Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ο «οδικός χάρτης» της νέας κυβέρνησης

Τον «οδικό χάρτη» που  πρέπει η νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει, όταν σχηματισθεί σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική, παρουσίασε στο υπουργικό συμβουλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπυοργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.   

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης:

α. Το ECOFIN στη μεθαυριοανή συνεδρίαση του (8/11) αποφασίζει την εκταμίευση με βάση την απόφαση του Eurogroup της 21/10  που ενσωματώθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 9σύνθεση Ευρωζώνης) της 26/10.

Β. Πριν την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθει όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι εσνωματωμένεες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου.

γ. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διπιστωθεί από την Τρόκικα, την Ευρωπαική Επιτροπή και το Δ.Σ. του ΔΝΤ που πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά (πιθανόν στις 21/11).

Δ. Όλες οι διαδικασίες στο επίπεδο της Ευρωπαικής Ενωσης και του ΔΝΤ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και η πραξη εκταμιευσης να έχει συντελεστεί πριν από τις 15/12, σύμφωνα με τις διανειακές αναγκες της χώρας.

2. Άμεση 'εναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τροίκα για το νέο πρόγραμμα:

α. Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαροποίηση του Μηνμονίου που δεν θα απέχει πολύ από το περιεχόμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

β.Η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ΕFSF/Ελλάδας και η νέα απόφαση του ΔΝΤ για τη δική του συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα θα παραπέμπουν στο νέο Μνημόνιο και στο αναθεωρημένο MΠΔΣ και θα τα ενσωματώνουν 
γ. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί απο τη βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. 
δ. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε όσα κράτη – μέλη απαιτείται κάτι τέτοιο.
ε. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις.

3. Κατάθεση (πριν τις 20/11) και ψήφιση (πριν τις 31/12) του Προϋπολογισμού 2012.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI)
α. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δις. ευρώ για την επανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αρχές Ιανουαρίου 2012.
β. Προηγούμενη εκταμίευση 30 δις. ευρώ για την εφαρμογή του PSI, αρχές Ιανουαρίου 2012.
γ. Διαμόρφωση του αναγκαίου νομικού πλαισίου το αργότερο αρχές Ιανουαρίου 2012.
δ. Διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ, και από ΕΚΤ προς ελληνικές τράπεζες) κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων.
ε. Συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων

7. Εκταμίευση α’ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδος (επιπλέον 20 δις. ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.



tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ερντογάν: «Τον στρίμωξαν για τα καλά τον Παπανδρέου οι Ευρωπαίοι»


Και ενώ όλα τα βλέμματα από τα διεθνή μέσα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως προς τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες: «Στρίμωξαν για τα καλά τον Παπανδρέου και ο Παπανδρέου βλέποντας ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παραιτήθηκε από το δημοψήφισμα».

Έτσι, ο τουρκικός κυριακάτικος τύπος σήμερα αναφέρεται στις διεργασίες που γίνονται στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ευρύτερης αποδοχής.

Hurriyet: Μέρκελ - Σαρκοζί ανέτρεψαν το δημοψήφισμα

Η Hurriyet αναφέρεται σε δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή από τις επισκέψεις του στην Γερμανία και Γαλλία. Ο γενικός διευθυντής της Εκδοσης, Ενις Μπερμπέρογλου, σε σχετικό δημοσίευμα μεταξύ άλλων γράφει ότι, ο κ. Ερντογάν, απαντώντας στην ερώτηση «Με ποιές εντυπώσεις επιστρέφετε από την Σύνοδο των G20; Η Ευρώπη να μπορέσει να σώσει τον εαυτό της;»,  μεταξύ άλλων απάντησε:
 
«Τόσο την πρώτη μέρα όσο και την δεύτερη μέρα βαρύτητα στην ημερήσια διάταξη είχε δοθεί στην Ελλάδα. Επικρατούσε σοβαρή ενόχληση στους ευρωπαίους ηγέτες επειδή δεν υπήρξε προσαρμογή στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην Σύνοδο που είχαν πραγματοποιήσει στις 27 Οκτωβρίου, διότι το θέμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσε για αυτούς μια συμπεριφορά ότι δεν υπήρξε απέναντί τους μια ειλικρινής στάση . Για αυτό από την μία πλευρά ήταν ενοχλημένοι και από την άλλη θύμωναν με τον Παπανδρέου».

«Βέβαια η συνάντηση που έγινε ανάμεσα σε Μέρκελ – Σαρκοζί -Παπανδρέου στις Κάννες ήταν μια έκτακτη συνάντηση. Σε αυτήν  την συνάντηση στρίμωξαν τον Παπανδρέου για τα καλά και ο Παπανδρέου βλέποντας ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παραιτήθηκε από το δημοψήφισμα. Ο Παπανδρέου ήδη ανακοίνωσε ότι δεν θα παραιτηθεί. Σε περίπτωση που γίνει αυτό θα αρχίσει ένα πιο δύσκολο χρονοδιάγραμμα», συμπέρανε ο τούρκος πρωθυπουργός.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μισό βήμα πριν την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ




 Άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς
- Αποφασισμένος ο Παπανδρέου να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και ο Σαμαράς να υποχωρήσει σε πρόσωπα και ονόματα
- Θα συμμετέχουν μάλλον ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη
- Ποιοι ονόματα ακούγονται για την πρωθυπουργία
- Τι είπε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς









Οι πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να κάνει “πίσω” στα όσα ζητούσε για να συναινέσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
 
Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του πριν από λίγο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο κ.Παπούλιας στον Αντώνη Σαμαρά.
 
“Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα ”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
 
Απαντώντας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε: “Είπατε αυτά που ήθελα να ακούσω. Πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα και πρέπει να δώσουμε μία λύση”.






Βγαίνοντας από το προεδρικό Μέγαρο ο Αντώνης Σαμαράς είπε "Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίσει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Όσο δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το συνταγμα. Εγώ έιμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους".
 
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία ενώ ήδη έχουν ακουστεί και τα πρώτα ονόματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΟΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΣΙΜΟΙ

Εδώ και λίγες ώρες υπάρχουν οι ενδείξεις ότι το κλίμα αδιαλλαξίας και αδιεξόδου στην πολιτική ζωή της χώρας αρχίζει να μεταβάλλεται.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι συνειδητοποιεί πως μόνη λύση είναι η παραίτηση του από την πρωθυπουργία. Οι αρχικοί σχεδιασμοί πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί ξανά σαμποτάροντας τα περί συνεργασίας και εμφανιζόμενος ως ο μόνος που μπορεί να κυβερνήσει, ανατρέπονται άρδην. Και ανατρέπονται από το εξωτερικό. Τα μηνύματα είναι σαφέστατα. «Ή προχωράτε αμέσως με τη μέγιστη συναίνεση ή δεν ασχολούμαστε άλλο μαζί σας! Ξεχάστε δόσεις και κουρέματα»
 
Η ίδια πίεση ασκείται από το εξωτερικό και προς τη ΝΔ. Τόσο οι χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων του ΕΛΚ όσο και οι απ’ ευθείας επαφές ξεκαθαρίζουν στον Α. Σαμαρά ότι πρέπει να υπαναχωρήσει και να δεχθεί την κυβέρνηση πολιτικών προσώπων από όλους τους χώρους και με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Και όπως φάνηκε ήδη από τις δηλώσεις μέσα στο προεδρικό αυτό έπιασε τόπο.
 
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αυτό ζητούσε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς τον Ιούνιο και τότε επέκρινε τον κ. Παπανδρέου που δεν το υλοποιούσε.
 
Στα παραπάνω προστίθεται και η κίνηση των βουλευτών της ΝΔ που απειλούν ακόμη και με ανεξαρτητοποίηση αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει στην άρνηση του.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ αντιλαμβανόμενος το κλίμα αρχίζει πια να συζητά τόσο το χρόνο όσο και τα πρόσωπα που ως χθες δε συζητούσε.
 
Δηλαδή συζητά το να μην προσδιοριστεί μόνο στις 6 εβδομάδες ο βίος της κυβέρνησης, αλλά και να αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο από τεχνοκράτες.
Έτσι αυτή την ώρα μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα αναλάβει να φέρει τη χώρα σε σταθερότερη πορεία και αμέσως μετά να κάνει εκλογές.
 
Σε αυτήν εφόσον θα μετέχει η ΝΔ θα μπουν και ο ΛΑΟΣ αλλά και το κόμμα της Ν. Μπακογιάννη.
 
Αν οι προθέσεις συνεννόησης επιβεβαιωθούν και παραμεριστούν τα προσωπικά παιγνίδια εξουσίας ίσως καταφέρουμε ‘έστω και την ύστατη ώρα να σωθούμε από το χάος.
 
Αλλιώς όπως ευθέως μας διαμηνύουν απ’ έξω, τα Χριστούγεννα δε θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις.
 
 Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...