Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Νέοι 24-40 ετών «ντύνονται» αγρότες και μαθαίνουν νέα επαγγέλματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο


Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία της με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και υλοποιεί, σεμινάρια βραχείας εκπαίδευσης, για νέους ηλικίας 24 έως και 40 ετών, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.

Τα σεμινάρια εντάσσονται στο πρόγραμμα «Τριπτόλεμος», μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, που στόχο έχει να παρουσιάσει στους νέους τις βασικές προϋποθέσεις, αλλά και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος. Έχουν διάρκεια 60 ωρών το καθένα και αφορούν στα αντικείμενα:

1. Αμπελουργία

2. Δενδροκομία και Νέες Δενδρώδεις Καλλιέργειες

3. Κηπευτικές Καλλιέργειες, Θερμοκήπια, Υδροπονία

4. Γαλακτοκομία και Τυροκομία

Το κόστος συμμετοχής των καταρτιζομένων, είναι 60 ευρώ για κάθε κύκλο (ήτοι ένα ευρώ την ώρα), που θα κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθήνας.

Τα σεμινάρια θα γίνονται τρεις ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα και Τετάρτη ή Τρίτη και Πέμπτη, ώρες 17:00 έως 20:00 και Σάββατο πρωί, 10:00 έως 14:00).

Τα τρία σεμινάρια (Αμπελουργία, Δενδροκομία και Κηπευτικές καλλιέργειες) θα ξεκινήσουν την Τρίτη 9/04/2013 και η έναρξη θα γίνει στο κτίριο «Φραγκοπούλου», στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας ( Ιερά Οδός 75 ).

Το σεμινάριο της Γαλακτοκομίας θα ξεκινήσει την Τρίτη 14/05/2013.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις ώρες των μαθημάτων παρέχονται στην στοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς: www.neagenia.grprotothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

10 μύθοι για την δημιουργία του κόσμου !


Και ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Κάθε πολιτισμός έχει να παρουσιάσει μια ιστορία δημιουργίας. Αρχέγονα πλάσματα ξεπηδούν από το αρχαίο διάστημα, θεότητες και συχνά τέρατα, που άλλοτε μαλώνουν μεταξύ τους και άλλοτε ενώνονται για να δημιουργήσουν στρατιές αθάνατων πλασμάτων. Σε άλλους μύθους ο άνθρωπος μοιάζει σαν ένα παραπροϊόν αυτής της διαδικασίας, ενώ σε κάποιους φαίνεται πως ο κόσμος δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για τον άνθρωπο.
Θα δούμε στη συνέχεια 10 μύθους δημιουργίας. Του κόσμου, αλλά και των ανθρώπων...

• 10. Το σφυρί των Θεών: Νορβηγική Μυθολογία


Με την αφθονία της σε ρωμαλέους και εύρωστους θεούς παρέα με καλόβολες θεές, η αρχαία νορβηγική θρησκεία των σκανδιναβικών και γερμανικών χωρών προσφέρει τον ιδανικό δημιουργικό μύθο για τους λάτρεις των αγώνων πάλης αλλά και της μουσικής Heavy Metal. Σύμφωνα με τις νορβηγικές παραδόσεις πριν από την ύπαρξη της Γης (Midgard) υπήρχε η Muspell, μια φλεγόμενη χώρα με φύλακες που κράδαιναν πύρινα σπαθιά, το αχανές κενό διάστημα (Ginnungagap) και το Niflheim που ήταν μια περιοχή σκεπασμένη με πάγο. Όταν το ψύχος του Niflheim άγγιξε τις φλόγες του Muspell ο γιγάντιος Ymir και η αγελάδα μεγαθήριο Auehumla αναδύθηκαν από τους λιωμένους πάγους. Στη συνέχεια η αγελάδα έγλειψε τον θεό Bor και τη γυναίκα του και τους έφερε στη ζωή. Το ζευγάρι γέννησε τον Buri που έκανε τρεις γιους, τους Odin, Vili και Ve. Οι γιοι μεγάλωσαν και σκότωσαν τον Ymir και από το σώμα του δημιούργησαν: από τη σάρκα του τη Γη, από τα οστά του τα βουνά, από τις τρίχες του τα δέντρα και από το αίμα του τα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα. Τέλος, από το κρανίο του οι θεοί δημιούργησαν τον ουρανό με τα αστέρια.


• 9. Ζωροαστρισμός, η θρησκεία της αρχαίας Περσίας

Σύμφωνα με τις δοξασίες της μέσης εποχής της Περσίας ο κόσμος δημιουργήθηκε από τη θεότητα Ahura Mazda. Το μεγάλο βουνό Alburz μεγάλωνε για 800 χρόνια μέχρι που άγγιξε τον ουρανό. Τότε έπεσε βροχή που σχημάτισε τη θάλασσα Vourukasha και δύο μεγάλους ποταμούς. Το πρώτο ζώο που ήταν ένας λευκός ταύρος έζησε στις όχθες του ποταμού Veh Rod. Όμως το κακό πνεύμα Angra Mainyu τον σκότωσε. Το σπέρμα του μεταφέρθηκε στη Σελήνη και εξαγνίστηκε κι έτσι δημιουργήθηκαν πολλά ζώα και φυτά. Δίπλα στον ποταμό ζούσε ο πρώτος άνθρωπος ο Gayomard, που ήταν φωτεινός σαν τον Ήλιο. Ο Angra Mainyu τον σκότωσε και εκείνον. Ο Ήλιος όμως εξάγνισε το σπέρμα του για 40 χρόνια απ’ όπου μετά βλάστησε το φυτό ραβέντι. Το φυτό μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε στους Mashya και Mashyanag, τους πρώτους θνητούς. Αντί να τους σκοτώσει όμως ο Angra Mainyu τους ξεγέλασε και τους έκανε να τον λατρεύουν. Μετά από 50 χρόνια γέννησαν δίδυμα, αλλά τα δίδυμα αυτά κουβαλούν τις αμαρτίες των γονέων τους. Μετά από πολύ καιρό γεννήθηκαν άλλα δύο δίδυμα και από αυτά προήλθαν όλοι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι Πέρσες.

• 8. Από τους Ποταμούς της ΒαβυλώναςΟ βαβυλωνιακός δημιουργικός μύθος, το Enuma Elish, ξεκινά με τους θεούς των νερών, τον Apsu (φρεσκάδα) και την Tiamat (αλμύρα), που δημιούργησαν διάφορες γενιές θεών με αρχηγό τον Ea και τους πολλούς του αδελφούς. Αλλά αυτοί οι νέοι θεοί έκαναν τόσο θόρυβο που οι Apsu και Tiamat δεν μπορούσαν να κοιμηθούν. Έτσι ο Apsu σχεδίασε να τους σκοτώσει αλλά πρόλαβε και τον σκότωσε ο Ea. Η Tiamat ορκίστηκε εκδίκηση και δημιούργησε μια σειρά από τέρατα, μεταξύ των οποίων ήταν ο τρελός σκύλος και ο άνθρωπος σκορπιός. Ο Ea και η θεά Damkina έκαναν τον Marduk, έναν γιγάντιο θεό με τέσσερα μάτια και τέσσερα αυτιά για να τους προστατεύει. Παλεύοντας με την Tiamat ο Marduk χρησιμοποίησε τους ανέμους σαν όπλα του και εκτόξευσε έναν κακό άνεμο στο λαιμό της με αποτέλεσμα να την εξουδετερώσει. Τότε τη σκότωσε με ένα μοναδικό βέλος που της έριξε στην καρδιά. Χώρισε στη συνέχεια το σώμα της στα δύο και το χρησιμοποίησε για να φτιάξει τους ουρανούς και τη Γη. Αργότερα έφτιαξε τον άνθρωπο για να κάνει τις σκληρές δουλειές που οι θεοί αρνούνταν να κάνουν, όπως την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία.

• 7. Τα Πνεύματα της Αρχαίας Αιγύπτου

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν διάφορους μύθους δημιουργίας. Όλοι ξεκινούν με τα στροβιλώδη, χαοτικά νερά της Nun. Ο Atum ήρθε στη ζωή και στη συνέχεια δημιούργησε ένα βουνό, ώστε να υπάρχει ένα μέρος για να σταθεί. Δεν είχε φύλο και διέθετε ένα μάτι που μπορούσε να δει τα πάντα. Γέννησε έναν γιο τον Shu που ήταν ο θεός του αέρα. Στη συνέχεια έκανε εμετό μια κόρη την Tefnut, που ήταν η θεά της υγρασίας. Ο ρόλος τους ήταν να δημιουργήσουν τάξη από το χάος. Ο Shu και η Tefnut δημιούργησαν τον Geb και τη Nut που ήταν αντίστοιχα η γη και ο ουρανός. Στην αρχή ήταν ενωμένοι αλλά στη συνέχεια ο Geb άφησε τη Nut να υψωθεί πάνω από αυτόν. Σταδιακά σχηματίστηκε η κοσμική τάξη, αλλά ο Shu και η Tefnut χάθηκαν στο σκοτάδι που είχε απομείνει. Ο Atum έβγαλε το μάτι του που έβλεπε τα πάντα και το έστειλε για να τους ψάξει. Όταν ο Shu και η Tefnut γύρισαν εξαιτίας του ματιού, ο Atum δάκρυσε από χαρά. Στα σημεία που έπεσαν τα δάκρυα ξεφύτρωσαν οι άνθρωποι.

• 6. Μεξικό, οι Αζτέκοι


Η γήινη μητέρα των Αζτέκων, η Coatlicue (‘φούστα από φίδια’) απεικονίζεται με τρόπο που προκαλεί τρόμο, να φοράει ένα περιδέραιο από ανθρώπινες καρδιές και χέρια και μια φούστα από φίδια, όπως υποδηλώνει και το όνομά της. Η Coatlicue έμεινε έγκυος από ένα μαχαίρι από οψιδιανό και γέννησε την Coyolxauhqui, θεά της Σελήνης, και 400 γιους που έγιναν τα άστρα του νότιου ουρανού. Αργότερα έπεσε από τον ουρανό μία μπάλα από φτερά και η Coatlique τη μάζεψε και την έκρυψε στη ζώνη της κι έτσι έμεινε ξανά έγκυος. Η Coyolxauhqui και τα αδέλφια της στράφηκαν εναντίον στη μητέρα τους, θυμωμένοι και σοκαρισμένοι από τη δεύτερη εγκυμοσύνη της, που δεν ήξεραν από πού προήλθε. Ωστόσο, το παιδί που βρισκόταν μέσα της, ο Huitzilopochtli, θεός του πολέμου και θεός του ήλιου, πήδηξε από τα σπλάχνα της πλήρως μεγαλωμένος και οπλισμένος. Επιτέθηκε στην Coyolxauhqui και τη σκότωσε με τη βοήθεια ενός φλεγόμενου ερπετού. Της έκοψε το κεφάλι και το πέταξε στον ουρανό, όπου έγινε το φεγγάρι, πράγμα που ανακούφισε τη μητέρα του.

• 5. Κίνα, το Μέσο Βασίλειο


Ένα κοσμικό αυγό επέπλεε στο άχρονο διάστημα και περιείχε τις αντίθετες δυνάμεις του yin και του yang. Μετά από αιώνες επώασης το πρώτο ον, ο Pan Gu ήρθε στη ζωή. Τα βαριά τμήματα του αυγού (yin) παρασύρθηκαν προς τα κάτω σχηματίζοντας τη Γη. Τα ελαφρύτερα τμήματα (yang) υψώθηκαν και σχημάτισαν τον ουρανό. Ο Pan Gu φοβούμενος ότι τα τμήματα του αυγού θα επανενωθούν, στάθηκε επάνω στη Γη και κράτησε τον ουρανό. Ψήλωνε 3 μέτρα κάθε μέρα για 18.000 χρόνια μέχρι που ο ουρανός έφτασε σε απόσταση 30.000 μιλίων ψηλά. Όταν τελείωσε η αποστολή του, πέθανε. Τα μέλη του μεταμορφώθηκαν σε στοιχεία του κόσμου, κάποια από αυτά έγιναν ζώα, κάποια έγιναν καιρικά φαινόμενα ή ουράνια σώματα. Κάποιοι λένε ότι οι ψύλλοι που κάθονταν πάνω του έγιναν άνθρωποι, αλλά υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή. Η θεά Nuwa ένιωθε μοναξιά και έτσι έφτιαξε τους ανθρώπους από λάσπη που βρήκε στον Κίτρινο Ποταμό. Αυτοί οι πρώτοι άνθρωποι τη γοήτευσαν αλλά επειδή έπαιρνε πολύ χρόνο για να τους φτιάξει, σκόρπισε σταγόνες λάσπης σε όλη τη Γη και κάθε μία από αυτές έγινε ένας νέο άνθρωπος. Αυτοί οι βιαστικά φτιαγμένοι άνθρωποι έγιναν οι κοινοί άνθρωποι, ενώ οι προηγούμενοι ήταν οι εκλεκτοί.

• 4. Ιαπωνία, η Γη ως νησί


Οι θεοί δημιούργησαν δύο θεϊκά αδέλφια τον Izanagi και την αδελφή του την Izanami που στάθηκαν πάνω σε μια γέφυρα που έπλεε στον αρχέγονο ωκεανό. Χρησιμοποιώντας την χρυσοποίκιλτη λόγχη των θεών τάραξαν τα νερά και αναδύθηκε το πρώτο νησί, το Onogoro. Τα δύο αδέλφια παντρεύτηκαν επάνω στο νησί και έκαναν τέσσερις απογόνους που ήταν παραμορφωμένοι. Οι θεοί το απέδωσαν σε κάποια παράβαση ενός πρωτοκόλλου. Κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου, η Izanami μίλησε πρώτη. Στην τελετή του γάμου τους τα δύο αδέλφια διεκδίκησαν τον σχηματισμό των νησιών της Ιαπωνίας καθώς και τη δημιουργία μερικών ακόμα θεοτήτων. Ωστόσο, στη γέννα του Kagutsuchi Kami, του θεού της φωτιάς, η Izanami πέθανε. Συντετριμμένος ο Izanagi την ακολούθησε στο Yomi, τη χώρα των νεκρών. Η Izanami που είχε φάει την τροφή του Yomi δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω. Όταν ο Izanagi είδε ξαφνικά το σώμα της να αποσυντίθεται ένιωσε τρόμο και απομακρύνθηκε τρέχοντας. Η Izanami εξοργίστηκε και τον καταδίωξε παρέα με αποκρουστικές γυναίκες. Ο Izanagi πέταξε κατά πάνω τους προσωπικά αντικείμενα, τα οποία μετατράπηκαν σε διαστροφές. Διαφεύγοντας από τη σπηλιά που ήταν η είσοδος του Yomi την έφραξε με έναν ογκόλιθο και έτσι διαχώρισε για πάντα τη ζωή από το θάνατο.

• 3. Ινδική Κοσμολογία, Ραντεβού με τον Brahma


Η ινδική κοσμολογία περιλαμβάνει πολλούς μύθους δημιουργίας και οι αρχικοί πρωταγωνιστές έχουν ανεβεί και κατεβεί σε σημαντικότητα κατά τη διάρκεια των αιώνων. Το αρχαίο βεδικό κείμενο, η Rig Veda, αναφέρεται σε ένα γιγάντιο ον, το Purusha, που είχε χίλια κεφάλια, μάτια και πόδια και μπορούσε να αγκαλιάσει τη Γη. Όταν οι θεοί το θυσίασαν, το σώμα του παρήγαγε καθαρό βούτυρο από το οποίο δημιουργήθηκαν τα πουλιά και τα ζώα. Τα μέλη του σώματός του μεταμορφώθηκαν στα στοιχεία του κόσμου και στους θεούς Agni, Vayu και Indra. Επίσης, από το σώμα του δημιουργήθηκαν οι τέσσερις κάστες της ινδικής κοινωνίας: οι ιερείς, οι πολεμιστές, οι πολίτες και οι υπηρέτες. Αργότερα στην ιστορία η τριάδα των Brahma (δημιουργός), Vishnu (διατηρητής) και του Shiva (καταστροφέας) απέκτησαν εξέχουσα θέση στην ινδική κοσμολογία. Ο Brahma εμφανίζεται επάνω σε έναν λωτό που ξεφυτρώνει από τον αφαλό του κοιμούμενου Vishnu. Ο Brahma είναι ο δημιουργός του σύμπαντος που διαρκεί για μια μέρα του Brahma, ή 4,32 δισεκατομμύρια χρόνια. Μετά ο Shiva καταστρέφει το σύμπαν και ο κύκλος αρχίζει ξανά.

• 2. Οι Έλληνες και οι Τιτάνες


Οι αρχαίοι έλληνες ποιητές εξιστορούσαν πολλές κοσμογονίες. Αυτή που έχει διατηρηθεί καλύτερα είναι η Θεογονία του Ησιόδου. Στο έπος αυτό, μέσα από το αρχέγονο χάος ήρθαν οι πρώτες θεότητες, όπως η Γαία (η μητέρα Γη). Η Γαία δημιούργησε τον Ουρανό για να καλυφθεί. Γέννησαν μια ολόκληρη στρατιά θεών και τεράτων, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι Εκατόγχειρες, 3 τέρατα με 50 κεφάλια και 100 χέρια που ονομαζόντουσαν Βριάρεως (στιβαρός), Κόττος (μανιώδης) και Γύης (αυτός που έχει ανίκητα μέλη) και οι Κύκλωπες που είχαν μόνο ένα μάτι στο κέντρο του μετώπου τους. Μετά ήρθαν οι Τιτάνες, 6 γιοι και 6 κόρες. Ο Ουρανός αντιμετώπισε με περιφρόνηση τα παιδιά τέρατα και τα φυλάκισε στα Τάρταρα, τα σπλάχνα της Γης. Η Γη εξοργισμένη έδωσε ένα τεράστιο δρεπάνι στο νεότερο γιο της τον Κρόνο, μαζί με οδηγίες. Όταν μετά ο Ουρανός εμφανίστηκε για να συνουσιαστεί με τη Γαία, ο Κρόνος ξεπήδησε και του έκοψε με το δρεπάνι τα γεννητικά όργανα. Εκεί όπου έπεσε το αίμα και τα τμήματα από τα όργανα του Ουρανού, δημιουργήθηκαν τέσσερα ακόμα πλάσματα, οι Γίγαντες, οι Ερινύες, οι Μελίες Νύμφες και η Αφροδίτη που γεννήθηκε από το σπέρμα του Ουρανού που έπεσε στην αφρισμένη θάλασσα. Αργότερα ο Κρόνος έγινε ο πατέρας της επόμενης γενιάς θεών, του Δία και κάποιων από τους Ολύμπιους.

• 1. Η Γένεση των Ιουδεοχριστιανικών και Ισλαμικών Θρησκειών


Η Γένεση είναι το πρώτο βιβλίο της εβραϊκής Torah και της χριστιανικής βίβλου και περιλαμβάνει δύο ιστορίες δημιουργίας, οι οποίες είναι αποδεκτές σήμερα σε μεγάλο βαθμό από Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Στην πρώτη ιστορία λέει ο θεός να γίνει Φως και εμφανίζεται το φως. Σε έξι ημέρες δημιουργεί τον ουρανό, τη γη, τα φυτά, τον ήλιο και το φεγγάρι, τα ζώα και όλα τα πλάσματα μαζί με τους ανθρώπους. Τους εύχεται να αυξάνονται και να πληθαίνουν, πράγμα το οποίο πράττουν. Την έβδομη ημέρα ο θεός ξεκουράζεται και συλλογίζεται το έργο του.

Στη δεύτερη ιστορία ο θεός δημιουργεί τον πρώτο άνθρωπο, τον Αδάμ, από την ίδια τη γη. Του φτιάχνει τον κήπο της Εδέμ, αλλά του απαγορεύει να φάει από το Δέντρο της Γνώσεως του Καλού και του Κακού. Ο Αδάμ απασχολείται με το να δίνει ονόματα στα ζώα, αλλά νιώθει μόνος. Έτσι, ο θεός τον αναισθητοποιεί και παίρνοντας ένα πλευρό του φτιάχνει την πρώτη γυναίκα, την Εύα. Αλλά ένα φίδι που μιλάει την πείθει να δοκιμάσει από τον απαγορευμένο καρπό και στη συνέχεια η Εύα πείθει τον Αδάμ να κάνει το ίδιο. Όταν το ανακαλύπτει ο θεός τους εξορίζει από τον κήπο και τους κάνει θνητούς.

otherside.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το μεγαλύτερο πανό του κόσμουΣτο βιβλίο των ρεκόρ του Γκίνες αναμένεται να καταλήξουν οι οπαδοί της Νασιονάλ του Μοντεβιδέο για την τεράστια σημαία που σήκωσαν στον αγώνα με την Τολούκα για το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Έχουμε κατά καιρούς δει πανό που κάλυπταν μια ολόκληρη κερκίδα, ή φανέλες που σκέπαζαν μεγάλο μέρος του γηπέδου. Αυτό, όμως, που παρουσίασαν οι οπαδοί της Νασιονάλ του Μοντεβιδέο στο παιχνίδι του Κόπα Λιμπερταδόρες με αντίπαλο την Τολούκα του Μεξικού, είναι μοναδικό. 

Οι φίλοι της Νασιονάλ πριν την έναρξη του αγώνα, ξετύλιξαν μια σημαία γιγαντιαίων διαστάσεων, που προκάλεσε εντύπωση σε όλους και ενδέχεται να τους βάλει στο βιβλίο των ρεκόρ του Γκίνες. 600 μέτρα είναι το μήκος της, 50 μέτρα το πλάτος της και η συνολική της έκταση είναι 30.000 τετραγωνικά μέτρα! Για την κατασκευή της δαπανήθηκαν περίπου 55 χιλ. ευρώ. 

Με την κατασκευή της σημαίας αυτής, οι οπαδοί της Νασιονάλ έδωσαν μια ηχηρή απάντηση σε εκείνους της Πενιαρόλ, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια είχαν αναρτήσει μια σημαία 15.000 τετραγωνικών μέτρων. sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προ των πυλών "κηδεμόνας" για τις σχολάζουσες κληρονομιές


Ίσως και πριν το Πάσχα, κατά δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τις κοινωφελείς περιουσίες και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να υπάρξουν σύντομα καλύτερα αποτελέσματα με την εγγραφή εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και η διαφάνεια και η καλύτερη οργάνωση στον τομέα αυτόν, από τον οποίο το δημόσιο θα μπορούσε εδώ και χρόνια να αυξήσει τα έσοδά του.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα γίνει καταγραφή με συστηματικό αλλά και ενιαίο τρόπο των κοινωφελών περιουσιών και θα απλοποιηθεί όλο το πλαίσιο που αφορά την οργάνωση και λειτουργία απέναντι στις σχολάζουσες κληρονομιές. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον διορισμό "κηδεμόνα" και με τις νέες διατάξεις θα προωθείται η αξιοποίηση των περιουσιών, η εκποίηση και εκμίσθωση των ακινήτων τους.

Με το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή- και στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής- γίνονται εννέα σημαντικά βήματα για τις κοινωφελείς περιουσίες και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Ειδικότερα,

- Προβλέπεται η θέσπιση μητρώων κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών για την αποτελεσματική διαδικασία παρακολούθησης της καταγραφής, εκκαθάρισης και διοίκησης των περιουσιών.

- Προβλέπεται η οργάνωση μητρώου φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία θα πρέπει να έχουν την υποδομή και τεχνογνωσία να ασκούν καθήκοντα εκκαθαριστών, διοικητών, διαχειριστών των κοινωφελών περιουσιών και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών.

- Αντικαθίστανται οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες διορισμού των προσώπων αυτών με ταχείες διαδικασίες διορισμού προσώπων στο ανωτέρω μητρώο, με στόχο την ελάφρυνση των δικαστηρίων από υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας που έχουν διοικητικό χαρακτήρα.

- Προβλέπεται η περαιτέρω διασπορά της εποπτείας των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών στις υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, προκειμένου να ασκείται η εποπτεία στον πλησιέστερο τόπο που επιτελείται και εκτελείται ο σκοπός ή βρίσκεται η έδρα του προσώπου που διοικεί την περιουσία.

- Προβλέπεται η περιέλευση των δικαστικών υποθέσεων ερμηνείας των διαθηκών και έγκρισης μεταβολής του κοινωφελούς σκοπού της περιουσίας, ύστερα από διαπίστωση ότι ο αρχικός σκοπός δεν μπορεί να εκτελεστεί στα κατά τόπους εφετεία αντί του εφετείου Αθηνών που εντάσσονται σήμερα.

- Προβλέπεται η καθιέρωση τακτικών ετήσιων ελέγχων όλων εν γένει των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, με ελεγκτικά γραφεία που λειτουργούν ως πιστοποιημένα όργανα λογιστικών ελέγχων και λειτουργούν συμπληρωματικά στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.

- Προβλέπεται η εισαγωγή ταχύτερων και αποτελεσματικών διαδικασιών προληπτικού ελέγχου, μόνο στις περιπτώσεις που απαιτείται των οργάνων εκκαθάρισης και διαχείρισης των περιουσιών.

- Προβλέπεται η εισαγωγή νέων διαδικασιών για την αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιών, την εκποίηση και εκμίσθωση των ακινήτων τους, την κατασκευή έργων, τη χορήγηση υποτροφιών.

- Προβλέπεται η ενοποίηση, σε έναν νόμο, της αντιμετώπισης των κοινωφελών περιουσιών και των σχολαζουσών κληρονομιών, δεδομένου ότι τα θέματα διοίκησης είναι κοινά.

Για τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση, μετά τη γενναία της πρωτοβουλία για τις αδρανείς καταθέσεις, οφείλει να αναζητήσει πηγές εσόδων από τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Ο βουλευτής είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25.000 καταπατημένα ακίνητα, από τα οποία το κράτος αδυνατεί να βγάλει έξω τους καταπατητές.news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εντοπίστηκε θαμμένο σε χωράφι το αρχείο των οικονομικών του δήμου Ζακύνθου


Θαμμένο σε αγροτική περιοχή της Ζακύνθου βρέθηκε το αρχείο των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, με την πληροφορία να αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκδίκασης της απόπειρας εμπρησμού του δημαρχείου, με κατηγορούμενος τον πρώην δήμαρχο του νησιού Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, τον πρώην ταμεία του δήμου, έναν ιδιώτη ταχυμεταφορέα και έναν αλλοδαπό εργάτη.

Η αποκάλυψη αυτή, αναμένεται να ρίξει «φως» στις άγνωστες πτυχές του πολύκροτου αυτού σκανδάλου, ενώ σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν στη δίκη ένας ιδιώτης ο οποίος φέρεται να είναι συγγενής του πρώην ταμία του δήμου Ζακύνθου Βασίλη Στεριώτη, προσήλθε αυτοβούλως στην ΕΛΑΣ και παράδωσε επτά σακούλες απορριμμάτων με μισοκαμένα έγγραφα της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου.

Μετά και τις νέες εξελίξεις, το δικαστήριο διέκοψε την ακροαματική διαδικασία και αποφάσισε να συνεχιστεί η δίκη στις 18 Απριλίουiefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο στα ακίνητα


Κυβέρνηση, κόμματα και Τρόικα να διαπραγματεύονται πώς …θα ονομάζονται στο εξής οι φόροι στα ακίνητα. Στην πράξη όμως, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, περίπου 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν μέσα στους επόμενους 10 μήνες να πληρώσουν άλλα 3,5-4 δισ. ευρώ (σχεδόν 1.000 ευρώ «κατά κεφαλήν») σε πολλούς και διάφορους φόρους ακινήτων. Την ίδια ώρα οι αποφάσεις για το χαράτσι δεν έχουν ακόμα ληφθεί αλλά τα πιο πιθανά σενάρια έχουν διαρρεύσει. Εκτιμάται ότι αυτοί που θα επιβαρυνθούν λιγότερο είναι όσοι έχουν σπίτι έως 120 τ.μ. και το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ.

Οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 10% με 15% δηλαδή θα ισοδυναμούν με μείωση στο χαράτσι 20-100 ευρώ. Για παράδειγμα, για σπίτι 80 τ.μ. με τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ και αντίστοιχα για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ ο φόρος πέφτει από τα 461 στα 391 ευρώ. Γι αυτούς που θα αλλάξουν τα πράγματα είναι για όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο εκτός σχεδίου και μέχρι πέρυσι πλήρωναν 3-5 ευρώ ανά τ.μ. καθώς από φέτος τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα μπουν στην τιμή ζώνης του πιο κοντινού δήμου. Πιο ασαφή είναι τα πράγματα όσον αφορά τα αγροτεμάχια, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην φορολογηθούν φέτος. Πάντως ήδη πολλοί πλήρωσαν τις τελευταίες δόσεις του ΦΑΠ του 2010, αλλά για τους περισσότερους τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά.

Ιδού πως προκύπτουν τα 4 δισ. ευρώ, αν και στην πράξη κυβέρνηση και Τρόικα γνωρίζουν πως μεγάλο μέρος θα μπει σε ρύθμιση με πολύμηνες δόσεις ή θα μείνει απλήρωτο –λόγω αδυναμίας ή και απροθυμίας πολλών νοικοκυριών να ανταποκριθούν- οπότε στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 20%-25% λιγότερα από τους βεβαιωμένους φόρους της χρονιάς. - Τις ημέρες αυτές πληρώνουν την προτελευταία δόση του ΕΕΤΗΔΕ. Τον Μάιο θα έρθει και η 5η και τελευταία δόση, μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Συνολικά δηλαδή θα πληρώσουν μέχρι το καλοκαίρι σχεδόν 1 δισ. για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012. - Από τον Αύγουστο και επί 5 δίμηνα θα έρχονται πάλι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με τον ίδιο σχεδόν φόρο, μόνο που θα λέγεται «ΕΦΑκ» (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) και θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10%-15% μειωμένος. Από Αύγουστο του 2013 ως τον Φεβρουάριο του 2014 (που προστίθεται στα έσοδα του 2013) θα έχουν πληρώσει τις 4 δόσεις, δηλαδή σχεδόν τα 2 από τα 2,4 δισ. ευρώ που συνολικά θα αποδώσει ο φόρος αυτός. - Τον Μάιο πιθανότατα ξεκινά και η ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να σταλούν σε κοινό εκκαθαριστικό και οι δύο φόροι και η εξόφληση να γίνεται σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Από τους δυο φόρους το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, από τα σχεδόν 800 εκατ. που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι στο φόρο. - Οκτώβριο ή Νοέμβριο φαίνεται πως θα εισπραχθεί και ο… ΦΑΠ του 2013, με την προμετωπίδα όμως του «Ενιαίου Φόρου Ακινήτων» επίσης και αυτός.


Ο φόρος αυτός, αν και «ενιαίος», θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας (ακόμα και εκείνης που φορολογήθηκε ήδη ξεχωριστά ανά ακίνητο με το σύστημα του ΕΕΤΗΔΕ). Θα εισπράττεται ξεχωριστά από τις ΔΟΥ και υπολογίζεται να αποφέρει περίπου 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί και να τα ξεπεράσει αν το υπουργείο Οικονομικών βρει τρόπο και προλάβει να εντάξει φέτος στον φόρο και άλλα ακίνητα όπως πχ αγροτεμάχια ή ακίνητα της Εκκλησίας.newmoney.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γράμμα μαθητή στον Στουρνάρα: «Τι κάνετε κ. Υπουργέ;»!Τι κάνετε κ. Υπουργέ; Με αυτήν την ερώτηση μαθητής της τρίτης Λυκείου σε σχολείο των Χανίων απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, μέσα από ένα γράμμα που αξίζει να διαβαστεί αλλά και να συζητηθεί.

Ο Αλέξανδρος είναι μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και σε λίγο καιρό ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα από τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ.

Σε μια παράγραφο, στην τελευταία σελίδα της εξεταστέας ύλης που διδάσκεται στα σχολεία αναφέρεται ότι όταν υπάρχει ύφεση στην οικονομία το κράτος θα πρέπει να στοχεύσει σε ελλειμματικό προϋπολογισμό και αύξηση των δαπανών ώστε να αυξηθεί το εισόδημα και να δοθεί ώθηση στην οικονομία για να βγει από την ύφεση.

Ο νεαρός μαθητής που περνάει το χρόνο του μεταξύ σχολείου, φροντιστηρίου και διαβάσματος και την ίδια ώρα ακούει τους μεγαλύτερους να συζητούν για την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, διερωτάται γιατί αυτό που του μαθαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές και το οποίο παρουσιάζεται ως σωστό, δεν εφαρμόζεται στην πραγματικότητα.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο Υπουργός των Οικονομικών στον οποίο απευθύνεται και το παρακάτω γράμμα.

Αλήθεια τι πρέπει να απαντήσει ο Αλέξανδρος για να είναι σωστός; Και στο τέλος τι θα υπερισχύσει μέσα του. Αυτό που του παρουσιάζει το κράτος ως προσεκτικά σχεδιασμένη και αναπόφευκτη λύση, αυτό που του μαθαίνουν στο σχολείο ως επιστημονική αλήθεια ή εκείνο που ακούει από ανθρώπους της καθημερινότητας που προσπαθούν να βρουν τρόπο επιβίωσης.

Όποια και αν είναι η απάντηση, το βέβαιο είναι ότι ο νεαρός μαθητής βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αυτό της αμφισβήτησης και της κριτικής σκέψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 17χρονος μαθητής πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων από το οποίο πέρασε ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας εκ των δύο φοιτητών που πέθαναν ύστερα από δηλητηρίαση από μαγκάλι στη Λάρισα και που κάποιοι ατυχώς είπαν ότι ήταν θύματα της παιδείας που δεν τους έμαθε να μην βάζουν το μαγκάλι μέσα στο σπίτι.

Αυτοί οι μεγάλοι και πιο ενημερωμένοι μπορούν να απαντήσουν πειστικά στον Αλέξανδρο;

Πάντως ο Αλέξανδρος βαθμολογείται με άριστα, για τους υπόλοιπους δεν ξέρω

(Το γράμμα έχει πρωτοκολληθεί από το Υπ. Οικονομικών με ΑΠ:03945)

Flashnews.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...