Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πώς η Μέρκελ έπεισε τον Τσίπρα να συμβιβαστεί


Το Bloomberg αποκαλύπτει τι συζήτησαν στο τηλέφωνο οι δύο ηγέτες

Φως στο παρασκήνιο πίσω από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της, στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής, επιχειρεί να ρίξει με δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το διεθνές πρακτορείο αποκαλύπτει τί συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ στο 50λεπτο τηλεφώνημα που είχαν την Πέμπτη, μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup.

«Χρειάστηκαν λίγες απλές αλήθειες από την Άνγκελα Μέρκελ στη βάση διαχείρισης της κρίσης της Ευρωζώνης προκειμένου να καταλαγιάσει τη μαχητική νέα κυβέρνηση της Αθήνας», σημειώνει το Bloomberg.

«Η καγκελάριος εξήγησε στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αυτό που ένας βοηθός στο γραφείο της ονόμαζε πραγματικότητα. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουν στην απαιτούμενη συμφωνία για να διατηρηθεί η ρευστότητα στην Ελλάδα και η Γερμανία δεν θα λύγιζε, του είπε η Μέρκελ στο 50λεπτο τηλεφώνημα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, θυμίζοντας πως επρόκειτο για την πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στ.Θεοδωράκης: Οι θέσεις μας ενδιαφέρουν την Ευρώπη


Με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος συναντήθηκε στην Ρώμη ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Λορέντζο Γκουερίνι, δεύτερο γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, τον Ρομπέρτο Σπεράντζα, πρόεδρο της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στην ιταλική βουλή, τον Έντσο Αμεντόλα, γραμματέα διεθνών υποθέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, την Φραντζέσκα Ντουλίσε, υπεύθυνη για τον συντονισμό διεθνών σχέσεων των «Δημοκρατικών» και τον Λουτσιάνο Βέκκι, υπεύθυνο ευρωπαϊκών θεμάτων του ίδιου κόμματος.

Σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά το τέλος της συνάντησης, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε:

«Ήταν μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνάντηση. Οι φίλοι του Δημοκρατικού Κόμματος ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι ο κ. Ρέντσι βοήθησε αρκετά τον Έλληνα πρωθυπουργό σε αυτή την τελευταία διαπραγμάτευση.

» Μας επανέλαβαν, λοιπόν, ότι το ενδιαφέρον τους για την χώρα είναι μεγάλο, είναι αμέριστη η βοήθεια που θέλουν να δώσουν στους Έλληνες, αρκεί, βέβαια και οι Έλληνες να προχωρήσουν σε έναν δρόμο μεταρρυθμίσεων σαν και αυτό στον οποίο έχουν προχωρήσει και οι Ιταλοί.

» Ήταν -και ξαφνιάστηκα- αρκετά ενήμεροι για τις λεπτομέρειες της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Mε ρώτησαν ακόμη και για το πρόβλημα ρευστότητας, που συζητείται αυτή την ώρα στην χώρα μου, ότι υπάρχει σαν πρόβλημα και τους εξήγησα ότι για εμάς τα προβλήματα δεν έπεσαν από τον ουρανό και για αυτό, ακριβώς, είχαμε πει στην κυβέρνηση να προετοιμαστεί.

» Δεν ήμασταν εμείς, προεκλογικά, που λέγαμε ότι δεν χρειαζόμαστε τα μνημονιακά λεφτά - αυτά που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι σημερινοί υπουργοί. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε τα λεφτά της Ευρώπης και πάνω απ' όλα χρειαζόμαστε, γρήγορα, μεταρρυθμίσεις.

» Για έναν επιπλέον λόγο: για να υπάρξει εμπιστοσύνη από την πλευρά των εταίρων και ταυτόχρονα εμπιστοσύνη του κόσμου. Να επιστρέψει o κόσμος τα λεφτά στις τράπεζες, να αρχίσει να δουλεύει η αγορά και η οικονομία. Να υπάρξει, δηλαδή, μια επιστροφή στην κανονικότητα, που είναι και ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ανορθωθεί, αύριο, η οικονομία.»

Σε ερώτηση αν στο τέλος των ευρωπαϊκών επαφών βρίσκει κοινά σημεία με δυνάμεις που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε:

«Ήταν σαφές ότι το 'Ποτάμι' ενδιαφέρει πάρα πολύ τους ευρωπαίους. Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες για τις απόψεις μας, διότι όλοι διακρίνουν ότι η χώρα μας έχει πολλά, πολλά εμπόδια, να υπερβεί. Και επειδή είναι γνωστό ότι το Ποτάμι είναι μια μεταρρυθμιστική δύναμη που φέρνει απόψεις και συγκεκριμένες λύσεις, όλοι ήθελαν να μάθουν τι είναι αυτό που προτείνουμε εμείς στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό».

Υπάρχουν, λοιπόν, κατέληξε, συγγενείς δυνάμεις, υπάρχουν φίλοι, και έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συμμαχίες προς όφελος του ελληνικού λαού. Αυτό έκανε το Ποτάμι αυτές τις ημέρες: συζήτησε, ανέπτυξε, είπε ότι υπάρχει ένα κόμμα ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό και νομίζω ότι αυτό έγινε αντιληπτό από πολλές δυνάμεις στην Ευρώπη.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο «τζογαδόρος» που κατέκτησε το ποδόσφαιρο – Εγινε ιδιοκτήτης δύο ομάδων λειτουργώντας πάντα βάσει αριθμών


Στα νιάτα του τζόγαρε. Μεγαλώνοντας κατάλαβε ότι έχει «ταλέντο» και έγινε επαγγελματίας παίκτης του στοιχήματος. Αφού «στέγνωσε» τις περισσότερες στοιχηματικές εταιρείες αποφάσισε να ασχοληθεί διοικητικά με το ποδόσφαιρο αλλάζοντας την ιστορία της Μπρέντφορντ και της Μίντιλαντ. Η άγνωστη ζωή του Μάθιου Μπέναμ, έχει όλα τα εφόδια για να γίνει best seller.

Ακούγοντας κάποιος ότι «αυτός ζει από το στοίχημα» προφανώς γελάει. Έτσι συνέβαινε και με τους φίλους του Μάθιου Μπέναμ, ο οποίος από μικρή ηλικία εκμεταλλευόταν τις λιγοστές ποδοσφαιρικές του γνώσεις με τις άριστες πάνω στα μαθηματικά και την στατιστική. Όταν συνειδητοποίησε ότι αυτός ο συνδυασμός μαζί με την στρατιωτική πειθαρχία μπορούσε να τον κάνει πάμπλουτο, έβαλε μπροστά το σχέδιο.

Μέχρι την ηλικία των 35 ετών είχε καταφέρει να αποτελεί τον Νο1 εχθρό μεγάλων στοιχηματικών εταιρειών και η δύναμή του επεκτάθηκε στην ασιατική αγορά, εκεί όπου έπαιζε εύκολα χωρίς όρια πονταρίσματος. Λειτουργώντας απόλυτα νόμιμα και έχοντας την άνεση να ξεχωρίσει την αρρώστια του τζογαδάρου από τη γνώση του επαγγελματία παίκτη, αποφάσισε να αφήσει το στοίχημα στην άκρη και έχοντας αρκετά μεγάλο τραπεζικό λογαριασμό και πολλούς «δυνατούς» φίλους να ιδρύσει ένα επενδυτικό fund.

Μέσω αυτού κατάφερε να αυξήσει κατά πολύ την οικονομική του επιφάνεια και πάνω στο «πικ», συναντά τα οικονομικά προβλήματα της Μπρέντφορντ. Αποφασίζει να βοηθήσει αρχικά με το ποσό των 500,000 λιρών και στη συνέχεια γίνεται μεγαλομέτοχος. Αυτόματα αποκτά το δικαίωμα να αποφασίζει για την τύχη του συλλόγου και τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος. Το μυστικό του ήταν πως όλα κινούνται βάσει στατιστικής. Οι προσλήψεις προπονητών, οι αποκτήσεις παικτών, τα πάντα!

Τον περασμένο Ιούλιο αποφάσισε να επεκταθεί και εκτός Αγγλίας. Επένδυσε 6,2 εκ. Ευρώ για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Μίντιλαντ, προσλαμβάνοντας για πρόεδρο τον 31χρονο Ράσμους Ανκερσεν, ο οποίος έχει και αυτός την ίδια τρέλα με τα μαθηματικά. Κινείται με βάση τους βασικούς δείκτες απόδοσης και αυτό έχει αναγκαστεί πλέον να κάνει και ο προπονητής της ομάδας από τη Δανία, Γκλεν Ρίντελχολμ.

Η Μίντιλαντ κάνει πορεία πρωταθλητισμού στη χώρα της. Το ποσοστό της στην επίτευξη τερμάτων από στημένες φάσεις είναι το 2ο καλύτερο στην Ευρώπη μετά από αυτό της Ατλέτικο και ο Μπέναμ έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο δεύτερος σύλλογος που απέκτησε.

Οσο για την Μπρέντφορντ, ανεξάρτητα με το αν θα καταφέρει φέτος να κερδίσει ή όχι την άνοδο, το καλοκαίρι θα απολύσει τον προπονητή της Μαρκ Γουόρμπερτον, αφού δεν συμφώνησε να κινείται βάσει των αριθμών όσον αφορά την προπόνηση της ομάδας. Ο Μπέναμ, λατρεύει τους αριθμούς, αυτοί τον έκαναν πλούσιο και επιτυχημένο, με αυτούς θέλει να αλλάξει την ιστορία του ποδοσφαίρου. Για την ώρα τα καταφέρνει μια χαρά!



iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ


Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Πέμπτη.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, «καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί συνολικά το ζήτημα, δεν αρκείται στην επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου, αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος χωρίς να ‘’ ρίξει μαύρο’’ και χωρίς τις ανεπίτρεπτες νομικές πρωτοτυπίες που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Προς το σκοπό αυτό ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα θέματα ΜΜΕ, Νίκος Παππάς, έχει ξεκινήσει καθημερινή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα, προκειμένου η ΕΡΤ να λειτουργήσει άμεσα και να αποκατασταθεί η διαρρηγμένη σχέση του κοινού με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Με το σχέδιο Νόμου:

Προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν.

Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.

Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.

Η ντροπή ΔΤ- ΝΕΡΙΤ εξέθεσε τη χώρα διεθνώς. Τα όσα σχολιάζονται και φημολογούνται αποτελούν μέρος της γενικότερης προσπάθειας διαστρέβλωσης του κυβερνητικού έργου, κυρίως όσων επιθυμούν, με προσωπική ιδιοτέλεια, να παραμένουν εραστές του ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ που η κοινωνία τελικά ουδέποτε εμπιστεύθηκε. Το ίδιο το σχέδιο νόμου θα δώσει την απάντηση της αλήθειας σε όσους συνεχίζουν να μετατρέπουν το δημόσιο διάλογο σε πολιτικά άναρθρη σπέκουλα.

Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.

Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.

Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.



huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκλογές 2015: «Προσοχή εύθραυστον»


Ευπρόσβλητοι προβάλλουν οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως διαμορφώθηκαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι μελετητές του παρόντος εξουσιοδότησαν τους ιστορικούς του μέλλοντος να δώσουν τίτλο στη σύνθετη εκλογική αναμέτρηση που ακολούθησε τον «πολιτικό σεισμό» του 2012. Τι καταδεικνύουν οι μετρήσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος.

Τεστ πολιτικής ανθεκτικότητας

Πολιτικοί αναλυτές διατείνονται ότι το κομματικό σύστημα βρίσκεται ακόμη σε φάση μετάβασης και εγείρουν ερωτήματα γύρω από τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος των κυβερνητικών ευθυνών, διερωτώμενοι χαρακτηριστικά «πόσο θα αντέξουν οι υφιστάμενοι συσχετισμοί» και «με ποιο πολιτικό όχημα θα δοθεί η μάχη» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Περιγράφοντας τον αντίκτυπο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, μιλούν για σταθεροποίηση «του ακροδεξιού πόλου και της ροπής στις κυβερνήσεις συνεργασίας», αξιολογώντας ως επισφαλείς τις προβολές στο ελληνικό πολιτικό μέλλον. Χαρακτηρίζουν την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «εντυπωσιακή συνέπεια της κρίσης, ασύγχρονη με τις εξελίξεις» και θεωρούν την κεντροαριστερά «ανέστια δύναμη» η οποία σε αυτήν τη φάση εκπροσωπείται κατεξοχήν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένει να αποδειχθεί αν θα μπορέσει τελικά να εκφραστεί μέσα από τις δομές και τη στρατηγική του κόμματος.

Το βαρόμετρο της 25ης Ιανουαρίου

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετρήσεις αναφορικά με τα ποιοτικά στοιχεία στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Μέσα από τις μετρήσεις των exit polls, ως διακύβευμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης για την κοινή γνώμη δεν αναδεικνύεται το Ευρώ (8 στους 10 ψηφοφόρους τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στην Ευρωζώνη) αλλά η επένδυση στην «ελπίδα», όπως χαρακτηριστικά διατυπώνεται στις αντίστοιχες αναλύσεις. Συνοψίζοντας τα βασικά συμπεράσματα, θα έλεγε κανείς ότι αφενός η φορολογική πολιτική της έπληξε ανεπανόρθωτα την προηγούμενη κυβέρνηση, αφετέρου το κλίμα φόβου το οποίο εκ του αποτελέσματος διαμορφώθηκε θεωρήθηκε κατασκευασμένο και τελικά απέτυχε να ασκήσει επιρροή στο εκλογικό σώμα. Άλλωστε, ως «σημαντικότερο για την Ελλάδα τον επόμενο χρόνο» αξιολογήθηκε από την κοινή γνώμη πρωτίστως «η ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος», έπειτα «οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» και κατόπιν «η κατάργηση των μνημονίων».

Οι πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης

Τα ευρήματα σφυγμομετρήσεων που διενεργήθηκαν μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και τη συγκρότηση της κυβέρνησης καταδεικνύουν από την πλευρά τους μια σαφή «επιστροφή της αισιοδοξίας στη χώρα». Ζητούμενο αποτελεί πόσο αυτή θα διατηρηθεί εν μέσω της σταδιακής εξειδίκευσης των οικονομικών μέτρων. Σημειωτέον, οι πολίτες φέρονται να ανάγουν σε μείζον οικονομικό ζήτημα ένα «πακέτο επενδύσεων» και έπειτα μια «μείωση του χρέους». Σημαντική παράμετρος, η οποία έχει ενδεχομένως τη σημασία της και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώθηκε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, είναι το γεγονός ότι στην υπόθεση «αν φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ» το 37% απαντά «θα ταλαιπωρηθούμε, αλλά σε λίγα χρόνια θα τα καταφέρουμε» και το 34% απαντά «θα καταστραφούμε».

Κοινή συνισταμένη στην ευρωπαϊκή κρίση

Παρ’ όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής περίπτωσης, η πολιτική ρευστότητα αποτελεί ευρύτερο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Μελετητές των διεθνών πολιτικών εξελίξεων σπεύδουν να επισημάνουν ότι καταγράφεται επίταση της κρίσης εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, τιμωρητική ψήφος στα κόμματα που έχουν συγκροτήσει κυβερνήσεις, αύξουσα μεταβλητότητα της ψήφου, αύξηση των κομμάτων που επενδύουν στην πόλωση και ευρύτερα ματαίωση των αυξημένων προσδοκιών από τη συμμετοχή στην ΕΕ. Σημειωτέον, όπως προκύπτει μέσα από σχετικές μετρήσεις, πουθενά στη διεθνή σκηνή δεν εντοπίζονται χώρες οι οποίες διαθέτουν χαμηλής ποιότητας θεσμούς και είναι συγχρόνως ευημερούσες.

Γιάννης Βούλγαρης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Παρ’ όλη την αστάθεια η οποία εξακολουθεί να επικρατεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, μέσα από τη σκιαγράφηση των επιλογών του εκλογικού σώματος, προκύπτουν μεταξύ άλλων τα χαρακτηριστικά της τιμωρητικής ψήφου στα κόμματα που κυβέρνησαν σε συνθήκες κρίσης και της αύξησης των κομμάτων που επένδυσαν στην πόλωση. Αυτήν τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε τον βαθμό συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος των κυβερνητικών ευθυνών. Μετά τον εκλογικό σεισμό του 2012, εν μέσω της κρίσης που επιμένει, είναι επισφαλείς οι προβολές του ελληνικού πολιτικού συστήματος στο μέλλον. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποτελεί μια εντυπωσιακή συνέπεια της κρίσης. Οφείλει να εξετάσει κανείς, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πώς θα εξελιχθεί ο χώρος μεταξύ της κεντροδεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηλίας Νικολακόπουλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το δίλημμα «πρώτη φορά Αριστερά για την Ελλάδα και την Ευρώπη», το οποίο έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, εν τέλει πέτυχε και οδήγησε στην αύξηση του εκλογικού του ποσοστού κατά 10% σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Η Βουλή των 7 κομμάτων, τα οποία χαρακτηρίζει τεράστια ιδεολογική απόκλιση, καταδεικνύει τον πολωμένο πολυκομματισμό του σημερινού πολιτικού συστήματος. Σημαντική παράμετρο αποτελεί η χαμηλή κομματική ταύτιση, καθώς μόλις το 55% των ψηφοφόρων των 7 κομμάτων δήλωσε ότι βρισκόταν κοντά στο κόμμα που είχε ψηφίσει πριν από λίγα λεπτά (exit polls). Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια συγκυριακή ψήφο και από αυτό το στοιχείο θα καθοριστεί η συνέχεια.

Δημήτρης Μαύρος, MRB

Πριν από τις τελευταίες εκλογές, οι ψηφοφόροι δήλωναν ότι αισθάνονταν κατά σειρά: «απογοήτευση», «οργή», «φόβο» και «ντροπή». Το 72% θεωρούσε πως τίποτα δεν θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα, αν προηγουμένως δεν άλλαζαν τα πράγματα στην Ευρώπη. Μετά τις εκλογές, οι ψηφοφόροι δήλωναν ότι αισθάνονταν κατά σειρά: «ελπίδα», «ανησυχία», «περηφάνια» και «αυτοπεποίθηση». Στον τομέα των κοινωνικών αξιών, το εκλογικό σώμα φαίνεται να κινείται μεταξύ της «αλλαγής» και του «εγώ». Ως προς την προσέγγιση των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μεταξύ του «νέου» και του «συστήματος», η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μεταξύ του «συστήματος» και του «παλιού», το Ποτάμι μεταξύ του «νέου» και του «αντισυστήματος», το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ μεταξύ του «αντισυστήματος» και του «παλιού».

Στράτος Φαναράς, Metron Analysis

Στο ερώτημα των exit polls «ποια κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στην οικονομία», το 39% είχε απαντήσει «μια κυβέρνηση Τσίπρα» και το 36% «μια κυβέρνηση Σαμαρά». Τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 51% και 24%, αντίστοιχα, στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τους φόρους». Μετά τις εκλογές καταγράφεται αλματώδης βελτίωση του δείκτη της «οικονομικής εμπιστοσύνης» της κοινής γνώμης, από το -48 στο -16. Φαίνεται να διακόπτεται η ανατροφοδότηση της κρίσης, από την πολιτική και κοινωνική της διάσταση. Προκύπτει λοιπόν μια κοινωνική δυναμική, η οποία όμως μένει να δείξει αν θα διατηρηθεί. Θα έλεγε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη εκ του αποτελέσματος σε μια εκλογική λεηλασία του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Μοναδικό σταθερό κοινό της δεξιάς αποτελούν οι αγρότες. Την κεντροδεξιά ακολουθεί η ανώτερη τάξη, που έδινε βάρος στις μεταρρυθμίσεις. Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι παραμένουν πιστοί στην αριστερά.



naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μέσω διαδικτύου η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας του ΙΚΑ


Δεν απαιτείται η προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ προκειμένου να ανανεώσουν την ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016 και να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας, αφού όλες οι σχετικές διαδικασίες μπορούν να γίνονται από τον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Τη δυνατότητα αυτή έχουν όσοι υπάγονται στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι (συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τ. ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ).

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επισημαίνει τα εξής:

Η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών για την ανανέωσή τους καταργήθηκε.

Για τους άμεσα ασφαλισμένους, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης το έτος 2014), έχουμε ήδη αναγγείλει ηλεκτρονικά την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, ώστε οι πάροχοι υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί, διαγνωστικά κέντρα κλπ) να τους εξυπηρετούν με την επίδειξη του ατομικού βιβλιαρίου υγείας, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες και κυρίως χωρίς να απαιτείται προσέλευσή τους στις υπηρεσίες μας.

Τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι και τέκνα έως 18 ετών) των ασφαλισμένων δικαιούχων περίθαλψης, εξυπηρετούνται από τους παρόχους υγείας χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, έστω και αν δεν διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου/ ΑΜΑ (δηλ. δεν έχουν απογραφεί), αρκεί να επιδείξουν ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, στο οποίο είναι καταχωρημένα.

Για τα προστατευόμενα μέλη (συζύγους και τέκνα) των ασφαλισμένων του τ. ΟΠΑΔ / ΤΥΔΚΥ η ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας θα αναγγελθεί στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων

Περίθαλψης την Τρίτη 3/3/2015.

Όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να ενημερώνονται και να επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα από το διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους/ Ασφαλιστική Ικανότητα).

Τέλος από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, μέσω τις οποίας θα παρέχεται δυνατότητα απογραφής (απόδοσης Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου / ΑΜΑ) των προστατευόμενων μελών (συζύγων και τέκνων) που είναι καταχωρημένα σε οικογενειακά βιβλιάρια υγείας με παράλληλη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας (ηλεκτρονική θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας).



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ερωτικό γράμμα του Johnny Cash


Ένα συγκινητικό γράμμα που έγραψε ο Johnny Cash απευθυνόμενος στην πολυαγαπημένη του σύζυγο June, ψηφίστηκε ως το καλύτερο ερωτικό γράμμα όλων των εποχών.

Ο κορυφαίος μουσικός της κάντρι έζησε ένα παθιασμένο έρωτα με την επίσης τραγουδίστρια σύντροφό του, με την οποία έκανε μεγάλη επιτυχία ως ντουέτο. Το γράμμα το έγραψε ο Cash το 1994, όταν η June ήταν σε ηλικία 65 ετών:

«Γεράσαμε και συνηθίσαμε ο ένας τον άλλον. Αλλά σκεφτόμαστε το ίδιο. Διαβάζουμε ο ένας το μυαλό του άλλου. Ξέρουμε τι θέλει ο άλλος, χωρίς καν να τον ρωτήσουμε. Καμιά φορά, εκνευρίζουμε ο ένας τον άλλον, αλλά λιγάκι.

Ίσως κάποιες φορές, θεωρούμε δεδομένο ο ένας τον άλλον. Αλλά μια στο τόσο, όπως σήμερα, το αναλογίζομαι όλο αυτό, και συνειδητοποιώ, πόσο τυχερός είμαι που μοιράζομαι τη ζωή μου με την σημαντικότερη γυναίκα που συνάντησα ποτέ. Ακόμα με γοητεύεις και με εμπνέεις. Με επηρεάζεις ώστε να γίνομαι καλύτερος. Είσαι το αντικείμενο της επιθυμίας μου. Ο νούμερο ένα επίγειος λόγος για την ύπαρξη μου. Σ΄αγαπώ πάρα πολύ!»


Αξίζει να σημειωθεί ότι η June πέθανε τον Μάιο του 2003 και τέσσερις μήνες αργότερα, την «ακολούθησε» και θρυλικός μουσικός.



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιατί η Βενεζουέλα είναι ίσως η χειρότερη οικονομία του κόσμου


Με 68% πληθωρισμό, τον μεγαλύτερο σε όλο τον πλανήτη, η Βενεζουέλα προηγείται στην κούρσα του πληθωρισμού πάνω κι από το Σουδάν – που έχει πληγεί από τον πόλεμο – πάνω κι από το Ιράν – που είναι στόχος βαρύτατων κυρώσεων.

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Ford και η Pepsi χάνουν κέρδη με ραγδαίους ρυθμούς εξαιτίας του πληθωρισμού. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν μειώσει δραστικά τον αριθμό των πτήσεων προς την πρωτεύουσα, Καράκας, ενώ κάποιες ευρωπαϊκές έχουν διακόψει τις πτήσεις τους εντελώς.

Ιδού πέντε λόγοι για τους οποίους η οικονομία της Βενεζουέλας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Πολιτική αστάθεια

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, υπό την ηγεσία του Νικόλας Μαδούρο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες μετά τον θάνατό του, έχει γίνει πολύ αυταρχική. Μέσα στον Φλεβάρη, η κυβέρνηση κατέλαβε μια αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ενώ συνέλαβε τον δήμαρχο του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα.
Ο Μαδούρο ισχυρίστηκε ότι ο Λεντέσμα αποπειράθηκε να τον ανατρέψει.

Διατροφική κρίση

Οι πολίτες της Βενεζουέλας περιμένουν για ώρες σε σούπερ-μάρκετ για να αγοράσουν γάλα, ζάχαρη και αλεύρι. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι μεγάλες επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει για τις εισαγωγές· η ζάχαρη, το αλεύρι και άλλα βασικά εισαγόμενα προϊόντα καταλαμβάνουν το 70% των καταναλωτικών αγαθών της Βενεζουέλας. Πριν από δυο βδομάδες, η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Dia Dia, αφότου ο πρόεδρος κατηγόρησε τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας ότι απέκρυπτε τρόφιμα για να πλήξει την οικονομία.

Πτώση τιμής του πετρελαίου

Η Βενεζουέλα πλήττεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Ένα βαρέλι πετρελαίου πλέον κοστίζει περίπου 51 δολάρια στην παγκόσμια αγορά, στο μισό της τιμής που κόστιζε πριν από μόλις έξι μήνες. Αυτό το γεγονός επιτείνει τα έντονα προβλήματα της οικονομίας. Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και η οικονομία της κάποτε άνθιζε από τα έσοδα από τις πωλήσεις του πετρελαίου. Πλέον, ο Μαδούρο αναζητά βοήθεια σε Κίνα, Ρωσία, και άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.

Εθνικό νόμισμα

Το νόμισμα της Βενεζουέλας χάνει αξία ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα στον κόσμο. Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας ανταλλάσσουν χρήματα στην ανεπίσημη μαύρη αγορά. Ένα δολάριο ΗΠΑ ισοδυναμούσε με περίπου 88 μπολίβαρ πέρυσι. Φέτος, ένα δολάριο αξίζει 190 μπολίβαρ, σύμφωνα με το dolartoday.com. Η ίδια η διαδικασία ανταλλαγής χρημάτων είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, καθώς υπάρχουν τέσσερις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αδυναμία πληρωμής χρέους

Η χώρα μόνο για φέτος έχει εκκρεμούσες πληρωμές χρέους ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι ειδικοί προβλέπουν χρεοκοπία τον Οκτώβριο, όταν η χώρα θα κληθεί να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια.




Fortunegreece.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Βόμβα» Βαρουφάκη: Η ασάφεια στη συμφωνία ήταν σκόπιμη και σε συνεννόηση με τους εταίρους


Με «βόμβες» ξεκίνησε η πρώτη συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό μέσο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup ήταν ασαφής γιατί το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την παράταση του προγράμματος από τα κοινοβούλιά τους.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τις ασάφειες στη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Είμαστε περήφανοι για το βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. Οσον αφορά το πλεόνασμα, το ότι δεν αναγράφεται ακριβώς ο στόχος είναι σαν να μας λένε ότι καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα 10 χρόνια γιατί θα καταστρέψεις τον ιδιωτικό τομέα. Δεν βάλαμε νούμερο, γιατί η συμφωνία πρέπει να περάσει από τα άλλα κοινοβούλια. Για αυτό συμφωνήσαμε να το αφήσουμε free. Εγώ θα είμαι  ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να το υλοποιήσει. Αν πω ένα νούμερο θα πω ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλα, σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Βαρουφάκη στον ΑΝΤ1 είναι τα εξής:

Είναι μια μεγάλη επιτυχία μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής

Η Ευρώπη σύρεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε μια μνημονική διαδικασία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πρώτα

Αυτή την αυτοματοποιημένη λιτότητα που δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση δεν αφήνει τους λαούς να έχουν ελπίδα

Εμείς τους είπαμε αφενός ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, μνημόνιο, όλη αυτή η σκοτοδίνη, αλλά το κράτος έχει συνέχεια, υπάρχει μια υπογραφή που μας δεσμεύει. Από την άλλη είπαμε ότι ο λαός μας έδωσε εντολή να αμφισβητήσουμε το μνημόνιο. Το ερώτημα είναι πώς παντρεύονται αυτά;

Ενα πράγμα που ειπώθηκε τις πρώτες φορές που πήγα έξω ήταν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, υπάρχει συμφωνία πρέπει να την εφαρμόσετε

Αν πηγαίναμε έξω και λέγαμε στους λαούς ότι η δημοκρατία έχει καταργηθεί λόγω της ευρωκρίσης σε ποιους θα κάναμε δώρο; Στην Λεπέν

Τι κάναμε; καταθέσαμε βέτο στα δυο πρώτα γιουρογκρουπ, επιμείναμε να κάνουμε πολιτική συζήτηση στο γιουρογκρουπ
πετύχαμε από αυτή τη σύγκρουση να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, η απομόνωση αυτή να ανατραπεί πλήρως. Από εκεί που ήμασταν μόνοι μας....

Θα είμαι ξεκάθαρος. Πρώτον εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησα να γίνω, αλλά δεν... Η σύνδεσή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινα τα δυο τρία χρόνια και κυρίως μέσω του Τσίπρα

Οι κορωνες δεν βοηθάνε, είναι η άποψή μου.

Το 2012 όταν ψήφιζαν στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο είχα γράψει ένα άρθρο να μην το ψηφίσουν γιατί δένουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Οσο μπαίναμε πιο βαθιά σε αυτή τη μαύρη τρύπα όλο και πιο δύσκολο θα ήταν.

Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει καλά τι έκανε εκλέγοντας την κυβέρνησή μας. Εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα έλεγε όχι. Εγώ είπα όχι απολύτως σε όλα, έγινα κουραστικός στο γιουρόγκρουπ.

Αυτό που έλεγα ήταν ότι το μνημόνιο τελείωσε.

Το μνημόνιο επιβάλει στο δημόσιο αυτά τα τεράστια δάνεια και συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων.

Αυτά τα μέτρα έπαιξαν το ρόλο της απαξίωσης της έννοιας της μεταρρύθμισης. Οταν ο συνταξιούχος ακούει οι μαζί τα φάγαμε, ότι ταυτόχρονα θα χτυπήσουν φαρμακεία, ταξί, κομμωτήρια, την ώρα που η μεγάλη φοροδιαφυγή παραμένει στο απυρόβλητο, η μεταρρύθμιση αποκτά την έννοια που έχει στη δημοκρατία του Ιράκ.

Η συμφωνία είναι γεμάτη από ασάφειες. Είμαστε περήφανοι για το βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. Καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα 10 χρόνια γιατί θα καταστρέψεις τον ιδιωτικό τομέα. Δεν βάλαμε νούμερο, γιατί η συμφωνία πρέπει να περάσει από τα άλλα κοινοβούλια. Για αυτό λένε να το αφήσουμε free. Εγώ θα είμαι  ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να το υλοποιήσει. Αν πω ένα νούμερο θα πω ψέματα.

Δεν θα αυξηθεί σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριο, βιβλίο και θέατρα ο ΦΠΑ. Θα ψάξω να βρω κάποιο προϊόν άνευ σημασίας για να αυξήσω τον ΦΠΑ και να δείξουμε καλή θέληση.

Η Τρόικα και θεσμοί είναι το ίδιο δεν θα ξανάρθουν στη χώρα μας ως συμμορία τεχνοκρατών

Δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες και θα κάνουμε και άλλες ενέργειες υπέρ των των φορολογούμενων που ήταν συνεπείς

Αυτό το κείμενο της συμφωνίας γράφτηκε με στόχο το τέλος του Μνημονίου

Οι Ευρωπαίοι μου λένε μπράβο για ότι κάναμε και λένε θα το κάνουμε και εμείς στη χώρα μας

Στη Θεσσαλονίκη, εγώ δεν ήμουν μαζί τους τότε, εκτός από το πρόγραμμα, είχαν πει και κάτι άλλο,  είχαν πει ότι όλα αυτά θα γίνουν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ένα μικρό πλεόνασμα.

Επίσης, δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα πάμε ξανά στην αναξιοπρέπεια των πρωτογενών ελλειμμάτων.

Αυτό το κείμενο, η συμφωνία, δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις. Είναι φύλο συκής για να τελειώσει το Μνημόνιο

Εμείς είπαμε χτυπήστε μας, βασανίστε μας, εμείς το μνημόνιο δεν θα το εφαρμόσουμε

Η συμφωνία είναι μεταβατική

Ο λαός είναι σοφός, ο λαός μου ζητάει να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια, ζητάει μια κυβέρνηση να πει όχι.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ανησυχία για το χρηματοδοτικό κενό και τα σενάρια για νέο Μνημόνιο


Η ανησυχία για το χρηματοδοτικό κενό επιδεινώνεται με διάφορα δημοσιεύματα για τρίτο Μνημόνιο και νέο δάνειο να κάνουν την Πέμπτη, την εμφάνισή τους. Παράλληλα, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση προς το Ταμείο θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Ειδικότερα, το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ζώνης του ευρώ κάνει λόγο για νέο δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια ενώ πιθανό είναι το σενάριο για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης με την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να λάβει νέα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται για ένα καινούργιο ζήτημα το οποίο προέκυψε ξαφνικά στην ατζέντα για το ελληνικό πρόβλημα αλλά υπήρχε στο τραπέζι και τους προηγούμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, εκ των πέντε «Σοφών» της γερμανικής οικονομίας, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας και ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να το δηλώσει ευθέως.

Παράλληλα, στη Γερμανία δεν είναι λίγοι εκείνοι που φαίνεται ότι δεν έχουν πεισθεί για τις ελληνικές δεσμεύσεις. Με δηλώσεις του στη Rheinische Post ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ, τόνισε ότι «ο θυμός και η επιφυλακτικότητα στους κόλπους της Ένωσης (CDU/CSU) σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό είναι αλήθεια» ενώ ο ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε ότι «Η εμπιστοσύνη μου στην ελληνική κυβέρνηση είναι ελάχιστη, η εμπιστοσύνη μου στον Σόιμπλε μέγιστη», και ζήτησε βελτίωση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άφησαν να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναβολή της δόσης χωρίς πρώτα να υπάρξει συνεννόηση με την Ουάσινγκτον και τους εταίρους τότε είναι πιθανό να προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με δηλώσεις του στο Bloomberg την Πέμπτη για το δάνειο προς το ΔΝΤ τόνισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή.

Στην Αθήνα ο προβληματισμός και η ανησυχία επικρατούν, με το Μαξίμου να αναζητά διέξοδο και τους δανειστές να επιχειρούν να περιορίσουν τα περιθώρια αυτονομίας της ώστε η νέα συμφωνία να υλοποιηθεί άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι όλες τις πιθανές πηγές άντλησης ρευστότητας ώστε να φτάσει η χώρα ομαλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς τότε θα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που κυριαρχεί είναι ότι την Τετάρτη κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι η χώρα θα σημειώσει αδυναμία να τα καταφέρει χωρίς χρηματοδότηση εντός των επόμενων 4 μηνών με το δημοσιονομικό κενό να εκτιμάται ότι έχει εκτοξευτεί στα 5, 7 δισ.

Επιπλέον, την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι «είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά αλλά και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης» σημειώνοντας ωστόσο ότι «Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους, αλλά και στο εσωτερικό της, με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει».

Τέλος, ένας ακόμη πονοκέφαλος για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί και η σημαντική εκροή καταθέσεων, η οποία ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ και παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν τον Ιανουάριο στα 148 δισ. ευρω -το οποίο αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005- από 160,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014.




huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ιπποκράτης: Ο Αρχαίος Έλληνας Θεραπευτής


Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. – Λάρισα 377 π.Χ.), δικαιώνεται σήμερα από τις σύγχρονες απόψεις περί υγείας και ισορροπίας του βιο-ενεργειακού δυναμικού του οργανισμού.

Δεν εντοπίζει τη νόσο στα όργανα.

Θεωρεί πως ο άρρωστος αποτελεί ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και ότι η αρρώστια διέπεται από φυσικούς νόμους.

Ο Θεραπευτής λοιπόν, υποβοηθά την ίδια τη θεραπευτική δύναμη της φύσης και έτσι ο ασθενής αντιμετωπίζεται με μία εντελώς διαφορετική οπτική.

Το σώμα περιέχει τέσσερις χυμούς:

το αίμα
το φλέγμα
την κίτρινη και
τη μαύρη χολή

Η ισορροπία της αναλογίας των χυμών συντηρεί την υγεία («ευκρασία»), ενώ η διαταραχή της («δυσκρασία») προκαλεί τις αρρώστιες.

Η σωστή αναλογία των χυμών χαρακτηρίζεται με τον όρο «κράσις».

Η θεραπευτική, σύμφωνα με τις Ιπποκρατικές αντιλήψεις, αποβλέπει στην ενίσχυση της ιαματικής δύναμης της φύσης («νούσων φύσιες ιητροί»).

Ειδικότερα, οι φαρμακευτικές αντιλήψεις συνοψίζονται μέσα στην επιγραμματική φράση «ασκείν περί τα νουσήματα δύο, ωφελέειν ή μη βλάπτειν».

Ο Ιπποκράτης, δηλαδή, υποστήριζε ότι τα φάρμακα πρέπει να ωφελούν ή τουλάχιστον να μη βλάπτουν.

Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ο όρκος που δίνεται από ιατρούς και αναφέρεται στην ηθική εξάσκηση της ιατρικής.

Ο όρκος δεν είναι πλέον υποχρεωτικός και δεν δίδεται απ’ όλους τους ιατρούς (ή παραποιείται).

Ο Ιπποκρατικός όρκος είναι ο καταστατικός χάρτης της ιατρικής ηθικής και της επαγγελματικής δεοντολογίας, στον οποίο στηρίχθηκαν σχεδόν όλες οι σχετικές παγκόσμιες διακηρύξεις, όπως η Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Γενεύη 1948) και η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αρρώστων (Λισσαβόνα 1981).

Η ΛΕΞΗ ΙΑΤΡΟΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΡΗΜΑ “ΙΑΙΝΩ” ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΩ

ΙΑΤΡΟΣ = Ο ΘΕΡΑΠΕΥΩΝ ΤΟΝ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΑΠΟ ΝΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ.

Η Ολιστική Ιατρική / Θεραπευτική αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν ένα σύνολο που ασθενεί και όχι σαν ένα μεμονωμένο όργανο που πάσχει και δίνει συμπτώματα.

Το σύμπτωμα (πχ. πόνος) είναι η κορυφή του παγόβουνου και αναλογεί στο 10% του προβλήματος, ενώ η αιτία αναλογεί στο 90%.

Η Ολιστική ενεργοποιεί τον μηχανισμό αυτοΐασης του ίδιου του οργανισμού, χρησιμοποιώντας γι' αυτό φυτικά και φυσικά προϊόντα.




egriechen.info
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Να μην καταργηθούν τα βουλευτικά ΙΧ ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Κωνσταντοπούλου


Υποστήριξαν πως το βουλευτικό ΙΧ είναι απαραίτητο «εργαλείο δουλειάς» και πως αρκετοί δεν έχουν την οικονομική άνεση να διατηρούν ιδιωτικό - Ζήτησαν να επανλέθει και ο αστυνομικός που απομακρύνθηκε με απόφαση Πανούση

Το θέμα των βουλευτικών προνομίων απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η ενημέρωση επί κοινοβουλευτικών ζητημάτων που παρέθεσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένους βουλευτές να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την πρόθεση του πρωθυπουργού να τους τα περιορίσει.

Κάλεσαν δε την κυρία Κωνσταντοπούλου να αγνοήσει την πρόταση του κ. Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση του βουλευτικού αυτοκινήτου αλλά και αυτή του υπουργού Δημοσίας Τάξης Γιάννη Πανούση να τους πάρει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς που έχουν για συνοδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν πως το βουλευτικό αυτοκίνητο είναι απαραίτητο «εργαλείο δουλειάς» και πως ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να τους το στερήσει. Σημείωσαν ότι αρκετοί δεν έχουν την οικονομική άνεση να έχουν ιδιωτικό ΙΧ και πως εάν τους αποστερηθεί το βουλευτικό τότε θα αναγκάζονται να μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλοι δε, πρότειναν να μην γίνει «οριζόντια» η κατάργηση των βουλευτικών ΙΧ, αλλά να μπουν οικονομικά κριτήρια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Πρόεδρος τους είπε ότι οι κληρώσεις για τα αυτοκίνητα θα γίνουν κανονικά και άρα δεν θα υπάρξει κατάργηση.

Επιπροσθέτως, έντονες διαμαρτυρίες υπήρξαν και για την απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να τους πάρει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς καλώντας την Πρόεδρο να μεσολαβήσει προκειμένου να τους επιστραφεί.

Να σημειωθεί ότι στην ενημέρωση προσήλθε η πλειοψηφία των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει υπουργοποιηθεί. Συγκεκριμένα παρέστησαν περι τους εξήντα βουλευτές και κυρίως εκείνοι που ελέγχτηκαν για πρώτη φορά και είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Εκτός των άλλων, η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε την πρόθεσή της να υπάρξει ριζική αναμόρφωση των χώρων του κεντρικού κτηρίου της Βουλής, ώστε οι βουλευτές και υπάλληλοι να μπορούν να εργάζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Σε εκείνο το σημείο επανέφερε το ζήτημα των χώρων που καταλαμβάνουν όσοι δεν έχουν σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο όπως οι πρώην πρωθυπουργοί και  πρόεδροι της Βουλής αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζει το ζήτημα της μεταφοράς τους σε άλλο κτήριο.

Αποκάλυψε δε, ότι τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, που βρίσκονται εντός του Μεγάρου της Βουλής, χωρίς οι ίδιοι να είναι βουλευτές, είναι 200 τ.μ.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...