Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 θα παρουσιάσει τη Δευτέρα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Την ίδια ημέρα το προσχέδιο, που περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ και έλλειμμα κάτω από το 3%, θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το τελικό κείμενο αναμένεται τον Νοέμβριο, μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας. Βάσει του προσχεδίου, πάντως, οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 45,1 δισ. ευρώ μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων στην φορολογία εισοδήματος και του φόρου στα ακίνητα.

Η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (-2,2 δισ. ευρώ).  Από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) από 300 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2013. Η ύφεση της οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4% (σύμφωνα και με την τρόικα), ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6%.

«Με λογιστικές αλχημείες περί πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να σταθεί κανένα success story. Ο ελληνικός λαός ασφυκτιά από τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, των φόρων και της διάλυσης των δημόσιων αγαθών. Όσο συνεχίζεται ο μνημονιακός εφιάλτης, η ανάπτυξη και η ανάκαμψη αποτελούν "όνειρα θερινής νυκτός"» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.



in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στις 15 Οκτωβρίου και στο 1,30 το πετρέλαιο θέρμανσης

Λίγες ημέρες προτού αρχίσει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης με τον υψηλό φόρο κατανάλωσης που οδηγεί την τιμή αγοράς πάνω από τα 1,30 ευρώ το λίτρο, τα νοικοκυριά δεν γνωρίζουν αν θα δικαιούνται μεγαλύτερη επιδότηση από πέρυσι και αν θα μπορούν να βάλουν περισσότερο πετρέλαιο, αν θα λάβουν προκαταβολικά το ποσό της επιδότησης που τους αντιστοιχεί ή αν θα περιμένουν να τους εγκριθεί η επιδότηση μέσω Τaxis.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, ο τρόπος καταβολής του επιδόματος θα «κλειδώσει» εντός της εβδομάδος και θα ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Δεδομένου ότι τα νοικοκυριά δεν κατάφεραν τον περσινό χειμώνα να εισπράξουν επιδοτήσεις περίπου 120 εκατ. ευρώ για τη θέρμανσή τους, καθώς η διαδικασία επιδότησης ήταν δαιδαλώδης το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στον τρόπο καταβολής του επιδόματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξετάζει πρόταση η επιδότηση να δοθεί προκαταβολικά, με επιταγή που θα σταλεί στο σπίτι του δικαιούχου (ανάλογα με τα κριτήρια που θα καθοριστούν), ώστε να μην προκύψουν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πέρυσι και κάποιοι ενώ το δικαιούνταν, δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο γιατί δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το συνολικό κόστος αγοράς.

Πάντως, όποιο σενάριο και αν επικρατήσει, αυτό θα προκαταβάλλεται στους δικαιούχους.



tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πτώση - σοκ στην παραγωγή ελαιόλαδου

Σοκ στην ελληνική αγορά αναμένεται να προκαλέσει η πρωτοφανής καθίζηση -όπως όλα δείχνουν- στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου.

Εκτιμήσεις για μείωση που θα ξεπερνά ακόμη και το 50% της παραγωγής σε ορισμένες από τις πλέον σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Λέσβος, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος στη νέα ελαιοκομική περίοδο.

Το κυρίαρχο πρόβλημα με τη φετινή ελαιοπαραγωγή ακούει στο όνομα προβληματική καρπόδεση και σχινοκαρπία που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Βέβαια, σύμφωνα με στελέχη του ΕΛΓΑ, στη μειωμένη φετινή παραγωγή συμβάλλει και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δεδομένης της περσινής καλής παραγωγής.

Το φαινόμενο

Οπως εξηγούν, τα δέντρα τη μία χρονιά παράγουν το σύνολο της δυναμικότητάς τους, ενώ την επομένη η παραγωγή τους είναι αρκετά μειωμένη. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στους ξερικούς ελαιώνες.

Βαρύ θα είναι το πλήγμα που θα υποστούν οι εξαγωγές, καθώς το ελαιόλαδο αποτελεί ένα εκ των βασικών εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν συμβόλαια για εξαγωγές και εκ των πραγμάτων θα είναι δύσκολο να εκτελέσουν τις παραγγελίες λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Πλήγμα θα υποστούν και οι ελαιοπαραγωγοί που θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Οι αγροτικές οργανώσεις μάλιστα έσπευσαν στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις.

Τα νέα, ωστόσο, από την πλευρά του ΕΛΓΑ δεν είναι ευχάριστα για τους παραγωγούς, διότι ο Οργανισμός επισημαίνει ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση για ζημιές κατά το στάδιο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων, είτε πρόκειται για υψηλές θερμοκρασίες, είτε για λίγες βροχοπτώσεις, είτε για ισχυρούς ανέμους.

Η μοναδική περίπτωση να ενισχυθούν οικονομικά οι ελαιοπαραγωγοί είναι να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα κρατικών-οικονομικών ενισχύσεων, που θα της υποβάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ύστερα από συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει τις ζημιές που γίνονται σε καλλιέργειες και οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο για να εγκριθεί η διαδικασία από την ΕΕ απαιτείται προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, καθώς η ενίσχυση προέρχεται από εθνικούς και όχι από ευρωπαϊκούς πόρους.

Πάντως, ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο δεν λύνει άμεσα τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, αφού η διαδικασία προετοιμασίας και υποβολής του προγράμματος είναι χρονοβόρα και εκτιμάται ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει σαφές αποτέλεσμα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Ο υφιστάμενος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά που έχουμε από τη μειωμένη φετινή παραγωγή. Καλύπτει συγκεκριμένα φυσικά αίτια, παγετό, χαλάζι, πλημμύρες, καύσωνα, ανεμοθύελλα κ.λπ. Η μειωμένη, όμως, παραγωγή μπορεί να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Για να υπάρχει Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων θα πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Να τεκμηριώνεται, δηλαδή, επιστημονικά από επιτροπή η απώλεια της παραγωγής ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών και το ύψος της ζημιάς να είναι πάνω από 30% σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας.

Επίσης, τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι είχαμε δυσμενή καιρικά φαινόμενα και, βεβαίως, να εγκριθεί η σχετική δαπάνη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο ανταγωνισμός

Παρά τη μειωμένη εγχώρια παραγωγή οι τιμές ελαιολάδου δεν εμφανίζουν σημαντική μεταβολή "ελέω Ισπανίας", η παραγωγή της οποίας σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.

Η Ισπανία είναι ο σημαντικότερος παίκτης της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς σε αυτήν αντιστοιχεί το μισό της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως η Ισπανία θα επιστρέψει σε μια καλή παραγωγή. Αυτό θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά με τη μειωμένη παραγωγή στη χώρα μας και λογικά δεν θα γίνουμε μάρτυρες μεγάλης ανόδου τιμών στην Ελλάδα.

Αν και η περσινή ελαιοκομική περίοδος ήταν μια καλή χρονιά για τους Ελληνες παραγωγούς, με βασικά χαρακτηριστικά τη μεγάλη παραγωγή αλλά και τις ικανοποιητικές τιμές, οι μεγάλοι μας ανταγωνιστές Ιταλοί και Ισπανοί επιμένουν να πουλούν το δικό τους λάδι πιο ακριβά από το ελληνικό ελαιόλαδο.

Οι τιμές ελαιολάδου στην Ελλάδα είναι καλύτερες από τις περσινές, δεν παύουν να υστερούν από τις μέσες τιμές στην Ιταλία και την Ισπανία. Η διαφορά μάλιστα είναι τέτοια που φτάνουν οι Ισπανοί να πουλούν σήμερα σε υψηλότερες τιμές βιομηχανικά ελαιόλαδα και ραφινέλαια, από τις τιμές που πουλούν οι Ελληνες το πολύ καλύτερης ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο.

ΚΡΗΤΗ
Λιγότερο έως και 60% το λάδι

Η παραγωγή στο νησί αναμένεται να είναι μειωμένη έως και 60%, καθώς εκτιμάται ότι θα κατρακυλήσει στους 50.000 από 120.000 τόνους που είναι η μέση παραγωγή στη Μεγαλόνησο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με την Τοπική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 20.000 τόνους, όταν η παραγωγή μίας μέσης χρονιάς είναι 45.000 τόνοι. Επισημαίνεται ότι στους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνης έγινε δακοκτονία μόλις στο 1/5 των ελαιόδεντρων.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο καιρός «χτύπησε» την ανθοφορία

Η νέα ελαιοκομική χρονιά, που ξεκινάει σε λίγο, αναμένεται να είναι δύσκολη για τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη δεν επέτρεψαν να εξελιχθεί ομαλά η ανθοφορία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να μην υπάρχει καθόλου παραγωγή. Στη Μεσσηνία ελάχιστα πλέον λάδια βρίσκονται στις αποθήκες των παραγωγών και λόγω της μεγάλης έλλειψης λαδιού η τιμή του μπορεί να φτάσει και στα 3 ευρώ για τον παραγωγό.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Στους 8.000 τόνους από 17.000 πέρυσι

Η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της καθυστερημένης δακοκτονίας στα ελαιόδεντρα. "Το 2012 η παραγωγή ελαιολάδου στη Μυτιλήνη ανήλθε σε 17.000 τόνους και ενώ σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η παραγωγή αναμενόταν φέτος να κυμανθεί μεταξύ 8-10.000 τόνους, πιθανότατα να μη φτάσει ούτε τους 8.000 τόνους", επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε υψηλότερα επίπεδα από το 2012 οι τιμές

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 2,46 ευρώ έως 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ του παρθένου ελαιολάδου από 2,14 ευρώ έως 2,32 ευρώ το κιλό.

Σαφώς καλύτερες από τις περσινές τιμές, που κυμάνθηκαν από 1,86 ευρώ μέχρι 2,47 ευρώ στο έξτρα παρθένο και από 1,53 ευρώ έως 1,72 ευρώ στο παρθένο.

Εντούτοις, μόλις προ εβδομάδων η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία έπεσε οριακά κάτω από τα 3,00 ευρώ ανά κιλό.

Στην Ελλάδα, η υψηλότερη μέση χονδρική τιμή έξτρα παρθένου ελαιολάδου την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καταγράφηκε στη Σπάρτη και ήταν 2,80 ευρώ το κιλό, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό σημείο αναφοράς, καθώς εκεί παράγεται ένα μικρό μέρος της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου.

Η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία είναι στα ίδια επίπεδα με αυτές του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ωστόσο το πλέον παράδοξο στοιχείο με τις τιμές καταγράφεται στα βιομηχανικά και ραφιναρισμένα έλαια της Ισπανίας, όπου οι τιμές τους είναι υψηλότερες από τις τιμές παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Μεγάλες διαφορές

Συγκεκριμένα, η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου στη Μυτιλήνη και την Κρήτη την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 2,03 ευρώ το κιλό, όταν στην Ισπανία η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,39 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή του ραφιναρισμένου ελαιολάδου άγγιξε τα 2,50 ευρώ.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέα διάταξη: Δώστε το παιδί σας για να εξοφλήσετε την εφορία!

Εκχώρηση ενός παιδιού προβλέπει νεώτερη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, για να διεκολύνει τους φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ούτε με την πώληση του ακινήτου τους

Ακόμα μια δυνατότητα να πληρώσουν «σε είδος» τα χρέη τους προς το δημόσιο, δίνει η κυβέρνηση, ώστε να «αναθερμαθούν» τα έσοδα και να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα. Μιά τρύπα που σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις, ίσως να οφείλεται στην αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν σε όσους έμμεσους και άμεσους φόρους τους έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Με την εκχώρηση του παιδιού σε τιμές που καθορίζονται από τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες του διεθνούς δουλεμπορίου, το όφελος για τους φορολογούμενους θα είναι διπλό: Αφ’ ενός θα εξοφλήσουν το χρέος τους (ή μέρος αυτού, αν κριθεί ότι το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και έχει χάσει την αξία μεταπώλησης) και αφ’ ετέρου θα γλιτώσουν από τα μελλοντικά έξοδα, ώστε να είναι σε θέση να πληρώσουν τους επόμενους φόρους που θα αποφασίσει να επιβάλει το οικονομικό επιτελείο, για να καλύψει τις πρόσφατες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη μαύρη τρύπα από τη φοροδιαφυγή. 

Ήδη έχει ζητηθεί από τις τοπικές εφορίες, να έρθουν σε συνεννόηση με τα μαιευτήρια, προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία και «μπλοκαριστούν» οι επαφές των γονέων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα νεογέννητα, μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσής τους.

Όπως τονίζει πάντως το υπουργείο Οικονομικών σε διευκρινιστική ανακοίνωση, κάθε φορολογούμενος δεν θα δικαιούται να παραχωρήσει παραπάνω από δύο παιδιά, ανεξαρτήτως του ποσού της οφειλής, για λόγους ανθρωπισμού. Κάτι σαν το One Child Policy στην κίνα αλλά με δύο παιδιά.

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)



protagon.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο άνθρωπος που -κυριολεκτικά- έσωσε τον κόσμο...

Πριν από 30 χρόνια η ανθρωπότητα πέρασε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική αναμέτρηση καταστροφικής κλίμακας.
Την παρτίδα έσωσε ένας Σοβιετικός πολίτης..

Ξημέρωνε η Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 1983 και μπροστά στις οθόνες της έγκαιρης προειδοποίησης της Σοβιετικής Ένωσης για πυρηνική επίθεση, καθόταν ως... υπεύθυνος βάρδιας ο Stanislav Petrov.

Ξαφνικά το σύστημα εντόπισε έναν εισερχόμενο Διηπειρωτικό πύραυλο, που είχε εκτοξευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στιγμές αργότερα ο υπολογιστής έδωσε σήματα για μια συστοιχία πυραύλων που είχαν μόλις απογειωθεί.

Το πρωτόκολλο αντίδρασης της Σ.Ε. ήταν περισσότερο από σαφές.
Σε αυτές τις περιπτώσεις προέβλεπε άμεση απάντηση με πυρηνικά.

Για να συμβεί αυτό, έπρεπε ο αξιωματικός βάρδιας να αναφέρει αστραπιαία τα δεδομένα στους ανωτέρους του.

Αυτό εξάλλου ήταν το καθήκον του.

Ο Petrov όμως κόντρα σε κάθε λογική, ενάντια στην αυστηρή εκπαίδευση που είχε λάβει δεν το έπραξε. Παίρνοντας ένα πελώριο ρίσκο, αποφάσισε ότι ο συναγερμός ήταν ένα τεχνικό σφάλμα, αποφάσισε να σιωπήσει και να μην το αναφέρει στους προϊσταμένους του.

Για τα δεδομένα της Σ.Ε. ήταν μια απίστευτη ανυπακοή, μια προδοσία σε ολέθρια αποτελέσματα αλλά η απόφασή του μπορεί να έσωσε τον πλανήτη από ένα ολοκαύτωμα. Αν μάλιστα εστιάσουμε στην εποχή, θα θυμηθούμε ότι μόλις 25 μέρες νωρίτερα η Σοβιετική ηγεσία είχε καταρρίψει δυτικά της νήσου Σαχαλίνης, το Κορεάτικο 747, την τραγική πτήση ΚΑL 007 από την Ν. Υόρκη στη Σεούλ.

Το περιστατικό, ως συνήθως, είχε δύο αναγνώσεις, το αποτέλεσμα όμως ήταν ότι 269 ψυχές από 16 διαφορετικά έθνη είχαν χάσει τη ζωή τους χωρίς να φταίνε σε τίποτα.

Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, ο Stanislav Petrov καθόταν μπροστά από στις οθόνες ακούγοντας τα ηχητικά σήματα να τρυπούν τα αυτιά του και βλέποντας τις ενδείξεις του συναγερμού να έχουν κάνει τα τερματικά σαν χριστουγεννιάτικα δένδρα. Ταυτόχρονα, το σύστημα τον πληροφορούσε ότι το επίπεδο αξιοπιστίας των σημάτων ήταν υψηλότατο.

Ένα λεπτό αργότερα η σειρήνα ήχησε πάλι .

Ο δεύτερος Διηπειτωτικός πύραυλος εκτοξεύθηκε.

Ακολούθως, τρίτος, τέταρτος και πέμπτος. Οι υπολογιστές είχαν αλλάξει τις προειδοποιήσεις τους από την ένδειξη «πιθανή εκτόξευση» σε «επιδρομή πυραύλων».

Ήταν ένα πρωτόγνωρο πανδαιμόνιο από all arm.

Παρά το γεγονός ότι η φύση, το μέγεθος, η ένταση της προειδοποίησης, όλα, έδειχναν απολύτως σαφή και αξιόπιστα, ο Petrov επέμενε να έχει τις αμφιβολίες του. Ενώ ο χρόνος πιέζει αφόρητα επικοινωνεί με ομάδα ειδικών που παρακολουθούσαν μέσω δορυφορικού ραντάρ τις κινήσεις των αμερικανικών βάσεων. Το πληροφόρησαν ότι δεν είχε σημειωθεί κάποια κίνηση.

Πλην όμως ο ρόλος εκείνης της ομάδας ήταν καθαρά συμβουλευτικός. Το πρωτόκολλο υπαγόρευε ρητά και κατηγορηματικά ότι όλη η αντίδραση έπρεπε να βασιστεί στις ενδείξεις των υπολογιστών και ακολούθως να ενημερωθούν άμεσα τα ανώτερα κλιμάκια τα οποία πιθανότατα θα είχαν μια μόνο επιλογή. Να πατήσουν τα κουμπιά.

Ο Petrov σκέφτηκε παράδοξα.

Στην τρέλα της στιγμής, παρά την αυστηρή εκπαίδευση και την απόλυτη τήρηση του πρωτοκόλλου, αποφάσισε ότι ήταν τόσες πολλές, τόσο σαφείς, τόσο έντονες οι ενδείξεις, που δεν μπορούσαν παρά να είναι εσφαλμένες.

Πέρασαν μερικά λεπτά υπέρτατης αγωνίας.

Αξιολογώντας τα στοιχεία, τους χρόνους και τις ενδείξεις υπολόγισε ότι το κακό θα είχε συμβεί.

Τηλεφώνησε στον αξιωματικό υπηρεσίας της κεντρικής διοίκησης του Κόκκινου Στρατού και ανάφερε βλάβη του συστήματος!

Λίγες μέρες αργότερα δέχτηκε επίπληξη, όχι για την απόφασή του, αλλά διότι δεν είχε καταγράψει σωστά τα στοιχεία στο βιβλίο συμβάντων!

Αργότερα παραδέχτηκε ότι τη στιγμή της απόφασης δεν ήταν απολύτως βέβαιος πως είχε πράξει το σωστό και συμπλήρωσε ότι ανάμεσα στο προσωπικό που επιτελούσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν ο μόνος πολίτης.

Όλοι οι υπόλοιποι ήταν στρατιωτικοί. Κι έτυχε τη στιγμή της κρίσης, του λάθους δηλαδή, να είναι αυτός υπηρεσία.

Όταν με την κατάρρευση της Σ.Ε. η ιστορία έγινε γνωστή, έλαβε διάφορα διεθνή βραβεία (Dresden Preis 2013, Media Award 2011, World Citizen Award 2004). Σήμερα, στα 74 του χρόνια, ζει σε ένα χωριό έξω από τη Μόσχα με την σύνταξη του αντισυνταγματάρχη εν αποστρατεία.
Δεν λογίζει τον εαυτό του ως ήρωα, αλλά είναι βέβαιος πως ήμασταν αρκετά τυχεροί διότι ήταν εκείνος βάρδια το ξημέρωμα της 26ης Σεπτεμβρίου.

Κι έτσι είναι, πήρε την τύχη του πλανήτη στα χέρια του.
Στάθηκε όρθιος, κόντρα σε ότι έβλεπε, εναντία σε ότι του καταμαρτυρούσαν οι οθόνες και σε ότι εκπαιδεύτηκε. Τελικά η ανθρώπινη ψυχή, το ορμέμφυτο της ζωής, η ρίζα του καλού, όλα τούτα είναι πιο μεγάλα από ότι συνήθως νομίζουμε

greece-salonika.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύετε

Αλλάζει για ακόμα μία φορά το καθεστώς συλλογής αποδείξεων που απαιτεί η Εφορία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Με ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, καταργούνται μία σειρά αποδείξεις που δικαιολογούσαν έξοδα και περιλαμβάνονταν στα εισοδήματα του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, αφαιρούνται από τη λίστα των αποδείξεων που συλλέγονται μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, που μέχρι σήμερα απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, άχρηστες είναι οι αποδείξεις από πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, κοινόχρηστα, κινητής τηλεφωνίας, ενοικίων, ασφάλιστρα, αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων κλπ

Στον αντίποδα, στις αποδείξεις που θα αναγνωρίζει πλέον η Εφορία εντάσσονται αυτές που αφορούν δίδακτρα σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες αλλά και αποδείξεις που εκδίδονται από αγορές σε άλλες χώρες εντός Ε.Ε. Όσοι δεν καταφέρουν να μαζέψουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, θα έχουν φορολογικό "πέναλτι" 22% επί του ποσού των αποδείξεων που απέτυχε να συγκεντρώσει. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, κάθε φορολογούμενος υποχρεούται να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας έως και 25% των εισοδημάτων του. Συνεπώς αν κάποιος συγκεντρώσει λιγότερο, θα του επιβληθεί ποινή 22% επί του ποσού που του υπολείπεται ώστε να πιάσει το όριο.

Κερδισμένοι από το νέο σύστημα, θα είναι πάντως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν έχουν εισοδήματα κι' από άλλες πηγές (ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.), καθώς θα χρειαστεί να μαζέψουν αποδείξεις αξίας μικρότερης του 25% του συνολικού τους εισοδήματος. Όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, (ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες) δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...