Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ηλεκτρονική εφαρμογή πληροφόρησης για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ


Θεωρητικά, τίθεται σήμερα σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή πληροφόρησης για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από το ΙΚΑ.

Από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει η ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr), στην οποία με την καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου (ΑΜΑ), οι συνταξιούχοι θα μπορούν να πληροφορηθούν αν έχουν πρόβλημα με κάποιο στοιχείο (ΑΜΚΑ ή και ΑΦΜ) και ποιο στοιχείο θα πρέπει να πιστοποιηθεί.

Η εφαρμογή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί σε χρήση από το απόγευμα, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των συνταξιούχων και την αποφυγή της ταλαιπωρία με την προσέλευσή τους στα Υποκαταστήματα, στα οποία τις τελευταίες μέρες έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα.

 Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας σύσκεψη, στην οποία εξετάσθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί μέσα στην εβδομάδα, αντίστοιχη εφαρμογή από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ, Α.Ε), για τη διευκόλυνση των συνταξιούχων του Δημοσίου και άλλων Ταμείων.

Η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι συνταξιούχοι για την ταυτοποίηση ενός εκ των δύο στοιχείων (ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ) προκειμένου να μην ανασταλεί η σύνταξη μηνός Μαΐου, που χορηγείται στις 29/4/2013, ισχύει έως και την Παρασκευή 5/4/2013.



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκανε τον εαυτό του 100.000 μετοχές και κάνει ότι του λένε οι μέτοχοι


Απίστευτο κι όμως αληθινό, ο 35χρονος, Μάικ Μέριλ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου, καθώς, παρά το γεγονός ότι είναι ελεύθερος, ο εαυτός του δεν.. ανήκει στον ίδιο, αλλά στους μετόχους του.

Βγαλμένη από τα πιο τρελά σενάρια ψυχολογικών θρίλερ, η ιστορία του Μάικ Μέριλ από το Πόρτλαντ των ΗΠΑ ξεκινάει το 2008 όταν, σε μια ακόμη προσπάθειά του να τα καταφέρει ως επιχειρηματίας, αλλά και να βγάλει μερικά «ψιλά» αποφάσισε να μετατρέψει τον εαυτό του σε εταιρεία, να βγάλει 100.000 μετοχές και να τεθεί προς πώληση με τιμή ένα ευρώ το... κομμάτι.

Κάθε μερίδιο θα είχε κέρδος από τα χρήματα που θα έβγαζε ο Μάικ πέρα από την επίσημη δουλειά του σε τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.

Μέσα σε δέκα ημέρες, γνωστοί και φίλοι, είχαν ήδη αποκτήσει 929 μερίδια εξασφαλίζοντας κάποια λίγα χρήματα άμεσα για τον Μάικ, ενώ το υπόλοιπο 99,1% το κράτησε ο ίδιος για τον εαυτό του.

Ωστόσο, ο ίδιος κατέχει μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι θα αποφασίζουν για το τι θα κάνει στη ζωή του, όπως τι ρούχα θα φοράει ή με ποια κοπέλα θα βγει ραντεβού και ακόμη παραπέρα.

Ο Μέριλ μάλιστα το πήγε ακόμη παραπέρα, πληρώνοντας έναν προγραμματιστή με 500 μερίδια / μετοχές και άλλα 500 δολάρια για να στήσει μια ιστοσελίδα , το KmikeyM.com μέσω της οποίας οι μέτοχοι θα μπορούσαν να ψηφίζουν για τις όποιες επιλογές του Μάικ, ενώ μέσω αυτής της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε και να αγοράζουν τις μετοχές τους.

Για παράδειγμα, το Φεβρουάριο του 2008 οι μέτοχοι καταψήφισαν ένα σχέδιό του να γυρίσει ένα μικρό βίντεο για να προωθήσει τις μετοχές του, αλλά ένα μήνα μετά ενέκριναν μια επένδυση του Μάικλ, ύψους 80 περίπου δολαρίων σε ένα εκτροφείο κοτόπουλων στη Ρουάντα.

«Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο μπορώ να προσελκύσω ανθρώπους για να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για εμένα» δήλωνε ο Μάικ πριν από μερικά χρόνια και συνεχίζει να το πιστεύει παρότι έχει ήδη ζήσει το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού.

Εχει βιώσει δεκάδες σκαμπανεβάσματα στην τιμή της μετοχής του, έχει μπλέξει αφόρητα με τη γραφειοκρατία, ενώ και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των μετόχων του τον έχουν οδηγήσει σε ουκ ολίγες συγκρούσεις και προβλήματα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οπως δηλώνει οι μέτοχοι τον ανάγκασαν να γίνει ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών, του επέτρεψαν να φορά ρούχα Brooks Brothers και επέλεξαν το πρόγραμμα που ακολουθεί στο γυμναστήριο. Του επέβαλαν επίσης να βγαίνει με την κοπέλα της προτίμησής τους, αφού όμως τους υπέβαλε πρώτα έκθεση για την εμπειρία του πρώτου ραντεβού τους και προηγήθηκαν μεγάλοι καβγάδες από αντικρουόμενα συμφέροντα.

Δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη που φορά που ο Μέριλ προσπάθησε να ξεκινήσει μια επιχείρηση, καθώς, στο παρελθόν είχε δοκιμάσει να στήσει μια εταιρεία για μπακαπ δεδομένων, κάποια video games, αλλά και μια ομάδα γευσιγνωσίας εξειδικευμένης στο ουίσκι, ωστόσο, αυτή η επικίνδυνη εκδοχή των Sims με σάρκα και οστά δείχνει να πηγαίνει καλά.

Για όσους ενδιαφέρονται η μετοχή αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου δέκα τρία δολάρια ενώ το limit up της υπήρξαν τα είκοσι δολάρια πριν από λίγο καιρό.



 iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρωταπριλιά: Η ιστορία της


Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο.Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ’ αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.

Αλλη εκδοχή είναι η εξής: Οι Γάλλοι πάλι ονόμαζαν το πρωταπριλιάτικο ψέμα «ψάρι του Απρίλη» και η εξήγηση είναι, ότι οι Κέλτες λόγω του καλού καιρού άρχιζαν το ψάρεμα την πρώτη Απριλίου.

Όμως συχνά η φτωχή ψαριά διέψευδέ τις ικανότητες τους, και οι ψαράδες γύριζαν στα σπίτια τους μ’ άδεια τα χέρια, αλλά με την φαντασία να οργιάζει και να διηγούνται πολλά ψεύτικα συμβάντα κατά τις ημέρες που ψάρευαν.

Για κάποιους πάλι, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της Aπριλίου Aφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης…

Το ψέμα (της πρωταπριλιάς) στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος.

Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους»,όταν, βέβαια, είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε, λέει, σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό Μα κείνος που ξεγελιόταν το είχε σε κακό όλο το χρόνο θα ήτανε γελασμένος, κι αν ήταν παντρεμένος, θα χήρευέ. Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι χώρες που δεν επισκέπτεται κανένας


Ο διάσημος Νορβηγός περιηγητής Γκούναρ Γκάρφορς συνέταξε για λογαριασμό της υπηρεσίας στατιστικών στοιχείων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη λίστα με τις λιγότερο επισκεπτόμενες χώρες στον κόσμο και οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από »φαβορί» αλλά και απρόσμενα αουτσάιντερ.

Οι χώρες αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, αυτές που είναι πολύ επικίνδυνες για να πάει κανείς εκεί, αυτές που είναι αδιάφορες για έναν πιθανό επισκέπτη και αυτές που είναι μη προσβάσιμες.
Στην κορυφή της λίστας είναι το Μικρό Ναουρου, ένα μικρό νησάκι στη μέση του Ειρηνικού, το οποίο το 2012 επισκέφθηκαν συνολικά 200 άτομα. Οπως γράφει ο Γκάρφορς, «δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε να δεις εκεί .. αφού το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ένα επιφανειακό ορυχείο φωσφορικών αλάτων.

Η χώρα στη δεύτερη θέση είναι μεγάλη, προσβάσιμη αλλά πήγαν εκεί μόλις 500 άτομα. Ο λόγος για την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο με τους ισλαμιστές αντάρτες Σομαλία. «Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς στη Σομαλία, είναι να μην πάτε εξαρχής, συμβουλεύει απλά η σελίδα του wikitravel για τη χώρα.

Υπάρχουν και χώρες «σχετικά ασφαλείς» που αν και έχουν -αμφιλεγόμενα έστω- αξιοθέατα- δεν είναι προσβάσιμες λόγω απόστασης, όπως το Τουρκμενιστάν στην έβδομη θέση. Το χρυσό άγαλμα του πρώην δικτάτορα Νιγιάζοφ που περιστρέφεται για να κοιτάει πάντα τον Ηλιο είναι απλώς μνημίο... γούστου.

Το «κλου» είναι η Πόρτα για την Κόλαση: στην έρημο Καράκουμ, υπάρχει ένας τεράστιος κρατήρας ο οποίος φλέγεται σταθερά επί τέσσερις δεκαετίες. Επί σοβιετικού καθεστώτος έγινε εκεί γεώτρηση και το έδαφος υποχώρησε. Οι ειδικοί αποφάσισαν να βάλουν φωτιά ελπίζοντας ότι δεν θα μολυνθεί η ατμόσφαιρα και το κοίτασμα θα εξαντλείτο σε μερικές ημέρες. Οι προβλέψεις τους προφανώς ήταν ατυχείς.

Το Αφγανιστάν που επί δέκα χρόνια είναι και πάλι θέατρο σύγκρουσης μεταξύ ξένων και των Ταλιμπάν, βρίσκεται στη 10η θέση, παρά τα σημαντικά μνημεία του, όπως ο μιναρές του Τζαμ του 12ου αιώνα, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. «Το μήνυμα των Ταλιμπάν στους τουρίστες είναι σαφές, ειδικά εάν κατάγονται από μία εκ των 50 χωρών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ: Μεγάλο Λάθος», γράφουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

Στην 16η θέση, αντίθετα, βρίσκεται μία χώρα και προσβάσιμη και σχετικά ασφαλής... αλλά με κλειστές πόρτες. Η Βόρεια Κορέα είναι άπιαστο όνειρο για τον ταξιδιώτη, εάν δεν γίνει μία τεράστια χαρτούρα και δεν είναι ανεκτός επί 24 ώρες ο «σύμβουλος» που αποσαφηνίζει τι βλέπει ο τουρίστας. «Είναι απίθανο να δείτε αλλού πιο απροκάλυπτη προπαγάνδα», λέει ο Γκάρφορς.

Στην Αφρική χώρες όπως η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, στην 23η θέση, έχουν μοναδικά πάρκα γεμάτα περήφανους γορίλλες και... αιμοβόρους αντάρτες. Μόλις πριν μερικές ημέρες η πρωτεύουσα Μπανγκούι άλλαξε και πάλι χέρια, με τον πρόεδρο να διαφεύγει στο Καμερούν.

Οι υπόλοιπες χώρες όπου δεν υπάρχει κάτι να κάνει κανείς είναι κυρίως νησίδες στον Ειρηνικό, όπως η Ομοσπονδία της Μικρονησίας, τα Νησιά του Σολομώντα, το Κιριμπάτι και το Τουβαλού. Το τελευταίο, μαζί με τις Μαλδίβες, έχει το άχαρο προνόμιο να μην ξεπερνά σε υψόμεντρο τα 15... πόδια, δηλαδή πέντε μέτρα, με αποτέλεσμα όλοι να περιμένουν ότι σύντομα θα εξαφανιστεί από το χάρτη...



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...