Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Συμφωνία με τους δανειστές ή επιστροφή στη δραχμή"

Την ώρα που τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εμπλουτίζονται καθημερινά, η Επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη προχώρησε σε μια δήλωση που θα συζητηθεί.
Επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα μας στη δραχμή, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο σενάριο είναι πλέον στο τραπέζι.
Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, τα λόγια της κας Δαμανάκη, δείχνουν ότι πράγματι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σοβαρά.
"Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά", δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη.
"Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες".
Η δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη αποκαλύπτει το δραματικό παρασκήνιο πίσω από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και αποδεικνύει ότι όχι μόνο το Spiegel, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη δεν αποκλείει την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση για τα όσα είπε η Μαρία Δαμανάκη.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΣΔΟΕ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον Άκη

Μετά τη χθεσινή κατάθεση του επιχειρηματία κ. Αλέξανδρου Αβατάγγελου στην προανακριτική επιτροπή της Bουλής που ερευνά το σκάνδαλο για τα υποβρύχια, ήρθε σήμερα η σειρά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ.
Τη χθεσινή κατάθεση του κ. Αβατάγγελου –του διαχειριστή της εταιρίας “Dolmarton” η οποία σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη εμπλέκεται στη διαδικασία παράνομων πληρωμών- ο Πρόεδρος της επιτροπής κ. Μπόλαρης τη θεώρησε πολύ σημαντική.
Οι βουλευτές σήμερα στην επιτροπή περίμεναν με αγωνία τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να καταθέσουν για τα εισοδήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου . Να τους λυθούν οι απορίες που είχαν κατ’ επανάληψη δημοσιευθεί σε σχέση με τις “προκλητικές” αγορές που φαίνεται να έχει κάνει ο κ. Τσοχατζόπουλος χωρίς να μπορεί να τις δικαιολογήσει.
Με έκπληξη άκουσαν από τους αρμοδίους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι υπάρχουν μόνο ενδείξεις για κάποιες αγορές και όχι αποδείξεις.

newscode.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξεκινά η παραγωγή ζεόλιθου στον Έβρο

Υπογράφηκε συμφωνία για εξόρυξη στα Πετρωτά Έβρου, του “θαυματουργού” πετρώματος που καθαρίζει βιολογικά νερό και έδαφος.
Το πέτρωμα ζεόλιθος που μεταξύ άλλων καθαρίζει λίμνες, κάνει άοσμη τη λυματολάσπη, αυξάνει την παραγωγή γάλακτος των αγελάδων και την γεωργική παραγωγή, μειώνοντας την ανάγκη φυτοφαρμάκων  θα αρχίσουν να εξορίσουν στην περιοχή  Ρέμα Ντρίστα κοντά στα Πετρωτά Έβρου.
Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης για τη δημόσια λατομική έκταση 160 στρεμμάτων του ορυκτού ζεόλιθου, μεταξύ του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιου Σώκου και του εκπρόσωπου της ιδιωτικής εταιρίας «GEO VET».
Όπως εξήγησε ο Ιωάννης Βορδογιάννης, εκπρόσωπος της εταιρείας «αν η άδεια εκδοθεί μέσα στον Ιούνιο ή έστω μέχρι τις 15 Ιουλίου, θεωρώ ότι σε 10-12 μήνες από σήμερα θα είμαστε σε θέση να έχουμε προϊόν προς διάθεση».
Πρόσθεσε ακόμα ότι το ύψος της επένδυσης ξεκινά από 22 εκατ. ευρώ (συν άλλα 6 εκατ. για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στη Θράκη) και προβλέπεται να φτάσει τα επόμενα χρόνια στα 40 εκατομμύρια.
Λόγω των άπειρων εφαρμογών του ζεόλιθου, από την βαριά βιομηχανία μέχρι την ανθοκομική, η κατανάλωση του μόνο στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τους 500.000 τόννους ετησίως. Η υπάρχουσα ετήσια ζήτηση 120.000 τόννων  καλύπτεται με εισαγωγές από την Τουρκία παρότι το κοίτασμα του στον Έβρο είναι από τα πλουσιότερα παγκοσμίως. Η ποσότητα του φτάνει για γενιές καταναλωτών με βεβαιωμένα αποθέματα άνω των 70.000.000 τόνων σε μικρό βάθος, τα οποία φθάνουν τα 500.000.000 βαθύτερα.
Ενδεικτικά όταν σε πείραμα έριξαν ποσότητες ζεόλιθου στη λίμνη Κορώνεια, το ph του νερού, έπεσε από το 10,5 σε ουδέτερο μέσα σε 10 λεπτά, ενώ το πέτρωμα μείωσε τα κυανοβακτήρια "Colonial Microcystis" στο νερό κατά 51%. Ζεόλιθος χρησιμοποιήθηκε ακόμα και στην θάλασσα στη Φουκουσίμα για την απορρόφηση του ραδιενεργού κέσιου
Οι “μαγικές” ιδιότητες του ζεόλιθου, δεν είναι άγνωστες στη Θράκη. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει αναφορές ότι στην περιοχή “Γουρουνόρεμα” οι αγρότες άρχιζαν πριν από αιώνες να γκρεμίζουν σταύλους και αποθήκες για να τα ξαναχτίσουν από ζεόλιθο, όταν ανακάλυψαν ότι το γουρουνοστάσιο ενός χωρικού από ζεόλιθο δεν μύριζε, ενώ τα ζώα του ήταν καθαρότερα και υγιέστερα. Όταν μάλιστα ανακάλυψαν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πετρώματος έχτισαν και ολόκληρες εκκλησίες από αυτό.   

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 25 Μαϊου

Γεγονότα
1085 - Ο Αλφόνσο ΣΤ' της Καστίλλης παίρνει πίσω το Τολέδο από τους Μαυριτανούς.
1521 - Τερματίζεται η Δίαιτα της Βορμς όταν ο Κάρολος Ε', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εκδίδει το Ένδικτο της Βορμς με το οποίο κρίνει παράνομο τον Μαρτίνο Λούθηρο.
1787 - Στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αρχίζει τις εργασίες της η Συνταγματική Συνέλευση, με πρόεδρο τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, προκειμένου να συνταχθεί το νέο Σύνταγμα των ΗΠΑ.
1827 - Μετά από 10 μήνες πολιορκίας του Κιουταχή παραδίδονται οι υπερασπιστές της Ακρόπολης των Αθηνών.
1832 – Η Ελλάδα ανακηρύσσεται σε Βασίλειο με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου.
1834 - Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο.
1900 - Ο 78χρονος Έιρ Μ. Σο γίνεται ο γηραιότερος χρυσός ολυμπιονίκης.
1904 - Νέα σημαντικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κνωσό της Κρήτης.
1911 – Ξεκινά η επανάσταση στο Μεξικό , υπό τον Εμιλιάνο Ζαπάτα
1925 - Η «Δίκη των Πιθήκων» στις ΗΠΑ: Ο Τζον Σκόουπς καταδικάζεται επειδή δίδασκε τη Θεωρία της Εξελίξεως του Δαρβίνου στο σχολείο.
1932 - Κάνει το ντεμπούτο του το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ, Ντιπι Ντογκ, γνωστότερο ως Γκούφι.
1937 - Φτάνει στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού και αρχίζουν οι συνομιλίες των δύο κρατών.
1942 - Συγκροτείται η πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ από τον Άρη Βελουχιώτη.
1959 - Η Βουλγαρία αρνείται ευσχήμως την πληρωμή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα.
1973 - Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, για να αντισταθεί στην στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, αρνούμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1977 - Ο «Πόλεμος των Άστρων» του Τζορτζ Λούκας, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους.
1997 - Πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο στέφεται έπειτα από 10 άγονα χρόνια ο Ολυμπιακός.
Γεννήσεις
1803 - Έντουαρντ Μπούλγουερ-Λίτον, Άγγλος συγγραφέας
1803 - Ραλφ Γουόλντο Έμερσον, αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος.
1865 - Πιέτερ Ζέεμαν, Ολλανδός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1902
1889 - Ιγκόρ Σικόρσκι, ρώσος αεροναυπηγός, εφευρέτης του ελικοπτέρου.
1921 - Τζακ Στάινμπεργκερ, Γερμανο-αμερικανός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1988
1931 - Ίρβιν Γουίνκλερ, Αμερικανός παραγωγός ταινιών και σκηνοθέτης
1939 - (Σέρ)Ίαν ΜακΚέλεν, Βρετανός ηθοποιός
1948 - Κλάους Μάιν, Γερμανός τραγουδιστής, μέλος των Scorpions
1958 - Αικατερίνη Μπατζελή , Ελληνίδα πολιτικός
1959 - Μανώλης Κεφαλογιάννης , Έλληνας πολιτικός
Θάνατοι
1681 - Πέδρο Καλδερόν ντε λα Μπάρτσα Ισπανός ποιητής.
1789 - Άντερς Νταλ, βοτανολόγος, ο οποίος έδωσε το όνομά του στη ντάλια
1934 - Γκούσταβ Χολστ, `Αγγλος μουσικοσυνθέτης (Οι πλανήτες)
1935 - Φρανκ Ντάισον, `Αγγλος αστρονόμος
1940 - Τζο Ντε Γκράς, Αμερικανός σκηνοθέτης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του Χόλιγουντ
1965 - Σόνι Μπόι Ουίλιαμσον, Αμερικανός μπλουζ μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής
1970 - Νίκος Καχτίτσης, Έλληνας λογοτέχνης (Πάτρα)
1988 - Ερνστ Ρούσκα, Γερμανός φυσικός και νομπελίστας
1993 - Μέμος Μακρής, Έλληνας γλύπτης
2001 - Αλμπέρτο Κόρδα, κουβανός φωτογράφος, δημιουργός του γνωστότερου πορτρέτου του Τσε Γκεβάρα
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι "αγανακτισμένοι" έχουν δώσει ραντεβού στις 6 στο Σύνταγμα





“Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες” αυτό το σύνθημα φαίνεται ότι έφτασε απ' την πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Οι Ισπανοί μας ξυπνούν μ' ένα σύνθημα;













Το φιλότιμο του Έλληνα φαίνεται πληγώθηκε όταν είδε χιλιάδες Ισπανούς διαδηλωτές χωρίς κομματικές σημαίες να δηλώνουν απλά “αγανακτισμένοι” αλλά στην πράξη και να φωνάζουν εν χορώ το σύνθημα για τη συμπεριφορά των Ελλήνων.

Οι Ισπανοί κατέβηκαν με αφορμή τις εκλογές για να διαδηλώσουν ότι δεν θα ανεχθούν τα μέτρα. Τα μέτρα που “θα” πάρει η ισπανική κυβέρνηση και χλεύασαν με τον τρόπο τους του Έλληνες που δεν αγανακτούν έμπρακτα θα μέτρα που ήδη έχει πάρει η δική τους κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο και είναι έτοιμη να πάρει κι άλλα ακόμη πιο σκληρά.

Το μυστικό ήταν και πάλι κριμένο στο internet. Νέοι κυρίως άνθρωποι δικτυώθηκαν, οργανώθηκαν στο facebook και αλλού και κατέβηκαν στο δρόμο χωρίς την βοήθεια κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων...

Τα ίδια αντανακλαστικά φαίνεται λειτουργούν πλέον και εδώ. Μια αντίστοιχη ιστοσελίδα δημιουργήθηκε και ξαφνικά έγινε ένα “μπαμ”.

Βγήκε και το σύνθημα (λίγο “κλεμμένο”) και λέει Αγανακτισμένοι στο... Σύνταγμα, Λευκό Πύργο, όπου σε όλες τις πόλεις.
Ξαφνικά φαίνεται ότι χιλιάδες αποφάσισαν να αφήσουν τον καναπέ και να δηλώσουν συμμετοχή.

Ήδη μέχρι τις 2 το μεσημέρι σχεδόν 21.000 έλεγαν στη σχετική σελίδα ότι θα κατέβουν στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 13.000 και στην Πάτρα τις 4.000.

Φαίνεται ότι το σύνθημα “ξύπνησε” τους Έλληνες.

Άρχισαν μάλιστα και τα περίεργα... Ξαφνικά η σελίδα διαγράφηκε και άρχισαν και οι θεωρίες συνωμοσίας, το θέμα μάλιστα έφτασε ως και σε ξένες ιστοσελίδες, ως το CNN

Το ραντεβού είναι για τις έξι το απόγευμα, στο Σύνταγμα, στο Λευκό Πύργο και στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.




Πηγή newsit.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υπόθεση υπεξαίρεσης σε τράπεζα στη Λάρισα

Την υπεξαίρεση 3 εκατομμυρίων ευρώ από προθεσμιακούς λογαριασμούς πελατών αποκάλυψε εσωτερικός έλεγχοσε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Λάρισα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εσωτερικός έλεγχος από κλιμάκια επιθεωρητών της τράπεζας που συνεχίζεται, αποκάλυψε ότι ανώτερο στέλεχος του υποκαταστήματος αφαιρούσε πιθανά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διάφορα ποσά από προθεσμιακούς λογαριασμούς πελατών που φτάνουν τους 30.
Η διενέργεια ελέγχου ξεκίνησε, μετά την διαπίστωση από πελάτη «περίεργων» συναλλαγών, στον λογαριασμό του. Οι λογαριασμοί των πελατών  από «που» γινόταν η υπεξαίρεση, καλύφθηκαν  άμεσα και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μνημόνιο και Εθνική Κυριαρχία:Διαβάστε μόνοι σας πως μας έχουν "δέσει"!

Το ζήτημα της εθνικής μας κυριαρχίας σε σχέση με όσα έχουμε υπογράψει για να εισπράξουμε τα 110 δις ευρώ από τους δανειστές μας έχει αρχίσει να συζητείται όλο και περισσότερο κι όχι μεταξύ των πολιτών που διάβασαν και άκουσαν πολλά και διάφορα από τα ΜΜΕ. Οι ίδιοι οι υπουργοί ,με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη διερωτήθηκαν στο τελευταίο δραματικό υπουργικό συμβούλιο, αν η κυβέρνηση έχει την νόμιμη εξουσιοδότηση να “αγγίξει θέματα εθνικής κυριαρχίας”! Δεν έλαβε απάντηση!
Το περίφημο άρθρο 14 της Δανειακής Σύμβασης που δημοσιεύουμε,είναι νομίζουμε απολύτως διαφωτιστικό. Έχουμε δεχτεί τα πάντα! Πρώτα απ΄ όλα αν κάτι πάει στραβά στην όλη διαδικασία οι διαφορές μας με τον ή τους δανειστές δεν θα εξεταστούν από την ελληνική Δικαιοσύνη ,αλλά από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύμβαση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ,αλλά …και σοκ θα πάθετε διαβάζοντας τα όσα προβλέπονται στη παράγραφο 5 του άρθρου 14 :
“…ο Δανειολήπτης (σ.σ η Ελλάδα, δηλαδή) αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει ,όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία…” .Το κείμενο είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολο να διαβαστεί και να κατανοηθεί. Ωστόσο δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει δικαιολογία για όσους βουλευτές τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν απερίφραστα ότι ...δεν ξέρουν τι υπέγραψαν!

Διαβάστε αναλυτικά: 

onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Κελεπούρια" για τους Τούρκους τα λιμάνια μας-θέλουν να αγοράσουν Πειραιά και θεσσαλονίκη

Η έγκυρη τουρκική εφημερίδα Radikal στο πρωτοσέλιδο της έχει ως βασικό θέμα την απόφαση του ξεπουλήματος τις κρατικής περιουσίας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.
για τη μειωση του δημόσιου χρέους.
" Κελεπούρι απο τη γείτονική χώρα " είναι ο βασικό τίτλος της εφημερίδας που γράφει "η Ελλάδα που παλεύει με την οικονομική κρίση αποφάσισε να πουλήσει τα πάντα. Εχει μπει πωλητήριο απο λιμάνια μέχρι και στους αυτοκινητοδρόμους".
 
Η τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει οτι ήδη τουρκικές εταρείες ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποια απο τα λιμάνια που θα βγουν προς πώληση. " Θα εξετάσουμε τους όρους της πώλησης και ισως εντός 15 ημερών πάρουμε την απόφαση της επένδυσης στα λιμάνια. Η Ελλάδα είναι δύσκολη αγορά, ισως συνεργαστούμε με ελληνική εταιρεία" δηλώνει ο Νιχάτ Οζντεμίρ, διευθυντής της τουρκικής εταιρείας Limak που διαχειριζεται πολλά τούρκικα λιμάνια. Η εταιρεία θα ενδιαφερθεί πιθανότατα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανγκόλα και Γκαμπόν πιο αξιόπιστες από την Ελλάδα

Αναβάθμιση της πρώτης από τον Fitch

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ανγκόλα. Έτσι, πλέον, η Αγκόλα βρίσκεται στο ΒΒ-, δηλαδή μία μονάδα πάνω από την Ελλάδα.

Η κίνηση αυτή κάνει την Ελλάδα να υστερεί σε πιστοληπτική ικανότητα τόσο από την Ανγκόλα όσο και από την Γκαμπόν.

newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λυτρωτική για την Ελλάδα η χρεοκοπία

Μπορεί η λέξη χρεοκοπία να είναι κατά μία έννοια απαγορευμένη για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά μακροχρόνια κατά τη βρετανική εφημερίδα Guardian ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποδειχθεί λυτρωτικό για την οικονομία της χώρας.
"Είναι πραγματικά "πολιτική αυτοκτονία" η χρεοκοπία;" είναι το ερώτημα που έθεσε η Guardian αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας πως μια ελληνική χρεοκοπία βραχυχρόνια θα έχει δυσάρεστες συνέπειες.
Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν την Αθήνα σε καθημερινή βάση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμά της και να αποπληρώσει πλήρως και στην ώρα τους τα δάνεια, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες.
Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύθηκε χθες ένα άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Guardian, με θέμα την κρίση στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες της Ευρώπης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, όπου υποστηρίζεται ότι μία ελληνική χρεοκοπία αν και βραχυχρόνια θα έχει δυσάρεστες συνέπειες, μακροχρόνια θα αποδειχθεί λυτρωτική για την οικονομία της χώρας.
"Οι επενδυτές δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν ποτέ ξανά την Ελλάδα και οι ξένες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να επενδύσουν στη χώρα", επισημαίνουν. Ακόμα και όσοι μπορούν να καταλάβουν ότι αυτή η απαίτηση είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη χρεοκοπία αλλά κάνουν λόγο για "αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση".
Το να παραδεχθεί μία κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της είναι μία βιώσιμη επιλογή για μία χώρα που έχει ξεμείνει πλέον από άλλες εναλλακτικές, όπως δείχνει η μελέτη των Borensztein και Panizza του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι Borensztein και Panizza ερεύνησαν το σύνολο των χωρών που χρεοκόπησαν από το 1824 μέχρι το 2004, επικεντρώνοντας κυρίως στις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συνέπειες που είχαν οι χρεοκοπίες για τις οικονομίες τους.
"Το οικονομικό κόστος (ενν. της χρεοκοπίας) είναι σημαντικό αλλά με σύντομη διάρκεια... ενώ σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας δεν ήταν ανιχνεύσιμες μετά από ένα με δύο χρόνια", είναι το συμπέρασμά τους.
Η Αθήνα βρίσκεται σε αυτό το σημείο, όπου υπό το βάρος των ιστορικών περικοπών των δαπανών η οικονομία της έχει διαλυθεί, ενώ οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να την χρηματοδοτήσουν με επιτόκιο γύρω στο 17%. Επομένως τίθεται το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες και δεν χρεοκοπεί.
Η αιτία είναι οι τράπεζες και οι επιπτώσεις που θα είχε η ελληνική χρεοκοπία κυρίως στο γερμανικό, γαλλικό και ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι κατά πολύ εκτεθειμένο στο ελληνικό χρέος. Από το να σταυρωθεί η οικονομία, η λύση θα ήταν να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες, είτε με το να τους δοθούν περισσότερα χρήματα, είτε απλά παίρνοντας τον έλεγχό τους.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΓΣΕΒΕΕ: Χαριστική βολή η αύξηση του ΦΠΑ

Οποιοδήποτε σενάριο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει, όπως μετάταξη προϊόντων από 13% σε 23% ή ενιαίος συντελεστής 18%-19%, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία επισημαίνει για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση η ΓΣΕΒΕΕ.
Θα ναρκοθετήσει τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα πληγεί ακόμα περισσότερο υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, προτείνοντας και πάλι τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών κατά τουλάχιστον μια μονάδα, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας και να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.
Υπολογίζει δε ότι το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 18% μόνο για τα είδη διατροφής θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση μετάταξης στο 23% θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, αν εφαρμοστεί και το σενάριο για μείωση του αφορολόγητου ποσού στις 6.000 ή 8.000 €, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας θα οδηγηθούν στην απόλυτη εξάντληση.
Τονίζει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απονέκρωση της αγοράς και η έκρηξη των λουκέτων. Η ανεργία, επομένως, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί, αλλά εντός 2-3 μηνών θα ξεπεράσει ακόμα και το 20%.
«Γίνεται, έτσι, σαφές ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στην υιοθέτηση του μέτρου αυτού, καθώς θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο, αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή, δίνοντας τη χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας» ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει Κυβέρνηση και τρόικα να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων που επιφέρει η εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο φως κομπίνες με πιστωτικές κάρτες

Σύγχρονοι... μαυραγορίτες εν μέσω οικονομικής ύφεσης κερδοσκοπούν σε βάρος νοικοκυριών εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για μετρητά. Παίρνουν τις «κλειδωμένες» πιστωτικές κάρτες χρεωμένων καταναλωτών, ως δια... μαγείας τις ξεμπλοκάρουν, στη συνέχεια...σηκώνουν ολόκληρες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με αγορές άνω των 10.000 ευρώ, δίνουν τα μισά χρήματα στους απεγνωσμένους κατόχους καρτών και τα προϊόντα που έχουν αγοράσει τα μεταπωλούν στη «μαύρη αγορά».
Φυσικά τα νοικοκυριά μένουν με 12 έως 36 δόσεις στην «πλάτη» και θύματα ενός τοκογλυφικού εξωτραπεζικού δανεισμού.
Ερευνα του Συνηγόρου του Καταναλωτή Ευ. Ζερβέα αποκαλύπτει «τη δράση 300 τέτοιων κυκλωμάτων σε όλη τη χώρα με πιθανή συνέργεια υπαλλήλων τραπεζών και καταστημάτων», όπως τονίζει ο ίδιος στο «Εθνος».
Το θέμα είχε αποκαλύψει στις 20 Μαρτίου του 2010 η εφημερίδα μας κι έκτοτε η αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή κινητοποιήθηκε κάνοντας έρευνα, μετά και από καταγγελίες καταναλωτών. Ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ελ. Ράικου, με το ερώτημα της διερεύνησης διάπραξης του αδικήματος της κατ' επάγγελμα τοκογλυφίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο «Εθνος» ο κ. Ζερβέας «στο στόχαστρό των κυκλωμάτων μπαίνουν καταναλωτές με άμεσες και πιεστικές οικονομικές ανάγκες και χωρίς να έχουν άλλα περιθώρια τραπεζικού δανεισμού. Συνήθως οι κάρτες τους είναι μπλοκαρισμένες από τις τράπεζες λόγω υπέρβασης του πιστωτικού τους υπολοίπου». Και συνεχίζει ο κ. Ζερβέας: «Οι... μαυραγορίτες αυτοί κρύβονται πίσω από καρτοκινητά. Οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές τούς καλούν και εκείνοι τους κλείνουν ραντεβού σε καφενεία ή καφετέριες.
«Οι επιτήδειοι», περιγράφει ο Συνήγορος, «τους ζητούν τις πιστωτικές τους κάρτες. Τα θύματα τους τις δίνουν. Αυτοί τις ξεκλειδώνουν είτε πληρώνοντας μία ή δύο δόσεις είτε καταφέρνοντας να αυξήσουν το πιστωτικό όριο. Πιθανόν, λοιπόν, να υπάρχει συνέργεια τραπεζικών υπαλλήλων».
Επειτα, οι «χρυσές μπίζνες» των απατεώνων επεκτείνονται: «Αγοράζουν με τις κάρτες ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές άνω των 10.000 ευρώ. Κρατάνε τα προϊόντα και δίνουν τα μισά χρήματα στους κατόχους των καρτών», λέει ο κ. Ζερβέας.
Βέβαια οι καταναλωτές μένουν «φορτωμένοι» με όλο το χρέος και τις δόσεις. «Τα δε είδη τα μεταπωλούν στη μαύρη αγορά φοροδιαφεύγοντας», καταλήγει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.
Η κ. Ράικου έχει ήδη εκδώσει σχετική παραγγελία προς το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοι των σταθερών και κινητών τηλεφωνικών συνδέσεων που αναφέρονται ως στοιχεία επικοινωνίας των συγκεκριμένων γραφείων και ακολούθως να κινηθούν οι δέουσες διαδικασίες σε βάρος τους.
Ο κ. Ζερβέας καλεί τους πολίτες που έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες διαδικασίες εξωτραπεζικού δανεισμού να απευθύνονται στην αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Τα τηλέφωνα είναι 210-6460814 και 210-6460414. Η διεύθυνση είναι στη Λ. Αλεξάνδρας 144 στην Αθήνα.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

30 LINK ΑΠΟ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ!!











Χιλιάδες μέλη γραφονται συνεχως σε διαφορα group για ολη την Ελλάδα !!!

Ομάδα που καλεί τον κόσμο για ειρηνική διαδήλωση δημιουργήθηκε στο  facebook. «Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να  υποδείξει τον τρόπο, απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να  βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα, χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να  δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.»
Δειτε τα LINK


ΑΘΗΝΑ

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

http://www.facebook.com/event.php?eid=216395095051438#!/event.php?eid=218838154801328




Θεσσαλονικη

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=20633435273609


ΠΑΤΡΑ

http://www.facebook.com/event.php?eid=216395095051438#!/event.php?eid=211318218901137


 ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ
http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=170020413057844

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
http://www.facebook.com/event.php?eid=218838154801328#!/event.php?eid=105256099565806

ΛΑΡΙΣΑ
http://www.facebook.com/event.php?eid=176496465736826

ΚΟΖΑΝΗ

https://www.facebook.com/event.php?eid=105239686234125

KEΡΚΥΡΑ

http://www.facebook.com/event.php?eid=206334352736094#!/event.php?eid=131891936888567

 ΓΙΑΝΝΕΝΑ
http://www.facebook.com/event.php?eid=131891936888567#!/event.php?eid=203010336407621

ΧΙΟΣ

http://www.facebook.com/event.php?eid=212120655476464

ΠΡΕΒΕΖΑ

http://www.facebook.com/event.php?eid=228418637175510


ΣΗΤΕΙΑ

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=132489486827639

ΣΑΜΟΣ

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=132767356797603

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=174268252630119

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=223808847632309

ΚΑΡΔΙΤΣΑ!!!

https://www.facebook.com/?ref=logo#!/event.php?eid=213214948701593

  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

http://www.facebook.com/event.php?eid=111925022228255

 
ΡΟΔΟΣ
http://www.facebook.com/event.php?eid=121295251287226
 

Αγανακτισμένοι στη ΛΑΜΙΑ
http://www.facebook.com/event.php?eid=122404917841885


  Λευκαδα
 www.facebook.com/event.php?eid=228949077119834


ΚΟΜΟΤΗΝΗ
http://www.facebook.com/event.php?eid=220546774640164


ΣΕΡΡΕΣ/Σέρρας-
Πλατεία Ελευθερίας
http://www.facebook.com/?ref=home#!/event.php?eid=131958483548756


ΧΑΛΚΙΔΑ
http://www.facebook.com/event.php?eid=193605550686452

ΞΑΝΘΗ
http://www.facebook.com/event.php?eid=204654076236382


ΧΑΝΙΑ


http://www.facebook.com/event.php?eid=230324293650316


ΠΥΡΓΟΣ

http://www.facebook.com/event.php?eid=105250046231347


ΝΑΥΠΛΙΟ 

http://www.facebook.com/event.php?eid=228203190528392

AΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ

https://www.facebook.com/event.php?eid=223624667663513


ΣΥΡΟΣ
https://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=157385804327736

 

 

ΖΑΚΥΝΘΟΣ


Αγανακτισμένοι στην Φλώρινα



 



ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΛΛΑ LINK ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΣ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ!! 

Πηγή

GKOUROU με GK !!!

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Λοβέρδος στη ΝΕΤ με φόντο.... τσόντα !!! (VIDEO)


Απίστευτο ! Ο Λοβέρδος ήταν προσκλεκλημένος στην εκπομπή NETWEEK, με την Έλλη Στάη. Τη στιγμή, όμως, που μιλούσε για την κυβερνητική πολιτική και τα μέτρα, στο μόνιτορ πίσω του έπαιζε τσόντα…

planet-greece.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι ισραηλινοί είχαν βομβαρδίσει πυρηνικό αντιδραστήρα

Συγκλονίζει αποκάλυψη του Reuters

Μια εγκατάσταση στη Συρία, η οποία είχε βομβαρδιστεί από το Ισραήλ το 2007 είναι «πολύ πιθανό» να ήταν ένας πυρηνικός αντιδραστήρας, γεγονός το οποίο έπρεπε να είχε δηλωθεί, αναφέρει σε έκθεση της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) - διατυπώνοντας έναν ισχυρισμό που μπορεί να οδηγήσει στην υποβολή αναφοράς για τη Δαμασκό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εμπιστευτική έκθεση της IAEA, που εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εντείνει τις δυτικές υποψίες ότι η Συρία κατασκεύαζε μυστικά ένα αντιδραστήρα στην περιοχή Ντάιρ Αλζούρ στην έρημο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα της έκθεσης για να πιέσουν ώστε να υπάρξει απόφαση από την 35εθνή ΙΑΕΑ, που πραγματοποιεί σύνοδο στις 6-10 Ιουνίου, να υποβάλει αναφορά για το πυρηνικό πρόγραμμα της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση στη Δύση για αυτό που θεωρείται ως κωλυσιεργία της Συρίας για μια έρευνα της ΙΑΕΑ στο Ντάιρ Αλζούρ, για το οποίο εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ήταν ένας υπό κατασκευή, βορειοκορέατικης σχεδίασης, αντιδραστήρας που προοριζόταν να παράγει καύσιμα για την ενδεχόμενη κατασκευή βομβών.

Στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης, αναφερόμενη στο Ιράν, η ΙΑΕΑ σημειώνει ότι έχει λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς για πιθανές στρατιωτικές πτυχές στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στην εμπιστευτική έκθεση αναφέρεται ότι τα αποθέματα του Ιράν σε χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο εξακολουθούν να αυξάνονται, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από τις διεθνείς κυρώσεις προς την Τεχεράνη.

Τα ευρήματα της έκθεσης μπορούν να παράσχουν πρόσθετα επιχειρήματα στις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους στην προσπάθειά τους να απομονώσουν το ισλαμικό κράτος για δραστηριότητες του που υποπτεύονται ότι έχουν ως στόχο την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν αρνείται την κατηγορία.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η αφαίμαξη σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ

Σημαντικές επιβαρύνσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους επιφέρει το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι (με αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας) αλλά και όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις (κύριες και επικουρικές).
Μάλιστα το «χτύπημα» για όσους παίρνουν επικουρική σύνταξη θα είναι διπλό, καθώς όχι μόνο θα πληρώσουν μεγαλύτερη εισφορά, αλλά θα δουν και τις συντάξεις τους να μειώνονται. Το εύρος των αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά των Ταμείων, ενώ οι αλλαγές επισπεύδονται.
Αναλυτικά, τα μέτρα που επιβαρύνουν εργαζομένους και συνταξιούχους είναι τα εξής:
Eισοδηματικά κριτήρια θα καθιερωθούν και στα υπόλοιπα επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. τα πολυτεκνικά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ). Στόχος είναι να υπάρξει ενιαίος κανονισμός για τις παροχές των επιδομάτων υγείας.

Σημειώνεται πως αυστηρότερες θα γίνουν και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των παροχών του ΟΑΕΔ (π.χ. το επίδομα ανεργίας) αλλά και των διαφόρων οργανισμών (π.χ. της Εργατικής Εστίας, της Εργατικής Κατοικίας).
  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις υψηλές συντάξεις. Σήμερα η εισφορά είναι κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί η εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.
  • Διπλή αύξηση της εισφοράς στις υψηλές συντάξεις που λαμβάνουν όσοι είναι κάτω των 60 ετών. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους όχι μόνο θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, αλλά θα υπάρξει και μία επιπλέον επιβάρυνση.
  • Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά αυτή θα πάει από το 4% στο 5% (συνολικά για εργοδότες και εργαζομένους). Η επιβάρυνση θα είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0.5% για τους εργαζομένους.
  • Επιβολή ειδικής εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ. Η εισφορά θα είναι από 3% έως 10% και θα επιβαρύνει πάνω από 400.000 συνταξιούχους.
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα. Η μείωση υπολογίζεται στο 20% και πρέπει να σημειωθεί πως οι περικοπές θα αφορούν και τους νυν συνταξιούχους.Οι πρώτες περικοπές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, καθώς σε ορισμένα Ταμεία (π.χ. στο ΕΤΕΑΜ) έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες και δείχνουν ελλείμματα.
  • Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων στα επιδόματα που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί. Η αρχή γίνεται από το ΕΚΑΣ, όπου στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ προβλέπονται αυστηρά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος.
  • Τις προϋποθέ σεις για την καταβολή του εργόσημου -δηλαδή του «κουπονιού» με το οποίο θα ασφαλίζονται όσοι απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες- καλείται να καθορίσει ειδική επιτροπή. Η επιτροπή συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα οριστικοποιήσει τις τελικές της αποφάσεις.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ψάχνουν «συνταγή» για μείωση δαπανών
Στον χώρο του φαρμάκου στρέφεται για επιπλέον έσοδα το υπουργείο Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμά ότι μπορεί να εξοικονομήσει φέτος πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ με μέτρα στο φάρμακο και επιπλέον 50 εκατομμύρια με τη σύναψη «συμβολαίων» του ΕΣΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο υπουργός Υγείας υπέβαλε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο πρόταση πέντε σημείων, συνολικής εξοικονόμησης 310 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Τέσσερα στα πέντε μέτρα αφορούν τη φαρμακευτική δαπάνη, από την οποία προκύπτουν οι μεγαλύτερες προσδοκίες επιπλέον εσόδων.
Με βάση τον χρόνο εφαρμογής, το πρώτο μέτρο θα είναι η μείωση κατά 10% στις τιμές των αντιγράφων φαρμάκων (γενόσημα). Η σχετική αγορανομική διάταξη αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και εκτιμάται ότι θα αποδώσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα ταμεία και τα νοσοκομεία.
Σε μείωση δαπανών θα οδηγήσει τα ταμεία και η επέκταση της «αρνητικής» λίστας φαρμάκων, η οποία θα ακολουθήσει την πρώτη του είδους, που εκδόθηκε στις 11 Μαΐου. Τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται από τα φαρμακεία, δεν θα απαιτείται ιατρική συνταγή και το κόστος θα καλύπτεται ολόκληρο από τον ασφαλισμένο.
Με σκοπό την αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας ενεργοποιεί παλαιότερο νόμο του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου για συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η συνεργασία θα γίνει με τη μορφή συμβάσεων, όπως συμβαίνει σήμερα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών.
Για παράδειγμα, θα διατίθενται σε μία εταιρεία 20 ή περισσότερα κρεβάτια των νοσοκομείων «Αττικόν» ή «Ευαγγελισμός», στα οποία θα νοσηλεύονται ασφαλισμένοι της εταιρείας. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται ανά ασθενή και ανά πράξη.
ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
«Κούρεμα» 4.500 ευρώ στο εφάπαξ του Δημοσίου
Η μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχέδιο, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει «κούρεμα» κατά 10%. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν πως το εύρος των παρεμβάσεων στα ταμεία πρόνοιας θα εξαρτηθεί και από την έκταση των αλλαγών στα επικουρικά ταμεία.
Μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα ταμεία πρόνοιας θα πρέπει να προχωρήσουν σε μελέτες για την οικονομική τους βιωσιμότητα και ανάλογα θα αναπροσαρμόσουν τις παροχές (με βάση το? μοντέλο που θα ακολουθηθεί στο Δημόσιο). Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι πως στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση από τη διοίκηση ακόμα και για περικοπή του βοηθήματος κατά 30%.
Στο Δημόσιο η μείωση του εφάπαξ κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να έχουν κατά μέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ. Στη χειρότερη μοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του ταμείου. Η εισφορά αυτή θα μπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέμα που θα συνδεθεί με τον διάλογο για το νέο μισθολόγιο.
Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταμείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Σημειώνεται πως στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθημα και η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισεκατομμύριο. Σήμερα εκδίδονται τα εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία, ενώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος θα εκτιναχτεί στα τέσσερα χρόνια.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ολοκληρώθηκε η απογραφή

Ολοκληρώθηκε χθες, ύστερα από δύο εβδομάδες, η διαδικασία της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας.
διαδικασίας.

Όσοι πολίτες δεν κατάφεραν να απογραφούν, μπορούν να απευθυνθούν από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες στα κατά τόπους γραφεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Από χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αναρτηθεί τα κατά τόπους γραφεία, ενώ πληροφορίες δίνονται και από τους 35 τηλεφωνητές της ΕΛΣΤΑΤ.
Τα πρώτα βασικά αποτελέσματα της απογραφής αναμένονται τον Ιούνιο και θα αναφέρονται στον μόνιμο πληθυσμό ανά δημοτική ενότητα της χώρας, καθώς και στην κατανομή των απογραφέντων ανά φύλο, ενώ συγκεντρωτικοί ανωνυμοποιημένοι στατιστικοί πίνακες αναμένεται να παρουσιαστούν σε ενάμιση χρόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.apografi2011.gr, ή τηλεφωνήστε στα τηλέφωνα 213 135 2138 - 40

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...