Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Διαδικτυακή εκστρατεία για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Η εθελοντική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Hellenic Electronic Center" ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, με αίτημα την αποπληρωμή των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, όπως προκύπτουν από το κατοχικό δάνειο και τις θηριωδίες που διαπράχθησαν κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η συλλογή των υπογραφών γίνεται μέσω της ιστοσελίδαςgreece.org/blogs/wwii.
"Θα εκτιμήσουμε την υπογραφή σας στο αίτημα μας που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις", σημειώνουν, καλώντας τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να υπογράψουν το αίτημα.
Η ιστοσελίδα κάνει αναφορά στις πιο "μελανές" σελίδες της περιόδου εκείνης, παρουσιάζει βίντεο από τα απομεινάρια των πιο σκληρών μαχών και αναδημοσιεύει άρθρα, μεταξύ άλλων και γερμανικών εφημερίδων, που τάσσονται υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων.
Σε άλλο σημείο, γίνεται μία αναδρομή σε όσα συνέβησαν κατά τον πόλεμο.
Ακολουθεί το κείμενο:
"Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.
Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, 'Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους'.
Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987 και το 1995.
Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενωποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.
Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011).
Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο 'ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους'. Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 90 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών".
Financial Times: Να πληρώσει τις αποζημιώσεις η Γερμανία
"Αντί να καταδικάζουν τους νωθρούς Νότιους, οι Γερμανοί θα έπρεπε να μοιραστούν τα λάφυρά τους. Θα έπρεπε να τους αποζημιώσει", αναφέρει σημερινό άρθρο των Financial Times.
Η εφημερίδα σημειώνει, ότι η Γερμανία αντλεί μυριάδες οφέλη από την Νομισματική Ένωση, "γι' αυτό θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα για να τη σώσει".
Ο συντάκτης του άρθρου καλεί τη Γερμανία να αποφασίσει, πόσα θα πληρώσει, για να σώσει την Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως λόγω του κοινού νομίσματος, οι γερμανικές εξαγωγές γνώρισαν ιλιγγιώδη άνοδο που αγγίζει το 18%, ενώ εάν η Γερμανία δεν ήταν στο ευρώ, η αύξηση αυτή δεν θα άγγιζε ούτε το 10%.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οπου φύγει – φύγει οι Ελληνες γιατροί

Ελληνες γιατροί στον δρόμο της ξενιτιάς. Όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί οι οποίοι αναζητούν εργασία εγκαταλείπουν την πατρίδα και ψάχνουν εργασία σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών. Τα στατιστικά στοιχεία είναι ενδεικτικά αφού μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των γιατρών που έφυγε από τη χώρα αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο στην αλλοδαπή. Συγκεκριμένα, το 2008 έφυγαν εκτός Ελλάδας 758 γιατροί και άλλοι τόσοι περίπου (751) το έτος 2009. Το 2010 ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 1.047 γιατρούς, ενώ η αυξητική τάση συνεχίζεται αμείωτη και το τρέχον έτος. Μέχρι και τον Αύγουστο είχαν φύγει 940 γιατροί.


Βασίλης Αρζόγλου: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κίνητρα



Ο κ. Βασίλης Αρζόγλου νευροχειρουργός στην Πανεπιστημιακή κλινική Vale and Cardiff- Νοσοκομείο Heath και Llandough πήρε την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα και να εργαστεί στο εξωτερικό λίγο πριν τελειώσει την ειδικότητά του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Βρέθηκε στην Ιταλία, από εκεί στο Λονδίνο και τώρα στο Cardiff της Ουαλίας. «Έχω οικογένεια στη Βέροια. Είμαι πατέρας δύο μικρών παιδιών και υπάρχουν πάγια έξοδα τα οποία δεν μπορώ να καλύψω στην Ελλάδα. Με εργασία 40 ωρών την εβδομάδα χωρίς εφημερίες και υπηρεσίες νύχτας ο μισθός μου φτάνει στα 2700 ευρώ ενώ οποιαδήποτε υπερωριακή εργασία πληρώνεται επιπλέον. Δεν ξέρω αν είναι τα κίνητρα στο εξωτερικό που μας ωθούν να φύγουμε ή η απουσία κινήτρων στην Ελλάδα. Το επιστημονικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλό αλλά δεν υπάρχει προγραμματισμός και επικρατεί αβεβαιότητα. Όταν φτάσεις 35-36 για να τελειώσεις την ειδικότητα σου και έχεις οικογένεια, δεν μπορείς να σκέφτεσαι αν θα έχεις θέση για τους επόμενους μήνες. Στην Αγγλία υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και ταχύτατη αναγνώριση των ικανοτήτων του κάθε ιατρού. Όσο για την αντιμετώπιση από του συναδέλφους είναι άψογη. Μη ξεχνάτε ότι η Αγγλία είναι εκτός Ευρωζώνης και ότι οι ίδιοι κατάλαβαν καλά την κρίση με τη ξαφνική πτώση της λίρας έναντι του ευρώ πριν κάποια χρόνια. Χιλιάδες άτομα απολύθηκαν ξαφνικά και επομένως πιστεύω ότι ξέρουν και οι ίδιοι κάτι από κρίση», αναφέρει στο «protothema.gr» ο κ. Αρζόγλου.


Σοφία Μολυβδά: Ακατάλληλες οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα



Η κυρία Σοφία Μολυβδά είναι 31 ετών και εργάζεται εδώ και 1,5 χρόνο στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Wales. Θεωρεί ότι οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα είναι οι πλέον ακατάλληλες για να επιστρέψει. Όπως αναφέρει στο «protothema.gr», «εγώ δεν έχω κάνει ειδικότητα και φυσικά δεν πρόκειται να την κάνω στην Ελλάδα διότι τα εμπόδια είναι πολλά. Ο χρόνος αναμονής, οι θέσεις που ανοίγουνε και γενικότερα όλο το σύστημα. Εγώ εδώ βρίσκομαι στο χαμηλότερο σκαλοπάτι του ιατρικού συστήματος και ο μισθός μου – δηλαδή ο βασικός- είναι πολύ υψηλότερος από της μητέρας μου που είναι διευθύντρια κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας δηλαδή στην ανώτερη βαθμίδα. Αυτό και μόνο αναδεικνύει πιστεύω τις τεράστιες διαφορές. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα μπορεί πια να δεχτεί τα παιδιά της, τους νέους επιστήμονες», λέει η κυρία Μολυβδά.


Παντελής Σταυρινού: Το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί


Ο κ. Παντελής Σταυρινού είναι ειδικός Νευροχειρουργός στην Πανεπιστημιακή Κλινική Κολωνίας στη Γερμανία. «Οι λόγοι που αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό ήταν καθαρά ακαδημαϊκοί. Έτυχε η κρίση -ή τουλάχιστον ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπός της- να γιγαντώνεται τώρα. Από αυτήν την άποψη χαίρομαι που έχω ήδη φύγει. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική. Το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί, οι συνάδελφοι γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες για μισθούς οι οποίοι πολύ χαμηλότεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η συζήτηση είναι τεράστια, αλλά νομίζω ότι έτσι όπως είναι σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας, δε σέβεται ούτε την αξιοπρέπεια του γιατρού ούτε του ασθενούς. Υπάρχουν σαφώς αξιόλογοι γιατροί. Πολλοί μάλιστα. Δυστυχώς όμως συχνά καταδικάζονται σε δονκιχωτισμό ή σε αλλοτρίωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φύγει κάποιος στο εξωτερικό. Πρώτα απ' όλα οικονομικά. Δεν μπορείς να κοστολογείς την εργασία ενός π. χ επιμελητή νευροχειρουργικής 1500 ευρώ το μήνα». 
 
Νικόλαος Γερμάνης: Οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι περιορισμένες

Ο κ. Νικόλαος Γερμάνης είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός και εργάζεται εδώ κι ένα χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cardiff. Όπως αναφέρει στο «protothema.gr», «Σίγουρα θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα κάποια στιγμή, σκέφτομαι όμως ότι αυτή ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για αναζήτηση και εύρεση εργασίας. Στην Μεγάλη Βρετανία οι ετήσιες απολαβές των ιατρών καθορίζονται από την θέση και τις ώρες εργασίας όπως αυτές περιγράφονται στο συμβόλαιό τους καθώς και από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να συγκρίνει κανείς και το κόστος ζωής των δύο χωρών. Στην Ελλάδα συναντά κανείς την έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων και λόγων για να παραμείνει, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης, δυστυχώς, είναι πολύ περιορισμένες».
 
Βασίλης Σαράφης: Ο μισθός του γιατρού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος


Ο Λαρισαίος κ. Βασίλης Σαράφης, γυναικολόγος μαιευτήρας στο St Georges Hospital του Λονδίνου, πήρε την απόφαση να «μεταναστεύσει» στο εξωτερικό από τότε που σπούδαζε ακόμη στην ιατρική. Στάθηκε μάλιστα τυχερός αφού κατάφερε να πάρει υποτροφία από το ΑΠΘ για το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ για το τελευταίο εξάμηνο της Χειρουργικής. Όπως δηλώνει στο «protothema.gr» «νομίζω ότι αυτός ήταν ένας καθαριστικός παράγοντας για να φύγω από την Ελλάδα. Σήμερα θα ήθελα να επιστρέψω αλλά σκέφτομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρω τις συνθήκες εργασίας και τις ευκαιρίες για έρευνα που έχω εδώ τώρα. Εξάλλου οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες. Σημαντικός παράγοντας είναι και το οικονομικό αφού εδώ ο μισθός του γιατρού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από την Ελλάδα». 






protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Αγόρασε σπίτι στην Ελλάδα με ένα γλειφιτζούρι"


Η Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελεί φορολογικό παράδεισο για πολλούς που προφανώς δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν στη χώρα τους.
Έτσι μετά το Δανό ακροδεξιό ευρωβουλευτή που ζητούσε την Κω ως υποθήκηγια τη νέα δανειακή σύμβαση και ως εγγύηση, προκειμένου να διασφαλίσει η χώρα του ότι θα τους επιστραφεί το δανεικό χρηματικό ποσό, τώρα έχουμε και την πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας Πία Κγερσγκαάρντ, την οποία πολλά δημοσιεύματα της χώρας κατηγορούν ως το "νούμερο ένα" φοροδιαφυγά... με θέα τη Σαντορίνη.
 
Η Πία Κγερσγκαάρντ κατηγορείται από τον Τύπο της Δανίας ότι αγόρασε προ δεκαετίας εξοχικό σπίτι στη Σαντορίνη έναντι ευτελούς χρηματικού ποσού, αποδεικνύοντας ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο, αλλά δυστυχώς, τις περισσότερες φορές....προσφέρεται η δραστηριότητα εντός ελληνικών συνόρων.
Η κ. Κγερσγκαάρντ είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του "Λαϊκού Κόμματος της Δανίας" (DFP) και εδώ και μέρες βρίσκεται στο στόχαστρο του Τύπου.
Στη Δανία το φαινόμενο της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σπάνιο, συνεπώς ο Τύπος της χώρας έδωσε μεγάλη έμφαση στην υπόθεση με αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα και εκτενή ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ekstra Bladet, στην περιοχή που θεωρείται μία από τις ακριβότερες στην Ελλάδα και από τις ακριβότερες του κόσμου, η κ. Κγερσγκαάρντ διαθέτει εξοχικό το οποίο αγόρασε έναντι περίπου 20.000 ευρώ, ενώ κατέβαλε φόρο μόλις 1.404 ευρώ.
 
Πρόκειται για ένα οικόπεδο 81,5 τ.μ. και ένα σπίτι 31,64 τ.μ.
Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Δανίας, η Ekstra Bladet, έστειλε ρεπόρτερ στη Σαντορίνη και εξασφάλισε τη Συμβολαιογραφική Πράξη με ημερομηνία το 2002. Η συνολική τιμή αγοράς του ακινήτου, όπως αναγράφεται στην πράξη, έχει οριστεί σε 19.484 ευρώ.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζει ότι η Κγερσγκαάρντ κατέβαλε σε μετρητά το τίμημα της αγοράς, μέσω μεσάζοντος, ενώ η πράξη της αγοραπωλησίας έγινε έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο, και κατόπιν επιβεβαιώθηκε προφορικά ενώπιον της συμβολαιογράφου.
Στο ρεπορτάζ της Ekstra Bladet σημειώνεται, ότι η Δανέζα πολιτικός δεν είχε δηλώσει ποτέ στη χώρα της ότι το σπίτι χρειάστηκε ανακαίνιση.
Η εφημερίδα επικαλείται κτηματομεσίτες της περιοχής που τονίζουν πως ακόμα και αν το σπίτι βρισκόταν σε κακή κατάσταση, η τιμή του ήταν αδικαιολόγητα χαμηλή. Προσθέτουν δε ότι η τιμή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη.
Η έκπληξη μάλιστα της εφημερίδας είναι τέτοια που ως τίτλο στο θέμα έχει: "Αγόρασε με ένα γλειφιτζούρι παραθεριστικό σπίτι στην Ελλάδα".



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΣΟΚ! Μόλυνση στα νερά της Ν.Θεσσαλίας από ψεκαστικά μηχανήματα


Παρουσία ολικού και εξασθενούςχρωμίου στα υπόγεια νερά σε περιοχές της Νότιας Θεσσαλίας που εντόπισε το ΙΓΜΕ σήμανε συναγερμό στην Βουλή.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος σε ειδική συνεδρίαση της εξέτασε τα πρόσφατα ευρήματα  (περιοχές Αρμενίου, Κιλελέρ, Στεφανοβικείου) μετά την ενημέρωση που είχε από την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μ. Καραβασίλη και τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κ. Παπαβασιλείου.
Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στην Επιτροπή, στην περιοχή έχει ανιχνευθεί ολικό και εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις που ξεπερνούν θεσμοθετημένα ή επιστημονικώς παραδεκτά όρια. Παράλληλα έχουν ανιχνευθεί αυξημένες τιμές νιτρικών καταλοίπων και άλλων μετάλλων. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι στατιστικώς σημαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι η επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων δεν αφορά περιστασιακό ή εποχιακό γεγονός αλλά έχει περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αυξημένες τιμές χρωμίου φαίνεται να οφείλονται στην έκπλυση ψεκαστικών μηχανημάτων και στην απόρριψη παρασκευασμάτων και συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων, ενώ δεν πρέπει να αποκλεισθεί και επιβάρυνση λόγω βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ό Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κώστας Καρτάλης τονίζει ότι «η Επιτροπή λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης ώστε οι αρμόδιοι φορείς (Ειδική Γραμματεία Υδάτων – ΥΠΕΚΑ, αποκεντρωμένη διοίκηση Στερεάς Ελλάδος – Θεσσαλίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας) να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να ενημερώσουν για την πρόοδο των ενεργειών που έχουν ήδη δρομολογήσει. Στη συνεδρίαση προβλέπεται να κληθούν επίσης οι τοπικές αρχές των Δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου».


prionokordela.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σπάνιο στέλεχος του ιού του AIDS εξαπλώνεται στην Αφρική


Ενα πολύ σπάνιο στέλεχος του ιού HIV, του οποίου ελάχιστα κρούσματα είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο σε ασθενείς στο Καμερούν, φαίνεται ότι μεταφέρθηκε και σε άλλες χώρες της κεντρικής Αφρικής, σύμφωνα με Γάλλους γιατρούς.
Υπάρχουν δύο τύποι του ιού που προκαλεί το AIDS: ο HIV 1 που ευθύνεται για την πλειονότητα των μολύνσεων και ο HIV 2 που δεν συναντάται συχνά. Ο HIV 1 χωρίζεται σε τρεις ομάδες: την Μ που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία, καθώς και την Ο και την Ν που είναι σπάνιες. Μια τέταρτη ομάδα, που ονομάστηκε Ρ εντοπίστηκε το 2009 από ομάδα Γάλλων γιατρών σε ασθενή από το Καμερούν.

Μέχρι σήμερα, τα μοναδικά κρούσματα HIV της ομάδας N είχαν καταγραφεί σε ασθενείς που ζούσαν στο Καμερούν. Η ομάδα Ν εντοπίστηκε πρώτη φορά το 1998 στη χώρα αυτή σε μια γυναίκα που είχε νοσήσει με AIDS. Στους περισσότερους από 12.000 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό στο Καμερούν και έχουν εξεταστεί, μόνο 12 περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό της ομάδας Ν εντοπίστηκαν.

Ο καθηγητής Φρανσουά Σιμόν (νοσοκομείο Σεν-Λουί, Παρίσι) και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς του Υιού του Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας στη Ρουέν αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet την περίπτωση ενός 57χρονου άντρα που ζει στη Γαλλία και διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον ιό της ομάδας Ν. Ο ασθενής ,που εισήχθη επειγόντως στο νοσοκομείο Σεν Λουί τον Ιανουάριο, προερχόταν από το Τόγκο.

Εξετάζοντας το ιστορικό της σεξουαλικής ζωής του ασθενούς, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπερασμα πως το πιθανότερο είναι να μολύνθηκε από τις σεξουαλικές επαφές που είχε στο Τόγκο, γεγονός που σημαίνει ότι "ο ιός της ομάδας Ν κυκλοφορεί και εκτός Καμερούν".

Για τους επιστήμονες η περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενούς είναι πολύ σημαντική εξαιτίας των πολύ σοβαρών συμπτωμάτων που παρουσιάζει και της άσχημης κατάστασης του ανοσοποιητικού του. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αρχικά ένας συνδυασμός αντιρετροϊκών φαρμάκων έχει αποτελέσματα, αλλά απαιτείται μακρά ανοσιολογική και ιολογική παρακολούθηση.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλλάζουν τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο μέσω της εισαγωγής των νέων αντικειμενικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αντικειμενικά κριτήρια θα προκύπτουν –μεταξύ άλλων – από τα εξής: χρόνο άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, είδος επαγγελματικής δραστηριότητας, ενοίκιο, τετραγωνικά μέτρα και αντικειμενική αξία της επαγγελματικής στέγης και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούνται.
Με το νέο σύστημα που προωθείται θα καθορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα για το οποίο θα φορολογούνται οι επιχειρηματίες και το οποίο θα συγκρίνεται τόσο με το δηλωθέν εισόδημα όσο και με αυτό που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης.
Ο τελικός φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας θα υπολογίζεται βάσει του μεγαλύτερου εισοδήματος από τα παραπάνω.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή του παραπάνω συστήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επικαλούμενοι και τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσαν το 2009 εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ (που ήταν τότε το αφορολόγητο όριο).


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Economist: "Έχει πράγματι έρθει το απόλυτο τέλος;"


Το ευρώ οδεύει με ταχύτητα προς την κατάρρευση του, εκτιμά ο Economist στο κύριο άρθρο του, και οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει άμεσα να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να την αποτρέψουν.
Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, αλλά οι λύσεις υπάρχουν: ο Economist τάσσεται υπέρ της αποφασιστικής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των προτάσεων για ένα είδος ευρωομόλογου, σε συνδυασμό με αυστηρή πολιτική και μεταρρυθμίσεις στην ευρωπεριφέρεια για τις οποίες "ήδη δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις".
Έχοντας στο εξώφυλλο ένα ευρώ που πέφτει σαν φλεγόμενος μετεωρίτης, ο Economist εκτιμά πως η κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη αυτή του 2008-2009, χρεοκοπίες, καταρρεύσεις τραπεζών, σπάσιμο της Ευρωζώνης στα δύο απειλώντας ακόμα και την ίδια της Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Οι πιθανότητες για μία ασφαλή έξοδο από τη διογκούμενη κρίση μειώνονται με ταχύτητα, επισημαίνει ο Economist.
Μέσα ένα περιβάλλον περιορισμένης ρευστότητας, αντιδημοφιλών μέτρων λιτότητας και πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, το 2012 μπορεί να φέρει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση.
Αυτό θα τροφοδοτήσει ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, λιτότητας και όλο και μεγαλύτερης δυσαρέσκειας.
Μόνο οι τολμηρές πολιτικές μπορούν να βγάλουν την Ευρώπη από αυτόν τον κύκλο, λέει ο Economist, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες "φαίνονται ανίκανοι ή απρόθυμοι να είναι αρκετά τολμηροί" και δεν έχουν ιδέες πώς να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση.
Αν δεν δοθούν λύσεις, "το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε εβδομάδες" αλλά, όπως προειδοποιεί ο Economist, όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο τολμηρές αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι ηγέτες.
Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να παράσχει μία λύση που θα ανακουφίσει άμεσα το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει ο πιστωτής έσχατης ανάγκης ή –αν δεν συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις για αυτό– να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα κυρίως της περιφέρειας, να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να εγκαινιάσει πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης όπως έπραξε η Fed.
Αναγκαίο είναι ακόμη να καθιερώσει ένα είδος ευρωομολόγου όπως αυτό που πρότεινε η Κομισιόν. Η άρνηση της Γερμανίας να δεχτεί και αυτήν την πρόταση, χωρίς αλλαγή στάσης εκ μέρους της, εκτιμά το περιοδικό, θα φέρει σύντομα την καγκελάριο Μέρκελ μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...