Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Εξέταση αποκαλύπτει αν είμαστε ερωτευμένοι !


Είναι η τέλεια είδηση για τους ανασφαλείς του πλανήτη: νευροεπιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα άνοιξαν τον δρόμο για μία εξέταση που θα αποδεικνύει αν κάποιος είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένος.

Αυτό το πέτυχαν με λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI), οι οποίες έδειξαν πως η δραστηριότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλάζει αναλόγως με το αν κάποιος είναι ερωτευμένος, αν του έχει περάσει ο έρωτας και αν δεν τον έχει νιώσει ποτέ. Η έρευνά τους, που πραγματοποιήθηκε σε 100 άντρες και γυναίκες, αποκαλύπτει ότι η αγάπη επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο καμιά δεκαριά διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία εκκρίνουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που μεταφέρει μηνύματα από την μία περιοχή στην άλλη.

Με βάση αυτά τα ευρήματα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιούν την fMRI για να αποκαλύπτουν τι πραγματικά νιώθει ένας άνθρωπος. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Frontiers in Human Neuroscience» όπου δημοσιεύουν τα προκαταρκτικά ευρήματά τους, στη μελέτη τους συμμετείχαν 34 εθελοντές που ήσαν βαθιά ερωτευμένα, 34 άλλοι που είχαν χωρίσει πρόσφατα διότι δεν ένιωθαν πια ερωτευμένοι, και 32 εθελοντές οι οποίοι δήλωσαν πως ουδέποτε είχαν νιώσει ερωτευμένοι.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στους ερωτευμένους εθελοντές πιο δραστήρια ήταν η αριστερή ραχιαία μοίρα του πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου, ενώ σε όσους είχαν ξεπεράσει τον έρωτα πιο ενεργός ήταν ο κερκοφόρος πυρήνας του εγκεφάλου. Υπήρχαν επίσης διαφοροποιήσεις σε πολλά άλλα τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην επιβράβευση, τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την παρακίνηση και την κοινωνική νοημοσύνη, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σιάσου Ζανγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας της Κίνας.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να δημιουργήσουν τον τελικό «χάρτη της αγάπης» που θα αποκαλύπτει ποιο τμήμα του εγκεφάλου ενεργοποιείται στα διάφορα στάδια του έρωτα και της αγάπης. Η έρευνα αυτή, λένε, θα καταστήσει τελικά εφικτή την επιβεβαίωση ή κατάρριψη της αγάπης με μια απλή εξέταση εγκεφάλου – ένα επίτευγμα που μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητο για δικαστικές διαμάχες που αφορούν διαζύγια ή για ποινικές δίκες που αφορούν εγκλήματα πάθους.



tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μεγάλη Πέμπτη


Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με τον Χριστιανισμόι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα. Της Μεγάλης Πέμπτης προηγείται η Μεγάλη Τετάρτη και ακολουθεί η Μεγάλη Παρασκευή.

Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να εμπέσει η Μεγάλη Πέμπτη είναι πάντοτε μεταξύ 19 Μαρτίου και 22 Απριλίου, για όλες τις Εκκλησίες είτε Ανατολικές είτε Δυτικές, ημερομηνίες οι οποίες λόγω της διαφοράς των 13 ημερών (για τον 21ο αιώνα) μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου, αντιστοιχούν στο διάστημα μεταξύ 1 Απριλίου και 5 Μαΐου για όσες Ορθόδοξες Εκκλησίες ακολουθούν το διορθωμένο ιουλιανό (νέο) ημερολόγιο.

Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία για τον καθορισμό του κύκλου των κινητών εορτών ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, κατά το οποίο η Μεγάλη Πέμπτη μπορεί να εμπέσει, κατά τον 21ο αιώνα, σε οποιαδήποτε ημερομηνία μεταξύ 19 Μαρτίου και 22 Απριλίου για τις Εκκλησίες που ακολουθούν το αυθεντικό ιουλιανό (παλαιό) ημερολόγιο (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τα Πατριαρχεία Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και το Άγιο Όρος), καθώς και για τους Ορθόδοξους Παλαιοημερολογίτες, και μεταξύ 1 Απριλίου και 5 Μαΐου για όσες Εκκλησίες ακολουθούν το διορθωμένο ιουλιανό (νέο) ημερολόγιο (Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ελλάδος).


Ο ιερός νιπτήρας
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση:

Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23),

Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (23, 6-12), του Λουκά (22, 24-28) και του Ιωάννη (13, 1-20),

Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17, 1-26), και

Η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 47-56), του Μάρκου (14, 43-50), του Λουκά (22, 47-53) και του Ιωάννη (18, 1-11).

Σύμφωνα με τη διευθέτηση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά την οποία ο εσπερινός και ο όρθρος της κάθε ημέρας τελούνται αντιστοίχως το πρωί και το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, ο Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης τελείται το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης μαζί με τη

Λειτουργία των Προηγιασμένων και ο Όρθρος το εσπέρας της Μεγάλης Τετάρτης, μετά το Ευχέλαιο.

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία

Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Οι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο "αμνούς" (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο (μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις. Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

Έθιμα

Εκείνη την ημέρα, σε πολλές χώρες είναι έθιμο να βάφονται αυγά με κόκκινο χρώμα,[1][2] προς τιμήν του γεγονότος της σταύρωσης του Ιησού.

wikipedia.org


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ιαπωνική εταιρεία υπόσχεται κρεμμύδια χωρίς… δάκρυα !


Χάρη στην ιαπωνική εταιρεία House Foods Group, τα δάκρυα που προκαλεί το καθάρισμα των κρεμμυδιών αποτελούν παρελθόν. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει τα πρώτα κρεμμύδια που δεν φέρνουν κλάμα απενεργοποιώντας όλες εκείνες τις ενώσεις που αναπτύσσονται όταν κόβουμε τα κρεμμύδια. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας οι ερευνητές τους έχουν περάσει πάνω από μία δεκαετία μελετώντας τη χημεία των κρεμμυδιών.

Έτσι κατάφεραν να αποδυναμώσουν τα ένζυμα που φέρνουν δάκρυα κατά το κόψιμο των κρεμμυδιών διατηρώντας ανέπαφη τη γεύση τους αλλά και τη θρεπτική τους αξία. Επιπλέον εν τη απουσία του πικάντικου και καυτερού στοιχείου των κρεμμυδιών αυτά γίνονται λιγότερο δύσοσμα! Η εταιρεία ετοιμάζεται να βγάλει αυτά τα κρεμμύδια στην παραγωγή και έτσι νοικοκυρές, σεφ και μαγαζάτορες θα μαγειρεύουν χωρίς κλάματα!


perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι έφαγε ο Ιησούς και οι 12 Απόστολοι στον Μυστικό Δείπνο


Ακόμα κι αν το ψωμί και το κρασί είναι δυο από τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει το πραγματικό μενού που έφαγε ο Ιησούς μαζί με τους δώδεκα αποστόλους.

Οι ερευνητές, από το κέντρο Petrie της Ιταλίας πιστεύουν ότι το τελευταίο γεύμα του Ιησού στην πραγματικότητα αποτελείτο από: "βραστά φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά χόρτα, σάλτσα ψαριού, ψωμί και αρωματικό κρασί."

Η μελέτη από δύο Ιταλούς αρχαιολόγους επικαλείται στίχους της Βίβλου, εβραϊκά γραπτά και αρχαία ρωμαϊκά έργα που μιλούν για τις διατροφικές συνήθειες στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.

"Η Βίβλος ασχολείται με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του εν λόγω δείπνου, αλλά δεν περιγράφει λεπτομερώς τι έφαγε ο Ιησούς και δώδεκα Απόστολοι" ανέφερε στο Discovery News, ο αρχαιολόγος Generoso Urciuoli.

Ο Generoso Urciuoli ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού, και συν-συγγραφέας Marta Berogno, αρχαιολόγος και αιγυπτιολόγος, θα δημοσιεύουν τα ευρήματά τους τον επόμενο μήνα στο βιβλίο "Gerusalemme: L'Ultima Cena" ("Ιερουσαλήμ: ο Μυστικός Δείπνος").

Σύμφωνα με τον Urciuoli το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν είναι ακριβές καθώς ο εκείνη την εποχή οι επισκέπτες έτρωγαν σε επικλινή θέση σε μαξιλάρια δαπέδου και χαλιά.




discovery.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...