Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Τραγωδία στο Λιμνοχώρι Ηράκλειας

Τραγωδία στο Λιμνοχώρι Ηράκλειας


Δωδεκάχρονος πυροβόλησε τον επτάχρονο ξάδερφό του

Σε τραγωδία κατέληξε το παιχνίδι για δύο ξαδερφάκια από το Λιμνοχώρι Ηράκλειας, τα οποία έπαιζαν με όπλο τύπου «φλόμπερ» στο σπίτι του παππού τους.

Το μεγαλύτερο παιδί, 12 χρονών, ενώ έπαιζε ανέμελα, βρήκε το κυνηγετικό όπλο και πυροβόλησε παίζοντας τον επτάχρονο ξάδερφό του. Ο πυροβολισμός όμως κατέστη μοιραίος για το εφτάχρονο παιδί που αιμόφυρτο οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηράκλειας και κατόπιν διαμετακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όπου και κατέληξε.

Προανάκριση των γονιών και του παππού των δύο παιδιών διενεργείται από τις αρχές.
Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξέμειναν στις αποθήκες 1,4 εκατ. αντιιικά φάρμακα


Αντιιικά φάρμακα για τον ιό της γρίπης Η1Ν1 να... φάνε και οι κότες διαθέτει η χώρα μας, καθ' ότι η υπερ-παραγγελία των προηγούμενων δύο ετών επαρκεί να καλύψει περίπου το 1/10 του ελληνικού πληθυσμού εάν αρρωστήσει στα επόμενα πέντε χρόνια.
Μεγάλο στοκ έχουμε και στα εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1. Πάνω από 1,5 εκατ. δόσεις παραμένουν στις κεντρικές αποθήκες του ΚΕΕΛΠΝΟ.Μεγάλο στοκ έχουμε και στα εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1. Πάνω από 1,5 εκατ. δόσεις παραμένουν στις κεντρικές αποθήκες του ΚΕΕΛΠΝΟ.Το... «χρηματιστήριο» των σκευασμάτων που διακινήθηκαν με αφορμή την περσινή πανδημία αλλά και τη φετινή εποχική γρίπη, που περιλαμβάνει το στέλεχος Η1Ν1, βρίσκεται στο ανώτερο σημείο, μια που σήμερα στις αποθήκες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών βρίσκονται περίπου 852.000 Tamiflu και 563.000 Relenza. Πρόκειται για τα δύο βασικά αντιιικά φάρμακα, που χορηγούνται και προληπτικά, με την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων.
Παρά τις διαδόσεις των τελευταίων ημερών ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση των συγκεκριμένων φαρμάκων, ελάχιστες ποσότητες σε σχέση με τα αποθέματα έχουν διατεθεί. Οι Ελληνες φαίνεται πως, μετά τον περσινό «πανδημικό» πανικό, διατηρούν φέτος την ψυχραιμία τους και δεν σπεύδουν να λάβουν φάρμακα με το παραμικρό. Ετσι μέχρι στιγμής -σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του υπουργείου Υγείας- έχουν διατεθεί κυρίως σε νοσοκομεία 60.000 συσκευασίες Tamiflu (30.000 το 2010 και άλλες 30.000 πριν από λίγες ημέρες) και 37.500 Relenza (30.000 πέρυσι και 7.500 φέτος).
Οι συνολικές ποσότητες των αντιικών φαρμάκων που είχαν αγοραστεί είναι: Κοντά στις 495.000 Tamiflu (στην κεντρική αποθήκη υλικού του υπουργείου Υγείας στον Ταύρο), 417.000 που βρίσκονται στη Μαγούλα στις αποθήκες του ΙΦΕΤ, καθώς και 600.000 συσκευασίες Relenza, που είναι αποθηκευμένες επίσης στη Μαγούλα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες του Tamiflu λήγουν το 2016, ενώ μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του Relenza το 2014.
Η αξία των αποθεμάτων Tamiflu φθάνει σημέρα περίπου τα 12,78 εκατ. ευρώ, αφού κάθε κουτί κόστισε περί τα 15 ευρώ, ενώ τα αποθέματα του Relenza φθάνουν στα 6,193 εκατ. ευρώ, με την κάθε συσκευασία να αγοράστηκε κοντά στα 11 ευρώ.
Η κίνηση των αντιιικών φαρμάκων όμως και στα φαρμακεία δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Με βάση τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, δεν διατέθηκαν πάνω από 30.000 κουτιά του Tamiflu τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε και το κύμα της γρίπης άρχισε να προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό εξαιτίας και των πολλών θανάτων.
Να σημειωθεί ότι το Tamiflu πωλείται στα φαρμακεία 21,62 ευρώ, ενώ το Relenza 19,75 ευρώ. Και τα δύο καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στοκ και για τα... εγγόνια μας θα έχουμε όμως και στα εμβόλια κατά του Η1Ν1, καθώς, όπως τονίζει ο καθηγητής μικροβιολογίας, μέλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Τσακρής: «Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρ' ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σχετική αύξηση. Ο εμβολιασμός έχει γίνει περίπου στο 20% των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στο 10% του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού. Εχουν γίνει δηλαδή περίπου 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος».
Κοντά στο 5% των εποχικών εμβολίων που αγοράστηκαν φέτος και περιλαμβάνουν το στέλεχος της γρίπης Η1Ν1 διατέθηκαν τελικώς από τα νοσοκομεία. Στις αποθήκες παραμένουν όμως και αυτά της περσινής πανδημίας. Οπως εξηγεί η Ελεωνόρα Χατζηπασχάλη, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπεύθυνη του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας: «Είχαμε εισαγάγει πέρυσι 3.636.000 δόσεις του πανδημικού εμβολίου. Από αυτά μοιράσαμε περίπου 1.230.000 στα νοσοκομεία πέρυσι. Κάποια χρησιμοποιήθηκαν και κάποια έληξαν. Σήμερα μας απομένουν 1,5 εκατ. δόσεις που δεν έχουν λήξει και διατηρούνται στα ψυγεία. Αν τη φετινή χρονιά είχαμε μεγάλη ζήτηση σε εμβόλια, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα πανδημικά, που λήγουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κάτι που έκαναν και στην Αγγλία. Σε ό,τι αφορά τα εποχικά εμβόλια για τη γρίπη, διαθέσαμε 20.000 δόσεις σε νοσοκομεία και νομαρχίες και εκτιμούμε ότι χρησιμοποιήθηκε περίπου το 5%. Ομως το εποχικό εμβόλιο κυκλοφορεί και στα φαρμακεία, επομένως πολύς κόσμος το έχει προμηθευθεί και από εκεί
Πηγή Enet
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο νοσοκομείο 20 απεργοί πείνας



Σε νοσοκομεία της Αθήνας μεταφέρθηκαν, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, 20 μετανάστες-απεργοί πείνας, με συμπτώματα βαριάς αφυδάτωσης και νεφρικής ανεπάρκειας



Οι τέσσερις μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Νίκαιας. Σήμερα, από το μεσημέρι και μετά,  πέντε μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο, ακόμη πέντε στον Ερυθρό Σταυρό και έξι στο Αμαλία Φλέμινγκ."
Εν τω μεταξύ, σε καταγγελία ότι η αστυνομία ζήτησε από γιατρούς στα νοσοκομεία Αμαλία Φλέμινγκ και Ερυθρός Σταυρός να τους ενημερώσουν για τα στοιχεία και  την κατάσταση της υγείας των μεταναστών απεργίας πείνας, προχώρησε ο Πέτρος Γιώτης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.
Όπως είπε, οι θεράποντες γιατροί αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία, επικαλούμενοι το ιατρικό απόρρητο.
Πηγή Εnet
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο ΟΗΕ αναζητεί νερό για 3,5 δισ. ανθρώπους

Για να εκπληρωθούν οι στόχοι του ΟΗΕ, 300.000 άνθρωποι πρέπει να αποκτούν πρόσβαση σε καθαρό νερό κάθε μέρα για τα επόμενα δέκα χρόνια.


Λόγω της οικονομικής μας ανάπτυξης, η εξαθλίωση και οι ασθένειες που πλήττουν ένα δισεκατομμύριο ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχουν εξαφανιστεί από τις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες. Η πρόοδος, η υγεία, η παιδεία και οι εργασιακές ευκαιρίες δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν χωρίς την πρόσβαση στο νερό.
Φαντάζει απίστευτο το να χρειάζεται να περπατήσεις καθημερινά ολόκληρα χιλιόμετρα μέχρι το πλησιέστερο ποτάμι για να πλυθείς. Για πολλούς ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο αυτή είναι η καθημερινή πραγματικότητα. Ο μέσος Βρετανός χρησιμοποιεί περίπου 104 λίτρα νερό την ημέρα.
Ο Στιβ Ολανίγια από τη Νιγηρία εξηγεί πόσο σημαντικό είναι το νερό: «Στο χωριό μου, ο πατέρας μου αφήνει τη βρύση ανοιχτή έτσι ώστε οι υπόλοιποι κάτοικοι να μπορέσουν να πάρουν νερό. Πάντα γίνεται μάχη γι' αυτό το πολύτιμο αγαθό». Κομμάτι του προβλήματος, στη Νιγηρία, είναι η έλλειψη σταθερού ηλεκτρισμού, που δυσκολεύει την άντληση του νερού από το έδαφος.
Ο Στιβ αναφέρεται και σε ένα άλλο σχετικό ζήτημα: «Το νερό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την έλλειψή του στη χώρα».
Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους που θέλουν να εκπληρώσουν έως το 2015, σχετικά με την πρόσβαση στο νερό. Οι αναπτυξιακοί αυτοί στόχοι επικεντρώνονται στη βελτίωση της υγείας και των συνθηκών ζωής στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, μέσω της μείωσης του ποσοστού εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό κατά το ήμισυ.
Εως το 2025 εκτιμάται πως 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού, ενώ σήμερα 5.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από το μολυσμένο νερό. Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο πίνοντας μολυσμένο νερό. Για να εκπληρωθούν οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών, 300.000 άνθρωποι πρέπει να αποκτούν πρόσβαση σε καθαρό νερό κάθε μέρα για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Ενας πρωτοπόρος οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 παρέχει πόσιμο νερό σε πολλές χώρες της Αφρικής. Η One Water έχει δημιουργήσει μία μάρκα νερού που υπόσχεται να χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη της για την κατασκευή αντλιών νερού. Εχει εγκαταστήσει πάνω από 100 αντλίες-τραμπάλες, τις περισσότερες δίπλα σε σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να συλλέγουν το νερό από το έδαφος παίζοντας. Η One Water υποστηρίζει: «Εάν οι άγγλοι καταναλωτές αγοράζουν τρία μπουκάλια One Water την εβδομάδα, η έλλειψη νερού στην Αφρική θα μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2015, πραγματοποιώντας έτσι το στόχο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη».
Σύμφωνα με το Βρετανικό Παράρτημα Διεθνούς Ανάπτυξης: «Ο στόχος που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμάται πως θα κόστιζε περίπου 6 δισ. ευρώ το χρόνο έως το 2015. Τα πλούσια κράτη ξοδεύουν το διπλάσιο ποσό κάθε μέρα για εμφιαλωμένο νερό. Η έλλειψη νερού προκαλείται επειδή η ζήτηση για νερό ξεπερνά τη διαθέσιμη ποσότητα.
»Με τις σωστές υποδομές η διαθεσιμότητα του καθαρού νερού στην Αφρική μπορεί να αυξηθεί θεαματικά, όμως πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως τα αποθέματα νερού δεν είναι απεριόριστα και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση».
*Δημοσιογράφος, Λονδίνο.

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κρίση και στις μεταμοσχεύσεις




Η οικονομική κρίση δεν αλλάζει μόνον τις καθημερινές συνήθειες. Φαίνεται πως επιδρά ανασταλτικά ακόμη και στην ύψιστη κοινωνική προσφορά, την προσφορά οργάνων και ιστών. Η μείωση του αριθμού των δοτών τα δύο τελευταία χρόνια είναι κατακόρυφη, με αποτέλεσμα οι μεταμοσχεύσεις να καταγράφουν πέρυσι αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Μόλις 135 επεμβάσεις έγιναν το 2010, λιγότερες και από το 2001, το πρώτο έτος αναφοράς του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που ανήλθαν σε 186.
Μέχρι και το 2008, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΜ, η καμπύλη της προσφοράς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων ήταν ανοδική, με κάποιες μικρές διακυμάνσεις. Οι δότες το 2008 ήταν 175 και οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν 317, αριθμός ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας. Το 2009 η τάση αυτή αναστρέφεται και ως προς τον αριθμό των δοτών, και ως προς τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων. Αναφέρθηκαν 110 δότες και έγιναν 199 μεταμοσχεύεις, ενώ το 2010 οι δότες περιορίστηκαν σε 56 και οι μεταμοσχεύσεις σε 135.
Η εξέλιξη αυτή έχει προβληματίσει όπως είναι επόμενο τη διοίκηση του ΕΟΜ, καθώς τα μηνύματα από τα νοσοκομεία που έχουν προγράμματα μεταμοσχεύσεων είναι αρνητικά. Η διοίκηση του Οργανισμού έχει απευθυνθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, το πρόβλημα, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που γίνονται στον ιατρικό κόσμο, δεν οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του κοινωνικού ενδιαφέροντος για προσφορά οργάνων. Και η μείωση αυτή, άλλωστε, δεν είναι εύκολο να ερμηνευτεί.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις της διοίκησης του Οργανισμού διατυπώθηκαν ερωτήματα για τη στάση των γιατρών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εάν έχουν τη θέρμη των προηγούμενων χρόνων στην προσέγγιση των συγγενών των ασθενών. Ερωτήματα διατυπώθηκαν και για την αδράνεια του ίδιου του Οργανισμού τα προηγούμενα χρόνια.
Τα μηνύματα από τους πρώτους μήνες του 2011 δεν είναι καλύτερα. Η μονάδα μεταμοσχεύσεων ήπατος του «Λαϊκού Νοσοκομείου» είναι ανενεργή, το ίδιο και η μονάδα νεφρού του «Ευαγγελισμού», ενώ στο «Ωνάσειο» από τον Οκτώβριο του 2010 δεν έχει γίνει καμία μεταμόσχευση καρδιάς. Πίσω από το πρόβλημα αυτό καθεαυτό όμως αποκαλύπτεται και άλλη μία πτυχή, που εξελίσσεται σε εστία αντιπαράθεσης και μέσα στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και ανάμεσα στον Οργανισμό και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Από επιστολή του προέδρου του «Ωνασείου», καθηγητή Π. Αλιβιζάτου, προς τον ΕΟΜ, στις 8 Φεβρουαρίου 2011, προκύπτει ευθεία αμφισβήτηση της απόφασης του ΚΕΣΥ να στραφεί στην εμφύτευση συσκευών υποστήριξης καρδιάς (αντλίες χρόνιας μηχανικής υποβοήθησης) για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας και περιμένουν στη λίστα για μεταμόσχευση. Η απόφαση του ΚΕΣΥ από τις 25 Οκτωβρίου 2010 παρέχει τη δυνατότητα στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων να προχωρούν σε επεμβάσεις εμφύτευσης συσκευών, κατόπιν έγκρισης της επιτροπής δεοντολογίας του νοσοκομείου. Το ΚΕΣΥ κατέληξε στην απόφαση αυτή λόγω της περιορισμένης προσφοράς μοσχευμάτων. Οι υποψήφιοι λήπτες καρδιάς κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 15 με 20, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν βρίσκουν μόσχευμα.
Στην επιστολή του ο καθηγητής Π. Αλιβιζάτος επισημαίνει τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων και να περάσουν οι γιατροί στο άλλο άκρο. «Εφόσον καταργηθεί η γνωμοδότηση του Μεταμοσχευτικού Κέντρου (που ήταν απαραίτητη για τις εμφυτεύσεις συσκευών), τότε είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε εμφύτευση και ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις για μεταμόσχευση. Είμαι γνώστης περιπτώσεων όπου νεαροί ασθενείς καρδιακής ανεπάρκειας οδηγήθηκαν σε εμφύτευση σαν οριστική θεραπεία, χωρίς καν να τους δοθεί δυνατότητα αξιολόγησης της μεταμόσχευσης που δικαιούνται» καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΩΚΚ και κλείνει την επιστολή του με την πρόβλεψη ότι «θα ακολουθήσει αλόγιστη και ευκαιριακή εμφύτευση πανάκριβων συσκευών, η οποία θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή στα ήδη θνησιγενή ασφαλιστικά ταμεία».
Το κόστος εμφύτευσης υπολογίζεται σε 120.000 ευρώ. Το κόστος της μεταμόσχευσης ανέρχεται στο μισό, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το ποσό των 15.000 ευρώ.
Η ουσιώδης διαφορά, όμως, δεν βρίσκεται στην τιμή, επισημαίνουν οι υποστηρικτές του προγράμματος μεταμοσχεύσεων, αλλά στην ποιότητας ζωής που παρέχει η μεταμόσχευση έναντι της εμφύτευσης και στη διάρκεια ζωής. Από τους δείκτες που εμφανίζουν οι καρδιοχειρουργικές κλινικές του «Ευαγγελισμού», του «Παπανικολάου» και του «Ωνασείου», προκύπτει ότι κινούνται πάνω από τα διεθνώς αποδεκτά όρια. Από την άλλη, οι υποστηρικτές των εμφυτεύσεων αντιτείνουν ότι εφόσον τα μοσχεύματα δεν φθάνουν για να καλύψουν τους υποψήφιους λήπτες, δεν μπορεί να μην τους δοθεί το δικαίωμα αυτής της λύσης.
Στις προτάσεις που κατατέθηκαν και απασχολούν τον ΕΟΜ είναι να ξεκινήσει αμέσως νέα καμπάνια για την προσφορά οργάνων και ιστών, με τη συμμετοχή της Εκκλησίας όπως είχε γίνει στο παρελθόν και, παράλληλα, ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης των γιατρών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Πηγή Enet
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα- 27 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα

380: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος, με έδικτό του (διάταγμα) αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους.

1869: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

1900: 18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο «Γκιζέλα» του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.

1900: Ιδρύεται το Εργατικό Κόμμα, από τα εργατικά συνδικάτα και αριστερούς πολιτικούς φορείς της Μεγάλης Βρετανίας.

1933: Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή αποδόθηκε στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρήκε την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα.

1959: Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον».

Γεννήσεις

274: Μέγας Κωνσταντίνος, πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. [θαν. 22/3/337]

1902: Τζον Στάινμπεκ, αμερικανός συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962. [θαν. 20/12/1968]

1950: Φράνκο Μοσκίνο, ιταλός μόδιστρος. [θαν. 18/9/1994]

Θάνατοι

1892: Λουί Βιτόν, ιδρυτής της ομώνυμης γαλλικής εταιρείας ειδών ταξιδίου και αξεσουάρ πολυτελείας. [γεν. 4/8/1921]

1943: Κωστής Παλαμάς, ποιητής. [γεν. 8/1/1857]

1952: Θεόδωρος Πάγκαλος, στρατηγός και πολιτικός, που κυβέρνησε την Ελλάδα ως δικτάτορας την περίοδο 1925 - 1926. [γεν. 11/1/1878]


Πηγή: sansimera
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Όταν το παιδι σας είναι αριστερόχειρας

Με το καλό τους το...χεράκι!

Εκείνο που πρέπει να τονιστεί πρώτα απ’ όλα και να γίνει σαφές είναι ότι η αριστεροχειρία δεν είναι αρρώστια. Ούτε αναπηρία. Και ότι τα παιδιά που γράφουν με το αριστερό τους χέρι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά.

Είναι γεγονός ότι παλαιότερα η αριστεροχειρία ήταν ένα θέμα που είχε επενδυθεί με πολλές προκαταλήψεις, που οδήγησαν γονείς και παιδαγωγούς σε λανθασμένους χειρισμούς σε βάρος των παιδιών που χρησιμοποιούσαν το αριστερό τους χέρι για να γράψουν. Ίσως όλοι αυτοί θα είχαν αντίθετη άποψη αν ήξεραν ότι γνωστές προσωπικότητες που πρόσφεραν πολλά στον πολιτισμό μας, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Πικάσο και πολλοί άλλοι ήταν αριστερόχειρες ή αμφιδέξιοι.

Γιατί να είναι κάποιος αριστερόχειρας;

Ο εγκέφαλός μας περιλαμβάνει δύο ημισφαίρια: το δεξιό και το αριστερό. Το πρώτο είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις του αριστερού τμήματος του σώματός μας, ενώ το δεύτερο κατευθύνει τις κινήσεις του δεξιού τμήματος. Τα δύο αυτά ημισφαίρια επικοινωνούν μεταξύ τους με το μεσολόβιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να λειτουργεί ως σύνολο.

Στους δεξιόχειρες, λοιπόν, κυριαρχεί το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα στους αριστερόχειρες δεσπόζει το δεξιό ημισφαίριο, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το αριστερό τμήμα του σώματος και φυσικά το αριστερό χέρι.
Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει μέχρι σήμερα ερμηνευτεί επιστημονικά. Το μόνο διαπιστωμένο είναι ότι γεννιέται κάποιος αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας.

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται αμφιδέξια, παρόλο που δείχνουν πολύ γρήγορα την προτίμησή τους στο δεξιό ή το αριστερό χέρι. Ωστόσο, αν ένα παιδί είναι πράγματι αριστερόχειρας, είναι κάτι που επιβεβαιώνεται μετά τα 3 του χρόνια.

Όμως, η αριστεροχειρία δεν αφορά μόνο το χέρι, αλλά συχνά αναφέρεται και στο αριστερό πόδι, το μάτι ή το αφτί. Φτάνει, λοιπόν, να προσέξουμε με ποιο πόδι ξεκινά ένα παιδί για να ανεβεί μια σκάλα, με ποιο αφτί προσπαθεί να ακούσει, με ποιο χέρι ζωγραφίζει ή πλένει τα δόντια του και γενικότερα πώς χειρίζεται κάτι που απαιτεί μεγάλη δύναμη, για να καταλάβουμε αν είναι ή όχι αριστερόχειρας.

Ένα πραγματικό μαρτύριο

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν γονείς που προσπαθούν να πείσουν ένα παιδί που γράφει με το αριστερό να χρησιμοποιεί το λεγόμενο «καλό» χέρι, το δεξιό. Όμως, αν ήξεραν πόσο μαρτυρική είναι αυτή η επανεκπαίδευση για το παιδί, δεν θα το έκαναν ξανά.

Και είναι μαρτύριο για το παιδί, διότι αυτό υποχρεώνεται να αντιστρέψει τις λειτουργίες των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου του. Η εναλλαγή, μάλιστα, αυτή προκαλεί συχνά και μια σειρά διαταραχών σε διάφορους τομείς, όπως στην προσοχή, το συντονισμό των κινήσεων, την ομιλία και τη χρήση του γραπτού λόγου.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε επίσης και την ψυχολογική επιβάρυνση που φορτώνεται το παιδί από το περιβάλλον του στην προσπάθειά του να γίνει «φυσιολογικό». Το αποτέλεσμα; Το παιδί να παρουσιάζει διαταραχές στη συμπεριφορά, ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, τικ, κατάθλιψη κ.ά.

Η στάση των γονέων είναι καθοριστική

Γι’ αυτό οι γονείς οφείλουν:

1) Να δέχονται την αριστεροχειρία του παιδιού τους και να μην το πιέζουν να χρησιμοποιεί το δεξιό του χέρι.
2) Να το βοηθήσουν να καταλάβει ότι ούτε άρρωστο ούτε ανάπηρο είναι και ότι δεν έχει λόγους να ντρέπεται για τίποτα.
3) Να το ενισχύουν ώστε να μάθει να ξεπερνά τα καθημερινά μικροπροβλήματα, αφού είναι αναγκασμένο να ζει σε έναν κόσμο όπου τα πάντα είναι... στα μέτρα των δεξιόχειρων.
4) Να του δίνουν πρωτοβουλίες και να συζητούν μαζί τους για τα συναισθήματά του.
5) Να επινοούν εργασίες που απαιτούν προσεκτικές μετρήσεις για να ενισχύουν έτσι την αναλυτική του σκέψη.
6) Να το ενθαρρύνουν να ζωγραφίζει με λεπτομέρειες διάφορα αντικείμενα, για να αναπτύσσει τη φαντασία του.
7) Τέλος, να γνωρίζουν ότι τώρα πια έχει αρχίσει να λαμβάνεται μέριμνα για τη διευκόλυνση των αριστερόχειρων σε πρακτικά θέματα, όπως υπολογιστές, ψαλίδια κ.ά.

Χαρακτηριστικά των παιδιών με αριστεροχειρία


* Προτιμούν τα παιχνίδια-κατασκευές και τη μουσική.
* Θυμούνται καλύτερα τη μουσική παρά τους στίχους των τραγουδιών.
* Αποφεύγουν τα ανταγωνιστικά παιχνίδια.
* Βλέπουν έντονα όνειρα.
* Χειρονομούν πολύ όταν μιλούν.

Πηγή: belife.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απίστευτος διασυρμός φιλόζωης

Απίστευτος διασυρμός φιλόζωης στην Πάτρα

Δεν έχει προηγούμενο η περιπέτεια Πατρινής φιλόζωης η οποία έβαλε αγγελία σε εφημερίδα και σε ιστοσελίδα ότι χαρίζει σκυλάκια και βρέθηκε απολογούμενη καθώς την αγγελία της την πήραν άγνωστοι διεστραμμένοι και την έβαλαν στο ιnternet σε blog για βασανισμό ζώων!!!

Όπώς λέει στο thebest.gr, όλα ξεκίνησαν πριν απο δύο μήνες, όταν η φιλόζωη της ιστορίας μας έβαλε μια αγγελία σε Πατρινή εφημερίδα (στη στήλη των φιλόζωων) και σε γνωστή ιστοσελίδα της Πάτρας. Στην αγγελία υπήρχε και η φωτογραφία οπό τα πέντε κουτάβια που είχε γεννήσει η σκυλίτσα της. Ζητούσε πέντε αντίστοιχα οικογένειες για να τα υιοθετήσουν.

Οι πέντε οικογένειες βρέθηκαν και πήραν τα κουταβάκια. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Λιγες ημέρες μετά άρχισαν τα δύσκολα. Το τηλέφωνό της άρχισε να χτυπάει ακατάπαυστα από διεστραμμένους που της ζητούσαν να πάρουν τα κουτάβια για να τα βασανίσουν, αλλά και από φιλοζωικές οργανώσεις που την κατήγγειλαν ως βασανίστρια!!!

Τι είχε συμβεί; Κάποιοι παρανοϊκοί, είχαν πάρει την αγγελία της και την είχαν δημοσιεύσει σε blog για βασανισμό ζώων!!!

Όταν συνειδητοποίησε τι συμβαίνει, απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άνδρες της οποίας την πληροφόρησαν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν και να βγάλουν άκρη λόγω του ότι πρόκειται για blog.

Ψάχνοντας ανακάλυψε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 τέτοιες σελίδες στο internet με βασανισμούς ζώων και με απίστευτα βίντεο που σε κάνουν να παθαίνεις σοκ.

Ο καιρός πέρασε, άκρη δεν έβγαλε και τα τηλέφωνα σταμάτησαν. Ώσπου ξαφνικά πριν από λίγες ημέρες άρχισαν οι κλήσεις να πέφτουν ξανά βροχή.

Η συνέχεια της ιλαροτραγωδίας έχει ως εξής: Ό,λα τα blog και οι ιστοσελίδες είχαν φωτογραφία τα σκυλάκια της ιστορίας και κατήγγειλαν τη φιλόζωη που τα έδωσε για...βασανισμό!!!

Ακόμη και σελίδα στο fαcebook έχει δημιουργηθεί για το ζήτημα.

Μιλώντας στο thebest η παθούσα εξέφρασε την απορία της για το πόσο απροστάτευτος μορεί να είναι κανείς στο internet και πόσο μεγάλες διαστάσεις μπορεί να λάβει μια ...φούσκα.

Δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει την ησυχία της, ότι δεν μπορεί επί της ουσίας να αμυνθεί και καλεί τους αρμοδίους να λάβουν θέση και τις φιλοζωικές οργανώσεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, καθως είναι δεκάδες οι πολίτες που έχουν πέσει θύματα παρόμοιων ανωμάλων.

Πηγή: thebest.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στους δρόμους της Πάτρας οι μικροί καρναβαλιστές

Στους δρόμους της Πάτρας οι μικροί καρναβαλιστές

Το ζητούμενο είναι η παράδοση του Πατρινού Καρναβαλιού να περνά από γενιά σε γενιά, διαμορφώνοντας Καρναβαλιστές, με πνεύμα φαντασίας, δημιουργίας και διασκέδασης, προκειμένου να δώσουν τη συνέχεια στο μακραίωνο θεσμό της πόλης.

Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε το Καρναβάλι των Μικρών αρχικά και Καρναβάλι των Παιδιών μετέπειτα, το οποίο φέτος, κορυφώνεται με την αυριανή μεγάλη παρέλαση.

Η Μεγάλη παρέλαση των μικρών θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από την Πλατεία Ομονοίας και θα περάσει από τις οδούς Γούναρη, Κορίνθου, θα φτάσει στην πλατεία Γεωργίου, θα κινηθεί περιμετρικά αυτής και θα καταλήξει στην οδό Ερμού.

Στην παρέλαση λαμβάνουν μέρος 7.000 παιδιά. Θέμα του φετινού Καρναβαλιού των Παιδιών είναι η Κυκλοφοριακή αγωγή.

Στην παρέλαση θα συμμετέχουν,η Mπαντίνα του Δήμου Πατρέων, Θέατρο Δρόμου, Εμψυχωτές, η μασκότ του Καρναβαλιού των Παιδιών, ο Τζίτζικας, τα άρματα του Καρναβαλιού των Παιδιών και οι ομάδες συμμετοχής.

Πηγή: thebest.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το αδιέξοδο




Είναι προφανές ότι σε λίγο θα φτάσουμε σε ένα αδιέξοδο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ βλέπουν ότι το πρόγραμμα στο οποίο συμφωνήσαμε για να πάρουμε τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται σήμερα μισθοί και συντάξεις από το Δημόσιο δεν προχωράει. Οι περισσότεροι είχαν ήδη αρχίσει να εκνευρίζονται με την Ελλάδα. Γιατί; Πρώτα απ’ όλα γιατί πριν ακόμη κλείσει χρόνος από την εφαρμογή του Mνημονίου, άρχισαν οι πανηγυρικές δηλώσεις των πολιτικών μας οι οποίοι προέβλεπαν επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου, επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα κ. λπ. Εδραιώθηκε έτσι η αίσθηση πως «οι κουτοπόνηροι Ελληνες πάνε πάλι να μας την φέρουν, πριν κάνουν το 1/3 όσων συμφώνησαν θέλουν να βρουν τρόπο να τους χαρίσουμε κομμάτι του χρέους». Πάνω σε αυτό ήλθε και κάθησε ο «σάλος» από τα 50 δισ. της δημόσιας περιουσίας. Εκεί, πλέον, πίστεψαν ότι δεν είμαστε ιδιαιτέρως σοβαρή χώρα.
Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στα παπούτσια των άλλων για μια στιγμή. Δεν είναι λίγα τα λεφτά που μας δάνεισαν ούτε και αμελητέα η αντίδραση των κοινωνιών των δανειστών μας στη διάσωση της Ελλάδος. Και τι βλέπουν; Εναν πρωθυπουργό που το πρωί μιλάει σαν αφοσιωμένος ιεραπόστολος που θέλει την εφαρμογή του Mνημονίου και των σχετικών μεταρρυθμίσεων, το μεσημέρι σαν ηγέτης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που «θα ήθελε να διαδηλώνει μαζί με το πλήθος» και το βράδυ σαν άβουλο αφεντικό απέναντι στους υπουργούς, που είτε δεν κάνουν τη δουλειά τους είτε υπονομεύουν το δικό του πρόγραμμα. Βλέπουν μια αξιωματική αντιπολίτευση που, με λίγες εξαιρέσεις, λαϊκίζει και πιστεύει ότι το τσουνάμι της λαϊκής οργής θα την φέρει στην εξουσία. Πώς, με ποιον, με τι πρόγραμμα, συνιστούν αναπάντητα ερωτήματα. Οι ξένοι, όμως, υπενθυμίζουν, και δεν έχουν άδικο, πως η περίπτωση της Αργεντινής έδειξε ότι εύκολα έρχεται κάποιος στην ηγεσία της χώρας κατεβάζοντας τους νοικοκύρηδες στους δρόμους με κατσαρόλες, αλλά εξίσου εύκολα φεύγει με ελικόπτερο όταν αναγκάσει τον λαό να πιει το ίδιο φαρμάκι... Βλέπουν ακόμη μια Aριστερά και συνδικάτα που ζουν σε έναν άλλο κόσμο και Mέσα Eνημέρωσης που λαϊκίζουν πέραν κάθε λογικής. Λογικό, λοιπόν, δεν είναι να αρχίσουν να ανησυχούν για τα λεφτά τους;
Τώρα περιμένουν να δουν αν ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του θα σοβαρευθούν και θα εφαρμόσουν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν στον κ. Παπανδρέου ή σε... εμάς όλους, τέλος πάντων, «κάποιο μεγάλο δώρο» γιατί απλά θεωρούν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά Δυτικός διπλωμάτης, «καταλαβαίνω γιατί ο κ. Παπανδρέου μιλάει για φως στο τέλος του τούνελ, αλλά πρώτον, πού το βλέπει και δεύτερον, καλά θα κάνει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πόσο πολύ θα αργήσουν να το δουν».
Τα πράγματα είναι δύσκολα και όπως θα έλεγε κάποιος φλεγματικός Βρετανός, «θα χειροτερέψουν πολύ πριν βελτιωθούν». Το κακό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων υπουργών αλλά και της κοινής γνώμης, δεν έχει ιδέα για το πού πραγματικά βρίσκεται η χώρα. Και γι’ αυτό το επικείμενο σοκ θα είναι απρόσμενο και άρα καταλυτικό για το τι θα ακολουθήσει.

Tου Αλεξη Παπαχελα- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» παραπέμπουν τον Καντάφι




Αυστηρές κυρώσεις στη Λιβύη επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παραπέμποντας, παράλληλα, τον Μουαμάρ Καντάφι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τις δολοφονίες αμάχων, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Με ομόφωνο ψήφισμά τους, που εκδόθηκε σήμερα τα ξημερώματα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου επιβάλλουν αυστηρό εμπάργκο όπλων, «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον Λίβυο ηγέτη.

Οι απαγορεύσεις αυτές, αλλά και οι οικονομικές κυρώσεις, επιβάλλονται -εκτός από τον Καντάφι- και σε μέλη της οικογένειάς του, περιλαμβανομένου του γιου του, Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, καθώς επίσης και σε στελέχη του στενού του περιβάλλοντος και της κυβέρνησής του.

Το ψήφισμα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε ομόφωνα (15-0) υπέρ της απόφασης, η οποία επικαλείται το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του Ο.Η.Ε., που επιτρέπει την χρήση βίας για την επιβολή των κυρώσεων.

Έχει, δε, χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών και την χρήση στρατιωτικής ισχύος στο Ιράκ και στη Σομαλία.

Η παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις «εκτεταμένες και συστηματικές» επιθέσεις εναντίον αμάχων, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας αποκαλεί «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», προκάλεσε διενέξεις κατά την συνεδρίαση, με την Κίνα και άλλες χώρες-μέλη να εκφράζουν επιφυλάξεις, γεγονός που καθυστέρησε την διαδικασία.

Τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός και στο κείμενο συμπεριελήφθη η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά παραλείφθηκε η φράση ότι «η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα».
Πηγή ΤΑ ΝΕΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανάσα για τα νησιά Ερχεται το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια


Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται πλέον το σχέδιο νόμου για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα μας, το οποίο και θα έλθει σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο.
Έπειτα από πολλά χρόνια καθυστέρησης στη διαμόρφωση του κατάλληλου νομικού πλαισίου, που οδήγησε επενδυτές σε απίστευτη ταλαιπωρία και οικονομική εξόντωση, το υπουργείο Υποδομών εκπόνησε το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, ενσωματώνοντας απόψεις που συγκεντρώθηκαν από τη δημόσια διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει την ίδρυση υδατοδρομίων από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, αλλά και από μεικτά σχήματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, με την πλέον κρίσιμη, αυτή της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να περνάει πλέον από την Καλλικρατική περιφέρεια. Κεντρικός φορέας διεκπεραίωσης θα είναι η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών.
Μέσα από την δημιουργία υδατοδρομίων, στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι η προώθηση του τουρισμού και η τοπική ανάπτυξη πρωτίστως του «πονεμένου» νησιωτικού χώρου, αλλά και η παροχή εναλλακτικής μεταξύ πλοίου και αεροπλάνου στους επιβάτες.
Οι χώροι δημιουργίας υδατοδρομίων θα είναι πλησίον ή εντός λιμένων και οι απαιτούμενες επενδύσεις θα είναι μικρού οικονομικού μεγέθους, δηλαδή, δεν θα απαιτείται η συγκέντρωση μεγάλων κεφαλαίων, όπως στις «βαριές» υποδομές.
Όπως πληροφορείται το ΒΗΜΑοnline, έχει καταγραφεί σημαντικό ενδιαφέρον για τα υδατοδρόμια από τους φορείς του τουρισμού και του νησιωτικού χώρου, ενώ ισχυρά ονόματα της αγοράς έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για συμμετοχή στο εγχείρημα.
Πέρα από τα υδατοδρόμια, το νομοσχέδιο θα εισαγάγει και την έννοια των υδάτινων πεδίων, δηλαδή εκείνων των θαλάσσιων περιοχών, στις οποίες θα μπορεί να γίνεται περιστασιακή χρήση υδροπλάνων για προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση για μη τακτικές πτήσεις, όπως αυτές της γενικής αεροπορίας ή των αεροταξί. Από την εν λόγω ρύθμιση εξαιρείται κάθε προστατευόμενη περιοχή υπό οποιοδήποτε καθεστώς (Natura κτλ).
Απώτερος στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι μετά την εφαρμογή του νόμου να εισέλθουν τα υδροπλάνα στην μεταφορική δραστηριότητα, όπου θα μπορούν να αξιοποιηθούν αντί πλοίων ή αεροπλάνων στην άγονη γραμμή ή στις διανησιωτικές συνδέσεις, ενώ θα δύνανται να καταστούν χρήσιμα και σε παραλίμνιες περιοχές, όπως τα Ιωάννινα ή η Καστοριά υπέρ του τουρισμού.
Η χρήση υδροπλάνων αποτελούσε τον κανόνα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Μάλιστα, το Βασιλικό Διάταγμα της ίδιας εποχής για το υδατοδρόμιο του Παλαιού Φαλήρου τελεί ακόμη εν ισχύ!
Δύσκολη η συνέχειαΕνδεικτική της υπάρχουσας κατάστασης είναι η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι Air Sea Lines και η Argo Airways, δηλαδή οι δύο αεροπορικές εταιρίες που είχαν αποφασίσει να δραστηριοποιηθούν με υδροπλάνα στη χώρα μας και τελικώς ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υδροπλάνα – πλην ενός που βρίσκεται σε μουσείο - παρά μόνο τρία υπερελαφρά αμφίβια, εκ των οποίων πετούν τα δύο, καλύπτοντας ανάγκες αναψυχής και αθλητισμού.
Η εμπορική χρήση υδροπλάνων θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή δραστηριότητα, καθώς δεν υπάρχουν πληρώματα στην Ελλάδα, ενώ οι χειριστές είναι ελάχιστοι. Έτσι, η μετάκληση πεπειραμένων πιλότων από το εξωτερικό καθίσταται μονόδρομος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος των απολαβών τους. Επίσης, ως δραστηριότητα είναι ακριβή, λόγω της ανάγκης διαρκούς συντήρησης που προκαλείται από την τριβή του υδροπλάνου με το αλάτι της θάλασσας.


Πηγή το Βημα
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο ξεσηκωμός των Τουαρέγκ σαρώνει τη Λιβύη





«Αυτό που έγινε στην Αίγυπτο και στην Τυνησία αποκλείεται να αγγίξει τη Λιβύη. Ναι, ο Καντάφι είναι τρελός, αλλά έχει στο τσεπάκι τις μεγάλες φυλές, που τον διατηρούν στην εξουσία 42 χρόνια τώρα. Πληρώνει αδρά τους φυλάρχους» έλεγε με κάθε σοβαρότητα πριν από μόλις δύο εβδομάδες μεγαλοστέλεχος δυτικής πετρελαϊκήςεταιρείας σε αμερικανό δημοσιογράφο. Επεσε έξω: ως και οι Τουαρέγκ, οι σκληροτράχηλοι νομάδες πολεμιστές της Σαχάρας, ξεσηκώθηκαν, μαζί με μια πανσπερμία τοπικών φυλών που ρίχτηκε σε έναν λυσσασμένο πόλεμο για το πετρέλαιο, την εξουσία και- πρωτόγνωρη λέξη- την ελευθερία.

Η σπίθα που άναψε από τους φυλάρχους της πλούσιας σε πετρέλαιο Ανατολικής Λιβύης έγινε πυρκαγιά που σάρωσε το πολύπλοκο φυλετικό παζλ της χώρας, με προσάναμμα την απόφαση του «Αδελφού Ηγέτη» Μοαμάρ Καντάφι να μην παραιτηθεί αλλά να πεθάνει σαν «βεδουίνος πολεμιστής». Η άβυσσος του εμφυλίου πολέμου είναι ανοιχτή. Και είναι κοινό μυστικό, ανεξάρτητα από την τύχη του δικτάτορα, ότι από τη στάση των φυλάρχων-πολεμάρχων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν εξεγερθεί και έχουν αναλάβει τον έλεγχο των παραδοσιακών τους εδαφών, θα εξαρτηθεί το μέλλον όχι μόνο του καθεστώτος, αλλά και της Λιβύης ως κρατικής οντότητας και βασικού προμηθευτή καυσίμων της Ευρώπης. Ο Καντάφι επιβίωσε επί δεκαετίες χειραγωγώντας αριστοτεχνικά τις βαθύτατες ιστορικές αντιπαλότητες των 140 φυλών της Λιβύης. Ενός κράτους-μωσαϊκού, τα σύνορα και η πληθυσμιακή σύνθεση του οποίου καθορίστηκαν πάνω στον χάρτη, με τον χάρακα, από τους αποικιοκράτες.

Αν και στην αρχή της επανάστασης αυτός και οι άλλοι «Ελεύθεροι Αξιωματικοί» του ορκίστηκαν να καταστείλουν την παραδοσιακή ισχύ των φυλάρχων, σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν στην εξουσία ήταν η συστηματική εξαγορά με χρήματα και θέσεις εξουσίας των ισχυρότερων φυλών.

Ετσι, πέρα από την «αξιοποίηση» στον κρατικό μηχανισμό σύσσωμης της δικής του μικρής φυλής, της Καντάφα- που από νομάδες γιδοβοσκοί και καμηλιέρηδες βρέθηκαν μέσα σε δύο γενιές να διαχειρίζονται πετρελαϊκά έσοδα δισεκατομμυρίων -, ο συνταγματάρχης προχώρησε σε μια «συμμαχία με τον Διάβολο». Δηλαδή με τις ανώτερες κάστες των πολυπληθών φυλών Ουαρφάλα (πάνω από 1 εκατομμύριο) και Μαγκάρα, εδραιώνοντας την εξουσία του. Αλλες, μικρότερες φυλές, τα πατρογονικά χώματα των οποίων βρίσκονταν δυστυχώς γι΄ αυτούς πάνω από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στα ανατολικά, βρέθηκαν επί Καντάφι εκτός νυμφώνος.

Το διαίρει και βασίλευε όμως δεν λειτουργεί πια. Σε αντίθεση με την Τυνησία και την Αίγυπτο, δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ικανές να εγγυηθούν μια «ομαλή μετάβαση», όπως κόμματα, εργατικά συνδικάτα ή πάσης φύσεως οργανώσεις πολιτών.

Ολα αυτά βέβαια δημιουργούν τον κίνδυνο για ένα τεράστιο κενό εξουσίας. Ελλείψει μιας «ενωτικής» προσωπικότητας ή ομάδας που να μπορεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, είναι πολύ πιθανό να δούμε διάφορους φυλάρχους να επιχειρούν να αναλάβουν με τα όπλα τον έλεγχο στις περιοχές τους, επιχειρώντας να μετατρέψουν τη Λιβύη σε Σομαλία.

Ηδη ορισμένες φυλές απειλούν ότι θα διακόψουν τη ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τις περιοχές τους. Συμμορίες ενόπλων κακοποιών που υπακούουν μόνο σε τοπικούς πολεμάρχους στήνουν μπλόκα σε κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους και «ξαλαφρώνουν» τους δύσμοιρους πρόσφυγες και τους ξένους εργάτες που εγκαταλείπουν όπως όπως τη Λιβύη.

Και στον Βορρά, στην άλλη «όχθη» της Μεσογείου, η Γηραιά Ηπειρος τρέμει στην ιδέα των συνεπειών μιας παραδομένης στο χάος Λιβύης, τόσο για τον ανεφοδιασμό με πετρέλαιο όσο και για τα ανθρώπινα ποτάμια των παράνομων μεταναστών. Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης βρίσκονται ουσιαστικά υπό διάλυση. Πιλότοι αυτομολούν, ολόκληρες μονάδες ενώνονται με τους διαδηλωτές παραδίδοντας τα όπλα τους, ενώ βασικές υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις) είτε δεν λειτουργούν είτε έχουν υποστεί ήδη μεγάλες καταστροφές. Λαμπρό πεδίο μελλοντικής επιχειρηματικής δόξας για τις δυτικές εταιρείες, θα σπεύσουν να πουν οι κυνικοί. Υπό έναν όρο: η χώρα να μη διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη (το 1954, μετά την ιταλική, πρώτα, και την αγγλογαλλική, κατόπιν, αποικιακή κατοχή) μέσα στη δίνη των φυλετικών συγκρούσεων.
Ο ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ «ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΠΕΠΛΟΥ» ΟΠΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΕΤΑΙ

Ερημος Σαχάρα: λημέρι από άμμο
Οι βερβερικής καταγωγής Τουαρέγκ, γνωστοί και ως «λαός του μπλε πέπλου» ή «γαλάζιοι άνθρωποι» από τα χαρακτηριστικά μπλε υφάσματα με τα οποία προστατεύουν τα πρόσωπά τους από την άμμο της ερήμου,αριθμούν περίπου έξι εκατομμύρια και απλώνονται σε ολόκληρη την έκταση της Σαχάρας.
Αδάμαστοι πολεμιστές χωρίς πατρίδα
Οι Τουαρέγκ πολέμησαν για δεκαετίες τους Γάλλους,αλλά τελικά είδαν τα εδάφη τους να διαμοιράζονται μεταξύ των νέων κρατών της περιοχής.Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη στη Δυτική Σαχάρα (Μάλι),όπου η τελευταία ένοπλη εξέγερση έληξε μόλις το 2009.
Χθες ήταν υπέρ...
Χιλιάδες γαλλόφωνοι αντάρτες Τουαρέγκ από το Τσαντ,το Μάλι και τον Νίγηρα,μέλη απελευθερωτικών κινημάτων που είχαν υποστηριχθεί παλαιότερα από τον Καντάφι, κατέφυγαν στη Λιβύη και σήμερα δρουν ως αιμοσταγείς μισθοφόροι στις «επαναστατικές πολιτοφυλακές» του.
...σήμερα στρέφονται κατά του Καντάφι
Ωστόσο η ηγεσία της θρυλικής φυλής επισήμως ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην επανάσταση κατά του Καντάφι την περασμένη Κυριακή.

Πολλοί εξεγέρθηκαν απελευθερώνοντας την πόλη Γκαντ, στα νοτιοδυτικά της Λιβύης,κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.
Φύλαρχοι απειλούν τα... ρεζερβουάρ μας
Μακράν η ισχυρότερη πολιτικά φυλή της Λιβύης είναι η Ουαρφάλα,η οποία αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη.Ωστόσο η φυλή με το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» σήμερα είναι η Αλ Ζουάγια,η οποία ζει στην πλούσια σε πετρέλαιο Ανατολή και ήδη απείλησε να διακόψει τη ροή προς την Ευρώπη.
«Ο ιός της ελευθερίας χτυπά το Ιράν και την Αλ Κάιντα»
«Επί σκοπόν!». Πολεμιστής Τουαρέγκ φορώντας το χαρακτηριστικό μπλέ τουρμπάνι της φυλής του
«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να φοβηθούν τη δημοκρατία στον αραβικό κόσμο» λέει στο «Βήμα» ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιρβάιν της Καλιφόρνιας,καθώς και ακτιβιστής και διάσημος κιθαρίστας της ροκ Μαρκ Λεβίν.O Λεβίν ταξίδεψε 15 χρόνια στον αραβικό κόσμο,από το Αφγανιστάν ως το Μαρόκο.Βιβλία του όπως το «Ηeavy Μetal Ιslam» και το τελευταίο του «Η Αδύνατη Ειρήνη» τον ξεχωρίζουν από άλλες,πιο συμβατικές,ακαδημαϊκές φωνές.

- Οι ισλαμιστές βγαίνουν κερδισμένοι ή χαμένοι από την «αραβική άνοιξη»;

«Νομίζω χαμένοι.Τόσο το Ιράν όσο και η Αλ Κάιντα φάνηκαν να αιφνιδιάζονται από την έκρηξη των δημοκρατικών κινημάτων,αυτού του μαζικού μη βίαιου “τζιχάντ” που κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες ό,τι εκείνοι απέτυχαν σε τόσες δεκαετίες σύγκρουσης και αίματος.Ειδικά για το Ιράν,η ρητορική υποστήριξη της αιγυπτιακής επανάστασης,τη στιγμή που καταπνίγει συστηματικά τους δικούς του δημοκράτες,το καθιστά αναξιόπιστο σαν αντίβαρο στη δυτική επιρροή στην περιοχή».

- Πώς κρίνετε την αντιμετώπιση των «επαναστάσεων του γιασεμιού» από τις ΗΠΑ;
Ο συγγραφέας του «Ηeavy Μetal Ιslam» αμερικανός πανεπιστημιακός Μαρκ Λεβίν
«Προσωπικά προτιμώ τη φράση “ιός της ελευθερίας”,την οποία μου είπε πριν από λίγες ημέρες ένας ταξιτζής στο Κάιρο.Ο Μπαράκ Ομπάμα καθυστέρησε για ημέρες να υποστηρίξει ανοιχτά τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν.Ο λόγος είναι προφανής: οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα και στρατηγικά συμφέροντα,όπως η συμμαχία με το Ισραήλ και η παρουσία του 5ου Στόλου,ο οποίος προβάλλει την αμερικανική ισχύ εις βάρος του Ιράν».

- Στη Λιβύη όμως δεν συνέβη αυτό. «Οχι,διότι εκεί οι πετρελαϊκές μας εταιρείες δεν έχουν ιδιαίτερη παρουσία,συνεπώς οι διατυπώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την αιματοχυσία αμάχων ήταν αιχμηρότερες.Αλλά η Ευρώπη υποβάθμιζε τη ρητορική της επίθεση- ειδικά,η πρώην αποικιοκρατική η Ιταλία».

- Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα για την Αμερική;

«Είναι αν θεωρεί σημαντικότερο για την ασφάλειά της το να διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Μέση Ανατολή ή να υποστηρίξει τον εκδημοκρατισμό ολόκληρης της περιοχής.Εγώ ψηφίζω το δεύτερο,αλλά δεν είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ...». 



Πηγή το βημα


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=386700&dt=27/02/2011#ixzz1F9JA8uGh
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Tζαμί στην Αθήνα: Ναί ή Οχι



ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ φοβούνται οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον φιλόσοφο και θεολόγο Ταρίκ Ραμαντάν, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που αλλάζουν το τοπίο στον μουσουλμανικό κόσμο: τους ισλαμιστές και ένα νέο κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη. Αιγύπτιος γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελβετία ο ίδιος, θεωρεί ότι οι λαοί της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής «μας δείχνουν ότι ποθούν τις ίδιες ακριβώς αξίες μ΄ εμάς τους κατοίκους της Ευρώπης:δημοκρατία και ελευθερία». O Ραμαντάν μάς μίλησε τηλεφωνικά από την Οξφόρδη, όπου διδάσκει στο ομώνυμο πανεπιστήμιο, εν όψει της αυριανής άφιξής του στην Αθήνα.

Eίναι ο εγγονός του ιδρυτή της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» στην Αίγυπτο, αλλά ο ίδιος δεν ανήκει σ΄ αυτήν. Αντιθέτως, την επικρίνει έντονα. «Εχω επιφυλάξεις για την ιδεολογία της “Μουσουλμανικής Αδελφότητας”. Γι΄ αυτό δεν υπήρξα ποτέ μέλος της» λέει. «Οταν την ίδρυσε ο παππούς μου ήταν 22 ετών και πέθανε στα 42. Η σημερινή ηγεσία του κινήματος είναι μεγάλης ηλικίας.Αν ζούσε ο παππούς μου,θα προτιμούσε να πάρουν πάλι τα ηνία οι νέοι».
Επικρίνει και τον «απλοϊκό» τρόπο με τον οποίο η Δύση αντιμετωπίζει Αραβες και μουσουλμάνους, πεπεισμένη ότι μόλις πέσουν οι δικτάτορες θα έρθουν οι ισλαμιστές. «Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Στην Αίγυπτο μουσουλμάνοι, κόπτες, αριστεροί, άθεοι ξεσηκώθηκαν όλοι μαζί εναντίον του καθεστώτος. Το ίδιο συμβαίνει στη Λιβύη.Αυτές δεν είναιισλαμιστικές επαναστάσεις,αλλά μαζικές εξεγέρσεις από απλούς ανθρώπους που ζητούν ειρηνικά την αποχώρηση των καθεστώτων». Ο Ραμαντάν, που θεωρεί εαυτόν Ευρωπαίο, συμβουλεύει τους Δυτικούς, αντί να κραδαίνουν για άλλη μία φορά το φόβητρο του ισλαμισμού, να ακούσουν τους λαούς αυτούς.

Πιστεύει άλλωστε ότι για πρώτη φορά οι επιπτώσεις των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι πολύ θετικές για την Ευρώπη. «Αντί να ακούμε τη Μέρκελ, τον Κάμερονκαι τον Σαρκοζί να μας λένε ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει αποτύχει ή όσους εκπροσωπούν την έκρηξη του νεολαϊκισμού και νεορατσισμού στην Ελλάδα, ας ακούσουμε τους μουσουλμάνους που μας λένε ότι θέλουν τις ίδιες αξίες μ΄ εμάς».
Ιδιες αξίες; Και τι γίνεται με τη γυναικεία περιτομή; «Η γυναικεία περιτομή δεν είναι αμιγώς ισλαμική.Την πραγματοποιούν κόπτες στην Αίγυπτο,ανιμιστές στην Αφρική.Ως μουσουλμάνος, είμαι αντίθετος». Πριν από μερικά χρόνια ο Σαρκοζί κατηγόρησε τον Ραμαντάν ότι υπερασπίζεται τον λιθοβολισμό των μοιχαλίδων.

«Στην κλασική ισλαμική παράδοση άνδρες και γυναίκες τιμωρούνται με λιθοβολισμό, ενώ στη χριστιανική μόνο γυναίκες.Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό αλλά αν θέλουμε να συνεχίσει να εφαρμόζεται. Πρέπει να τον σταματήσουμε και να ανοίξουμε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για το τι είναι η σαρία (σ.σ.: ο ισλαμικός θρησκευτικός νόμος) ».

Καλή η θεωρία, αλλά τι απαντάμε στον ευρωπαίο γονιό που δεν θέλει οι συμμαθήτριες του παιδιού του να φορούν μαντίλα στα μαλλιά; «Και εγώ είμαι εναντίον της μπούρκας,αλλά δεν θα απαγορεύσω να κυκλοφορούν στον δρόμο όσες τη φορούν επειδή δεν θέλω να τη βλέπω.Και τι θα γίνει ξαφνικά αν ένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να συγχρωτίζεται με μαύρους;» λέει.

«Εν τέλει πρέπει να αναρωτηθούμε ποιο Ισλάμ θέλουμε στην Ευρώπη. Θέλουμε ένα αόρατο Ισλάμ, εννοώντας ότι οι μόνοι καλοί μουσουλμάνοι είναι οι αόρατοι μουσουλμάνοι;».

Ο αιγυπτιακής καταγωγής Ταρίκ Ραμαντάν, καθηγητής Σύγχρονων Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια στη Γενεύη, όπου ο Νάσερ είχε εξορίσει τον πατέρα του, κορυφαίο μέλος της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Η μητέρα του ήταν η πρωτότοκη κόρη του Χασάν αλ Μπάνα που ίδρυσε την οργάνωση στην Αίγυπτο το 1928. Ο Ραμαντάν σπούδασε στην Ελβετία και σήμερα ζει μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας. Γράφει και μιλάει δημοσίως για τις αρχές του Ισλάμ και τη θέση των μουσουλμάνων στη Δύση, ξεσηκώνοντας συχνά αντιδράσεις. Θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα: ενώ πολλοί πιστεύουν ότι εκπροσωπεί το μετριοπαθές Ισλάμ, άλλοι τον κατηγορούν ότι υποστηρίζει υπογείως την τρομοκρατία, το τζιχάντ και τον αντισημιτισμό.
«Εγώ δίγλωσσος; Μήπως εσείς έχετε δύο αφτιά;»
Ο 48χρονος Ραμαντάν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για διγλωσσία,ότι άλλα λέει δημοσίως στους Δυτικούς και άλλα ιδιωτικώς στους μουσουλμάνους . «Οταν δεν έχουν επιχειρήματα για να αντικρούσουν όσα λέω,βάζουν εμένα στο στόχαστρο.Σε όσους υποστηρίζουν ότι έχω δύο γλώσσες απαντώ: μήπως εσείς έχετε δύο αφτιά;δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά;». Συχνά στο επίκεντρο ιδεολογικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων,του έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε έξι μουσουλμανικές χώρες: Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο (για 15 χρόνια),Τυνησία,Λιβύη,Συρία και Αλγερία «επειδή κατακρίνω τις δικτατορίες τους». Αλλά και οι ΗΠΑ δεν του έδιναν βίζα επί έξι χρόνια. «Ηταν τιμή για μένα που μου απαγόρευσε την είσοδο η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους» λέει. 

Πηγή το βημα
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...