηση και διάφορες μορφές εξαπάτησης του καταναλωτή, όπως το να τα βρέχουν για να αυξάνεται το βάρος τους. Για την προστασία των καταναλωτών τέθηκε σε διαβούλευση νέος Aγορανομικός Kώδικας που προβλέπει τη διακίνησή τους υποχρεωτικά ανά μονάδα όγκου (κυβικό μέτρο) αντί για βάρος (κιλά, τόνοι).
 
Τα καυσόξυλα πέρυσι κόστιζαν κατά μέσον όρο 0,20 ευρώ το κιλό. Eάν φέτος δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή της τιμής τους, θα είναι κατά 60% φθηνότερα από το πετρέλαιο. Για το τρίμηνο Δεκέμβριος - Φεβρουάριος το κόστος με χρήση σόμπας με καυσόξυλα είναι κατά μέσο όρο 500 ευρώ έναντι 1.500 ευρώ που θα απαιτούσε για το ίδιο χρονικό διάστημα το πετρέλαιο θέρμανσης με τη φετινή τιμή.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυτοί είναι οι βουλευτές της λίστας των 32 του ΣΔΟΕ


Μία ερώτηση στη Βουλή για τους ελέγχους από το ΣΔΟΕ από το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη και η απάντηση του υπουργού, κ. Στουρνάρα, επανέφερε το αίτημα για δημοσίευση των ονομάτων των βουλευτών, νυν και πρώην.

Το έγγραφο του υπουργού, Γ. Στουρνάρα αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Είναι φυσικό το ΣΔΟΕ να ελέγχει, εκτός άλλων, και πολιτικούς, στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς (πρώην και νυν".

Λίγο μετά σημειώνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη και έρευνα για "32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων".

Η διακομματική επιτροπή της Βουλής, ανάμεσά σε αυτούς και τρεις ανώτατοι δικαστές, κατάρτισε την λίστα με τα ονόματα, περίπου 30 στον αριθμό, όλοι τους βουλευτές ή υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.

Όλων τους οι λογαριασμοί και τα πόθεν έσχες (των προηγούμενων χρόνων) ερευνήθηκαν αναλυτικά από ορκωτούς λογιστές και κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων.
Σύμφωνα, με το Πρώτο Θέμα, σε μόνο τέσσερις περιπτώσεις η υπόθεση στάλθηκε στην Εισαγγελία.
Μία από αυτές τη γνωρίζουμε όλοι, πρόκειται για το θέμα που ανέκυψε με τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, ο οποίος φέρεται να μην είχε δηλώσει μεταφορά ενός εκατ. δολαρίων στο Λονδίνο.

Επίσης εστάλησαν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούσαν στον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλο, τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Σ. Λιβανό αλλά και το συνεργαζόμενο με το ΚΚΕ πρώην ευρωβουλευτή Κ. Δρούτσα.

Για άλλους δεν υπήρξε συνέχεια, όπως για το Γ. Ιωαννίδη ο οποίος είχε δηλώσει μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, αλλά και τις συζύγους των Γ. Αλογοσκούφη, Θοδωρή Ρουσόπουλου.

Ακόμη, δεν υπήρξε συνέχεια για το βουλευτή των ΑΝΕΞ, Π. Μελά και της ΝΔ, Φ. Πατριανάκου.
Εκροές χρημάτων προς το εξωτερικό υπήρξαν ακόμα, αλλά δικαιολογημένες, μέσω πόθεν έσχες, από τη σύζυγο του Σ. Βαλυράκη και τη σύζυγο του Γ. Ορφανού και τους πρώην βουλευτές Γ. Τρυφωνίδη και Μ. Μαυρομμάτη.

Την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό επικαλέστηκαν ο σύζυγος της πρώην βουλευτού, Β. Μπουζάλη και η σύζυγος του Ν. Σηφουνάκη.

Η πρώην ευρωβουλευτής Σ. Ράπτη, ο νυν Άκης Γεροντόπουλος, η επίσης πρώην βουλευτής Ε. Βόζενμπεργκ, η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και ο Α. Κράτσας εξήγησαν επίσης΄πως μετέφεραν χρήματα για κάλυψη δανείων.

Τέλος δεν αξιολογήθηκε ως "σοβαρή", και έτσι δεν δόθηκε συνέχεια, η υπόθεση της Ε. Κουντουρά και των πρώην βουλευτών, Δ. Πιπεργιά, Σ. Ματζαπετάκη και Ν. Κόρτσαρη.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» αν υπάρξει επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν


Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού καθεστώτος, δήλωσε σήμερα πως μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει "τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο", προειδοποιώντας για μια πιθανή προληπτική επίθεση της Τεχεράνης, αν υπάρχουν ενδείξεις για μια ισραηλινή επίθεση.
Αν το Ισραήλ και το Ιράν έρθουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση, "αυτό θα εξελιχθεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο", τόνισε ο πτέραρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνέντευξή του στο αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Alam.

Αν υπάρξουν ενδείξεις για ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση, "είναι πιθανόν να εξαπολύσουμε προληπτική επίθεση", τόνισε και πρόσθεσε πως "προς το παρόν δεν εξετάζουμε κάτι τέτοιο".

Σε περίπτωση ισραηλινή επίθεσης, ασχέτως αν οι ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως, οι Ιρανοί "θα επιτεθούν στις αμερικανικές βάσεις στο Μπαχρέιν, το Κατάρ και το Αφγανιστάν", πρόσθεσε ο Χατζιζαντέχ.

Το Ισραήλ "δεν μπορεί να φανταστεί την ιρανική απάντηση και θα υποστεί βαριές ζημιές", συμπλήρωσε κάνοντας αναφορά σε ένα "προοίμιο της εξαφάνισής του".


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελληνική γραφή στο Θιβέτ που χρονολογείται στο 10.000 π.Χ.


Εξωγήινοι; Μια παράξενη φυλή; Ή απλά ένας μύθος; Και πώς εμπλέκεται η ελληνική γραφή; Εδώ και 52 χρόνια μια παράξενη ιστορία συναρπάζει όσους λατρεύουν τα μυστήρια.

Η ιστορία: το 1938 ένας Κινέζος αρχαιολόγος, ο Τσι Που Τέι, ερευνά ένα σύμπλεγμα σπηλιών στα σινοθιβετιανά σύνορα. Ανακαλύπτει πολλούς τάφους ανθρώπων με ύψος το πολύ 1,30 μ. και αφύσικα μεγάλα κεφάλια. Σε κάθε τάφο υπάρχει και ένας μεταλλικός δίσκος διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών με μια τρύπα στο κέντρο του και διάφορες παραστάσεις που θύμιζαν τις κινήσεις των πλανητών.

Το 1958 ο Τσουμ Ουμ Νούι, ένας άλλος Κινέζος αρχαιολόγος, βγάζει τις «πέτρες των Ντρόπα», όπως ονομάστηκαν οι δίσκοι από την αποθήκη που φυλάσσονταν και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τι είναι σημειωμένο πάνω τους (σε μερικές περιπτώσεις και με γράμματα που θυμίζουν το ελληνικό αλφάβητο). Τέσσερα χρόνια αργότερα δημοσιεύει τα συμπεράσματά του: Οι δίσκοι περιγράφουν την ιστορία των Ντρόπα, εξωγήινων που έπεσαν στη Γη με ένα διαστημόπλοιο που δεν κατάφεραν να επισκευάσουν. Προσπάθησαν να συμβιώσουν με τους Θιβετιανούς που ζούσαν στην περιοχή, αλλά οι ντόπιοι τους καταδίωκαν, λόγω της αφύσικης μορφής του. Ο επιστημονικός κόσμος της Κίνας λοιδορεί τον αρχαιολόγο, ο οποίος αυτοεξορίζεται στην Ιαπωνία όπου και πεθαίνει μερικά χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, οι Ρώσοι ζητούν τους δίσκους από τους Κινέζους για περαιτέρω μελέτη. Η χημική ανάλυση κάνει λόγο για μεγάλες ποσότητες κοβαλτίου και άλλων μετάλλων στην σύσταση των πετρών των Ντρόπα. Οι δίσκοι επιστρέφονται στην Κίνα, όπου το 1974 τους μελετά ένας Αυστριακός επιστήμονας. Όταν το 1994 ζητά να τους ξαναδεί, οι δίσκοι έχουν κάνει φτερά και ο διευθυντής του Μουσείου που του τούς είχε δείξει πριν 20 χρόνια αγνοείται...

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Η παραπάνω ιστορία ξαναγίνεται κάθε τόσο μια από τις αγαπημένες των λάτρεων των μυστηρίων. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται απλά για ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στην νεώτερη εκδοχή του έχει προστεθεί η επίσκεψη κάποιου αρχαιολόγου ονόματι Έβανς στα θιβετιανά βουνά, το 1947, όπου συνάντησε μια φυλή πολύ κοντών ανθρώπων που τού είπαν ότι κατάγονται από μια εξωγήινη φυλή και ότι το 1.014 μ.Χ. αναγκάστηκαν να μείνουν για πάντα στη Γη, επειδή το διαστημόπλοίο τους συνετρίβη.

Αλλά ούτε το ποιος ακριβώς ήταν αυτός ο Έβανς έγινε ποτέ γνωστό, ούτε υπάρχει πουθενά μια φωτογραφία που θεωρητικά τράβηξε στο ταξίδι του στα Ιμαλάια και απεικονίζεται ανάμεσα σε ένα ζεύγος πολύ κοντών ανθρώπων. Όπως δεν υπάρχουν πουθενά «οι πέτρες των Ντρόπα»...

Όσοι υποστηρίζουν ότι η ιστορία είναι αληθινή επιμένουν πως οι δίσκοι υπάρχουν, απλά οι αγκυλώσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας τους έχουν «εξαφανίσει». Όσοι την θεωρούν αποκύημα κάποιου ευφάνταστου μυαλού, έχουν να λένε πως το Τσουμ Ουμ Νούι δεν είναι καν κινεζικό όνομα και πως, όσο κι αν έψαξαν, δεν βρήκαν ποτέ κάποιο σύγγραμμα με αυτήν την υπογραφή, ούτε ανακάλυψαν στα αρχεία κάποιου από τα Μουσεία όπου υποτίθεται ότι φιλοξενήθηκαν οι δίσκοι στοιχεία για την ύπαρξή τους.

Όσον αφορά στο όνομα της φυλής, «ντρόπκα» στα θιβετιανά σημαίνει «μοναξιά» και κατ' επέκταση «αυτοί που ζουν μόνοι τους στις ερημιές». Και, καθώς η μόνη απόδειξη ότι οι «πέτρες των Ντρόπα» όντως υπάρχουν, είναι δύο φωτογραφίες που τράβηξε ο Αυστριακός επιστήμονας το 1974, αλλά στις οποίες δεν φαίνεται κανένα ιερογλυφικό, αντιθέτως μοιάζουν πολύ με τους δίσκους Βi της δυναστείας των Χαν από το 3.000 π.Χ., ίσως τελικά η «φυλή των Ντρόπα» και οι πέτρες τους να είναι απλά η μεταφορά κάποιου αρχαίου θρύλου στο σήμερα...


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εννέα στους δέκα Έλληνες θεωρούν τα μέτρα άδικα


Το υπό κατάρτιση πακέτο μέτρων θεωρείται άδικο και επιβαρυντικό κυρίως για τα χαμηλότερα στρώματα από πλέον του 90% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της ΜPB για την Real News.

Μάλιστα, μόλις το 33% πιστεύει ότι τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, το 83% πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα λιτότητας.

Παράλληλα, το 67% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.003 ατόμων.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...