Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

«Δόγμα» Πανούση για τη συμφιλίωση ΕΛ.ΑΣ.- κοινωνίας


Τις αρχές και τους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, αλλά και τα νέα ήθη και κανόνες για τη «συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας», αναλύει σε σχετική δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Από τις πρώτες ενέργειες που θεωρεί αναγκαίες ο κ. Πανούσης είναι η μείωση των προστίμων της Τροχαίας, αλλά και η «κάθαρση» των δρόμων από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια, για τη διευκόλυνση των πολιτών και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες. Ταυτόχρονα, μεταξύ των βασικών στόχων του υπουργείου είναι η «αυτοκάρθαση της αστυνομίας» από τους παραβάτες και τα αντιδημοκρατικά «σταγονίδια», το τέλος των χημικών και η πάταξη αντιρατσιστικών συμπεριφορών.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας κι ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και καλεί κόμματα, φορείς, υπηρεσίες, «να πιστέψουμε σε αυτόν τον στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα και το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη».

Ο κ. Πανούσης τονίζει ότι η Αστυνομία «οφείλει πρώτη να δώσει δείγματα αυτής της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών», και κάνει λόγο για «ήπια χρήση της νόμιμης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης», ενώ θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί αναγκαία την καταστολή σε περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, αλλά ως «έσχατη λύση».

Γενικώς, ο κ. Πανούσης επισημαίνει:

-Πρέπει να υπάρχει αυτοκάθαρση στην Αστυνομία και σε περιπτώσεις παραβατικότητας αλλά και «περιπτώσεων συμμετοχής σε πιθανούς θύλακες ακραίων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, οι οποίοι έχουν αυτονομηθεί και λειτουργούν με βάση "δικούς τους κανόνες" ή με βάση στόχους έξω από τη συνταγματική τάξη και τις εντολές της Ηγεσίας».
-Να αποφεύγεται η χρήση χημικών και η βία στις διαδηλώσεις, εκτός από περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών και κινδύνου ζωής «και περιουσιών και μετά από συνεννόηση με τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία μπορεί να επιτραπεί κατ' εξαίρεση η αμυντικού χαρακτήρα χρήση».
-Ρητή απαγόρευση ύβρεων, προπηλακισμών και εν γένει άσκηση περιττής ή ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πανούσης θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι διαδικασίες χορήγησης αδειών οπλοφορίας, των αδειών δακτυλίου και των ελέγχων του παράνομου τζόγου, και να αντικατασταθεί και βελτιωθεί το πειθαρχικό δίκαιο στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκπροσώπους του Τύπου στην άσκηση της δουλειάς τους.

Ως προς την Τροχαία, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ως αναγκαία τα εξής:

-Τη μείωση των προστίμων ώστε να μην καθίστανται δυσβάστακτο βάρος στον παραβάτη.
-Τη δυνατότητα ενστάσεων του παραβάτη ως προς το νόμιμο ή αβάσιμο της παράβασης.
-Την «εκκαθάριση» των δρόμων και των πεζοδρομίων και εξασφάλιση διόδων του Κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες.
-Εντατικοποίηση ελέγχων έξω από νυχτερινά κέντρα και αύξηση, σε συνεργασία με δήμους και Περιφέρεια, της αστυνόμευσης των επικίνδυνων δρόμων.

Τέλος, ο κ. Πανουσης, σε συνεννόηση με τον Διοικητή, θα εγκαινιάσει μια εβδομάδα καλών σχέσεων με τους οδηγούς, όπου η πρόληψη και η προειδοποίηση θα αποτελούν την κύρια αποστολή και όπου η επιβράβευση του Καλού Οδηγού θα έχει το δικό της συμβολισμό.


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς η μαύρη σημαία με τη νεκροκεφαλή έγινε σήμα κατατεθέν των πειρατών και το πιο διαχρονικό διεθνές λογότυπο. Ο θρύλος με τον ερωτευμένο ιππότη που έχασε την αγαπημένη του και βρήκε το «μαγικό κρανίο»


Οι πειρατές και ο μύθος γύρω από αυτούς έχει εμπνεύσει πολλές ταινίες, οι περισσότερες εκ των οποίων παρουσιάζουν τους πειρατές ως ρομαντικούς κυνηγούς θησαυρών. Στην πραγματικότητα όμως, οι περισσότεροι πειρατές ήταν στυγνοί εγκληματίες και θεωρούνται οι πρωτοπόροι του οργανωμένου εγκλήματος: επιτίθεντο και λεηλατούσαν αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή.

Υπάρχουν πολλά αντικείμενα ή εικόνες που έχουν ταυτιστεί με τους πειρατές όπως το ξύλινο πόδι, το καλυμμένο μάτι ή το μεταλλικό άγκιστρο στη θέση ενός ακρωτηριασμένου χεριού.



Η μαύρη σημαία με τη νεκροκεφαλή και τα οστά από κάτω, παραμένει το σύμβολο που έχει ταυτιστεί με τους πειρατές. Η σημαία αυτή ονομάζεται Τζόλυ Ρότζερς. Οι πειρατές ανύψωναν την σημαία στο κατάρτι για να μεταδίδουν ένα μήνυμα στους στόχους τους. Σκοπός τους ήταν να προκαλέσουν τρόμο και να δείξουν τη δύναμή τους.

Σε όλη τη ναυτική ιστορία τα πλοία ανύψωναν σημαίες για να μεταδώσουν κάποιο μήνυμα ή να δείξουν την ταυτότητά τους. Για παράδειγμα, τα ιδιωτικά σκάφη είχαν διαφορετικές σημαίες από το ναυτικό. Τα πειρατικά πλοία ανύψωναν τις σημαίες τους για τους ίδιους λόγους ή και για να εξαπατήσουν τα διερχόμενα πλοία ώστε να πιστέψουν ότι επρόκειτο για συμμάχους επιτρέποντας έτσι στον εαυτό τους την δυνατότητα αιφνιδιασμού.

Η κόκκινη σημαία



Συνήθως ένα πειρατικό πλοίο κατά την επίθεση ανύψωνε μια κατάμαυρη σημαία. Αυτό σήμαινε ότι αν οι αμυνόμενοι δεν προέβαλαν αντίσταση, τότε οι πειρατές θα έδειχναν έλεος στα θύματά τους.

Αν όμως κατά την εκδήλωση της επίθεσης συναντούσαν αντίσταση, τότε άλλαζαν τη μαύρη σημαία με μια κόκκινη που δήλωνε πως δεν θα έδειχναν οίκτο. Στόχος ήταν να προκαλούν όσο το δυνατό περισσότερα φόβο, γεγονός που τους έδινε πλεονέκτημα. Η κατακόκκινη αλλά και η κατάμαυρη σημαία ονομαζόταν Τζόλυ Ρότζερ, πολύ πριν το όνομα αυτό συνδεθεί με την γνωστή σημαία με τη νεκροκεφαλή και τα οστά. Η επιλογή του ονόματος, Τζόλυ Ρότζερ, έχει πολλές ερμηνείες και κανείς δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας από που προήλθε. Το 1724 ο Τσάρλς Τζόνσον εξέδωσε ένα βιβλίο »

Γενική ιστορία των πειρατών «. Σε αυτό το βιβλίο υπήρξε αναφορά για πρώτη φορά του ονόματος, καθώς ο Τζόνσον γράφει ότι δύο πειρατές ονόμαζαν τη σημαία τους, Τζόλυ Ρότζερ: ο Βαρθολομαίος Ρόμπερτς τον Ιούνιο του 1721 και ο Φράνσις Σπριγκς τον Ιούλιο του 1723. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι το όνομα Τζόλυ Ρότζερ (Jolly Roger) προέρχεται από τη γαλλική φράση Jolie rouge (ζολί ρουζ ) που σημαίνει όμορφο κόκκινο.

Ο θρύλος με τους Ναϊτες Ιππότες

 Μία άλλη πιθανή εξήγηση της ετυμολογίας βρίσκεται στο βιβλίο «Οι πειρατές και ο χαμένος στόλος των Ναϊτών» του Ντέηβιντ Χάτσερ. Σύμφωνα με αυτό το βιβλίο, το όνομα Τζόλυ Ρότζερ προέρχεται από τον βασιλιά Ρότζερ τον Β´ της Σικελίας, έναν Ιππότη του Τάγματος των Ναϊτών που εικάζεται ότι ήταν ο πρώτος που ανύψωσε την πειρατική σημαία....



Σήμερα, η σημαία Τζόλυ Ρότζερ με την νεκροκεφαλή και τα οστά θεωρείται ως η σημαία που ταυτίστηκε με τους πειρατές. Όμως, η νεκροκεφαλή και τα οστά δεν ήταν το αρχικό σχέδιο, το οποίο άλλαξε με το πέρασμα των χρόνων. Στο βιβλίο του Τσάρλς Τζόνσον «Γενική ιστορία των πειρατών», δυο πειρατές ανύψωσαν στο κατάρτι δυο σημαίες Τζόλυ Ρότζερ, αλλά καμία τους δεν είχε το γνωστό σχέδιο με την νεκροκεφαλή και τα οστά. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι το όνομα Τζόλυ Ρότζερ δεν συνδεόταν αποκλειστικά με το συγκεκριμένο σχέδιο αλλά γενικότερα με οποιαδήποτε πειρατική σημαία.



Ο θρύλος του ερωτευμένου λόρδου που έγινε ιππότης Κάποιες πηγές αποδίδουν το κλασικό σχέδιο με τη νεκροκεφαλή και τα οστά σε έναν θρύλο που σχετίζεται με το τάγμα των Ναϊτών. Ο Φίλιπ Γκάρντινερ γράφει στο βιβλίο του ότι ένας ιππότης του τάγματος των Ναϊτών, ο λόρδος της Σιδώνας, αγαπούσε μια όμορφη κοπέλα. Αυτή όμως πέθανε σε νεαρή ηλικία και τη νύχτα της ταφής της ο ιππότης της ξέθαψε το σώμα της για να βρεθεί ερωτικά μαζί της. Τότε μια φωνή τον κάλεσε να επιστρέψει σε 9 μήνες για να βρει τον γιο του. Αυτός υπάκουσε και όταν επέστρεψε μετά από 9 μήνες βρήκε ένα κρανίο στα πόδια του σκελετού (νεκροκεφαλή και οστά).

Η ίδια φωνή τον κάλεσε τότε να προσέχει το κρανίο γιατί αυτό θα του έφερνε καλή τύχη. Ο ιππότης το πήρε μαζί του και με τη βοήθειά του κατάφερνε να νικά τους εχθρούς του απλά δείχνοντας τους το «μαγικό κρανίο». Αυτό αργότερα πέρασε στην κατοχή του Τάγματος.



Σήμερα η γνωστή πειρατική σημαία θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα δείγματα λογότυπου που κατάφερε να μετατραπεί σε παγκόσμιο σύμβολο. Πρόκειται για το απόλυτο σύμβολο επωνυμίας. Οι ιστορίες των πειρατών συνεχίζουν να συναρπάζουν και να γυρίζονται ταινίες όπως ο «Κάπτεν Χουκ» ή «Οι πειρατές της Καραϊβικής». Όλες αυτές οι ταινίες απεικονίζουν πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες και εντελώς διαφορετικές ιστορίες, όμως όλες αυτές οι ταινίες έχουν κάτι κοινό: παρουσιάζουν τους πειρατές αδίστακτους, γερά ποτήρια αλλά κυρίως άρχοντες της θάλασσας.



mixanitouxronou.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μάχη με τη ρευστότητα και τις μεταρρυθμίσεις


Μάχη με τη ρευστότητα και τις μεταρρυθμίσεις δίνει η κυβέρνηση. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η μάχη δίνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι πιέσεις από την πλευρά των εταίρων κλιμακώνονται τόσο στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι έως και το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, οι παρεμβάσεις από την πλευρά των δανειστών θα ενταθούν, με στόχο η Αθήνα να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της λίστας με τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να παρουσιάσει στους εταίρους.

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να πάει στο Eurogroup με ένα πλήρες πακέτο μέτρων, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του θα είναι κοστολογημένο. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, από αυτό τον κατάλογο άλλες μεταρρυθμίσεις θα είναι κοστολογημένες και ποσοτικοποιημένες και άλλες θα εκφράζουν ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προετοιμάζει τα πρώτα νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική κρίση, την άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τις 100 δόσεις και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, έλεγαν στην HuffPost, ότι τα νομοσχέδια σχεδιάζεται να κατατεθούν όλα αυτή την εβδομάδα, με πρώτο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Αντίστοιχα την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αντίθετα, άγνωστο παραμένει ακόμα εάν θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας η ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν στη HuffPost ότι ο σχεδιασμός της ρύθμισης βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ωστόσο άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μάχη για τη ρευστότητα

Από την Τετάρτη ξεκινά και η μάχη κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Η έκδοση εντόκων γραμματίων μέσω τον οποίων θα καλυφθούν αντίστοιχα έντοκα που λήγουν μέσα στην εβδομάδα θα κρίνει πολλά για το αν το Δημόσιο θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέσα στον Μάρτιο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που έγιναν εχθές στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Βαρουφάκη ανέφερε ότι «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας για το Μάρτιο»

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι έχουν εντοπίσει ρευστό τουλάχιστον 5,5δισ ευρώ από τα αποθεματικά του Δημοσίου, φορέων και Ταμείων, ενώ το πρώτο βήμα αξιοποίησης ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έγινε με την κοινή υπουργική απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Μάρδα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που θα ανοιχθεί επ’ ονόματι του στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Διχάζουν οι φόροι

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, περί ΦΠΑ και έκτακτης εισφοράς, φαίνεται πως κρατούν κυβερνητικά στελέχη κρατούν σαφείς αποστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μετείχε στην σύσκεψη, ερωτηθείς για το εάν είναι κεντρική κυβερνητική γραμμή, αυτά που είπε ο υπουργός σε ραδιοφωνικό σταθμό, περί μειώσεων και αυξήσεων στον ΦΠΑ και για την έκτακτη εισφορά, απάντησε, στην αρχή: «Ε, όχι !» για να το «μαζέψει» μετά λέγοντας «ρωτήστε τον υπουργό».

Δεν έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια

Την ίδια ώρα κύκλοι προσκείμενοι στην αντιπροεδρία διέψευδαν , φήμες που ήθελαν την Τετάρτη τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών να φτάνουν στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν συνομιλίες με το ΤΑΙΠΕΔ και γενικότερα την προώθηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...