Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Προσοχή στους Βρετανούς όταν σας κερνούν ή σας σερβίρουν





Το 13% είπε ότι δηλητηρίασε κατά λάθος τους φίλους του με το φαγητό που τους πρόσφερε.











Οι Βρετανοί οικοδεσπότες έχουν τη δυσάρεστη συνήθεια να σερβίρουν στους καλεσμένους τους φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα ή στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί ληγμένα συστατικά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση, σε δείγμα 2.000 Βρετανών καταναλωτών, έγινε κατά παραγγελία της ιταλικής εταιρείας ζυμαρικών Giovanni Rana. Σύμφωνα με αυτήν το 15% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει σερβίρει φαγητό το οποίο είχε πέσει στο πάτωμα. Ένας στους δέκα (10%) μαγείρεψε δείπνο για τους καλεσμένους του χρησιμοποιώντας υλικά που είχαν λήξει.

Το 13% είπε ότι δηλητηρίασε κατά λάθος τους φίλους του με το φαγητό που τους πρόσφερε. Η δηλητηρίαση ενδέχεται να οφείλεται στους αντισυμβατικούς τρόπους ξεπαγώματος των κατεψυγμένων τροφίμων: το 5% είπε ότι έχει χρησιμοποιήσει "εναλλακτικές μεθόδους", όπως σίδερο για το σιδέρωμα των ρούχων, πιστολάκι για τα μαλλιά, ακόμη και συσκευές για σολάριουμ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες τολμούν και πειραματίζονται στην κουζίνα σε ποσοστό 26% έναντι 24% για τις γυναίκες. Αυτά τα πειράματα ωστόσο, στοιχίζουν: το 27% έχει καταφέρει να βάλει φωτιά στην κουζίνα ή και σε όλο το σπίτι και το 21% έκαψε τα φρύδια του ή τα μαλλιά του ενώ μαγείρευε. Αντιθέτως, σχεδόν οι μισές γυναίκες (44%) είπαν ότι η χειρότερη καταστροφή που τους έχει συμβεί ενώ μαγειρεύουν είναι να καταστρέψουν κάποιον ακριβό εξοπλισμό.

Παρά τον εκτεταμένο κατάλογο των καταστροφών, οι Βρετανοί αποδεικνύονται ιδιαίτερα στωικοί και το 84% από αυτούς δηλώνει ότι τίποτα δεν θα τους σταματήσει από την αγαπημένη τους συνήθεια, να μαγειρεύουν για τους ίδιους και τους φίλους τους.

Χάρη στους διάσημους σεφ και τις πολλές εκπομπές μαγειρικής που παρουσιάζονται στην τηλεόραση, η αγάπη των Βρετανών για το σπιτικό φαγητό έχει αυξηθεί. Ωστόσο, μολονότι αρκετοί επιδεικνύουν το ταλέντο τους φτιάχνοντας φλαμπέ ή φρικασέ, το ένα τρίτο των Βρετανών δεν έχει ακόμη εξοικειωθεί με απλές, βασικές τεχνικές, όπως το να βράζουν ένα αυγό. Μάλιστα οι γυναίκες δήλωσαν ότι το βράσιμο του αυγού τις δυσκολεύει περισσότερο από το τηγάνισμα της ομελέτας (25%), το βράσιμο μιας πατάτας (14%) ή το να καταλάβουν αν τα μακαρόνια είναι έτοιμα (17%).

Πηγη newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κλωνοποιημένη αγελάδα θα παράγει μητρικό γάλα





Μια κλωνοποιημένη αγελάδα που φέρει ανθρώπινα γονίδια και μπορεί να παράγει γάλα ισάξιο με το μητρικό γεννήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Τεχνολογίας της Αργεντινής (ΙΝΤΑ).











Η κλωνοποιημένη αγελάδα, που βαφτίστηκε "Ροζίτα ΙΣΑ", είναι το πρώτο βοοειδές που διαθέτει δύο ανθρώπινα γονίδια τα οποία φέρουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο μητρικό γάλα, ανέφερε το Ινστιτούτο.

Η Ροζίτα γεννήθηκε στις 6 Απριλίου με καισαρική λόγω του υπερβολικού βάρους της: ζύγιζε 45 κιλά ενώ φυσιολογικά οι αγελάδες ράτσας Τζέρσεϊ δεν ξεπερνούν τα 22 κιλά. Όταν ενηλικιωθεί, θα παράγει γάλα "παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων", εξήγησε το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του.

"Στόχος ήταν να βελτιωθεί η διατροφική αξία του αγελαδινού γάλακτος με την προσθήκη δύο ανθρώπινων γονιδίων, την πρωτεΐνη λακτοφερίνη, η οποία έχει αντιβακτηριδιακή δράση, και τη λυσοζύμη, ένα επίσης αντιβακτηριδιακό ένζυμο", σύμφωνα με τον ερευνητή Αντριάν Μούτο.

Για να επιτύχει την κλωνοποίηση της Ροζίτα το ΙΝΤΑ συνεργάστηκε με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Σαν Μαρτίν.

Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προκαλεί ο Wilders ζητώντας να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Προσβλητική κίνηση εναντίον της Ελλάδας και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, απαξιώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων η ελληνική πρεσβεία στη Χάγη τη σημερινή πρωτοβουλία Ολλανδού εθνικιστική πολιτικού, ο οποίος, επιδεικνύοντας ένα παλιό χαρτονόμισμα των 1000 δραχμών, ζήτησε να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρεσβεία στη Χάγη αρνήθηκε να κάνει δεκτό τον ηγέτη του ακραίου εθνικιστικού κόμματος της Ολλανδίας «PVV», G. Wilders, εκείνος προσπάθησε σήμερα να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ολλανδικής κοινής γνώμης, προκαλώντας την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Wilders μετέβη μπροστά από την πρεσβεία και, με φόντο ένα μεγεθυμένο παλιό χαρτονόμισμα των 1000 δραχμών, διάβασε την επιστολή του ενώπιον των ολλανδικών ΜΜΕ που είχαν κληθεί από τον ίδιο να καλύψουν το γεγονός.

Προηγουμένως, ο κ. Wilders είχε εξαγγείλει, μέσω του διαδικτύου, ότι επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Χάγη και να επιδώσει επιστολή, με την οποία θα ζητούσε να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Χάγη, έχοντας ενημερωθεί εγκαίρως για τις προθέσεις του Wilders, εξέδωσε ανακοίνωση προς τα ολλανδικά ΜΜΕ, με την οποία τόνιζε ότι ο κ. Wilders δεν επρόκειτο να γίνει δεκτός, διότι η ενέργειά του είναι προσβλητική και εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Παράλληλα, τόνιζε ότι δεν συνάδει με τις φιλικές σχέσεις των δύο λαών και τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ότι απαξιώνει τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι Έλληνες.

Η πλήρης ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Χάγη έχει ως εξής:

«Η κίνηση που έχει προεξαγγείλει ο κ. Wilders προφανώς προσβάλλει την Ελλάδα και έχει μόνο επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ολλανδία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην όποια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Η ενέργεια αυτή δεν συνάδει με τις φιλικές σχέσεις των δύο λαών και τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαξιώνει τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι Έλληνες. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο κ. Wilders δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτός. Η ελληνική Πρεσβεία εκφράζει για άλλη μια φορά την εκτίμησή της για την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η Ολλανδία και διαβεβαιώνει την ολλανδική κοινή γνώμη ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας θα πετύχει».

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έκκληση για συναίνεση, αλλά τα μέτρα, μέτρα...

Την υπέρβαση των κομματικών τειχών ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή.

Η θέση μας θα είναι ισχυρότερη, αν πάμε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου με κοινές θέσεις, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, που ζήτησε από όλους προτάσεις, για να γίνουν δικαιότερα και αποτελεσματικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Δήλωσε, εξάλλου, διατεθειμένος να τοποθετήσει σε καίριους τομείς πρόσωπα κοινής αποδοχής, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ύφεση, σημειώνοντας με έμφαση ότι η κοινή στάση του πολιτικού κόσμου θα κάνει ακόμη πιο αποτελεσματική την προσπάθεια.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

"Στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες πήραμε ομόφωνη απόφαση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Πρώτη φορά έχουμε ένα συστηματικό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την οικονομική μας πολιτική.

Και σε αυτό το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί το σχέδιο μας στο οποίο περιλαμβάνονται μεγάλες αλλαγές.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον μας.

Αυτό το σχέδιο δεν είναι προϊόν μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Έγινε μετά από συστηματικές διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με άλλα κόμματα, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με κοινωνικούς εταίρους.

Και περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές παντού.

Στο πολιτικό σύστημα, στην παιδεία, στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Για να χτίσουμε ένα κράτος λειτουργικό.

Στο σύστημα πρόνοιας, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους, τους άνεργους.

Στην Ανάπτυξη, για την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου.

Την απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της πατρίδας μας.

Γι' αυτό και καλώ και πάλι όλους, και μέχρι την ψηφοφορία, αλλά και μετά - κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού - να καταθέσουν κάθε χρήσιμη πρότασή τους.

Κάθε δίκαιη πρόταση που θα κατανέμει ακόμα καλύτερα τα βάρη αυτής της κρίσης ή τους όποιους καρπούς της ανάπτυξης:

- υπέρ των ασθενέστερων
- και, ναι, με μεγαλύτερες υποχρεώσεις στους έχοντες.

Κάθε έξυπνη πρόταση που θα δώσει γρήγορη ώθηση στην επένδυση και την ανάπτυξη.

Κάθε αποτελεσματική πρόταση που αξιοποιεί ακόμα καλύτερα τον πλούτο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι εφικτές, να μας οδηγούν στον στόχο του νοικοκυρέματος της οικονομίας και του κράτους μέσα στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων.

Καλώ ξανά τις ηγεσίες όλων των κομμάτων να συνεργαστούμε.

Υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις.

Και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε - εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε - από κοινού με τους εταίρους μας.

Κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης.

Να δουλέψουμε με κοινές ομάδες εργασίας.

Να επιλέξουμε ακόμα και πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις.

Να επεξεργαστούμε κοινές προτάσεις.

Πολιτικές, που μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και όχι που μας κάνουν να αποκλίνουμε από τους στόχους.

Όταν ξέρουμε ότι το σημερινό κράτος έχει λυγίσει και θέλει δουλειά και νοικοκύρεμα πολύ, για να σταθεί στο ύψος των αναγκών.

Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερβούμε τα κομματικά τείχη. Όλοι μας, ο καθένας μας, να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πολίτες.

Δουλεύοντας μαζί.

Πρώτον, έτσι κάνουμε υπέρβαση. Υπέρβαση απαραίτητη, που συμβολίζει την αλλαγή.

Παραμερίζουμε τις μικροκομματικές και ψηφοθηρικές αντιλήψεις. Βάζουμε πρώτα την Πατρίδα. Και αυτό και μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίσει.

Δεύτερον, δείχνουμε τη σοβαρότητά μας απέναντι στους εταίρους μας.

Ότι είμαστε σοβαροί με τα δικά τους χρήματα που μας δανείζουν.

Σοβαροί με την προσπάθεια μας, για μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, δίχως επιτηρήσεις, δίχως δανεικά.

Ας δείξουμε όλοι την απαραίτητη στάση ευθύνης.

Και τρίτον, οι αποφάσεις μας μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, να σπάνε αντιστάσεις μικροσυμφερόντων ή και μεγάλων συμφερόντων που δε μας θέλουν μαζί. Που δε θέλουν την αλλαγή.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας:

Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση όπως και τον Μάρτιο όπου πετύχαμε την επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δισ.

Μπροστά μας έχουμε μια νέα, δύσκολη, σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του Ιουνίου, εγώ θα κάνω όπως πάντα το καθήκον μου. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εάν η χώρα μας πάει στη διαπραγμάτευση με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό, η θέση μας θα είναι ακόμα ισχυρότερη.

Θα αποτελούσε εγγύηση και για τους εταίρους μας.

Εγγύηση να επενδύσουν στην χώρα μας, να βάλουν πλάτη έως ότου νοικοκυρέψουμε το δικό μας σπίτι.

Ξέρω πολύ καλά τις δυσκολίες, την αγωνία, που περνά καθημερινά η ελληνική οικογένεια.

Την ανησυχία και ανασφάλεια.

Ξέρω επίσης ότι, είναι στο χέρι μας να βγούμε από την κρίση.

Να την κάνουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αλλαγές σοβαρές στην χώρα μας.

Και δεν θα εγκαταλείψουμε τη μάχη στη μέση της διαδρομής.

Θα βγούμε από την κρίση και θα βγούμε πιο γρήγορα και θα μπούμε στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικά όσο δουλεύουμε μαζί, όλοι οι Έλληνες.

Γιατί ξέρω καλά πως μαζί μπορούμε και να τα καταφέρουμε.

Για το καλό της Ελλάδας. Για να εγγυηθούμε το αύριο των παιδιών μας".

Με καθυστέρηση πέντε ωρών
Του διαγγέλματος Παπανδρέου είχε προηγηθεί καθυστέρηση σχεδόν πέντε ωρών, ενώ ο ίδιος, στο twitter του, είχε ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει, λόγω αλλαγής του προγράμματός του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, είναι προφανές ότι προβαίνει σε μια σειρά κινήσεων «επικοινωνιακής αντεπίθεσης», προκειμένου να εξηγηθούν τα νέα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί για καλύτερα αποτελέσματα ως προς τους στόχους που δεν έχουν  επιτευχθεί.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένονται δομικές αλλαγές  στην κυβέρνηση οι οποίες θα περιλαμβάνουν  «σάρωμα» υπουργών και υφυπουργών οι οποίοι είτε δεν έχουν αποδώσει ικανοποιητικά, είτε δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους που περιελάμβανε το μνημόνιο. Έτσι σύντομα οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, και μπορεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να γίνει το τελευταίο διάστημα ανάπαυσης που πολλοί θα το απολαύσουν με χαρτοφυλάκιο στο χέρι.

Νωρίτερα την Παρασκευή στη Βουλή o Γ. Παπανδρέου απάντησε εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που τον χαρακτήρισε «εξουσιομανή» και πως «ο κόσμος δεν σας θέλει» με αυτή τη φορτισμένη συναισθηματικά φράση: «Ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός θέλει να βγαίνει με τον δίσκο στο εξωτερικό για να μαζεύει χρήματα. Κανείς και φυσικά ούτε και εγώ το ήθελα. Το κάνω όμως και ακούω τα σχολιανά μου! Αλλά δεν το κάνω για την πάρτη μου κ. Τσίπρα, το κάνω για τον έλληνα συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, την επιχείρηση, το κάνω για τη νέα γενιά».

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο πλανήτης «φλέγεται»

ΔΕΙΤΕ: Γράφημα του Reuters για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης

Οι προβλέψεις των επιστημόνων για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη είναι δυσοίωνες. Παρακάτω παρατίθεται σχετικό γράφημα του Reuters για το πώς προβλέπεται ότι θα κυμανθεί η μέση θερμοκρασία της Γης το 2050 και το 2100.

newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 10 Ιουνίου

  • Γεγονoτα


1805: Ο Γιουσίφ Καραμανλής υπογράφει συνθήκη ειρήνης με τις ΗΠΑ. (Α' Βερβερικός Πόλεμος)
1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.
1915: Ιδρύεται το Σώμα Ελληνίδων Προσκόπων, το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.
1944: Οι Ναζί κατακτητές καταστρέφουν το Δίστομο και σκοτώνουν 218 κατοίκους του.
1947: Η SAAB παράγει το πρώτο της αυτοκίνητο.
1967: Τελειώνει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, με θρίαμβο των Ισραηλινών επί των Αράβων.
  • Γεννησεις
1915: Σολ Μπέλοου, αμερικανοεβραίος συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1976. [θαν. 5/4/2005]
1921: Πρίγκιπας Φίλιππος, ελληνικής καταγωγής σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ.
1932: Ζοάο Ζιλμπέρτο, βραζιλιάνος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης, από τους θεμελιωτές της μπόσα νόβα.
  • Θανατοι
323 π.Χ: Μέγας Αλέξανδρος, Βασιλεύς των Μακεδόνων. [γεν. 20/7/356]
1836: Αντρέ Μαρί Αμπέρ, γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του. [γεν. 20/1/1775]
2004: Ρέι Τσαρλς, θρυλικός τυφλός τραγουδιστής της σόουλ. [γεν. 23/9/1930]

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το σπίτι με τα ντοκουμέντα

Σε έφοδο, παρουσία Εισαγγελέα, προχώρησε πριν λίγες ημέρες κλιμάκιο του ΣΔΟΕ σε σπίτι στα Καλύβια, για το οποίο υπήρξε καταγγελία ότι "κρύβει" σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Η απολύτως μυστική κινητοποίηση έγινε μετά από καταγγελία στις διωκτικές αρχές, από άγνωστο πληροφοριοδότη, ο οποίος, δίνοντας ακριβέστατο στίγμα του εν λόγω ακινήτου, ανέφερε ότι αποτελεί "κρυψώνα" ηλεκτρονικών αρχείων, σημαντικών για την προμήθεια των υποβρυχίων τύπου 214 από το Πολεμικό Ναυτικό.
H υπόθεση ερευνάται από τους Εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος, όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, αλλά και από την Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.
Οι άνδρες του ΣΔΟΕ κατέσχεσαν από το επίμαχο σπίτι σκληρούς δίσκους, οι οποίοι, ήδη, έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης, ώστε να αποκαλυφθεί αν όντως περιέχουν σημαντικά ντοκουμέντα για την υπόθεση και για πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στις καταγγελλόμενες παράνομες πληρωμές.
Η εντολή των Εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση προς το ΣΔΟΕ είναι, τάχιστα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, να τους έχουν απαντήσει για το περιεχόμενο των κατασχεθέντων ώστε να κρίνουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, καθώς η έρευνά τους βαίνει πλέον προς ολοκλήρωση, με την άσκηση ποινικών διώξεων.
Ήδη, έχουν λάβει και μελετούν τα υπομνήματα που τους παρέδωσαν οι 38, κληθέντες με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη κακουργημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο ακίνητο έχει νοικιαστεί σε αλλοδαπό, που φέρεται να το χρησιμοποιεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Εφόσον αποδειχθεί ακριβής η πληροφορία για τα ηλεκτρονικά αρχεία, ο ενοικιαστής θα αναζητηθεί ώστε να εξακριβωθεί αν και ποια σχέση έχει με την υπόθεση.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ρικομέξ: 12 χρόνια και ακόμη να αποζημιωθούν συγγενείς θυμάτων

Εγκλωβισμένοι στα «γρανάζια» της Δικαιοσύνης βρίσκονται μέχρι σήμερα -12 ολόκληρα χρόνια μετά- συγγενείς θυμάτων της «Ρικομέξ», του εργοστασίου που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, κατά τον ισχυρό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999, που είχε πλήξει την Αθήνα.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ριχτερ, άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.  Η Ρικομέξ, μόνο, έγινε ο τάφος 39 εργαζομένων στο εργοστάσιο. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων που χάθηκαν στα συντρίμμια είχε ανέλθει στους 139.

Σήμερα, δέκα συγγενείς τριών θυμάτων της «Ρικομέξ» δεν μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους είχαν επιδικασθεί σε δεύτερο βαθμό (από τα Εφετεία). Και αυτό, διότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, που δικαίωσε τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιδίκασε αποζημίωση, θα πρέπει να αναιρεθεί.

Την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου ζήτησε με αίτηση που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο η Εθνική Τράπεζα. Υποστήριξε ότι εσφαλμένα το Εφετείο, κατέταξε τους συγγενείς των θυμάτων σε προνομιακή θέση (τρίτη) στον πίνακα των δανειστών, προκειμένου μετά τον πλειστηριασμό δύο ακινήτων της «Ρικομεξ» να λάβουν τα χρήματά τους.

Με βάση τη σειρά αυτή, οι συγγενείς των θυμάτων θα έπρεπε, πριν από άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που επίσης διεκδικούσαν αποζημιώσεις, να λάβουν τα χρήματά τους.

Ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα που διεκδικούσαν αποζημίωση είναι και η Εθνική Τράπεζα, η οποία, με βάση την απόφαση του Εφετείου, είχε μένει έξω από τον πίνακα των δανειστών.

Για το λόγο αυτό προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση. Η Τράπεζα επικαλέστηκε το Ν. 1545/1985 που αφορά στο εθνικό σύστημα προστασίας από την ανεργία και τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων των συγγενών των  θυμάτων της «Ρικομέξ». Ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει ότι η κατάταξη σε προνομιακή θέση στον πίνακα των δανειστών, θα πρέπει να γίνει δυο χρόνια μετά τον πρώτο πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης της Τράπεζας και έκρινε ότι το Εφετείο παραβίασε ευθέως το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτική Δικονομίας και το άρθρο 31 του  νόμου 1545/1985. Η παραβίαση έγκειται, σύμφωνα με τα μέλη της Ολομέλειας, στο γεγονός ότι το Εφετείο δέχθηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων της «Ρικομέξ» είναι προνομιακές και ότι θα πρέπει να καταταγούν στην θέση στον πίνακα δανειστών. Η κατάταξη όμως αυτή -κατά τον Άρειο Πάγο- έγινε, «μολονότι προέκυψαν (σ.σ. οι αξιώσεις) πριν την τελευταία διετία από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού».

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να διαγραφούν από τον πίνακα δανειστών και να προστεθεί η Εθνική Τράπεζα.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στον Σαμαρά για βοήθεια ο Ψωμιάδης

Την Τρίτη θα γίνει τελικά η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον έκπτωτο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Ο έκπτωτος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα ζητήσει και επισήμως νομική στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να διεκδικήσει την παραμονή στο αξίωμά του.
Η συνάντηση ορίστηκε τελικά για την επόμενη Τρίτη 14 Ιουνίου.
Μετά την απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, με την οποία τέθηκε σε αργία για παράβαση καθήκοντος, ο κ.Ψωμιάδης ετοιμάζεται να προσφύγει και στον Άρειο Πάγο.
"Θα εξαντλήσω όλα τα ένδικα μέσα. Η αλήθεια πολύ σύντομα θα λάμψει" τόνισε από το γραφείο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο έκπτωτος τοπικός άρχοντας.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο πρωθυπουργός έχει γενέθλια του Αγίου Μνημονίου !

Απίστευτο κι όμως αληθινό ! Ο κ.Παπανδρέου κλείνει τα 59 στις 16 Ιουνίου. Σύμφωνα με το εορτολόγιο εκείνη την ημέρα γιορτάζουν ο Τύχων και ο Μνημόνιος !


Τυχαίο; Δε νομίζουμε


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ο Άγιος Μνημόνιος, Επίσκοπος Αμαθούντος της Κύπρου, είναι γνωστός σε εμάς από υπόμνημα στο διάδοχό του, Άγιο Τύχωνα. Ο υπομνηματιστής ονομάζει τον Μνημόνιο «αγιώτατο». Διετέλεσε Επίσκοπος κατά το πρώτο ήμισυ του 4ου αιώνος μ.Χ., ως δυνάμεθα να συμπεράνουμε από το γεγονός ότι ο διάδοχός του Τύχων εχειροτονήθηκε υπό του Επιφανίου Κύπρου.
Η μνήμη του Αγίου Μνημονίου συνεορτάζεται στις 16 Ιουνίου μαζί αυτή του Αγίου Τύχωνα.

newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προφυλακιστέος ο Μ. Λεμούσιας για το έλλειμμα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Κατηγορείται για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στα ταμεία

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του γ' ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση της «μαύρης τρύπας», ύψους 51,4 εκατ. ευρώ, στα ταμεία του δήμου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μετά την κοινοποίηση της απόφασης για την προσωρινή του κράτηση, ο Μ. Λεμούσιας αποπειράθηκε να πηδήξει από το παράθυρο του ανακριτικού γραφείου, αλλά εμποδίστηκε από τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει τις πράξεις της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ' εξακολούθηση, της απλής συνέργειας σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, καθώς επίσης της παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, σημαντικό ρόλο ως προς την παραπάνω εξέλιξη έπαιξε η απολογία του φερόμενου ως «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας, Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος του καταλόγισε εμπλοκή στην υπόθεση.

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορός του, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση περί της προφυλάκισης του εντολέα του «δεν στοιχειοθετείται ούτε στην πραγματική βάση της σχηματισθείσας δικογραφίας, αλλά ούτε στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος», προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει εντός της νόμιμης προθεσμίας στο αρμόδιο συμβούλιο, κατά της απόφασης.

Νωρίτερα, ο Μ. Λεμούσιας, απολογούμενος στον ανακριτή, αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, τονίζοντας ότι δεν είχε ποτέ σχέσεις με τον φερόμενο ως «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην ταμία, Π. Σαξώνη. Μάλιστα, ζήτησε να γίνει άνοιγμα του τηλεφωνικού απορρήτου για να διαπιστωθεί ότι δεν είχε ποτέ επαφές μαζί του.
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Γερμανία χρωστάει στην άσωτη Ελλάδα

Εν μέσω συζητήσεων και σεναρίων για ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι Financial Times επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους ότι η Γερμανία χρωστάει στην άσωτη Ελλάδα.
Αναφέρουν μάλιστα ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει προκαλέσει το διαχωρισμό μεταξύ των χωρών και έχει πάρει τη μορφή ενός έργου ηθικής που θέτει την άσωτη περιφέρεια -ειδικά την Ελλάδα και την Ιρλανδία- απέναντι στο υπεύθυνο κέντρο -ειδικά τη Γερμανία-.
Το πνεύμα που κυριαρχεί είναι η συμμόρφωση των ασώτων και η χρηματοδότηση από τους σώφρονες, εικόνα που σύμφωνα με τους Financial Times είναι αληθινή σε έναν βαθμό.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ακολούθησαν μη βιώσιμες στρατηγικές και ζούσαν με παραπάνω από όσα μπορούσαν επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
"Αυτό, όμως, δεν είναι όλη η αλήθεια. Το ευρώ είναι καλό για τη Γερμανία, ειδικά για τις εξαγωγές της, γιατί είναι ασθενέστερο από όσο θα ήταν το γερμανικό μάρκο, επειδή ακριβώς περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιρλανδία", συνεχίζει ο συντάκτης.
Μάλιστα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς θέτει το ερώτημα πού θα βρισκόταν το μάρκο πριν από την κρίση και πού σήμερα αν δεν υπήρχε το ευρώ, δίνοντας την απάντηση πως η Γερμανία δεν θα προχωρούσε απτόητη με ρυθμό ανάπτυξης 4% αν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν αποσύρει περίπου το ένα τρίτο των επενδύσεων που είχαν σε ελληνικά ομόλογα από το Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φεστιβάλ των χίπις στα Μάταλα

Στους ρυθμούς της τρελής εποχής των 60's κινείται η Κρήτη που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα πάλαι ποτέ παιδιά των λουλουδιών, τα οποία, αν και μεγάλωσαν, δεν ξέχασαν τον τόπο που σημαδεύτηκε από την παρουσία τους και τώρα ετοιμάζονται να επιστρέψουν για το φεστιβάλ που οργανώνεται στα Μάταλα.
Εκεί, με αφετηρία τις μοναδικές σπηλιές και τα καταγάλανα νερά θα σμίξουν με τους ντόπιους κατοίκους, θα αναζητήσουν παλιούς φίλους, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν υπό τους ήχους της ροκ μουσικής μιας άλλης, εμβληματικής περιόδου των δεκαετιών '60 και '70.
Η παγκόσμια συνάντηση των πρώην χίπιδων έχει ήδη προγραμματιστεί για το τριήμερο από αύριο ως και τη Δευτέρα , με την πρόσκληση να απευθύνεται στα… ατίθασα νιάτα που πέρασαν από τα Μάταλα της Κρήτης και ξεσήκωσαν με την εικόνα, την παρουσία και  τον ελεύθερο τρόπο ζωής τους τα ήθη των Κρητικών - και όχι μόνο - εκείνης της εποχής.
Μπορεί οι εκδηλώσεις να απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα, ωστόσο ο κύριος άξονας του φεστιβάλ είναι οι χίπις, τα ελεύθερα πνεύματα που πριν από μερικές δεκαετίες έκαναν πράξη την επανάσταση, στους βράχους της παραλίας των Ματάλων.
Ολόκληρη η περιοχή προετοιμάζεται μήνες τώρα, ενώ η δημοτική αρχή του δήμου Φαιστού έχει προγραμματίσει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με στόχο να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε σχέση με την τουριστική προβολή των Ματάλων αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς το φεστιβάλ έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.
“Το Φεστιβάλ θα απευθύνεται με το δικό του μοναδικό τρόπο σε όλο το κοινό. Μας προσκαλεί σε ένα γοητευτικό ταξίδι, να μοιραστούμε μικροί και μεγάλοι τη μαγεία της μουσικής, της τέχνης και του πολιτισμού αλλά και να αναδείξουμε τα ιδανικά της νεολαίας, αποτελώντας μια πρωτοποριακή για τα κρητικά δεδομένα διοργάνωση. Φιλοδοξεί να καταστεί ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός του δήμου μας με διεθνή εμβέλεια”, τόνισε η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής αγγίζουν το 100%, ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την επανασύνδεση των χίπιδων.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αγανάκτησε και ο πρωθυπουργός

"Και γω αγανακτώ πολλές φορές και λέω: άει στο καλό, γιατί να είμαστε έτσι", τόνισε απηυδισμένος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής.
"Στόχος μας είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων" σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων των Γ. Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της "Ωρας του πρωθυπουργού".
"Βασικός στόχος μας είναι να μην χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα δανεικά για να μπορούμε να επιβιώσουμε", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "αυτή είναι η δικιά μου πατριωτική στάση. Όχι σε δάνειες δυνάμεις. Θα την αλλάξουμε την Ελλάδα".
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 5% είναι ρεκόρ και "πράγματι υπάρχει ελπίδα ότι το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις τομές όπως οι αποκρατικοποιήσεις, "πάντα με διαφάνεια πάντα με τις καλύτερες τιμές".
Υποστήριξε δε ότι "ο πόνος είναι συγκυριακός" και προειδοποίησε ότι "αν δεν τον αντέξουμε και τον εγκαταλείψουμε στα μισά του δρόμου οι συνέπειες θα είναι ολέθριες".
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστικότητα στην ποιότητα, στις εξαγωγές αλλά και στην παιδεία και στις υπηρεσίες υγείας.
"Η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία και αντιαναπτυξιακό φαινόμενο είναι η φοροδιαφυγή", επανέλαβε και πρόσθεσε: "στόχος μας είναι ένα ευρύτερο πολιτικό σύστημα που να το εμπιστεύεται ο λαός. Θα γίνει βιώσιμο το χρέος και θα κάνουμε αλλαγές ώστε να είναι η οικονομία μας βιώσιμη".
Αναφερόμενος στο μέλλον της χώρας τόνισε: "θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Όχι μόνο θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα αλλά θα έχουμε λύσει για τις επόμενες γενιές και το μεγάλο ζήτημα του χρέους. Για μια Ελλάδα ποτέ πια σε επιτήρηση".
Τσίπρας: "Είστε εξουσιομανής"
"Είστε εξουσιομανής στην εξουσία, γαντζωμένος στην καρέκλα του Μαξίμου", σχολίασε ο Α. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.
Ο Α. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη κατάθεσης της λαϊκής εντολής εκ μέρους του πρωθυπουργού και άμεσης προσφυγής στις κάλπες,  ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον Γ. Παπανδρέου στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράει ερήμην του λαού, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι μιλάει τη γλώσσα των δανειστών.
"Αν θέλετε να δώσετε πολιτική λύση, να προχωρήσετε στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε να φύγει η τρόικα εσείς και το μνημόνιο", σημείωσε.
"Γιατί εκεί που αποτύχατε χθες θα πετύχετε σήμερα;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας "πρωτοφανή εκβιασμό της Βουλής", την εισαγωγή του μεσοπροθέσμου προγράμματος προς ψήφιση με ένα και μόνο άρθρο.
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον των "σεναρίων συνωμοσίας", που θέλουν τους πιστωτές να επιθυμούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός νέου διχασμού της ελληνικής κοινωνίας, "εάν ο όχλος γίνει εργαλείο στα χέρια άλλων» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως υποκινεί πολλές από τις ομάδες που επιτίθενται δημόσια σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε εκ νέου πως είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Όσο για την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου, παραδέχθηκε πως "η θεραπεία είναι δυσάρεστη αλλά αναγκαία".
"Πετύχαμε στη βασική ανδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου, την επιμήκυνση της αποπληρωμής και την πτώση του επιτοκίου, και θα πετύχουμε και άλλα", διαβεβαίωσε ο Γ.Παπανδρέου.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα θα σας διαψεύσει

"Η ιστορία έχει αποδείξει ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να υποτιμά την Ελλάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί επερχόμενης ελληνικής πτώχευσης.
"H Ελλάδα θα διαψεύσει όλους όσοι ελπίζουν ή επενδύουν στη χρεοκοπία της. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να την υποτιμά", διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, όπως αυτές αποδόθηκαν από την εφημερίδα Hurriyet Daily News.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News και την ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ΤRΤ, ο Τούρκος Πρόεδρος εκτίμησε πως η Ελλάδα οδεύει προς πτώχευση.

"Όπως ξέρετε πηγαίνουμε συχνά σε ευρωπαϊκές χώρες. Πραγματικά ζηλεύουν την Τουρκία. Η Ελλάδα πάει προς πτώχευση. Όταν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει απαιτούν υψηλά επιτόκια. Όταν όμως υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε απαιτούν χαμηλά επιτόκια. Έτσι είναι και οι χώρες. Οι Γερμανοί ανησυχούν για παράδειγμα επειδή ικανά στελέχη επιστρέφουν στην Τουρκία", δήλωσε ο κ. Γκιουλ σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Πειραιάς ήταν νησί


Ο διάσημος Έλληνας γεωγράφος Στράβων είχε γράψει κατά τον 1ο αι. μ.Χ. ότι ο Πειραιάς ήταν στο παρελθόν ένα νησί ακριβώς απέναντι από την ηπειρωτική Αττική. Τώρα, μια νέα έρευνα Ελλήνων και Γάλλων γεωλόγων και αρχαιολόγων έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο γεωλογικό περιοδικό "Geology", έγινε από τον Κοσμά Παυλόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Γεωμορφολογίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τη Μαρία Τριανταφύλλου, λέκτορα στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τους Ζαν-Φιλίπ Γκουαράν, Ερίκ Φουάς και Ρολάν Ετιέν του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την υπόθεση του Στράβωνα, συνδυάζοντας την ανάλυση ιστορικών και χαρτογραφικών δεδομένων με παλαιοπεριβαλλοντολογικά στοιχεία και χρονολόγηση με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα των γεωλογικών δειγμάτων που ελήφθησαν από γεωτρήσεις στην περιοχή του Κηφισού, νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Τα πορίσματα αυτής της διεπιστημονικής γεωαρχαιολογικής έρευνας δείχνουν ότι όντως ο Πειραιάς ήταν κάποτε νησί. Στην αρχή της Ολοκαίνου Εποχής, ο βραχώδης λόφος του Πειραιά συνδεόταν με την ξηρά της Αττικής με στενή λωρίδα γης με τη μορφή χερσονήσου. Στη διάρκεια της ύστερης Νεολιθικής Περιόδου (4850 - 3450 π.Χ.) ο Πειραιάς μετατράπηκε σε νησί, εξαιτίας μιας ανόδου των υδάτων.
Μεταξύ των ετών 2850 και 1550 π.Χ., στην πρώιμη και μέση Εποχή του Χαλκού, ο Πειραιάς ήταν χωρισμένος από τη στεριά με μια όλο και πιο ρηχή λιμνοθάλασσα, καθώς οι συνεχείς προσχώσεις ιζημάτων από τα ποτάμια έκαναν ολοένα πιο αβαθή την υδάτινη περιοχή, ώσπου τελικά η περιοχή απέκτησε χαρακτηριστικά βάλτου.
Τον 5ο αι. π.Χ., ο Θεμιστοκλής, ο Κίμων και μετά ο Περικλής συνέδεσαν τον Πειραιά με την Αθήνα μέσω δύο "μακρών τειχών", τα οποία εν μέρει κατασκευάστηκαν πάνω στο παράκτιο έλος (αλίπεδο), το οποίο είχε απομείνει μετά την μερική απόσυρση των υδάτων. Η μελέτη αποκαλύπτει, έτσι, ότι υπήρξε μια εντυπωσιακή εξέλιξη του τοπίου του Πειραιά στο παρελθόν, ενώ ερώτημα παραμένει πώς ο Στράβων υπέθεσε σωστά ότι κάποτε ήταν νησί.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...