Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Δραματικό παρασκήνιο διαβουλεύσεων και στο βάθος εκλογές


Αμυδρή η πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης

Δραματικές διαβουλεύσεις στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων των διερευνητικών εντολών διεξάγονται μεταξύ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Σαμαρά με τον Ευαγ. Βενιζέλο αλλά και τον Φ. Κουβέλη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προηγουμένως και αυτός επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Στόχος ήταν να πειστεί ο κ. Κουβέλης να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014.

Και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις όμως οδηγούνται σε αδιέξοδο καθώς ο Φ. Κουβέλης επιμένει ότι δεν σκοπεύει να γίνει ο μετεκλογικός Καρατζαφέρης σε μια κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και θέτει ως προϋπόθεση την συμμετοχή κι όχι απλώς την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όλα δείχνουν ότι η χώρα βαδίζει σε επαναληπτικές εκλογές.

Αμυδρή είναι και η πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης καθώς ακόμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου που θα προσέλθουν με πρόταση την οικουμενική σκοπεύουν να βάλουν όρους και προϋποθέσεις που αποκλείεται να δεχθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχουν σχέση με την διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης.

Άλλωστε όλα τα κόμματα βρίσκονται ήδη σε προεκλογικό κλίμα. Ο Α. Σαμαράς από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του χάραξε σαφώς προεκλογική τακτική επιλέγοντας την μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα έδωσε και θεωρητική κάλυψη στην τακτική του μιλώντας για φιλοευρωπαϊκό και αντιευρωπαϊκό μέτωπο ενώ παράλληλα εξήγγειλε πρωτοβουλία επανένωσης της κεντροδεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας την τακτική αυτή στήνει το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ χωρίς να απεμπολή τα περί επαναδιαπραγμάτευσης, με τον Α. Τσίπρα να δηλώνει ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος ήδη κάλεσε την Κυριακή - ημέρα που πιθανότατα θα γίνει και η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας-σε κομματική εκδήλωση τα στελέχη, τους βουλευτές αλλά και όσους πολιτεύτηκαν με το ΠΑΣΟΚ.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησε και έλαβε ο Ευ.Βενιζέλος


Τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για τη διοργάνωση του συνεδρίου, στις 3 Σεπτεμβρίου 2012.

Την ερχόμενη Κυριακή ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους οποίους αναμένεται να αναλύσει το ιδεολογικό στίγμα του Κινήματος.

Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει την τελευταία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας διερευνητικής εντολής.

Το μεσημέρι του Σαββάτου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να καταθέσει την εντολή.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυξάνονται οι εισακτέοι σε ΑΕΙ λόγω κρίσης


Η οικονομική ανέχεια που μαστίζει τις ελληνικές οικογένειες οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να αυξήσει τόσο τον αριθμό εισακτέων στη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων όσο και στις ειδικές κατηγορίες, οι οποίες κατά τεκμήριο έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης.


Συγκεκριμένα, οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ευνοούνται ιδιαιτέρως καθώς θα μπουν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ 4.084 περισσότεροι από την περσινή χρονιά.

Όπως ανακοίνωσε χθες, ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, θα διατεθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 76.094 θέσεις αντί 74.440 που διατέθηκαν πέρσι προκειμένου όπως τόνισε: «Να ανακουφιστεί η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της σε δημόσια ΑΕΙ».

Κριτήρια εισαγωγής

Συνολικά από τις ειδικές κατηγορίες  θα εισαχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ 12.124 υποψήφιοι εφέτος αντί 8.040 πέρυσι. Επίσης, προβλέπεται αναδρομική ισχύς νέων, διευρυμένων κριτηρίων για τους αποφοίτους του 2011, οι οποίοι πληρούν ή πληρούσαν αυτά τα κριτήρια κατά την αποφοίτηση τους.

Για αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων, ενώ μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την υπαγωγή και στην κατηγορία των παλαιών αποφοίτων τόσο στη γενική όσο και στην ειδική σειρά.

Αύξηση στα ΑΕΙ- Μείωση στα ΤΕΙ

Στα πανεπιστήμια υπάρχει αύξηση θέσεων σε όλες τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων κατά 5,87%, ενώ στα ΤΕΙ μείωση κατά 2,48%.

Ωστόσο, στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα αποφασίστηκε να δεχθούν ξανά υποψηφίους από 14 σχολές από τις 24 που πέρυσι δεν δέχθηκαν νέους εισακτέους λόγω χαμηλής ζήτησης.

Στις σχολές αυτές διατίθενται συνολικά 1.000 θέσεις συνολικά, ενώ εισακτέους θα δεχθεί και η Σχολή Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που είχε πέρυσι μπει σε επιτήρηση λόγω φαινομένων οικογενειοκρατίας.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι Γερμανοί επιχειρηματίες θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ


Ο επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και πως θα υπερβεί την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει, όμως το 73% των Γερμανών πολιτών επιθυμεί την έξοδο της Αθήνας από την ΟΝΕ.
Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει τελικά να διασφαλίσει την παραμονή της στην ζώνη του ευρώ εκφράζει ο Χανς Χάινριχ Ντρίφτμαν.
Ο πρόεδρος της Ένωσης των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος «δεν επιθυμεί να προκύψει η χειρότερη των περιπτώσεων».
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής οικονομίας αναμένει ότι οι Έλληνες θα συνετιστούν και προβαίνει στην πρόγνωση ότι «και αυτή τη φορά τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά την τελευταία στιγμή».
Ο κ. Ντρίφτμαν υπενθυμίζει ότι το 80% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του κοινού νομίσματος, ανεξαρτήτως της εκλογικής επιτυχίας των ακραίων κομμάτων.
O πρόεδρος της DIHK θεωρεί τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες μικρότερο από ότι συχνά υποστηρίζεται.
«Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας θα επιβαρυνθούν σίγουρα τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα και υπάρχει ο φόβος να υποστούν απώλειες οι μικροεπενδυτές», λέει ο κ. Ντρίφτμαν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας δεν πρόκειται να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Αθήνα.
«Ζητούμενο είναι να πειστούν οι πολίτες και όχι νέες ενέσεις χρήματος», λέει χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι στη φάση αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ισπανία είναι δύσκολη, ο Χανς Χάινριχ Ντρίφτμαν τάσσεται κατά της χαλάρωσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου. «Προγράμματα αναθέρμανσης της οικονομίας με δανεικά είναι ο λάθος δρόμος», επισημαίνει ο πρόεδρος της DIHK.
Λιτότητα ή έξω από το ευρώ
Το τελεσίγραφο «συνέχιση του προγράμματος λιτότητας ή έξω από την ευρωζώνη» συμμερίζεται το 73% των Γερμανών.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Toluna und Thöring Heer & Partner, σε δείγμα χιλίων ατόμων προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των Γερμανών δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εάν εκείνη δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών.
Το 60% αντιμετωπίζει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα και τη Γαλλία ως σοβαρή απειλή για το ευρώ, ωστόσο στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες παραδέχονται ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν επαρκούν, αλλά θα πρέπει να συμπληρωθούν με μια στρατηγική ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.
Επίσης πολλοί ερωτηθέντες δείχνουν κατανόηση για την οργή των Ελλήνων, καθώς τα προγράμματα λιτότητας τούς επιβαρύνουν σε υπερβολικό βαθμό.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελλάδα, η «Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης»


Στο πολιτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών, με τις απόπειρες μιας καταχρεωμένης χώρας, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας για να αποτρέψει τις επαναληπτικές εκλογές που θα την έφερναν πλέον πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ, αναφέρονται τα ξένα ΜΜΕ.
Την πιο επίφοβη όλων χαρακτηρίζει την πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα ο Economist, ο οποίος αφιερώνει το τεύχος του στην οικονομική και πολιτική κρίση, κυκλοφορώντας με εξώφυλλο αφιερωμένο στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει «Αχίλλειο πτέρνα της Ευρώπης».

Το περιοδικό εξηγεί πως αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές που συνεπάγεται το μνημόνιο, τότε η Ευρώπη θα κληθεί να λάβει δραστικά μέτρα, αφού οι επιπτώσεις μιας εξόδου από το ευρώ θα είναι τεράστιες- ιδιαίτερα αυτή την περίοδο έντασης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας- ενώ θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος «μετάδοσης» σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία.
«Την στιγμή που απαιτείται πολιτικός ρεαλισμός, η πολιτική έχει πέσει θύμα αυταπάτης με τους ηγέτες στις κυριότερες χώρες να πουλούν μισές αλήθειες που υπόσχονται μια ευκολότερη έξοδο» γράφει ο Economist, επισημαίνοντας: «Τα χειρότερα είναι στην Ελλάδα. Η μισή αλήθεια στην Αθήνα είναι ότι οι στενόμυαλοι βορειο-Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν στους Έλληνες τα δεινά που υπέστησαν. Η Ελλάδα πραγματικά υπέφερε: μεταξύ 2007-2012 η οικονομία της (εκτιμάται) ότι συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 1/5. Η οικονομία στραγγαλίζεται από σοβαρή έλλειψη…ρευστοτητας…Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα εκτός ευρώ; Πιθανώς…Ωστόσο η εγκατάλειψη του ευρώ θα δημιουργούσε επίσης χάος, θα κατέστρεφε τις καταθέσεις και συχνά όπως και στο παρελθόν τα πλεονεκτήματα του θα ξεφουσκώσουν γρήγορα».
Στο φάσμα εξόδου της Ελλάδας από ευρώ αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Parisien, τονίζοντας ότι μετά τις βουλευτικές, η χώρα βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, ακόμη και αν χθες φάνηκε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας ήταν κοντά. Πιθανή επίπτωση: μια έξοδος από το ενιαίο νόμισμα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Ολάντ».
«Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ το οποίο- αν διαρκέσει πολύ- θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε οικονομικό χάος: ανίκανη, εδώ και τέσσερις ημέρες, να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, η Ελλάδα, στριμωγμένη οικονομικά, θα φύγει από το ευρώ; Ένα ερώτημα ταμπού που πλέον τίθεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε χθες οι βρετανοί μπούκερς αποφάσισαν να σταματήσουν τα στοιχήματα για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αρνούμενοι να ρισκάρουν για ένα σενάριο που πλέον θεωρούν πολύ πιθανό…Ποτέ, από όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους το 2010, η κατάσταση σ' αυτή την μικρή χώρα δεν τρομοκράτησε τόσο πολύ τις χρηματαγορές και την Ευρώπη» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

«Οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε συνομιλίες ενότητας» μεταδίδει το BBC:
«Το πολιτικό αδιέξοδο έφερε προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η βυθισμένη στο χρέος Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ αν δεν τηρήσει (το πρόγραμμα) σκληρών περικοπών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, αναφερόμενο στην πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών αν δεν ευοδωθούν οι τελευταίες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Στην ύστατη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας κάνουν λόγο οι Financial Times, σημειώνοντας επίσης πως κάτι τέτοιο θα απέτρεπε τις επαναληπτικές εκλογές που θα έφερναν την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βεστερβέλε: «Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα»


Στις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε εκ νέου ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε από το βήμα της ομοσπονδιακής Βουλής όπου μίλησε για τις προοπτικές εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση.

Ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε πως το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης εξαρτάται πλέον από τη χώρα μας καθώς η αλληλεγγύη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα πρέπει να συνοδεύεται και από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

«Τηρούμε τις υποσχέσεις μας, αλλά αυτό σημαίνει πως και η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί [….] αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέν τα τότε η εκταμίευση των επόμενων δόσεων δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη. Ότι έχει συμφωνηθεί, πρέπει να τηρηθεί. Αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτή είναι η θέση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή είναι η θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...