Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σχέδια για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο στην Τουρκία


Στην Κωνσταντινούπολη σχεδιάζεται, από τις αρχές της Τουρκίας, να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, το οποίο θα διαχειρίζεται 150 εκατ. επιβάτες ανά έτος.

Το κόστος του προγράμματος κατασκευής του αναμένεται ότι θα υπερβεί τα επτά δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την Τετάρτη ότι η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την κατασκευή του αεροδρομίου, το οποίο θα είναι το τρίτο της Κωνσταντινούπολης και θα έχει συνολικά έξι διαδρόμους, είναι η 3η Μαΐου. Δεν είναι σαφές πότε θα κατακυρωθεί το συμβόλαιο.

"Το νέο αεροδρόμιο θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο σε όρους επιβατών", δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. "Υπολογίζουμε ότι ολόκληρο το σχέδιο θα κοστίσει περισσότερο από 7 δισεκ. ευρώ, εξαιρουμένου του χρηματοδοτικού κόστους".

Η κατασκευή θα γίνει σε τέσσερα στάδια και στο πρώτο στάδιο το αεροδρόμιο θα έχει δυνατότητα διαχείρισης 90 εκατ. επιβατών, δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

"Η τελική ετήσια δυνατότητα του αεροδρομίου θα είναι 150 εκατ. επιβάτες. Το πρώτο στάδιο θα είναι λειτουργικό το 2017", πρόσθεσε.

Η πρόσκληση για το διαγωνισμό θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι τουρκικές εταιρείες TAV και Limak είναι μεταξύ αυτών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ρωσικό ρεκόρ στις πωλήσεις όπλων


Ρεκόρ σημειώνει η Ρωσία, καθώς οι πωλήσεις όπλων το 2012 άγγιξαν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου RIA Novosti, που επικαλείται πληροφορίες Ρώσου αξιωματούχου.

«Ο όγκος των εξαγωγών όπλων έφτασε τα 15,16 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με υπολογιστική μελέτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια μας έχουν τηρηθεί κατά 111,8%» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Στρατιωτικής-Τεχνικής Υπηρεσίας Συνεργασίας (FSMTC), Αλεξάντερ Φόμιν, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης σχετικά με τις κρατικές αμυντικές συμβάσεις.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, διαπιστώσαμε γενική αύξηση στις εξαγωγές, που έχουν τριπλασιαστεί από το 2003» συμπλήρωσε ο Φόμιν, τονίζοντας δε πως οι πωλήσεις όπλων το 2011 έφτασαν τα 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής της FSMTC δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την αύξηση στις παραγγελίες προϊόντων που σχετίζονται με την άμυνα, δηλώνοντας πως και αυτές έχουν τριπλασιαστεί, ενώ «η τρέχουσα αξία του χαρτοφυλακίου υπερβαίνει τα  46 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η Ρωσία λοιπόν έρχεται δεύτερη στη σειρά σε εξαγωγές όπλων μετά τις ΗΠΑ, ενώ η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ρωσικών αρμάτων, με τη Μιανμάρ, το Βιετνάμ, τη Βενεζουέλα και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, επίσης, μεταξύ των βασικών πελατών της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Παρόλα αυτά στην παλέτα των μεγάλων πελατών μπορούν να προστεθούν σύμφωνα με τον Φόμιν και το Αφγανιστάν, η Γκάνα, το Ομάν και η Τανζανία.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Oymyakon, το πιο κρύο χωριό στον κόσμο


Tο μικρό ρωσικό χωριό Oymyakon έχει μια εντυπωσιακή πρωτιά: είναι το πιο κρύο κατοικημένο σημείο του πλανήτη. Με τη μέση θερμοκρασία του για τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στους -50C, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί.

Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχουν καταγράφει τα θερμόμετρα στο Oymyakon, γνωστό και ως «Πόλος Ψύχους», είναι -71,2°C και το ρεκόρ αυτό αποτελεί και την χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία για κατοικημένη περιοχή στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Στο χωριό κατοικούν περίπου 500 άνθρωποι, ενώ τη δεκαετία του '20 και του '30 αποτελούσε μια ενδιάμεση στάση για τους εκτροφείς ταράνδων. Σήμερα στην περιοχή δεν φυτρώνει τίποτα.Τα περισσότερα σπίτια στο Oymyakon καίνε ακόμα ξύλα στα τζάκια ενώ τρώνε κρέας ταράνδου και αλόγου.

Οι γιατροί που έχουν εξετάσει τους κατοίκους του χωριού αναφέρουν ότι δεν υποφέρουν από υποσιτισμό και αυτό οφείλεται στο γεμάτο ιχνοστοιχεία γάλα που καταναλώνουν αλλά και την ανθεκτική κράση τους, καθώς έχουν σκληραγωγηθεί σε αυτές τις καιρικές συνθήκες.

Το χωριό βρίσκεται περίπου 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσα ενώ η διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται από 3 ώρες το Δεκέμβριο έως 21 ώρες το καλοκαίρι.

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν το χειμώνα στο χωριό, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυτές μπορεί να αγγίξουν και τους 30 βαθμούς Κελσίου.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απίστευτη δήλωση υπουργού προς ηλικιωμένους: Βιαστείτε να πεθάνετε!


Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κάλεσε τους ηλικιωμένους να «βιαστούν να πεθάνουν»!

«Βιαστείτε να πεθάνετε γιατί αποτελείτε διαρροή στον κρατικό προϋπολογισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Τάρο Άσο και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «Θεός φυλάξοι εάν είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε όσο θέλουμε. Θα ένιωθα πολύ άσχημα εάν κάθε ημέρα που ξυπνούσα ήξερα ότι η κυβέρνηση πληρώνει όλη την ιατρική μου περίθαλψη».

Για την ιστορία αναφέρεται ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι άνω των 60 ετών.



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 13 λόγοι που δεν πέφτουν οι τιμές στα αγαθά στην Ελλάδα


«H Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ακριβή σε βασικά αγαθά, παρά την ύφεση, την πτώση των εισοδημάτων και την ανεργία. Με βάση διάφορες έρευνες που διεξάγονται κατά καιρούς, οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών στην εγχώρια αγορά παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με άλλες χώρες, ακόμα και όταν η σύγκριση γίνεται με κράτη που βρίσκονται υπό καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας». Αυτό αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (EΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι τιμές είναι χαμηλότερες (-8%), το «άνοιγμα της ψαλίδας» δεν δικαιολογείται, αν ληφθούν υπόψη οι μισθολογικές περικοπές και οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

«Ακόμη, δηλαδή, και εκεί που παρατηρείται πτώση των τιμών, αυτές δεν είναι του μεγέθους που αναμενόταν σύμφωνα με τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης», και όπως διαπιστώνεται η ΕΣΕΕ, οι σταθερά υψηλές τιμές, σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ανάγκασαν τους καταναλωτές να μειώσουν τον αριθμό και την αξία των προϊόντων που αγοράζουν και να στραφούν είτε σε προϊόντα προσφοράς είτε σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά, συμπληρώνει, οδήγησε, κατά τη διάρκεια του 2012, σε πτώση 5% των πωλήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η αξία του μέσου καλαθιού υποχώρησε το 2012 σε 50 ευρώ, έναντι 65 ευρώ το 2010.

«Ο αποπληθωρισμός που περίμενε η τρόικα έκανε την εμφάνισή του, γεγονός που την έχει προβληματίσει και την οδηγεί στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την ελληνική πλευρά για την απελευθέρωση των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αλλά με λανθασμένο τρόπο όπως, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων 365 ημέρες τον χρόνο, με επταήμερη απασχόληση, την απελευθέρωση κλειστών αλλά κορεσμένων επαγγελμάτων με την άρση δήθεν εμποδίων εισόδου σε σειρά αγορών και πολλές άλλες καταστροφικές παρεμβάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» καταλήγει η ΕΣΕΕ και καταγράφει παρακάτω 13 λόγους που δεν «πέφτουν» οι τιμές στην ελληνική αγορά παρά την κρίση:

1. Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%).

2. Ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing), οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα.

3. Ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών.

4. Στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές, όπως στις μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) κ.λπ.

5. Πολεοδομικοί περιορισμοί στις προδιαγραφές κτιρίων που εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων και λοιπά, γραφειοκρατικού τύπου προσκόμματα.

6. Ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού εμπορίου, με το παράδειγμα του «καρτέλ» στην αγορά κοτόπουλου ή το «καρτέλ» στο χονδρεμπόριο των νωπών οπωροκηπευτικών.

7. Διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς παρά την ύφεση, σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

8. Μεγάλη εξάρτηση των εγχώριων τιμών υπάρχει από τις αυξητικές διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου αλλά και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ενώ μεγαλύτερη επιβάρυνση στην τελική τιμή παρατηρείται εκεί όπου τα καύσιμα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη.

9. Η πεπατημένη πως οι βραχυπρόθεσμες εκπτώσεις και προσφορές λειτουργούν περισσότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές παρά οι μόνιμα χαμηλές τιμές. Επίσης, η εσφαλμένη επιλογή των ταχέως και βραδέως κινούμενων εμπορευμάτων, οδηγεί σε λάθος υπολογισμό αντικατάστασης και σωστού ποσοστού κέρδους.

10. Η πτώση του μισθολογικού κόστους αλλά και του κόστους μίσθωσης επαγγελματικής στέγης (ενοίκια) αντισταθμίστηκε από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων και από την υποχρεωτική πλέον αγορά τοις μετρητοίς των εισαγωγών πριν από την παραλαβή, λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας μας (country risk).

11. Αδυναμία πλήρους αποτύπωσης της ελληνικής πραγματικότητας, λόγω των άτυπων εκπτώσεων και «παζαριού» του υψηλού ΦΠΑ.

12. Μονομερής προσήλωση των κρατικών φορέων στην άρση των εμποδίων εισόδου των επιχειρήσεων στην αγορά αντί για τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κέρδος. Για παράδειγμα, πώς καθορίζεται το ποσοστό κέρδους στα φάρμακα.

13. Η έλλειψη μελέτης «ελαστικότητας» από τα αρμόδια υπουργεία και η μη έγκαιρη αξιολόγηση της καταγραφής των επιπτώσεων από τους «σοφούς» τής τρόικας, διαμόρφωσε τις τιμές της αγοράς σε πολλούς κλάδους του εμπορίου χαμηλότερα από τις τιμές του τέλειου ανταγωνισμού, ενώ στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης κοντά στις τιμές μονοπωλίων.

Η ΕΣΕΕ καταλήγει ότι στους παραπάνω 13 λόγους θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον τρεις. Πρώτον, το ανεπιτυχές «πείραμα» της εσωτερικής υποτίμησης που έχει προκαλέσει ανισορροπία και αναντιστοιχία στο τρίπτυχο: εισόδημα, φόροι και τιμές. Δεύτερον, οι διαρκώς αυξανόμενες τάσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων hedge funds να χειραγωγήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές τροφίμων και ενέργειας και τρίτον, σε περίπτωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο θα προκύψει μια αύξηση 12% μηνιαίως στα λειτουργικά έξοδα και αντίστοιχη αύξηση τουλάχιστον 3% στις τιμές όλων των καταναλωτικών αγαθών.





newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...