Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες


Σε καθεστώς συναγερμού βρίσκονται οι φίλοι και οι άνθρωποι της πάλης, του αθλήματος που αντλεί τις ρίζες του από τη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ. και κινδυνεύει να θυσιαστεί στο βωμό της εμπορευματοποίησης και του κέρδους.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αποβάλει το σπορ των δυνατών από το ολυμπιακό πρόγραμμα των Αγώνων του 2020, «ανεκδιήγητη», όπως χαρακτηρίστηκε από τους πλέον ειδικούς, κινητοποίησε ακόμη και κυβερνητικά στελέχη. Ενημερώθηκε ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τον υπουργό Κώστα Αρβανιτόπουλο. Τις επαφές διενήργησε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο θρύλος της ελληνορωμαϊκής (χάλκινο το '68, αργυρό το '72), επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης και νυν πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΑΚΑ.

Σε επίπεδο Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα γίνουν επίσης διαβήματα, με στόχο το θέμα να ξανατεθεί τον Μάιο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Αγία Πετρούπολη. Αυτό ζητάει και ο Λάμπης Νικολάου, μόνιμο μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, σε επιστολή του που έστειλε στη Λοζάνη, την έδρα της ολυμπιακής οικογένειας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης Κώστας Θάνος, με έγγραφό του προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FILA), ερωτά με ποια αιτιολογία ελήφθη η απόφαση, ποια θέση θα πάρει επισήμως και πώς προτίθεται να αντιδράσει.

«Το δεύτερο»

«Αν το παγκράτιον είναι το αρχαιότερο άθλημα, η πάλη είναι το δεύτερο κατά σειρά» υποστηρίζει στην «Ε» ο Γαλακτόπουλος.

«Απειρες παραστάσεις-μνημεία απεικονίζουν παλαιστές να παλεύουν σώμα με σώμα, όπου φαίνονται οι κανόνες που επικράτησαν. Λαβές δηλαδή από τη μέση και πάνω, ενώ ειδικά για το κεφάλι απαγορεύεται αν δεν πιάσεις μαζί, ταυτόχρονα, χέρι ή μασχάλη. Αυτή η τεχνική σώθηκε διά μέσου των αιώνων και δεν έχει φυσικά καμιά σχέση με τις βαρβαρότητες που βλέπουμε στο σινεμά, ένας να κλοτσάει και να πέφτουν κάτω πέντε, ή τις πολεμικές τέχνες, που έστησαν κανονικό μαγαζί με τη συνδρομή της τηλεόρασης».

Ο ολυμπιονίκης του Μεξικού και του Μονάχου στέκεται κυρίως στα «αμιγώς ελληνικά και καθαρά μετάλλια», που έχει κατακτήσει η πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αισιοδοξεί ότι το «άθλημα των αθλημάτων», όπως το αναφέρει ο Πλάτων, δεν θα βγει τελικά από το ολυμπιακό πρόγραμμα.

«Οι νίκες της πάλης είναι ελληνικές, όχι εισαγόμενες. Δεν κάναμε μετεγγραφές, δεν φέραμε έτοιμους αθλητές απ' έξω. Επίσης, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με τη μάστιγα της σύγχρονης εποχής, το ντόπινγκ. Οταν όμως έρρεε το χρήμα, όποιο άθλημα παρουσίαζε μετάλλια έπαιρνε και τα περισσότερα λεφτά. Γι' αυτό άρχισαν να έρχονται οι εισαγόμενοι. Η πάλη δεν μπήκε ποτέ σ' αυτή τη λογική, δεν της αξίζει λοιπόν η αποβολή. Δεν πιστεύω ότι θα περάσει αυτή η απόφαση. Δεν μπορεί η ΔΟΕ να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την ιστορία».

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 150 σωματεία, που καλλιεργούν το άθλημα της πάλης, στα δύο στιλ, της ελληνορωμαϊκής και της ελευθέρας. Στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος κάθε χρόνο αγωνίζονται περίπου 200 αθλητές.

Εμπορευματοποίηση

«Η ΔΟΕ, σταθερά προσανατολισμένη στη λογική της εμπορευματοποίησης, της τηλεοπτικής δημοτικότητας και της αδίστακτης κερδοσκοπίας πάνω στα απομεινάρια των αθλητικών ιδεωδών, για άλλη μια φορά προσπαθεί να καταργήσει το ιστορικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνεται με κριτική στάση και στην ΕΟΕ.

«Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς το άθλημα της πάλης δεν υπάρχουν. Το ζήτημα είναι εάν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που εδώ και δεκαετίες ταυτίζεται με το σύστημα διαπλοκής της ΔΟΕ, έχει το σθένος να αντιδράσει και τη βούληση να υπερασπισθεί τον αθλητισμό απέναντι στην επιδρομή των πολυεθνικών εταιρειών που τον λυμαίνονται... Η ΕΟΕ οφείλει να ασκήσει βέτο, ακόμα και να αφαιρέσει το δικαίωμα κατάχρησης των Ολυμπιακών σημάτων και της ιστορικής κληρονομιάς των αγώνων από τους εμπόρους της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος. Με κάθε κόστος. Ή με τους κερδοσκόπους ή με τον αθλητισμό. Και τα δυο μαζί δεν χωράνε».


enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ζώντας μέσα σε έναν κόσμο… ξύλινο !

Ο καλλιτέχνης Livio De Marchi δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος (πώς θα μπορούσε άλλωστε;) αλλά ένας πέρα για πέρα εκκεντρικός καλλιτέχνης όχι μόνο για τις δημιουργίες του αλλά πρωτίστως για την ζωή του. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Ο ίδιος έχει αποφασίσει εδώκαι χρόνια να μεταμορφώνει με μεγάλη ικανότητα τον κόσμο γύρω του σε λεπτομερή ξύλινα αντίγραφα. Είναι κάτι σαν το άγγιγμα του Μίδα, αλλά αντί για χρυσό ό,τι πιάνει στα χέρια του γίνεται… ξύλο!

Ο Ιταλός καλλιτέχνης από πολύ νεαρή ηλικία απέδειξε ότι είναι ένας απίστευτα ταλαντούχος γλύπτης. Ανέπτυξε σπουδαίες ικανότητες με υλικά όπως μάρμαρο, χαλκό, γυαλί μέχρι που έστρεψε εξ ολοκλήρου την προσοχή του στο ξύλο. Χρησιμοποιώντας πάνω από 100 είδη σμίλης και ένα παλιό σφυρί μεταμορφώνει διάφορα καθημερινά αντικείμενα σε πιστά αντίγραφά τους από ξύλο.

Καναπέδες, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, μαγειρικά σκεύη… Και το σημαντικότερο; Ζει ανάμεσά τους με την ίδια ευκολία που εμείς χρησιμοποιούμε αυτά τα αντικείμενα στην κανονική τους μορφή. Μυρίζει το άρωμα του ξύλου και απολαμβάνει τη φυσική ομορφιά του ξύλου στο σπίτι του στη Βενετία, και δεν την αλλάζει με τίποτα, όπως άλλωστε επισημαίνει και ο ίδιος συνεχίζοντας να εκπλήσσει με τις δημιουργίες του.

perierga.gr - Ζώντας μέσα σε έναν κόσμο... ξύλινο!

perierga.gr - Ζώντας μέσα σε έναν κόσμο... ξύλινο!

perierga.gr - Ζώντας μέσα σε έναν κόσμο... ξύλινο!

perierga.gr - Ζώντας μέσα σε έναν κόσμο... ξύλινο!

perierga.gr - Ζώντας μέσα σε έναν κόσμο... ξύλινο!

perierga.gr - Ζώντας μέσα σε έναν κόσμο... ξύλινο!

perierga.gr - Ζώντας μέσα σε έναν κόσμο... ξύλινο!




perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υψηλότερη η δαπάνη για θέρμανση στην Ελλάδα απ' ότι στη Φινλανδία


Τρεις φορές περισσότερα χρήματα από τους Φινλανδούς δαπανούν, κατά μέσο όρο, οι Έλληνες για να θερμάνουν τα σπίτια τους και παρ΄ όλα αυτά το 60% των κατοίκων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα από το κρύο στη διάρκεια του χειμώνα.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας του γραφείου της διεθνούς οικολογικής "Greenpeace" στην Ελλάδα, Τάκης Γρηγορίου, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: "Ενεργειακή φτώχεια - κατοικία και ατμοσφαιρική ρύπανση", που διοργάνωσε απόψε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η νομαρχιακή κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γραφείο του ευρωβουλευτή, Νίκου Χρυσόγελου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γρηγορίου η αλόγιστη σπατάλη μεγάλων χρηματικών ποσών από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, για τη θέρμανση, αλλά και για την ψύξη των κατοικιών στην Ελλάδα, αποτελεί και βραχνά για την ελληνική οικονομία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη χώρα μας από έναν αριθμό 4 εκατομμυρίων κτιρίων τα 2.700.000 απ΄ αυτά κατασκευάστηκαν πριν από τη δεκαετία του ΄80 και δεν διαθέτουν ούτε καν τη στοιχειώδη μόνωση.

Όπως είπε το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ακαταλληλότητα των κτιρίων και επέκρινε την πολιτεία για το γεγονός ότι επικεντρώνεται σε πολιτικές "χορήγησης επιδομάτων και εξίσωσης στο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου" αντί, όπως επισήμανε, να στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των κτιρίων. "Το 2013 θα δαπανηθούν 270 εκατομμύρια ευρώ για επιδόματα θέρμανσης και το 2014 άλλα 300 εκατομμύρια. Αν αυτά τα χρήματα κατευθυνόταν σε αναβαθμίσεις κτιρίων και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας το κέρδος θα ήταν πολλαπλάσιο", τόνισε ο κ. Γρηγορίου.

Ο κ. Χρυσόγελος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της λεγόμενης ενεργειακής φτώχειας πλήττει και άλλες χώρες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Βρετανία κάθε χρόνο χάνουν τη  ζωή τους 30.000 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, από το κρύο και την έλλειψη επαρκούς θερμότητας σε σπίτια και κτίρια. 

Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα για την εξασφάλιση θέρμανσης και ψύξης των κτιρίων, σπαταλώνται αναίτια, κάθε χρόνο, 1,5 δις ευρώ περίπου, (επίδομα θέρμανσης, λιγνιτικό τέλος ΔΕΗ, εισαγωγές πετρελαίου κ.α.), ενώ, όπως υπογράμμισε, με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μέσω της αναβάθμισης των κτιρίων, και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Χρήστος Δουλκερίδης, υπουργός Οικισμού και Τουρισμού στο ομόσπονδο κρατίδιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο, ενώ παρευρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης κ.α. εκπρόσωποι φορέων της πόλης. 


e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ζωγραφίζοντας την Αθήνα σε 1 λεπτό και 50 δευτερόλεπτα: το video που κάνει θραύση


Ένας φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφίζει με το πενάκι του την Αθήνα καταγράφοντας τη διαδικασία σε video! Έτσι σε fastforward ανακαλύπτουμε την ομορφιά της πόλης σε άσπρο και μαύρο.

Ο Παντελής Τρομπούκης είναι ο καλλιτέχνης που είχε την ιδέα για το Athensketch. Όπως λέει στην Athens Voice, «Αποφάσισα να απομονώσω ένα τμήμα της Αθήνας και να πειραματιστώ πάνω του. Αφορμή ήταν και μια άσκηση της σχολής, και εδώ θέλω να επισημάνω τα σημαντικά ερεθίσματα που μας δίνει η σχολή Καλών Τεχνών για ένα βήμα παραπάνω στους τρόπους έκφρασής μας. Για το τελικό αποτέλεσμα της προοπτικής πρόσθεσα και κάποιες δικές μου εικόνες από τις γωνίες της Αθήνας.»



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανείπωτη τραγωδία για Πιστόριους…


Νεκρή είναι η σύντροφος του Όσκαρ Πιστόριους και όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ σκοτώθηκε από τον ίδιο, που λανθασμένα την πέρασε για διαρρήκτη…

Αν και οι πληροφορίες που φτάνουν από τη Νότια Αφρική είναι συγκεχυμένες, τα τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι ο Παραολυμπιονίκης, ο οποίος έγραψε ιστορία με τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έκανε την περασμένη νύχτα ένα μοιραίο και συνάμα τραγικό λάθος…

Ακούγοντας θόρυβο στο σπίτι, θεώρησε πως κάποιος διαρρήκτης είχε εισβάλει και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όπλο του με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τη σύντροφό του τον τελευταίο χρόνο.

Το περιστατικό συνέβη στην Πρετόρια, όπου μπορεί τα ποσοστά εγκληματικότητας να μην είναι τόσο υψηλά όσο στο Γιοχάνεσμπουργκ, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που κατέχουν νόμιμα όπλα για αυτοάμυνα…

Όπως γράφεται, η άτυχη γυναίκα έφερε τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και τα χέρια, ενώ ο Πιστόριους συνελήφθη και εντός της ημέρας θα εμφανιστεί ενώπιον ανακριτή για την υπόθεση, η οποία είναι βέβαιο πως θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο καθώς θα αποκαλύπτονται λεπτομέρειες του τραγικού αυτού ατυχήματος, όπως τουλάχιστον μοιάζει μέχρι αυτήν την ώρα να είναι…


sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 18άρηδες «απειλούνται» με φόρο 75 ευρώ


Στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να μεταβούν όσοι νέοι έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια και να πάρουν αριθμό φορολογικού μητρώου, καθώς μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να συμπληρώσουν και φορολογική δήλωση.

Οι εν λόγω φορολογικές δηλώσεις θα «χρεώνονται» με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3000 ευρώ, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο εισόδημά τους υπερέβη εκείνο των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα παιδιά, και άρα δεν θα αναγνωρίζονται ως προστατευόμενα μέλη.

Έτσι θα θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο 18χρονος που συντηρείται από την οικογένεια του να πληρώνει φόρο 10% επί του 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει από τις αποδείξεις, δηλαδή 75 ευρώ.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει μεριμνήσει να δώσει την ευκαιρία στους νεαρούς φορολογούμενους να αποδείξουν ότι δεν έχουν εισοδήματα με τη διαδικασία αμφισβήτησης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Ωστόσο, από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως ίσως χρειαστεί να κατατεθεί πρώτα η φορολογική δήλωση, να εκκαθαριστεί και αφού σταλεί το εκκαθαριστικό, να πάει ο φορολογούμενος στην αρμόδια ΔΟΥ με τα δικαιολογητικά.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...