Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται νέα φοροκαταιγίδα


Όσοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα μπει τέλος στις θυσίες, θα πρέπει να το ξεχάσουν οριστικά. Ο προϋπολογισμός του 2012, προβλέπει μια ακόμα φοροεπιδρομή, την οποία θα πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια.
Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για πρόσθετα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους 3,382 δισ. ευρώ.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα προέλθει από μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και αναμένεται είτε να εφαρμοσθούν είτε να αποδώσουν πλήρως το νέο έτος καθώς και από τις πρόσθετες φορολογικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
Στα μέτρα αυτά όπως προκύπτει από την ανάλυση του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται και αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.
Στα πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 3,382 δις ευρώ σε σχέση με φέτος έχουν υπολογιστεί:
* Πλήρης εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων από 12.000 σε 5.000 ευρώ.
*Κατάργηση του μέτρου της έκπτωσης φόρου σε ποσοστό 10% επί του επιπλέον ποσού από το αφορολόγητο που συγκεντρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων,
*Επαναξιολόγηση και κατάργηση ορισμένων φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων ( μέτρο από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα το 2012 ύψους 1,950 δις ευρώ),
*Διεύρυνση των τεκμηρίων φορολόγησης σε όλους τους φορολογούμενους,
*Συνέχιση της είσπραξης εσόδων από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχει επιβληθεί από το έτος 2011.
*Αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
*Συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι ήδη σε ισχύ από το προηγούμενο έτος.
*Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία τη χρήση έτους 2010.
*Πλήρης εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά σκάφη, με παύση της ισχύος της άδειας επαγγελματικού πλοίου αναψυχής,
*Πλήρης απόδοση του μέτρου της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του ΕΦΚ στον καπνό,
*Συνέχιση της είσπραξης της ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα, και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν στο 2011,
*Πλήρης απόδοση του μέτρου αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%,
*Πλήρης εφαρμογή του μέτρου επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,
*Πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και την πλήρη απόδοση του νέου πλαισίου εκδίκασης φορολογικών διαφορών.
*Απόδοση του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΤΗΔΕ), που είναι σε ισχύ από το 2011 ( από το μέτρο αυτό αναμένονται έσοδα 1,7 δις ευρώ το 2011 και 1,8 δις ευρώ το 2012)
*Εφαρμογή της αύξησης του συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο για τα φυσικά πρόσωπα και στην εξομοίωση του εν λόγω συντελεστή με εκείνο του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης για τις επιχειρήσεις.
*Εξίσωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο (diesel) θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου (diesel) κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αν κοιμηθεί θα... πεθάνει! Είναι 24 ετών και δεν ξέρει τι σημαίνει ύπνος!

24,24

Μπορεί οι ειδικοί να υποστηρίζουν ότι ο ύπνος κάνει καλό, αλλά όπως φαίνεται δεν ισχύει για όλους αυτό…Η 24χρονη Emma Chell δεν πρέπει να κοιμηθεί… ποτέ.

Αν κάνει το… λάθος αυτό θα πεθάνει, αφού πάσχει από μια σπάνια αρρώστια, με την οποία ξεχνάει (!) να αναπνέει όταν κοιμάται! Η ασθένεια αυτή ονομάζεται «σύνδρομο κεντρικού υποαερισμού» και είναι ιδιαιτέρως σπάνια.Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει τα νευρολογικά αντανακλαστικά που ελέγχουν την αναπνοή και η νεαρή κοπέλα από την Βρετανία πρέπει απλά να μάθει να μην κοιμάται.Όπως λέει η ίδια: «όταν νυστάζω πολύ, προσπαθώ απλά να με κρατάω ξύπνια»!

Η μόνη περίπτωση να κοιμηθεί πλέον είναι με ειδική αναπνευστική μάσκα, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο νοσοκομείο.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Emma είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία κοπέλα που πάσχει από αυτό το σύνδρομο, γιατί τα ποσοστά θνησιμότητας από την ασθένεια είναι πολύ μεγάλα.Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόλις 200 άνθρωποι που ζουν με αυτό το σύνδρομο 30 εκ των οποίων είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Πηγή inews.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι Ελληνίδες διστάζουν να γεννήσουν σπίτι




Μόδα των τελευταίων χρόνων, μια (ακόμη) εναλλακτική πρόταση για τον τοκετό ή μήπως σημείο των (οικονομικά χαλεπών) καιρών; Όπως κι αν το δει κανείς, ο φυσικός τοκετός στο σπίτι, για τον οποίο ο λόγος, διεκδικεί το δικό του, μικρό ακόμη, μερίδιο στη στατιστική των γεννήσεων στη χώρα μας: ποσοστό 0,02% των γεννήσεων, άλλως, 200 παιδιά τον χρόνο, δηλώνονται όχι σε μαιευτήριο, αλλά σε σπίτι!

Σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού όπου η πρακτική του τοκετού στο σπίτι είναι αρκετά διαδεδομένη, με τις γεννήσεις στο σπίτι να συγκεντρώνουν διψήφια ποσοστά (Βρετανία 15%, Γερμανία 10%, Ολλανδία 35%) στην Ελλάδα η μέθοδος είναι…καθηλωμένη στο 0,02%. Η έλλειψη ενημέρωσης των γυναικών, η απουσία  κατάλληλων υποδομών αλλά και το κατεστημένο των επαγγελματιών υγείας στα μαιευτήρια θεωρούνται από τους ειδικούς που προωθούν τον τοκετό στο σπίτι ως τρία «αγκάθια» στην προαγωγή της μεθόδου.

«Δεν υπάρχει καμία στήριξη από το κράτος. Δεν ενθαρρύνεται η επιλογή των γυναικών να κάνουν τον τοκετό στο σπίτι. Αυτός είναι και ο λόγος που, από το 1997  που ξεκινήσαμε μέσω του Συλλόγου Ευτοκία τον τοκετό το σπίτι, το ποσοστό έχει αλλάξει ελάχιστα. Συνολικά έχουν γεννηθεί περίπου 1.000 παιδιά με αυτόν τον τρόπο, τα περισσότερα την τελευταία οκταετία» λέει η κυρία Ελευθερία Δημοπούλου, ανεξάρτητη μαία και πρόεδρος του Συλλόγου για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού «Ευτοκία». Η ίδια έμαθε για τον τοκετό στο σπίτι στην αρχή της δεκαετίας του 1990 όταν κλήθηκε να παρακολουθήσει έγκυες αλλοδαπές, συζύγους υψηλόβαθμων διπλωματικών στελεχών, και οι οποίες την καλούσαν για τοκετό κατ’ οίκον.

Σε ό,τι αφορά τις Ελληνίδες που επιλέγουν να γεννήσουν σπίτι τους, η κυρία Δημοπούλου τις περιγράφει ως «γυναίκες ανώτερου μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, γυναίκες που επιθυμούν να βιώσουν τη γέννηση του παιδιού τους με απολύτως φυσικό τρόπο, χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις και φάρμακα». Αναλόγως σκιαγραφεί το προφίλ τους και η κυρία Ειρήνη – Αθηνά Αβραμίδου, μαία, που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη: «Η πλειοψηφία των γονιών είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και πλήρως συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους. Πολλές από τις μητέρες αυτές επίσης, είχαν μια άσχημη, τραυματική εμπειρία σε προηγούμενο τοκετό τους και γι’ αυτό θέλουν να ζήσουν διαφορετικά την επόμενη γέννα».

Γέννες  στο σπίτι γίνονται μόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική εκτιμάται ότι γεννούν σπίτι τους κατά μέσο όρο 5 γυναίκες τον μήνα ενώ στη Θεσσαλονίκη περίπου 2. Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και στην Κρήτη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μαίες που να δραστηριοποιούνται.

Γέννα στο σπίτι αλλά υπό όρους


Βασικό στάδιο της διαδικασίας είναι η ενημέρωση και η προετοιμασία των γονέων, ιδίως για τις πιθανές επιπλοκές αλλά και τα πλεονεκτήματα του τοκετού στο σπίτι. Δυο ή τρείς μαίες παρακολουθούν την πορεία της εγκυμοσύνης της μέλλουσας μητέρας, σε συνεργασία με κάποιο γιατρό. Αυτές αναλαμβάνουν τον φυσικό τοκετό στο σπίτι ενώ ο γιατρός την συγκεκριμένη ημέρα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περίπτωση που τον χρειαστούν για τη συνέχεια του τοκετού στο μαιευτήριο, λόγω κάποιας πιθανής επιπλοκής. «Δεν βάζουμε ποτέ σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού και της μητέρας. Στα 14 χρόνια που κάνω τοκετούς στο σπίτι έχω αντιμετωπίσει μόνο τρεις περιπτώσεις που χρειάστηκε να μεταφερθεί η έγκυος» λέει η κυρία Δημοπούλου.

Σύμφωνα με τις ειδικούς, πρέπει να πληρούνται επτά βασικές προϋποθέσεις για να γεννήσει μια γυναίκα στο σπίτι: να είναι υγιής, να έχει φυσιολογική πορεία κύησης, να μην έχει δίδυμα, να μην έχει προηγηθεί καισαρική τομή, το μωρό να «έρχεται» με το κεφάλι, το πλησιέστερο νοσοκομείο να μην απέχει από το σπίτι περισσότερο από μία ώρα, ο τοκετός να ξεκινά αυτόματα όπως το σώμα της γυναίκας το «υπαγορεύει».

Το κόστος της γέννας στο σπίτι, παρότι χαμηλό, δεν συνυπολογίζεται από τις γυναίκες ή τα ζευγάρια που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο τοκετού. Οι μαίες συμφωνούν ότι η μέθοδος επιλέγεται κυρίως για λόγους ιδεολογικούς. Πάντως, η προετοιμασία της μητέρας στην κύηση και ο τοκετός στο σπίτι συμπεριλαμβανομένης 10ήμερης παρακολούθησης της μητέρας και του μωρού κοστίζουν συνολικά περίπου 1.600 ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο και από το πιο οικονομικό πακέτο γέννας σε μαιευτήριο.

Περιγράφει την εμπειρία της η κ.Ειρήνη Κιλέτση

«Το να φέρω το παιδί μου στον κόσμο ήταν για μένα η πιο ιερή στιγμή της ζωής μου.  Έτσι από την πρώτη κιόλας εγκυμοσύνη μου αυτό που με ενδιέφερε ήταν να γίνουν όλα όσο πιο απλά και φυσικά μπορούν. Αυτό όμως δυστυχώς δεν έγινε, παρότι η  εγκυμοσύνη μου δεν είχε προβλήματα. Έτσι, στη δεύτερη εγκυμοσύνη η αναζήτηση άλλου τρόπου τοκετού ήταν μονόδρομος. Μίλησα με το σύζυγό μου, το ψάξαμε πολύ, μιλήσαμε με ειδικούς, μίλησα με τη γιατρό μου, ζυγίσαμε τα υπέρ και τα κατά και το… αποφασίσαμε: Θα γεννούσα στο σπίτι. Βεβαίως, που και που έρχονταν  στο μυαλό μου οι γιαγιάδες μου που γέννησαν όλα τους τα παιδιά στο σπίτι. Σκεφτόμουν όμως ότι ήταν άλλες εποχές, χωρίς υποδομές, χωρίς καμιά εγγύηση ότι αν κάτι πάει στραβά σε 30’ θα βρίσκονται σε κάποιο νοσοκομείο. Γιατί όχι κι εγώ, λοιπόν; Σκεφτόμουν και… ανυπομονούσα να έλθει η ώρα του τοκετού.

Ήλθε… κι ήταν σύντομος (μέσα σε 3 ½ ώρες είχα γεννήσει), όχι όμως και εύκολος.  Το μωράκι μου είχε τυλιχθεί με τον ομφάλιο λώρο στο λαιμό του και χρειάστηκε να περιμένω και να προσπαθήσω περισσότερο μέχρι να το ελευθερώσουν και να το κρατήσω στην αγκαλιά μου. Δεν αισθάνθηκα όμως ούτε μία στιγμή αγωνία κι ανασφάλεια. Οι μαίες ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν ώστε να μη δημιουργηθεί η παραμικρή επιπλοκή.  Ο άνδρας μου ήταν συνεχώς δίπλα μου να με στηρίζει. Όλα έγινα απλά και αβίαστα.

Κράτησα το μωρό στην αγκαλιά μου την ίδια στιγμή που έμπαινε στο δωμάτιο η πρώτη μου κόρη μαζί με μια φίλη μου που ήρθε για την γέννα.  Κι αυτή είναι μία από τις πιο έντονες εικόνες που συνοδεύουν τις αναμνήσεις μου εκείνης της ημέρας: είμαστε όλοι μαζί μια αγκαλιά και καλωσορίζουμε το νέο μέλος της οικογένειας μας.  Η μικρή κλαίει και αμέσως κουρνιάζει στην αγκαλιά μου ενώ η πρωτότοκη κόρη μου της χαϊδεύει έκπληκτη το κεφάλι.  Εγώ αποκαμωμένη σκέφτομαι ότι πιθανότατα μόλις γλίτωσα την καισαρική!  Η ώρα κοντεύει 10. 30 το βράδυ, «κοίτα να δεις που ξυπνήσαμε το πρωί οι τρεις μας και σε λίγο θα πάμε για ύπνο τέσσερις» θυμάμαι ότι λέει ο άνδρας μου και δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος.  Νιώθω κουρασμένη και τόσο δυνατή και ήρεμη συνάμα! Δε χρειάστηκε ούτε να με κόψουν, ούτε να με ράψουν ούτε να αποχωριστώ το παιδί μου στο ελάχιστο.  Το είχα εκεί δίπλα μου συνεχώς να με ακούει , να με μυρίζει, να με αισθάνεται όπως όλα τα νεογέννητα πλάσματα πάνω στη γη!».



Πηγή protothema
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...