Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

“Κυριακή της Ανάστασης” στην Αίγυπτο


Η άνοιξη ήρθε πιο νωρίς στην Αίγυπτο. Η ζωή επιστρέφει μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων και περίπου 400 νεκρούς που “θυσιάστηκαν” για ένα καλύτερο αύριο.

Η κυκλοφορία άρχισε ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητάς της που άρχισαν χθες. Μόνο σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κλήθηκαν από το στρατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
 
Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους διαδηλωτές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
 
Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν "ειρηνικά, ειρηνικά" καθώς έβλεπαν το στρατό να εισέρχεται στην πλατεία, ενώ λίγοι μεταξύ αυτών προέβαλαν αντίσταση. Ορισμένοι αξιωματικοί μίλησαν στους διαδηλωτές. Είπαν ότι σέβονται τα αιτήματά τους και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προκειμένου η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς.
 
Ωστόσο αρκετοί διαδηλωτές ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. "Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία", φώναζαν.
 
Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
 
"Ο στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου. Ο στόχος του δεν είναι να μας βγάλει από την πλατεία. Πρέπει να απαντήσει στα αιτήματά μας", είπε ένας διαδηλωτής από τα μεγάφωνα.
 
Σύμφωνα με διαδηλωτές, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.
 
Οι στρατηγοί της Αιγύπτου εξανάγκασαν σε παραίτηση τον πρώην συνάδελφό τους Χόσνι Μουμπάρακ και επιμένουν ότι δεν ήρθαν για να μείνουν. Αβέβαιη είναι η επόμενη ημέρα στον αραβικό κόσμο καθώς η επιτυχία των αιματηρών εξεγέρσεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο άνοιξε την όρεξη σε μιμητές. Ο στρατός είναι ο φρουρός της Αιγύπτου. Δεν έβαψε τα χέρια του με αίμα πολιτών. Ολα δείχνουν ότι το πρωτοφανές πείραμα για το πρώτο δημοκρατικό αραβικό κράτος θα ξεκινήσει στην ευλογημένη από τον Νείλο χώρα. Το πού ακριβώς θα καταλήξει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
 
Oι διαδηλωτές, παρά τον ενθουσιασμό τους για την αποχώρηση του Μουμπάρακ, αντιλαμβάνονται ότι δεν διαθέτουν καμία χειροπιαστή εγγύηση για την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία. Πολλοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους ώσπου να ολοκληρωθεί η αλλαγή. Γνωρίζουν καλά ότι το μόνο αποτρεπτικό προς τυχόν επιθυμία των στρατιωτικών να γαντζωθούν στην εξουσία είναι να βρίσκονται σε επιφυλακή.
 
Προς το παρόν πάντως η Αίγυπτος έχει βρει στο πρόσωπο του 75χρονου Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, πρώην υπουργού Αμυνας και νυν μεταβατικού προέδρου, τη χρυσή τομή. Προέρχεται από έναν θεσμό, τον στρατό, ο οποίος, αν και καθεστωτικός, δεν έχει αμαυρώσει την εικόνα του με την ανελευθερία και την πάταξη της αντιπολίτευσης- όλη την ευθύνη γι΄ αυτό φρόντιζε τις τελευταίες δεκαετίες να τη ρίχνει στο υπουργείο Εσωτερικών και στη μυστική αστυνομία. Από τις 28 Ιανουαρίου, όταν στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους της χώρας, τηρεί προσεκτική στάση. Πολλοί αξιωματικοί μεσαίων βαθμίδων γύρω από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, την «καρδιά» των διαδηλώσεων, τις τελευταίες ημέρες συντάχθηκαν με τους διαδηλωτές. Ετσι ο Ταντάουι, αν και ηγείται των ενόπλων δυνάμεων από το 1991, ήταν πολύ πιο αποδεκτή προσωπικότητα για να αναλάβει τη μεταβατική προεδρία από τον Ομάρ Σουλεϊμάν, τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της νεότερης ιστορίας της Αιγύπτου ο στρατός είχε ξεκινήσει «με το δεξί». Μια ομάδα αξιωματικών, με επικεφαλής τον αυταρχικό αλλά χαρισματικό Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ανέτρεψε τον βασιλιά Φαρούκ, τον οποίο οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν μαριονέτα των Βρετανών. Εκτοτε οι ένοπλες δυνάμεις παρουσιάζονται σαν ανάχωμα προς τους ισλαμιστές- ο εγγυητής της σταθερότητας. Ενώ ο στρατός έχει διεισδύσει σε πολλές εκφάνσεις της οικονομίας, από την κατασκευή όπλων ως τα είδη σπιτιού, έχει καταφέρει να κρατηθεί έξω από τις κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση που έπλητταν το καθεστώς Μουμπάρακ.
 
Ο στρατός έχει βεβαίως την αμέριστη οικονομική και πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ως τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, εξαίρουν τη συγκρατημένη στάση των στρατιωτικών στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Είναι άλλωστε ο αγαπημένος τους στρατός από το 1979, όταν η Αίγυπτος- άλλη πρω τιά κι αυτή- υπέγραψε ειρήνη με το Ισραήλ και λαμβάνει κάθε χρόνο τεράστια αμερικανική βοήθεια.
 Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κ.Καραμανλής: “Θα είμαι και πάλι υποψήφιος”


“Θα μείνω στην Βουλή, και θα είμαι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, εφόσον μάλιστα αυτές γίνουν σύντομα”, διαμηνύει σε βουλευτές ο πρώην πρωθυπουργός.







Οριστικό τέλος στα σενάρια και τη φημολογία που συντηρούν ορισμένοι “κύκλοι” σχετικά με τα επόμενα πολιτικά του βήματα βάζει ο Κώστας Καραμανλής, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ξεκαθαρίσει τη δική του στάση έναντι όλων.
 
“Στις επόμενες εκλογές, εφόσον μάλιστα αυτές γίνουν σύντομα, θα είμαι υποψήφιος”, τονίζει μιλώντας σε βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στον στενό “πυρήνα” των συνομιλητών του.
 
Με τη φράση αυτή την οποία μετέφερε στο “Έθνος της Κυριακής” έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ.Καρμανλής καθιστά σαφές ότι εννοεί τα όσα είπε τη νύχτα της 4ης Οκτωβρίου του 2009, όταν ανακοίνωσε την απόφαση του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος του και να μη θέσει υποψηφιότητα στο επικείμενο, τότε, συνέδριο. “Θα παραμείνω, βέβαια, στην πρώτη γραμμή των αγώνων της παράταξης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
 
Ο πρώην πρωθυπουργός προφανώς θέλει έγκαιρα να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σε ότι αφορά την παρουσία του στη Βουλή και να μην επιτρέψει σε “τρίτα” πρόσωπα εκτός ή ακόμη και εντός της Νέας Δημοκρατίας, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ερμηνεύοντας αυθαίρετα τις όποιες κινήσεις του ή ακόμη και την ίδια τη στάση που έχει επιλέξει να τηρήσει μετά τις εκλογές.
 
Επίσης βουλευτές της ΝΔ που γνωρίζουν τις πάγιες θέσεις του πρώην πρωθυπουργού απορρίπτουν τα σενάρια που τον εμφανίζουν να επιλέγει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και σημειώνουν ότι ποτέ δεν έφυγε από την Α' Θεσσαλονίκης και είναι βέβαιον ότι δεν πρόκειται να το πράξει τώρα.
 
Απορριπτική είναι τέλος η στάση των ίδιων προσώπων και απέναντι στα σενάρια που έχουν πάρει και την μορφή επίσημων δηλώσεων από ορισμένα στελέχη της Κεντροδεξιάς, περί μετακίνησης του κ.Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
 
Πηγή “Έθνος της Κυριακής”
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κλείστε τις κάμερες


Η βιντεοσκόπηση προσωπικών ερωτικών στιγμών εν αγνοία του ενδιαφερόμενου και η γνωστοποίηση του περιεχομένου των βιντεοταινιών σε τρίτους, γεννά δικαίωμα αξίωσης από το "θύμα" για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που δέχθηκε η προσωπικότητά του, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτηση αναίρεσης κατά απόφασης Εφετείου της Βορείου Ελλάδος που είχε επιδικάσει, σε βάρος εμπόρου γυναικείων ρούχων το ποσό 30.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης την οποία προκάλεσε σε γυναίκα με την οποία συνδεόταν στο παρελθόν. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι με την συμπεριφορά του προσέβαλε παράνομα την προσωπικότητά της.
Συγκεκριμένα η δικαστική απόφαση δέχθηκε ότι λίγα χρόνια μετά την διακοπή της σχέσης τους και ενώ εκείνος είχε ήδη αποκτήσει οικογένεια, άγνωστο άτομο παρέδωσε στο σπίτι της γυναίκας, η οποία τότε δεν είχε οικογένεια, εφτά βιντεοταινίες με σκηνές από ερωτικές συνευρέσεις του με 6-7 γυναίκες και σε δύο από τις βιντεοταινίες αποτυπώνονταν σκηνές από τις ερωτικές συνευρέσεις των δύο.
Ο άνδρας υποστήριξε ότι οι βιντεοταινίες είχαν κλαπεί πριν από χρόνια από το σπίτι του και αμφισβήτησε ότι απεικονιζόταν η συγκεκριμένη γυναίκα, λόγω της θολής λήψης, αλλά από πραγματογνωμοσύνη ειδικών επιβεβαιώθηκε ότι ήταν εκείνη.
Λίγο πριν πάρει τις βιντεοταινίες η γυναίκα δεχόταν τηλεφωνήματα από αγνώστους, με άσεμνο περιεχόμενο και προσβλητικά σχόλια, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είχαν ήδη δει τις βιντεοταινίες.
Η γυναίκα κατέθεσε αγωγή ζητώντας αποζημίωση για την βαριά προσβολή της προσωπικότητάς της, λόγω της παράνομης βιντεοσκόπησης εν αγνοία της και της γνωστοποίησης του περιεχόμενου της σε τρίτους, γεγονός που προκάλεσε σημαντική ηθική βλάβη και προσέβαλε την ψυχική της υγεία.
Ο ΑΠ επικύρωσε την εφετειακή απόφαση κρίνοντας εύλογο το ποσό της αποζημίωσης, λόγω και της καλής οικονομικής κατάστασης του πρώην ερωτικού συντρόφου.

Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τελετουργικό μακελειό - Αποκεφάλισαν ηλικιωμένο ζευγάρι και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τα εγγόνια τους


Η επίθεση στο χωριό Σίκαν, κοντά στην πόλη Τζος, σημειώθηκε σε μια περιφέρεια όπου πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια διαδογματικής βίας.





Άγνωστοι αποκεφάλισαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τα δύο εγγόνια του στην διάρκεια επίθεσης σε χωριό της κεντρικής Νιγηρίας χθες που η αστυνομία θεωρεί ότι αποτέλεσε ένα "τελετουργικό" μακελειό.

Η επίθεση στο χωριό Σίκαν, κοντά στην πόλη Τζος, σημειώθηκε σε μια περιφέρεια όπου πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια διαδογματικής βίας ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους από τα τέλη Δεκεμβρίου. Η αστυνομία πάντως δεν θεωρεί ότι η ενέργεια του Σαββάτου σχετίζεται με τα επεισόδια αυτά.

"Αυτό το συγκεκριμένο φονικό δεν σχετίζεται κατά κανένα τρόπο με τις συνήθεις κρίσεις στην Τζος", δήλωσε ο επιθεωρητής Αμπντουλραχμάν Ακάνο.

"Αυτοί οι κακοποιοί μπορεί να λεχθεί ότι ίσως είναι τελετουργικοί δολοφόνοι διότι αποκεφάλισαν τη γυναίκα κι έφυγαν με το κεφάλι της. Βρήκαμε την ακέφαλη σορό της κάπου στο δάσος", πρόσθεσε.

Οι τελετουργικές δολοφονίες, αν και σπάνιες, εξακολουθούν να γίνονται σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Αφρικής. Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν σημειωθεί σε προεκλογικές περιόδους, με τους δολοφόνους να αποσπούν ανθρώπινα μέλη και αίμα πιστεύοντας ότι οι ανθρωποθυσίες θα τους φέρουν επιτυχία και πολιτική δύναμη.

Στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής είναι προγραμματισμένες τοπικές, πολιτειακές, βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο. 

Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανακοίνωση απάντηση της Τρόικας: “Λυπούμαστε για τις λάθος εντυπώσεις


Την εξέδωσε και αυτή τα ξημερώματα
- Στηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λάου
- Διαπίστωσαν ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο!
- Επιμένουν όμως ότι πρέπει να πουλήσουμε δημόσια περιουσία







Πέρασαν 24 ώρες με δηλώσεις, επιστολές από την κυβέρνηση ότι θίχτηκε και άλλα πολλά για να βγάλει και η τρόικα μια ανακοίνωση απάντηση για τα όσα είπε στην συνέντευξη τύπου της Παρασκευής.
 
Στο κείμενο της ανακοίνωσης εκφράζει τη λύπη της για τις λάθος εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν και στηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
«Με το πέρας της κοινής αποστολής μας, χθες, διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε καλό δρόμο. Επισημάναμε επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την Κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων της, δηλαδή της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της αποκατάστασης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, όπως αποτυπώνεται και στο Μνημόνιο επί του προγράμματος. Η συνεργασία μας σε αυτήν την προσπάθεια βασιζόταν πάντα και εξακολουθεί να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι τρεις Οργανισμοί μας σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων, ο δε ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σεβόμαστε απόλυτα τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές.»
 
 
Όμως με δηλώσεις του σε κυριακάτικες εφημερίδες ο Σερβάας Ντερούζεξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει αρκετή δημόσια περιουσία για να βγάλει χρήματα ενώ παράλληλα αδειάζει και τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου λέγοντας πως δεν προέβαλε οποιοδήποτε αντεπιχείρημα!

Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...