Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Τα κίνητρα των νεκρών συγγραφέων


Του Πασχου Mανδραβελη
Ενός παραλογισμού μύριοι έπονται. Και ο παραλογισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτό που ο Αμερικανός διπλωμάτης Χάρλαν Κλίβελαντ ονόμαζε «ένα λάθος επίθετο για ένα λάθος ουσιαστικό», την πνευματική ιδιοκτησία. Η τύχη των έργων του Νίκου Καζαντζάκη αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Ο μεγάλος Ελληνας συγγραφέας πέθανε το 1957. Κληρονόμησε τα δικαιώματα του έργου του η σύζυγός του Ελένη Καζαντζάκη, η οποία με τη σειρά της παραχώρησε σε πολύ προχωρημένη ηλικία τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στον υιοθετημένο γιο της κ. Πάτροκλο Σταύρου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν εισπράττει απλώς τα δικαιώματα του θανόντος προ πεντηκονταετίας μεγάλου συγγραφέα. Εχει και τον αποκλειστικό λόγο, για το αν θα εκδοθεί, πώς θα εκδοθεί και το τι θα εκδοθεί από το πολυσχιδές έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Αυτό όμως δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Κατά κοινή ομολογία οι εκδόσεις του έργου είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς για τα σύγχρονα δεδομένα. «Βρισκόμαστε μπροστά σε βιβλία - φέρετρα που δεν διαβάζονται, πολλά είναι κακέκτυπα και δεν έχουν ενιαία εκδοτική μορφή, ενώ κάποια δεν υπάρχουν κιόλας», υποστηρίζει ο συγγραφέας, και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης. («Τα Νέα» 10.1.2011)
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Στασινάκη, πρόεδρο της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη»: «Ο κ. Σταύρου δεν ενδιαφέρεται για την προαγωγή, την προβολή και την ψηφιοποίηση του έργου του Καζαντζάκη ούτε για τη συγκέντρωση και έκδοση του θησαυρού των επιστολών και άρθρων του που βρίσκονται σκορπισμένα σε εφημερίδες και περιοδικά» («Βήμα» 11.1.2011). Σύμφωνα με τον ίδιο: «Σε ορισμένες χώρες δεν βρίσκει κανείς να αγοράσει ούτε ένα βιβλίο του Καζαντζάκη, όπως για παράδειγμα στις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και την Ιταλία. Σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελβετία και στη Λατινική Αμερική βρίσκει κανείς μόνο ένα βιβλίο, συνήθως τον “Αλέξη Ζορμπά”!»
Γι’ αυτό τον λόγο 4.008 προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών, της πολιτικής και συλλογικών φορέων, από 92 χώρες, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την ελληνική πολιτεία για να επιληφθεί του θέματος. Το υπουργείο Πολιτισμού συνέστησε επιτροπή από λογοτέχνες και καθηγητές, η οποία όμως δεν πρόλαβε να κάνει κάτι γιατί ο νομικός κληρονόμος των έργων του Καζαντζάκη προσέφυγε στα δικαστήρια και το έργο του μεγάλου συγγραφέα κλείδωσε μέχρι το 2027, τότε που πιθανώς θα λήξουν τα πνευματικά δικαιώματα. Αναφέρουμε τη λέξη «πιθανώς», διότι η παγκόσμια βιομηχανία διαχείρισης πνευματικών έργων νεκρών συγγραφέων εργάζεται πυρετωδώς για να μεγεθύνει την περίοδο εκμετάλλευσης των πνευματικών έργων στο διηνεκές.
Το πρόβλημα όμως εδώ ξεκινά από έναν παγκοσμίως θεσμοθετημένο παραλογισμό, τον οποίο προωθούν με νύχια και με δόντια οι ισχυρές επιχειρήσεις media και διά των λόμπι τον έκαναν νόμο πρώτα στις ΗΠΑ και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι δε κάτι για το οποίο έχει γίνει τόσο μεγάλη προπαγανδιστική δουλειά που ο παραλογισμός ακούγεται λογικός. Ο κ. Αντώνης Βγόντζας, δικηγόρος του κ. Πάτροκλου Σταύρου στην υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων, σημείωσε: «Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι η πνευματική ιδιοκτησία, παρέχει στον δημιουργό τα αναγκαία οικονομικά οφέλη για να ζήσει και να συνεχίζει τη δημιουργία του και αποτελεί κίνητρο για πολιτιστική ανάπτυξη» («Καθημερινή» 25.3.2011). Σωστά, μόνο που ο Νίκος Καζαντζάκης είναι εδώ και 55 χρόνια νεκρός και η κατοχή των δικαιωμάτων του έργου του από τον κ. Πάτροκλο Σταύρου δεν αποτελεί κανένα κίνητρο για τον νεκρό Καζαντζάκη για να συνεχίσει τη δημιουργία του. Και αυτό δεν είναι καν το χειρότερο σ’ αυτή την δήλωση του κ. Βγόντζα. Οπως λέει ο ίδιος: «Δεν συμμερίζομαι τη διαπίστωση για την ύπαρξη προβλημάτων στις εκδόσεις του έργου του Ν. Καζαντζάκη... δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο “εκσυγχρονισμός” των έργων μεγάλων συγγραφέων είτε στη μορφή είτε στη στίξη είτε στην απλούστευση της στίξης είτε της μεταφοράς τους σε πιο σύγχρονη λαλιά είναι η εξαίρεση και συχνά το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από αποτυχία». Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο να κρίνουν οι δικηγόροι την αξία ενός λογοτεχνικού έργου, τι αξίζει να εκσυγχρονιστεί και τι όχι. Κι αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η διάχυση της πνευματικής δημιουργίας περνά πλέον μέσα από τα δικαστήρια σε μια απέλπιδα προσπάθεια του καπιταλισμού να φτιάξει ιδιοκτησία και σχέσεις εκμετάλλευσης εκεί που λογικά δεν μπορεί να υπάρξει ιδιοκτησία.
Ετσι στο πρώτο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών πέρασε το άρθρο 8 που προβλέπει ότι «Το Κογκρέσο θα έχει την εξουσία... να προωθήσει την πρόοδο της επιστήμης και των πρακτικών τεχνών, εξασφαλίζοντας, για περιορισμένο χρόνο, στους δημιουργούς και εφευρέτες τα αποκλειστικά δικαιώματα στα έργα και τις ανακαλύψεις τους». Ηταν ένα ιδιόρρυθμο νομικό κατασκεύασμα, ένα τεχνητό μονοπώλιο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να πληρώνονται οι δημιουργοί. Οι πρώτοι νόμοι σε Βρετανία και ΗΠΑ κατοχύρωναν την αποκλειστική εκμετάλλευση των έργων από τους δημιουργούς για 28 και 14 χρόνια αντίστοιχα. Κατόπιν τα έργα γινόταν δημόσια περιουσία. Οποιοσδήποτε μπορούσε να τα αναπαράγει.
Σήμερα, υπό το πρόσχημα του κινήτρου στους δημιουργούς, η πνευματική ιδιοκτησία εκτείνεται στα 70 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού, λες και κάποιος μπορεί να συγγράψει ή να συνθέσει και μετά τον... θάνατό του. Ετσι πολλά έργα των αρχών του περασμένου αιώνα, που σήμερα θα ήταν δημόσιο κτήμα, δεν μπορούν να αναπαραχθούν ελεύθερα. Στην ουσία, δηλαδή, οι ισχυροί μεσάζοντες της πνευματικής δουλειάς κλέβουν –διά της νομοθετικής θέσπισης μονοπωλιακών δικαιωμάτων– έργα από τον δημόσιο χώρο.
Ο συμβιβασμός του παραλόγου
Το σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένας συμβιβασμός του παραλόγου, γράφαμε παλαιότερα («Καθημερινή» 3.5.2009). Αν και όλοι κατανοούσαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ιδιοκτησία του πνεύματος, το κράτος προσέφερε την ισχύ του για να δημιουργηθεί το μονοπώλιο ενός πνευματικού έργου. Είχε όμως ασφαλιστικές δικλίδες: περιορισμένο χρόνο εφαρμογής του, δικαιολογημένη χρήση (τα πνευματικά έργα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν π.χ. στην εκπαίδευση χωρίς πληρωμή δικαιωμάτων), και δικαίωμα ανταλλαγής (η πληρωμή αφορούσε μόνο το πρώτο αντίτυπο. Κάποιος που αγόραζε ένα βιβλίο θα μπορούσε να το δανείσει ή να το πουλήσει χωρίς να ξαναπληρώσει δικαιώματα).
Το σύστημα δούλεψε καλά για ένα μεγάλο διάστημα. Οι δημιουργοί απολάμβαναν για περιορισμένο χρόνο το ιδιότυπο μονοπώλιο στα έργα τους, αλλά και από την άλλη με το σύστημα των δημόσιων βιβλιοθηκών και της δημόσιας εκπαίδευσης δημιουργήθηκε το δυτικό θαύμα: κάθε παιδί, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης των γονέων του, μπορούσε να συμμετάσχει ισότιμα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η δικαιολογημένη χρήση ήταν το μέσο της κοινωνικής κινητικότητας. Ο γιος του αγωγιάτη μπορούσε να μορφωθεί και να γίνει μηχανικός, γιατρός κ.λπ.
Μετά όμως ήρθαν οι εταιρείες και τα λόμπινγκ τους. Αυτές δεν ήταν παρά η γραφειοκρατία της αγοράς. Υποτίθεται ότι οργάνωναν τις ανταλλαγές των πνευματικών έργων, αλλά στην ουσία τροφοδοτούσαν τη γραφειοκρατία τους. Το πρώτο που έκαναν ήταν να συρρικνώσουν τα δικαιώματα των δημιουργών, που σήμερα στις ΗΠΑ κυμαίνονται στο 2 - 7% της τιμής του έργου.
Το δεύτερο που έκαναν οι εταιρείες ήταν να διαβρώσουν σιγά σιγά το κοινωνικό συμβόλαιο που είχε συναφθεί να καταργήσουν, δηλαδή τις ασφαλιστικές δικλίδες που οι αρχικές νομοθεσίες προέβλεπαν. Ο «περιορισμένος χρόνος» του αμερικανικού Συντάγματος ξεκίνησε από τα 28 χρόνια κι έφτασε σταδιακά στα 50 και στα 95 έτη, ενώ οι εταιρείες προσπαθούν να περάσουν νόμο σύμφωνα με τον οποίο «περιορισμένος χρόνος» θα είναι η... «αιωνιότητα πλην μια μέρα»! Στην ουσία οι επιχειρήσεις διαχείρισης των πνευματικών έργων άρχισαν να χρησιμοποιούν την ισχύ του κράτους για να ιδιοποιούνται δημόσια περιουσία. Βιβλία, ταινίες, μουσικές των αρχών του 20ού αιώνα που κανονικά σήμερα θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ελεύθερα απ’ όλους, παραμένουν στα συρτάρια των εταιρειών.
Το αστείο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών των έργων δεν έχει πλέον καμιά εμπορική αξία. Από τα χιλιάδες βιβλία που κυκλοφόρησαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ελάχιστα εξακολουθούν να πουλιούνται. Προκειμένου όμως να μην χάσει η Walt Disney τα δικαιώματα για τον Μίκι Μάους κατάφερε να κλειδώσει όλα τα πνευματικά έργα της περιόδου. Κι όλα αυτά υποτίθεται για την προστασία των δημιουργών, άσχετα αν οι τελευταίοι είναι εδώ και δεκαετίες νεκροί.
Πηγή kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ραγδαίες εξελίξεις: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με απεσταλμένο του Καντάφι




 Ο υφυπουργός εξωτερικών της Λιβύης μεταφέρει προσωπικό μήνυμα του Καντάφι προς τον Ελληνα πρωθυπουργό
- Για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώθηκε ο τόπος συνάντησής τους
- Τηλεφωνικές επικοινωνίες Παπανδρέου με Ερντογάν και τους πρωθυπουργούς Βρετανίας, Κατάρ και Λιβύης

Σε εξέλιξη είναι σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Λιβύης που έφτασε στην Αθήνα.























Ο Αμπντουλάτι Ομπεϊντι, βρίσκεται στην Ελλάδα μετά απο αίτημα του Λίβυου πρωθυπουργού προς τον Γ. Παπανδρέου, όπως ανακοινώθηκε απο το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ομπεϊντί πέρασε από τη Λιβύη στη γειτονική Τυνησία και από εκεί πέταξε για την Αθήνα, προκειμένου να μεταφέρει ενα μήνυμα του Μουάμαρ Καντάφι στον Γιώργο Παπανδρέου.



Οπως επίσης ανακοινώθηκε απο το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Γ. Παπανδρέου είχε απο την Παρασκευή τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα της Λιβύης με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al Thani, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, Al-Baghdadi Ali Al-Mahmudi.
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.


Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επτά δήμαρχοι ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ζητούν επτά δήμαρχοι της Αττικής, οι οποίοι, με κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων, τα οποία από 1ης Ιανουαρίου 2011 μεταφέρθηκαν από τις πρώην νομαρχίες στους δήμους.

Οι δήμαρχοι που πραγματοποίησαν σύσκεψη στο δημαρχείο Πειραιά, σε κοινή ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανεπάρκεια προσωπικού, ενώ σημαντικός αριθμός στελεχών των Πολεοδομικών Γραφείων, αντί να μεταφερθεί στους δήμους, όπως θα ήταν και το λογικό, «εγκλωβίστηκε» στην περιφέρεια.

Επίσης, αναφέρουν έλλειψη πόρων για τη μισθοδοσία όσων υπαλλήλων μεταφέρθηκαν στους δήμους και για τα λειτουργικά έξοδα, γεγονός που οφείλεται στην καθυστέρηση απόδοσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, καθώς και στη μη αποστολή του συνόλου τις υλικοτεχνικής υποδομής που αντιστοιχούσε στις υπηρεσίες αυτές.

Επίσης, τονίζεται ότι δεν έχουν προσδιοριστεί με ακρίβεια οι αρμοδιότητες των εν λόγω Πολεοδομικών Γραφείων, ενώ αναφέρουν ότι υπάρχει αναρχία στη διατήρηση των αρχείων και των αδειών μετά τις ανακατατάξεις.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρ. Κορτζίδη και με τη συμμετοχή των δημάρχων Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκου, Αιγάλεω, Χρ. Καρδαρά, Αγ. Παρασκευής, Β. Ζορμπά, Ελευσίνας, Γ. Αμπατζόγλου, Ν. Ιωνίας, Η. Γκότση και Αχαρνών, Σ. Ντούρου.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα» λέει η Ziraat

Η τουρκική τράπεζα Ziraat θα συνεχίσει να ανοίγει υποκαταστήματα στην Ελλάδα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, Τζαν Ακίν Τσαγλάρ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Άρμπιλ του Βορείου Ιράκ, όπου μετείχε στην τελετή εγκαινίων υποκαταστήματος, ο Ακίν αναφέρθηκε γενικά στα ανοίγματα της τράπεζας στο εξωτερικό.

Σχετικά με την Ελλάδα, τόνισε: «Εκδηλώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με την έννοια να ανοίξουμε υποκαταστήματα και να εξαγοράσουμε τράπεζες, αλλά συναντάμε αντιδράσεις».

Όπως ανέφερε, κατατίθενται ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ, αντίθετα, στην Τουρκία, «παρότι μπορεί να υπήρξε κάποιο παρασκήνιο, δεν δόθηκε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη Finansbank».

Επίσης, χαρακτήρισε μυθεύματα όσες σκοπιμότητες αποδίδουν για τη δραστηριοποίηση της τράπεζάς του στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσαγλάρ, αναφερόμενος στη δραστηριότητα που θα έχει από εδώ και πέρα η τράπεζά του στην Ελλάδα, είπε: «Μπορεί να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα, όπως η αγορά τράπεζας, αλλά δεν ξέρω εάν μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα, υπάρχουν ερωτηματικά».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο: «Δεν σκεφτόμαστε σε καμία περίπτωση να αποχωρήσουμε, διότι δεν υπάρχει κανένα σημείο στη δραστηριότητά μας, που να έρχεται σε αντίθεση προς την ελληνική νομοθεσία».

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το φαγοπότι καλά κρατεί

Καταστρατηγούνται στην πράξη οι νομοθετικές ρυθμίσεις για περικοπές δαπανών και για μειώσεις σε μισθούς. Αποκαλύφτηκαν αυξήσεις σε μισθούς διευθυντών του ΟΣΕ της τάξεως του 25%. Η ΔΕΗ χορηγεί δάνεια με 1%, ενώ η νέα γενιά εξακολουθεί να εισπράττει χρυσά επιδόματα. Το ποσό των 45.965 ευρω διέθεσε η ΕΥΔΑΠ στον σύλλογο συνταξιούχων της με απόφαση της 24ης Νοεμβρίου 2010.
Από τη μια η κυβέρνηση επιχειρεί με κεντρικές αποφάσεις να προωθήσει σχέδια για την υλοποίηση των οποίων αναλαμβάνουν την ευθύνη οι υπουργοί, συνδιαμορφώνοντας και υιοθετώντας τον «χάρτη» των περικοπών και από την άλλη οι υφιστάμενοι κρατικοί λειτουργοί  ακυρώνουν την όποια επιχείρηση δραστικών αλλαγών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Έθνος", κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας αποκρύπτει την εικόνα που έχει για το εάν και κατά πόσο εφαρμόζονται από όλους οι περικοπές σε μισθούς και δαπάνες.
Μέλη του κυβερνητικού επιτελείου ομολογούν ότι στην πράξη αναδεικνύονται φαινόμενα που οδηγούν στην οπισθοδρόμηση και ότι κυβερνητικοί παράγοντες «βυθίζονται» ουκ ολίγες φορές στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, χωρίς να φτάνουν εγκαίρως στον στόχο.
Για παράδειγμα, η απόφαση για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» προσέκρουσε σε «αδιέξοδα» που συμβαδίζουν με την άποψη ότι η εφαρμογή της θα αρχίσει αφού παρέλθει -τουλάχιστον- ένα εξάμηνο.
Ταυτόχρονα σε δημόσιους οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και αλλού, εμφανίζονται «υπογραφές» που κάθε άλλο υπηρετούν τον κεντρικό κυβερνητικό στόχο για «συμμάζεμα» των δαπανών και αύξηση των εσόδων.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο φτάνουν καθημερινά επιστολές, όπου «συμπυκνώνεται» η αντίδραση πολιτών για τη λειτουργία κρατικών οργανισμών, ενώ αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του «Εθνους της Κυριακής» ότι ο ΟΣΕ δεν απέφυγε μια αύξηση της τάξεως του 25% στους διευθυντές, ότι η ΔΕΗ χορηγεί δάνεια με 1%, ενώ η νέα γενιά πορεύεται με επιδόματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, διαβάζουν καθημερινά επιστολές διαμαρτυρίας πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή αρμόδιοι υπουργοί διαπιστώνουν ότι η ψήφιση νομοσχεδίων - ακόμη και με ευθύνη τους - παραμένει... κενό γράμμα.
Η σπατάλη ανεξέλεγτων λογαριασμών διαφόρων «κωδικών» ανά υπουργείο συνεχίζεται και θεωρείται εν ολίγοις «πηγάδι χωρίς πάτο» χωρίς ακόμη απάντηση.
Την ώρα που στην κυβέρνηση ψάχνουν να καταγράψουν την αδικαιολόγητη ροή δαπανών, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν σημάνει συναγερμό.
Στον καταχρεωμένο ΟΣΕ η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει ένα νέο επίδομα "θέσης διοίκησης" για όλους τους προϊσταμένους και τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη του ομίλου. Η αύξηση φτάνει ως και 25% του μηνιαίου μισθού.
Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο κατάλογος των αυξήσεων που περιλαμβάνεται στο άρθρο 9 της σύμβασης έχει ως εξής:
Προιστάμενος διεύθυνσης ως 25%
Προιστάμενος Υπηρεσίας ως 20%
Προιστάμενος Τμήματος ως 15%
Προιστάμενος Τομέα ως 10%
Προιστάμενος Ομάδας ως 3%
Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 23 Μαρτίου, μετά δηλαδή την οριζόντια μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 20% και την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
Το φαγοπότι ωστόσο συνεχίζεται και σε άλλες ΔΕΚΟ και δημόσιες υπηρεσίας. Με τα αντίτυπα των αποφάσεων που δημοσιεύει το Έθνος αποκαλύπτεται ότι:
Το ποσό των 45.965 ευρω διέθεσε η ΕΥΔΑΠ στον σύλλογο συνταξιούχων της με απόφαση της 24ης Νοεμβρίου 2010. Το ποσό δίνεται για εκδήλωση για το σχολικό έτος 2009 -10.
Εξεταστικό επίδομα – συνολικού ποσού 50.000 ευρώ περίπου - που δόθηκε για τη συμμετοχή των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών συνεχίζει να δίνεται. Πρόκειται για επίδομα που έπαιρναν όλοι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Παιδείας και χωρίς να εμπλέκονται στις εξετάσεις.
Περίπου 245.000 ευρώ δίνεται από την Επιτροπή Χορήγησης Εντόκων Δανείων της ΕΥΔΑΠ στους εργαζόμενους. Τα επιτόκια είναι τρεις φορές χαμηλότερα από της αγοράς.
Χαμηλότοκα δάνεια δίνονται με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ σε όλο το προσωπικό εφαρμόζοντας στην ουσία μια επιδοματική πολιτική σε εποχή που θεωρείται ότι καταργούνται τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές. Τα δάνεια είναι με επιτόκιο 1%.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα φορτηγά τώρα στο στόχαστρο των εργολάβων

Στο στόχαστρο των εργολάβων των αυτοκινητόδρομων έχουν μπει τα φορτηγά, καθώς υπολογίζεται ότι οι οδηγοί τους σε ποσοστό 30% εξακολουθούν να διέρχονται από τους σταθμούς διοδίων χωρίς να πληρώνουν. Ετοιμάζουν μπαράζ προσφυγών, στις οποίες, μαζί με τα διαφυγόντα έσοδα, θα επικαλούνται τη βλάβη που υφίστανται οι... πολίτες!
Υποστηρίζουν ότι οι μεταφορικές εταιρείες χρεώνουν στα τιμολόγιά τους και τα διόδια, τα οποία όμως στην πραγματικότητα δεν καταβάλλουν. Την ίδια στιγμή ρίχνουν το «χαρτί» των φορτηγατζήδων στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υποδομών για τις συμβάσεις των έργων, υποστηρίζοντας ότι με την άρνηση πληρωμής έχουν τινάξει στον αέρα τα χρηματοπιστωτικά προγράμματα!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και το υπουργείο έχει ζητήσει μείωση των τιμών στα διόδια της τάξης του 15-20% στα υπό κατασκευή τμήματα των αυτοκινητόδρομων και μικρότερη στα έτοιμα κομμάτια. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιήσει μέρος των μελλοντικών εσόδων του από τα διόδια που προβλέπουν οι συμβάσεις του 2007. Υπολογίζονται σε 23-25 δισ. ευρώ, θα αρχίσουν να εισπράττονται από το 2013 και μέχρι το 2037, οπότε λήγει η περίοδος παραχώρησης. Μαζί, όμως, θα έρθουν και οι ανακοινώσεις για έξι νέους σταθμούς διοδίων στην Εγνατία.
Μόνιμος στόχος των εργολάβων παραμένουν βέβαια οι οδηγοί Ι.Χ. που έχουν ενταχθεί στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Τον Απρίλιο ξεκινούν και οι πρώτες δίκες που θα ξεκαθαρίσουν το καθεστώς των διοδίων «αλά ελληνικά».
Εκτός από τους κατασκευαστές έχουν υποβάλει προσφυγές οδηγοί που έχουν πληρώσει διόδια και ζητούν την επιστροφή των χρημάτων τους με το επιχείρημα ότι τα διόδια δεν ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες και το επίπεδο ασφαλείας που προσφέρουν οι δρόμοι.
Το τελευταίο διάστημα, πιθανότατα κάτω από το μούδιασμα που προκάλεσε η ποινικοποίηση της ρύθμισης Ρέππα, καταγράφεται μείωση των οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν, της τάξης του 50% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2011. Από στοιχεία που έδωσαν στην «Κ.Ε.» εκπρόσωποι των εργολάβων, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στο τμήμα από τη Μεταμόρφωση Αττικής ώς τη Σκάρφεια Φθιώτιδας οι οδηγοί που δεν πληρώνουν διόδια υπολογίζονται πλέον στο 8%, όταν το Δεκέμβριο ήταν 15-18% και τον Ιανουάριο είχαν πλησιάσει το 20%. Στο επόμενο τμήμα, από τις Ράχες Μαλιακού ώς το Κλειδί Ημαθίας, η συμμετοχή των οδηγών Ι.Χ. παραμένει γύρω στο 10%.
Στον αυτοκινητόδορμο Κορίνθου-Τρίπολης, όπου τα έργα προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι διερχόμενοι πληρώνουν σε ποσοστό 99%, έναντι 98,5% το προηγούμενο διάστημα. Εκ-πληξη πάντως αποτελεί η «Ολυμπία οδός», όπου παρά την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου, είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των οδηγών που δεν πληρώνουν (1%, με τάσεις μείωσης).

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεκαήμερη απεργία στα Ελληνικά Πετρέλαια

Από σήμερα ξεκινάει η 10ημερη απεργία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), κατά τη διάρκεια της οποίας θα σταματήσει η λειτουργία των διυλιστηρίων και δεν θα φορτώνονται καύσιμα από τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας.
Οι λόγοι της απεργίας είναι η διαφωνία των εργαζομένων όσον αφορά στην ασφαλή στελέχωση των νέων μονάδων στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας (ΒΕΘ και ΒΕΕ αντίστοιχα), οι περικοπές των μισθών τους και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Το πανελλήνιο σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ καταγγέλει σε ανακοίνωσή του ότι η Εταιρεία τούς ζητάει να συμφωνήσουν στη στελέχωση των νέων μονάδων με ελλιπές και ελάχιστα εκπαιδευμένο προσωπικό, κάτι που θεωρούν απαράδεκτο για την ασφάλειά τους, καθώς επίσης, παρότι τα ΕΛΠΕ είναι κερδοφόρα και βρίσκονται εν μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 3 δισ. ευρώ, η Εταιρεία προχωράει στη μείωση αποδοχών των εργαζομένων κατά 40%. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν στην ίδια ανακοίνωση ότι τα ΕΛΠΕ είναι κατά 65% ιδιωτικών συμφερόντων.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αγοράζουν τούρκικη γη

.



Μπορεί στην Ελλάδα οι πωλήσεις εξοχικών να έχουν παγώσει λόγω της κρίσης, στην Τουρκία όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Και αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι Έλληνες που αγοράζουν σπίτια στη γειτονική χώρα και ιδίως στις περιοχές της Αττάλειας και στην Αλικαρνασσό.
Κατά την τουρκική υπηρεσία κτηματογράφησης την τελευταία τετραετία οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες και βρίσκονται στην τρίτη θέση, μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς.
Σύμφωνα με τον Capital, οι Έλληνες δεν στρέφονται στην Τουρκία μόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών, αλλά κατά βάση επειδή στη γειτονική χώρα τα εξοχικά βρίσκονται σε ολοκληρωμένα οικιστικά συγκροτήματα, που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες, έως και ελικοδρόμια.
Η Αττάλεια και η Αλικαρνασσός ξεχωρίζουν καθώς και οι δύο πόλεις διαθέτουν αεροδρόμια και καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα ελληνικά παράλια.
Σήμερα στο κέντρο του τουριστικού θέρετρου της Αλικαρνασσού πολυτελής βίλα πλήρως επιπλωμένη, τριών υπνοδωματίων, που απέχει μόλις μισό χιλιόμετρο από τη θάλασσα, πωλείται προς 127 χιλιάδες ευρώ. Στην Αττάλεια, βίλα με πανοραμική θέα στη θάλασσα και ιδιωτική πισίνα πωλείται περίπου προς 470 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τη τουρκική νομοθεσία οι Έλληνες, οι Ισραηλινοί και οι Σύριοι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς για την αγορά ακινήτων.
Οι μη Τούρκοι αγοραστές δεν έχουν δικαίωμα να αγοράσουν περισσότερα από 25 στρέμματα, ενώ η πώληση κατοικιών κάτω των 150 τετραγωνικών μέτρων σε ιδιώτες δεν υπόκειται σε ΦΠΑ.

Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απογραφή Πληθυσμού 2011

Που είναι τα μεγαλεία του 2001; Που είναι ο Σπύρος Παπαδόπουλος που (2-3 μήνες πρίν την απογραφή) γύρναγε τις γειτονιές για να ξετρυπώσει και τον τελευταίο απογραφόμενο ενώ αναρωτιόταν «Ωραίοι είμαστε… αλλά πόσοι ήμαστε;» στη σχετική διαφήμιση;
Η κρίση χτύπησε και την γενική απογραφή πληθυσμού 2011. Φέτος δεν έχουμε ούτε διαφημιστικές εκστρατείες ούτε Σπύρο Παπαδόπουλο. Τίποτα.
Έχουμε όμως αλλαγή της ημερομηνίας και του τρόπου απογραφής. Επιπλέον η φετινή απογραφή δεν θα διαρκέσει μια μέρα όπως η προηγούμενη (Κυριακή, 18 Μαρτίου 2001) αλλά δύο εβδομάδες.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με μια λιτή (πολύ λιτή όμως) ανακοίνωση μας ενημερώνει ότι η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 θα διεξαχθεί το δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου 2011.
Πάντως στην απογραφή του 2001 μετρήθηκαν 10.939.771 άτομα. Για να δουμε πόσοι είμαστε δεκα χρόνια μετα…

http://palamidi.wordpress.com/2011/04/01/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-2011/
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Την ακύρωση της έκθεσης Γκολντστόουν ζητάει το Ισραήλ




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «ακυρώσουν αμέσως» την έκθεση του Νοτιοαφρικανού δικαστή Ρ. Γκολντστόουν για την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τη δήλωση του εισηγητή της ότι «αν ήξερε τότε αυτά που γνωρίζει τώρα, η έκθεση θα ήταν διαφορετική». Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σ. Πέρες ζήτησε σήμερα τη «συγγνώμη» του Γκολντστόουν. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητάει από τον ΟΗΕ να υπερασπιστεί την έκθεση



"Ζητώ από τον ΟΗΕ να ακυρώσει αμέσως την έκθεση Γκολντστόουν. Πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων της Ιστορίας. Ό,τι είχαμε πει αποδείχθηκε σωστό. Το Ισραήλ δεν σκότωσε εσκεμμένα αμάχους, τα ερευνητικά του όργανα είναι αξιόπιστα και το γεγονός ότι ο Γκολντστόουν ανακάλεσε θα πρέπει να ακυρώσει την έκθεση", είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου χθες, σε σύντομη τηλεοπτική του δήλωση.

Ο δικαστής Γκολντστόουν ήταν πρόεδρος της επιτροπής που το 2009 συνέταξε έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην οποία αναφερόταν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στα τέλη του 2008.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, ο Νοτιοαφρικανός δικαστής επισημαίνει πως η έκθεση "θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό έγγραφο αν γνώριζε τότε αυτά που γνωρίζει σήμερα". Ο ίδιος τόνισε πως αν το εβραϊκό κράτος είχε συνεργαστεί μαζί του την εποχή εκείνη θα μπορούσε να του αποδείξει ότι δεν στόχευε σκόπιμα αμάχους. Οι ισραηλινές στρατιωτικές έρευνες αργότερα έριξαν φως στους θανάτους των αμάχων, πρόσθεσε.

"Λυπάμαι γιατί η επιτροπή μας δεν διέθετε τις αποδείξεις που θα εξηγούσαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκαν οι άμαχοι. Κάτι τέτοιο θα είχε πιθανώς επηρεάσει τα συμπεράσματά μας για τον αν ήταν εσκεμμένοι οι θάνατοι αμάχων και για τα εγκλήματα πολέμου", υπογράμμισε ο Γκολντστόουν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε πως "η αλήθεια ήρθε στο φως" και πρόσθεσε πως η αλλαγή της στάσης του Γκόλντστοουν προκλήθηκε από τις διπλωματικές προσπάθειες του Ισραήλ. Ο Λίμπερμαν υποστηρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να φέρουν Ισραηλινούς αξιωματούχους ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης. "Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε", δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Israel radio.
Ο Λίμπερμαν χαρακτήρισε επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ "το πιο αντι-ισραηλινό σώμα σε όλο τον κόσμο, μόνος στόχος του οποίου είναι να αμαυρώσει το όνομα του Ισραήλ". Δεν παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος το Ισραήλ να αρνηθεί να συνεργαστεί με την επιτροπή Γκόλντστοουν. Αυτό θα δημιουργούσε "το χειρότερο προηγούμενο", επισήμανε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.
Τέλος, ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε σήμερα τη "συγγνώμη" του Γκόλντστοουν για την έκθεση.
Από την άλλη, η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τον ΟΗΕ να υπερασπιστεί την έκθεση. Ο Γιάσερ Ράμπο, σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, επέμεινε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει "εγκλήματα πολέμου" στη διάρκεια της επιχείρησης του 2008. "Ο δικαστής Γκόλντστοουν δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τέτοιες δηλώσεις", δήλωσε ο Ράμπο στο ραδιοφωνικό σταθμό Voice of Palestine.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι χαρακτήρισε "πολύ περίεργη" την αλλαγή στάσης του Γκόλντστοουν. "Είναι πολύ περίεργο που ο Γκόλντστοουν ξαφνικά παίρνει πίσω το περιοχόμενο της έκθεσης και δηλώνει ότι αποδέχεται τα γεγονότα όπως τα παρουσιάζει το Ισραήλ. Είναι πραγματικά πολύ περίεργο", επισήμανε.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υποψήφιος για νέα θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ομπάμα



Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τα σχέδια για την επανεκλογή του στην προεδρία το 2012, ενώ από τη Δευτέρα θα κατατεθεί και ο φάκελος της υποψηφιότητάς του στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, όπως δήλωσε χθες στέλεχος του κόμματος των Δημοκρατικών


Η επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας στη επιτροπή, θα επιτρέψει στον Ομπάμα να ξεκινήσει την εκστρατεία συλλογής χρημάτων για τον προεκλογικό αγώνα, ο οποίος προβλέπεται να είναι πιο δαπανηρός από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση μέχρι σήμερα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος των Δημοκρατικών τόνισε ότι δεν έχει αποφασισθεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία για την αναγγελία της υποψηφιότητας ή την κατάθεση του φακέλου στην επιτροπή.

Ο Ομπάμα, που βρίσκεται εν μέσω πολιτικής διαμάχης με τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, όσον αφορά στον προϋπολογισμό, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ρίξει το επικοινωνιακό βάρος της κυβέρνησής του στους στόχους της μείωσης της εξάρτησης της χώρας από τα πετρέλαια που εισάγονται από το εξωτερικό, αλλά και της επένδυσης στους τομείς της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, θέματα που αναμένεται να είναι τα δυνατά χαρτιά της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι Ρεπουμπλικανοί, που πιέζουν τους Δημοκρατικούς να προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό, προκειμένου να περιορίσουν το έλλειμμα, δεν έχουν ακόμα αφήσει να διαφανεί ξεκάθαρη εικόνα των υποψηφιοτήτων για το χρίσμα, από την πλευρά τους.

Ο Ομπάμα εκτιμάται ότι θα αποφύγει την απευθείας αντιπαράθεση, όσο οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι αντίπαλοί του θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Πηγή enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποκάλυψη Wikileaks για τη στάση της Γερμανίας ενώ η κρίση ερχόταν




Πριν έρθει η κρίση που απειλεί να πνίξει στο χρέος τη μισή Ευρώπη, οι Γερμανοί πίστευαν ότι τα προβλήματα θα έμεναν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Επίσης δήλωναν πρόθυμοι να βοηθήσουν όποια χώρα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες.













Αυτό αποκαλύπτουν απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που δημοσίευει τοWikileaks. Σύμφωνα με αυτά γερμανοί αξιωματούχοι κρίνουν τον Μάρτιο του 2009, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας, “παρά την πολιτική αστάθεια” στην Ελλάδα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε ζητήσει από όλες τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη να απευθυνθούν σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη για να αποτιμήσουν την κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.

Η απάντηση – που δείχνει και τη σοβαρότητα της εκτίμησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την περίσταση – τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την ΕΚΤ ήταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι ακόμη κι αν υπάρξει θα σπεύσουν να βοηθήσουν.

Ωστόσο τους καρφώνουν οι Αυστριακοί. Ο γενικός διευθυντής του εκεί υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι “οι γερμανοί θα καταλήξουν ως συνήθως να αντιτίθενται μεγαλοφώνως στη βοήθεια ενός κράτους – μέλους, ενώ όταν πια θα συμφωνήσουν θα είναι πολύ αργά για να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ένα χρόνο μετά και ενώ χώρες της περιφέρειας μεταξύ αυτων και η δίκη μας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, η Γερμανία φαινεται να αλλάζει στάση ως προς την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα και κατ΄ επέκταση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κάπως έτσι ήρθε το ΔΝΤ στην Ευρώπη..

Ο γερμανός - μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γ. Σταρκ ανησυχεί μόνο ότι το Ταμείο δεν θα μπορεί να φέρει του εις πέρας “τη βρώμική πολιτική δουλειά” που χρειάζεται η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ο Α. Νικολίν, οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ, εκμυστηρεύεται στην αμερικανική πρεσβεία του Βερολίνου ότι θεωρεί πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεματικότερα το πρόβλημα της Ελλάδας.


Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Την άρπαξαν έγκυο από τον άνδρα της και την εξέδιδαν σε 15 άνδρες την ημέρα!





Η ιστορία της Κάτιας από την Οδησσό ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ. Αφού πέρασε από την κόλαση ο άνδρας της κατάφερε να την απελευθερώσει, ωστόσο η νεαρή κοπέλα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Δείτε αποσπάσματα.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία για τη διακίνηση γυνακών φέρνει στο φως το ντοκιμαντερ καναδής δημοσιογράφου της Ρικ Μπιένστοκ. Σύμφωνα με το Βήμα που μιλά μαζί της όλα ξεκίνησαν όταν εκείνη βρέθηκε στο γραφείο μετανάστευσης στην Οδησσό της Ουκρανίας.

Εκεί μπήκε ένας 30χρονος Ουκρανός και με δάκρυα στα μάτια τους είπε ότι ένας άνδρας πούλησε την 21χρονη γυναίκα του - έγκυο στο παιδί τους – σε έναν τούρκο μαστροπό. Ο άνδρας αυτός πούλησε τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Τουρκία όπως τους είπε. Ο Βιορέλ τους είπε ότι θα έκανε τα πάντα για να τη βρει.

Τότε η καναδή δημοσιογράφος, αποφάσισε ότι αντί να κάνει μία θεωρητική έρευνα για τοtrafficking, θα βοηθούσε τον Βιορέλ να βρει την Κάτια. Μαζί με τον νεαρό Ουκρανό ξεκίνησαν μεγάλη έρευνα δωροδοκώντας μάλιστα αξιωματούχους από την Οδησσό ως την Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια.

Αυτά που αποκάλυψαν ήταν συγκλονιστικά. Βρήκαν ότι εκατοντάδες γυναίκες πωλούνται και μεταπωλούνται σε ένα ατέρμονο δίκτυο εκμετάλλευσης. Και μάλιστα αυτά γίνονται από ανθρώπους που οι γυναίκες εμπιστεύονται. Φίλους, γείτονες και συγγενείς.

Τελικά η Κάτια βρέθηκε αλλά σε κατάσταση σοκ από τη φρίκη που έζησε. “Ο μαστροπός την κρατούσε κλειδωμένη με άλλες γυναίκες και την ανάγκαζε να έχει σεξουαλική επαφή ακόμη και με 15 άνδρες την ημέρα. Οι άντρες τη βίαζαν και τη χτυπούσαν” λέει η κ. Μπιένστοκ. “Από τις κακουχίες έχασε το μωρο της και επέστρεψε στην Ουκρανία με βλέμμα κενό” αναφέρει η ίδια.

Η ιστορίας της Τάνια

Στην ταινία εμφανίζεται και η ιστορία της Τάνια. Η 20χρονη Ουκρανή είχε φύγει πριν από χρόνια για την Τουρκία για να γίνει καθαρίστρια. Κατέληξε θύμα ενός δικτύου μαστροπών που τη βίαζαν και τη χτυπούσαν. Σε μία επιδρομή της αστυνομίας η Τάνια αποκαλύφθηκε και απελάθηκε από την Τουρκία με την κόρη της.

Όταν την ανακάλυψε η κ. Μπιένστοκ ζούσε με τη μικρή και τον βαριά άρρωστο αδελφό της σε ένα μικρό σπίτι κοντά στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Χρειαζόταν επειγόντως χρήματα για την εγχείριση του αδελφού της και είπε στη δημοσιογράφο: “Δεν έχω άλλη επιλογή. Θα γυρίσω στην Τουρκία”. Η τάνια γύρισε στην Τουρκία από όπου απελάθηκε μετά από μερικούς μήνες. Ο αδελφός της είχε στο μεταξύ πεθάνει από καρκίνο.





Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νεκροί δύο εργαζόμενοι στο Φουκουσίμα - Δεν μπορούν να σφραγίσουν τη διαρροή




Η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε τον θάνατο δύο υπαλλήλων της οι οποίοι ήταν αγνοούμενοι. Ραδιενεργό νερό εξακολουθεί να χύνεται στη θάλασσα.













Αμέσως μετά τον σεισμό, οι δύο άντρες 24 και 21 ετών μετέβησαν στο εργοστάσιο για να επιθεωρήσουν το κτίριο του κινητήρα του αντιδραστήρα Νο 4. Ο θάνατος τους προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα, λέει η Tepco.

Τα πτώματά τους εντοπίστηκαν την Τετάρτη σε ραδιενεργό περιβάλλον και χρειάστηκε μια μακρά διαδικασία απολύμανσης για να παραδοθούν στους συγγενείς τους, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo. Ο θάνατός τους συνέβη στις 11 Μαρτίου, αλλά επιβεβαιώθηκε μόλις χθες Σάββατο.

Στο μεταξύ, η Tepco συνέχισε την Κυριακή τις προσπάθειες να σφραγίσει με υδατοστεγή υλικά, το ρήγμα στον αύλακα αποχέτευσης του νερού, που χρησιμοποιείται για την ψύξη του πυρηνικού υλικού των αντιδραστήρων και από το οποίο σημειώνεται διαρροή εμπλουτισμένου με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας ύδατος, στη θάλασσα.

Οι εργάτες των συνεργείων της εταιρείας αναπτύσσουν χημικά πολυμερή υλικά για να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από το ρήγμα εύρους 20 εκατοστών, στον τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα καλώδια, όπως ανέφεραν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η προσπάθεια αρχικά, να σφραγιστεί το ρήγμα που επιτρέπει τη διαρροή με τσιμέντο απέτυχε, αναγκάζοντας την Tepco να ζητήσει τη συνδρομή ειδικών απο το Τόκιο, αναφέρει ιαπωνική εφημερίδα.


Νερό που ψύχει συνεχως τον ραγισμένο αντιδραστήρα χύνεται στη θάλασσαΝερό που ψύχει συνεχως τον ραγισμένο αντιδραστήρα χύνεται στη θάλασσα

Εν τω μεταξύ, νέες μετρήσεις από την κρατική επιτροπή επιστημόνων, έδειξε ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131, που ανιχνεύθηκε στο θαλασσινό νερό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πυρηνικός αντιδραστήρας λειτουργεί στην Αττική!





Ακόμα και ο υπουργός Υγείας πληροφορήθηκε πρόσφατα ότι εδώ και 33 χρόνια λειτουργεί στην Μαγούλα Αττικής ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, υπό την ευθύνη μάλιστα του υπουργείου Υγείας. Δείτε ρεπορτάζ.
 









Ο πυρηνικός αντιδραστήρας όπως αποκάλυψε ο Ant1 χρησιμοποιεί κοβάλτιο και αποστειρώνει ιατρικά υλικά, όπως γάζες, και φιαλίδια για φάρμακα.
 
Οι ειδικοί επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι για τον συγκεκριμένο αντιδραστήρα κοβαλτίου έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ σε σχέση με τους κλασικούς αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας είναι πολύ χαμηλής επικινδυνότητας.
 
Πάντως μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, και λόγω της υψηλής σεισμικότητας της Ελλάδας, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή για επανέλεγχο της ασφάλειας του αντιδραστήρα στη Μαγούλα, από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.



Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επενδύσεις στην Ελλάδα θα κάνουν μόνο οι...εξωγήινοι





- Οικονομικοί παράγοντες τονίζουν ότι η γραφειοκρατία ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ να διώχνει κεφάλαια
- Στο νέο νόμο περί βιοαερίων προβλέπεται παροχή άδειας και από το... υπουργείο Αμυνας!
- Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος : ''Το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία''









Στα ''παχειά'' λόγια και σε διακηρύξεις καλών προθέσεων έχουμε μείνει στον τομέα της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας που θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Εντυπωσιακές είναι οι δηλώσεις στο Βήμα γνωστού οικονομικού παράγοντα σχετικά με την εισροή ξένων κεφαλαίων : ''Μόνο εξωγήινοι θα μπορούσαν να κάνουν σήμερα επενδύσεις στην Ελλάδα, η γραφειοκρατία, αντί να εξαλείφεται, γιγαντώνεται''.
 
Ανάγλυφα παρουσιάζεται μάλιστα το πως διώχνει επενδυτές ο ''μπαμπούλας'' της γραφειοκρατίας στο νέο νόμο περί βιοαερίων.
Εκεί λοιπόν, όπως προβλέπεται από το νομο, παροχή άδειας για την έναρξη εργασιών μεταξύ άλλων χρειάζεται και από το... υπουργείο Αμυνας.
 
Για αυτό το λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ότι απαιτείται πολιτική βούληση για ισχυρή επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων, και προσθέτει ότι μόνο οι ξένες επενδύσεις θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.
 
Σύμφωνα με τον κύριο Προβόπουλο το μνημόνιο απέτρεψε τη χρεοκοπία και εξασφαλίζει πόρους σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές.
 
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει πως δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής σε ένα παρελθόν ανάπτυξης μέσα από το δημόσιο τομέα ενώ για τις τράπεζες επαναλαμβάνει ότι η συνένωση δυνάμεων είναι αναπόφευκτη αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
 
Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σημερα 3 Απριλίου

1834: Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας δικάζονται στο Ναύπλιο για εσχάτη προδοσία, επί Βαυαροκρατίας.
1896: Τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
1905: Ιδρύεται στο Μπουένος Άιρες η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπόκα Τζούνιορς.
1913: Η Έμελιν Πάνχερστ, η μαχητική βρετανίδα σουφραζέτα που ίδρυσε το 1903 την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών, καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση για ηθική αυτουργία στον εμπρησμό της οικίας του υπουργού Οικονομικών.
1928: Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης (ερήμην) και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία. Θα αθωωθούν.
1973: Ληξιαρχική πράξη γέννησης της κινητής τηλεφωνίας, με την πρώτη κλήση από κινητό από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δούλευε για λογαριασμό της Motorola.
  • Γεννησεις
1770: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης. [θαν. 15/2/1843]
1912: Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας. [θαν. 27/5/1963]
1924: Μάρλον Μπράντο, αμερικανός ηθοποιός. [θαν. 1/7/2004]
  • Θανατοι
1876: Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας των Αθηνών. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. [γεν. 1810]
1897: Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός ρομαντικός συνθέτης. [γεν. 7/5/1873]
1962: Μανώλης Καλομοίρης, έλληνας μουσουργός. [γεν. 14/12/1883]

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...