Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Μέτρα για τη στήριξη των φτωχών εξήγγειλε η Εκκλησία

Προνοιακά μέτρα για τη στήριξη όσων πλήττονται από τη φτώχεια εξήγγειλε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, κατά την πρώτη για το 2012 συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «στη σύσκεψη με θέμα Δράσεις Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, αποφασίσθηκε να ληφθούν μέτρα σχετικά με την ανάπτυξη κοινωνικών και προνοιακών δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας που πλήττει μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών». 

Αναφέρεται, επίσης, ότι επίκειται συνάντηση συνοδικών αρχιερέων με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμου, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την Εκκλησία και την Πολιτεία, καθώς και το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και τις προνοιακές δομές της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, στη συνάντηση η Εκκλησία αναμένεται να εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της για την οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικογένειας, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις μειώσεις των εσόδων της και τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων.





in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποζημιώσεις μαμούθ σε Ελληνοκυπρίους

Αποζημιώσεις μαμούθ σε 13 Ελληνοκυπρίους που στερήθηκαν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα μετά την τουρκική εισβολή του '74, επιδίκασε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της κύριας απόφασης που εξέδωσε το ΕΔΑΔ στις 2 Νοεμβρίου 2010 για την υπόθεση Λόρδου και άλλων κατά Τουρκίας και με την οποία καταδικάστηκε η Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, οι αποζημιώσεις που οφείλει να καταβάλει η Τουρκία στους 13 Ελληνοκυπρίους, κυμαίνονται από 100.000 ευρώ έως 8.000.000 ευρώ για τον καθένα, για ηθική και υλική βλάβη, ενώ με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται η Τουρκία να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ελληνικό αβγοτάραχο κατατρόπωσε το...χαβιάρι !


Μέσα στους λάτρεις της εθνικής μας γκουρμεδιάς συγκαταλέγεται η βασιλισσα Σοφία της Ισπανίας, ο Γούντι Αλεν,  η Μαντόνα, η οικογένεια Νιάρχου και φυσικά ο Αριστοτέλης Ωνάσης ο οποίος είχε πάντα στην τσέπη του λίγο αβγοτάραχο"

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ

Ο κύριος αβγοτάραχο Ζαφείρης Τρικαλινός αποκαλύπτει όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για το διάσημο προϊον που κερδίζει στα σημεία το χαβιάρι. 


Ο πιο διάσημος σεφ του κόσμου Φεράν Αντριά πλέκει το εγκώμιο του ελληνικού αβγοτάραχου "Τρικαλινός" μέσα από το βιβλίο του. Μάλιστα αναφέρει πως πρόκειται για μια από τις κορυφαίες γεύσεις του κόσμου καθώς μυρίζει θάλασσα, έχει ραφινάτη γεύση και προσφέρει ευεξία. 
Μετά από αυτό πως να μην είναι περήφανος ο κύριος Ζαφείρης Τρικαλινός ο ιδιοκτήτης της παραδοσιακής εταιρείας που ξεκίνησε ο προπαπος του το 1856 στο Αιτωλικό; 

Οπως δήλωσε ο κύριος Ζαφείρης Τρικαλινός σήμερα εγώ, ο αδελφός μου και τα ξαδέλφια μου εξελίξαμε τη γεύση του αβγοτάραχου και το αποτέλεσμα μας επιβράβευσε καθώς μας προτιμούν οι πιο διάσημοι σεφ του κόσμου και όχι μόνο. Πέρα από τον Αντριά οι σεφ που προμηθεύονται αβγοτάραχο από εμάς είναι ο Κέλερ, ο Τζειμ Ολιβερ, ο Μαρκ Χικς και  ο Χοσέ Ανδρέ. Είμαστε  σε σπουδαίους εμπορικούς οίκους οπως στους Ρότζερς στην Αμερική, στον Πετροσιάν, στο αεροδρόμιο της Γενεύης και της Ζυρίχης, της Σιγκαπούρης και της Ταϊβαν. Δεν πρέπει να παραλείψω πως ο σεφ του Μεγάρου της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο κύριος Θανάσης Σκούρας είναι λάτρης του αβγοτάραχου. 
Το αβγοτάραχο μας εξηγεί ο κύριος Τρικαλινός "γίνεται από τα αβγά του θηλυκού κέφαλου που είναι ένα ψάρι που ζει ελεύθερα,  δεν εγκλωβίζεται και δεν ταϊζεται από τον άνθρωπο. Είναι ένα ψάρι που ειναι πολύτιμο και έχει ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά". 

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ
 
Ενα κιλό κοστίζει 120 με 130 ευρώ, αλλά ένα μπαστούνι αβγοτάραχο  κοστίζει από 25 εως 30 ευρώ και  τρώνε 70 άτομα.
Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό ποτών αλλά χρησιμοποιείται και στην κουζίνα σε πάρα πολλές συνταγές. 

"Εμείς αυτά που θελουμε είναι να βάλουμε αυτό το πολύτιμο έδεσμα μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι" είπε τέλος ο κύριος Τρικαλινός. 

newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μας δανείζουν για να αγοράσουμε τα «όπλα» τους !

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ που φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Welt για τα συμβόλαια στρατιωτικού εξοπλισμού που υπογράφουν οι γερμανικές εταιρείες με τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βερολίνο δεν έχει πρόβλημα όχι μόνο να επωφεληθεί, αλλά ακόμη και να πιέσει για προγράμματα που... δεν τα αγγίζει η λιτότητα του Μνημονίου. 

«Εάν δοθεί η επόμενη δόση, υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο να υπογραφτούν νέα συμβόλαια» αναφέρει -ή «υπόσχεται...»- παράγοντας από την Αθήνα, ενώ η εφημερίδα σημειώνει πως Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι καλύτεροι αγοραστές της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ως «παράλογο» το ότι ενώ οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι ακόμη και για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η λιτότητα έχει οδηγήσει τους γιατρούς στα νοσοκομεία σε απεργία και εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων περιστατικών, στα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία και οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν για το φόβο των απολύσεων, τα πακέτα μέτρων «έχουν προσπεράσει σχεδόν χωρίς ίχνη το στρατό και τους εξοπλισμούς».

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συνεχίζει η Welt, προβλέπεται μείωση μόνο 0,2% στους εξοπλισμούς -δηλαδή κάπου 457 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, πρέπει να συγκριθούν με τη «μείωση 1,8 δισ. ευρώ στις κοινωνικές δαπάνες».

Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα παράγοντα στην Αθήνα, ο οποίος βρίσκεται μονίμως κοντά στις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Εάν εκταμιευτεί το Μάρτιο η επόμενη δόση των 80 δισ. ευρώ, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να συναφθούν νέα συμβόλαια», σύμφωνα με τον οποίο «ακόμη και εάν περισσέψει ένα δισ., μπορεί να υπάρξει δεσμευτική παραγγελία για ένα Eurofighter ή μία φρεγάτα». 

Μεγάλη κερδισμένη είναι σταθερά η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία, όπως και στην περίπτωση της (εξίσου υπερχρεωμένης) Πορτογαλίας, σημειώνει η Welt. Στο ερώτημα γιατί οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι, φαινομενικά τουλάχιστον, δυσανάλογα υψηλές του μεγέθους της χώρας, η εφημερίδα αναφέρει την απάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα που υπενθυμίζει τον «εξοπλιστικό διαγωνισμό» με την Τουρκία και πως «είτε το θέλουμε είτε όχι, η Ελλάδα υποχρεούται να διαθέτει ισχυρό στρατό».

Και σχολιάζει σε αυτό το σημείο η εφημερίδα: «Ο Δ. Δρούτσας δεν φοβάται για αντιρρήσεις από τον ελληνικό πληθυσμό, καθώς ο ελληνικός στρατιωτικός τομέας υπόσχεται ασφάλεια, αλλά και θέσεις εργασίας».




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 7 κρυφές πληγές της κρίσης


Τα άδεια ράφια, η φούσκα των εξαγωγών, οι κυρώσεις στο Ιράν, η επιχειρηματική καχυποψία, ο νόμος του ισχυρού, η παραοικονομία και η χρονική υστέρηση περιλαμβάνονται στις επτά κρυφές πληγές της κρίσης που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της Hellastat.
Στo πλαίσιo της ετήσιας έκθεσης προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, η εταιρεία ερευνών και μελετών Hellastat επισημαίνει σειρά προβληματικών καταστάσεων στην ελληνική οικονομία, οι οποίες, κατά την εκτίμηση της, θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής αγοράς κατά το προσεχές δωδεκάμηνο.
Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Hellastat, Πάνος Μιχαλόπουλος "πρόκειται για επτά κρυφές πληγές που έχουν αναφερθεί ελάχιστα ή καθόλου μέχρι σήμερα, που επηρεάζουν όμως και θα επηρεάσουν πολύ τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων. Είναι πλέον μετρήσιμες τόσο οι αιτίες δημιουργίας τους όσο και τα φρικτά αποτελέσματα στην υγεία της ελληνικής οικονομίας. Η θεραπεία τους χρήζει άμεσης εκκίνησης".
1. Τα Άδεια Ράφια. Η πλειονότητα των αγαθών που καταναλώνονται στην ελληνική αγορά αλλά και των απαραίτητων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων από τις ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες εισάγεται από το εξωτερικό. Στη διάρκεια του 2011 και εντονότερα στο τέλος του τελευταίου τριμήνου έχουν κοπεί οι πιστώσεις, σχεδόν στο σύνολο τους, από τους προμηθευτές στην αλλοδαπή ως συνέπεια των υποβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών και του χαρακτηρισμού "αναξιόπιστη" που συνοδεύει τη χώρα σε όλες τις συναλλαγές, συζητήσεις και ειδήσεις.
Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι η πώληση αγαθών και υλών από προμηθευτές του εξωτερικού μόνο με προκαταβολή του συνολικού τιμήματος. Δηλαδή μηδενική πίστωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και εύρωστες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών με την κατάθεση ισοδύναμου ποσού σε μετρητά δε τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης στις συναλλαγές τους. Σύμφωνα με την Hellastat, ο Κινέζος, Γερμανός, Αμερικανός προμηθευτής εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών οπότε όλες οι εγγυητικές δε θα έχουν καμία απολύτως αξία, άρα οι απαιτήσεις τους θα καταστούν επισφαλείς.
Αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συνθηκών θα είναι η σταδιακή έλλειψη βασικών προϊόντων ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, καθώς και η κυκλοφορία προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας από προμηθευτές που δέχονται ακόμα να μας παρέχουν πίστωση. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι "αναγκαστικά" θα ενισχυθούν τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα που χρησιμοποιούν μόνο ελληνικές πρώτες ύλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τρόφιμα. Όμως η εγχώρια παραγωγή θα χρειαστεί χρόνο για να καλύψει το κενό στη ζήτηση που θα προκύψει από την απότομη έλλειψη των εισαγόμενων προϊόντων αλλά και την ποιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις.
2. Η Φούσκα των εξαγωγών. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Έλληνα πελάτη από τον προμηθευτή στο εξωτερικό, ισχύει στον ίδιο ακριβώς βαθμό και για τον Έλληνα προμηθευτή από τον ξένο πελάτη. Ο φόβος μήπως ο Έλληνας προμηθευτής τους "κρεμάσει" έχει ωθήσει πολλές ξένες εταιρείες να αναζητήσουν νέους προμηθευτές, όχι γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από τον Έλληνα συνεργάτη τους αλλά γιατί γνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες κόβουν τα όρια, τα συνδικάτα είναι μόνιμα σε απεργιακή ετοιμότητα και το κράτος έχει γίνει "συνεταίρος" μέσω των δυσβάστακτων φόρων που έχει επιβάλλει στις επιχειρήσεις με συνέπεια να καθίσταται επισφαλής η ομαλή λειτουργία των Ελληνικών επιχειρήσεων από τη μια μέρα στην άλλη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δυσχέρειας που θα συναντήσουμε το 2012 είναι ο τουρισμός. Αυτή τη στιγμή που γίνονται οι κρατήσεις υπάρχουν μεγάλα πρακτορεία που αρνούνται να καταβάλουν προκαταβολές στους Έλληνες πελάτες τους σε ελληνικές τράπεζες με συνέπεια να σημειώνεται αργός ρυθμός κρατήσεων και ενδεχομένως μείωση από τις ετήσιες προβλέψεις. Η άνοδος των εξαγωγών που καταγράφεται είναι μόνο μια σπασμωδική εκτίναξη της τάσης κυρίως διότι τα επίπεδα ήταν απελπιστικά χαμηλά μέχρι σήμερα. Το θετικό γεγονός όμως είναι ότι λόγω της οικονομικής δυσχέρειας της χώρας ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες έπαθαν και κρίση ταυτότητας και αναγκαστικά θα αναζητήσουν σίγουρα την επιβίωση τους στο εξωτερικό ως όφειλαν να κάνουν εδώ και καιρό τώρα.
3. Οι κυρώσεις στο Ιράν. Έχει υποεκτιμηθεί αρκετά το γεγονός ότι το Ιράνείναι η μοναδική πετρελαιοπαραγωγός χώρα που δέχεται να μας πουλά ακόμα με πίστωση. Κατά την τελευταία συνεδρίαση των αρχηγών των καρτών-μελών της ΕΕ, η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ότι σε συνεργασία κυρίως με την Ιταλία απέτρεψαν την υπερψήφιση κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η ελληνική παραγωγή στο σύνολο της εξαρτάται σε σημαντικότατο ποσοστό από το πετρέλαιο. Αν παρουσιαστούν διακοπές ή ελλείψεις από τα συνήθη επίπεδα κατανάλωσης τότε η παραγωγικότητα μέσω της αδυναμίας κίνησης και ηλεκτροδότησης θα βρεθεί σε κατάσταση εμφράγματος. Τέλος, οι τύχες βασικών κλάδων όπως τα χημικά, τα πλαστικά, τα λιπάσματα που συμβάλλουν σημαντικά στη λειτουργία της οικονομίας θα πληγούν σε σημαντικό βαθμό.
4. Η Επιχειρηματική Καχυποψία. Σε μια αγορά που δε γνώριζε ποτέ την έννοια τις μετρητοίς, όπως η ελληνική, οι συναλλαγές παραδοσιακά στηρίζονταν στην σχέση εμπιστοσύνης που είχαν δημιουργήσει διαχρονικά πελάτες-προμηθευτές και της καλής "φήμης" που τους ακολουθούσε. Η εμπιστοσύνη αυτή διαρρήχτηκε και αντικαταστάθηκε με μια καθολική καχυποψία μεταξύ των συναλλασσόμενων. Αυτή η πληγή προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από τα χαμηλά αντανακλαστικά των ελληνικών επιχειρήσεων στην αξιολόγηση και τη διαχείριση των πιστωτικών τους κινδύνων κυρίως λόγω της έλλειψης συστημάτων, στην υπερεκτίμηση της εμπειρικής γνώσης των πελατών τους και του "φαίνεσθαι" του επιχειρηματία.
Σύμφωνα με την Hellastat, είναι τραγικό να ασκείται κριτική μόνο προς την απροετοίμαστη κρατική μηχανή για τις συνθήκες τις κρίσης και να μην καυτηριάζεται καθόλου η ανυπαρξία μέσων και διαδικασιών από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα που στερείται και τη δικαιολογία της γραφειοκρατίας. Αν σε όλα τα προαναφερόμενα προσθέσουμε και τα "επώνυμα" κανόνια διαπιστώνουμε ότι κανείς πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν.
Ως αποτέλεσμα η φοβία αυτή, θα επηρεάσει αρνητικά το ύψος των πωλήσεων καθώς όλες οι εταιρείες θα προτιμούν λιγότερες πωλήσεις στο σύνολο προς εκείνους τους λίγους που ακόμα θα μπορούν να πληρώνουν μετρητοίς ή κάτι κοντά στο μετρητοίς. Το σπάσιμο του παραδοσιακού δεσμού των Ελληνικών εμπορικών συναλλαγών ίσως να είναι και η πληγή που θα κλείσει, αν κλείσει, πολύ δύσκολα ακόμα κι όταν έχει περάσει η κρίση.
5. Ο Νόμος του Ισχυρού. Σε συνθήκες "πολέμου" υπάρχουν πάντα εκείνοι οι δυνατοί ή οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις προς όφελος τους. Είναι πλέον μετρήσιμο το γεγονός που θα επικρατήσει το 2012 όπου μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες προφασιζόμενες την κρίση μεταθέτουν τις πληρωμές τους αντισυμβατικά 30-90 μέρες και χωρίς να καταβάλουν στους προμηθευτές τους ως όφειλαν τον ΦΠΑ εντός προθεσμιών.
Δηλαδή, θα είναι συχνό το φαινόμενο όπου ένας μικρός προμηθευτής θα αναγκάζεται να χρηματοδοτεί το ΦΠΑ ενός μεγαλό-πελάτη (π.χ. μια τράπεζα) διότι ενημερώθηκε ότι η "νέα" πολιτική της είναι η πληρωμή της συνολικής αξία του τιμολογίου να πληρώνεται στις 120 αντί 60 ημέρες. Η πληγή αυτή θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές μικρομεσαίες εταιρείες ή ακόμα χειρότερα στην μη καταβολή φορολογικών οφειλών προς το δημόσιο με δραματικές εξελίξεις για τους επιχειρηματίες και την αγορά.
6. Η Παραοικονομία. Μια παλιά, γνώριμη πληγή ανοίγει δυστυχώς ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτοσυντήρησης των εταιρειών ώστε αποφεύγοντας την έκδοση παραστατικών να καταβάλουν υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Αυτή βέβαια η κοντόφθαλμη λογική θα οδηγήσει μαθηματικά στην επιβολή νέων οριζόντιων φορολογικών βαρών ως αντιστάθμισμα της απόκλισης των στόχων είσπραξης από το κράτος.
Παράλληλα όμως η πληγή της παραοικονομίας εμποτίζεται και με τη διαρκώς αυξανόμενη λειτουργία παρατραπεζών και τοκογλυφίας. Σε κατάσταση απόγνωσης, επιχειρήσεις και καταναλωτές οδηγούνται σε παρανοϊκό και παράνομο ευκαιριακό δανεισμό στην απελπισία τους να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές και δημόσιο. Ως αποτέλεσμα ισχυροποιούνται παρασιτικοί οργανισμοί όπως τα ενεχυροδανειστήρια χρυσού, οι παρατράπεζες και οι τοκογλύφοι και θα αποδυναμωθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και η κοινωνική συνοχή.
7. Η Χρονική Υστέρηση. Ανοικτή πληγή θα παραμείνει για όλο το 2012 η βραδεία και περιορισμένη αποκλιμάκωση των τιμών πώλησης αγαθών και ιδιαίτερα των υπηρεσιών σε σχέση με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων αλλά και της σημαντικής αύξησης της ανεργίας. Δυστυχώς έχει μετρηθεί ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση των χρεώσεων ειδικά των ελεύθερων επαγγελματιών τεχνιτών και επιστημόνων όπου εξακολουθούν και χρεώνουν μεροκάματα και ωριαίες αμοιβές του 2009.
Η βασική συνέπεια της χρονικής υστέρησης της σύγκλισης εισοδήματος-τιμών είναι η διαρκής αναβολή αγορών, όχι μόνο έλλειψης διαθεσίμων αλλά και της έντονης φοβίας ότι η σύγκλιση δε θα συντελεστεί σύντομα. Συνεπώς η πληγήαυτή δημιουργεί στασιμότητα στη λήψη αποφάσεων από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις ακόμα και για τις μέχρι σήμερα αυτονόητες και αναγκαίες αγορές και επενδύσεις.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο πολιτικό μέτωπο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Ένα νέο πατριωτικό, πολιτικό μέτωπο, την «Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση» (Ε.ΛΑ.Δ.Α) προανήγγειλε ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο δημιουργός του, στη διάρκεια εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, η νέα αυτή κίνηση θα παρουσιαστεί επίσημα εντός των ερχόμενων ημερών. 

«Αυτή η νέα πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αποτελείται από πολίτες από όλους του χώρους της εθνικής μας ζωής με αξία και ήθος» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και υποστήριξε πως τα δυο πολιτικά συνθήματα που εμπνέουν την κίνηση είναι «αλληλεγγύη και αντίσταση».

«Οι μέρες και οι ώρες είναι κρίσιμες και οφείλουμε να λέμε την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης και έκανε λόγο για κάποιες δυνάμεις που όπως είπε εξετάζουν «μεθοδικά την καταστροφή της πατρίδας και τη μετατροπή του λαού σε λαό ραγιάδων».

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις αυτές που ελέγχουν το σύστημα εξουσίας της χώρας, με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις πέτυχαν να αποκλείσουν κάθε σχέση τη χώρας μας με άλλες χώρες. 

«Οι δανειστές μας» τόνισε, «το πολύ σε πέντε χρόνια θα έχουν καταφέρει να έχουν δικά τους τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, την ηλιακή ενέργεια, το νερό, τα δημόσια ακίνητα και τα ιστορικά μας μνημεία».





newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Καντονά υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας


Ο πρώην μεσοεπιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 500 εκλεγμένων αξιωματούχων ως τα τέλη του Φεβρουαρίου για να έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, έστειλε επιστολές σε δημάρχους περιγράφοντας τον εαυτό του ως ένα "ενεργό πολίτη" και ζητώντας την υποστήριξή τους, ανέφερε η εφημερίδα.
"Η δέσμευσή μου με υποχρεώνει να μιλήσω, πιο ειλικρινά από ό,τι συνήθως, αλλά και με μια έντονη συναίσθηση της ευθύνης μου, σε μια εποχή που η χώρα μας αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές οι οποίες έχουν αποφασιστική σημασία για το μέλλον της", ανέφερε στην επιστολή του ο Καντονά, σύμφωνα με τη Λιμπερασιόν.
Ο 45χρονος Καντονά επέκρινε στην επιστολή του τις "περιορισμένες ευκαιρίες" για τους νέους στη Γαλλία, αλλά και τις κοινωνικές αδικίες που είναι "υπερβολικά πολυάριθμες, υπερβολικά βίαιες, υπερβολικά συστημικές", ανέφερε η εφημερίδα.
Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα γίνει στα τέλη Απριλίου και οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις αρχές του Μαΐου.
Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με το σημερινό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να έρχεται δεύτερος.
Ακόμη κι αν ο Καντονά κατάφερνε να συγκεντρώσει τις πεντακόσιες υπογραφές-κάτι δύσκολο χωρίς την υποστήριξη κάποιου κόμματος-οι πιθανότητές του να συγκεντρώσει ποσοστό ικανό να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο ως ανεξάρτητου υποψήφιου θα ήταν σχεδόν μηδενικές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καντονά -ο οποίος είχε κερδίσει μεγάλα ποσά όταν ήταν ποδοσφαιριστής χάρη σε χορηγίες από κολοσσούς όπως η βιομηχανία καλλυντικών L'Oreal και η εταιρία αθλητικών ειδών Nike- αποπειράται να στρέψει την προσοχή του κοινού στις κοινωνικές ανισότητες. Τον Δεκέμβριο του 2010, είχε προκαλέσει αρκετό θόρυβο καλώντας τους γάλλους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, λόγω του ρόλου τους στο ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η έκκλησή του, που ο γαλλικός Τύπος είχε αντιμετωπίσει καυστικά, δεν είχε σχεδόν καμιά ανταπόκριση.
Στην επιστολή του, ο Καντονά ανέφερε ότι με την υποψηφιότητά του θέλει να δώσει "ένα μήνυμα απλό μα ξεκάθαρο· ένα μήνυμα αλήθειας, μα και σεβασμού· ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα δυνατό μήνυμα".
Γνωστός για την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του, ο απρόβλεπτος Καντονά-ή "Βασιλιάς Ερρίκος" όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ-χαρακτηρίστηκε ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία της βρετανικής ομάδας, με τα χρώματα της οποίας έπαιξε από το 1992 ως το 1997 κατακτώντας τέσσερις φορές το αγγλικό πρωτάθλημα. Ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία το 1997.
Ο Καντονά, που πλέον κάνει καριέρα ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, βρίσκεται σε περιοδεία με ένα θίασο που ανεβάζει το έργο Ubu enchaîné? (Υμπύ δεσμώτης) του Αλφρέντ Ζαρύ σε παραγωγή του βρετανού Νταν Τζέμετ.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλήθειες και ψέματα για 13ο και 14ο μισθό


Κατ αρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι η Tρόικα, από την πρώτη στιγμή, σχεδόν, είχε κάνει ονομαστική αναφορά στο θέμα, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς λόγο στην ανάγκη για την απάλειψη του συγκεκριμένου μπόνους, το οποίο, η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση την Πορτογαλία – κι εκεί όχι ακριβώς έτσι- δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά από την άλλη, γεγονός αποτελεί ότι:
α) εμμέσως, ανάλογα μπόνους δίνονται σχεδόν παντού, σε όλο τον πολιτισμένο εργασιακά κόσμο,
ενώ β) το ύψος των απολαβών στη χώρα μας είναι τόσο χαμηλό,που δικαιολογούνταν κάποια έξτρα αμοιβή, σε περιόδους ευμάρειας, ενόψει εορτών.
Η Tρόικα, λοιπόν, εξαρχής έθεσε θέμα με τη χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων, διότι περί αυτού πρόκειται, ζητώντας την κατάργηση τους. Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, δεν τάσσονται απευθείας υπέρ αυτής της θέσης, ωστόσο, κλείνουν τομάτι στην περικοπή των δύο επιπλέον μισθών, ανά περίπτωση. Δηλαδή, θα ήθελαν να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση ή κλάδο να αποφασίζουν αν θέλουν ή δεν θέλουν να χορηγούν τόσο το 13ο όσο και τo 14ο μισθό,ανεξαρτήτως του τι λένε δεξιά και αριστερά τα τελευταία 24ωρα.
Έτσι, ενώ ο «γενικός κανόνας» τους είναι «όχι στην κατάργηση», ο ...ειδικός αφήνει τα σχετικά παράθυρα του. Και θα αποδειχθεί αυτό συντόμως.
Τέλος για το δημόσιο είναι μπρος γκρεμόςκαι πίσω ρέμα. Τυχόν κατάργηση θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στα Ταμεία και όχι μόνο. Η κατανάλωση θα πέσει κι άλλο. Από την άλλη, όμως, η πίεση της τρόικας είναι τόσο μεγάλη, που δύσκολα θα βρεθεί κυβέρνηση η οποία θα της πει «όχι». Γι'αυτό και η μέση λύση που προτείνεται από τη Νέα Δημοκρατία, μοιάζει να είναι τελικώς η σολομώντειος. Ας αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι και ας στηριχθεί η δική τους απόφαση.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η επιστροφή της …μισής μερίδας !

Η έκφραση ‘μισή μερίδα’ είχε να εμφανιστεί από τη δεκαετία του ’60. Στην Ελλάδα της φτώχειας και της μετανάστευσης, υπήρχαν τα γνωστά αθηναϊκά «μαγεριά» τα οποία έδιναν την ευκαιρία στους πελάτες τους να αγοράσουν στη μισή τιμή, μισή ποσότητα φαγητού. Επρόκειτο για ένα «έθιμο’ – κληρονομιά της Κατοχής όταν πολλοί Έλληνες αναγκάζονταν να φάνε λιγότερο, απλά για να επιβιώσουν. Να όμως που στην Ελλάδα της τροϊκανής κατοχής, η «μισή μερίδα» μαζί με τη μισερωμένη» μας ζωή, επιστρέφει. 

Ο λόγος για τη νέα τάση στα εστιατόρια να δίνουν αυτή την εναλλακτική στους πελάτες τους, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν για φαγητό έξω. Πιο συγκεκριμένα, στο γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο της λεωφόρου Συγγρού, τον Άι Νικόλα, πρόσφατα καθιέρωσαν το «Mezzo Menu», που σημαίνει ότι όλα τα πιάτα τού a la carte μενού μπορείς να τα επιλέξεις στη μισή ποσότητα άρα και στη μισή τιμή. Όπως η διοίκηση του εστιατορίου μάλιστα σε πρόσφατη παρουσίαση του concept «η οικονομική συγκυρία άλλωστε απαιτεί ευελιξία».

Η τάση όμως αυτή συνεχίζεται σε όλη την πρωτεύουσα. Αυτές τις ημέρες στο ρεστοράν Da Vinci της Αγίας Παρασκευής ο σεφ Φίλιππος Δημόπουλος ετοιμάζει μισή μερίδα γαρίδες τεμπούρα με κανταΐφι και κρέμα ταραμά με μόλις 7 ευρώ, μισή μερίδα  γιουβέτσι με καραβίδες, λιαστές ντομάτες με 9 ευρώ και μισές μερίδες γουρουνόπουλο. Στην ίδια όμως λογική κινούνται και πολλά ψητοπωλεία, τα οποία έχουν ξεκινήσει να διαθέτουν τα είδη τους σε μειωμένες ποσότητες αποσκοπώντας στο να συγκρατήσουν το αγοραστικό κοινό. Όπως μάλιστα τονίζουν, από τη στιγμή που γνωστές αλυσίδες εστίασης καταφεύγουν σε μειώσεις τιμών σε τυρόπιτες και καφέδες, δεν είναι δυνατό η λαϊκή εστίαση να μείνει πίσω. 

Όμως όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν και κάτι άλλο. Το οριστικό τέλος της περιόδου κραιπάλης, όπου βλέπαμε τους Έλληνες να παραγγέλνουν φαγητό σε απίστευτα μεγάλες μερίδες, δίχως να το καταναλώνουν. Μια τάση υπερβολής που σε μεγάλο βαθμό προκαλούσε εντύπωση στους τουρίστες, όταν έβλεπαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων να πετιούνται, έτσι, απλά για το «κέφι μας». 

Η τάση πλέον, εκτός από τη μισή μερίδα, είναι όσο φαγητό δεν καταναλώνεται εντός καταστήματος, να δίδεται σε σακούλες, καθώς ελάχιστοι είναι οι συμπατριώτες μας που νιώθουν βολικά να αφήνουν φαγητό στο τραπέζι τη στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας συνωστίζονται στις ουρές των συσσιτίων.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...