Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Κοινωνικό τιμολόγιο για περισσότερους προτείνει η ΡΑΕ

 


Τη διεύρυνση του ορίου εφαρμογής των μειωμένων τιμών χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που προβλέπει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μέχρι και τη συνολική κατανάλωση των δικαιούχων του, προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στον αντίποδα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ζητά η Επιχείρηση.
Λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, ιδίως των ευπαθών ομάδων, η ΡΑΕ κρίνει ως απόλυτα αναγκαία τη διεύρυνση των ορίων για την εφαρμογή των μειωμένων τιμών χρέωσης, από 800 kWh στα όρια που ισχύουν για τη συνολική κατανάλωση των δικαιούχων του ΚΟΤ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, όπως αυτά ισχύουν.
Η πρόταση της ΡΑΕ διευρύνει τα όρια στις κιλοβατόρες για το Κοινωνικό Τιμολόγιο και συγκεκριμένα προβλέπει  ότι τα όρια κατανάλωσης που θα πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει την έκπτωση αυξάνονται από τις πρώτες 800 κιλοβατώρες σήμερα στις 1.400 κιλοβατώρες για άτομα με χαμηλό εισόδημα και μακροχρόνια ανέργους, και στις 1.600 κιλοβατώρες για αναπήρους και τρίτεκνους.
Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να οριστικοποιήσει την πρότασή της στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ
Η ΡΑΕ γνωμοδοτεί για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Για τη διεύρυνση του ορίου εφαρμογής των μειωμένων τιμών χρέωσης του ΚΟΤ (800 kWh) μέχρι και τη συνολική κατανάλωση των δικαιούχων του ΚΟΤ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο καθένας από αυτούς (1400 ή 1600 kWh).
Ειδικότερα, γνωμοδοτεί για την τροποποίηση της υπ.’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
"Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου", (ΦΕΚ Β’/1403/06.09.2010), όπως ισχύει, ως εξής:
α) Την τροποποίηση του Πίνακα του Παραρτήματος της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. 5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010 (ΦΕΚ Β’ 1403/6.9.2010) Υ.Α., με την αντικατάσταση του υπότιτλου της τέταρτης στήλης από «Χρέωση Ενέργειας για το Τμήμα Κατανάλωσης έως 800 kWh» σε «Χρέωση Ενέργειας (€/kWh)» του Πίνακα αυτού, ο οποίος παρατίθεται ακολούθως στο σύνολό του.
β) Την αντικατάσταση της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της ίδιας απόφασης ως εξής:
"3. To KOT εφαρμόζεται για το σύνολο της 4μηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:
α. η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου
β. η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200kWh ανά 4μηνο.
γ. η συνολική 4μηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης όπως ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου στο άρθρο 2."
Πηγή news247
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέα παγίδα με τις αποδείξεις – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Μέσα σε μια πρόταση ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε το μέτρο των αποδείξεων, αλλά και το σχετικό αλαλούμ που τις συνοδεύει, αφού πλέον η συγκέντρωσή τους δεν αφορά όλους τους πολίτες.

Πλέον αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώνουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι και μόνο αυτοί που έχουν εισόδημα ως και 42.000 ευρώ το χρόνο.

Αυτό γιατί το μέτρο ισχύει για να εξασφαλίσουν οι παραπάνω πολίτες την έκπτωση φόρου η οποία ισχύει για τα εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ/χρόνο.

Επιπλέον όσοι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους έχουν εισοδήματα από αλλού δεν θα μπορούν μέσω αποδείξεων να εξασφαλίσουν τη μείωση φόρου καθώς αυτή ισχύει μόνο για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή τις συντάξεις.

Παράλληλα υπερδιπλασιάζεται και το “πέναλτι” για όσους δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό.

Δηλαδή ο επιπλέον φόρος από το 10% που ήταν μέχρι τώρα πάει στο 22%, ενώ ταυτόχρονα ο πολίτης χάνει και τη μείωση του φόρου.

Κάπως έτσι για να μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει τη μείωση φόρου που του αναλογεί (2.100 ευρώ για εισοδήματα ως 21.000 ευρώ/χρόνο η οποία μειώνεται κατά 100 ευρώ για τα εισοδήματα ως 42.000 ευρώ κάθε 1.000 ευρώ) θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ίσες με το 25% του μεικτού εισοδήματός του.

Δηλαδή ένας πολίτης με εισόδημα 15.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος για να εξασφαλίσει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.750 ευρώ. Αντίστοιχα για εισόδημα 18.000 ευρώ το ποσό των αποδείξεων πρέπει να είναι 4.500 ευρώ. Για εισόδημα 21.000 ευρώ το ποσό πρέπει να είναι 5.250 ευρώ, στις 6250 ευρώ το ποσό των αποδείξεων για 25.000 ευρώ εισόδημα κλπ.

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...