Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

14χρονος με αυτισμό πάει για Νόμπελ!

Στα δύο του χρόνια, ο Jacob Barnett διαγνώστηκε με Σύνδρομο Asperger, μια πάθηση που ανήκει στις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, διότι όπως και ο κλασικός αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας και τις σχέσεις ενός ατόμου με το περιβάλλον του.

Οι γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα μπορεί να δέσει ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών του μόνος του. Και έπεσαν πέρα για πέρα έξω. Σήμερα, ο Jacob που διαθέτει δείκτη ευφυΐας υψηλότερο του Αϊνστάιν (170), κάνει το Master του στην Αστροφυσική στο πανεπιστήμιο Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI) και είναι ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους ερευνητές στον τομέα της κβαντικής φυσικής, σε ηλικία μόλις 14 ετών.

Ο 14χρονος, έχει φτάσει ένα βήμα πριν καταρρίψει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ έχει αποκτήσει και έμμισθη θέση ερευνητή στο πανεπιστήμιο που φοιτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται πλέον μερικές μαθηματικές εξισώσεις μακριά από το να αποδείξει ως λαθεμένη τη θεωρία της σχετικότητας, ενώ πρόκειται να επιχειρήσει να αντικρούσει και τη θεωρία του Big Bang. «Ακόμα δουλεύω πάνω σε αυτό. Έχω μία ιδέα, αλλά εξακολουθώ να εργάζομαι στις λεπτομέρειες», δήλωσε ο ίδιος. Ένα επίτευγμα που αν καταφέρει τελικά να το φέρει εις πέρας, αναμένεται να του χαρίσει μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας και ενδεχομένως, το βραβείο Νόμπελ. Καθηγητές από το Institute for Advanced Study in Princeton επιβεβαιώνουν άλλωστε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο.»Έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον και τις γνώσεις που κατέχει μέχρι στιγμής», επισήμανε ο καθηγητής Scott Tremaine, ο οποίος με mail του στην οικογένεια του Barnett, ενημέρωσε τον ίδιο και τους οικείους του πως αν τελικά τα καταφέρει, εκείνος θα στηρίξει την υποψηφιότητα του για το βραβείο.

Ο 14χρονος μπορούσε λύνει παζλ 5.000 κομματιών από την ηλικία των τριών και στα δέκα του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο για να μπει στο Πανεπιστήμιο. Σε πρόσφατη ομιλία του στο TEDx Teen, είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ τώρα. Οι ειδικοί είχαν πει πως δεν θα κατάφερνα καν να μιλήσω. Προφανώς κάποιοι τραβάνε τα μαλλιά τους τώρα». Η μητέρα του, Kristine Barnett έχει γράψει βιβλίο για την μέχρι σήμερα ιστορία του μικρού, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Η οικογένεια του μικρού, έχει ιδρύσει και λειτουργεί υπό την επιμέλεια της, το ίδρυμα Jacob’s Place για αυτιστικά παιδιά. Η μητέρα του, με το βιβλίο της αλλά και τη συνολική της δράση, έχει σαν στόχο της να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτισμό. Η ίδια δήλωσε πρόσφατα: «Ο Jacob παλεύει με το πρόβλημα του κάθε μέρα και μας έχει στο πλάι του, όπως πρέπει να κάνει κάθε γονιός για το παιδί του. Έχει συνειδητοποιήσει τα προβλήματα του και τα πολεμάει με δύναμη ψυχής».

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απίστευτο βίντεο από τη Νέα Υόρκη του ’39!

Είναι το πρώτο έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό που έχει βρεθεί και παρουσιάζει τη Νέα Υόρκη. Το βίντεο καταγράφεισκηνές από την καθημερινότητα της πόλης όπως την κατέγραψε ένας Γάλλος τουρίστας το 1939.

Ο Ζαν Βιβιέ, κατέγραψε με την καμερά του, μια Kodachrome 16mm, σκηνές από τις γειτονιές του Χάρλεμ και της Τσάινατάουν.

Η ποιότητα του φίλμ είναι τόσοκαλή που θα μπορούσε να έχει γυριστεί αρκετές δεκαετίες αργότερα ή να αποτελεί μέρος κινηματογραφικής ταινίας.





perierga.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι ελληνικές οικογένειες εκπέμπουν SOS. Αύξηση 1.690% σε 4 χρόνια στα αιτήματα για βοήθεια

«Αύξηση πάνω από 1.690% παρουσίασε από το 2009 έως το 2013, το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια από το πρόγραμμα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος», τόνισε ο γενικός διευθυντής των χωριών SOS Γιώργος Πρωτόπαπας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που έγινε σήμερα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, των στοιχείων σχετικά με την ανταπόκριση αυτού του νέου προγράμματος. Ο κ. Πρωτόπαπας έκανε λόγο για σοκαριστικό ποσοστό αύξησης, περιγράφοντας ότι το 2009 το πρόγραμμα ΚΣΠΟ, το οποίο περιλαμβάνει υλική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βοήθεια, εξυπηρετούσε 47 οικογένειες και σήμερα 900.

«Η αυξητική τάση των αιτημάτων συνεχίζεται και υπάρχει λίστα αναμονής, τουλάχιστον 20 έως 65 αιτήματα σε καθένα από τα έξι ΚΣΠΟ,» συμπλήρωσε ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας των χωριών SOS, Στέργιος Σιφνιός, εξηγώντας πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στην πόρτα του ιδρύματος για να αφήσουν το παιδί τους αλλά για να ζητήσουν στήριξη». Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης και σήμερα με την υποστήριξη του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ΚΣΠΟ. Υπάρχει προσπάθεια για αύξηση των δυνατοτήτων τους για υποστήριξη περισσότερων οικογενειών, αλλά συγχρόνως και η προσπάθεια δημιουργίας δύο ακόμα Κέντρων σε Πάτρα και Πειραιά.

Στην πλειονότητά τους (σε ποσοστό 80%), οι άνθρωποι που εξυπηρετήθηκαν ήταν Έλληνες, το 35% των οικογενειών ήταν μονογονεϊκές, το 20% πολύτεκνες και στο 15% των περιπτώσεων προσφέρθηκε βοήθεια και σε παππούδες και γιαγιάδες, όπως σημείωσε ο κ. Σιφνιός. Οι οικογένειες που προσφεύγουν στα ΚΣΠΟ εντάσσονται σε αυτά αφού πρώτα γίνει λεπτομερής έλεγχος της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται από τους αρμόδιους του προγράμματος.

Όσον αφορά την υλική βοήθεια που προσφέρθηκε σε 2.500 παιδιά και ενηλίκους, δόθηκαν περισσότερα από 100.000 κουτιά γάλα, 36.000 λίτρα λάδι, 50 τόνοι ζυμαρικά, πάνες, τροφές για μωρά καθώς και 10 τόνοι ειδών ρουχισμού. Διατέθηκαν ακόμα φάρμακα, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, χαρτικά, αλλά και σχολικά είδη και παιχνίδια.

Παράλληλα, «γονείς και παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες (χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες). Και στα έξι Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτούργησαν, επίσης, 12 ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, με 230 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών». Υπάρχει εξάλλου, συνεχής συνεργασία με άλλα σωματεία, οργανισμούς και κοινωνικές υπηρεσίες για την προώθηση και επίλυση αναγκών, όχι μόνο αυτών των οικογενειών αλλά και άλλων ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι, λόγω της κρίσης, υπάρχει υποχώρηση των δωρεών από τον απλό κόσμο αλλά ευτυχώς υπάρχει στήριξη των ομογενών. Όμως, όπως προσέθεσε, «το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν να φορολογούν τα ιδρύματα και τα σωματεία που υποστηρίζουν τις ελληνικές οικογένειες μειώνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες. Το 2011 πληρώσαμε φόρο 135 χιλιάδες ευρώ, για το 2012 πληρώνουμε τώρα, 115 χιλιάδες ευρώ, γιατί μειώθηκαν οι δωρεές και κάποια ποσά από έσοδα ενοικίων που είχαμε. Αλλά το πιο δύσκολο είναι ότι φορολογούνται ακόμα και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις μας που λειτουργούμε τα προγράμματά μας, είτε τα κέντρα στήριξης όπου προσέρχονται οι οικογένειες να βοηθηθούν, είτε τα ίδια τα παιδικά χωριά SOS».

«Αυτή η παρουσίαση δεν γίνεται μόνο για να καταγράψει αυτά τα οποία ζούμε αλλά πολύ περισσότερο για να καταδείξει την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας», τόνισε ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, Αναστάσιος Βρεττός.

Από το Ίδρυμα Νιάρχος η λειτουργική διευθύντρια, Έλλη Ανδριοπούλου, υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη δωρεά εντάσσεται στην προσπάθεια του ιδρύματος να ανακουφίσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα». Το πόσο εύκολο είναι να βρεθεί μια οικογένεια σε ανάγκη και να αποταθεί για να ταΐσει τα παιδιά της σε ιδρύματα όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, υπογράμμισε η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να στηρίζονται τέτοιου είδους ιδρύματα που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Από την πλευρά της η τραγουδίστρια Έλενα Παπαρίζου, που περιέγραψε τη δική της εμπειρία από τα Παιδικά Χωριά SOS, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο τους και υποσχέθηκε να είναι πάντα δίπλα τους. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.




news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διάσημος φωτογράφος αποθεώνει την Ελλάδα!

Να αγνοήσουν την κρίση και να έρθουν στην Ελλάδα, το φως της οποίας χαρακτηρίζει "μοναδικό, το πιο τέλειο στον κόσμο" καλεί όλους όσοι σκέφτονται να ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι, ο κορυφαίος Αμερικανός φωτογράφος William Abranowicz (Ουίλιαμ Αμπράνοβιτς), ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού φεστιβάλ "Φωτομετρία".

Ο επί 40 χρόνια φωτογράφος μεγάλων ταξιδιωτικών και αρχιτεκτονικών εντύπων και περιοδικών λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι "η φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο" και μας εξηγεί πως η δύναμή της "μπορεί και έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία", όπως - επί παραδείγματι - στην περίπτωση του Νόμου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

"Οι Έλληνες φωτογράφοι έχουν καταλάβει τη δύναμη της εικόνας, κάνουν καλή δουλειά και μέσα από τις φωτογραφίες τους, όταν το θέμα της οικονομικής κρίσης κάποια μέρα τελειώσει, θα έχουν καταγράψει την ιστορική του εξέλιξη" τονίζει ο Αμερικανός φωτογράφος.

Τη δύναμη της φωτογραφίας χρησιμοποίησε και ο ίδιος, πριν από δύο χρόνια, όταν ήρθε στην Αθήνα για να βγάλει τουριστικές φωτογραφίες γιατί, όπως λέει, ήθελε να στηρίξει την Ελλάδα και να περάσει και τότε το ίδιο μήνυμα: "αγνοήστε την κρίση, ελάτε στην Ελλάδα!".

Αφορμή για εκείνο το ταξίδι του στάθηκε το εξώφυλλο ενός περιοδικού, με φωτιές, στην Αθήνα. Δεν είναι φωτορεπόρτερ, μας λέει, αλλά όταν είδε τη φωτογραφία εκείνη στο περιοδικό, σκέφτηκε πρώτα τους Έλληνες φίλους του και ήρθε στην Αθήνα. "Δεν ήταν, όμως, εμφύλιος, όπως έλεγαν τα περιοδικά, η φωτογραφία ήταν μεμονωμένη- είναι μια οικονομική κρίση που θα περάσει" λέει και θυμάται πως, τότε, πολύς κόσμος δεν είχε έρθει στην Ελλάδα εξαιτίας τέτοιου είδους δημοσιευμάτων.

Η ελληνική ιστορία, ο ελληνικός πολιτισμός και η ποίηση, συναρπάζουν τον Αμερικανό καλλιτέχνη, καθώς προέρχεται από τις ΗΠΑ, μία πολύ νέα χώρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Θυμάται ότι, όταν στα 19 του χρόνια, έφτασε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και λίγο αργότερα στην Ελλάδα, "είχε μια τρομερή αίσθηση της Ιστορίας". Στην Ελλάδα, προσθέτει, "γεννήθηκε η Δημοκρατία, το πνεύμα της ιστορίας και του Πολιτισμού. Το φως στην Ελλάδα είναι μοναδικό το πιο τέλειο στον Κόσμο".

Ο William Abranowicz βρίσκει κοινά χαρακτηριστικά στους Έλληνες και τους Ισραηλίτες γιατί, όπως λέει, αν και φαίνονται σκληροί είναι ζεστοί και φιλικοί και σημειώνει πως και ο ίδιος έχει κάνει πολλούς φίλους στην Ελλάδα, με τους οποίους διατηρεί στενές σχέσεις έως σήμερα. Κι αυτό, όπως λέει, επειδή "όταν πιάσεις φιλία με έναν Έλληνα είναι μια παντοτινή φιλία".

Ο σπουδαίος φωτογράφος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1984. Τότε, έκανε διακοπές με παρέα, μία εβδομάδα, στη Μύκονο και δύο εβδομάδες στην Αθήνα. Αργότερα, μαζί με τη σύζυγό του άρχισε να επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Μάλιστα, γνώρισε Έλληνες φωτογράφους και έμαθε για την ιστορία της φωτογραφίας στη χώρα μας. Την Ήπειρο την επισκέφτηκε, όταν ο Νίκος Γκατζογιάννης έγραψε το βιβλίο "Ελένη", γιατί ήθελε να φωτογραφίσει, το πώς έχουν συντηρηθεί τα χωριά.

Όταν βγαίνει για να φωτογραφίσει, δεν κοιτάζει τη μέρα, δεν ψάχνει, δεν έχει κάποια ιδέα ή κάποιο φωτογραφικό πλαίσιο στη σκέψη του. Περπατά και κοιτάζει. Για τον καλλιτέχνη, όπως παραστατικά μας αναφέρει, "η φωτογράφιση, είναι όπως το ψάρεμα - δεν ξέρεις ποτέ τι ψάρι θα πιάσεις".
Αν και έχει μεγαλώσει με την μαγεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας και την αποτύπωση της εικόνας στο σκοτεινό δωμάτιο, δεν έχει προτιμήσεις στη δουλειά του. Το εάν η φωτογραφία του θα είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, αυτό το αποφασίζει την τελευταία στιγμή.

Αφιερωμένα στην Ελλάδα είναι δύο βιβλία του, το "Hellas" και το "Τhe Greek File" κι, όπως μας λέει, έχει κάποιες ιδέες και για δύο νέα βιβλία, ακόμη όμως δεν γνωρίζει αν θα είναι για την Ελλάδα, γιατί δεν ξέρει ποιο θα είναι το θέμα της φωτογραφίας.



Η επίσκεψή του στα Ιωάννινα, θα διαρκέσει μία εβδομάδα, καθώς είναι το κεντρικό πρόσωπο, στο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ "Φωτομετρία". Από αύριο έως και τις 30 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση φωτογραφιών του "Τhe Greek File".

Πάντως, είτε ταξιδεύει για δουλειά είτε για διακοπές, ο William Abranowicz έχει πάντα στο πρόγραμμά του το να τραβά φωτογραφίες και να αιχμαλωτίζει μοναδικές στιγμές κι εικόνες με τον φακό του.
Ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος μας αποχαιρετά με μια συμβουλή: "Πρέπει να προσέχουν οι Έλληνες, να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα".




newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...