Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

«Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος πρόεδρος ή πρωθυπουργός»

«Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος πρόεδρος ή πρωθυπουργός», είπε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα για την πρόθεση του αυτή, ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει τηλεφωνικά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το Ευάγγελο Βενιζέλο, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει έκτακτη σύγκλιση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για την εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού και εκλογή νέου αρχηγού μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, εάν αυτές γίνουν λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει η εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ να γίνει μέσα στον Ιούνιο, με τον ίδιο να αναφέρεται στην πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος.

Δεν υπάρχει ένδειξη μέχρις στιγμής για το αν η πλευρά Βενιζέλου συμφώνησε ή διαφώνησε με αυτήν την πρόταση, είναι όμως δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται η λεγόμενη τρόικα του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Μ. Χρυσοχοίδης.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είχε αργά το μεσημέρι σύσκεψη στο γραφείο του με συνεργάτες του και τακτικούς συνομιλητές του - μερικοί εκ των οποίων συμμετέχουν και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου - και εκεί πολλοί τάχθηκαν υπέρ των άμεσων εξελίξεων.





newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Μαζί με τη δραχμή θα έρθουν τα κάρα με τα μουλάρια"


Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS, Κλάους Καλντεμόργκεν τις συνέπειες από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Γερμανός μάνατζερ  προειδοποίησε τους Έλληνες να αποφύγουν με κάθε τρόπο την επιστροφή στη δραχμή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει πιο φτωχή και από την Αλβανία.
 
"Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, στη θέση των Φολκσβάγκεν θα έρθουν τα κάρα με τα μουλάρια. Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία και αυτό θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους Έλληνες", υπογράμμισε ο κ. Καλντεμόργκεν.
Αισιοδοξία για την ευρωζώνη
Ο Κλάους Καλντεμόργκεν σε αντίθεση με την ελληνική περίπτωση, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία της εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Εκφράζει μάλιστα την ικανοποίησή του για την διαχείριση της κρίσης χρέους από την Άγκελα Μέρκελ, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Χαρακτηρίζει επίσης θετική εξέλιξη την πολιτική αλλαγή στην Ιταλία και εκτιμά ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να κάνει την έκπληξη ήδη από το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.
Η υποτίμηση δεν είναι πανάκεια
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο ίδιο συμπέρασμα με τον Γερμανό μάνατζερ καταλήγει και η εφημερίδα Financial Times Deutschland σε άρθρο με τίτλο "Υποτίμηση και τελειώσαμε".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η άποψη πως αρκεί στην Ελλάδα η υποτίμηση του νομίσματος για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της είναι εσφαλμένη.
Αντίθετα, τα παραδείγματα της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύουν ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε η Ελλάδα να εισέλθει το 2001 στην ευρωζώνη διαθέτοντας μία τρομερά ανταγωνιστική οικονομία, καθώς μεταξύ του 1970 και του 2000 είχε εικοσαπλασιαστεί η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ Μάρκου και Δραχμής.
Ωστόσο, η Ελλάδα είχε μεταξύ 1970 και 2000 κατά μέσο όρο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 3,3% του ΑΕΠ, ενώ μόνο το 1972 καταγράφηκε πλεόνασμα.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φωτογραφική «συλλαμβάνει» την ταχύτητα φωτός


Για πρώτη φωτογραφική μηχανή «έπιασε» ακτίνα φωτός να ταξιδεύει μέσω ενός διαφανούς πλαστικού μπουκαλιού.
Η κάμερα χρησιμοποιεί μία πολύ στενή σχισμή ως φωτοφράκτη και παράγει μία εικόνα των σωματιδίων του φωτός, των φωτονίων, καθώς αυτά διέρχονται από τη σχισμή. Κάθε ακίνητη εικόνα της έχει ταχύτητα φωτοφράκτη ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ραμές Ρασκάρ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, πρόκειται για την «πιο αργή γρήγορη κάμερα στον κόσμο»«Τίποτε στο σύμπαν δεν θεωρείται αρκετά γρήγορο γι αυτή την κάμερα», δήλωσε από την πλευρά του, ο ερευνητής Αντρέας Βέλτεν.
Για παράδειγμα, το φως χρειάζεται περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για να διαπεράσει ένα πλαστικό μπουκάλι, όμως για την κάμερα αυτό διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, οπότε μπορεί να «συλληφθεί» οπτικά. Είναι σαν να παρακολουθεί κανείς σε τόσο πολύ αργή κίνηση, που ουσιαστικά ο παρατηρητής είναι σε θέση να δει το φως, σαν αργή σφαίρα, να κινείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού. Ένα σύντομο βίντεο του φωτός, που διασχίζει το μπουκάλι, πήρε μία ώρα για να ολοκληρωθεί.
Η κάμερα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Οπτικής Εταιρίας, έχει μέγεθος σκουπιδοτενεκέ, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρισδιάστατες εικόνες, ενώ είναι ανίκανη να «συλλάβει» οτιδήποτε συμβαίνει μόνο μια φορά.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο τραπέζι και επισήμως οι μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα

Ο ...κλεφτοπόλεμος για το θέμα της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα - για την ακρίβεια, της γενίκευσής της - φαίνεται πως τελείωσε με τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος το μεσημέρι της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Κι αυτό καθώς ο κ. Δασκαλόπουλος παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση πως θέματα όπως το μισθολογικό, οι ωριμάνσεις στις αποδοχές, ακόμα και οι τριετίες είναι θέματα "που θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως "αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στη κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής".

O κ. Δασκαλόπουλος εξήρε την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που έχουν δείξει οι κοινωνικοί εταίροι ώστε να συζητήσουν για όλα τα εργασιακά θέματα...

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ισχυρότερου εργοδοτικού συνδικαλιστικού φορέα της χώρας ζήτησε να "εξαλειφθούν τα φαινόμενα κακοπιστίας και ασυνεννοησίας που φθείρουν την κυβέρνηση Παπαδήμου", σε περίπτωση αποτυχίας της οποίας, όπως είπε, "στους σημερινούς «συγκάτοικους» θα ρίξει την ευθύνη για το εθνικό ναυάγιο ο λαός".

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει σήμερα επαφές με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, με τους εμπόρους να έχουν θέσει επισήμως ζήτημα παγώματος των μισθών για το 2012, παρόλο που με βάση την εθνική γενική σύμβαση εργασίας που βρίσκεται σε ισχύ, προβλέπεται αύξηση 1,6% στον βασικό μισθό.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το παρακράτος της μίζας οργιάζει σε εφορίες - τελωνεία


Φαίνεται πως το φαινόμενο της μίζας στην Ελλάδα δεν έχει γιατρειά, με έρευνα των δικαστικών αρχών να φέρνει στο φως τη δράση κυκλωμάτων διαφθοράς σε εφορίες και τελωνεία.
Αιχμές ανώτερου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εμπλέκουν στο παρεμπόριο και υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων.
Επισημαίνει μάλιστα πως η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας μεγάλων δήμων και ερευνά αν εμπλέκονται σε παρεμπόριο, τη στιγμή που η λαθραία διακίνηση παράνομων εμπορευμάτων κοστίζει φόρους 4,5 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο Δημόσιο.
Αποκαλυπτικές είναι και οι καταγγελίες αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες εδώ κι έναν χρόνο "ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, εφοριακοί και τελωνειακοί αλλά και έμποροι πετρελαιοειδών αντιδρούν στην τοποθέτηση του ειδικού συστήματος μέτρησης εισροών - εκροών καυσίμων στις δεξαμενές των βενζινάδικων".
Με το σύστημα αυτό αντιμετωπίζεται δραστικά η παράνομη διακίνηση βενζίνης και ντίζελ, που στερεί στο Δημόσιο 500 εκατομμύρια έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.
Απαιτείται η έκδοση απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών και στις 14 Δεκεμβρίου, έναν χρόνο μετά την πρώτη απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Μεταφορών, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε εντολή να εκδοθεί και η απόφαση που λαμβάνει ως φορολογικά στοιχεία τις ποσότητες εισόδου κι εξόδου καυσίμων βάσει του ειδικού μηχανισμού μέτρησης.
Η υψηλόβαθμη πηγή περιγράφει τις κόντρες ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών καυσίμων, αλλά και την απροθυμία συνεργασίας του ΣΔΟΕ στο παρεμπόριο.
Αφορμή για τη δικαστική έρευνα που αποκαλύπτει την ύπαρξη κυκλώματος το οποίο "κούρευε" πρόστιμα περαίωσης από φορολογούμενους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Έθνος", ήταν η παρατηρητικότητα δικαστικής λειτουργού στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Εξετάζοντας την περίπτωση ανώνυμης εταιρείας εντόπισε αναντιστοιχία μεταξύ των φορολογικών παραβάσεών της σε σχέση με το μικρό πρόστιμο που πλήρωσε για περαίωση εξαετίας και το οποίο έφτανε μόλις τα 20.000 ευρώ.
Η δικαστική λειτουργός το έψαξε, ζητώντας στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, και διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία αντί των 20.000 ευρώ έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 620.000 ευρώ.
Από τα στοιχεία που της εστάλησαν, φάνηκε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που είχαν ελέγξει την εταιρεία, είχαν καταχωρίσει στο σύστημα Taxis συνολικά τρία σημειώματα.
Σύμφωνα με το πρώτο, έπρεπε η εταιρεία να καταβάλει για την περαίωση 420.000 ευρώ, σύμφωνα με το δεύτερο 20.000 ευρώ, ενώ στο τρίτο 620.000 ευρώ. Ωστόσο, η υπόθεση είχε περαιωθεί με το εκκαθαριστικό που ζητούσε 20.000 ευρώ.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...