Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Οριο ανάληψης τα 100 ευρώ την ημέρα στα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών


Δραματικές οι εξελίξεις, λίγο πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup που θα αποφασίσει για το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα και τα μέτρα που θα ληφθούν στην Κύπρο.

Οπως ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου  επέβαλαν όριο ανάληψης από τα ATM, τα 100 ευρώ την ημέρα.

Εκπρόσωπος της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία νωρίτερα είχε επιβάλει όριο ανάληψης τα 260 ευρώ, είπε ότι το νέο μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 13.00 τοπική ώρα και θα ισχύσει μέχρι να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες την Τρίτη.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα όπλα της Επανάστασης ! Ποιος ήταν ο οπλισμός των εξεγερμένων Ελλήνων


Η σύνδεση του Έλληνα με τα όπλα έχει βαθιές ρίζες, όπως έχει επισημανθεί. Από τους προεπαναστατικούς χρόνους, αρχές του 19ου αιώνα, τα όπλα της ηπειρωτικής Ελλάδας προέρχονταν κυρίως από την Ανατολή. Αντίθετα οι νησιώτες προμηθεύονταν όπλα, τρομπάνια και πιστόλες από την αγορά της Ευρώπης και συγκεκριμένα από τη Μασσαλία, Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία.

Την προεπαναστατική περίοδο υπάρχει ποικιλία οπλισμού. Το κυρίαρχο όπλο όμως που δεσπόζει στον ελλαδικό χώρο και κράτησε στα χέρια του ο Έλληνας μέχρι την απελευθέρωσή του ήταν το «καριοφίλι». Η ονομασία του προέρχεται κατά μία εκδοχή από το φυτό καρυόφυλλον που σκαλιζόταν στη μια πλευρά της κάνης. ’λλη εκδοχή είναι το οπλοποιείο της Βενετίας Carlo e figli (Καρόλου και υιών), όπου κατασκευάζονταν πολλά καριοφίλια και ίσως να είναι η πιθανότερη.

Το καριοφίλι ήταν όπλο εμπροσθογεμές, λειόκανο και λειτουργούσε με μηχανισμό πυρόλιθο (τσακμακόπετρα). Το μήκος του ήταν μεταξύ 1,20 και 1,70 με ιδιόμορφο κοντάκι. Η μακριά κάνη επέτρεπε αρκετό βεληνεκές, αλλά για ευστοχία το όπλο έπρεπε να στηρίζεται. Το καριοφίλι ήταν βαρύ και δύσχρηστο όπλο, ο δε μηχανισμός του πυρόλιθου πολλές φορές δεν πυροδοτούσε εξαιτίας κυρίως των καιρικών συνθηκών. Τα παλαιότερα καριοφίλια τοποθετούνται χρονικά περίπου το 1750 και οι μηχανισμοί πυροδοτήσεώς τους προέρχονταν κυρίως από την Ιταλία.

Εκτός από το καριοφίλι οι κλέφτες και αρματολοί έφεραν επιπρόσθετα οπλισμό 1 ή 2 πιστόλες και επιπλέον μαχαίρα, γιαταγάνι (χαντζάρα) και πάλα (σπάθα). Οι πιστόλες ήταν επίσης βραχύκανα, λειόκανα όπλα με μηχανισμό πυρόλιθου και ανάλογα με την προέλευσή τους, διακρίνονται σε ευρωπαϊκές, ανατολίτικες ή αρβανίτικες. Εφέροντο στη ζώνη, «σελάχι», του πολεμιστή σε διαμορφωμένες θήκες. Το γιαταγάνι ήταν ελαφρά κυρτή σπάθα με λαβή χούφτας απλή. Η πάλα ήταν πολύ κυρτή σπάθα με σταυροειδή λαβή, το κυρίως επιθετικό όπλο στις μάχες σώμα με σώμα (γιουρούσια) και εφέρετο από τους αγωνιστές στη μέση τους ή στην ωμοπλάτη περασμένη με κορδόνια.

Πολλές φορές τα γιαταγάνια και οι πάλες καθώς και οι θήκες τους ήταν περίτεχνα διακοσμημένες με ασήμι ή χρυσό. Τα όπλα συμπλήρωναν οι παλάσκες, θήκες που είχαν τα πυρομαχικά (βόλια) καθώς και διάφορα άλλα εξαρτήματα.

Τα παραπάνω όπλα, που έμοιαζαν μεταξύ τους αλλά δεν είχαν ενιαίο τύπο, χρησιμοποιήθηκαν από τα τακτικά σώματα, μέχρις όταν άρχισε η σταδιακή αντικατάστασή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα από ευρωπαϊκά τυφέκια. Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στην προεπαναστατική περίοδο όσο και κατά την επανάσταση, είχαν αναπτυχθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα βιοτεχνίες και εργαστήρια παραγωγής όπλων με εισαγωγές μηχανισμών από την Ιταλία αλλά και άλλες Ευρωπαικές χώρες. Τροφοδότης των όπλων της επανάστασης με πυρομαχικά ήταν κυρίως οι μπαρουτόμυλοι των Αφών Σπηλιοτόπουυ στη Δημητσάνα, που ήταν ουσιαστικά η έδρα της πρώτης ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο οπλισμός των ατάκτων, ημιατάκτων αλλά και των τακτικών στρατευμάτων σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης, αποτελούνταν αρχικά από καριοφίλια και πιστόλες που προέρχονταν από Τούρκους και Βαλκάνιους οπλοπουργούς και βιοτεχνίες, ενώ κάποιοι αγωνιστές έφεραν και ευρωπαϊκά όπλα.

Σταδιακά όμως το σκηνικό αυτό άλλαξε όταν άρχισαν να φθάνουν φορτία ευρωπαϊκών όπλων από τα φιλελληνικά κομιτάτα (επιτροπές) που είχαν ιδρυθεί στις χώρες της Ευρώπης και εργάζονταν για την ενίσχυση της επανάστασης, καθώς και από τα λάφυρα που κυρίευσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος είχε τα ίδια όπλα που έχουμε ήδη αναφέρει.

Τέλος, ο πρώτος τακτικός στρατός της επανάστασης χρησιμοποίησε το τυφέκιο με λόγχη τύπου CHARLEVILLE, γαλλικής προελεύσεως, μοντέλο 1777, εμπροσθογεμές, με μηχανισμό πυρόλιθου και διαμέτρημα 17,53 χιλιοστά. Επίσης άρχισε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 1825 στο Ναύπλιο εργοστασιο επισκευής τυφεκίων και πυροβόλων και κατασκευής πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικου που υπό τη διοίκηση του Γάλλου συνταγματάρχη Αρνώ, ο οποίος έφερε από τη Γαλλία τα αναγκαία μηχανήματα και επιτελείο πυροτεχνουργών.



onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχονται τα μωρά με τους... τρεις γονείς!


Βρετανοί ερευνητές βρίσκονται κοντά στην δημιουργία παιδιών με εξωσωματική γονιμοποίηση που θα έχουν τρεις γονείς!

Πάντως οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι πολύ νωρίς για την εφαρμογή της μεθόδου στην κλινική πράξη, κάτι το οποίο ακόμη και αν είναι τεχνικά εφικτό θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον επιτραπεί η γέννηση μωρών με DNA από τρεις γονείς.

Η δημόσια συζήτηση συνεχίζεται για το αν είναι ηθικά αποδεκτό και ασφαλές να δημιουργηθούν έμβρυα με το γενετικό υλικό τριών ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εξωσωματική γονιμοποίηση με το γενετικό υλικό τριών ανθρώπων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή γέννησης παιδιών με κληρονομικά νοσήματα που οφείλονται σε ελαττωματικά μιτοχόνδρια.

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικοί βιολογικοί σταθμοί που τροφοδοτούν με ενέργεια κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού.

Σήμερα περίπου ένα στα 200 παιδιά γεννιούνται με ελαττωματικά μιτοχόνδρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, καρδιακή ανεπάρκεια, αδυναμία των μυών ακόμα και σε θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις.

Στόχος της υπό μελέτης "τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τρεις γονείς" είναι να αποφευχθεί η μεταφορά ελαττωματικού μιτοχρονδριακού DNA από τη μητέρα στο έμβρυο.

Η τεχνική βασίζεται στην μεταφορά του γενετικού υλικού από ελαττωματικό ωάριο της μητέρας, σε ένα ωάριο μιας δότριας με υγιή μιτοχόνδρια κάτι που όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες είναι σαν αλλάζουμε τους κρόκους σε δύο τηγανητά αυγά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εφαρμόζοντας τεχνικές εξωσωματικής με δύο ωάρια θα μπορούσαν να αποτρέψουν τυχόν σφάλματα στο DNA του εμβρύου.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...