Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αυξάνονται οι τουρκικές "περιπολίες" στη Μεσόγειο


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την κρίση στις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μετά και την "ετυμηγορία" του ΟΗΕ για την επίθεση κατά του Στολίσκου της Ελευθερίας, που στοίχισε τη ζωή σε 9 Τούρκους πολίτες, έκανε λόγο για αύξηση της παρουσίας της τουρκικής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της Άγκυρας, ότι η χώρα θα λάβει όσα μέτρα κρίνει απαραίτητα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ο Ερντογάν δήλωσε πως "τις προσεχείς μέρες, η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων θα γίνει πιο αισθητή ανατολικά και νότια της Κύπρου".
"Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία, που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά", δήλωσε ο Ερντογάν.
Στο θέμα αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα "Sabah".
Λευκωσία, Αθήνα και Ισραήλ παρακολουθούν προσεκτικά τους τουρκικούς "ελιγμούς", με τους τελευταίους να έχουν ενεργοποιήσει και το εβραϊκό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το χειρισμό των τουρκικών απειλών.
Το εβραϊκό λόμπι συνεργάζεται στενά και με το ελληνικό, ενώ η Ουάσιγκτον επισήμως έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου, να πραγματοποιήσει εξορύξεις εντός της δικής της ΑΟΖ.
Αυξάνονται τα μέτρα κατά του "κακομαθημένου παιδιού"
Τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες η Άγκυρα, "θα έχουν συνέχεια", σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος αποκάλεσε το Ισραήλ "κακομαθημένο παιδί".
"Το Ισραήλ έχει χάσει τη συμμαχία της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώπιον των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ, το Ισραήλ έπαιξε πάντα ρόλο κακομαθημένου παιδιού και νόμισε ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο αυτό", είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Οι τρεις όροι της Άγκυρας ήταν πρώτον, να ζητήσει συγνώμη το Ισραήλ για την εισβολή ισραηλινών κομάντος στο πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" στις 31 Μαΐου του 2010, δεύτερο να καταβάλει αποζημίωση για τα θύματα και τις ζημιές και τρίτο, να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της Γάζας.
Τόνισε επίσης, ότι η Τουρκία παγώνει τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας.
Τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Νταβούτογλου έχουν ως εξής:
1. Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.
2. Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.
3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό το λόγο, θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.
4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.
5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κύπρος: Και νέο παραποιημένο έγγραφο για τη φονική έκρηξη


Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τις αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό ποινικών ευθυνών σχετικά με την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αποκαλύφθηκε ότι και άλλο έγγραφο, που συντάχθηκε στο υπουργείο Αμυνας, φαίνεται να έχει παραποιηθεί. Το έγγραφο αυτό, από τέσσερις παραγράφους που αρχικά περιείχε το πρωτότυπο, μετά την τραγωδία εμφανίστηκε με πολύ περισσότερες σελίδες, αφού κάποιοι φαίνεται πως πρόσθεσαν παραγράφους για ενέργειες και πράξεις ή θέματα που συζητήθηκαν σε σχετική σύσκεψη. Αποτέλεσμα είναι τώρα να διεξάγεται ποινική ανάκριση, ξεχωριστά από το υπόλοιπο κομμάτι της τραγωδίας.
Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η παραποίηση του συγκεκριμένου εγγράφου, εντοπίστηκε και από το γραφείο του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου. Ήδη, η Αστυνομία έχει ετοιμάσει σχετικό σημείωμα με τα ευρήματά της προς τον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένει οδηγίες ως προς το πώς θα προχωρήσει. Η νέα υπό εξέταση παραποίηση εγγράφου αφορά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αμυνας λίγο πριν τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, φαίνεται ότι παραποιήθηκε η πρώτη έκθεση, με αποτέλεσμα να προστεθούν σε αυτήν διάφορα άλλα στοιχεία και ενέργειες που αφορούσαν στον χειρισμό του επικίνδυνου φορτίου. Όπως φάνηκε από τις έρευνες της Αστυνομίας, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που συντάχθηκε, φαίνονται οι ημερομηνίες που πήρε την τελική του μορφή το έγγραφο, με αποτέλεσμα να αποτελεί τεκμήριο για τις αστυνομικές έρευνες. Σημειώνεται ότι παρόμοιο εγχείρημα είχε γίνει και στο ΓΕΕΦ για άλλο έγγραφο, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα στη δίωξη δύο αξιωματικών.

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου

1813: Το προσωνύμιο «Θείος Σαμ» δίδεται για πρώτη φορά ως συμβολική αναφορά για τις ΗΠΑ σε κύριο άρθρο της εφημερίδας «Troy Post of New York».

1861: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά της βασίλισσας Αμαλίας.

1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλάει για πρώτη φορά στον ελληνικό λαό, σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

1955: Στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.

1969: Ο Ντέιβιντ Μπάουι φθάνει για πρώτη φορά στην καριέρα στο No1 του πίνακα επιτυχιών της Μεγάλης Βρετανίας με το τραγούδι του «Space Oddity».

1985: Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αποσκιρτά από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει την Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Στο νέο κόμμα προσχωρούν ακόμα εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

1991: Η δεύτερη πόλη της Ρωσίας, Λένινγκραντ, αποκτά και πάλι το αυθεντικό της όνομα, Αγία Πετρούπολη.

1998: Πέθανε ο Ακίρα Κουροσάβα, ιάπωνας σκηνοθέτης.

2002: Πέθανε η Ίλυα Λιβυκού, ελληνίδα ηθοποιός.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αθώοι Κεντέρης-Θάνου, ένοχος ο Τζέκος


Ομόφωνα αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο τους ολυμπιονίκες Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, τον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο και τους συγκατηγορούμενούς τους για την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο και επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή τον Χρήστο Τζέκο για κατηγορία που αφορά κατοχή παράνομων ουσιών, αναγνωρίζοντάς του, ωστόσο, το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Απαλλακτική πρόταση υπέβαλε τη Δευτέρα και ο εισαγγελέας έδρας θεωρώντας ότι οι ενδείξεις για το ότι το επίμαχο τροχαίο δεν συνέβη δεν ενισχύθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο είχε κηρύξει ενόχους τόσο τους αθλητές και τον προπονητή όσο και τους επτά γιατρούς του ΚΑΤ και τους αυτόπτες μάρτυρες του τροχαίου ατυχήματος.
Ο συνήγορος του Κώστα Κεντέρη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της διαδικασίας χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου δηλώνοντας συγκινημένος, καθώς -όπως είπε- οι Ολυμπιονίκες μπορούν να κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διπλό «χτύπημα» για την Ελλάδα

Όχι μόνο η 6η, αλλά σίγουρα η 7η και ενδεχομένως και η 8η δόση δανείων προς την Ελλάδα θα δοθούν με βάση το παλιό δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Συνεπώς η χώρα θα λάβει -στην καλύτερη περίπτωση- περί τα 27 δισ. ευρώ στη βάση των διμερών συμφωνιών μέχρι την άνοιξη του 2012, πριν από την ενεργοποίηση του πακέτου της 21ης Ιουλίου.

Το επικίνδυνο είναι πως δεν έχει διευκρινιστεί το πραγματικό ύψος των επιτοκίων με το οποίο θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων, καθώς με την καθυστέρηση στην επικύρωση των αποφάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια δεν μένουν και πολλές επιλογές. Τα 8 δισ. της 6ης δόσης θα τιμολογηθούν με το τρέχον καλάθι επιτοκίων, ενώ για τα ποσά της 7ης και της 8ης δόσης θα γίνει αγώνας δρόμου. Ακόμη πιο επικίνδυνο για τη στάση των εταίρων προς την ελληνική υπόθεση είναι το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού πολλών εκ των εταίρων έχει αυξηθεί σε σχέση με τον Ιούλιο και η Γερμανία θα αναγκασθεί βάσει της συμφωνίας να τους καλύψει τη διαφορά.

«Το κείμενο της 21ης Ιουλίου θα ξαναγραφεί», αναφέρουν διπλωματικές πηγές του Συμβουλίου. «Σε μια επόμενη φάση, πριν από τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι πιθανό να κληθούν και πάλι στις Βρυξέλλες για να ξαναδούν την απόφαση. Δεν θα προσδώσουν όμως στη Σύνοδο τον τίτλο της αναθεωρητικής», συμπληρώνει η ίδια πηγή. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της περίφημης συμμετοχής των ιδιωτών. «Στα τέλη Οκτωβρίου θα μάθουμε αν το PSI αποδίδει ή όχι», υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες. Γνωρίζουν, μάλιστα, ότι μόνο αν τα ποσοστά συμμετοχής είναι πολύ υψηλά, η επίπτωση στο χρέος θα έχει νόημα.

Ακόμη και με το PSI να τρέχει, οι τυπικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τον Δεκέμβριο.

Και νέα αύξηση των επιτοκίων
Σε αυτό το κλίμα και μέσα στον πανικό που δημιουργεί η φινλανδική απαίτηση για εγγυήσεις πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν ικανοποιητική την ιδέα επιβολής ενός «καπέλου» (Premium) στα ελληνικά δάνεια που θα λειτουργεί ως «εγγύηση έναντι αποτυχίας του προγράμματος».

Η ιδέα αποτελεί εξέλιξη των όσων αποκάλυψε σε συνέντευξή της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ την περασμένη Τετάρτη, περί «τραπεζικής αναλογίας» και γρήγορα απέσπασε τα εύσημα των Ολλανδών και Σλοβάκων οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

Παρ' ότι η Γερμανία δεν έχει τοποθετηθεί επί της ιδέας, πηγές της καγκελαρίας διαμηνύουν ότι «η όποια συμφωνία θα είναι καθολική, σε καμία περίπτωση διμερής και θα εμπλέκει τον EFSF».

Στην περίπτωση που το «καπέλο» περπατήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η απόφαση για μείωση των επιτοκίων, στο αδιανόητο προ μηνών 3,5%, ακυρώνεται στην πράξη ως πολιτικά ανέφικτη. Πηγές του Συμβουλίου μάλιστα ανέφεραν ότι «όπως για την Ελλάδα είναι πολιτικά ανέφικτο να υλοποιήσει το ένα ή το άλλο μέτρο του προγράμματος, έτσι και για τη φινλανδική κυβέρνηση είναι ανέφικτο να περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της χωρίς μια συμβολική πολιτική διασφάλιση». Πηγές του περιβάλλοντος του Αλεξάντερ Σταμπ, Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών, διοχέτευαν ότι αυτό που ενδιαφέρει τη φινλανδική κυβέρνηση είναι απλά «να έχει πρόσωπο», προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την ουσία της υπόθεσης, όμως ο ίδιος ο υπουργός, μιλούσε για «θέμα αρχών».

Όσο για τις άλλες λύσεις που διέρρευσαν, όπως η ανταλλαγή τραπεζικών μετοχών, οι Βρυξέλλες θεωρούν τη μέθοδο «εικονική», σημειώνοντας πως «αν το πρόγραμμα αποτύχει τότε οι μετοχές δε θα αξίζουν τίποτα».

Το ΔΝΤ εκτός 7ης και 8ης δόσης
Μέσα σε όλες τις αβεβαιότητες έρχεται να προστεθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στις επόμενες δόσεις. Το ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί προγράμματα που δεν έχουν διασφαλισμένο πάνω από έναν χρόνο χρηματοδότησης και αυτό δεν συμβαίνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν συνεπώς δεν υπογραφεί το δεύτερο δανειακό πλαίσιο από τον ΕFSF το ΔΝΤ θα κληθεί να αθετήσει το καταστατικό του και όλα δείχνουν πως δεν θα το κάνει, παρ' ότι έτσι έδωσε τα λεφτά της 5ης δόσης. Το πιθανότερο είναι πως θα συμμετάσχει και στην 6η, όμως για την 7η και την 8η, ούτε λόγος χωρίς τις ευρωπαϊκές υπογραφές.

Αν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό κενό, καθώς τα λεφτά των δόσεων είναι υπολογισμένα οριακά και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να το καλύψει είτε με γρήγορες αποκρατικοποιήσεις είτε με μαζική μείωση δαπανών, δηλαδή κυρίως απολύσεις. Πολλοί, βέβαια, είναι αυτοί που σε Βρυξέλλες και Βερολίνο αμφισβητούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει κάτι τέτοιο, όμως, στον ορίζοντα δεν φαίνεται και κάποια άλλη λύση, εκτός και αν στο μυαλό ορισμένων βρίσκεται και η μερική στάση πληρωμών.



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ν. Παπανδρέου: “Δεν λύνει το πρόβλημα η πολιτική που ακολουθείται!”

Τον αδιέξοδο δρόμο της λιτότητας στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας αναλύει ο αδερφός του πρωθυπουργού, κ. Νίκος Παπανδρέου, με άρθρο του, που πρόκειται να συζητηθεί, στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση».

Ο κ. Παπανδρέου ξεκινά την προσέγγιση του στο φλέγον θέμα της κρίσης με την παραδοχή ότι «η λιτότητα-δεν φέρνει την άνοιξη, δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας στα οικονομικά για να το καταλάβει». Παρόλα αυτά η ακολουθούμενη «αντι-λαϊκή πολιτική» δεν είναι «επιλογή ΠΑΣΟΚ αλλά επιβάλλεται από το διεθνές σύστημα».

Ο αρθογράφος αφού επισημαίνει ότι ανάλογα σκληρά πακέτα μέτρων υιοθετούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαντά στο ερώτημα αν η πολιτική αυτή αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας: «Θα λύσει το πρόβλημα; Ούτε»!

 Κατά την οπτική του κ. Παπανδρέου τα προγράμματα περικοπών επιβάλλονται από τις αγορές αλλά και από μία «μονόπλευρη τύφλωση με προσήλωση στη συντηρητική οικονομική σκέψη». Προς την κατεύθυνση αυτή καθοριστικός είναι ο ρόλος του ΔΝΤ αφού «εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, είναι γνωστό το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ σε όσες χώρες αναγκάζονται να πάνε σε αυτό για να μην χρεωκοπήσουν» ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκαλεί η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ σχολιάζει:

«Για αυτό μου φαίνεται ακατανόητο όλες αυτές οι ομάδες διανοουμένων αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην έχουν διαβάσει έστω ένα βιβλίο για αυτά τα θέματα». Για το λόγο αυτό τα βέλη της αντιπολίτευσης πρέπει να έχουν αποδέκτη όχι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά τους δανειστές μας τους οποίους τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να προσπαθήσουν «με σοβαρά και τεχνοκρατικά επεξεργασμένες προτάσεις» να πείσουν να υιοθετήσουν άλλες πολιτικές εκτός των επώδυνων μέτρων. 

Μολονότι η λιτότητα δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική ήταν επιβεβλημένη γιατί αν δεν ακολουθηθεί ένα σκληρό πρόγραμμα «η Ελλάδα εγκαταλείπεται στην τύχη της. Δηλαδή πτώχευση!». Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, πρέπει «να πάρουμε το φάρμακο το πικρό για ένα διάστημα» για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους διεθνείς συνομιλητές μας αφού εάν είχαμε «με το καλημέρα προτείνει μέτρα αναπτυξιακά δεν θα γινόμασταν πιστευτοί».

Βασικός στόχος κατά τον αδερφό του πρωθυπουργού είναι «να αλλάξουμε τις εντολές των εταίρων μας-δύσκολη αποστολή» ώστε να φύγουμε «από τις σκληρές αυτές επιταγές». Στο πλαίσιο αυτό, η προτεινόμενη λύση για την έξοδο από την κρίση βρίσκεται μακριά από «τις τεράστιες περικοπές που επιβάλλει ένα συντηρητικό σύστημα» και συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Ένα μεγάλο σχέδιο Μάρσαλ, ευρωομόλογο και δημοκρατική ανατροπή των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης. 



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η σκιά του Χριστού στο ηφαίστειο


Τη φιγούρα του Χριστού, που αναδύεται μέσα από τα σύννεφα του όρους Μαφάτε, στις νήσους Réunion του Ινδικού Ωκεανού, αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός ενός ερασιτέχνη περιηγητή.
Ο Λικ Περό ανέβηκε στην κορυφή Μαφάτε, σε ύψος 600 μέτρων, για να φωτογραφήσει τους σχηματισμούς που έκαναν τα σύννεφα στο ηφαιστειακό αυτό σύμπλεγμα, στις 10 Ιουλίου.
Την ώρα που ετοίμαζε τον εξοπλισμό του και καθώς κοιτούσε μέσα από το φωτογραφικό φακό, αντιλήφθηκε ότι μια αέρινη φιγούρα στεκόταν ανάμεσα στα σύννεφα.
«Καθώς ανέβασα το βλέμμα μου, πρόσεξα μια σκιά να αιωρείται στα σύννεφα, την οποία περιέβαλε το ουράνιο τόξο. Ξαφνιάστηκα. Όταν κοίταξα πάλι το στιγμιότυπο, μου έδωσε την αίσθηση της θεϊκής παρουσίας», δήλωσε ο Περό στην εφημερίδα Daily Mail.
Γύρω από τη μορφή υπήρχε ένα λευκό τόξο, που θύμιζε φωτοστέφανο. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος, ψυχοθεραπευτής στο επάγγελμα, δηλώνει εκστασιασμένος.
«Έγινα μάρτυρας ενός φαινομένου που διαβάζεις μόνο στα βιβλία και δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις!», δηλώνει.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έφτασε η στιγμή των πέναλτι για τα ταξί


Η ώρα της… κρίσης έφτασε για τον υπουργό υποδομών κ. Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος παρουσιάζει σήμερα στις 4 το απόγευμα το νομοσχέδιο για τα ταξί, εν μέσω απειλών και επιθέσεων από τον πρόεδρο των αυτοκινητιστών Θύμιο Λυμπερόπουλο.
Μετά από δυο μήνες σκληρών αντεγκλήσεων μεταξύ των δύο πλευρών και ενώ επί είκοσι ημέρες, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, οι ταξιτζήδες δημιουργούσαν προβλήματα σε όλη την επικράτεια, η ώρα της «μητέρας των μαχών» έφτασε.
Ο Γιάννης Ραγκούσης θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπίσει ένα κύμα σκληρών αντιστάσεων στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να θέτει πληθυσμιακά κριτήρια και το επάγγελμα των ταξιτζήδων μετά την ψήφιση του νόμου ουσιαστικά θα «απελευθερωθεί».
Οι αντιστάσεις βέβαια δεν θα προέρχονται μόνο από την πλευρά των πληττόμενων επαγγελματιών, αλλά και από την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ήδη, η βουλευτής Τόνια Αντωνίου έχει ταχθεί υπέρ των ιδιοκτητών και πολλοί στο ΠΑΣΟΚ ανησυχούν ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται βέβαια η στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.
Θεωρείται σχεδόν απίθανο, φυσικά, να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο (όντας και ο πρώτος τη τάξει υπουργός), αλλά η όποια αντίδραση καταγραφεί εντός υπουργικού συμβουλίου, θα επηρεάσει δυνάμεις που νιώθουν πιο απελευθερωμένες από τον ίδιο.
Ο Θύμιος Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε χτες τον υπουργό Υποδομών «επικίνδυνο για την Δημοκρατία», ενώ απείλησε ότι θα «φράξει» τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Παπανδρέου στην Διεθνή Έκθεση το Σαββατοκύριακο.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχονται τα πρώτα "ραβασάκια" της εφορίας


Τα πρώτα 2,3 εκατομμύρια "ραβασάκια" της εφορίας που θα περιλαμβάνουν την έκτακτη εισφορά εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες αναμένεται να ταχυδρομηθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σε αντίστοιχο αριθμό φορολογουμένων.
Μάλιστα οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού της έκτακτης εισφοράς με την επιστροφή φόρου και ο συμψηφισμός θα γίνεται αυτόματα, χωρίς δηλαδή την υποβολή του σχετικού αιτήματος από τον δικαιούχο.
Πρόκειται για την πρώτη - και μεγαλύτερη - παρτίδα των εκκαθαριστικών αυτών σημειωμάτων από την οποία το δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 1,6 δισ ευρώ και να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού τους επόμενους κρίσιμους μήνες.
Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% έως 4%.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το ποσό κυμαίνεται από 121 έως 200 ευρώ για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, από 408 έως 1.000 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 και έως 50.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ είναι από 4.000 ευρώ και πάνω.
Σημειώνεται ότι τα "ραβασάκια" αυτά έχουν προκύψει από την εκκαθάριση 4 εκατομμυρίων σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος. Έτσι απομένουν να εκκαθαριστούν 1,5 εκατ φορολογικές δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την αποστολή και νέας σειράς ειδοποιητηρίων που θα αφορούν στις δηλώσεις αυτές. Σημειώνεται ότι το ποσό από τις έκτακτες εισφορές μπορούν οι φορολογούμενοι να το αποπληρώσουν σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Οσοι λάβουν εντός των ημερών τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται έκπτωση 5%.
Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι τα έσοδα από την καταβολή των έκτακτων εισφορών θα τονώσουν τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού και ότι θα ενισχύσουν την τάση βελτίωσης που σημειώνουν ήδη από τον Αύγουστο όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου. Βεβαίως η υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους παραμένει σημαντική και ο βαθμός κάλυψης της τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα του εισπρακτικού μηχανισμού.
Επίσης, στο υπουργείο εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και σε ότι αφορά την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Ήδη τον Αύγουστο, λόγω των ειδοποιητηρίων που έχουν αποσταλεί στους οφειλέτες και της νέας αυστηρότερης νομοθεσίας (κατασχέσεις - αυτόφωρο κ.λπ.) σημειώθηκε αύξηση των εισπράξεων από την πηγή αυτή.
Ειδικότερα τον προηγούμενο μήνα 6.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προσήλθαν στις εφορίες και ρύθμισαν τα χρέη τους. Βεβαιώθηκαν έσοδα 100 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν ήδη 30 εκατ. ευρώ.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...