Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ελλάδα-Ισραήλ: Ειδικές επιχειρήσεις & παιχνίδια κατασκόπων


Ένα παιχνίδι πρακτόρων και κατασκόπων με … αγαστή και σαφή την ελληνοϊσραηλινή συνεργασία παίχθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και επιβεβαιώνεται και σε άρθρο στην διαδικτυακή έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Η Haaretz δημοσιεύει δήλωση Ισραηλινού ανώτατου αξιωμνατούχου των μυστικών υπηρεσιών της χώρας πως «Εργάστηκε για μήνες στην Ελλάδα για να μην γίνει η αποστολή των πλοίων στην Γάζα» και πως «Οι οργανωτές που επέμεναν στην αποστολή δεν είχαν καταλάβει πως η Ελλάδα του Ιουλίου του 2011 δεν είναι ίδια με την Ελλάδα του Μαίου του 2010».
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές της ΕΥΠ στο defencenet.gr «Είχε δοθεί ελευθερία κινήσεων σε εκπροσώπους των ισραηλινών υπηρεσιών αλλά και εργαστήκαμε από κοινού για να προληφθεί μια άσκοπη αιματοχυσία». Το ότι είχε δοθεί «ελευθερία κινήσεων» είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Αφού εκτελέστηκαν και ειδικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς των σκαφών που επρόκειτο να ενωθούν με τον στολίσκο…
Οι σχέσεις ελληνικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληφοροριών ήταν καλές τα τελευταία πέντε χρόνια και έχουν γίνει «εξαιρετικές» σήμερα με συχνή ανταλλαγή αξιωματούχων των δύο πλευρών
Βέβαια, όλα αυτά ξεκινούν από το πολιτικό επίπεδο: Όπως λέει η εφημερίδα ο Νετανιάχου «επένδυσε στην σχέση του με την Ελλάδα και το στοίχημα "του βγήκε" αφού η Ελλάδα μπλόκαρε τα πλοία για την Γάζα».
Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν την έκταση της ελληνοϊσραηλινής πολιτικής και στρατηγικής συνεργασίας, «Θα δούμε πολλά ακόμα. Οι Ισραηλινοί θα είναι παρόντες και σε όλες τις αποκρατικοποιήσεις ελληνικών αμυντικών εταιρειών, όπως τα ΕΑΣ, αλλά και η ΕΛΒΟ, με συγκεκριμένες προτάσεις»…
Bέβαια αυτή η προσέγγιση, αλλά κυρίως το τελευταίο επεισόδιο με το μπλοκάρισμα από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού του πλοίου που είχε σαλπάρει για γάζα, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων (Χαμάς κλπ)
Έτσι σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος   Παπανδρέου για να κατευνάσει τα πνεύμνατα μίλησε τηλεφωνικά πριν από λίγο και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas για την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τις αρμόδιες αρχές και πάντα σε επαφή και με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά ο Αμπάς   θεώρησε θετική την πρόταση και εξέφρασε την υποστήριξή του...


defencenet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Από την 3η του Σεπτέμβρη στην Πλέρια Χημική Δημοκρατία

Πλησιάζει η συμπλήρωση 37 χρόνων από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, την ιδρυτική πράξη του σοσιαλιστικού καθεστώτος που ηγεμονεύει μεταπολιτευτικά στη χώρα. Διαβάζοντας τη διακήρυξη, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να κάνει ένα απολογισμό. (Με πλάγια γράμματα σημεία της διακήρυξης)
Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από... έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού.
Η χώρα βρίσκεται ήδη υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Οι έξωθεν επεμβάσεις είναι σχεδόν καθημερινές. Η εγχώρια οικονομική ολιγαρχία έχει διαβρώσει το πολιτικό σύστημα. Η Ελλάδα είναι υπό καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας.
Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν.
Η επιβολή του διεθνούς οικονομικού ελέγχου έγινε ερήμην του λαού. Η λαϊκή κυριαρχία και η δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου είναι ανέκδοτο.
Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας.
Μετά από 37 χρόνια το κείμενο θα μπορούσε να λέει: «Η εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με τη διαπλοκή της οικονομίας και τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου…κλπ»
Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής.
Φυσικά οι βάσεις έφυγαν και η χώρα δεν αποτέλεσε ορμητήριο για τον πόλεμο στο Ιράκ, για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη κλπ.
Για να απολαμβάνει ο αγρότης το προϊόν του ιδρώτα του και της γης του, για να απολαμβάνει ο εργάτης, ο βιοτέχνης, ο μισθωτός, ο υπάλληλος, ο απλός Έλληνας, το προϊόν του μόχθου του. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η εντυπωσιακή εισοδηματική ανισότητα ανάμεσα σε γεωγραφικές περιφέρειες και κοινωνικά στρώματα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη Ελλάδα.
Η αγροτική οικονομία έχει συρρικνωθεί. Η γη των αγροτών είναι υποθηκευμένη κατά μεγάλο μέρος στις τράπεζες. Ο εργάτης μετατρέπεται σε άνεργο και όσοι έχουν εργασία δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα. Ο βιοτέχνης βάζει λουκέτο στο μαγαζί του. Ο μισθωτός είναι η αγελάδα των φορολογικών εσόδων που είναι έτοιμη να ψοφήσει. Η εισοδηματική ανισότητα έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες.
Δεν υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ο Λαός δε συμμετέχει πουθενά, παρά μόνο σε πορείες διαμαρτυρίας στις πλατείες. Η ανεργία ξεπερνά το 20% και η κατοικία είναι υποθηκευμένη στους τραπεζίτες.
Για να καταργηθούν τα προνόμια των λίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευτούν η μητέρα, το παιδί, τα γερατειά. Για να κατοχυρωθεί η κοινωνική και η οικονομική ισότητα των δύο φύλων. Για να ελευθερωθεί η σκέψη και να γίνει η παιδεία κτήμα όλων των Ελλήνων.
Τα νοσοκομεία είναι άντρο διαφθοράς. Τα φάρμακα κόβονται. Από τα γηρατειά ληστεύονται οι κόποι μιας ζωής. Η σκέψη και η παιδεία γίνεται κτήμα όλων των Ελλήνων στο Νέο Σχολείο Αμάθειας.

Κάθε εξουσία πηγάζει από το Λαό, εκφράζει το Λαό και υπηρετεί το Λαό. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιοδήποτε τρόπο...
Εκτός αν συγκεντρώνονται έξω από την πλατεία του Συντάγματος οπότε αναλαμβάνουν τα ΜΑΤ
Κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα άμυνας κάθε πολίτη σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νόμιμης εξουσίας, κατάργησης του Συντάγματος και υποδούλωσης του Λαού μας. 
Εκτός κι αν το έχει αποφασίσει η ίδια «φωτισμένη» σοσιαλιστική κυβέρνηση για το καλό του λαού.
Εξασφαλίζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ο συνδικαλισμός αποδεσμεύεται από την εξάρτηση της οικονομικής ολιγαρχίας και από την κηδεμονία του κράτους, κατοχυρώνεται ως ελεύθερο και αυτόνομο κίνημα και τίθεται στην υπηρεσία των συμφερόντων του εργαζόμενου Λαού. 
Φωτεινά παραδείγματα: Πιπεργιάς, Πρωτόπαπας, Κουσελάς, Φωτόπουλος, Πολυζωγόπουλος, Παπασπύρος, Παναγόπουλος, Μίχας, κλπ
Η Ελλάδα ακολουθεί δυναμική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχους: την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας, την κατοχύρωση της αδέσμευτης λαϊκής κυριαρχίας και την καλύτερη δυνατή πραγμάτωση των επιδιώξεων του Ελληνικού Λαού. Ως χώρα που είναι ταυτόχρονα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο κάνει την παρουσία της αισθητή και στους τρεις αυτούς χώρους.
Με την τεχνική βοήθεια της πρεσβείας και διακεκριμένων συμβούλων όπως ο Ρόντος.
Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Και αντικαθιστώνται από μνημόνια, μεσοπρόθεσμα και εφαρμοστικούς νόμους…
Έτσι καταλήξαμε μετά από 37 χρόνια στην πλέρια πράσινη χημική «δημοκρατία».
Γιάννης Φαίλτωρ (πνιγμένος στη δημοκρατία)

http://www.antinews.gr/
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι όροι της Ευρώπης για την πέμπτη δόση


Η Επιτροπή εισηγείται την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων και παράλληλα τον καθορισμό βασικών παραμέτρων ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα.


Τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ενώ υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, οι οποίοι εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, θα θέσουν εν αμφιβόλω την επιτυχία του.

Το ελληνικό χρέος θα φτάσει σε ανώτατα επίπεδα το 2012 για να αρχίσει να μειώνεται στη συνέχεια χάρη στη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων ενώ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολλά ακόμη χρόνια και ως εκ τούτου μπορεί να είναι αντικείμενο αρνητικών εξελίξεων οι οποίες δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.

Καθοριστική η σημασία «εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Το κόστος δανεισμού από τις αγορές παραμένει απαγορευτικό αναφέρει τονίζοντας ότι ο σκεπτικισμός των αγορών σχετίζεται με τις αμφιβολίες που διατυπώνονται για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας να πετύχουν τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Προϋποθέσεις: αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, κοινωνική συναίνεση. Οι αδυναμίες σε θεσμικό επίπεδο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενισχυμένη τεχνική βοήθεια.

Τονίζονται ως προς τα μέτρα:μείωση του υπερβολικού αριθμού υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων, βελτίωση των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Οι κίνδυνοι: Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου, αυξανόμενες δυσκολίες της κυβέρνησης να διατυπώσει και να ενισχύσει συλλογικά τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις,οι επιπτώσεις των μέτρων έχουν υψηλούς κινδύνους για την εφαρμογή τους, ενώ είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, ορισμένα μέτρα: η μείωση της φοροδιαφυγής και η κατάχρηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Περιορισμοί της δημόσιας διοίκησης και τα εμπόδια στον πολιτικό συντονισμό. Διατυπώθηκαν συστάσεις ώστε να οριστούν επικεφαλής σχεδίων (project managers) για κάθε πρωτοβουλία σε τομείς- κλειδιά.

Αποκρατικοποιήσεις: Η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, που περιέχουν εγγεγραμμένες και μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και βιώσιμη εμπορικά ακίνητη περιουσία (κτίρια και γη).

Τα περισσότερα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν δημιουργήσει σημαντικά έσοδα ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις με ελλείμματα αποτελούν πηγή κόστους,η ιδιωτικοποίησή τους θα συμβάλει στη μείωση του χρέους με σχεδόν μικρή επιβάρυνση σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα.θα δημιουργηθεί σύντομα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα διαχειρίζεται ανεξάρτητο και επαγγελματικό συμβούλιο, θέσπιση ενός νέου κριτηρίου τριμηνιαίας ποσοτικής αξιολόγησης της συνολικής διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων θα συμβάλει στην παρακολούθηση της προόδου.

Τράπεζες: ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει εύθραυστος, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και τα επίπεδα των καταθέσεων μειώνονται,έχει επηρεαστεί αισθητά και η ρευστότητα των τραπεζών. 



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μικρότερο από τις προβλέψεις το έλλειμμα της Γερμανίας

Μικρότερο απ' όσο προβλεπόταν την άνοιξη θα είναι τελικά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο για το 2012, όμως η βοήθεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα επηρεάσει τους ρυθμούς μείωσής του τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από υπουργική πηγή.

Το έλλειμμα το 2012 θα φτάσει τα 27,2 δισ. ευρώ, εκτιμάται στο έγγραφο αυτό, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο. Τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υπολόγιζε ότι το έλλειμμα θα ανερχόταν στα 31,5 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, όχι όμως με τους ρυθμούς που ήλπιζε το υπουργείο. Το 2013 υπολογίζεται ότι θα είναι 24,9 δισ., το 2014 θα πέσει στα 18,7 δισ. και το 2015 στα 14,7 δισ. Τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι μέχρι το 2015 το έλλειμμα θα είχε μειωθεί στα 13,3 δισ. ευρώ. Αναθεώρησε όμως την πρόβλεψή του λόγω της σύστασης, από το 2013, του μόνιμου μηχανισμού βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης, στον οποίο η Γερμανία θα συμβάλει με 4,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.



zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Ενας 22χρονος ΜΑΤατζης"



"Θα ηθελα πολυ να μοιρασω μαζι σας αυτα που εζησα τις 2 μερες [28/29 Ιουνιου] και κυριως την Τεταρτη. Πραγματικα δεν περιμενα ποτε πως θα ξεφυγει η κατασταση.Ενιωθα και νιωθω ακομη σκ@τ@ και σκεφτομαι συνεχεια τα οσα εγιναν...Ειμαι 22 ετων, αστυνομικος και συγκεκριμενα υπηρετω στα...

ΜΑΤ. Αυτα που ειδα και εζησα κυριως την Τεταρτη, δεν τα περιμενα. Υπηρχαν πολλοι τραυματιες απο την μερια μας αλλα και απο την μερια των διαδηλωτων. Σχετικα με τα δακρυγονα, κατα την γνωμη μου, ναι εγινε μεγαλη χρηση δακρυγονων και το κακο ειναι οτι τα περισσοτερα τα «εφαγε» ο απλος κοσμακης. Πραγματικα λυπαμαι και ντρεπομαι για τις εικονες και τα βιντεο βιας, που δειχνουν «συναδελφους» μου να χτυπουν αθωους πολιτες διαφορων ηλικιων χωρις να φταινε σε κατι. Πολλες φορες σε τετοιες καταστασεις την πληρωνει και ο απλος κοσμακης που δεν φταιει σε τιποτα. Η αληθεια ειναι πως δεν μπορουνε ολοι, σε ολες τις διμοιριες να κρατησουν την ψυχραιμια τους και να μην ξεφυγουν σε διαφορες ενεργειες οπως ρηψη δακρυγονων εκει που δεν πρεπει, γκλοπιες σε ανθρωπους που δεν φταινε σε τιποτα. Ξερω δεν δικαιολογουνται τετοιες πραξεις και εγω τις κατακρινω.

Εβλεπα αρκετο κοσμο το ποσο σοκαρισμενος, απογοητευμενος και εξοργισμενος ηταν και ειναι μαζι μας. Ζητω συγνωμη σε ολους τους πολιτες που «εφαγαν» αδικα τα δακρυγονα, που «εφαγαν» γκλοπιες χωρις να φταινε, οπως ενα παλληκαρι σε ενα βιντεο που ηταν στην πλατεια και δεχτηκε γκλοπια χωρις λογο και χωρις να φταιει σε κατι.

Κατι τετοιες συμπεριφορες ειναι που τα κανουν ολα χειροτερα και μετα ολος ο κοσμος τα βαζει μαζι μας και νομιζει πως ειμαστε ολοι ιδιοι. Και το κακο ειναι οτι οχι μονο τα βαζει μαζι μας αλλα και γενικα με την Αστυνομια.

Το θεμα ειναι οτι δεν ειμαστε ολοι βιαιοι, χωρις ψυχραιμια, χωρις Παιδεια και χωρις κατανοηση. Δεν ειμαστε ολοι «μπατσοι» που γουσταρουμε να χτυπαμε οποιον βρουμε μπροστα μας. Εγω και πολλοι συναδελφοι μου νιωθουμε ασχημα με οσα εγιναν.
Ειλικρινα συγνωμη...."
αναγνωστης



trelokouneli.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα νέα σενάρια για τα αυθαίρετα


Ποιους όρους για «τακτοποίηση» εξετάζει ο νέος υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Μέχρι το φθινόπωρο, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος προβλέπεται να παρουσιάσει την πρόταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που ως υπουργός Οικονομικών ήταν ο επισπεύδων για τα έσοδα από τις πολεοδομικές ατασθαλίες, τώρα δεν δείχνει να βιάζεται και δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το χρονοδιάγραμμα δεν προκύπτει μόνον από τις επίσημες δηλώσεις, αλλά και από το γεγονός ότι το αργότερο ώς το τέλος Οκτωβρίου το υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε σχέση με τα περίπου 3.000 κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί μέσα σε δάση, όπως φάνηκε από τις αναρτήσεις των πρώτων δασικών χαρτών σε τρεις περιοχές της Αττικής, Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη. Τουλάχιστον τα δύο τρίτα βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες περιοχές και δεν υπάρχει νόμιμη δυνατότητα τακτοποίησής τους.

Από την άλλη, όμως, δεν είναι εύκολη και η κατεδάφισή τους και με αυτό το δεδομένο το υπουργείο Περιβάλλοντος από πολλούς μήνες αναζητούσε λύσεις που να μην προσκρούουν στο σύνταγμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μια ιδέα που είχε εξεταστεί από καιρό αναφέρεται στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, που σημαίνει ότι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία έχουν κατασκευαστεί μέσα σε δάση θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα πρόστιμα, μεγάλο μέρος των οποίων θα διατεθεί για έργα αναδάσωσης σε γειτονικές περιοχές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει έμφαση στην καταγραφή του προβλήματος και η πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι να χωριστούν τα αυθαίρετα σε δύο μεγάλες ομάδες:

1. Παρανομίες σε νόμιμες άδειες, που κατά τους αρμόδιους αφορούν το 70% των αυθαιρέτων. Θεωρείται η πιο εύκολη κατηγορία, καθώς πρόκειται για παραπλήσιες περιπτώσεις με αυτές των ημιϋπαίθριων και των άλλων παρανομιών σε πιλοτές, υπόγεια, σοφίτες κ.λπ., που όμως έχουν γίνει μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής.

Οι υπερβάσεις της νόμιμης άδειας αφορούν κυρίως αύξηση της κάλυψης του οικοπέδου και του ύψους του κτιρίου, πέρα από τα θεσμοθετημένα όρια. Δεν αποκλείεται η τακτοποίηση σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνει και με μεταφορά συντελεστή δόμησης, που αναμένεται να ξεπαγώσει με νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Θα προβλέπονται επίσης παράβολα και εισφορές υπέρ του «πράσινου» ταμείου, κατά την επιτυχημένη συνταγή των ημιυπαίθριων.

2. Κατασκευές χωρίς οικοδομική άδεια, που είναι και οι δυσκολότερες περιπτώσεις, αφού καλύπτουν στεγαστικές ανάγκες χαμηλών εισοδημάτων. Εκτιμάται ότι αυτή η κατηγορία αφορά παλαιότερες εποχές και έχει σχεδόν μηδενιστεί τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση καταυλισμούς οικονομικών μεταναστών και Ρομά. Οι προτάσεις που εξετάζονται προβλέπουν ευνοϊκότερη ρύθμιση για διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων, όπου οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να προπληρώσουν για την ταχύτερη ένταξή τους σε σχέδια πόλης. Αυξημένες εισφορές θα καταβάλουν οικισμοί που βρίσκονται σε δασικές ή καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

Τα μεμονωμένα αυθαίρετα θα κριθούν κατά περίπτωση και εξετάζεται το ενδεχόμενο σε κραυγαλέες παρανομίες να προβλεφθούν τσουχτερά πρόστιμα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αναγκαστούν να τα παραχωρήσουν στο κράτος και τα δημόσια πια κτίρια να μην κατεδαφιστούν, αλλά να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς.

Στόχος του υπουργείου είναι να κλείσει όλα τα παλιά «τεφτέρια» που αφορούν ολοκλήρωση διαδικασιών οι οποίες είχαν ξεκινήσει το 1983 και το 2003, αλλά χάθηκαν στα συρτάρια των πολεοδομιών.

Με το νόμο Τρίτση είχαν υποβληθεί 470.000 δηλώσεις, για τις οποίες πληρώθηκε μόνον η πρώτη δόση, ενώ με τις ρυθμίσεις της Βάσως Παπανδρέου είχαν υποβληθεί άλλες 80.000 φάκελοι που αναζητούνται μεταξύ δήμου και πολεοδομίας.

Το σημαντικότερο επιχείρημα του Γ. Παπακωνσταντίνου απέναντι στο ΣτΕ είναι η υπόσχεση ότι θα μπει «κόκκινη γραμμή» σε νέα γενιά αυθαιρέτων, με υπέρογκα πρόστιμα και κατεδαφίσεις. Ως δικλείδα ασφαλείας ο νέος υπουργός προωθεί τη θεσμοθέτηση πιστοποιητικού πολεοδομικής νομιμότητας που θα επισυνάπτεται στα συμβόλαια όλων των μεταβιβάσεων ακινήτων (γονικές παροχές, αγοραπωλησίες κ.λπ.).
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο εδώλιο η ΕΛ.ΑΣ.



Οπως υποστηρίζουν, οι βίαιες επιθέσεις των ΜΑΤ έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή διαδηλωτών και εμπόδισαν την άσκηση του συνταγματικού δικαίωματος του συνέρχεσθαι.
Η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε καθυστερημένα και αφού προηγήθηκαν μηνύσεις και αναφορές πολιτών και φορέων, οφείλει να ρίξει άπλετο φως σε όλα τα ζητήματα, όπως η υπερβολική χρήση χημικών, οι ύποπτες σχέσεις της ΕΛ.ΑΣ. με ακροδεξιές ομάδες και άλλες παρεκτροπές, λέει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παν. Μπρακουμάτσος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς που παρευρίσκονται στις διαδηλώσεις ή στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας, δεν ασκούν έλεγχο στις αστυνομικές επιχειρήσεις.
«Η αλόγιστη χρήση χημικών από το ίδιο το κράτος (για τα οποία πρέπει να δοθούν επαρκείς πληροφορίες) και οι επιχειρήσεις-σκούπα με άγρια βία κατά πάντων, συνιστούν δυσανάλογη (σε πρωτόγνωρο μέγεθος προχθές) και συνεπώς παράνομη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών. Το ίδιο παράνομη είναι και η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών που εμφανώς δεν συμμετείχαν σε επεισόδια», υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κ. Τσιτσελίκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Για τέλεση εγκληματικών πράξεων από την αστυνομία κάνει λόγο ο δικηγόρος, μέλος του δ.σ. του ΔΣΑ, Δημήτρης Σαραφιανός. «Ποιες διατάξεις επιτρέπουν τη ρίψη χημικών μέσα σε κλειστούς χώρους όπως το μετρό, με αποτέλεσμα να προκληθούν δεκάδες τραυματισμοί και σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας; Ποιες διατάξεις επιτρέπουν τη ρίψη χημικών κατά τραυματιών, με αποτέλεσμα να διαμετακομίζονται με το μετρό σε άλλους σταθμούς προκειμένου να μπορέσει να τους παραλάβει ασθενοφόρο; Συνιστούν ή όχι οι ενέργειες αυτές, όχι απλώς κατάλυση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αλλά απόπειρες βαρείας σκοπούμενης σωματικής βλάβης; Οι υπεύθυνοι αυτών των εγκληματικών ενεργειών πρέπει να τιμωρηθούν και η ηγεσία της αστυνομίας και ο αρμόδιος υπουργός να παραιτηθούν», υπογραμμίζει.
Βάναυσες αστυνομικές συμπεριφορές και αλόγιστη χρήση χημικών που εκτοξεύονταν αδιακρίτως προς κάθε κατεύθυνση και σε κλειστούς χώρους καταγγέλλει η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, σε ανακοίνωση που προσυπογράφει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γ. Αδαμόπουλος.
Επικαλούμενος ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, ο Κ. Τσιτσελίκης προσθέτει ότι «έπρεπε η αστυνομία να παράσχει βοήθεια στους ανθρώπους που είχαν τραυματισθεί και να προειδοποιεί σαφώς τους διαδηλωτές, περιφρουρώντας η ίδια τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης και τη συμμετοχή των διαδηλωτών, δηλαδή να διασφαλίζει και όχι να υπονομεύει αυτήν την κεντρική έκφραση του δημοκρατικού πλουραλισμού».
«Η χρονίζουσα διασύνδεση της αστυνομίας (οργανικά; ευκαιριακά;) με ανθρώπους που ασκούν βία δημιουργεί τεράστια ερωτήματα. Δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να δρα με όρους συμμορίας. Από την άλλη, η διατήρηση της ποινικοποίησης της κουκούλας δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Ασφαλώς θα έπρεπε να επανεξεταστεί η ατυχής αυτή ρύθμιση» καταλήγει.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μετά τα επεισόδια οι ...προμήθειες

Σε αγορά ύψους 900.000 ευρώ για 10.000 χιλιάδες τεμάχια δακρυγόνων και ασφυξιογόνων χημικών βομβίδων προχώρησε το Αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ την περασμένη Πέμπτη, μια μέρα μετά το σκηνικό «χημικού» πολέμου στο κέντρο της Αθήνας.

Η εντολή για την αγορά των εφοδίων δόθηκε από στη Διεύθυνση Τεχνικών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και η αγορά έγινε από το Ισραήλ, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη 2.200 σχεδόν βομβίδες χημικών και κρότου λάμψης κατανάλωσαν οι άνδρες των ΜΑΤ, σύμφωνα με τη «Realnews». Η υπέρμετρη αυτή χρήση οδήγησε σε έλλειψη χημικών και έτσι η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε δανεικά χημικά από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Ο λόγος αυτής της αλόγιστης χρήσης χημικών δεν είναι η κατά βούληση απόφαση ρίψης τους από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μεμονωμένα.



flashnews.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Πήρατε τα χρήματα, ξεκινήστε αποκρατικοποιήσεις"


Το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί "πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης το φθινόπωρο", ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
"Το νέο πρόγραμμα εξαρτάται από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και από την εφαρμογή από την Αθήνα των οικονομικών μέτρων που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλι"ο, προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο μετά το "πράσινο φως" που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων για την Ελλάδα.
Ο Σόιμπλε τόνισε εξάλλου ότι μετά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, "τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν αποφασιστικά" επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που ενέκρινε η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.
"Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση", σημείωσε.
Χαιρετίζουν την ελληνική προσπάθεια Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ
"Χαιρετίζουμε τη δέσμευση του Eurogroup να ακολουθήσει στρατηγική χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα", είπε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Καρολίν Ατκινσον, σε δήλωσή της.
"Η δέσμευση αυτή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έγκριση από το κοινοβούλιο των φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα, θα επιτρέψει το ΔΝΤ να εξετάσει την καταβολή της επόμενης δόσης" συμπλήρωσε η εκπρόσωπος, η οποία ωστόσο, δεν προσδιόρισε πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης το συγκεκριμένο θέμα.
Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα αναλάβει καθήκοντα την ερχόμενη Τρίτη και είναι πιθανό πολύ σύντομα να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συνέχιση της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για την υποστήριξη του οικονομικού προγράμματος που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για τη δημιουργία συνθηκών την αύξηση και τη βιώσιμη βελτίωση της απασχόλησης, φέρεται πως είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Λαγκάρντ.
"Καλωσορίζουμε τη δέσμευση του Eurogroup να ακολουθήσει οικονομική πολιτική που εξασφαλίζει ότι θα καλυφθεί πλήρως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας" τόνισε σε δήλωση της από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Καρολίν Ατκινσον.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια και στην Τουρκία



Στη δίνη σκανδάλου με στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου βρίσκεται από τα ξημερώματα και η  Τουρκία!
Με συντονισμένες εφόδους σε σπίτια γνωστών προέδρων ποδοσφαιρικών ομάδων, μάνατζερ, παικτών αλλά και τρίτων προσώπων, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας έχουν ήδη συλλάβει δεκάδες φερόμενους ως πρωταγωνιστές ενός κυκλώματος που δεν δίσταζε να “στήσει” ακόμα και αγώνες του Champions League!

Οι αρχές επιχειρούν σε 12 πόλεις ενώ ήδη οι πρώτες πληροφορίες θέλουν άνδρες του τμήματος καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Τουρκικής Αστυνομίας να έχουν συλλάβει τον Αζίζ Γιλντιρίμ, πρόεδρο της πρωταθλήτριας ομάδας της Φενέρμπαχτσε. Μαζί με αυτόν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», έχουν συλληφθεί πάνω από 40 άτομα, στελέχη των ομάδων Μπεσίκτας, Τραμπζονσπόρ, Εσκίσεχισπορ, Γκεντσλερμπιρλιγκί, Ανκαραγκιουτσού, Καραμπουκσπόρ και Σιβασπόρ. Μεταξύ των συλληφθέντων και αρκετοί γνωστοί ποδοσφαιριστές.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μπορεί μία λάμπα να καίει ασταμάτητα από το 1901;



Μπορεί μία λάμπα να καίει ασταμάτητα από το 1901; Σύμφωνα με τους κατοίκους της πόλης Livermore της Καλιφόρνια των Η.Π.Α., μπορεί!
Η λάμπα των 60 Watt φωτίζει τον πυροσβεστικό σταθμό της πόλης επί... 110 ολόκληρα χρόνια και πλέον κατέχει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως η πιο παλιά λάμπα φωτός που λειτουργεί ακόμη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, τη λάμπα δώρισε το 1901 ένας επιχειρηματίας και με εξαίρεση κάποιες κάποιες μικρές πτώσεις στην τάση του ρεύματος το 1903, το 1937 και το 1976, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί ασταμάτητα μέχρι σήμερα.
Ενας από τους κατοίκους της περιοχής, μιλώντας σε τηλεοπτικό αφιέρωμα, είπε: " Κανείς δε γνωρίζει πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Είναι μία λάμπα των 60 Watt που χρησιμοποιείται μόνο για 4 Watt και κανείς δεν καταλαβαίνει πώς γίνεται να καίει ακόμα. Ερχονται ειδικοί από όλον τον κόσμο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει κανείς να μας δώσει μία εξήγηση για το φαινόμενο αυτό"!


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Νίκος Παπανδρέου και ο αδελφός αυτού…


Την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τονΑντώνη Σαμαρά για να… υποβάλλει την παραίτησή του από πρωθυπουργός, ο αδελφός τουΝίκος για άλλη μια φορά θα επενέβαινε να τον εμποδίσει.
Η μετά από ώρες «ξεπαραίτηση» του πρωθυπουργού έγινε ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις του αδελφού του. Τότε εφευρέθηκε η γνωστή πλέον δικαιολογία περί διαρροών από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και η συμφωνία χάλασε.
Η επιρροή του Νίκου στις αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι τοις πάση γνωστή. Τα δύο αδέλφια βέβαια αποφεύγουν κοινές δημόσιες εμφανίσεις και βρίσκονται πάντοτε στο Καστρί ή στο νέο σπίτι του Νίκου στην Εκάλη. Είναι σπάνιες φορές που ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε κάποια εκδήλωση και δίπλα του θα είναι ο αδελφός του. Η τελευταία κοινή δημόσια εμφάνιση ήταν στο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ο Νίκος φροντίζει πάντοτε να βρίσκεται στα Συμπόσια της Σύμης, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι σε διαφορετικό ελληνικό νησί.
Έτσι και πέρυσι μαζί με την σύζυγο του είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο Γιώργος με τους προσκεκλημένους του. Εκεί βέβαια τότε ήταν μαζί τους η μητέρα Μαργαρίτα, η αδελφή Σοφία και ο έτερος αδελφός Αντρίκος Παπανδρέου.
Στις αρχές της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος είχε ανακοινώσει τη συγγραφή σεναρίου με θέμα τη ζωή τουΜίκη Θεοδωράκη. Επί δύο χρόνια ασχολιόταν με το θέμα και βρισκόταν σε συχνή επαφή με τον συνθέτη. Πριν ξεσπάσει η κρίση δήλωνε πως είχε ολοκληρώσει το σενάριο έχοντας διαπιστώσει πόσο εξαντλητικό είναι να συνεργάζεται κανείς με τον Μίκη. Σύντομα ο Μίκης άρχισε να εκφράζει την ενόχλησή του για τον αδελφό Γιώργο, μέχρι που οι παρεμβάσεις του πήραν επιθετικό χαρακτήρα εναντίον προσωπικά του πρωθυπουργού. Έκτοτε μάλλον το θέμα πάγωσε αφού κανείς δεν έχει ακούσει καμία περεταίρω εξέλιξη.
Ο Νίκος ήταν ο άνθρωπος που παλιότερα είχε σώσει πολλές φορές τον αδελφό του από κακοτοπιές. Ήταν εκείνος που μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά τον έπεισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Τότε ο Γιώργος έμενε το περισσότερο διάστημα στην Αμερική και σκεφτόταν σοβαρά να μείνει μόνιμα εκεί. Τότε γνώρισε και τον σημερινό υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. Ο Γιώργος τον άκουσε και το 1993 που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας.
Επί δεκατέσσερα χρόνια, μέχρι το 2007, ο Νίκος παρέμενε άτυπος σύμβουλος του αδελφού του στο Παιδείας, στο Εξωτερικών και αργότερα όταν ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης και εξάρτησης που έχουν ουδέποτε «διαφημίστηκαν» σε σημείο πολλοί να πιστεύουν αφελώς πως ο Νίκος δεν ανακατεύεται με την πολιτική. Το 2007 για πρώτη φορά, μετά την δεύτερη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και εν όψει των εσωκομματικών εκλογών ο Νίκος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα για πρώτη φορά δημόσια υποστήριξε τον αδελφό του και είπε την περίφημη άποψη ότι ο Κώστας Σημίτης έδωσε το 2004 στον αδελφό του «θαμπό δακτυλίδι».
Πολλούς αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους αυτή η άποψη τους έπεισε και συνέβαλλε να επανεκλεγεί ο Γιώργος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τη νίκη του 2009 ο Νίκος εξαφανίστηκε και πάλι. Αρχές του 2010 ο Χάρης Παμπούκης με την Λούκα Κατσέλη ταξιδεύουν ως το Κατάρ προκειμένου να κάνουν επαφές με επιχειρηματίες που ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μαζί τους βρισκόταν και ο Νίκος Παπανδρέου.
Όσο και αν πολλοί δημοσιογράφοι ρώτησαν δημόσια και μη, κυβερνητικά στελέχη για το ρόλο του Νίκου εκεί δεν δόθηκε καμία απάντηση.
Ο αστικός μύθος λέει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου επιθυμούσε να δει τον Νίκο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ και όχι τον Γιώργο. Σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εύχονται να είχε γίνει πραγματικότητα εκείνη η επιθυμία του ιδρυτή του πάλαι ποτέ κινήματος…

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

New York Times: "Η Ελλάδα πολεμάει μόνη" !



"Χθες, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα καθώς το κοινοβούλιό της ψήφισε ένα διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας το οποίο θα μπορούσε να έχει κρίσιμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ισως προκαλεί έκπληξη που... αυτή η μικρή άκρη της χερσονήσου των Βαλκανίων συγκεντρώνει τόση προσοχή.

Σκεφτόμαστε συνήθως την Ελλάδα ως την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσεις το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στραφείς μακριά από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να κοιτάξεις προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης.


Στη δεκαετία του 1820, στη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία, η Ελλάδα έγινε ένα πρώιμο σύμβολο δραπέτευσης από τη φυλακή της αυτοκρατορίας. Για τους φιλέλληνες, η παλιγγενεσία της αποτελούσε τον πιο ευγενή αγώνα. "Στο μεγάλο πρωινό του κόσμου", έγραψε ο Σέλεϊ στο ποιημά του "Ελλάς", "το μεγαλείο της Ελευθερίας τινάχθηκε και έλαμψε! "

Η νίκη θα σήμαινε τον θρίαμβο της ελευθερίας όχι μόνο επί των Τούρκων αλλά και επί όλων των δυναστών που κρατούσαν υπόδουλους τόσο πολλούς ευρωπαίους. Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Αμερικανοί έτρεξαν να πολεμήσουν υπό την γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας για χάρη της δημοκρατίας. Και μέσα σε μια δεκαετία, η χώρα κέρδισε την ελευθερία της.




Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ο ριζοσπαστικός νέος συνδυασμός της συνταγματικής δημοκρατίας και του εθνικισμού που ενσάρκωσε η Ελλάδα εξαπλώθηκε στην ήπειρο και κορυφώθηκε στην "ειρήνη που τερμάτισε κάθε ειρήνη" στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τρεις αυτοκρατορίες, η οθωμανική , εκείνη των Αψβούργων και η ρωσική, κατέρρευσαν και αντικαταστάθηκαν από έθνη-κράτη.


Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Μόνο που τώρα ήταν η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας που βγήκε στο προσκήνιο.

Σε έναν κόσμο εθνικών κρατών, εθνοτικές μειονότητες όπως ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελλάδας και οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας ήταν μια συνταγή για διεθνή αστάθεια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έλληνες και τούρκοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους μειονοτικούς πληθυσμούς τους, εκτοπίζοντας περί τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς και μουσουλμάνους προς χάριν της εθνικής ομοιογένειας. 

Η ελληνο - τουρκική ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων στην ιστορία μέχρι τότε και μοντέλο που οι ναζιστές και άλλοι θα το επικαλούνταν αργότερα για να εκτοπίσουν ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.


Είναι ειρωνικό, λοιπόν, που η Ελλάδα ήταν επίσης στην πρωτοπορία της αντίστασης στους ναζιστές.

Τον χειμώνα του 1940-41, ήταν η πρώτη χώρα που αντεπιτέθηκε αποτελεσματικά κατά των δυνάμεων του Αξονα, ταπεινώνοντας τον Μουσολίνι στον ελληνο - ιταλικό πόλεμο ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επευφημούσε την Ελλάδα. Και πολλοί χειροκρότησαν πάλι λίγους μήνες αργότερα όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα που οι Γερμανοί είχαν πρόσφατα υψώσει. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον κ. Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας.


Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα υπέκυψε στη γερμανική κατοχή.

Η κυριαρχία των ναζιστών έφερε μαζί της την πολιτική κατάρρευση, την μεγάλη πείνα, και μετά την απελευθέρωση, την βύθιση της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις κομμουνιστικές και τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις.


Μόλις λίγα χρόνια μετά την ήττα του Χίτλερ, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της ιστορίας, ως μέτωπο του Ψυχρού Πολέμου. Το 1947, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον κλιμακούμενο εμφύλιο στην Ελλάδα για να πείσει το Κογκρέσο να στηρίξει το Δόγμα Τρούμαν και την ειρηνική δέσμευση αμερικανικών πόρων για τον αγώνα κατά του Κομμουνισμού και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

Ανυψωμένη ξαφνικά σε έναν διατλαντικό αγώνα, η Ελλάδα συμβόλιζε τώρα μια πολύ διαφορετική Ευρώπη - μία Ευρώπη που είχε αυτοκαταστραφεί, και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια των μέσων της δεκαετίας του 1940 ήταν ως μικρότερος εταίρος της Ουάσινγκτον. Καθώς τα δολάρια άρχισαν να ρέουν, αμερικανοί σύμβουλοι έλεγαν στους έλληνες πολιτικούς τι να κάνουν και αμερικανικές βόμβες ναπάλμ έκαιγαν τα ελληνικά βουνά καθώς οι κομμουνιστές αντάρτες τρέπονταν σε φυγή.


Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και την εξάρτηση της διχοτομημένης ηπείρου.

Και εδώ η Ελλάδα έγινε σύμβολο μιας νέας φάσης στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 δεν έφερε στη χώρα μόνο την πλήρη ένταξη σε αυτό που θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προανήγγηλε επίσης (μαζί με τη μετάβαση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στη δημοκρατία την ίδια εποχή) το παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού της δεκαετίας του 1980 και του '90, πρώτα στη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία και μετά στην Ανατολική Ευρώπη.

Και έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση την όρεξη για διεύρυνση και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί από ένα μικρό κλαμπ πλούσιων δυτικοευρωπαϊκών κρατών σε φωνή για ολόκληρη την προσφάτως εκδημοκρατισμένη ήπειρο, η οποία εξαπλώθηκε κατά πολύ στο νότο και την ανατολή.


Και τώρα, σήμερα, αφότου έσβησε η ευφορία της δεκαετίας του '90 και μια νέα ταπεινοφροσύνη χαρακτηρίζει τους Ευρωπαίους, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρας η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα θέσει το ερώτημα: "ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;"

.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποτίθεται ότι θα ένωνε μια κατακερματισμένη Ευρώπη, ότι θα ενίσχυε τις δημοκρατικές της δυνατότητες και ότι θα μεταμόρφωνε την ήπειρο σε μια ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη - κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα. Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον.


Του Μαρκ Μαζάουερ, 
Βρετανού ιστορικού και συγγραφέα, 
καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ 



onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι Θεσμοί της Αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας


Η αθηναϊκή δημοκρατία δεν είχε κανένα σύνορο ανάμεσα σε διοίκηση και πολίτες. Κάθε πολίτης, από την ενηλικίωσή του ώς το θάνατό του, ήταν ένας μεταξύ των ανωτάτων αρχόντων του κράτους, των εκκλησιαστών, δηλαδή των μετεχόντων εκκλησίας του Δήμου. Οι πολίτες της αθηναϊκής δημοκρατίας είχαν απεριόριστη ενημέρωση, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει στις νέες δημοκρατίες. Περίπου 1200 πολίτες απασχολούνταν καθημερινά για ένα χρόνο με τη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων ως βουλευταί και άρχοντες. Κάθε Αθηναίος πολίτης είχε ίσες πιθανότητες να διατελέσει άρχων μία φορά στη ζωή του και βουλευτής δύο φορές. Στο διάστημα του έτους γίνονταν έως και 40 τακτικές εκκλησίες του Δήμου και μερικές ακόμη έκτακτες. Κατ’ αυτές οι πολίτες ήσαν ο κυρίαρχος λαός.
Ο Δήμος: Μετείχαν όλοι οι πολίτες ισότιμα, αποφάσιζε για όλες τις κρατικές υποθέσεις, εξωτερικές και εσωτερικές, σπουδαίες και ασήμαντες, λάμβανε μέρος στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και έδινε οδηγίες σε στρατηγούς για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επιτηρούσε τη Βουλή και όλους τους άρχοντες. Μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος είχε αρμοδιότητες που σήμερα έχουν η Βουλή (νομοθετική), και η Κυβέρνηση (την εκτελεστική, ως ελέγχων τα εκτελεστικά όργανα, Βουλή και άρχοντες) και επί πλέον μερικές δικαστικές.
Η Βουλή των πεντακοσίων: Πρόδρομος των σημερινών βουλών μόνον ως προς το ότι τη συγκροτούσαν αντιπρόσωποι του λαού. Κατά τα λοιπά, από τη μια μεριά δεν είχε τις εξουσίες μιας σημερινής βουλής: δεν νομοθετούσε ούτε έδινε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, που άλλωστε δεν υπήρχε στην αθηναϊκή δημοκρατία. Από την άλλη μεριά είχε διαφορετικές αρμοδιότητες. Κατά το πρότυπο της Βουλής των τετρακοσίων, του Σόλωνα, είχε ως αρχική αποστολή να επεξεργάζεται τα σχέδια των ψηφισμάτων του Δήμου. Αργότερα επιφορτίσθηκε να επιτηρεί την εκτέλεση των ψηφισμάτων και τη διοίκηση του κράτους.
Άρειος Πάγος: Λειτουργούσε ως ένα δικαστήριο που έκρινε πολίτες κατηγορούμενους για φόνο εκ προμελέτης ή εμπρησμό.
Εφέται: Δικαστήριο που έκρινε πολίτες κατηγορούμενους για αθέλητη ανθρωποκτονία και μετοίκους κατηγορουμένους για ανθρωποκτονίες κάθε είδους.
Ηλιακά Δικαστήρια: Θεωρούμενα ως αντιπροσωπευτικά του Δήμου (λαϊκά δικαστήρια), αποφάσιζαν ανέκκλητα για διάφορες υποθέσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Για κάθε υπόθεση σχηματιζόταν ένα Δικαστήριον από εκατοντάδες Ηλιαστών που κληρώνονταν. Ηλιασταί ήσαν έξι χιλιάδες Αθηναίοι.
Διακυβέρνηση: Η αθηναϊκή δημοκρατία δεν είχε θεσμό ανάλογο με τη σημερινή κυβέρνηση. Αντίθετα είχε πλήθος αρχόντων και επιτροπών αρχόντων χωρίς ουσιαστικές εξουσίες. Τα μέλη των επιτροπών ήταν ισότιμα, συναρμόδια και συνυπεύθυνα. Έτσι και οι μεμονωμένοι άρχοντες και οι επιτροπές αρχόντων μπορούν να θεωρηθούν ως απλοί λειτουργοί της διοικήσεως.
Οι Αθηναίοι αναδείκνυαν τους βουλευτές και τους περισσότερους άρχοντες με κλήρωση, για θητεία ετήσια και μη ανανεώσιμη.
Οι βουλευτές και οι άρχοντες εισέπρατταν ημερήσια αποζημίωση κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Επίσης κάθε συμμετοχή σε συνεδρίαση του Δήμου ή του ηλιαστικού Δικαστηρίου αποζημιωνόταν. Αυτές οι αποζημιώσεις, μισθοί, επέτρεπαν στους φτωχότερους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους δίχως να υποστούν στερήσεις.
Ο λαός έλεγχε στενά τους άρχοντες. Πριν αναλάβουν καθήκοντα, περνούσαν από δοκιμασία. Κατά τη θητεία τους, σε κάθε πρυτανεία, παρουσίαζαν τους λογαριασμούς τους σε μια επιτροπή και, αργότερα, στην κυρία εκκλησία κάθε πρυτανείας, η οποία επικύρωνε ή όχι τη διαχείρισή τους. Στο τέλος της θητείας τους, έδιναν λογαριασμό για το σύνολο των δημοσίων χρημάτων που είχαν διαχειρισθεί.
tsantiri.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 3 Ιουλίου


Γεγονότα
1882: Η κυβέρνηση Τρικούπη πετυχαίνει την ψήφιση νόμου για την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Χρειάστηκαν 50 χρόνια ώσπου το 1931 να ολοκληρωθεί.

1884: Εγκαινιάζεται ατύπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones. Πήρε το όνομά του από δύο δημοσιογράφους που τον δημιούργησαν, τον Τσαρλς Ντόου και τον Έντουαρντ Τζόουνς.

1897: Πρώτη κινηματογραφική προβολή στη Θεσσαλονίκη, στην μπιραρία «Η Τουρκία».

1905: Με νόμο που ψηφίζει η γαλλική βουλή, επέρχεται διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Οι καθολικοί και ο Πάπας αντιδρούν.

1988: Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Βενσέν» εκτοξεύει πύραυλο εναντίον ιρανικού επιβατικού αεροσκάφους, το οποίο εξέλαβε ως στρατιωτικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 290 επιβαίνοντες.

2002: Η κεντρική γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» εντοπίζεται στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια.

Γεννήσεις

1883: Φραντς Κάφκα, τσέχος συγγραφέας. («Η Δίκη») [θαν. 3/6/1924]

1909: Σταύρος Νιάρχος, έλληνας μεγιστάνας, από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. [θαν. 16/4/1996]

1962: Τομ Κρουζ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τόμας Μάπαδερς, αμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1935: Αντρέ Γκιστάβ Σιτροέν, γάλλος αυτοκινητοβιομήχανος. [γεν. 5/2/1878]

1969: Μπράιαν Τζόουνς, βρετανός μουσικός, κιθαρίστας τον Rolling Stones. Πνίγηκε στην πισίνα του. [γεν. 28/2/1942]

1971: Τζιμ Μόρισον, αμερικανός ρόκερ και ηγέτης των «Doors». [γεν. 8/12/1943]

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...