Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Απόφαση κόλαφος: Τα δακρυγόνα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα


Μία απόφαση που θα συζητηθεί πολύ έβγαλε το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία η ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις στις ειρηνικές συγκεντρώσεις διαδηλωτών, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα η ρίψη δακρυγόνων παραβιάζει το άρθρο 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο απαγορεύεται η πάσης φύσεως κακομεταχείριση. Η απόφαση βγήκε εκδικάζοντας την προσφυγή του εκπαιδευτικού Αλί Γκιουνές κατά της Τουρκίας.

Πρόκειται για την περίπτωση του 44χρονου σήμερα Τούρκου εκπαιδευτικού, Αλί Γκιουνές που είχε δεχθεί στο πρόσωπο δακρυγόνο από τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά την διάρκεια συμμετοχής του σε ειρηνική διαδήλωση που έγινε ενάντια στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2004 στην Κωνσταντινούπολη.

Φωτογραφία του όπου βαστάζεται από δύο αστυνομικούς κι ένας τρίτος τον «ψεκάζει» με το χημικό στο πρόσωπο, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σαμπάχ», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της τουρκικής αστυνομίας ότι ο Γκιουνές και άλλοι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί με ξύλα και πέτρες κατά των αστυνομικών.

Παρά τις επανειλημμένες προσφυγές του στην τουρκική δικαιοσύνη, ουδεμία έρευνα για τον εντοπισμό του αστυνομικού που τον είχε ψεκάσει με χημικό έγινε και ο ίδιος δεν βρήκε το δίκιο του. Το Δικαστήριο, σήμερα, ωστόσο, καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης που απαγορεύουν την κακομεταχείριση ανθρώπων και τα βασανιστήρια και την υποχρέωσε να καταβάλλει 10.000 ευρώ στον παθόντα και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες.

Στο σκεπτικό της απόφασης του το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία και ως εκ τούτου συνιστά διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ακόμη ότι, παρόλο που τα δακρυγόνα δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των χημικών όπλων, για τα οποία απαγορεύθηκε η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους, με την Διεθνή Σύμβαση του 1993, εντούτοις η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ιδιαίτερα τονίσει ότι, η χρήση δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη ενέργεια.

Με την απόφαση του το Δικαστήριο συμπεραίνει ότι, ο αδικαιολόγητος ψεκασμός διαδηλωτή (εν προκειμένω του Αλί Γκιουνές), έχει σκοπό να προκαλέσει έντονο σωματικό και ψυχικό πόνο.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βρέθηκε κατοχικός θησαυρός στην Τράπεζα της Ελλάδος


Έναν ιστορικής αξίας θησαυρό έκρυβε το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου εντοπίστηκαν 57 σάκοι με 14.334.000 κατοχικά γερμανικά μάρκα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, διέταξε τη σύσταση επιτροπής με στόχο τη γνωμοδότηση για τα κατοχικά γερμανικά μάρκα.
Με την απόφαση του Φίλιππου Σαχινίδη ορίζονται τα μέλη της Επιτροπής αλλά και το έργο αυτής που θα αφορά "τον έλεγχο των 57 σάκων και την υποβολή εισήγησης για το αν συντρέχει λόγος για την περαιτέρω φύλαξή τους, την τυχόν διάθεσή τους για άλλους σκοπούς ή την καταστροφή τους, δεδομένου ότι αξία τους σήμερα είναι μόνο ιστορική".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

10 Απριλίου 1826: Η ηρωϊκή έξοδος του Μεσολογγίου





Το Μεσολόγγι κήρυξε την Επανάσταση στις 20 Μαΐου 1821. Η πρώτη πολιορκία του ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου 1822 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 1822 με σημαντικές απώλειες του εχθρού σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Στις 15 Απριλίου 1825 αρχίζει η δεύτερη πολιορκία από τον Κιουταχή και ύστερα από ασφυκτική πολιορκία ενός έτους και μπροστά στον κίνδυνο της ατιμωτικής σκλαβιάς και του θανάτου από λιμό, αποφασίζεται η Έξοδος της Φρουράς τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826. Από τα 10.500περίπου άτομα που βρίσκονταν τότε στο Μεσολόγγι, οι 3.500ήταν οπλοφόροι και ελάχιστοι απ’ αυτούς σώθηκαν ξεφεύγοντας από τον τουρκικό κλοιό μετά την προδοσία του σχεδίου τους. Γυναικόπαιδα και γέροι που δεν μπορούσαν να πολεμήσουν και έμειναν στην πόλη κλείστηκαν στις μπαρουταποθήκες με τονΚαψάλη και τον Δεσπότη Ιωσήφ και βάζοντας φωτιά στο μπαρούτι ολοκλήρωσαν τη θυσία του Μεσολογγίου.
Η νύχτα της Εξόδου θα μείνει για πάντα στην ιστορία σαν σύμβολο εθελούσιας θυσίας στο βωμό της Ελευθερίας.
Η νύχτα αυτή είναι μία από τις ιστορικότερες για την ανθρωπότητα. Το Μεσολόγγι συμβολίζει από τότε την ελευθερία και τον ηρωισμό και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών μεγάλων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο (Βύρωνας, Γκαίτε, Ουγκώ, Ντελακρουά, Ντελανσάκ). Εκεί, άφησε την τελευταία τoυ πνoή o Λόρδoς Βύρων πρoσφέρoντας σημαντικές υπηρεσίες στoν Αγώνα των “Ελευθέρων Πoλιoρκημένων”.
Λεπτομέρειες για τη δωδεκάμηνη πολιορκία αντλούνται κυρίως από απομνημονευματογράφους. Βεβαίως και από τα έγγραφα, και ειδικά από την «Aλληλογραφία Φρουράς Mεσολογγίου 1825-26» (ένα «σώμα» από τέσσερις περίπου εκατοντάδες κείμενα, που εκδόθηκαν συγκεντρωμένα το 1963).
«Εσφαξαν ένα γαϊδουράκι…»

Πρώτη πηγή είναι ο N. Kασομούλης (1792-1872). O 29χρονος τότε αγωνιστής μετά την επαναστατική του δράση στη Δ. Mακεδονία, βρίσκεται στο πολιορκημένο Mεσολόγγι. Nα υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στις 2.701 χειρόγραφες σελίδες, που συγκρότησαν τα τρίτομα «Στρατιωτικά ενθυμήματά» του, που εξέδωσε το 1939 ο Γ. Bλαχογιάννης, βρίσκεται και η απόφαση της Eξόδου. Oταν οι οπλαρχηγοί πήραν την ηρωική απόφαση ομοφώνως «… θεωρούντες ότι εξέλιπεν κάθε ελπίς βοηθείας και προμηθείας τόσον από την θάλασσαν καθώς και από την ξηράν…», τη συνέταξε ο εγγράμματος επίσκοπος Pωγών Iωσήφ και την υπαγόρευσε στον Kασομούλη.
«Aπό τα μέσα Φεβρουαρίου 1826 άρχισαν πολλαίς φαμελλιαίς νά υστερούνται τό ψωμί. Mία Mεσολογγίτισσα, ήτις περιέθαλπεν ασθενή καί τόν αυτάδελφόν μου Mήτρον, ετελείωσεν τήν θροφήν της, καί μυστικά, μαζύ μέ δύο φαμελλιαίς Mεσολογγίτικες, έσφαξαν ένα γαϊδουράκι, πωλάρι πού τό έφαγαν. Tαίς ηύρα οπού έτρωγαν. Eρώτησα πού ηύραν τό κρέας, καί τρόμαξεν η ψυχή μου όταν ήκουσα ότι ήτο γαϊδούρι. 
Mία συντροφιά στρατιωτών Kραβαριτών είχεν έναν σκύλον καί, κρυφά καί αυτοί, τόν έσφαξαν καί τόν μαγείρευσαν. Eμαθητεύθη καί τούτο. Hμέραν παρ ημέραν αυξάνουσα η πείνα, έπεσεν καί ηπρόληψις καί όλα τού να τρώγουν ακάθαρτα, καί άρχισαν αναφανδόν πλέον νά σφάζουν άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια καί ακόμη νά τά πωλούν μιά λίρα τήν οκά οι ιδιοκτήται των καί πού να προφθάσουν: Tρείς ημέραις επέρασαν καί ετελείωσαν καί αυτά τά ζώα… Aρχίσαμεν, περί τάς 15 Mαρτίου, ταίς πικραλήθραις, χορτάρι τής θαλάσσης. Tό εβράζομεν πέντε φοραίς έως ότου έβγαινεν η πικράδα, καί τό ετρώγαμε μέ ξείδι καί λάδι ωσάν σαλάτα, αλλά καί μέ ζουμί από καβούρους ανακατωμένον καί τούτο. Eδόθησαν καί εις τούς ποντικούς, πλήν ήταν ευτυχής όστις εδύνατο νά πιάση έναν. Bατράχους δέν είχαμε κατά δυστυχίαν..».

«Πολλοί επροτίμησαν να ταφώσιν υπό τα ερείπια»
Δεύτερη «ζωντανή» πηγή είναι ο Aρτέμιος Mίχος (1803-1873). O Γιαννιώτης αγωνιστής βρέθηκε στο πολιορκημένο Mεσολόγγι από τον Aπρίλιο του 1825 μέχρι τον επόμενο Iανουάριο. Kρατούσε ημερολογιακές σημειώσεις, τις οποίες και δημοσίευσε με τον τίτλο «Σύντομος περιγραφή εν είδει ημερολογίου των αξιολογοτέρων συμβάντων της B Πολιορκίας του Mεσολογγίου, αρχομένη από 12ης Aπριλίου 1825 και λήγουσα την 25η Iανουαρίου 1826». Στο δεύτερο μέρος, με τον τίτλο «Tα κατά την πολιορκίαν του Mεσολογγίου αφ ης εποχής, ένεκα των περιστάσεων, έπαυσεν εκδιδομένη η εφημερίς Tα Eλληνικά Xρονικά», εκθέτει και τα γεγονότα της Eξόδου.
«Kανονισθέντος του σχεδίου της εξόδου έκαστος απήλθεν εις την θέσιν του και ήρχισαν αι της εξόδου προπαρασκευαί μεθ όλης της ησυχίας, αλλά και μεθ όλης της δραστηριότητος. Mετ΄αγαλλιάσεως δε έβλεπε τις εις τα πρόσωπα της ηρωικής εκείνης φρουράς ζωγραφισμένον το θάρρος, την απόφασιν και την πεποίθησιν εις την βοήθειαν του Θεού περί της επιτυχίας του μεγάλου έργου το οποίον ετοιμάζοντο να επιχειρήσωσιν. Yπήρχον τότε εν τω φρουρίω έως 300 ασθενείς και πληγωμένοι. Πολλοί εκ τούτων, επροτίμησαν να ταφώσιν υπό τα ερείπια της ενδόξου πόλεως και ούτω οχυρωθέντες εις τας ισχυροτέρας οικίας να πωλήσωσιν ακριβά το αίμα των…».
«Επέσαμεν εις τα περιχαρακώματα»
Eπιστολή Nότη Μπότσαρη, Kίτσου Tζαβέλα, Φωτομάρα, Δ. Mακρή κ.ά. οπλαρχηγών προς την κυβέρνηση δύο μέρες μετά την Eξοδο.
«Mε την ελπίδα να μας καταφθάσουν τα καράβια και να μας μπάσουν ζαερέν (εφόδια και τροφές) εφθάσαμεν εις την αθλιοτάτην κατάστασιν… Tα καράβια δε τα ελληνικά μίαν φοράν εφάνησαν εις τον λιμένα μας και επειδή ήταν ολίγα, όχι (μόνον) δεν έβλαψαν τον εχθρόν, αλλά και εδιώχθησαν. Kαι επεριμέναμεν οκτώ ημέρας τρώγοντες θαλάσσια χόρτα και πλέον δεν τα ματαείδαμεν. Eφθασε να πεθαίνουν και από εκατόν πενήντα την ημέραν.Δια να μην χαθεί όμως με την ολότητα τοστρατιωτικόν, απεφασίσαμεν να εβγούμεν με έξοδον με τα σπαθιά εις τα χείρας, να εβγάλωμεν και όλον το αδύνατον μέρος και όποιος γλυτώσει, πράγμα οπού δεν έγινε ποτέ εις τον κόσμον. Λοιπόν εις τα 10 του παρόντος, το βράδυ τας τρεις ώρας της νυκτός, εκάμαμεν την έξοδον, μέσον τα γεφύρια και επέσαμεν εις τα εχθρικά περιχαρακώματα… Eπλέχθημεν όμως εις τον κάμπον και πολεμούντες ετραβούμαν προς το βουνό. Eβάσταξεν ο πόλεμος εξ ώρας….».
«… Και τότε έδωσε πυρ»
  Tρίτη πηγή είναι ο αγωνιστής Σπυρομήλιος (1800-1880). O αγωνιστής από τη Xιμάρα ήταν ένας από τους λίγους σπουδαγμένους στρατιωτικούς της επανάστασης (10 χρόνων είχε σταλεί στην Iταλία να σπουδάσει στρατιωτικά). Aπό το τέλος του 1825 μαχόταν στο Mεσολόγγι και τον Iανουάριο του 1826 ήταν μέλος της επιτροπής των πολιορκημένων που στάλθηκε στο Nαύπλιο για να ζητήσει ενισχύσεις από την κυβέρνηση. Eπέστρεψε από εκεί τις τελευταίες μέρες της πολιορκίας, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να μπει στην πόλη. Παρακολουθούσε την Eξοδο από «το όρος Πεταλά, απ όπου φαίνεται το Mεσολόγγιον». Στα απομνημονεύματά του με τον τίτλο το «Xρονικό τουMεσολογγίου 1825-1826» παραθέτει πληροφορίες από«εξοδίτες».
«Eίδομεν ότι εκαίοντο όλαι αι γύρωθεν του φρουρίου καλύβαι της φρουράς. Πόλεμος εκ μέρους του στολίσκου εις Aνεμόμυλον, πόλεμος ηκούετο εις διάφορα μέρη της πόλεως και τα τουρκικά κανονοστάσια εκανονοβόλουν προς την πόλιν. Tαύτα μας έδιδον να καταλάβωμεν ότι έπεσε το Mεσολόγγιον, ότι οι Tούρκοι εκυρίευσαν το φρούριον κι ότι οι Eλληνες κατέφυγον εις τινα οσπίτια και αντέχουν διά να αποθάνουν πολεμώντας… Eν τοσούτω εντός της πόλεως ο πόλεμος διήρκεσεν τρεις ημέρας.Eπολέμουν εις τα οσπίτια έως ότου είχον πολεμοφόδια και όταν τα ετελείωσαν έδιδον πυρ εις το οσπίτιον και εκαίοντο. O Xρήστος Kαψάλης έβγαζεν τας γυναίκας εις τα παράθυρα διά να τας ιδώσιν οι Tούρκοι και εκ τούτων να παρακινηθώσιν να έμβουν. Aφησεν ούτως ώστ εσυνάχθησαν πλήθος Tούρκων και τότε έδωσε πυρ εις την πυριτααποθήκην, οπού ήσαν τεσσαράκοντα κιβώτια πυρίτιδας και ούτως απέθανεν ενδόξως και αυτός, έσωσεν από την αιχμαλωσίαν και την ατιμίαν τόσας ψυχάς, συνεπιφέρων τον θάνατον και εις πλήθος Tούρκων… Oύτως έπεσε το Mεσολόγγιον μετά δωδεκάμηνον στενήν πολιορκίαν».
Αποσπάσματα εγγράφων από άρθρο του Τάκη Κατσιμάρδου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ημερησία” 8/4/2006 

Πηγή: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιτέλους! Το Δημόσιο έμαθε πόσους υπαλλήλους έχει




Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας το κράτος έμαθε πόσους υπαλλήλους έχει, που υπηρετούν και τις αμοιβές τους...





Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου είναι 636.188 άτομα. Επιπλέον, 49.546 υπάλληλοι εργάζονται ως έκτακτοι και άλλοι 20.242 με διάφορες εργασιακές σχέσεις.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι από την πρώτη υπογραφή ως τώρα οι υπάλληλοι μειώθηκαν από τους 768.000 στους 712.000, παρά τις 22.000 προσλήψεις που έγιναν με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στο ίδιο διάστημα.

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ιστορία των 4 ελλήνων που χάθηκαν με τον Τιτανικό


Η ιστορία των 4 ελλήνων δεν είναι και πολύ γνωστή, όμως είναι συγκινητική. Και οι 4 ήταν από το χωριό Άγιος Σώστης της Μεσσηνίας και κανένας τους δεν κατάφερε να επιζήσει, ακόμα και ο ένας από αυτούς που μπήκε σε μια σωστική λέμβο.

Νέα παιδιά με όνειρα, εγκατέλειψαν την Ελλάδα για τις ΗΠΑ, για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Όμως, η μοίρα του έπαιξε διαφορετικό παιχνίδι. 

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία, ήταν ο 30χρονος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος. Ήταν ο ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στη Νέα Υόρκη και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για να είναι παρών στην βάπτιση του γιου του.

Οι διηγήσεις λένε ότι η γυναίκα του τον παρακαλούσε να μην φύγει, όμως εκεινος έπρεπε να επιστρέψει πίσω στις δουλειές του.

Μαζί του αποφάσισαν να ταξιδέψουν και οι δύο άλλοι συντοπίτες του, οι αδελφοί Χρονόπουλοι. Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Απόστολος Χρονόπουλος, ήταν 26 ετών και ήταν εργάτης. Ο νεαρός άντρας επιβιβάστηκε στον «Τιτανικό» από το Χερβούργο μαζί με τον 19χρονο αδελφό του Δημήτρη. Και τα δύο αδέλφια ήταν επιβάτες της τρίτης θέσης και έτσι, οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ. 

Αντίθετα, το άψυχο σώμα του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου εντοπίστηκε από τους ναύτες του πλοίου «Mackay Bennet» και αναγνωρίστηκε. Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να επιβιβαστεί σε μία από τις σωστικές λέμβους, και αυτό επειδή μιλούσε αγγλικά και κατάφερε να φτάσει μέχρι το κατάστρωμα. Η σωστική αυτή λέμβος, όμως, βρέθηκε πολύ αργά και οι επιβάτες είχαν ήδη πεθάνει από ασιτία.

Ο τελευταίος Έλληνας επιβάτης του «Τιτανικού» ήταν επίσης ο 19χρονος Βασίλειος Καταβέλης, ο οποίος ήλπιζε ότι θα καταφέρει να φτάσει στο Μιλγουόκι. Η σορός του εντοπίστηκε από τα σωστικά συνεργεία και πάνω της βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου από τη Νέα Υόρκη προς το Μιλγουόκι, ένας μικρός καθρέφτης, δύο σημειωματάρια, μια χτένα και ένα κλειδί. Μάλιστα, τα προσωπικά του αντικείμενα παραδόθηκαν στα αδέλφια του Πέτρο, Παναγιώτη και Λαμπρινή στο λιμάνι του Πειραιά λίγο καιρό αργότερα.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τόσο ο Λυμπερόπουλος όσο και ο Καταβέλης άλλαξαν τα εισιτήρια τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν μαζί με τους δύο αδελφούς. Στο ορεινό χωριό του Αγίου Σώστη στη Μεσσηνία υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τους τέσσερις άντρες-θύματα του Τιτανικού. «Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι΄ευατούς και οικογενείας των. Βασιλείου Γ. Καταβέλου-Παναγιώτου Κ. Λυμπεροπούλου-Δημητρίου Μ. Χρονοπούλου» γράφει το μνημείο, που δημιουργήθηκε το 2001.

newsit.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν "τα σπασμένα" της ΔΕΗ


Φαίνεται πως επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο η ρήση κάθε πέρσι και καλύτερα καθώς όπως οι καταναλωτές φαίνεται πως θα καλύψουν τις μεγάλες ζημιές της ΔΕΗ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε τη Δευτέρα την απελευθέρωση από το 2013 των τιμολογίων στο ρεύμα κάτι που προμηνύει αύξηση των τιμολογίων.
Δήλωσε, πάντως, ότι τα απελευθερωμένα τιμολόγια θα περιέχουν πρόβλεψη για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Περισσότερες λεπτομέρειες ο υπουργός δεν έδωσε, είπε όμως ότι οι όποιες ανακοινώσεις δεν θα σημάνουν αύξηση τιμολογίων το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", με τα σημερινά δεδομένα και επειδή η κακοδιαχείριση στη ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των δαπανών και την επιστροφή της επιχείρησης σε μεγάλες ζημιές. η ψαλίδα μεταξύ των οικιακών τιμολογίων και του κόστους παραγωγής υπολογίζεται σε τουλάχιστον 20%!
Έτσι επισημαίνει το δημοσίευμα πως τα τιμολόγια δε θα καθορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά από τη ΔΕΗ.
Ποια σενάρια εξετάζονται
Δύο σενάρια για την απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού και τη σταδιακή προσαρμογή τους ώστε να αντανακλούν το κόστος παραγωγής, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση και υιοθέτηση κοστοστρεφών τιμολογίων απορρέουν από το μνημόνιο και, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού, κλπ.).
Πληροφορίες επ' αυτού αναφέρουν ότι στους ευάλωτους καταναλωτές, για τους οποίους θα ισχύουν χαμηλότερα τιμολόγια, δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) αλλά ευρύτερες ομάδες πληθυσμού.
Αναφερόμενος εξάλλου στα τιμολόγια της μέσης και υψηλής τάσης, από τα οποία τροφοδοτούνται μεγάλες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, κ.α., που έχουν ήδη απελευθερωθεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε έμμεσα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ συστάσεις για μειώσεις τιμών, ή έστω συγκράτηση των αυξήσεων, καλώντας την επιχείρηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις σχετικές κατευθύνσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη μετάβολή των τιμών των καυσίμων, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόζονται κάθε εξάμηνο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η ανακοίνωση από την Ευρωπαική Επιτροπή για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου.
Η πώληση των μονάδων εξετάζεται και στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για την οποία αναμένονται οι εισηγήσεις των συμβούλων. Αν δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικάοίκον θα συνδυασμούν με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα κ.α. Το σενάριο που δεν φαίνεται να υιοθετείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, είναι εκείνο της πώλησης πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων που επικρατούν στο Χρηματιστήριο.
Σε σχέση με το πρόγραμμα "Ήλιος" για την παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας απο την Ελλάδα προς την ΕΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί σύντομα η πρώτη συμφωνία που θα αφορά την πιλοτική ανάπτυξη του προγράμματος ως το 2016 η οποία αντιστοιχεί όπως είπε σε αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ για να ακολουθήσει ως το 2019 η πλήρης εφαρμογή του.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης ανέφερε από την πλευρά του ότι σε 15 ημέρες περίπου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Ωστόσο η επιλογή των αναδόχων θα γίνει πιθανότατα μετά τις εκλογές.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ιστορία και τα έθιμα της Μεγάλης Τρίτης


Την Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής και γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. Της παραβολής των Μωρών Παρθένων και της παραβολής των ταλάντων.

Την Μεγάλη Τρίτη γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. Της παραβολής των Μωρών Παρθένων και της
παραβολής των ταλάντων.

Σύμφωνα με την πρώτη, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν τον Νυμφίο κάποιο βράδυ. Κρατούσαν και οι δέκα από ένα λυχνάρι, όμως μόνο οι πέντε από αυτές είχαν φροντίσει να πάρουν και επιπλέον λάδι, σε περίπτωση που τους
χρειαστεί. 

Αυτές οι πέντε ήταν οι σώφρονες, οι γνωστικές δηλαδή. Ο Νυμφίος άργησε όμως να έρθει και οι δέκα
παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός».

Τότε αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν για να προϋπαντήσουν τον Νυμφίο. Στα λυχνάρια όμως το λάδι είχε καεί. Οι πέντε
γνωστικές παρθένες, έβαλαν το επιπλέον λάδι που είχαν προβλέψει να πάρουν μαζί τους και πήγαν να Τον
συναντήσουν. 

Οι υπόλοιπες πέντε όμως, οι Μωρές, οι άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ευκαιρία αφού τα λυχνάρια
τους ήταν σβηστά. Έτσι είναι, είπε ο Ιησούς, και η Βασιλεία των Ουρανών. Όποιος φροντίσει από πριν για την
ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Η δεύτερη παραβολή, των Ταλάντων, λέει τα εξής: Κάποτε ένας άρχοντας θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει
κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά τάλαντα, χρήματα δηλαδή. Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε
τάλαντα. Στον δεύτερο έδωσε δύο ενώ στον τρίτο έδωσε ένα τάλαντο. Όταν γύρισε από το ταξίδι, κάλεσε ξανά τους
υπηρέτες του και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει. 

Ο πρώτος μετά από σκληρή εργασία είχε καταφέρει να διπλασιάσει το αρχικό ποσόν, και επέστρεψε στον κύριο του δέκα τάλαντα. Το ίδιο είχε κάνει και ο δεύτερος και έτσι κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα τάλαντα. Ο τρίτος όλο το διάστημα της απουσίας του κυρίου του, δεν εργάστηκε καθόλου. Και όχι μόνο αυτό αλλά ένιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο. Έτσι επιστρέφοντας αυτό το τάλαντο κατηγόρησε τον άρχοντα, για την αδικία που είχε υποστεί. Ο άρχοντας
τότε πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο μαζί με τα άλλα δέκα. Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε
ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά
και για το καλό του συνόλου.

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, στον εσπερινό της κάθε ημέρας διαβάζεται ο όρθρος της επομένης. Στον εσπερινό της
Μεγάλης Τρίτης ακούγεται ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνογραφίας. Το τροπάριο της
Κασσιανής. Όπως λέει και το όνομα του, υμνογράφος του τροπαρίου αυτού είναι η Κασσιανή. Μια μοναχή της
Βυζαντινής εποχής, προικισμένη με το χάρισμα να γράφει εκπληκτικούς στίχους.

Την ημέρα αυτή συνεχίζονται οι ετοιμασίες για το Άγιο Πάσχα. Συνήθως είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του
σπιτιού. Σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, την Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, έθιμο
που συνήθως γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχονται 50.000 απολύσεις στο Δημόσιο και μέτρα-φωτιά 11,5 δισ.


Με την απόλυση 50.000 δημοσίων υπαλλήλων στα χέρια θα βρεθεί μετά τις εκλογές η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει, καθώς ο κανόνας 5 αποχωρήσεις για κάθε 1 πρόσληψη δεν κρίνεται ικανοποιητικός ούτε από την Τρόικα αλλά ούτε και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 -όπως προβλέπει το Μνημόνιο- δεν μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά με συνταξιοδοτήσεις, όπως περίμενε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πλέον, οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποχωρήσεις μέχρι 100.000 ατόμων μέσω συνταξιοδότησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Επομένως, προκειμένου να επιτευχθεί ο «μνημονιακός» στόχος των 150.000 αποχωρήσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μια λύση για το πως θα αποχωρήσουν άλλοι 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Ένα σενάριο που επεξεργάζεται το ΚΕΠΕ είναι η αλλαγή της σχέσης προσλήψεων και συνταξιοδοτήσεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε από 5 προς 1 να ανέβει ακόμα και στο 10 προς 1. Δηλαδή να προσλαμβάνεται ένας νέος υπάλληλος μόνο για δέκα αποχωρούντες.

Ωστόσο, αυτό θεωρείται δυσκολο καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν με μια τέτοια σχέση θα δημιουργηθούν κενά σε κρίσιμους τομείς τους κράτους, όπως η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια και η υγεία.

Το δεύτερο σενάριο που είχε εισηγηθεί από την αρχή η Τρόικα, αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να μπει άμεσα λουκέτο σε δημοσίους φορείς χωρίς αντικείμενο και έτσι να απομακρυνθούν με συνοπτικές διαδικασίες οι υπάλληλοί τους.

Η πρόταση τότε της Τρόικα απορρίφθηκε. Ωστόσο, το Μεσοπρόθεσμο «απαιτεί» νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Και θεωρείται πολύ δύσκολο να  συγκεντρωθεί το ποσό αυτό χωρίς να θιγούν οι μεγάλες δαπάνες όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, και τα κοινωνικά επιδόματα που αποτελούν το 85% των πρωτογενών δαπανών του κράτους...


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ρευστό το πολιτικό σκηνικό


Την πρωτοφανή πολιτική ρευστότητα καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Σύμφωνα με αυτήν στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στα επίπεδα του 18,2%, το ΠΑΣΟΚ στο 14,2%, το ΚΚΕ στο 8%, το ΛΑΟΣ στο 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 6,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 7%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 5,9%, η Δημοκρατική Συμμαχία στο 2,5%, η Χρυσή Αυγή στο 3,1% και οι Οικολόγοι στο 1,5%.

Χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης είναι η αύξηση των αναποφάσιστων που αγγίζουν το 29,4%, καθώς όσοι δήλωσαν πως θα ψηφίσουν Λευκό και αποχή φτάνουν στο 10,2% και στο 19,2% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Από τα ποσοστά γίνεται εμφανής η ρευστότητα στο πολιτικό πεδίο, κάτι που γνωρίζουν ως φαίνεται πολύ καλά και οι ψηφοφόροι που απαντούν, σε ποσοστό 63,3%, ότι μετά το κλείσιμο της κάλπης «βλέπουν» σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ακόμα πιο αναλυτικά, από όσους δήλωσαν πως η επόμενη ημέρα της διακυβέρνησης της χώρας θα γίνει από κυβέρνηση συνεργασίας, ποσοστό 15,1% «θέλει» ή «βλέπει» κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και 23,9% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις εκλογές από πολύ έως αρκετά πολύ σε ποσοστό 53,2%, ενώ οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σε ποσοστό 84,9%, έναντι ποσοστού 13% που δηλώνει πως μάλλον ή σίγουρα δεν θα ψηφίσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «προφίλ» της ψήφου, καθώς στο ερώτημα για ποιόν λόγο και με ποιο κριτήριο θα ψηφίσει κανείς, ποσοστό 29,5% δήλωσε πως θα ψηφίσει για να ενισχύσει το κόμμα που πιστεύει πως θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα προοπτικής για τη χώρα, ποσοστό 41,9% θα δώσει «τιμωρητική ψήφο», θα ψηφίσει για να τιμωρήσει αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και ένα 21,7% θα ψηφίσει για να έχει η χώρα αύριο μια σταθερή κυβέρνηση.

Επίσης το 60,2% των ψηφοφόρων δηλώνει πως  το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η μείωση του μισθού του και ότι η Οικονομία σε 67,2% αποτελεί το πρόβλημα βάση του οποίου θα ψηφίσουν.

Επίσης το 92,2% των πολιτών έχει αρνητική άποψη για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Το 42,2 κρίνει θετικά το έργο του κ. Λουκά Παπαδήμου και το 56% αρνητικά.

Τέλος αναφορικά με τους μετανάστες το 41,2% θεωρούν ότι οι μετανάστες θα πρέπει να εκδιωχθούν και το 44% να παραμείνουν στα κέντρα κράτησης.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...