Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πολεμούν με φήμες το "κίνημα της πατάτας"


Βρώμικα χτυπήματα στο "κίνημα της πατάτας" από μεσάζοντες οι οποίοι άρχισαν να διασπείρουν φήμες, μετά την αναπάντεχη ανταπόκριση των πολιτών.
Οι δηλώσεις σε ΜΜΕ, για την ασφάλεια της ποιότητας της πατάτας, προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
"Η πατάτα Νευροκοπίου, όπως και όλα τα υπόλοιπα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών", δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας.
Πρόσθεσε  για τις μεμονωμένες εκτάσεις πατάτας που είχαν προσβληθεί από την εν λόγω ασθένεια έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μόνο και μόνο για να μην ζημιωθεί η παραγωγή και δεν έχουν καμία σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια του προϊόντος.
"Να σταματήσουν ορισμένοι να κάνουν ανεύθυνες δηλώσεις που πλήττουν τα αγροτικά μας προϊόντα και τον Έλληνα παραγωγό" είπε χαρακτηριστικά.
Συμμαχία πέντε δήμων
Σε μία κοινή συνεργασία πέντε από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας, (Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου), μπαίνουν δυναμικά στο επονομαζόμενο "κίνημα της πατάτας", και την ερχόμενη Κυριακή θα διαθέσουν δεκάδες τόνους πατάτες σε τιμές κόστους στους δημότες τους, με σκοπό να στείλουν ένα έμπρακτο μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όσους πλήττονται από την κρίση, αλλά και σε όσους εξακολουθούν να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών.
Όπως ανέφεραν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δήμοι πρόκειται να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης στις τοπικές κοινωνίες, με τη δημιουργία ενός διαδημοτικού δικτύου καταναλωτών, αναλαμβάνοντας στο άμεσο μέλλον αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το λάδι και τα όσπρια.
Όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον νόμο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις λαϊκές αγορές. Όσον αφορά την ποιότητα της πατάτας, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού τα προϊόντα ελέγχονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες και τους συνεταιρισμούς.
Μεγάλη ανταπόκριση
Ο δήμαρχος Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, χαρακτήρισε το εγχείρημα πρωτόγνωρο. "Σε μία περίοδο που οι δήμοι είναι οικονομικά στραγγαλισμένοι, προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες", είπε ο κ. Καμπάκας. Συμπλήρωσε ότι "ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα", υπογραμμίζοντας ότι αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στο άμεσο μέλλον, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών σε όλους τους δήμους έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.
Στην Καισαριανή, σε δύο ημέρες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 20 τόνους πατάτες, ενώ, ενδιαφέρον για 50 τόνους έχει εκδηλωθεί στο δήμο Ζωγράφου, ο δήμαρχος του οποίου Κώστας Καλλίρης επισήμανε τους στόχους της πρωτοβουλίας λέγοντας: "Στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους δημότες μας, αλλά και ένα μήνυμα προς τους μεσάζοντες- να μειώσουν τα ποσοστά κέρδους τους".
Στον Άγιο Δημήτριο, σε μιάμιση ημέρα η ζήτηση για πατάτες ξεπέρασε τους 20 τόνους. "Αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό αίτημα των πολιτών σε μια εποχή που οι νεόπτωχοι αυξάνονται", δήλωσε από την πλευρά της η δήμαρχος της περιοχής Μαρία Ανδρούτσου, χαιρετίζοντας την κοινή προσπάθεια των συναδέλφων της. Ξεκαθάρισε δε, ότι πρόθεση του δήμου δεν είναι να πλήξει τις τοπικές αγορές ή να υποκαταστήσει τις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά να στείλει το μήνυμα ότι "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος της Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, έκανε γνωστό ότι δύο από τα έξι σούπερ μάρκετ της πόλης έχουν ήδη ρίξει την τιμή της πατάτας στα 0,30 ευρώ το κιλό. Εξήγγειλε δε, τη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου, με πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού φαρμακείου του δήμου, "δίνοντας μία συνολική απάντηση στην κρίση".
Άριστη η ποιότητα των προϊόντων
Τις φήμες που έχουν να κάνουν με κακή ποιότητα των προϊόντων διέψευσαν κατηγορηματικά οι δήμαρχοι, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προϊόντα είναι εγκεκριμένα από τους συνεταιρισμούς και η ποιότητα είναι ίδια με αυτή των σούπερ μάρκετ, ενώ επανέλαβαν ότι "οι προσπάθειες αυτές γίνονται για την πάταξη της αισχροκέρδειας και δε στρέφονται εναντίον των εμπόρων".
Σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, ξεκαθαρίστηκε ότι θα πραγματοποιούνται ακριβώς όπως και στις λαϊκές αγορές με δελτία αποστολής και τιμολόγια, ενώ θα είναι παρούσες και όλες οι αρμόδιες αρχές, όπως η αστυνομία και το υγειονομικό, και υπογραμμίστηκε ότι καμία ανάμειξη και κανένα κέρδος δεν θα έχει κανένας από τους δήμους, οι οποίοι πραγματοποιούν τον συντονισμό και παρέχουν όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις.
Όπως ανέφερε η κ. Ανδρούτσου στους σχεδιασμούς των δήμων είναι η συλλογική αυτή διαπραγμάτευση να επεκταθεί και σε άλλα αγροτικά προϊόντα στο κοντινό μέλλον, όπως το λάδι και τα όσπρια με στόχο «να φθάνουν τα προϊόντα από χωράφι στο σπίτι».
*Η διανομή των πατατών θα γίνει την Κυριακή από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι, στην περιοχή Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο, στο ΙΚΑ της Ηλιούπολης, στο πάρκο Γουδή στον δήμο Ζωγράφου και πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ήστ- στο σινέ Αιολία, στην Καισαριανή.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Εκκλησία ζητά τα ακίνητά της πίσω από το κράτος


Ο λόγος που τα ζητάει πίσω σύμφωνα πάντα με την εκκλησία είναι πως θέλει να τα χρησιμοποιήσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση να αποδεσμευτούν τα ακίνητά της, προκειμένου να τα αξιοποιήσει και να συνδράμει το λαό. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα σήμερα, «κανένας οργανισμός και καμία άλλη οργάνωση δεν επιτελεί τέτοιο και τόσο μεγάλο έργο, όπως η Εκκλησία, που θα ήταν μεγαλύτερο, αν δεν είχε ήδη προσφέρει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας της στο κράτος και αν μπορούσε να αξιοποιήσει τα δεσμευμένα απ΄ αυτό ακίνητά της».
Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει ότι καταβάλλει τις υποχρεώσεις και τις οφειλές της κανονικά και επισημαίνει ότι «μόνο για το 2011 οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιεροί Ναοί, οι Ιερές Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατέβαλαν όλες τις νόμιμες φορολογικές εισφορές, που ανέρχονται στο ποσόν των 12.584.139,92 ευρώ, γεγονός το οποίο ενίοτε αποσιωπάται».
Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Η Εκκλησία δραστηριοποιείται με ποιμαντική ευθύνη σε έργα ευποιίας, που θεραπεύουν και τις υλικές ανάγκες του ανθρώπου, όχι σαν αφορμές επίδειξης, αλλά ως ευκαιρίες έκφρασης της αγάπης της προς την εικόνα του Θεού».
Η Σύνοδος υπογραμμίζει τέλος ότι αποδοκιμάζει «τις νοοτροπίες και τις πρακτικές, που οδήγησαν στη σημερινή πολύπλευρη κρίση, για την οποία είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, στην επιλογή των κυβερνώντων, αλλά και εκείνες τις φωνές, οποθενδήποτε προερχόμενες, που καταφέρονται κατά του ελληνικού λαού».


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλλάζει ο νόμος για το “πόθεν έσχες”


Θα γίνει αναδρομικός έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των πολιτικών προσώπων που είχαν αξίωμα από το 1974 μέχρι σήμερα καθώς και την ανάρτηση τους στο διαδίκτυο.
Στην υιοθέτηση της πρότασης νόμου του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και άλλων 74 βουλευτών για τροποποίηση του νόμου περί "πόθεν έσχες", προχώρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι θετική σε κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί στη διαφάνεια του δημόσιου βίου.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν να διαμορφώσουν από κοινού προτάσεις, σε ό,τι αφορά τον αναδρομικό έλεγχο των "πόθεν έσχες" όλων των πολιτικών προσώπων που ανέλαβαν αξίωμα από το 1974 μέχρι σήμερα, την ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής τους κατάστασης στο διαδίκτυο και την πρόβλεψη να κατάσχεται υπέρ του δημοσίου οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραλειφθεί στη δήλωση του "πόθεν έσχες", αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί.
«Για πρώτη φορά βρισκόμαστε μπροστά στην υιοθέτηση πρότασης νόμου που φαίνεται ότι επί της αρχής έχει καθολική αποδοχή και η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις όλων των κομμάτων», τόνισε ο κ. Ρέππας κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου των 75 βουλευτών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Η νέα διαμορφωμένη πρόταση, που θα έχει ενσωματωμένες και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, θα κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου και θα συζητηθεί με τον χαρακτήρα του επείγοντος.
 Όλα τα κόμματα, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους, τάχθηκαν υπέρ της αρχής της πρότασης, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε "παρών" διευκρινίζοντας πάντως ότι θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις που ενισχύουν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.
Προτείνεται τέλος να επιβάλλεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής στο διαδίκτυο όλων των δηλώσεων των υπόχρεων, δηλαδή: πρωθυπουργών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαχειριστών κομμάτων, γενικών και ειδικών γραμματέων, της κυβερνήσεως, γενικών γραμματέων περιφερειών και λοιπών κρατικών λειτουργών, δικαστών και εισαγγελέων, διοικητών, υποδιοικητών και γενικών διευθυντών τραπεζικών ιδρυμάτων, μετόχων και εταίρων επιχειρήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και ημερησίων ή περιοδικών εντύπων, δημοσιογράφων, στελεχών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΙΚΑ κτλ.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΕΣΕΕ: «Επιδημία λουκέτων» στην αγορά


Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τα λουκέτα σε καταστήματα στην αγορά της Αθήνας, του Αμαρουσίου, της Καλλιθέας, του Πειραιά, της Κηφισιάς και πολλών άλλων περιοχών, αυξήθηκαν κατά 30%!
 
Η έρευνα καταγράφει ότι εκτός από την οικονομική κρίση, για την ερημοποίηση των εμπορικών δρόμων ευθύνεται και η εγκληματικότητα.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το γενικό συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα δυσμενές αφού η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοικτές κατέγραψε αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Μπορεί να γίνει λόγος για «επιδημία λουκέτων» στην αγορά, η οποία συνεχίζεται και αυξάνεται ως «μεταδοτική ασθένεια». 

Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνεται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας, που όμως αποτελούν παραδοσιακούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά.

 
Ενδεικτικά

Σταδίου: 42%

Χαριλάου Τρικούπη: 35%

Εμ. Μπενάκη: 32%

Τσακάλωφ: 33,7%

Νοταρά Πειραιάς: 44%

Υψηλάντου Πειραιάς: 36%

Γούναρη 40%


epikaira.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Κύπρος συγχαίρει τον ΑΠΟΕΛ


Κυβέρνηση και Βουλή χαιρέτισαν την επιτυχία του ΑΠΟΕΛ, το οποίο, νικώντας με 4-3 στα πέναλτι την Λυών, πέρασε στους οκτώ τού Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου συνεχάρη την ομάδα του ΑΠΟΕΛ για τον θρίαμβό της, τονίζοντας ότι με τις επιτυχίες αυτές προβάλλεται η Κύπρος και το ποδόσφαιρό της όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η έκφραση συγχαρητηρίων είναι η ελάχιστη διατύπωση για τον ανεπανάληπτο και πρωτοφανή θρίαμβο. Είπε επίσης ότι ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε το ακατόρθωτο και ευχήθηκε νέες μεγάλες επιτυχίες. Συγχαρητήρια στην ομάδα της Λευκωσίας έδωσαν και τα πολιτικά κόμματα.

Ήρωας της χθεσινής αναμέτρησης ήταν ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ Διονύσης Χιώτης, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι και αποχώρησε από το γήπεδο τυλιγμένος με την ελληνική σημαία.

Ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ Ιβάν Γιοβάνοβιτς δήλωσε πολύ ευτυχισμένος και επισήμανε ότι η ομάδα του άξιζε την πρόκριση με βάση την εικόνα του αγώνα. «Ζούμε ένα όνειρο εδώ και εννιά μήνες, όταν άρχισαν οι συναντήσεις στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ» είπε.

Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Φοίβος Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι τελικά η ομάδα του δικαιώθηκε. «Ήταν κάτι που πολέμησε και το πήρε. Ταπεινά και προσγειωμένα θα προσέλθουμε στην κλήρωση για την προημιτελική φάση» είπε..

Τον αγώνα παρακολούθησαν σχεδόν 23.000 φίλαθλοι, που δημιούργησαν ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα στηρίζοντας το ΑΠΟΕΛ για τη νίκη. Χιλιάδες οπαδοί και φίλοι του ΑΠΟΕΛ πανηγύρισαν τον θρίαμβο της ομάδας τους τόσο στους δρόμους της Λευκωσίας όσο και στην περιοχή, όπου βρίσκεται το οίκημα του σωματείου έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τον αγώνα κάλυψαν 200 δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες και τον παρακολούθησαν επίσης περίπου 200.000 τηλεθεατές, αφού μεταδιδόταν απευθείας σε 77 χώρες.

Ο ΑΠΟΕΛ θα εισπράξει 3,3 εκατομμύρια ευρώ από την πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σοκ: Στο 21% η ανεργία τον Δεκέμβριο


Στο ιστορικό ρεκόρ του 21% σκαρφάλωσε η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2011 από 14,8% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010 και 20,9% το Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 299.862 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 40,9%) και κατά 3.920 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (αύξηση 0,38%), αγγίζοντας τα 1.033.507 άτομα.
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθε σε 4.424.562 άτομα, καθώς αυξήθηκαν κατά 71.414 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (αύξηση 1,6%) και κατά 905 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (αύξηση 0,02%).
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα -51,1%- διαμορφώνεται η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, ενώ ακολουθούν τα άτομα 25-34 ετών (28,7%). Στις γυναίκες η ανεργία αυξήθηκε σε 25,3% από 18,7% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε σε 17,7% από 11,9%.
Σε γεωγραφική βάση, η ανεργία στην Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία έφτασε στο 24,5% το Δεκέμβριο από 15,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Μάλιστα, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 334.445 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 (μείωση 7,9%) και κατά 1.950 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (μείωση 0,05%) και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 3.899.319 άτομα.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...