Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τα κριτήρια για την εργασιακή εφεδρεία


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εστάλη με την ένδειξη "επείγον, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης το πλήρες κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία στο  Δημόσιο.
Με το εν λόγω διάταγμα καθορίζονται τα κριτήρια και τα μόρια στα οποία αντιστοιχεί το καθένα από αυτά, για την κατάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού που τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, οι φορείς, εφόσον χαρακτηρίσουν προσωπικό ως πλεονάζον, συντάσσουν και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ πίνακα πλεονάζοντος προσωπικού κατά κατηγορία και ειδικότητα, καθώς και τα στοιχεία υπηρεσιακών μεταβολών.
Επιπλέον, προσκομίζονται στο ΑΣΕΠ από τους ενδιαφερόμενους τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα προσόντα και τις ιδιότητες που επικαλούνται (όπως τίτλους σπουδών).
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΑΣΕΠ κατατάσσει το πλεονάζον προσωπικό και συντάσσει ανά φορέα πίνακα κατάταξης κατά κατηγορία και ειδικότητα.
Η κατάταξη γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία λαμβάνουν υπόψητα τυπικά προσόντα, την εμπειρία, τον χρόνο εργασίας στον φορέα, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση (πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες), ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα άτομα με αναπηρία, τους έχοντες σύζυγο ή την επιμέλεια παιδιών με αναπηρία, καθώς και για τους συζύγους που έχουν χαρακτηριστεί και οι δύο ως πλεονάζοντες.
Στη συνέχεια, το ΑΣΕΠ ενοποιεί τους πίνακες των φορέων δύο φορές το χρόνο. Εξαιρετικά, για το πρώτο έτος η ενοποίηση γίνεται κάθε τρίμηνο.
Από τον ενοποιημένο πίνακα και κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, με βάση τη σειρά κατάταξης θα γίνεται η μεταφορά του προσωπικού σε θέση τακτικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων, καθώς και σε θέσεις εποχιακού προσωπικού έως ποσοστό 30% των θέσεων που προκηρύσσονται. Για την επιλογή σε θέση μερικής απασχόλησης οι κατατασσόμενοι στον πίνακα έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
Πώς καταρτίζονται οι πίνακες κατάταξης
Το προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που προσδιορίζεται ως πλεονάζον, εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης ανά κατηγορία και ειδικότητα, που καταρτίζονται χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το ΑΣΕΠ.
Το πλεονάζον προσωπικό των κατηγοριών πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατατάσσεται ανά κλάδο ή ειδικότητα σε πίνακες κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, όπως αυτή προκύπτει από τη βαθμολόγηση των αντικειμενικών κριτηρίων.
Στα αντικειμενικά κριτήρια που προβλέπονται στο ΠΔ είναι οι τίτλοι σπουδών, οι ειδικές γνώσεις, μόνο για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, όπως το διδακτορικό, ο μεταπτυχιακός τίτλος, ενώ και για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπολογίζεται και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, επεξεργασία κειμένων, υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και η γνώση ξένης γλώσσας.
Για την προϋπηρεσία και την εμπειρία μετρά ο χρόνος στο φορέα από τον οποίο προέρχεται ο υπάλληλος, ενώ σημαντικό στοιχείο θα είναι και η ηλικία του εργαζόμενου (για ηλικία από 21 έως 60 ετών).
Ειδική μέριμνα υπάρχει και για την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου και ειδικά για αυτούς που έχουν παιδιά, ανήκουν στις κατηγορίες τριτέκνωνκαι πολυτέκνων (το δικαίωμα αυτό ασκείται από το γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους).
Το πλεονάζον προσωπικό κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατατάσσεται ανά κλάδο ή ειδικότητα σε πίνακες κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, που προκύπτει από τη βαθμολόγηση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η προϋπηρεσία στο φορέα από τον οποίο προέρχεται ο υπάλληλος, η εμπειρία, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (ως παραπάνω).
Σε κάθε περίπτωση, προηγούνται του λοιπού πλεονάζοντος προσωπικού όλων των προαναφερθεισών κατηγοριών, ανεξαρτήτως της συνολικής βαθμολογίας τους, κατά σειρά προτεραιότητας, τα άτομα με αναπηρία 50% και άνω, οι έχοντες σύζυγο ή την επιμέλεια τέκνου με αναπηρία τουλάχιστον 67% και ο ένας εκ των δύο συζύγων εφόσον και οι δύο χαρακτηρίζονται ως πλεονάζον προσωπικό.
Αποκλείονται όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση
Για την κατάρτιση του πίνακα κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού ο διάδοχος ή ο υφιστάμενος φορέας (όταν δεν υφίσταται διάδοχος), αποστέλλει στο ΑΣΕΠ πίνακα του προσωπικού που προσδιορίστηκε ως πλεονάζον, αμέσως μετά από τον προσδιορισμό του, και όχι πέραν του ενός μηνός.
Ο πίνακας περιλαμβάνει το εν λόγω προσωπικό κατά αλφαβητική σειρά, με αναφορά απαραιτήτως του ονοματεπώνυμου, του πατρώνυμου, των στοιχείων ταυτότητας, της ημερομηνίας πρόσληψης στο φορέα και του κλάδου-ειδικότητας αυτού.
Ο πίνακας συνοδεύεται από έντυπο με τις υπηρεσιακές μεταβολές, τα προσόντα και τις ιδιότητες εκάστου εκ των αναγραφομένων στον πίνακα υπαλλήλου. Ο πίνακας καθώς και το σχετικό έντυπο κοινοποιούνται από τον οικείο φορέα ταυτοχρόνως στους ενδιαφερομένους, οι οποίοι εντός προθεσμίας 20 ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση του πίνακα υποβάλλουν στο ΑΣΕΠ αίτηση με συνημμένα τα δικαιολογητικά υποχρεωτικώς.
Σημειώνεται, ότι ο ενδιαφερόμενος που είτε δεν υποβάλλει την αίτηση και τα συνημμένα σε αυτή δικαιολογητικά, είτε την υποβάλλει εκπρόθεσμα, εντάσσεται στον πίνακα της ειδικότητάς του χωρίς μόρια και δεν δύναται να συμμετέχει σε καμία διαδικασία διάθεσης ή απασχόλησης.
Ο ενδιαφερόμενος εντάσσεται στην κατηγορία εκπαίδευσης και ειδικότητας με την οποία χαρακτηρίστηκε ως πλεονάζον προσωπικό. Στην περίπτωση που δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα για την κατάταξή του στη συγκεκριμένη ειδικότητα, κατατάσσεται σε πίνακα της ίδιας κατηγορίας και σε ειδικότητα των τυπικών του προσόντων.
Μέσω ΑΣΕΠ η διαδικασία
Το Μάρτιο και Σεπτέμβριο εκάστου έτους το ΑΣΕΠ προβαίνει σε ενοποίηση των οριστικοποιημένων πινάκων των φορέων ανά κατηγορία και κλάδο-ειδικότητα, ενώ, πριν τη δημοσίευση του ενοποιημένου πίνακα κατάταξης πλεονάζοντος προσωπικού το Μάρτιο, εκδίδει πρόσκληση επικαιροποίησης των προσόντων ή και ιδιοτήτων των εγγεγραμμένων στους οικείους πίνακες κατάταξης πλεονάζοντος προσωπικού.
Σχετικά με τη διαδικασία μεταφοράς για πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού, το ΑΣΕΠ, μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης κατανομής του ποσοστού 10% των ετήσιων προσλήψεων του πλεονάζοντος προσωπικού ανά φορέα, κατηγορία, κλάδο-ειδικότητα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, εκδίδει μία φορά το έτος προκήρυξη για μεταφορά του ανωτέρω προσωπικού με την ίδια σχέση εργασίας σε φορείς του δημόσιου τομέα.
Το πλεονάζον προσωπικό
Η μεταφορά του ανωτέρω προσωπικού γίνεται με κοινές υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών, του εποπτεύοντος το νομικό πρόσωπο υπουργού και των άλλων συναρμόδιων υπουργών. Η ολοκλήρωση της μεταφοράς συνεπάγεται τη διαγραφή του ενδιαφερόμενου από τον ανωτέρω πίνακα.
Όσον αφορά στη διαδικασία επιλογής προσωπικού για απασχόληση ορισμένου χρόνου, οι θέσεις που αναλογούν στο ποσοστό 30% επί του συνόλου των εκάστοτε θέσεων που προκηρύσσονται για την απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα, καλύπτονται κατά προτεραιότητα από το προσωπικό που έχει ενταχθεί στον εκάστοτε ισχύοντα Ενοποιημένο Πίνακα Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού.
Η διαδικασία επιλογής του ανωτέρω προσωπικού είναι η ακόλουθη:
Ο οικείος φορέας αποστέλλει στο ΑΣΕΠ ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνονται:
α) Ο αριθμός κατά ειδικότητα του προς πρόσληψη προσωπικού
β) Τα απαιτούμενα προσόντα
γ) Η υπηρεσία στην οποία θα υποβληθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων
δ) Η προθεσμία μέσα στην οποία θα υποβληθούν οι αιτήσεις
ε) Ο υπολογισμός του ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) επί του συνόλου των προκηρυσσόμενων θέσεων και η κατανομή αυτού μεταξύ των κλάδων-ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στον Ενοποιημένο Πίνακα Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις του ποσοστού 30% από το προσωπικό της κατηγορίας αυτής, θα καλυφθούν από τους λοιπούς υποψηφίους, εφόσον έχουν συμπεριλάβει στις προτιμήσεις τους τις θέσεις αυτές και κατέχουν τα απαιτούμενα από την ανακοίνωση προσόντα.
Για την επιλογή προσωπικού μερικής απασχόλησης, το προσωπικό που έχει ενταχθεί στον Ενοποιημένο Πίνακα Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού, εφόσον υποβάλλει αίτηση, προηγείται έναντι όλων των λοιπών κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων μερικής απασχόλησης.
Σημειώνεται, ότι η παραμονή στον Ενοποιημένο Πίνακα Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού, το οποίο απασχολείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του παρόντος ΠΔ, δεν διαγράφεται από τον ανωτέρω πίνακα, ο δε χρόνος απασχόλησης δεν προσμετράται ως χρόνος παραμονής σ' αυτόν.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 15 Σεπτεμβρίου

1254:Γεννήθηκε ο Μάρκο Πόλο, βενετσιάνος έμπορος και εξερευνητής.

1890: Γεννήθηκε η Άγκαθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. 

1922: Μετά τη συγκρότηση της Επαναστατικής Επιτροπής σε Χίο και Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει «διευθυντήριο» και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.

1928: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

1935: Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ίδια μέρα εκδίδει διάταγμα, με το οποίο υποβιβάζει τους Εβραίους στο καθεστώς του υπανθρώπου.

1936: Πέθανε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1946: Γεννήθηκε ο Όλιβερ Στόουν, αμερικανός σκηνοθέτης. («Πλατούν», «Γεννημένος την 4η Ιουλίου»)

1949: Αναγγέλλεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» η λήξη των εχθροπραξιών του Εμφυλίου Πολέμου.

1969: Το χαρντ-ροκ συγκρότημα των «Deep Purple» ηχογραφεί με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου το «Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα», «ζωντανά» στο Royal Albert Hall.

1978: Πέθανε ο Βίλι Μέσερσμιτ, γερμανός σχεδιαστής και μηχανικός αεροπλάνων.

1994: Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ιωάννη Παλαιοκρασά και Ανδρέα Ανδριανόπουλο για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

2006: Πέθανε η Οριάνα Φαλάτσι, διάσημη ιταλίδα δημοσιογράφος, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά την «11η Σεπτεμβρίου» θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφημίζει το Ισλάμ. [γεν. 29/6/1929]



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξεσηκωμός για το χαράτσι στα ακίνητα

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αυξανόμενες αντιδράσεις ομάδων πολιτών και συλλογικών φορέων που καλούν τους φορολογούμενους να μην πληρώσουν το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα που πρόσφατα επέβαλε η κυβέρνηση.

Ένα νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω» οργανώνεται πλέον και προτρέπει τους πολίτες να μην καταβάλουν μέσω της ΔΕΗ το νέο «χαράτσι», όπως χαρακτηρίζουν την έκτακτη εισφορά που θα κληθούν να πληρώσουν τον Οκτώβριο.

Ήδη φορείς και οργανώσεις πολιτών ετοιμάζουν κινήσεις διαμαρτυρίας και συντάσσουν ειδικές «φόρμες» τις οποίες θα συμπληρώνουν οι πολίτες που θα αρνούνται να πληρώσουν το τέλος. Πολλοί είναι αυτοί που σκοπεύουν να καταθέτουν το αντίτιμο του λογαριασμού της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να μπλοκάρουν ενδεχόμενο «κόψιμο» του ρεύματος.

Παράλληλα μέσω ίντερνετ πληθαίνουν οι ιστοσελίδες που προτρέπουν τους πολίτες να προχωρήσουν στην άρνηση καταβολής της έκτακτης εισφοράς χαρακτηρίζοντάς της παράνομη και αντισυνταγματική. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις νομικοί έχουν ετοιμάσει ήδη και προσφυγές κατά του μέτρου και ζητούν από τους φορολογούμενους να στραφούν κατά του υπουργείου Οικονομικών.

Αύριο το κίνημα του «Δεν Πληρώνω» καλεί τα μέλη του σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανά την Ελλάδα με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους τρόπους μέσα από τους οποίους οι πολίτες θα μπορέσουν να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος χωρίς να έχουν συνέπειες από την πλευρά του νόμου.

Σε άλλη πάλι περίπτωση οι πολίτες καλούνται να καταθέσουν στην αρμόδια ΔΟΥ στην οποία ανήκουν μια «δήλωση ρητής επιφύλαξης» με την οποία θα διεκδικήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματα που θα πληρώσουν σε περίπτωση που το ειδικό τέλος κριθεί αντισυνταγματικό.

Την διαμαρτυρία τους όμως για την επιβολή του ειδικού τέλους για τα ακίνητα έχουν εκφράσει και πολλοί φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αλλά και η Ενωση Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος
 Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, το χαρακτήρισε ως φορολογικό μέτρο με τιμωρητικό χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι «τιμωρούνται με τον πιο άθλιο τρόπο οι ιδιοκτήτες. «Στόχος των μέτρων είναι να τινάξουν στον αέρα τους τραπεζικούς λογαριασμούς», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης, επεσήμανε: «Όποιος φόρος μπαίνει στα ακίνητα, συνδέεται με νέα ύφεση στην κτηματαγορά». Όπως ανέφερε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πολλές από τις λεπτομέρειες του μέτρου τις επόμενες ώρες, ο κ. Καψιμάλης θεωρεί ότι το ειδικό τέλος δεν θα επιβαρύνει τα μη ηλεκτροδοτημένα ακίνητα.

«Για μια άλλη φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να σηκώσουν το βάρος του κλεισίματος της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής, σχολίασε την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας. Πάντως πρόσθεσε ότι πριν εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα θα πρέπει να ανακοινωθούν πρώτα οι λεπτομέρειες σχετικές με το ύψος της επιβάρυνσης που θα προκύψει, καθώς και να διευκρινισθούν διάφορα θέματα.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνελήφθη ο Μάκης Ψωμιάδης!

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο Μάκης Ψωμιάδης!

Μετά από δύο μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων καταζητείτο από τις διωκτικές αρχές για την συμμετοχή του στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, ο πρώην μεγαλο-παράγοντας συνελήφθη στο σπίτι του στο Σούνιο, όπου βρισκόταν τις τελευταίες πέντες μέρες. Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, κ. Κοκκαλάκης σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο NovaΣΠΟΡ FM.

Για τον Μάκη Ψωμιάδη εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από το περασμένο καλοκαίρι καθώς δεν είχε παρουσιαστεί στις δίκες για το "Koriopolis" όπου μαζί με τον Αχιλλέα Μπέο είχε θεωρηθεί βασικός κατηγορούμενος. Πλέον, έχει ήδη μεταφερθεί στην ΓΑΔΑ ενώ η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας, που δεν αναφέρει όνομα, είναι η εξής:

«Υστερα από συντονισμένες έρευνες και επιχειρήσεις της Δ.Α.Α και της ΔΑΕΕΒ συνελήφθη σήμερα ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιάσεις απάτες δωροδοκίες και αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων».

sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αναλγησία! Κόβουν τους διερμηνείς από τους κωφούς




Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Οικονομικών πραγματοποιούν κωφοί. Διαμαρτύρονται επειδή η κυβέρνηση κόβει δραστικά το κονδύλι για τους διερμηνείς καταδικάζοντάς τους στην ουσία σε κοινωνικό αποκλεισμό. 

Ρεσιτάλ κοινωνικής αναλγησίας απο την κυβέρνηση.


Αποφάσισε την δραστική περικοπή της επιχορήγησης προς την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) για την υλοποίηση του Προγράμματος Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ).
Στην ουσία η περικοπή της επιχορήγησης των 100.000 ευρώ ετησίως,  καταργεί το Πρόγραμμα Διερμηνείας, το οποίο από Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 έχει πάψει να λειτουργεί, καταδικάζοντας όλους τους Κωφούς-Βαρήκοους της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το ζήτημα δεν είναι απλώς οικονομικό. Είναι βαθιά κοινωνικό καθώς με τη βοήθεια των διερμηνέων οι κωφοί κάλυπταν όλες τους τις επικοινωνιακές ανάγκες για παράδειγμα σε δημόσιες υπηρεσίες, γιατρούς, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια.

Οι κωφοί διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ αργότερα θα πραγματοποιήσουν πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς και στο Υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους. 




Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διπλασίασαν το χαράτσι στα ακίνητα – "Φεύγει" ακόμη ένας μισθός




- 800-1.200 ευρώ το χρόνο για ένα μέσο διαμέρισμα
- Στα 20 ευρώ/το τετραγωνικό το ανώτατο όριο
- Βάζουν δια ... νόμου ενοικιαστές-ιδιοκτήτες “να τα βρουν”!
- Δεν πληρώνουν Εκκλησίες-Μοναστήρια, πληρώνουν 25% παραπάνω όσοι έχουν νεόδμητο
- Πόσο θα πληρώσει κάθε σπίτι και πόσες θα είναι οι δόσεις - Δείτε παραδείγματα
- Διαβάστε στο Newsit όλη την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Μέχρι και 20 ευρώ το τετραγωνικό φτάνει τελικά το νέο «χαράτσι» για τα ακίνητα που επέβαλλε το υπουργείο Οικονομικών..

Το νέο τέλος θα υπολογίζεται πάνω στην τιμή ζώνης που αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ θα συνυπολογίζεται και η παλαιότητα.

Συντελεστής ειδικού τέλους (€/τ.μ.)
Τιμή ζώνης

Παλαιότητα
Συντελεστής
0,5
για ευπαθείς ομάδες

έως 26 έτη
1
3
έως € 500

25-20 έτη
1,05
4
€ 501-1000

19-15 έτη
1,1
5
€ 1001-1500

14-10 έτη
1,15
6
€ 1501-2000

9-5 έτη
1,2
8
€ 2001-2500

4-0 έτη
1,25
10
€ 2501-3000



12
€ 3001-4000



14
€ 4001-5000



16
€ 5001 και άνω




Το εκπληκτικό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά θεσμοθέτησε έναν συντελεστή «νεότητας»!!! Δηλαδή όσο πιο καινούργιο είναι το σπίτι, τόσο περισσότερα πληρώνει σε σχέση με τους αρχικούς πίνακες.

Για παράδειγμα.. Αν σε μια περιοχή η τιμή ζώνης είναι 1.000 ευρώ, το σπίτι είναι παλαιότερο των 26 ετών και είναι 100 τετραγωνικά, ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει ειδικό τέλος (4 ευρώ χ 100 ευρώ=) 400 ευρώ.. Αν το ίδιο σπίτι είναι νεόδμητο (για παράδειγμα της τελευταίας τριετίας) το ποσό που θα καταβάλλει ο ιδιοκτήτης του είναι (4 ευρώx100 ευρώx1,25=) 500 ευρώ!!

Στην «φάκα» του νέου τέλους πιάνονται τελικά και οι ενοικιαστές

Ναι μεν υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης, αλλά ο μισθωτής θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό θα του αντιστοιχεί και κατόπιν θα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να του το αφαιρέσει από τα ενοίκια..

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου: «Τον λογαριασμό της ΔΕΗ Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα».



Αργά το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για το τι ισχύει όσον αφορά στα ακίνητα της Εκκλησίας. Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές διευκρινίσεις, μόνο οι ναοί και οι Ιερές Μονές εξαιρούνται από το τέλος ακινήτων και όχι το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η διευκρίνιση αναμένεται να συμπεριφερθεί στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή. Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι: "η απαλλαγή εκκλησιαστικών και άλλων θρησκευτικών ιδρυμάτων από το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αφορά σε ακίνητη περιουσία που εξυπηρετεί μόνο θρησκευτικούς ή λατρευτικούς σκοπούς και όχι σε ακίνητη περιουσία προς εμπορική εκμετάλλευση".

Πιο αναλυτικά όλα προβλέπει η εγκύκλιος:

Για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.

Το τέλος θα το καταβάλλουν θα το καταβάλλουν σχεδόν 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξαιρούνται όμως από την καταβολή του το ίδιο το Κράτος και η Εκκλησία.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται:

α) Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.

β) Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.

γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.

δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.

ε) Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`) «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.

στ) Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.

ζ) Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.

η) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και

θ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:

- Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)
- Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
- Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
ι) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.
Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.

Πηγή newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...