Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Από πού θα κόψουν 325 εκατ. ευρώ


Στην "προκρούστια κλίνη" μπαίνουν μισθοί και συντάξεις, για να κλείσει η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για το PSI και το νέο δάνειο.
Τα μέτρα θα εξεταστούν στο υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ποσό των περικοπών θα φτάνει ή και θα ξεπερνά ενδεχομένως το 20%, χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν θα αφορά και τις συντάξεις κάτω από τα 300 ή τα 200 ευρώ το μήνα.
Από την άλλη, η κυβέρνηση θα θεσπίσει νομοθετικά μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου τομέα, από 1ης Μαρτίου.
Αυτό θα εφαρμοσθεί από την 1η Μαρτίου και εντεύθεν και θα επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξεως των 114 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Από τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία και άλλες περικοπές στην Υγεία θα εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα ήδη 50 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί ως περικοπές σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ευρωπαϊκή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Τα υπόλοιπα 160 εκατ. ευρώ περίπου θα προέλθουν από περικοπές συντάξεων.
Τι προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός:
* Μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη κατά τουλάχιστον 1,076 δισ. ευρώ το 2012 μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων , αυξάνοντας τις συμμετοχές, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρεμπόρων
* Μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.
* Μείωση των προμηθειών στρατιωτικού υλικού κατά 300 εκατ. ευρώ (ταμειακά και παραδόσεις).
* Ελάττωση του αριθμού των αντιδημάρχων και του σχετικού προσωπικού με σκοπό την εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.
* Μείωση της λειτουργικής δαπάνης της κεντρικής κυβέρνησης, και της δαπάνης που σχετίζεται με την διεξαγωγή εκλογών κατά τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό.
* Σχέδιο περικοπών στις επιδοτήσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και περικοπές στις επιχορηγήσεις σε διάφορους φορείς εποπτευόμενους από διάφορα υπουργεία, με σκοπό τη μείωση της δαπάνης μέσα στο 2012 κατά τουλάχιστον 190 εκατ. ευρώ.
* Μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. ευρώ.
* Αλλαγές σε συνταξιοδοτικά ταμεία με κατά μέσο όρο υψηλές συντάξεις ή που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, με σκοπό την εξοικονόμηση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιες Δικηγορικές Εταιρείες αναλαμβάνουν τις αποκρατικοποιήσεις


Την πρόσληψη συμβούλων για ένδεκα σχέδια αποκρατικοποιήσεων ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
Πρόκειται για συμβούλους που αφορούν τις εταιρείες ΕΥΑΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Καζίνο Πάρνηθας, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Περιφερειακά Λιμάνια, ΕΛΤΑ, Περιφερειακά Αεροδρόμια, Κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», Αυτοκινητόδρομοι, Ελληνικά Πετρέλαια και ..
ΔΕΗ.
Με την απόφαση εξουσιοδοτείταιο υπουργός Οικονομικών να διαπραγματευθεί και να καθορίσει τους όρους των συμβάσεων με τους συμβούλους, καθώς και να τις υπογράψει για λογαριασμό του Δημοσίου.
Αναλυτικά:

1) ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ: Την προς τον σκοπό της πώλησης έως και του συνόλου των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, κυριότητας του Δημοσίου, ανατίθεται στη δικηγορική εταιρία «ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ – ΒΕΚΡΗΣ – ΜΠΕΡΣΗΣ – ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ – ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ – ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ – ΙΩΑΝΝΟΥ» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου. (θυμηθείτε εδώ κι εδώ για ποιά εταιρεία πρόκειται)
Στη δικηγορική εταιρεία «ΑLLEN & OVERY LLP» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου και στην τεχνική εταιρία «HYDER CONSULTING UK LTD» το έργο του τεχνικού συμβούλου.

2) ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ: Την προς τον σκοπό της πώλησης έως και του συνόλου των μετοχών της ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ, κυριότητας της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., ανατίθεται στην κοινοπραξία των δικηγορικών εταιριών « Χ&Σ Δημητρίου και Συνεργάτες» και «Δ.Ν. Τζουγανάτος και Συνεργάτες» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου. Στην κοινοπραξία των εταιρειών «KANTOR MANAGEMENT CONSULTANTS S.A.» και «H2 GAMBLING CAPITAL LTD» το έργο του τεχνικού συμβούλου.

3) ΟΛΠ, ΟΛΘ και Περιφερειακοί Λιμένες: Την προς τον σκοπό της πώλησης έως και του συνόλου των μετοχών των ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και των Περιφερειακών Λιμένων, κυριότητας του Δημοσίου, ανατίθεται στη δικηγορική εταιρία «ΑΛΕΞΙΟΥ – ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου. Στη δικηγορική εταιρία «FRESHFIELDS BRUCKHAUS DERINGER LLP» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου και στις εταιρίες «HPC Hamburg Port Consulting GmbH» και «Marnet Ανώνυμη Τεχνική Εταιρία» το έργο του τεχνικού συμβούλου.

4) ΕΛΤΑ: Την προς τον σκοπό της πώλησης μετοχών της ΕΛΤΑ, κυριότητας του Δημοσίου, ανάθεση στη δικηγορική εταιρία Γ. ΚΑΛΛΙΜΟΠΟΥΛΟΣ – Κ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ – Α. ΧΙΩΤΕΛΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (KLC ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου.

5) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Την προς τον σκοπό της αποκρατικοποίησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων, ανατίθεται στην κοινοπραξία των δικηγορικών εταιριών «ΜΑΡΙΑ Ι. ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ – Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» – «ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΒΑΣΑΛΑΚΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου.
Στη δικηγορική εταιρία «NORTON ROSE LLP» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου και στην κοινοπραξία των εταιρειών «Lufthansa Consulting GmbH» «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη & Οικιστική Α.Ε.» και «Alanna Consulting Group» το έργο του τεχνικού-κυκλοφοριακού συμβούλου.

6) ΝΟΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑ: Την προς το σκοπό της αξιοποίησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του εναπομείναντος κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή εκμετάλλευσης «Νότια Καβάλα», καθώς και των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του υπόγειου φυσικού χώρου για τη μετατροπή του ανωτέρω κοιτάσματος σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, ανατίθεται στη δικηγορική εταιρία «ΚΑΡΑΤΖΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου. Στη δικηγορική εταιρία «DLA PIPER» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου και στις τεχνικές εταιρίες «SHAW CONSULTANTS INTERNATIONAL Inc.» και «PÖYRY MANAGEMENT CONSULTING GmbH» το έργο του τεχνικού συμβούλου.
Σημειώνεται ότι οι πληρωμές των ως άνω συμβούλων θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Έγκρισης Πληρωμών.

7) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ: Την προς το σκοπό της αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ Α.Ε., και στην οποία πρόκειται να μεταβιβασθούν δικαιώματα, δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, που απορρέουν από τις πέντε υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων, τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.», τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και δικαιώματα του Δημοσίου από την ανάθεση από το Δημόσιο με σύμβαση παραχώρησης της δραστηριότητας επί άλλων αυτοκινητοδρόμων και μεταφορικών υποδομών, περιλαμβανομένης της δραστηριότητας επί του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός», ανατίθεται:
Στην ένωση των δικηγορικών εταιριών «ΤΣΙΜΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ» και «ΖΕΜΠΕΡΗΣ, ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου. Στη δικηγορική εταιρία «SNR DENTON» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου και στις εταιρίες παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου «STEER DAVIES & GLEAVE LTD» και «ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΠΕ» το έργο του τεχνικού συμβούλου.
Σημειώνεται ότι οι αμοιβές και δαπάνες των ως άνω συμβούλων θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Έγκρισης Πληρωμών, η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 174/12.05.2011 απόφαση της ΔΕΑΑ.

8) ΕΛΠΕ: Την προς το σκοπό της πώλησης έως και του συνόλου των μετοχών της ΕΛΠΕ ανάθεση στη δικηγορική εταιρία «BAKER & McKENZIE» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.

9) ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ: Την προς το σκοπό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ανάθεση, στη δικηγορική εταιρεία «ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ & ΔΑΝΙΟΛΟΣ ΗΣΑΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου και στη δικηγορική εταιρία «SHEARMAN STERLING LLP» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.



ethemis.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο έλεος του... Ελλαδιστάν


Το διατηρητέο, από το 1982 σπίτι του στρατηγού Μακρυγιάννη στο Άργος καταρρέει μέρα με τη μέρα. Μία δικαστική διαμάχη, μεταξύ του ιδιοκτήτη και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει μπλοκάρει τις όποιες σωστικές παρεμβάσεις, οι οποίες ήδη έχουν καθυστερήσει τραγικά.

Η στέγη του σπιτιού έχει ήδη καταρρεύσει, πόρτες και παράθυρα δεν υπάρχουν και το κτίσμα είναι αφημένο στη φθορά των στοιχείων της φύσης, ενώ έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών.

Το σπίτι, όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο αρχαιολόγος, Στέλιος Λεκάκης, αποτέλεσε κατοικία του στρατηγού Μακρυγιάννη από το 1829 και κατά πάσα πιθανότητα, ο αγωνιστής του 1821 και ιστορικός της ελληνικής επανάστασης, εκεί έγραψε γνωστά «Απομνημονεύματά» του.

Η υπόθεση έχει ήδη απασχολήσει και τη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παραμένει άγνωστο γιατί το διατηρητέο κτίσμα παραμένει εγκαταλελειμμένο και υπό κατάρρευση.

Η ιστορία αρχίζει με το διάταγμα χαρακτηρισμού ως ιστορικού, του κέντρου του Άργους το 1982, συμπεριλαμβανομένης της οικίας, στην οποία φαίνεται να έζησε για μικρό διάστημα ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Ο ιδιοκτήτης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, υποστηρίζοντας «πλάνη περί τα πράγματα» και ετοιμορροπία του κτιρίου.

Το σπίτι βρίσκεται σε μία από τις ιστορικότερες περιοχές του Άργους, απέναντι από το ιερό του ναού του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε το 1829 επί Καποδίστρια.


enikos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μοιράζουν συσσίτια


Τη διανομή συσσιτίων στην πόλη αποφάσισε ο δήμος Καλαμάτας. Το πρόγραμμα σίτισης θα ξεκινήσει πιλοτικά, κάποιες ημέρες της εβδομάδας και για περιορισμένο αριθμό δικαιούχων, ενώ η παρασκευή του φαγητού θα πραγματοποιείται με τη συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό τα τρόφιμα θα τα προσφέρει ο δήμος και παράλληλα θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει ιδιώτες και φορείς να προχωρήσουν σε χορηγίες.

Την παρασκευή των φαγητών θα αναλάβει η πολεμική αεροπορία και συγκεκριμένα η 120 ΠΕΑ, η μεταφορά θα γίνεται με οχήματα του δήμου και η διανομή θα πραγματοποιείται στο χώρο του Α' ΚΑΠΗ της πόλης, ενώ η διεύθυνση Πρόνοιας και το δημοτικό παντοπωλείο θα εμπλακούν στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων σίτισης.


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρόταση για τρόικα με ενισχυμένο προσωπικό και εξουσίες στην Αθήνα


Στο τραπέζι από χώρες του Eurogroup μαζί με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για το ελληνικό χρέος - Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία ζητούν να μη δοθεί το δάνειο πριν τις εκλογές

Μεγαλύτερο έλεγχο επί της διαχείρισης του δεύτερου δανειακού πακέτου στην Ελλάδα ζητούν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αναφέρονται στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης των υπουργών του Εurogroup.

To Reuters σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και στις τελευταίες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες για την παροχή του δανείου των 130 δισ. ευρώ όμως σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται (χωρίς να κατονομάζει) το πρακτορείο «η Ελλάδα έχει ακόμα αναπάντητα ερωτήματα».

«Οι έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχουν τη φήμη ότι δουλεύουν εξαντλώντας τις προθεσμίες ή και υπερβαίνοντας τα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις ανησυχίες του Εurogroup για αθέτηση της υπόσχεσης πλήρους εφαρμογής των μέτρων λιτότητας μετά τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο» σημειώνει το Reuters.

To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε «διχογνωμία μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας» αλλά και στην απαίτησή τους για μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο που θα δαπανηθούν τα χρήματα του νέου δανείου. Εκτός από τους Γερμανούς και οι αντιπροσωπείες της Ολλανδίας και της Φινλανδίας τηρούν σκληρή στάση έναντι στης Αθήνας καθώς συντάσσονται με την πρόταση να παραταθεί η χορήγηση του δανείου μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές, σημειώνει το Bloomberg. Προκειμένου να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία ενόψει της λήξης των ομολόγων του Μαρτίου, θα δοθεί σε αυτή την περίπτωση ένα ενδιάμεσο δάνειο (bridge loan) αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.

Όμως το βασικό ζήτημα που εγείρουν οι συγκεκριμένες χώρες (εκφράζοντας εν πολλοίς και άλλους εταίρους) είναι το αν η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει (μετεκλογικά) όλα όσα υποσχέθηκε με τις επιστολές των ηγετών που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση. «Σε τελική ανάλυση το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στους όρους και να βγάλει την οικονομία από τον κατήφορο» δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη η υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των έντονων αμφιβολιών των ευρωπαίων υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές εντός του Εurogroup η πρόταση «για μια συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα με ενισχυμένο προσωπικό και εξουσίες». Επίσης στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η γαλλογερμανική ιδέα των Μέρκελ και Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα διοχετεύονται χωρίς άλλη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης χρήματα από το δεύτερο πακέτο προκειμένου να εξοφλούνται οι τόκοι του δανείου. «Τα δύο αυτά ζητήματα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα αλλά θα πρέπει να διευθετηθούν πριν προχωρήσουμε τις διαδικασίες» δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα. 


tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ιστορία και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης


Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. 

TA EΘΙΜΑ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ 

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης τής Κέρκυρας.

Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.
Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Θυσιάζουν τους Έλληνες στον βωμό της κερδοσκοπίας


Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, οι φωνές υποστήριξης αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να καταδεικνύουν τις λανθασμένες επιλογές της Ευρώπης.
Επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα είναι ανεξήγητη, ο William Wall της Guardian επισημαίνει ότι πάνω από όλα παρατηρείται μια αποτυχία αλληλεγγύης.
Αναφέρει μάλιστα ότι θριαμβεύει ο καπιταλισμός ενώ τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θυσιάζουν τους Έλληνες σε μία απελπισμένη προσπάθεια να κατευνάσουν τους θεούς της κερδοσκοπίας.
Με τα νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας να χτυπούν την πόρτα των Ελλήνων, σημειώνει ότι κανένας λαός δεν θα μπορούσε να τα δεχτεί. Η ύφεση θα προκαλέσει αφόρητο ποσοστό ανεργίας σε κάθε επίπεδο.
"Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο διάσωση είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι οι άνθρωποι που διασώζονται ή τουλάχιστον όχι οι Έλληνες. Το πακέτο δεν θα σώσει ούτε έναν Έλληνα. Το αντίθετο μάλιστα", επισημαίνει.
Αυτό που διασώζεται, σημειώνει, είναι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα hedge funds και τα συνταξιοδοτικά ταμεία των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι οι Έλληνες που καλούνται να πληρώσουν.
"Ο σχετικά ουδέτερος όρος "λιτότητα" αποτελεί μεγάλη προσβολή για τον ελληνικό λαό. Αυτό δεν είναι λιτότητα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι αναισθησία", υπογραμμίζει. Εκτιμά μάλιστα πως στην ουσία πρόκειται για αποτυχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξει αλληλεγγύη μπροστά σε μια επίθεση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Φέρνει ως παράδειγμα την Πολωνία που έχει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης, όπου οι μαζικές δημόσιες επενδύσεις είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, για να τεκμηριώσει το γεγονός πως οι περικοπές δεν παράγουν ανάπτυξη.
Ο καπιταλισμός έπεισε τον κόσμο ότι ο καπιταλισμός είναι ο κόσμος, σημειώνει, τονίζοντας ότι θριαμβεύει. "Η ελληνική αστυνομία χτυπάει τους πολίτες για να επιβάλλει τη θέληση των τραπεζών και των hedge funds. Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο μεσάζων, οι δοσίλογοι του κεφαλαίου", σημειώνει.
Αντί να υποστηρίξουμε το ένας για όλους και όλοι για έναν, σημειώνει, αποφασίσαμε να θυσιάσουμε τον ελληνικό λαό στην αγορά με την ελπίδα να κατευνάσουμε τους θεούς της κερδοσκοπίας. Καταδικάζουμε τους Έλληνες στη μιζέρια και τη φτώχεια για να κρατήσουμε τον οίκο Standard and Poor's μακριά μας.
Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ και θα χρεοκοπήσει, αναρωτιέται τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση. "Μπορεί να είναι πολύ χειρότερα απ' ό,τι θέλαμε για αυτούς. Οι κερδοσκόποι τότε θα αποφασίσουν σε ποια οικονομία να στοιχηματίσουν. Ίσως τότε η ιρλανδική κυβέρνηση να μετανιώσει για την έλλειψη αλληλεγγύης. Η συμπεριφορά μας και εκείνη των συμπατριωτών μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε επαίσχυντη", καταλήγει.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Παιχνίδια επίδειξης» δύναμης από το Ιράν με το πετρέλαιο


«Σκληρό πόκερ» παίζεται μεταξύ της Δύσης και της Τεχεράνης σε σχέση με το πετρέλαιο, καθώς χθες η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι διακόπτονται αμέσως οι εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η είδηση αργότερα διαψεύστηκε από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν, ωστόσο ήταν αρκετή για να εκτινάξει τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Τη σύγχυση αν η Ισλαμική Δημοκρατία κλείνει ή δεν κλείνει τις στρόφιγγες στη Δύση πυροδότησε είδηση του Reuters ότι σύμφωνα με το αγγλόφωνο πρόγραμμα της ιρανικής τηλεόρασης (Press TV), το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές έξι ευρωπαϊκών κρατών (Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία) για να τους ενημερώσει ότι σταματούν αμέσως οι εξαγωγές πετρελαίου τους, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τεχεράνη.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Πετρελαίου διέψευσε το δημοσίευμα. «Διαψεύδουμε το δημοσίευμα. Αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Ρόιτερ. Στο μεταξύ όμως στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου είχε προλάβει να φτάσει τα 2 δολάρια στo Λονδίνο (119,8 δολάρια/βαρέλι) και τα 1,1 δολάρια στις ΗΠΑ (101,9 δολάρια), αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.

Παρά τα παιχνίδια του Ιράν όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική καθώς όπως δήλωσε η Ένωση διαθέτη επάρκεια σε πετρέλαιο για 120 μέρες, ενώ ήδη η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της ώστε να καλύψει τις όποιες απώλειες.

Παράλληλα, ο επίτροπος Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ δήλωσε πως «η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια». Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είναι η πλέον εξαρτημένη από το ιρανικό πετρέλαιο με μερίδιο άνω του 35% τον Δεκέμβριο ενώ τα αποθέματα επαρκούν για 90-100 ημέρες.

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα η διακοπή των ιρανικών εξαγωγών

Τα Ελληνικά Πετρέλαια διαβεβαιώνουν ότι θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε αργό πετρέλαιο από εναλλακτικές πηγές και συγκεκριμένα τη Σαουδική Αραβία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Καζακστάν.

Το ερώτημα ωστόσο αφορά τους όρους με τους οποίους θα αγοράζουν τις επιπλέον ποσότητες, καθώς ακόμα και αν μας καλύψει η Σαουδική Αραβία, το κόστος της πρώτης ύλης μπορεί να αυξηθεί για τα ελληνικά διυλιστήρια αφού καμία άλλη χώρα δεν προσφέρει τόσο ευνοϊκές πιστωτικές διευκολύνσεις όπως το Ιράν.

Η επίπτωση στην αγορά των καυσίμων προς το παρόν παραμένει άγνωστη ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και αυξήσεις στις τελικές τιμές.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Aπό το... πεζοδρόμιο και με άδεια στο εξής οι πορείες !


 Την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη διοργάνωση μικρών σε μέγεθος διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα τους πρόσφατους βανδαλισμούς.

Σε ότι αφορά στις πορείες και στις διαδηλώσεις, εκτιμάται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας και ως «μπούσουλας» ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας η πρόταση που είχε συντάξει προ διετίας μαζί με τις επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, η οποία ανέφερε τα εξής:

- Όποιος θέλει εφεξής να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να ζητάει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.

- Όποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Άλλως, για κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την αναλαμβάνει η Αστυνομία.

- Όλες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά, οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται.

Σημειώνεται ότι η λήψη αυτών των μέτρων δεν αφορά τις μεγάλες πορείες που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Τα τρία θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς που προκλήθηκαν την Κυριακή, η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων για την πρόκληση καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα ίδια θέματα συζητήθηκαν και σε διυπουργική επιτροπή, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, στο γραφείο του αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι λύσεις που προκρίνονται είναι να δοθούν σε πρώτη φάση, περίπου, από 10.000 ευρώ στις 170 επιχειρήσεις που επλήγησαν και να συσταθεί μία επιτροπή η οποία θα κάνει αποτίμηση των ζημιών για να δοθούν περαιτέρω ενισχύσεις, όπου χρειάζεται.

Επιπλέον, αναφέρθηκε αυτό που έχει γίνει ήδη γνωστό από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ότι θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την αποκατάσταση των ζημιών του διατηρητέου κτιρίου που στεγάζει τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος έκανε γνωστή την συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΠΟΤ στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου.

Στην σημερινή απογευματινή σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, Επικρατείας & κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και η αναπληρώτρια του δημάρχου Αθηναίων και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νανά Σπυροπούλου.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο πλευρό των Ελλήνων οι Ισπανοί


Εκατοντάδες Ισπανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως "σηκωθείτε και πολεμήστε", εκατοντάδες πολίτες αποδοκίμασαν τη Δευτέρα τα νέα μέτρα λιτότητας που υπερψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως "Ελλάδα, δεν είσαι μόνη", "Αλληλεγγύη στους Έλληνες", "Είμαστε εδώ για να γίνουμε λίγο Ελλάδα, αφού και εμείς βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο", "Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες την κρίση".

Ακούστηκαν επίσης συνθήματα εναντίον της άσκησης βίας στις διαδηλώσεις της Αθήνας μετά μάλιστα και τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ελλάδα.
"Αυτή είναι η τελευταία σταγόνα. Μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση και την πείνα", ανέφερε η 53χρονη Eugenia Perez που είναι άνεργη.

Το κίνημα 15Μ, που είχε διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις κινητοποιήσεις το καλοκαίρι του 2011, πραγματοποίησε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό αλλά και για να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται και στη δική τους χώρα.


news247.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...