Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Economist: Έχετε χρεοκοπήσει, παραδεχτείτε το



Ο Economist προεξοφλεί σε άρθρο του τη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Καλεί την Ελλάδα να σταματήσει να προσποιείται πως μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση



Ενώ βρισκόμαστε στο επίκεντρο και δεχόμαστε τις επιθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ένα ακόμα χτύπημα έρχεται από το περιοδικό Economist που προεξοφλεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Σε δημοσίευμα με τίτλο "Έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχθούν", επισημαίνονται τα λάθη των Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Οι οικονομίες αυτές, όπως επισημαίνεται, βρίσκονται σε μία πορεία που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι επειδή δεν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις τους…αλλά επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη.
 
«Η εμμονή στη μείωση των ελλειμμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών» γράφει το βρετανικό περιοδικό, χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρα και αποτυχία» την τελευταία σύνοδο Κορυφής και κάνοντας λόγο για «ολέθρια στρεβλή λογική που επικρατεί για τον μηχανισμό στήριξης».
Ο Economist υποστηρίζει μάλιστα πως και για τις τρεις χώρες θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών «τώρα που και ο κίνδυνος μετάδοσης έχει μειωθεί».
«Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό, καθώς πολλοί στην ΕΕ, κυρίως η ΕΚΤ, αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση χρεών». «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις» αναφέρεται, επισημαίνοντας πως η «Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση».
Πηγη news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το μήνυμα του Γ. Πεταλωτή για την Πρωταπριλιά



Το μήνυμα του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γ. Πεταλωτή για την Πρωταπριλιά, έχει ως εξής:



























"Ελληνίδες, Έλληνες , ευχαριστώ για τις ευχές σας. Αλλά θα έπρεπε να γνωρίζετε, ότι εορτάζω όλες τις άλλες μέρες, εκτός από τη σημερινή, που γιορτάζουν όλες οι πολίτες, με τα ψέμματα και τις αλήθειες της ζωής τους . Σήμερα είναι δική σας ημέρα, δεν πρέπει να έρθει η Πρωταπριλιά για να μου στείλετε ευχές.

Αδύνατο να κρυφτεί η αλήθεια, λέγεται. Ρωτήστε εμένα. Λέω τα σύκα , σκάφη και την σκάφη...σύκα.
Όταν έχεις εξαλείψει το αδύνατο, αυτό που μένει, πρέπει να είναι η αλήθεια. Που σας την εξομολογούμαι τώρα. Αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό. Ψέμα είναι ο, τι συμφέρει την κυβέρνηση.

Κατά τη γνώμη μου, η ειλικρίνεια είναι απλούστατα έλλειψη αυτοκυριαρχίας. Στο τέλος νικά πάντα η αλήθεια. Δυστυχώς είμαστε ακόμα στην αρχή της διακυβέρνησής μας.

Είμαι οπαδός της αλήθειας, ότι το ψέμα είναι το οξυγόνο της αναπνοής της κοινωνίας. Πάντα η καλύτερη τακτική είναι να λες την αλήθεια, εκτός βέβαια αν είσαι ένας εξαιρετικά καλός ψεύτης και νομίζω ότι όλοι μου το αναγνωρίζετε αυτό. Όποιος είναι απρόσεκτος με την αλήθεια στα μικρά ζητήματα, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στα μεγάλα ζητήματα. Γι αυτό μου αρέσουν τα πολλά μικρά ψέμματα στην καθημερινή ενημέρωσή μου. Άλλωστε η αλήθεια τυφλώνει , όπως λέγεται. Και εγώ δεν θέλω να πάθω κάτι τέτοιο.

Χρειάζεται να είσαι σοφός για να χειριστείς ένα ψέμα. Ο βλάκας καλύτερα να παραμένει ειλικρινής. Και με βλέπετε να είμαι βλάκας; Είναι επικίνδυνο να είσαι ειλικρινής εκτός αν είσαι και ηλίθιος. Και ούτε αυτός είμαι. Και δεν χρειάζεται να έχετε τύψεις για τα ψέμματα. Ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα, γίνεται αλήθεια.

Η αλήθεια υπάρχει. Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί. Γι αυτό είμαι ήρωας. Από τα μάτια σου στον κώλο σου δεν μπορείς να μάθεις την αλήθεια, που λέει η φράση που αποδίδεται στον Κολοκοτρώνη.. Στο γραφείο μου έχω μια επιγραφή: " Πες την αλήθεια, αλλά πες την παραποιημένη" .

Πηγή pamelouketo
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

70.000 άνθρωποι χάνουν τη βοήθεια στο σπίτι




Εν μέσω κρίσης τελικά οι άνθρωποι δεν είναι παρά μερικά “νούμερα” σε κάποια από τα χαρτιά της τρόικας











Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Ελλάδας εφαρμογή κατά γράμμα την κοινοτικής οδηγίας που θέτει προϋποθέσεις για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Η κοινοτική οδηγία λέει ναι, αλλά μόνο για ανθρώπους που έχουν στην οικογένεια κάποιον άνεργο, αποκλείει δηλαδή χιλιάδες μοναχικούς γέροντες ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κάπως έτσι ενώ το πρόγραμμα παρείχε βοήθεια σε 100.000 ανθρώπους πλέον θα εξυπηρετεί μονάχα 30.000.
Αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε ευρώ από εθνικούς πόρους και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα μόνο με κοινοτικά κονδύλια.


Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται από το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο φαίνεται ότι κανείς δεν ακούει τη φωνή τους.

Πηγή newsit.gr





Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απαγόρευσαν το ποδόσφαιρο στις πλατείες




Το δικαίωμα στο παιχνίδι δεν βρίσκει εύκολα χώρο σε γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο, ενώ η έλλειψη μέριμνας των δημοτικών αρχών απέναντι στη δημιουργία εγκαταστάσεων για αθλοπαιδιές είναι πλέον εμφανής.
Ωστόσο, η απόφαση της κοινότητας Αγίου Βασιλείου στην Πάτρα, ξεφεύγει κάθε όριο φαντασίας. Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, απαγορεύεται από σήμερα Πέμπτη και στο εξής, κάθε είδους παιχνίδι στις κεντρικές πλατείες. Κάτι δηλαδή, που θεωρείται αναπόσπαστο δικαίωμα όλων των υπολοιπων μαθητών, σε κάθε αλλη γειτονιά της χώρας.
Ως δικαιολογία μέχρι στιγμής έχει προβληθεί η πρόκληση ατυχημάτων, αλλά και το συχνό σπάσιμο κλαδιών και δέντρων στην πλατεία, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της γειτονιάς.
"Οι γωνίες στα μάρμαρα και τα επικίνδυνα πλακάκια, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού" φέρεται να δηλώνει σε τοπικό κανάλι ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Βασιλείου, Βασίλης Σταματόπουλος, ενώ, όπως τόνισε η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενός μακροσκελούς διαλόγου.
Σε τηλεοπτικό κανάλι της περιοχής σχολίασε μάλιστα ότι "οι φθορές στα τζάμια και στις λάμπες των γύρω κτιρίων είναι πολλές και ότι οι ιδιοκτήτες παραπονιούνται", ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σπασμένα κλαδιά και δέντρα που προκαλεί η μπάλα των παιδιών.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
 
 Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ημι-νομιμοποίηση των αυθαιρέτων




Μπρος στο κέρδος τι ναι η νομιμοποίηση; Κάπως έτσι σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών το οποίο μελετά σοβαρά την περίπτωση να νομιμοποιήσει περίπου ένα εκατ. αυθαίρετα, ώστε να εξοικονομήσει ένα δις. ευρώ.



Την τακτοποίηση ενός εκατ. αυθαιρέτων σκέφτεται το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας ως στόχο την εξοικονόμηση ενός δις. ευρώ, το οποίο θα προκύψει από ένα τέλος-πρόστιμο βάση του οποίου το εκάστοτε οίκημα θα ημι-νομιμοποιείται.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Αποκαλύψεις, το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται πολύ σοβαρά την εφαρμογή του προαναφερθέντος μέτρου διότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε χιλιάδες πολίτες που διατηρούν αυθαίρετο οίκημα, δεν έχουν πληρωθεί ποτέ καθώς είναι πολύ υψηλά.
Παράλληλα, αρκετοί ήταν οι νομάρχες που δεν κατέγραφαν τα αυθαίρετα ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα ή βγουν αποφάσεις για την κατεδάφισή τους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την επιβολή ενός τέλος-προστίμου το οποίο θα προκύπτει από το μέσο όρο της πρόσθεσης των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης του αυθαιρέτου. Μάλιστα, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το πρόστιμο σε πολλές δόσεις διότι ενώ θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να αποπληρώσουν το πρόστιμο.
Τα κίνητρα κυρίως θα αφορούν τις κοινωφελής παροχές όπως φως και νερό, εντάξεις στο σχέδιο πόλης και κατασκευή αποχετευτικού δικτύου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων καθώς τονίζουν πως όσα δε δηλωθούν θα κατεδαφιστούν.
Από την άλλη πλευρά όμως το ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται προβληματισμένο καθώς θεωρεί πως με την τακτοποίηση των αυθαίρετων θα νομιμοποιηθεί η αυθαιρεσία και έτσι έχει βάλει πολύ αυστηρούς όρους ζητώντας να αποκλειστούν από τη ρύθμιση τα αυθαίρετα που βρίσκονται κοντά σε αιγιαλούς, δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους και να κατεδαφιστούν.

Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μετρητά τέλος από σήμερα



Σε μία λύση που υπήρχε ως εισήγηση στο υπουργείο Οικονομικών, καταλήγει το επιτελείο της Πλατείας Συντάγματος, ως λύση για να ξεκαθαρίσει το φορολογικό τοπίο σε εισόδημα, ελεύθερους επαγγελματίες και καταστήματα και να ελέγξει τις συναλλαγές και κατά συνέπεια τη φοροδιαφυγή.
Το υπουργείο βάζει τέλος στις αγορές με μετρητά άνω των 3.000 ευρώ, ένα μέτρο που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Από την ημερομηνία αυτή και μετά, οι συναλλαγές θα γίνονται με τη χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας ή μέσω επιταγών. Με το μέτρο αυτό, οι κατά τόπους εφορίες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν φύλλο και φτερό τις συναλλαγές των καταναλωτών.
Με την κάρτα αυτή, στο σχήμα και τη λειτουργία της πιστωτικής λύνεται το πρόβλημα της συγκέντρωσης του αφορολόγητου με αποδείξεις, που απέτυχε παταγωδώς στο σκέλος της επαλήθευσης των στοιχείων από το μηχανισμό των εφοριών.
Οι οποίες στο τέλος του οικονομικού έτους καλούνται να παραλάβουν εκατοντάδες χιλιάδες φακέλους με αποδείξεις και στην πράξη να κάνουν δεκτό το ποσό που θα αναγράφει κάθε φορολογούμενος ότι έχει συγκεντρώσει σε αποδείξεις, χωρίς να μπορεί να ελέγξει -παρά μόνον δειγματοληπτικά- την πιστότητα των στοιχείων, αλλά και το κυριότερο, τις πηγές των αγορών ή υπηρεσιών και να τα διασταυρώσει με τη φορολογική εικόνα, καταστημάτων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Έτσι από το φορολογικό έτος 2011 - 2012 ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την καθιέρωση κάρτας συναλλαγών για κάθε πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε κάθε εμπορική συναλλαγή και θα μεταφέρει ηλεκτρονικά τα στοιχεία, ποσού, φορολογούμενου που πραγματοποιεί τη συναλλαγή και καταστήματος ή ελεύθερου επαγγελματία που εισπράττει, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η χρήση της κάρτας
Αν οι αγορές άνω των 3.000 ευρώ γίνονται µε δόσεις, η αξία της συναλλαγής θα εµφανίζεται ολόκληρη στην απόδειξη, ωστόσο ο πελάτης θα επιβαρύνεται τµηµατικά κάθε µήνα µε το ποσό της άτοκης ή έντοκης δόσης, όπως ακριβώς ισχύει σήµερα.
Για παράδειγµα, αν κάποιος αγοράσει µια οικοσκευή αξίας 6.000 ευρώ και συµφωνήσει η πληρωµή της να γίνει σε 12 άτοκες δόσεις, ενώ θα πάρει απόδειξη για όλο το ποσό, θα χρεώνεται κάθε µήνα µε 500 ευρώ στον λογαριασµό της κάρτας του.
Επισηµαίνεται τέλος ότι από την 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ και το µέτρο της φοροκάρτας, όπου θα καταγράφεται η αξία της κάθε συναλλαγής και την οποία θα µπορούν α χρησιµοποιούν προαιρετικά οι φορολογούµενοι στις συναλλαγές τους. Η κάρτα θα είναι ανώνυµη και ο στόχος του υπουργείου Οικονοµικών είναι να αντικαταστήσει τις αποδείξεις.
Πρόκειται για ρύθµιση που επίσης έχει ψηφιστεί από πέρυσι αλλά καθυστέρησε να εφαρµοστεί. Αυτό που ακόµη δεν ισχύει, αλλά θα καθιερωθεί σύντοµα µε την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, είναι η υποχρέωση των συµβαλλόµενων σε κάθε συναλλαγή να ενηµερώνουν ηλεκτρονικά την κεντρική βάση δεδοµένων του υπουργείου Οικονοµικών.

 Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...