Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ο πεθερός παντρεύτηκε την νύφη του γιατί…


Σε μια απίστευτη ιστορία, που αναδεικνύει το δαιμόνιο της φυλής και αποδεικνύει....ότι κανένα μνημόνιο, κανένας εκσυγχρονισμός των δομών της δημόσιας διοίκησης και κανένα πακέτο μέτρων όσο σιδερόφρακτα και ηλεκτρονικά διπλό-τσεκαρισμένα και αν είναι, δεν μπορούν να κρατήσουν τον Έλληνα – χουντίνι δεμένο με νόμους, κανονισμούς και πρωτόκολλα.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε χωριό της Αρκαδίας με πρωταγωνιστή οικονομικό «προύχοντα» του τόπου, χήρο με τέσσερα παιδιά μεγάλης ηλικίας. Προνοητικός γαρ ο ήρωας του ρεπορτάζ μας, θορυβήθηκε από το μέτρο απογραφής των συνταξιούχων αφού όπως φαίνεται σχεδίαζε να «κληροδοτήσει» τη σύνταξη του στα ενήλικα παιδιά του μετά τον θάνατο του με την γνωστή μέθοδο της μη δήλωσης αποθανόντος συνταξιούχου.

Η ιδέα, που μόνο σε κινηματογραφικά σενάρια του Χόλυγουντ, μπορεί κανείς να συναντήσει, χαρακτηρίζεται από κάθε άποψη, και κυρίως από κοινωνικής πλευράς, προχωρημένη, αφού στην μικρή κοινωνία του αρκαδικού χωριού της ιστορίας μας, θα αποτελούσε ταμπού η ιδέα και μόνο ο πεθερός να εξωθήσει τον γιο του σε διαζύγιο για να παντρευτεί τη νύφη του!

Γενεσιουργή αιτία του «σκανδάλου» δεν είναι το ερωτικό πάθος του οικονομικά καλοστεκούμενου, πλην όμως ηλικιωμένου, Αρκά για τη νύφη του αλλά η απληστία για το χρήμα.

Έτσι η νύφη του μεγαλύτερου γιου της οικογένειας πήρε συναινετικό – εξπρές διαζύγιο από τον σύζυγο της για να νυμφευθεί στη συνέχεια τον μέχρι τότε πεθερό της ο οποίος πλέον έγινε νόμιμος σύζυγος της. Οταν λοιπόν έρθει το μοιραίο η σύζυγος θα δικαιούται να λάβει την σύνταξη χηρείας του πρώην πεθερού της



ingossip.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άρθρο-φωτιά Μηλιού για τις διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη


Σε ένα μακροσκελές κείμενο, το οποίο ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο Γ. Μηλιός και συνυπογράφει με τους Σπ. Λαπατσιώρα και Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλο, αναλύονται τα κεντρικά σημεία της συμφωνίας για την τετράμηνη παράταση.

Αφού η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται, «ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος», σημειώνεται ότι «αποτελεί ανακωχή που επετεύχθη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αποδοχή από την άλλη πλευρά (των «θεσμών»).

«Στο επόμενο διάστημα», τονίζεται, «μέχρι το πέρας του τετραμήνου, θα διαμορφωθούν οι όροι διαπραγμάτευσης για την επόμενη συμφωνία. Αυτό κατά μία έννοια σημαίνει ότι δεν κρίθηκε τίποτα ακόμη. Όμως, η αποτίμηση αυτή είναι επισφαλής. Πρώτον, η ίδια η "μεταβατική" συμφωνία αλλάζει το συσχετισμό δύναμης. Δεύτερον, επειδή οι "εχθροπραξίες" θα συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του τετραμήνου (έλεγχος των δεσμεύσεων και επανερμηνεία των όρων της από κάθε πλευρά) απαιτείται να κατανοήσουμε πρώτα το τοπίο των διαπραγματεύσεων».

Σε άλλο σημείο του κειμένου, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι «οι τελικές αποφάσεις απαιτούν την έγκριση των “θεσμών”: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς».

«Αλλά και εδώ ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες: στις μορφές που θα λάβει η αναδιοργάνωση», τονίζεται.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας

Αναλυτικά το άρθρο:

«Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός!

των Σπύρου Λαπατσιώρα, Γιάννη Μηλιού και Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου

1. Εισαγωγή

Μία αποτίμηση της «μεταβατικής» συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου είναι ότι αποτελεί ανακωχή που επετεύχθη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αποδοχή από την άλλη πλευρά (των «θεσμών»).

Στο επόμενο διάστημα, μέχρι το πέρας του τετραμήνου, θα διαμορφωθούν οι όροι διαπραγμάτευσης για την επόμενη συμφωνία. Αυτό κατά μία έννοια σημαίνει ότι δεν κρίθηκε τίποτα ακόμη. Όμως, η αποτίμηση αυτή είναι επισφαλής.

Πρώτον, η ίδια η «μεταβατική» συμφωνία αλλάζει το συσχετισμό δύναμης. Δεύτερον, επειδή οι «εχθροπραξίες» θα συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του τετραμήνου (έλεγχος των δεσμεύσεων και επανερμηνεία των όρων της από κάθε πλευρά) απαιτείται να κατανοήσουμε πρώτα το τοπίο των διαπραγματεύσεων.

2. Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου: Ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος …

2α. Οι στόχοι της διαπραγμάτευσης

Η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στο Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου, δηλαδή στην πρώτη ουσιαστική φάση της διαπραγμάτευσης, με αίτημα μια συμφωνία σε ένα νέο «πρόγραμμα-γέφυρα», δηλώνοντας ρητά ότι είναι αδύνατη η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, που έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό:

1. Το «πρόγραμμα-γέφυρα» δεν θα περιελάμβανε όρους, αξιολογήσεις κλπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς και χωρίς οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.

2. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα παραιτείτο από τις εναπομείνασες δόσεις του προηγούμενου προγράμματος – πέραν των 1, 9 δισ. ευρώ που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – και θα της δινόταν η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

3. Στο τέλος της μεταβατικής αυτής περιόδου, (α) η Ελλάδα θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις, που σύμφωνα με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικήςγια τα επόμενα 3-4 χρόνια και ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και παράλληλα (β) θα τεθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση-ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι «θεσμοί» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προσήλθαν στη διαπραγμάτευση με τη θέση ότι η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει εξάμηνη «τεχνική επέκταση» του υφιστάμενου Προγράμματος (το οποίο για επικοινωνιακούς λόγους δέχθηκαν να μετονομαστεί σε «υφιστάμενο διακανονισμό» – existing arrangement), ώστε να γίνει δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης (successful completion of the review).

2β. Η έκβαση της διαπραγμάτευσης

Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου περιλαμβάνει τετράμηνη παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων».

Η παράταση της Σύμβασης («η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων») σημαίνει: (α) αξιολογήσεις από τους τρεις «θεσμούς», (β) δεσμεύσεις ή όρους, (γ) συνέχιση της χρηματοδότησης με βάση το πλάνο των δόσεων του υφιστάμενου Προγράμματος, εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση, (δ) επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών ΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, και πάλι όμως εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση από τους «θεσμούς» (δεδομένης μάλιστα της «ανεξαρτησίας» της ΕΚΤ).

Με δυο λόγια πρόκειται για την απόρριψη-απόσυρση των σημείων (1) και (2) με τα οποία προσήλθε η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε εδώ ότι δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών (π.χ. ότι θα επιτραπεί η έκδοση εντόκων για να πληρωθούν χρεολύσια, τόκοι και έκτακτες ανάγκες) μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης – εκτός αν η αναφορά στην «ανεξαρτησία της ΕΚΤ» υπονοεί την «ευχέρεια» αυτής να εξετάζει κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται «θετικά» στις «δεσμεύσεις» που συνοδεύουν την επέκταση της συμφωνίας (γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα δυσχεραίνει τις όποιες «ερμηνευτικές» προσπάθειες προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία).
Ταυτόχρονα, στη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου περιλαμβάνεται η θέση:

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012».

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται από το στόχο διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση-απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και υιοθετεί το «πρόγραμμα βιωσιμότητας» που στηρίζεται στην «πληρωμή του κεφαλαίου του χρέους» μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό σημαίνει την απόρριψη-απόσυρση και του σκέλους (β) του σημείου (3) με το οποίο προσήλθε η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

Αυτό που κέρδισε η ελληνική κυβέρνηση (πέρα από την αλλαγή στην ορολογία, για την οποία έγινε τόση συζήτηση), είναι:

Α) Το σκέλος (α) του σημείου (3) των προτάσεών της, δηλαδή την ευχέρεια να προτείνει εκείνη προς έγκριση από τους «θεσμούς» τις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την ανάπτυξη.

Έτσι απορρίφθηκαν τα μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση (μείωση συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά) και συμφωνήθηκε να δοθεί το βάρος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας, στη μεταρρύθμιση του δημοσίου, στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κλπ.

Β) Η διαπραγμάτευση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015. Αντί του συμφωνημένου 3% του ΑΕΠ, η συμφωνία αφήνει το ζήτημα ανοιχτό για τον προσδιορισμό ενός χαμηλότερου ποσοστού: «Οι θεσμοί, σε ό, τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015».

Επομένως καθίσταται σαφές ότι αν η συμφωνία συνιστά ανακωχή, στην προκειμένη περίπτωση ανακωχή δεν σημαίνει «ισοπαλία»: Η συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος. Ναι μεν δίνεται χρόνος για το επόμενο βήμα, αλλά το τοπίο που οργανώνεται είναι ασφυκτικό, ελάχιστα θυμίζει τα minimum που επιζητούσε η κυβέρνηση μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου.

3. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για αμφισβήτηση του νεοφιλελευθερισμού;
3α. Η επιτήρηση ως ισορροπία ανάμεσα σε «πολιτικό» και «ηθικό» κίνδυνο.

Η πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή εκείνης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που επιδιώκει να εναποθέσει όλες τις κοινωνικές διαδικασίες (από την εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλιση μέχρι το δημόσιο χρέος) στη δικαιοδοσία και το «ρυθμιστικό ρόλο» των αγορών.

Η ευρωπαϊκή Αριστερά επιδιώκει έτσι να διασφαλίσει εκείνη την ελευθερία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, που θα της επιτρέψει να περιορίσει την ισχύ των αγορών, φέρνοντας στο προσκήνιο τις κοινωνικές ανάγκες.

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα «πρόγραμμα» συνεχούς ενίσχυσης των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των μικρομεσαίων.

Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, όπως εκφράζεται, για παράδειγμα, από τον κ. Σόιμπλε, δεν στερείται ορθολογικών στόχων και στρατηγικής, παρά τις ρητορικές ευκολίες που δίνει ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός σε όποιον τον χρησιμοποιεί. Επιχειρεί να επιλύσει και μέχρι στιγμής το κάνει, ορθολογικά, δύο προβλήματα:

Πρώτον, τη νομιμοποίηση ενός εργασιακού μοντέλου χωρίς δικαιώματα και κοινωνική προστασία, με χαμηλές και εύκαμπτες αμοιβές, χωρίς ουσιαστική διαπραγματευτική δυνατότητα από τη μεριά των εργαζομένων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την κερδοφορία και τη συσσώρευση κεφαλαίου.

Δεύτερον, την οργάνωση της Ευρωζώνης (συντονισμός δημοσιονομικών πολιτικών, τραπεζική ενοποίηση, προγράμματα διάσωσης κλπ.) με στόχο μία Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην οποία τα κράτη μέλη δεν θα υποκύπτουν στον «ηθικό κίνδυνο» να στηρίζουν κοινωνικές (ή άλλες) δαπάνες προσφεύγοντας στον δημόσιο δανεισμό. Τα κράτη υποβάλλονται στο δίλημμα λιτότητα-περικοπές-ιδιωτικοποιήσεις ή κίνδυνος χρεοστασίου, με αποτέλεσμα στη δεύτερη περίπτωση την αποδοχή ενός προγράμματος διάσωσης, το περιεχόμενο του οποίου είναι φυσικά και πάλι λιτότητα-περικοπές-ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτή η ακραία οπτική επιθυμεί ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενή πλεονάσματα για να αποπληρωθεί το χρέος ενώ δεν αντιτίθεται σε μεταρρυθμίσεις όπως αυτές τις οποίες προτείνει η ελληνική κυβέρνηση (και ενδεχομένως έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία) – όπως η καλύτερη οργάνωση των συστημάτων είσπραξης (φόροι, εισφορές), η αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα,  η αποδυνάμωση γενικά των ολιγοπωλίων.

Μπορεί ακόμα να καλωσορίσει ένα νέο πολιτικό προσωπικό, καθώς κατανοεί ότι έχει επιταχυνθεί ο κύκλος φθοράς και έλλειψης λαϊκής νομιμοποίησης του παλιού πολιτικού προσωπικού. Η διατήρηση του παλιού προσωπικού, εφόσον αυτό έχει απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, θεωρείται από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική «πολιτικός κίνδυνος», διότι μπορεί να οδηγήσει στις ανεξέλεγκτες ατραπούς μιας κοινωνικής έκρηξης.

Ο νεοφιλελευθερισμός θεωρεί όμως παράλληλα «ηθικό κίνδυνο» (moral hazard) κάθε πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, διευρύνει το δημόσιο χώρο, επεκτείνει το κοινωνικό κράτος, θέτει την αναπαραγωγή της κοινωνίας πέρα και έξω από την εμβέλεια δράσης των αγορών.
Με άλλα λόγια, το ζητούμενο του νεοφιλελευθερισμού είναι τόση λιτότητα, όση απαιτείται ώστε να μην αυξάνει ο «πολιτικός κίνδυνος», ενώ ταυτόχρονα αποτρέπεται ο «ηθικός κίνδυνος».

Γενικά μιλώντας, οι δύο κίνδυνοι, «ηθικός» και «πολιτικός», κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, λόγω των συνεπειών με τις οποίες είναι συνδεδεμένοι στην τρέχουσα συγκυρία.

Όταν μειώνεται ο «ηθικός» κίνδυνος, αυξάνει ο «πολιτικός» και αντίστροφα. Επομένως, η ένταση μεταξύ αυτών των δύο αυτών τάσεων καταλήγει, όταν συναντούνται, στην ανίχνευση της εκάστοτε κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ «ηθικού κινδύνου» (όταν οι κυβερνήσεις υποκύψουν στον «κίνδυνο» να αποδεχθούν συμφέροντα των κατώτερων τάξεων) και «πολιτικού κινδύνου» (να αποδιαρθρωθούν οι πολιτικές ελίτ και να προκύψουν φαινόμενα ανεξέλεγκτων μαζικών κινητοποιήσεων).

Οι «ανεξάρτητες αρχές» που δεν ελέγχονται «δημοκρατικά», ειδικά για θέματα που αφορούν την «οικονομία», με κύριο παράδειγμα την «ανεξαρτησία» της ΕΚΤ, είναι μία μέθοδος ανίχνευσης της ισορροπίας ανάμεσα στους δύο «κινδύνους». Αυτό όμως δεν θεωρείται επαρκές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον καθοριστικό ρόλο έχει πλέον αναλάβει η «αξιολόγηση των συμφωνιών». Αν προσέξουμε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου θα δούμε ότι δεν είναι εντελώς κλειστή για αιτήματα που αυξάνουν τον «ηθικό κίνδυνο», δηλαδή προωθούν ρυθμίσεις υπέρ του κοινωνικού κράτους και της εργασίας. Όμως, βασικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι οι «θεσμοί» θα αξιολογούν ποιες μεταρρυθμίσεις (δεν) δημιουργούν προβλήματα στα δημόσια οικονομικά, στις προοπτικές οικονομικής μεγέθυνσης και στη σταθερότητα και ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

3 Η αξιολόγηση, δηλαδή η επιτήρηση, αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στην υλοποίηση του προγράμματος και των κοινωνικών μετασχηματισμών που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν του ρητώς ανοικτού ακόμη ζητήματος της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών, δείγματα γραφής της συνεχούς αξιολόγησης, που εγείρει τόσο η συμφωνία όσο και η σχέση με την ΕΚΤ ως έμμεσου χρηματοδότη, αποτελεί τόσο η επιστολή της ΕΚΤ, αλλά και αυτή του ΔΝΤ, που «ερμηνεύουν» τις μεταρρυθμίσεις ως «ισοδύναμα» μέτρα των δεσμεύσεων που περιγράφονταν στο παλιότερο «Πρόγραμμα».

Ειδικά το ΔΝΤ δεν παραιτείται από την ολοκλήρωση των μέτρων για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, που περιγραφόταν στο παλιότερο «Πρόγραμμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη-ποσοτικοποίηση των στόχων, το μη-καθορισμένο έλλειμμα, η απουσία οποιασδήποτε ρητής συζήτησης για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού, καθιστά ανοικτό και συνεχώς «ερμηνεύσιμο» ζήτημα τον υπολογισμό της απόδοσης των μέτρων ως «ισοδυνάμων».

3β. Πού κρίθηκε η διαπραγμάτευση: Για τη διαπραγματευτική τακτική και στρατηγική

Το βασικό ερώτημα για τη σημασία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, πέραν των στρατηγικών που διαπλέκονται και συμπυκνώνονται σε αυτήν, είναι τι δυνατότητες (παρά τα ασφυκτικά περιθώρια) αφήνει στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Προηγουμένως όμως χρειάζεται να ανιχνεύσουμε τις «δυσκολίες» που οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναδίπλωση της 20ής Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου καθορίστηκε προφανώς τόσο από εξωτερικούς παράγοντες, το δεδομένο και γνωστό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο των «θεσμών», όσο όμως και από εσωτερικούς, οι οποίοι τελικά έπαιξαν και τον καθοριστικό ρόλο.

Δευτερεύουσα μόνον σημασία έπαιξε η ελλιπής προετοιμασία της κυβέρνησης και οι αντιφατικές τακτικές του ΥΠΟΙΚ, όπως για παράδειγμα:
Πρώτον: Η απουσία σοβαρού σχεδίου που να στηρίζεται σε αριθμούς και ανάλυση. Ακόμη και στο Παράρτημα που δημοσίευσε το ΥΠΟΙΚ ως τεχνική σύνοψη φαίνεται το επιφανειακό επίπεδο.

Επιπλέον, σε αυτό γίνεται η κρίσιμη παραδοχή ότι η βιωσιμότητα του χρέους συνδέεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα (θέση που συνιστά σημαντική στρατηγική υποχώρηση).

Δεύτερον: Η εκφορά κάποιων γενικών αρχών της πρότασης για την απομείωση του χρέους από το Λονδίνο. Εδώ υπάρχει τακτικό σφάλμα: Χωρίς συνάντηση με την ΕΚΤ ανακοινώνεται μία πρόταση, από χώρα εκτός Ευρωζώνης, η οποία εμπλέκει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ σε συμφωνία ανταλλαγής.

Πρόκειται για πρόταση αλλαγής των κανόνων της ΕΚΤ, η οποία ωθεί την ΕΚΤ κατευθείαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα, σε θέση άρνησης για προφανείς λόγους που συνδέονται με την πολιτική της και τις ισορροπίες που τηρούνται στο ΔΣ, αλλά και την επίθεση που ήδη δέχεται για «παραβίαση των κανόνων» που την διέπουν, με την πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης».

Είναι επίσης προφανές ότι δεν χρειάζεται να εμπλακεί άμεσα η ΕΚΤ σε μία τέτοια συμφωνία, αλλά το ίδιο μπορούσε να γίνει με άλλους τρόπους, οι οποίοι είναι συμβατοί με τις τρέχουσες ισορροπίες. Το άλλο κομμάτι της πρότασης, τα δάνεια σε EFSF συνδεδεμένα με τους ρυθμούς μεγέθυνσης, συνιστά γενικόλογη πρόταση και προφανώς αφορά το δεύτερο στάδιο της διαπραγμάτευσης.

Τρίτον: Φάνηκε ότι η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε σχέση με άλλες διαστάσεις. Αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό.

Για παράδειγμα, το περιστατικό με τον Ντάιεσεμπλουμ προφανώς τόνωσε το «εθνικό αίσθημα», αλλά συγχρόνως αφαίρεσε διαπραγματευτική ισχύ από τη στιγμή που όλο το Σαββατοκύριακο ασχολήθηκε η κυβέρνηση με το να καθησυχάζει τις αγορές που θα άνοιγαν την Δευτέρα, γεγονός που σηματοδότησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταθερή τακτική διαπραγμάτευσης (και φυσικά στην ίδια συνάντηση ακόμη και σε μη έμπειρους παρατηρητές φάνηκε ότι δεν υπάρχει και ομάδα ισότιμων κυβερνητικών μελών στη διαπραγμάτευση).

Είναι εύκολα κατανοητό πώς αυτή η κακά στημένη διαπραγμάτευση, παρά τις εργατοώρες που αφιέρωσαν οι πρωταγωνιστές της, είχε τα χαρακτηριστικά άλματος με δεμένα μάτια. Επίσης, οι διαφορές και οι κακοί χειρισμοί και οι μετατοπίσεις έδειξαν στους εταίρους ότι η ελληνική πλευρά είναι επιδεκτική χειρισμών.

Όμως τελικά η διαπραγμάτευση δεν κρίθηκε τόσο στο επίπεδο των τακτικών κινήσεων ή στο εξωτερικό, όσο στο εσωτερικό. Εκείνο που καθόρισε την αναδίπλωση της ελληνικής πλευράς ήταν η στρατηγική πολιτική απόφαση για οικοδόμηση συμπαγών σχέσεων κοινωνικής εκπροσώπησης με εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που θεωρούν ως αδιανόητη τη διαταραχή της «ομαλότητας της αγοράς», τη στιγμή που όλοι γνώριζαν τη σημασία και το χαρακτήρα της αναμέτρησης.

Το συζητημένο σενάριο ενός bankrun οφείλει πάντα να εντάσσεται (και άρα να εξετάζεται, πέρα από τις επιμέρους τεχνικές αντιμετώπισης) στο πλαίσιο ενός κοινωνικού συσχετισμού δύναμης.

Παράλληλα είναι αδιανόητο να υιοθετείται το επιχείρημα ότι συνέχεια μιας υποτιθέμενης «κατάρρευσης των τραπεζών» θα ήταν η «έξοδος από το ευρώ», ένα σενάριο μηδενικής πιθανότητας, που αποτέλεσε απλώς «επιχείρημα» των κυβερνήσεων Παπανδρέου – Παπαδήμου – Σαμαρά για να αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία τα Μνημόνια, και αποτελεί πάντα «όπλο» ακραίων νεοφιλελεύθερων, τύπου Σόιμπλε.

3γ. Το διακύβευμα: Τίποτα δεν είναι δυνατό να αλλάξει, ή ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός;

Όσα προηγήθηκαν μας οδηγούν στο συμπέρασμα, με την πιο ήπια διατύπωση, ότι έχει συνομολογηθεί μία συμφωνία, η οποία περιορίζει σημαντικά την άσκηση πολιτικής στα δημόσια οικονομικά αλλά και σε άλλους τομείς. Επομένως, το οικονομικό τοπίο στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση της τελικής συμφωνίας είναι ολισθηρό.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να παρουσιάζει την προφανή υποχώρηση και την αναγκαστική αλλαγή του προγράμματός της ως «νίκη», αποτελεί κακό σημάδι για τη συνέχεια, επειδή δείχνει ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για την επικοινωνία παρά για την ουσία. Αυτό ίσως προοπτικά να αποτελέσει την πραγματική ήττα, εφόσον το σήμα το οποίο εκπέμπεται και εισπράττεται από την κοινωνία ενισχύει την πεποίθηση: «μην πιστεύεις τους πολιτικούς σε ό, τι λένε, επάγγελμα κάνουν για να είναι κυβέρνηση».

Ας αναλογιστούμε το εξής απλό δεδομένο: Η κυβέρνηση αυτή δεν προήλθε επειδή υποστήριξε το 70% του Μνημονίου – αν μάλιστα το είχε υποστηρίξει ίσως να μην περιλαμβανόταν καν στον κοινοβουλευτικό χάρτη σήμερα.

Η επιχείρηση επανεγγραφής της εντολής της, ώστε να περιλαμβάνει το 70% του Μνημονίου αποτελεί εγχείρημα αλλαγής των σχέσεων εκπροσώπησης και των κοινωνικών συμμαχιών στις οποίες στηρίζεται.

Επειδή προφανώς το 70% αυτό καθαυτό είναι ένα νούμερο του αέρα (γιατί όχι 68% ή 72%; με βάση τις σελίδες, τα υποκεφάλαια, ή τα μέτρα;), η επιλογή του αποτελεί διακύβευμα ερμηνείας και συγκρότησης σχέσεων εκπροσώπησης. Το ερώτημα, το οποίο είναι ανοικτό ακόμη για την κυβέρνηση, είναι αν θα επικρατήσει η επικοινωνιακή λογική της «νίκης» και της παράβλεψης των κρίσιμων ζητημάτων που αναδείχθηκαν, ή θα επιχειρηθεί να αναλυθεί σε βάθος η υποχώρηση που συνιστά η συμφωνία και οι όροι αυτής της υποχώρησης όσο υπάρχει χρόνος (πολύ λίγος, μιας και άμεσα ξεκινά ήδη ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης).

Με τα νέα αρνητικά δεδομένα που συνεπάγεται η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία μόνο οδό εξόδου από το αδιέξοδο του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού κλοιού: Την έφοδο προς τα εμπρός!

- Την έφοδο προς τα εμπρός με όχημα την αλήθεια: Να ξεκινήσει κανείς από την παραδοχή των υποχωρήσεων, με στόχο να αναζητηθούν οι τρόποι, ώστε να μην υπάρξει μακροπρόθεσμη βλάβη, δηλαδή η κυβέρνηση να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για αναδιανομή εισοδήματος και ισχύος προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, για ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, για δημοκρατία και συμμετοχή.

- Την έφοδο προς τα μπρος, με όχημα τόσο τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε επιτέλους το κεφάλαιο να επωμιστεί τα βάρη που του αναλογούν, όσο και με την εξυγίανση της δημόσιας ζωής από τις έκνομες πρακτικές στις οποίες επιδίδεται μερίδα της ελληνικής ολιγαρχίας: Λαθρεμπορία πετρελαιοειδών και προϊόντων καπνού, ενδο-ομιλικές συναλλαγές, φοροδιαφυγή, καταχρηστική δανειοδότηση κλπ.

Απαιτείται δηλαδή άμεσα μια νέα ορμητικότητα αλλαγών στο εσωτερικό της χώρας, έτσι ώστε να οικοδομηθούν σε νέες βάσεις οι συμμαχίες με τις κατώτερες τάξεις.

Μεταφορικά, αυτό που λείπει και που δυστυχώς μοιάζει να απομακρύνεται με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, είναι ένα εσωτερικό «μνημόνιο για τον πλούτο», με παράλληλη βελτίωση των όρων ζωής των λαϊκών τάξεων. Ο στόχος «να πληρώσει η ολιγαρχία» δεν ήταν ποτέ περισσότερο επίκαιρος.

Σε μια κοινωνία που η απώλεια του 25% του ΑΕΠ και η φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού δεν είναι παρά η ορατή όψη της ραγδαίας όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, σε μια κοινωνία που η τεράστια ανεργία είναι το συμπλήρωμα ενός εκτεταμένου εργασιακού μεσαίωνα, σε μια κοινωνία πολλαπλών αντιθέσεων αλλά και υψηλών προσδοκιών, η «δημοτικότητα» της κυβέρνησης δεν θα διατηρηθεί στο 87% ή στο 80% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να παραμείνει η κυβερνητική πολιτική ηγεμονική, θα πρέπει να ταχθεί καθαρά με τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, να αμφισβητήσει τη στρατηγική νεοφιλελευθερισμού. Περιθώριο για «εθναρχική» πολιτική, που να υπερασπίζεται γενικά και αόριστα κάθε τι «ελληνικό» ή «ευρωπαϊκό» δεν υπάρχει, δεν υπήρξε άλλωστε ποτέ, αλλά ούτε και θα υπάρξει ποτέ στην προβληματική της Αριστεράς.

1 Και στο σημείο αυτό βέβαια, οι τελικές αποφάσεις απαιτούν την έγκριση των «θεσμών»: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς».
2 Αλλά και εδώ ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες: στις μορφές που θα λάβει η αναδιοργάνωση.

3 Να μην ξεχνάμε για παράδειγμα, ότι η μεγέθυνση στο τρέχον πρόγραμμα εξαρτάται από τις εξαγωγές και η αύξηση των μισθών θεωρείται ότι μειώνει τους βαθμούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και εμποδίζει την αύξηση των εξαγωγών (λανθασμένη άποψη, όπως προκύπτει πλέον και εμπειρικά, αλλά αυτή είναι η κυρίαρχη θεώρηση των «θεσμών»).

Επίσης, άλλο παράδειγμα, η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» προφανώς επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και επομένως είναι υπό αίρεση ως πρόγραμμα αλλά και ως προς τον βαθμό, το χρόνο και τους όρους εφαρμογής της αν υπάρξει ως πρόγραμμα.

4 Στην επιστολή του προς τον Jeroen Dijsselbloem με ημερομηνία 24/2/2015, ο Mario Draghi επισημαίνει: «Σημειώνουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται από τις [ελληνικές] αρχές διαφέρουν από τις υπάρχουσες δεσμεύσεις του προγράμματος σε ορισμένους τομείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, εάν τα μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τις αρχές αντικατασταθούν με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος». (“We note that the commitments outlined by the authorities differ from existing programme commitments in a number of areas. In such cases, we will have to assess during the review whether measures which are not accepted by the authorities are replaced with measures of equal or better quality in terms of achieving the objectives of the programme”).

5 To “Grexit” ως επαρκή λόγο συμβιβασμού χρησιμοποιεί, π.χ., ο James Galbraith: «Μη συμφωνία θα σήμαινε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ή διαφορετικά κατάρρευση τραπεζών, χρεοστάσιο και πρόωρη έξοδο από το ευρώ» (“No agreement would have meant capital controls, or else bank failures, debt default, and early exit from the Euro”): “Reading The Greek Deal Correctly”».



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καταθέσεις από 20 έως 500 εκατ. δολάρια στη λίστα Λαγκάρντ


Ο συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου αναζήτησε τα 20 μεγαλύτερα ποσά

Ποσά από 20 έως 500 εκατομμύρια ευρώ καταγράφονταν στο αρχικό CD που περιείχε στην πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ σύμφωνα με το Γιώργο Αγγελόπουλο, εξειδικευμένο συνεργάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε θέματα πληροφορικής που καταθέτει στη δίκη του πρώην υπουργού που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στο Ειδικό Δικαστήριο. Παράλληλα ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι το επίμαχο CD που, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό έχει χαθεί, «δεν ήταν μετατρέψιμο» δηλαδή δεν μπορούσε να αλλοιωθεί.

Ο Γ. Αγγελόπουλος είναι το πρόσωπο στο οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε το αυθεντικό CD που έφτασε από τη Γαλλία ζητώντας του να ψάξει τα είκοσι μεγαλύτερα ποσά της λίστας. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας χρειάστηκε και εβδομάδα για να το ψάξει.

Μάρτυρας: Μου έδωσε ένα CD και μου είπε θέλω να μου βρεις 20 μεγάλα ποσά....

Πρόεδρος: Σας είπε «πρόσεξε είναι εξαιρετικής σημασίας μη χαθεί την έχουμε βαμμένη»;

Μάρτυρας: Όχι

Πρόεδρος: Σαν δουλειά ρουτίνας δηλαδή;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Με τι τρόπο εργαστήκατε;

Μάρτυρας: Ήταν πάνω από 2000 αρχεία

Πρόεδρος: Αυτό δεν μας λέει τίποτα παίζουμε για λίγους αριθμούς

Μάρτυρας: Το καταλαβαίνω αλλά αυτό δεν μπορώ να σας το πω.

Πρόεδρος: Σας είπε «πρόσεξε εκείνο ή το άλλο πρόσεξε κάποιο όνομα».

Μάρτυρας: Όχι τίποτα το ιδιαίτερο ήμουν και χαλαρός.

Πρόεδρος: Είδατε κανένα όνομα Παπακωνσταντίνου;

Μάρτυρας: Όχι. Αλλά έκανα έλεγχο στα μεγάλα ποσά.

Πρόεδρος: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πόσο στην κορυφή της λίστας.

Μάρτυρας: Νομίζω 500 εκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες καταθέσεις. Το μικρότερο 20 εκατ. δολάρια.

Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι άλλοι...

Μάρτυρας: Όταν τελείωσα έκανα εκτύπωση και τα πήγα στην γραμματεία και το άφησα σε ένα φοριαμό. Αυτό έκαναν οι συνεργάτες.

Το συνολικό ποσό των καταθέσεων ήταν περίπου 2 δις δολάρια όπως είπε ο μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε πως όταν ολοκλήρωσε τη δουλειά του και ενημέρωσε τον υπουργό εκείνος του ζήτησε να διαγράψει τα αρχεία που είχε στον υπολογιστή του καθώς είχε αντιγράψει το περιεχόμενο του CD στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.

Μάλιστα, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός ότι επέστρεψε το πρωτότυπο CD το οποίο έχει χαθεί.

Εισαγγελέας: Στο cd μπορούσες να κάνεις παρέμβαση;

Μάρτυρας: Στο cd δεν μπορούσες να παρέμβεις.

Εισαγγελέας: Με το υπολογιστή σας τι έγινε; Είπατε μπορώ να τον υποδείξω και πήγατε στο υπουργείο.

Μάρτυρας: Ναι μαζί με εισαγγελέα και άνθρωπο το ΣΔΟΕ. Ο χώρος ειχε αλλάξει...υπέδειξα δυο υπολογιστές που εκτίμησα οτι μπορεί και αν ειναι οι δικοί μου. Στη συνέχεια πήγαμε και στα άλλα γραφεία ζητήσαμε και βοήθεια από τον νεο πληροφορικάριο να βοηθήσει.Είχαν κάνει πολλές αλλαγές ήταν πολύ δύσκολο να εντοπίζω τον υπολογιστή.

Εισαγγελέας: Αν είχαμε βρει αυτό τον υπολογιστή θα είχαν λυθεί όλα θα βρίσκαμε τι είχε το αρχικό περιεχόμενο του cd και δεν θα είχε η πολιτεία ξοδέψει τόσα χρήματα.

Αρεοπαγίτης Αν σας φέρουμε το cd που μας έστειλαν οι Γάλλοι θα μπορέσετε να καταλάβετε αν υπάρχουν διαφορές με αυτό που είδατε εσείς; Όλα αυτά έχουν σημασία κύριε μάρτυρα.

Αρεοπαγίτης: Όσο εσείς ψάχνατε το cd σας ενόχλησε κανένας;

Μάρτυρας. Όχι.

Αρεοπαγίτης: Στο στικάκι που αντιγράφηκε το cd μπορεί να υπήρχαν ηλεκτρονικά ίχνη της δικής σας επεξεργασίας;

Μάρτυρας. Δεν είμαι και CSI. Το θεωρώ πιθανό. Στην πληροφορική όλα γίνονται.

Αρεοπαγίτης. Εμείς πάσχουμε να βρούμε την αλήθεια. Ελέγχουμε τα πάντα. Και τα υπέρ και τα κατά.

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος με τον πρόεδρο και την εισαγγελέα για σχέση του με τον πρώην υπουργό, με τον οποίο είναι συμπατριώτες:

Πρόεδρος: Κοντοχωριανοί.

Εισαγγελέας: Είχατε άλλη σχέση; Εννοώ ο πατέρας σας με τον κύριο κατηγορούμενο.

Μάρτυρας: Όχι , απλά συγχωριανοί. Ο πατέρας μου ήταν διευθυντής στα ΕΛΤΑ

Πρόεδρος: Εμένα τουλάχιστον μου είναι αδιάφορα αν πήγε κομματικά ή αλλιώς στη θέση του στο υπουργείο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου, Δημ. Μασσίνας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κοινοποιήθηκαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνστανίνου, οι καταλογισμοί για «τυχόν φοροδιαφυγή»:

Μασσίνας: Έφεραν τους καταλογισμούς, κοινοποιήθηκαν σήμερα

Πρόεδρος: Δεν είναι όμως οριστικά ούτε αυτά, ε;

Μάρτυρας: Όχι.



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εντός του '16 η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 €


«Στρατηγικής σημασίας επιχειρησιακή παρέμβαση» χαρακτήρισε τα σύγχρονα προγράμματα πληροφορικής και επικοινωνιών με τα οποία εξοπλίζεται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στην απλούστευση των διαδικασιών του ΣΕΠΕ, ώστε «να ξεπεραστούν τα εμπόδια της πολυπλοκότητας και της γεωγραφικής διασποράς, τα οποία αποτελούν και τα σημαντικότερα προβλήματα της Επιθεώρησης Εργασίας».

Βασικός στόχος της μεταρρύθμισης, είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Θα πρέπει να μην θεωρούμε πολυτέλεια ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητα των εργαζομένων και αφορούν τα θέματα της ασφάλειας εργασίας και της υγείας. Συνηθίσαμε τα χρόνια του Μνημονίου αυτές τις έννοιες να τις θεωρούμε εν πάση περιπτώσει περιττές, αλλά δεν είναι έτσι» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ύψους των προστίμων που επιβάλλονται σήμερα για την αδήλωτη εργασία, και φθάνουν τα 10.500 ευρώ, ο κ. Σκουρλέτης, εμφανίστηκε ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές, μετά από διάλογο, «ώστε ο έλεγχος να είναι αποτελεσματικός, χωρίς όμως να γίνεται εξοντωτικός» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν στη συνέντευξη στελέχη του ΣΕΠΕ, το 20% των προστίμων που επιβάλλονται εξοφλούνται με την προβλεπόμενη έκπτωση του 30% του ύψους του προστίμου, ενώ τα υπόλοιπα «επιλύονται στα δικαστήρια ή καταλήγουν στον κάλαθο των ανεξόφλητων οφειλών».
Εν συνεχεία ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε «στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους χώρους εργασίας, στην αγορά εργασίας μετά τις εκλογές».

«Καθημερινά πληροφορούμαστε» πρόσθεσε «ότι υπάρχει ένα μπαράζ και μια προσπάθεια από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ενόψει των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνησή μας στα ζητήματα που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και αναφέρομαι στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, υπάρχει μια προσπάθεια η οποία θα έλεγα ότι κινείται στα όρια μιας καταχρηστικής ερμηνείας του νόμου, μια προσπάθεια εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν υπό άλφα συνθήκες να μεταταγούν στο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Θα ελεγχθούν αυτές οι περιπτώσεις. Και θέλουμε να καλέσουμε, χωρίς να υποκαθιστούμε τον ρόλο των συνδικάτων σήμερα τους ίδιους τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτές τις προσπάθειες» σημείωσε και τόνισε, ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο «το οποίο θα αποκαθιστά το κύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα δίνει φωνή στους ίδιους τους εργαζόμενους».

Με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, αποκαθίστανται και οι αρμοδιότητες του ΟΜΕΔ, ενώ θα καταργείται η έκτης πράξη του 2012 του υπουργικού συμβουλίου με την οποία μεταξύ άλλων παγώνουν οι τριετίες περιορίζεται η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, ενώ το ύψος του κατώτερου μισθού καθορίζεται μονομερώς από την κυβέρνηση. Σε ότι αφορά το όριο των ομαδικών απολύσεων θα επανέλθει στα προ του μνημονίου επίπεδα.

Για το θέμα της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε, ότι οι αλλαγές αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2016 μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές και τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής τους επόμενους τέσσερις μήνες για να μπορέσουμε σύμφωνα τουλάχιστον με τις προθέσεις της κυβέρνησης να πάμε τελικά σε μια συζήτηση για το συνολικό πρόβλημα που ονομάζεται ανάγκη εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Μιας βιώσιμης λύσης αλλά και ταυτόχρονα βιώσιμης όχι μόνο με οικονομικούς όρους αλλά και με κοινωνικούς όρους».

«Η συμφωνία αυτή» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, «ουσιαστικά μας απαλλάσσει ως χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο, το αυστηρά προσδιορισμένο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3%. Και αντιλαμβάνεστε πως δίνει άλλες δυνατότητες στο ν' ασκήσουμε μια πολιτική η οποία θα μεταφράζεται σε μια πολιτική η οποία θα υλοποιεί πολλές από τις δεσμεύσεις μας που ως κυβέρνηση πήραμε μπροστά στον ελληνικό λαό και τις οποίες ο ελληνικός λαός μας τους έδωσε και ως μια εντολή μέσα από την ψήφο του».

Στα προγράμματα με τα οποία το ΣΕΠΕ θα λειτουργεί στο εξής σ' ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον αναφέρθηκε η διευθύντρια του Σώματος Χρύσα Τουφεκούλα.
Το πρώτο πρόγραμμα έχει τίτλο, «απλούστευση διαδικασιών του ΣΕΠΕ» και το δεύτερο έργο ονομάζεται «ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ». Το πρώτο έχει ετήσια διάρκεια και ουσιαστικά ολοκληρώνεται σήμερα, το δεύτερο έχει 20μηνη διάρκεια και ολοκληρώνεται 10 Νοεμβρίου.

Ο πρώτος άξονας αφορά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, ο δεύτερος άξονας αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων. Ο τρίτος άξονας την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών και ο τέταρτος άξονας τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στην πυρά χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα και πάπυροι από τους τζιχαντιστές


Εδώ αποκεφαλίζουν ανθρώπους, στα βιβλία θα κολλούσαν;

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Independent, οι τζιχαντιστές της ISIS μπήκαν στην ιστορική βιβλιοθήκη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ και έβαλαν φωτιά σε χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα, παπύρους και βιβλία ανυπολόγιστης ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας.

Οι ισλαμιστές εισέβαλαν στο κτίριο και πριν το ανατινάξουν με βόμβα έκαψαν όλο το περιεχόμενο του.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Al Rai του Κουβέιτ, Ελάιτζα Μάνιερ, οι ιθύνοντες της βιβλιοθήκης ισχυρίζονται πως καταστράφηκαν 112.709 χειρόγραφα και πάπυροι καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία, πολλά εκ των οποίων ήταν εγγεγραμμένα στα ιστορικά ντοκουμέντα της UNESCO.

Ανάμεσα στα αρχεία που καταστράφηκαν ήταν σπάνια χειρόγραφα από την οθωμανική περίοδο, σπάνιοι ταξιδιωτικοί χάρτες, αλλά και τόμοι με θέμα τη φιλοσοφία και την αραβική ιστορία.

«Οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν την βιβλιοθήκη της Μοσούλης, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς» δήλωσε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Γκανίμ αλ Ταάν, ενώ τοπικές πηγές δήλωσαν πως οι ανώτεροι αξιωματούχοι της πόλης προσπάθησαν να πείσουν τα μέλη της ISIS να μην την καταστρέψουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Σύμφωνα με τον Independent, η βιβλιοθήκη της Μοσούλης ιδρύθηκε το 1921 και ήταν το σύμβολο της γέννησης του σύγχρονου Ιράκ.

Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν καταλάβει τη Μοσούλη από τον περασμένο Ιούνιο κι έκτοτε η ISIS προσπαθεί να δημιουργήσει το πρώτο «σύγχρονο ισλαμικό χαλιφάτο» κυβερνώντας τα εδάφη αυτά με τις αρχές της πλέον ακραίας ερμηνείας της Σαρίας, του Ισλαμικού ιερού νόμου.

Όπερ και σημαίνει, τέλος στις «δυτικές» επιρροές στην εκπαίδευση, τέλος στη διδασκαλία των μαθημάτων της φιλοσοφίας και της χημείας επειδή «προκρίνουν τον πολυθεϊσμό και τη βλασφημία», αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία, τέλος στα σχολικά τραγούδια, τέλος στη λογοτεχνία, τέρμα ακόμη και στα χρώματα στο μάθημα των καλλιτεχνικών τα οποία έχουν απαγορευτεί στην μονολιθική και ασπρόμαυρη δικτατορία του ακραίου σουνιτικού Ισλάμ.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιος αποκαλεί τον Βαρουφάκη «κλαρινογαμπρό» !


Σκληρή κριτική ασκεί στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», Γιώργος Παπαχρήστος.

Όπως αναφέρει στη στήλη του, ο κ. Βαρουφάκης είναι η επιτομή του ναρκισσισμού. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Θέλω να πω ότι με ανησυχούν ιδιαίτερα οι αυξανόμενες φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας που πασχίζει να πετύχει η κυβέρνηση και αυτός ο κλαρινογαμπρός Βαρουφάκης, η επιτομή του ναρκισσισμού. Για το παλικάρι, ενθυμείστε υποθέτω, έχω διαβλέψει ότι δεν θα μακροημερεύσει στην κυβέρνηση και δεν αλλάζω την εκτίμηση μου».

Μάλιστα ο γνωστός δημοσιογράφος επικαλείται αναφορά «σοβαρού οικονομικού παράγοντα», σύμφωνα με τον οποίο «ο άνθρωπος (Βαρουφάκης) δεν υπάρχει. Έχει καταφέρει να εξοργίσει και τους 18 συναδέλφους του στο Eurogroup».

Ακόμη στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται και στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος «έφερε τον Βαρουφάκη από την Αυστραλία, τον προώθησε στο Πανεπιστήμιο, του άνοιξε δρόμους. Ποιος έκανε τη σκληρότερη και με προσωπικά χαρακτηριστικά επίθεση στον Στουρνάρα, όταν ο τελευταίος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά; Μα φυσικά το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκης!».



fortunegreece.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Eurovision 2015: Αυτά είναι τα πέντε τραγούδια του ελληνικού τελικού (vids)


Γνωστά έγιναν τα τραγούδια που θα διαγωνιστούν την προσεχή Τετάρτη (04/03) στον ελληνικό τελικό της Eurovision, με στόχο την… πρόκριση στην Αυστρία!

Επίσημα παρουσιάστηκαν σήμερα, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, τα πέντε υποψήφια τραγούδια και οι καλλιτέχνες που θα διαγωνιστούν στον ελληνικό τελικό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τέταρτη (04/03) στις 20.00 στο Έναστρον.

Παρουσιάζουν οι Μαίρη Συνατσάκη και Ντορέτα Παπαδημητρίου.

Ακούστε τα πέντε τραγούδια

Θωμαή Απέργη & Legend "Jazz & Συρτάκι"


Μαρία-Έλενα Κυριάκου - One Last Breath 



Barrice – Ela 



C:REAL "Crash And Burn" 


Shaya Hansen "Sunshine" 




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιορτή Κάνναβης στο Σύνταγμα


Tην πρώτη επίσημη συγκέντρωση και γιορτή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της νομιμοποίησης της κάνναβης διοργανώνουν συλλογικότητες και πολίτες το Σάββατο 9 Μαΐου, στην πλατεία Συντάγματος.  

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στην σχετική σελίδα της διοργάνωσης στο facebook: "Μέσα σε δέκα χρόνια αντιαπαγορευτικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων δείξαμε με τη μαζική συμμετοχή και υποστήριξη του κόσμου ότι η κοινωνία είναι πλέον έτοιμη για αλλαγή, στείλαμε ό,τι πληροφορία είναι χρήσιμη στους πολιτικούς για να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις, και κλείσαμε ένα κύκλο διεκδίκησης και αγώνα. Τώρα ανοίγουμε ένα άλλο κεφάλαιο μέχρι η νομοθεσία της Ελλάδας να πάρει τη μορφή που αρμόζει στον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των χρηστών ουσιών."  

"Οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες, εγκληματικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Η χρήση και κατάχρηση ουσιών δεν είναι ζήτημα δημόσιας τάξης αλλά δημόσιας υγείας. Όποιοι στηρίζουν την απαγόρευση και την καταστολή αντί για την πρόληψη και τη θεραπεία, στηρίζουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Η ναρκω-απαγόρευση έχει διογκώσει το πρόβλημα της κατάχρησης ουσιών αντί να το λύσει. Δεν έχει καταφέρει να μειώσει ούτε τη ζήτηση (περισσότεροι χρήστες), ούτε και τη προσφορά ουσιών που διατίθενται σε περισσότερες ποσότητες από ποτέ."  

"Εναλλακτικά μοντέλα αποποινικοποίησης που έχουν δοκιμαστεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου έχουν αποδεδειγμένα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα όπως η σταθεροποίηση ή και η μείωση του αριθμού των χρηστών, η αύξηση του ηλικιακού μέσου όρου τους, η μείωση της εγκληματικότητας, τα αυξημένα έσοδα από έμμεση και άμεση φορολογία, η αύξηση θέσεων εργασίας και μείωση ανεργίας (εξοικονόμηση πολύτιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων από την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, αποσυμφόρηση φυλακών και δικαστηρίων), η βελτίωση της δημόσιας υγείας κ.α.

Επιστημονικά δεδομένα και δοκιμασμένες πρακτικές άλλων χωρών συνηγορούν ότι η απαγόρευση και η καταστολή έχουν αποτύχει. Δυστυχώς όμως οι πολιτικές και η νομοθεσία στην Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζεται σε ιδεοληψίες και ηθικό πανικό [...]"



"Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, μορφές καρκίνου, νόσο κρονς να μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τη θεραπεία και το κατάλληλο φάρμακο για την πάθησή τους. Είναι εγκληματικό και απάνθρωπο να στερούμε από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους το δικαίωμα στη θεραπεία με κάνναβη, από τη στιγμή που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς και υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της."  

Ραντεβού στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Μάη (1 το μεσημέρι με 1 το βράδυ) για να το κάνουμε νόμιμο και να πιέσουμε την Κυβέρνηση να ακολουθήσει σύντομα.  

Το εγχείρημα υποστηρίζεται από τους: Ηλιόσποροι, Κενό Δίκτυο, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Κίνηση για τη νόμιμη εφαρμογή της Ιατρικής Κάνναβης "Το Ίαμα", Σύλλογος θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, Greenman team, Gr420.info, Cannabishellas.com, Κόψε μια τζιβάνα- T-LAY TV, Tzivana.gr, Medical Mediterranean Genetics.




lifo.gr





Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μέρες με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία


Δείτε ποιες μέρες μπορείτε να επισκέπτεστε τα μουσεία όλης της χώρας χωρίς να πληρώσετε εισιτήριο

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου

* 6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη.
* 5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
* 18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων.
* 18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων.
* Το τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
* Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου.
* Οι επίσημες αργίες του Κράτους.
* Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή).
* 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού.

Πρόσωπα που καταβάλλουν μειωμένη είσοδο (ανερχόμενη στο 50% περίπου της εκάστοτε εγκεκριμένης τιμής)

* Οι φοιτητές Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ισοτίμων Σχολών των εκτός της Ε.Ε. χωρών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.
* Οι συμμετέχοντες σε Διεθνή Συνέδρια μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντού Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
* Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα εκδρομών που διοργανώνει ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας.
* Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
* Έλληνες πολίτες καθώς και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ε.Ε άνω των 65, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας η διαβατηρίου.

Πρόσωπα που απαλλάσσονται από την καταβολή εισιτηρίου εισόδου

* Τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
* Οι νέοι ηλικίας έως 19 ετών, με την επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου για την επιβεβαίωση της ηλικίας.
* Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ή Ισοτίμων Σχολών των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Σχολών Ξεναγών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.
* Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία, με την επίδειξη της στρατιωτικής τους ταυτότητας.
* Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.), του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (Ο.Π.Ε.Π.), με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.
* Οι κάτοχοι ειδικής κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), με την επίδειξη αυτής.
* Οι ξεναγοί, με την επίδειξη ταυτότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
* Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας και Γ΄ βάθμιας εκπαίδευσης.
* Οι δημοσιογράφοι, με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας.
* Τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων σε όλη την Ελλάδα, με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας – μέλους.
* Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντού Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
* Οι συνοδοί τυφλών και ατόμων με κινητικά προβλήματα.
* Οι κάτοχοι δελτίου ελευθέρας εισόδου.
* Οι κάτοχοι της «Κάρτας Πολιτισμού» η οποία εκδίδεται από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού μέσω των κατά τόπους Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Άτομα που δικαιούνται να αποκτήσουν «Δελτίο ελεύθερης εισόδου» τριετούς διάρκειας µε δικαίωμα ανανέωσης

* Τα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού και των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων.
* Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και οι Διευθυντές των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
* Οι Ακαδημαϊκοί.
* Οι Εκπαιδευτικοί λειτουργοί Γ΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας και Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης (ημεδαποί και αλλοδαποί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα). Στην περίπτωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών, η έκδοση δελτίου ελευθέρας εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα.
* Οι πτυχιούχοι Αρχαιολογικών και Ιστορικών Τμημάτων Φιλοσοφικών Σχολών, καθώς και των Σχολών Αρχιτεκτονικής.
* Οι Διευθυντές και τα μέλη των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών στην Ελλάδα.
* Τα μέλη του Ελληνικού Καλλιτεχνικού και Εικαστικού Επιμελητηρίου.
* Οι έχοντες λάβει νόμιμη άδεια από το ΥΠ.ΠΟ. συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στα εδάφια 6.α., β., γ.αα) του Άρθρου 9 (Eιδικές διατάξεις), του Νόμου 2557 «Θεσμοί, μέτρα και δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης.» (ΦΕΚ 271/Α/24.12.1997).
* Τα μέλη των διπλωματικών αποστολών.
* Οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (Τ.Α.Π.) και του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.).
* Οι επί συμβάσει υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (Τ.Α.Π.), του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. (Ο.Π.Ε.Π. Α.Ε.)
* Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας.
* Οι υπάλληλοι των εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Μουσείων καθώς και του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, του Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη, του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης και του Μουσείου Ζυγομαλά.



enallaktikos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υπάρχει «φως» ;


Σε τέλμα το ελληνικό ποδόσφαιρο, με την κυβέρνηση να βάζει λουκέτο και να περιμένει πράξεις από τη Super League. Τα επόμενα βήματα από τις δύο πλευρές και ο κίνδυνος από FIFA-UEFA.

Εικόνα διάλυσης βγάζει προς τα έξω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τα επεισόδια, με τελευταία αυτά που σημειώθηκαν στη Λεωφόρο, που κάνουν κατά καιρούς το γύρο του κόσμου, ήρθαν οι… far west σκηνές στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας και χθες η απόφαση αναστολής του πρωταθλήματος για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Τα νέα έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, με ποδοσφαιριστές που βγάζουν το ψωμί τους στην Ελλάδα να περιγράφουν στους συμπατριώτες τους όσα τραγελαφικά συμβαίνουν και τα διεθνή ΜΜΕ να βρίσκουν έναν ακόμη λόγο να «θάψουν» τη χώρα…

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι τελευταίοι «ρομαντικοί» ελπίζουν αυτή η κρίση, η μεγαλύτερη (αν δεν υπάρξει επόμενη) που έχει βιώσει ποτέ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, να βγάλει κάτι θετικό. Κι αυτό φαίνεται να είναι στο χέρι όλων, από την κυβέρνηση και τους παράγοντες των ομάδων, μέχρι τα ΜΜΕ και τους φιλάθλους.

Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Απαιτεί από τις ομάδες να λάβουν μέτρα μέχρι εκείνη να θεσπίσει το νομοθετικό πλαίσιο που θα της επιτρέπει να δράσει. Το μπαλάκι σε πρώτη φάση περνά στη Super League, η οποία θα πρέπει μέχρι την επαναξιολόγηση που θα γίνει από την κυβέρνηση την ερχόμενη Τετάρτη να αποδείξει πως έχει κάνει έστω κάποια μικρά βήματα προόδου σε όσα της έχουν ζητηθεί. Ο συνεταιρισμός θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα (με καθυστέρηση, δηλαδή) για να «τρέξει» μια σειρά από ζητήματα, όπως αυτά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, της λειτουργίας των καμερών στα γήπεδα, αλλά και τη μετατροπή των συνδέσμων σε λέσχες φιλάθλων με μεγαλύτερο έλεγχο από το κράτος και ευθύνη των συλλόγων για τη λειτουργία τους.

Είναι δεδομένο πως θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε μια εβδομάδα δεν μπορούν να υπάρξουν, αλλά η κυβέρνηση προσδοκά να δει έστω κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε διαφορετική περίπτωση του «λουκέτο» στη Super League θα συνεχιστεί, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τις ΠΑΕ και αγωνιστικές για τις ομάδες, ενώ δεν αποκλείεται να «διευρυνθεί» αν υπάρξουν νέα κρούσματα βίας, όπως αυτά στον χθεσινό αγώνα της Λαμίας με την Αναγέννηση Καρδίτσας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για την ισχυροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Ο Σταύρος Κοντονής, νομικός γαρ, έχει διαπιστώσει πως το παλαιότερο πλαίσιο περιλαμβάνει γενικότητες και δεν δίνει στο κράτος ουσιαστική δυνατότητα επιβολής ποινών. Πρόκειται, ωστόσο, για-επίσης-χρονοβόρα διαδικασία, ενώ περιλαμβάνει και… κινδύνους, αφού υπάρχει πάντα το ζήτημα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, αφού οι ανώτερες διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές δεν επιτρέπουν την παρέμβαση του κράτους στα του οίκου της ή τουλάχιστον το επιτρέπουν σε έναν μόνο βαθμό κι όχι ολοκληρωτικά.

Το ζήτημα είναι λεπτό και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, στο πλαίσιο των επαφών που είχε το προηγούμενο διήμερο με τον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, και τον ομόλογό του της UEFA, Μισέλ Πλατινί, προσπάθησε να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει επαφή των δύο κορυφαίων ποδοσφαιρικών αρχών με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου οι όποιες αλλαγές γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο να γίνουν σε συνεργασία μαζί τους, ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος να κριθούν εκ των υστέρων «άκυρες» λόγω παραβάσεων του αυτοδιοίκητου.

Το βέβαιο είναι πως διανύουμε κρίσιμες ημέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά γι’ αυτό καλούνται να το αποδείξουν. Σε πρώτη φάση δείχνοντας διάθεση για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και στη συνέχεια προχωρώντας στην υλοποίηση όσων χρειάζονται για να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο από παθογένειες ετών που απειλούν ακόμη και την ίδια του την ύπαρξη.



sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι νέοι πρόεδροι-αντιπρόεδροι-γραμματείς των επιτροπών της Βουλής


Οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και οι γραμματείς των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αναδείχθηκαν χθες κατά τη διάρκεια μιας μακράς διαδικασίας που κατέληγε ανά επιτροπή με μυστική ψηφοφορία.

Αναδείχθηκαν απόψε κατόπιν ψηφοφοριών, οι πρόεδροι, αντιπρόεδροι και γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Οι νέες συνθέσεις των προεδρείων των επιτροπών έχουν ως εξής:

Για την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, πρόεδρος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς με 31 θετικές ψήφους έναντι 12 λευκών, αντιπρόεδρος η Μαρία Κανελλοπούλου και γραμματέας ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με τον ίδιο συσχετισμό ψήφων.

Για την Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, πρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Βαρεμένος, αντιπρόεδρος ο Χρήστος Καραγιαννίδης και γραμματέας η Σία Αναγνωστοπούλου - όλοι με 28 θετικές ψήφους, 15 λευκές και μία άκυρη.

Για την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, πρόεδρος εξελέγη ο Στέφανος Σαμοΐλης με 35 θετικές ψήφους έναντι 9 λευκών, αντιπρόεδρος ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (32-12) και γραμματέας η Ειρήνη Κασιμάτη (35-9).

Για την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Ζερδελής με ψήφους 29 θετικές και 11 λευκές, αντιπρόεδρος ο Νίκος Μανιός (31-9) και γραμματέας η Μερώπη Τζούφη (33-7).

Για την Επιτροπή Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόεδρος εξελέγη ο Μιχάλης Κριτσωτάκης με 29 θετικές ψήφους και 13 λευκές, αντιπρόεδρος ο Νίκος Μαυραγάνης (27-15) και γραμματέας η Παναγιώτα Αμανατίδη-Κοζομπόλη (30-12).

Για την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, πρόεδρος εξελέγη η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου με 34 θετικές ψήφους έναντι 8 λευκών, αντιπρόεδρος η Χαρά Καφαντάρη (31-11) και γραμματέας ο Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης (32-10).


iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλλαγή φρουράς αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ: Νέοι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ Πάνος Καμμένος , προσπάθησε αρκετά είναι η αλήθεια και τελικά κατάφερε να «αποστρατεύσει» τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά με τον οποίο είχε τις τελευταίες εβδομάδες «αντιπαράθεση» για το θέμα των ελικοπτέρων NH-90. Έτσι η χώρα μας έχει το…παγκόσμιο να αλλάζει για τέταρτη φορά μέσα σε δυο χρόνια ο αρχηγός Στρατού!

Παράλληλα βέβαια . νικητής των κρίσεων που ξεκίνησαν χθες στο ΚΥΣΕΑ, πρέπει να θεωρείται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταρακος που μένει στην θέση του , παρά τα όσα έλεγαν (και προσπαθούσαν ) πολλοί όντος και εκτός στρατεύματος, μέχρι τις 6 Νοέμβριου , όπου και θα αναλάβει στρατιωτικός επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πραγματικά ο στρατηγός Κωσταράκος έδειξε για μια ακόμα φορά, ότι περά από τις αναμφισβήτητες διοικητικές και στρατιωτικές ικανότητες έχει και το μοναδικό χάρισμα να πείθει ολους τους υπουργούς, ανεξαρτήτως κόμματος. Για να πετύχει την παραμονή του κ Κωσταράκου στην θέση αυτή και την αποστρατεία του Α/ΓΕΣ ο κ Καμμένος φαίνεται να δέχθηκε την επιλογή του υφυπουργού κ Τόσκα ,απόστρατου αξιωματικού, (και πολλών ακόμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) του αντιστράτηγου Βασίλη Τελλίδη, αρχηγού της στρατιάς ως τώρα, γ ια την θέση του αρχηγού ΓΕΣ

Τον δρόμο της αποστρατείας πηρέ και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Β Τουρνάς κάτι που ήταν αναμενόμενο και την θέση του καταλαμβάνει ο ως σήμερα Αρχηγός ΑΤΑ Χρήστος Βαίτσης. Και αυτό αναμενόμενο. Στην θέση του , ως αρχηγός ΓΕΝ παραμένει ο αντιναύαρχος Β Αποστολάκης , παρά τις προσπάθειες αρκετών για να αποστρατεύει. Έτσι, έχει πια παρά πολλές ,πιθανότητες τον Νοέμβριο, που θα χηρεύει η θέση του Α/ΓΕΕΘΑ να προαχθεί σε ναύαρχο και να την καταλάβει.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν οι κρίσεις στους επόμενους βαθμούς.

Συγκεκριμένα το ΚΥΣΕΑ:

-Έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του τον έως σήμερα αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, ο οποίος προάγεται στο βαθμό του πτεράρχου εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΑ.

Νέος αρχηγός ΓΕΑ τοποθετείται ο έως σήμερα αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης.

-Έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του τον έως σήμερα αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, ο οποίος προάγεται στο βαθμό του στρατηγού εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΣ.

Στη θέση του τοποθετείται ο έως σήμερα Διοικητής 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης.
Λόγω της σημερινής απόφασης του ΚΥΣΕΑ για αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Λουί Μπενέκ για την αποκατάσταση του κήπου στο Τατόι


Τον διεθνούς φήμης γάλλο αρχιτέκτονα τοπίου, Λουί Μπενέκ, «επιστρατεύει» ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, προκειμένου να μελετήσει τον ανακτορικό κήπο του Τατοΐου και να καταθέσει την πρότασή του για την αποκατάσταση του χώρου.

Ο Λουί Μπενέκ, γνώριμος της Ελλάδας από τη μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Αχιλλείου στην Κέρκυρα, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου, προκειμένου να μελετήσει τον χώρο και το φυτικό πλούτο του ανακτορικού κήπου και να συντάξει προμελέτη αποκατάστασης.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Κουτσαβλής, ο διάσημος αρχιτέκτονας τοπίου αφού αφουγκράστηκε τον χώρο και κατέγραψε ορισμένα από τα φυτά, επισήμανε μετά την επίσκεψή του ότι υπάρχουν άπειρες δυνατότητες, ώστε να γίνει ο ανακτορικός κήπος και πάλι ένας μεσογειακός κήπος.

Ωστόσο, κατά τον κ. Κουτσαβλή, το μεγάλο πρόβλημα του κήπου είναι ότι η οργιώδης βλάστηση δεν επέτρεψε στον Λουί Μπενέκ να καταλάβει το αρχικό αρχιτεκτονικό του σχέδιο, το οποίο μπορεί να μελετηθεί μόνο μέσω του αρχειακού υλικού.

Φαίνεται πάντως πως αυτό το θέμα θα λυθεί σύντομα, καθώς ο κ. Κουτσαβλής ενημερώθηκε από το Δασαρχείο Πάρνηθας ότι ορίστηκε ανάδοχος για το ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ (χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ) έργο του καθαρισμού του δάσους στον ιστορικό τόπο, οπότε σύντομα θα ξεκινήσει η απομάκρυνση της οργιώδους βλάστησης και των πεσμένων δέντρων.

Την προμελέτη αποκατάστασης του ανακτορικού κήπου, που αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του 2015, θα χρηματοδοτήσει ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, τα μέλη του οποίου ελπίζουν στη συνέχιση της συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το υπουργείο να εξασφαλιστούν χρήματα για τη σύνταξη οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής για την αποκατάσταση του κήπου. Ελπίζουμε να συνεχίσει η συνεργασία μας με το υπουργείο Πολιτισμού και να δεσμευτεί ο νέος υπουργός ότι θα εφαρμόσει τις μελέτες που έχουμε χρηματοδοτήσει» παρατήρησε ο κ. Κουτσαβλής.

Πάντως, το θέμα της αποκατάστασης του ανακτορικού κήπου προσεγγίζει και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού στην προμελέτη της για τη μετατροπή του ανακτόρου του Τατοΐου σε ιστορικό μουσείο. Η προμελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στις προσεχείς συνεδριάσεις του.

Η προμελέτη αφορά στην αποκατάσταση του ανακτόρου και στη μετατροπή του σε ιστορικό μουσείο, ενώ προσεγγίζεται και το θέμα της αποκατάστασης του ανακτορικού κήπου, «τον οποίο η Διεύθυνση θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής του ανακτόρου» όπως επισημαίνει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Αμαλία Ανδρουλιδάκη. Η ίδια προσθέτει ότι η όποια συνεργασία με τον Λουί Μπενέκ θα πρέπει να γίνει και σε συνεννόηση με το υπουργείο.

Εξάλλου, για την αποκατάσταση του κήπου η Διεύθυνση είχε ζητήσει από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» την καταγραφή του φυτικού πλούτου του κήπου, καταγραφή που θα συμπεριληφθεί στην προμελέτη.

«Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, καθώς η δική μας η δουλειά θα ξεκινήσει μετά την έγκριση της προμελέτης της Διεύθυνσης» σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Κουτσαβλής.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...