Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο σύστημα από την Εφορία για τις αποδείξεις


Προβλέπεται ότι θα εκπίπτουν σε ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογουμένων οι δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή φοροδιαφυγής.

Νέου τύπου αφορολόγητο με αποδείξεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση σε περίπτωση που καταργηθεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για να «γεμίσει» το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ καθώς το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογουμένων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής.

Εκτιμάται ότι το μέτρο θα απαλύνει την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τυχόν πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η οποία ανέρχεται σε 500 ευρώ ετησίως κατά κεφαλήν. Ετσι με την έκπτωση κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα συγκεκριμένων δαπανών με αποδείξεις θα μειώνεται το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται και συνεπώς το ποσό του φόρου.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα βρίσκεται σε επίπεδο συζήτησης και οι οριστικές αποφάσεις θα για την υλοποίησή του θα εξαρτηθούν από το πόσο πειστικό και δημοσιονομικά αποδοτικό θα είναι το τελικό «πακέτο» με τις περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα τις επόμενες ημέρες.

Πάντως σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης κατάργηση του γενικού αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ χωρίς αποδείξεις, τότε όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα εισοδήματά τους. Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει αποφασίσει να εφαρμόσει ένα απλούστερο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, το οποίο θα προβλέπει την αφαίρεση από τα συνολικά εισοδήματα του φορολογούμενου όλων των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει σταδιακά προκειμένου να εξασφαλιστεί προηγουμένως ο έλεγχος όλων των αποδείξεων. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, το υπουργείο

Οικονομικών εξετάζει μεταβατικά μέτρα για την παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις σε συνδυασμό και με την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβλέπει ότι:

1 Από το εισόδημα κάθε φορολογουμένου θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

2 Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.

3 Εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «ζεσταθεί» το κίνημα των αποδείξεων και οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όσους επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα εισπράττουν και να αυξηθούν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Το κίνητρο της έκπτωσης λόγω αποδείξεων

Το κίνητρο της έκπτωσης του 100% της αξίας των αποδείξεων είναι ισχυρό. Για παράδειγμα:

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Πληρώνει 1.700 ευρώ σε έναν χρόνο για αμοιβές σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Αν δεν λάβει αποδείξεις, τότε γλιτώνει τον ΦΠΑ 23%, δηλαδή 391 ευρώ.

Αν ζητήσει αποδείξεις, θα πληρώσει τα 391 ευρώ του ΦΠΑ. Ετσι η συνολική του δαπάνη θα ανέβει στα 2.091 ευρώ (1.700 + 391 = 2.091). Ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα του με βάση την ισχύουσα σήμερα κλίμακα ανέρχεται σε 3.670 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος λάβει αποδείξεις συνολικής αξίας 2.091 ευρώ, τότε από το εισόδημα των 25.000 ευρώ θα αφαιρεθεί το 100% της αξίας των αποδείξεων, δηλαδή ολόκληρο το ποσό των 2.091 ευρώ. Ετσι ο φορολογούμενος δεν θα φορολογηθεί για 25.000 ευρώ και δεν θα πληρώσει φόρο 3.670 ευρώ, αλλά θα φορολογηθεί για εισόδημα 22.909 ευρώ στο οποίο αναλογεί φόρος 3.147,25 ευρώ. Θα γλιτώσει, δηλαδή, 522,75 ευρώ φόρο εισοδήματος. Συνεπώς με το να λάβει αποδείξεις 2.091 ευρώ θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 391 ευρώ, αλλά θα γλιτώσει σε φόρο εισοδήματος 522,75 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος 131,75 ευρώ.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η κόκα των φτωχών έχει κατακλύσει τις πιάτσες του θανάτου


Μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα...
Σκηνές που προκαλούν τρόμο και κόβουν την ανάσα διαδραματίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Μόνο με τη λέξη «ζόμπι» θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς τους χρήστες του ναρκωτικού shisha, το οποίο κάνει θραύση στη χώρα μας.

Την «κοκαΐνη των φτωχών», όπως αποκαλείται το νέο παραισθησιογόνο ναρκωτικό που έχει κατακλύσεις τις πιάτσες του θανάτου, μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί με τρία ευρώ τη δόση. Δημιουργείται σε αυτοσχέδια εργαστήρια που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε άλση της πρωτεύουσας.
Βασικά συστατικά για την παρασκευή του συγκεκριμένου ναρκωτικού είναι τα υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου, η χλωρίνη και ένας τύπος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Το δυνατό παραισθησιογόνο μετατρέπει τον χρήστη για τουλάχιστον 20 ώρες σε ένα πολύ επιθετικό άτομο, με τεράστια δύναμη και υπερκινητικότητα.

Ανάμεσα σε αυτούς που κάθε φορά ρισκάρουν τη ζωή τους όταν έρχονται σε επαφή με τους χρήστες της συγκεκριμένης ουσίας, είναι και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που περιγράφουν στην Espresso τις σκηνές που αντικρίζουν κατά καιρούς.
«Πριν από ένα μήνα συναντήσαμε στην Ομόνοια έναν άντρα που είχε κόψει και τα δύο του χέρια. Το αίμα έτρεχε ποτάμι αλλά εκείνος δεν καταλάβαινε τίποτα. Αν και έχανε αίμα δεν έδειχνε σημάδια αδυναμίας, ήταν στην τσίτα και άρχισε να μας βρίζει» δηλώνει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αλέξης Κιτσόπουλος.

Ο υπεύθυνος τμήματος μοτοσικλετιστών του ΕΚΑΒ Κυριάκος Σιδηρόπουλος εξηγεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που έκαναν ηρωίνη και πέρασαν στο shisha και σήμερα δεν τους αναγνωρίζει καθώς έχουν μείνει μισοί.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ οι χρήστες του shisha γερνούν σε διάστημα έξι μηνών. Τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό τους η ηρωίνη σε 20 χρόνια, το shisha τις προκαλε’ι σε ελάχιστο διάστημα.

Αρχικά το πρόσωπο και το σώμα του χρήστη γεμίζουν πληγές, η απώλεια βάρους είναι άμεση, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ καίγεται το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι 25 και 30 ετών να μοιάζουν αποστεωμένοι, ετοιμοθάνατοι, κάτι σαν ζωντανοί νεκροί.

newsbeast.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί,όταν τελείωσε η Κατοχή!


Στη Διαύγεια διαβάζουμε απόφαση με θέμα «σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του  Κράτους σχετικά με το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων».

Δεν χρειάζεται μεγάλη έρευνα. Βούληση χρειάζεται για το τι άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί.

Ένας δάσκαλος από το Κιλκίς ,ο κ.Δημήτρης Νατσιός μ΄ ένα κείμενό του θα βοηθήσει πολύ την “ομάδα εργασίας”.

Διαβάστε λοιπόν τι άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί της Βέρμαχτ και των SS. Εκτός από τους νοσταλγούς τους:

“Τον Οκτώβριο του 1944 οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την Αθήνα, σπεύδουν να ξαναχωθούν τρομαγμένοι, ματωμένοι ως το λαιμό με αίμα ελληνικό, να ξανακρυφτούν στις μαύρες φωλιές τους

Να δούμε τι αφήνουν πίσω τους..

Στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής, που κράτησε σαράντα δύο μήνες, πέρασαν από τα γερμανικά εκτελεστικά αποσπάσματα και τουφεκίσθηκαν τριάντα οκτώ χιλιάδες εννιακόσιοι εξήντα Έλληνες (38.960)!

Σκοτώθηκαν από σφαίρες «αδέσποτες» και άλλα στρατιωτικής φύσεως «ατυχήματα» δώδεκα χιλιάδες εκατόν τρεις (12.103).

Σκοτώθηκαν σε μάχες εβδομήντα χιλιάδες (70.000).

Πέθαναν από πείνα σ' ολόκληρη την Ελλάδα περίπου εξακόσιες χιλιάδες, ιδίως νέοι! (600.000).

Πέθαναν προτού γεννηθούν, κατά τη γέννα ή αμέσως μετά τριακόσιες χιλιάδες παιδιά από την ασιτία και τις κακουχίες των μανάδων τους, δηλαδή μία ολόκληρη γενιά (300.000).

Θανατώθηκαν με τρόπο οικτρό σαράντα πέντε χιλιάδες Έλληνες στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Σαράντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι, για τους οποίους δεν μίλησε κανείς ποτέ, αφού ήταν Έλληνες, δηλαδή όντα δευτέρας επιλογής (45.000).

Πέθαναν με τρόπο οικτρό επίσης εξήντα χιλιάδες Έλληνες, Εβραίοι το θρήσκευμα, για τους οποίους μίλησαν οι πάντες (60.000).

Φυλακίστηκαν στους σαράντα δύο μήνες κατοχής διακόσιες χιλιάδες Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι πέθαναν στην φυλακή ή αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους (200.000).

Προσβλήθηκαν από βαριές ασθένειες , έμειναν δια βίου ανίκανοι πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες (1.000.000)!

Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής άδειασαν όλες τις αποθήκες και στην τελευταία γωνιά της χώρας.

Άρπαξαν όλα τα δημητριακά, καπνό, σταφίδα, μπαμπάκι, λάδι, κάθε λογής τρόφιμα και αγαθά.

Κατέστρεψαν αγροτικά μηχανήματα και καλλιέργειες.

Άρπαξαν το 50% των μεγάλων ζώων, βόδια, γελάδια, άλογα, το 30% των μικρών, διέλυσαν την ελληνική κτηνοτροφία.

Κατέστρεψαν τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, ανατίναξαν ορυχεία, αφάνισαν την βιομηχανία.

Κατέστρεψαν το 80% των σιδηροτροχιών.

Γκρέμισαν γέφυρες, ανατίναξαν σταθμούς και σήραγγες.

Από τις 220 ατμομηχανές των ελληνικών σιδηροδρόμων άφησαν πίσω τους φεύγοντας μόνο τις τριάντα τρεις (33).

Από τα τριακόσια δώδεκα (312) επιβατηγά βαγόνια "βούτηξαν" τα τριακόσια έξι! Άφησαν μόνο έξι (6)!

Από τα 4.544 φορτηγά βαγόνια των ελληνικών σιδηροδρόμων,  άφησαν πίσω τους εξήντα τρία (63)!

Οι Γερμανοί κατακτητές πήραν τα 70% των ελληνικών παντός είδους αυτοκινήτων και κατέστρεψαν το οδικό δίκτυο της χώρας.

Οι Γερμανοί κατακτητές ισοπέδωσαν τελείως εκατό χιλιάδες σπίτια (100.000) και μισογκρέμισαν άλλες πενήντα χιλιάδες (50.000).

Κατέστρεψαν οι βάρβαροι Γερμαναράδες τις μεγαλύτερες λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελλάδος, ακόμη και τη διώρυγα της Κορίνθου.

Άρπαξαν οι βάνδαλοι του Βερολίνου το 73% των πλοίων της εμπορικής και επιβατικής ναυτιλίας της χώρας

Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, η Γερμανία είχε υποστεί σε σχέση με το ετήσιο εισόδημά της ζημιές από τον πόλεμο της τάξεως του 135% και η Ελλάδα της τάξεως του 170%.

Η κατεστραμμένη, δηλαδή, Γερμανία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα μόλις τελείωσε ο πόλεμος.

Στην διάσκεψη των Παρισίων, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, οι εκπρόσωποι των «νικητριών» χωρών υπολόγισαν και καθόρισαν το ύψος των ζημιών που προκάλεσαν τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα σε δεκατέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, με αγοραστική αξία του 1938!

Αυτά δεν τα απεφάσισε κάποιο πρωτοδικείο Χαλκίδος, κάποιο κακουργοδικείο Λαρίσης, κάποιο λαϊκό δικαστήριο Γρεβενών, αλλά το ανώτατο διεθνές νομικό όργανο του κόσμου, η διάσκεψη των Παρισίων, ό,τι δηλαδή επισημότερο μπορούσε να υπάρξει.
Με βάση, άλλωστε τις αποφάσεις της διεθνούς διάσκεψης Παρισίων η Γερμανία εξόφλησε τις υποχρεώσεις της προς όλες τις χώρες που κατέστρεψε, πλην της Ελλάδος”.


onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αλ Κάιντα: Σκοτώστε περισσότερους αμερικανούς διπλωμάτες


Εκκληση στους μουσουλμάνους να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες και να σκοτώσουν περισσότερους αμερικανούς διπλωμάτες στις μουσουλμανικές χώρες μετά την προβολή της αντι-ισλαμικής αμερικανικής ταινίας που πυροδότησε ταραχές στην Μέση Ανατολή, απηύθυνε η πτέρυγα της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στις "σταυροφορίες" κατά του ισλάμ.

"Οποιος συναντά αμερικανούς πρεσβευτές ή απεσταλμένους, πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των απογόνων (Λίβυων) του Ομάρ αλ-Μουχτάρ (φυσιογνωμία της λιβυκής αντίστασης απέναντι στους ιταλούς αποικιοκράτες), οι οποίοι σκότωσαν τον αμερικανό πρεσβευτή (στη Βεγγάζη)", αναφέρει ανακοίνωση της Αλ-Κάιντα στην Αραβική χερσόνησο (AQAP) που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.
"Το φιλμ που προβλήθηκε στην Αμερική και το οποίο προσβάλλει τον Προφήτη μας Μωάμεθ, αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης σταυροφορίας κατά του ισλάμ. Το επεισόδιο αυτό είναι τόσο σοβαρό ώστε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι πόροι του έθνους για να εκδιωχθούν οι πρεσβείες των ΗΠΑ από τη μουσουλμανική γη", τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η AQAP, τα μέλη της οποίας προέρχονται κυρίως από την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία, θεωρείται από τις ΗΠΑ ως η πιο επικίνδυνη πτέρυγα της Αλ-Κάιντα.
Εγκωμιάζοντας τις επιθέσεις εξαγριωμένων διαδηλωτών στην Λιβύη, την Αίγυπτο, την Υεμένη και το Σουδάν εναντίον αμερικανικών και άλλων δυτικών διπλωματικών αποστολών η οργάνωση τονίζει ότι πρόκειται για "φυσικές απαντήσεις σε μια τεράστια προσβολή" και ότι πρέπει να καούν όλες οι αμερικανικές πρεσβείες και να δολοφονηθούν οι αμερικανοί διπλωμάτες.
Η οργάνωση προσθέτει ότι η υπεράσπιση της τιμής του Μωάμεθ αποτελεί "θρησκευτικό καθήκον και υποχρέωση των μουσουλμάνων" και ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν σε δυτικές χώρες έχουν επιπλέον καθήκον να συμμετάσχουν σε επιθέσεις εναντίον σημαντικών στόχων.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έτσι μας κλέβουν τα καρτέλ


Παρά τη βαθιά ύφεση της οικονομίας και τη μείωση των εισοδημάτων τα καρτέλ συντηρούν την ακρίβεια με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για τα περιθώρια κέρδους και τις τιμές στο ράφι.

Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", οι τιμές για το καλάθι της νοικοκυράς όχι μόνο παραμένουν σε αδικαιολόγητα ύψη αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των ολιγοπωλιακών πρακτικών που επικρατούν στους κύριους κλάδους της αγοράς, από τα καύσιμα, μέχρι τα τρόφιμα και τα ακίνητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οριζόντιες και κάθετες συμπράξεις, οι στρατηγικές συμμαχίες αγοραστών, η σύνδεση προϊόντων και η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις, οι οποίες επιβάλλουν περιοριστικούς όρους εκμεταλλευόμενες το μέγεθός τους, είναι μερικά μόνο από τα κόλπα με τα οποία τα καρτέλ κλέβουν τους καταναλωτές.

Στο γάλα

Από τις πιο γνωστές υποθέσεις καρτέλ στην αγορά των τροφίμων ήταν και αυτό στην αγορά γάλακτος το 2006, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εντοπίσει 17 μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, προμηθευτές,παραγωγούς και σουπερμάρκετ να καθορίζουν τις τιμές.

Συγκεκριμένα έπειτα από πολύμηνη έρευνα στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού κατέληξε ότι οι εταιρείες συμφωνούσαν σε ποιες τιμές θα αγόραζαν το γάλα από τους παραγωγούς κα "μοίραζαν" τους προμηθευτές τους. Επιπλέον, ακολουθούσαν την ίδια πολιτική τιμών και εκπτώσεων προς τους πελάτες τους.

Παράλληλα, σημειώνει το δημοσίευμα καθόριζαν σε ποια τιμή θα πωλούν οι διανομείς τους, ενώ τους απαγόρευαν να εξυπηρετούν πελάτες από άλλη γεωγραφική περιοχή από αυτήν όπου δραστηριοποιούνται και συμφωνούσαν μεταξύ τους για τις τιμές πώλησης. Μάλιστα, σε δύο διαδοχικές αποφάσεις επέβαλε κυρώσεις 75 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη εκδώσει 23 γνωμοδοτήσεις που αφορούν περισσότερα από 50 επαγγέλματα που είχαν σοβαρούς περιορισμούς στη λειτουργία τους, όπως καθορισμός κατώτατων αμοιβών, περιορισμός στην έκδοση νέων αδειών, διοικητικά εμπόδια κλπ, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Φωτιά στα καύσιμα με "άλλα κόλπα"

Τρικ και στην αγορά των καυσίμων εκτοξεύουν το κόστος στον καταναλωτή. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών αγόραζαν φθηνά και πουλούσαν ακριβά, όταν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είχαν πλέον ανέβει.

Από το 2004 και μετά αρκετές είναι μάλιστα οι φορές που οι αρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης έχουν ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει τις συνθήκες του ανταγωνισμού, με την επισήμανση ότι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές στις οποίες πωλούνται τα καύσιμα δεν δικαιολογούνται.

Καρτέλ και στην αγορά ακινήτων

Μεγάλο παιχνίδι παίζεται και με τις τιμές ακινήτων. Αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού εντόπισε καρτέλ και στον κλάδο των κατασκευών από το 2002 μέχρι το 2009.
Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την αυτεπάγγελτη έρευνα προέκυψε ότι η ΕΚΚΕ, μέσα από διαρκείς αποφάσεις/συστάσεις προς τα μέλη της τα έτη 2002 έως και 2009 συνέβαλε στον περιορισμό της παραγωγής και διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών και στον έμμεσο καθορισμό των τιμών τους, που συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την 1η Νοεμβρίου για να εξετάσει το θέμα, καθώς η συγκεκριμένη ένωση κατασκευαστών εκπροσωπεί ποσοστό περίπου 14% των κατασκευαστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό Αττικής.

Παράλληλα, καρτέλ έχει εντοπιστεί και στην αγορά μεσιτών. Η Επιτροπή μετά από ενδελεχή έρευνα δύο ετών αποφάσισε ότι τέσσερις σύλλογοι μεσιτών ακολουθούσαν εναρμονισμένη πρακτική. Είχαν προχωρήσεις εις βάρος των καταναλωτών σε ορισμό κατώτατων αμοιβών τις οποίες ανέφεραν ρητά στα καταστατικά τους ή σε άλλα έγγραφα. ΤΟ ποσοστό της αμοιβής ήταν 2% επί της αξίας του ακινήτου.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τούρκοι βουλευτές μιλούν για "ελληνική κατοχή" σε νησιά του Αιγαίου!


Ερώτηση με την οποία κάνει λόγο για «ελληνική κατοχή σε τουρκικά νησιά» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το Κρητικό Πέλαγος κατέθεσε στο προεδρείο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ζητώντας να απαντηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Μπουλέντ Τεζτζάν.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ (που ειδικεύεται κυρίως στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ) ο βουλευτής αναφέρει πως «προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι έχει υψωθεί η ελληνική σημαία» σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στα νησιά Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Ψέριμος, Γυαλί, Λέβιθα, Κίναρος και στο Κρητικό Πέλαγος στα νησιά Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών ενώ εδώ και λίγο καιρό αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, σιωπά απέναντι σε αυτή την εξέλιξη» και διατυπώνει τα ερωτήματα: «Αληθεύει ότι επιδείχθηκε εθελοτυφλία στην κατοχή των νησιών του Αιγαίου; Για ποιο λόγο επιτράπηκε να υψωθεί η ελληνική σημαία στο Αγαθονήσι; Τι σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο σας απέναντι στη ντε φάκτο κατοχή;» Παρόμοιο περιεχόμενο είχαν ανακοινώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από ένα μήνα. Τα περί «κατοχής» είχε ισχυριστεί και τον Μάιο του 2011 ο τότε πρόεδρος του εν λόγω κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, θέτοντας θέμα «ελληνικής κατοχής» στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, από το 2004.

Είχε ακολουθήσει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» στις 13 Μαΐου 2011.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε γράψει ότι «η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών».

Στις 19 Μαΐου 2011, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο που τις τελευταίες μέρες έρχονται στη δημοσιότητα», προσθέτοντας τα εξής: «Υπάρχουν στο Αιγαίο ζητήματα αλληλένδετα. Η θέση της χώρας μας για τη θάλασσα του Αιγαίου είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Επιθυμούμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Διατηρούμε την αναγκαία πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με τρόπο ειρηνικό που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα. Μέχρι την επίλυση των προβλημάτων αυτών, έχει μεγάλη σημασία, αμφότερες οι πλευρές να απέχουν από μονομερείς πρωτοβουλίες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα έβλαπταν τη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει και αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών».


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τους "πέταξαν" στο Αγαθονήσι

 


Στο μικρό ακριτικό Αγαθονήσι οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι είχαν πολλές εβδομάδες να δουν "δουλεμπορικά" πλοιάρια με το ανθρώπινο φορτίο τους. Χθες το πρωί αντίκρισαν 58 μετανάστες να κολυμπούν πασχίζοντας να φτάσουν στην ακτή. Για να σωθούν.
Η σπείρα των δουλεμπόρων μετέφερε τη νύχτα τις 58 ψυχές ανοιχτά του νησιού. Χωρίς να εξετάσουν αν οι 58 λαθραίοι επιβάτες μπορούν να κολυμπήσουν, τους πέταξαν στη θάλασσα και τους είπαν: "Τώρα φύγατε από την Τουρκία. Είστε στην Ευρώπη". 
Ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν βρέφη που οι μητέρες τους κρατούσαν στην αγκαλιά, ενώ κολυμπούσαν. 
Οι κάτοικοι του νησιού τους πρόσφεραν τα απαραίτητα:  Νερό και τροφή. Εκείνοι κατασκήνωσαν έξω από το κτήριο του Λιμενικού Σώματος. Από τότε οι τρεις λιμενικοί του νησιού καλούνται να τους προσέχουν.
«Πρέπει το κράτος να κάνει κάτι. Είναι πολλοί και ανάμεσά τους υπάρχουν βρέφη. Ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι. Εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους. Αν μείνουν για πολύ ακόμα πεινασμένοι, δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνουν. Δεν είναι λίγοι και εμείς δεν είμαστε πάνω από 110», αναφέρει, κάτοικος του μικρού νησιού.
Πηγή enikos
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...