Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Πως γιόρτασε ο κόσμος το νέο έτος


Νωρίτερα το 2013 υποδέχθηκαν τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

Η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Όκλαντ, υποδέχτηκε το νέο έτος με πυροτεχνήματα από τον ουρανοξύστη δίπλα από το λιμάνι της πόλης.

Στην Αυστραλία το "αντίο" στο 2012 έδωσε η διάσημη τραγουδίστρια Kylie Minogue, σε μια εντυπωσιακή τελετή στο Σίδνεϊ την οποία παρακολούθησαν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Στην Ιαπωνία, καλωσόρισαν το νέο έτος με ένα έθιμο που επιτάσσει η λαϊκή δοξασία. Οι καμπάνες των Βουδιστικών ναών χτύπησαν 108 φορές, για να διώξουν τα κακά πνεύματα του περασμένου χρόνου. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στους ναούς και τους θρησκευτικούς τόπους.

Με εντυπωσιακό σόου και εκπλήξεις ήρθε το 2013 στη Σαγκάη. Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος όλα σκοτείνιασαν και το πλήθος μετρούσε αντίστροφα όταν μπήκε το νέο έτος, όπου το δέχτηκαν με τραγούδια και χαμόγελα.

Για πρώτη φορά η βουδιστική Βιρμανία, που εξήλθε από δεκαετίες απομόνωσης υπέρ μιας δημοκρατικής μετάβασης που είναι σε εξέλιξη, γιορτάζει την πρωτοχρονιά μαζί με όλο τον πλανήτη με ένα θέαμα πυροτεχνημάτων στη Ρανγκούν.

Στις Φιλιππίνες, όπου ως συνήθως η φρενίτιδα των βαρελότων έχει προκαλέσει τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, η πρωτοχρονιά γιορτάζεται παρά το βαρύ κλίμα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μπόφα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων στις αρχές του Δεκεμβρίου στο νότιο νησί Μιντανάο.

Στο Ντουμπάι πάμπολλα πυροτεχνήματα φώτισαν τους 200 ορόφους του Μπουρτζ Χαλίφα, του υψηλότερου πύργου στον κόσμο, υπό τους ήχους συμφωνικής μουσικής που παίζει ζωντανά η φιλανθρωπική ορχήστρα της Πράγας.

Οι εορτασμοί στην Ευρώπη άρχισαν από τη Ρωσία, με πυροτεχνήματα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Το Παρίσι δεν υποδέχτηκε με πυροτεχνήματα το 2013, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, μεταξύ τους πολλοί τουρίστες, γιόρτασαν  όπως κάθε χρόνο στα Ηλύσια Πεδία και γύρω από τον Πύργο του Άιφελ ανταλλάσσοντας ευχές και φιλιά για τη νέα χρονιά.

Στη Γαλλία, όπου κατά την διάρκεια του ρεβεγιόν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια καίγονται αυτοκίνητα, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε ετοιμότητα 53.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες για την ασφάλεια, κυρίως στις οδικές αρτηρίες.

Το Ντακάρ φώτισε τον ουρανό του εκτοξεύοντας το "μεγαλύτερο πυροτέχνημα στην ιστορία του" στη διάρκεια ενός μουσικού θεάματος με πολλά πυροτεχνήματα που θα αρχίσει από τέσσερις φορτηγίδες στον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στη χερσόνησο της πρωτεύουσας της Σενεγάλης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν στη Νέα Υόρκη από κοντά μια παράδοση ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών: την πτώση επί 60 δευτερόλεπτα μέχρι τα μεσάνυχτα μιας πολύχρωμης κρυστάλλινης μπάλας στην Times Square.

Στο σόου τραγούδησαν φέτος οι Τέιλορ Σουίφτ, Κάρλι Ρέι Ζέπσεν και ο Νοτιοκορεάτης Psy του οποίου το βίντεο για το τραγούδι "Gangnam Style" έχουν ήδη δει ένα δισεκατομμύριο χρήστες στο YouTube, ένα ιστορικό ρεκόρ.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ένα πυροτέχνημα διάρκειας 16 λεπτών φώτισε την ακτή της Κοπακαμπάνα.

Ωστόσο στο Καράκας, οι κάτοικοι στερήθηκαν την παραδοσιακή συναυλία που δίνεται κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς, στην πλατεία Μπολίβαρ, λόγω των τελευταίων ανησυχητικών νέων για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ούγκο Τσάβες που νοσηλεύεται στην Αβάνα.




news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας το 2013


Οι πρώτοι μήνες του 2013 θα είναι καθοριστικοί για την συγκυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλείται να υλοποιήσει την υπόσχεσή του ότι τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά από τη δόση των 52,4 δισ. ευρώ θα είναι περισσότερα από όσα θα αφαιρεθούν από τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν και θα αρχίσουν από σήμερα κιόλας να υλοποιούνται.

Παράλληλα, θα πρέπει να διατηρήσει την κυβερνητική συνοχή που έχει ήδη τραυματιστεί από τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και να δώσει δείγματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι η ελληνική οικονομία όντως θα απογειωθεί τα επόμενα χρόνια, όπως απαιτεί το Μνημόνιο για να επιτευχθεί ο στόχος για χρέος 120% το 2020.

Τα «στοιχήματα» Σαμαρά

Ο κ.Σαμαράς γνωρίζει ότι το στοίχημα του 2013, από το οποίο θα εξαρτηθεί η επιβίωση της κυβέρνησης, είναι η αλλαγή της ψυχολογίας της οικονομίας και η σταθεροποίησή της σε αναπτυξιακή τροχιά. Για να επιτευχθεί αυτό, ποντάρει πολλά στις επενδύσεις (και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων), στην μείωση των τιμών στην αγορά και την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.

Για την ρευστότητα, ένα θετικό βήμα έγινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με την πρόσφατη απόφασή της να δέχεται ξανά ως εγγυήσεις τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, η ΕΚΤ επιτρέπει στις τράπεζες να δανειστούν χρήματα με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Το επιτόκιο του δανεισμού τους θα πέσει στο 0,75% από το 2,76% που ήταν στα πλαίσια του μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Από τα χρήματα αυτά, η κυβέρνηση περιμένει να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας και να δοθεί ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, όμως, οι σκληρές περικοπές που ψηφίστηκαν με το Μνημόνιο ΙΙΙ θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Μισθοί και συντάξεις θα μειωθούν σημαντικά στο δημόσιο λόγω των μέτρων (περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στις συντάξεις), όπως επίσης και στον ιδιωτικό τομέα λόγω της αύξησης του αφορολόγητου. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει ένα κύμα ακρίβειας λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ και συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι από το δεύτερο τρίμηνο και μετά οι διαρθρωτικές αλλαγές όπως η απελευθέρωση του ωραρίου θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις τιμές και θα τις συγκρατήσουν.

Ρεκόρ ανεργίας – Τουρνέ για επενδύσεις

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος όμως για τον Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο είναι η πρωτοφανής ανεργία. Ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν έχουν δουλειά, και το 2013 θα γίνουν περισσότεροι καθώς η απασχόληση θα μειωθεί κατά 2,1% - το Μνημόνιο άλλωστε προβλέπει μείωση της ανεργίας από το 2015-6 και μετά. Για την μείωση της ανεργίας, το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της δημιουργίας καλού επενδυτικού κλίματος λόγω των ήδη μειωμένων μισθών και των διαρθρωτικών αλλαγών που υπόσχεται να κάνει για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Δείγμα της σημασίας που δίνει στις επενδύσεις ο κ.Σαμαράς ήταν οι συναντήσεις του με επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες, πράγμα που θα συνεχιστεί και το 2013. Γι' αυτό το λόγο, ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει... τουρνέ για να προσελκύσει επενδύσεις. Θα μεταβεί στα Αραβικά Εμιράτα, μετά στο Κατάρ και στη συνέχεια στην Κίνα, την Ρωσία και τις ΗΠΑ σε ένα πραγματικό σαφάρι για να φέρει κεφάλαια στην χώρα.

Οι συναντήσεις όμως δεν φτάνουν για να αντισταθμίσουν την ανοχή της κοινωνίας που λιγοστεύει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και μιλούν για 10 δισ. συνολικά που θα επενδυθούν το πρώτο τετράμηνο.

Αποκλείει εκλογές – Πιθανός ο ανασχηματισμός

Ο κ.Σαμαράς έχει δηλώσει ότι η προσφυγή στις κάλπες που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι εκτός πλάνων. Έχει απορρίψει κατηγορηματικά να κάνει εκλογές, παγώνοντας ουσιαστικά τα σενάρια που τον ήθελαν να σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα συγκέντρωνε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας, με επικεφαλής τον ίδιο.

Δεν ισχύει το ίδιο για τον ανασχηματισμό όμως. Με δεδομένη τη γκρίνια για συγκεκριμένους υπουργούς, και την επιθυμία των δύο μικρότερων εταίρων του να επαναπροσδιορίσουν την συμφωνία τους, ο κ.Σαμαράς ίσως επιχειρήσει τον ανασχηματισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πληγεί το οικονομικό επιτελείο, και θα προσπαθήσει να τηρήσει τις ισορροπίες με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ανατροπή και κάθαρση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για χρονιά «ανατροπής, κάθαρσης και αναγέννησης». Στην Κουμουνδούρου θεωρούν καθοριστικής σημασίας τον Μάρτιο. Όπως υποστηρίζουν τότε θα φανεί ότι η συγκυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου με πιθανή προσφυγή στις κάλπες. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτές οι γιορτές μπορεί να είναι οι τελευταίες με Μνημόνια» ενώ υπόσχεται ότι «το 2013 μπορεί να είναι μια χρονιά μεγάλων, νικηφόρων αγώνων και ανατροπών».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την σκανδαλολογία με τη λίστα Λαγκάρντ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν ότι συγκαλύπτουν το σκάνδαλο. Θα επιχειρήσει με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πολιτική και ηθική ευθύνη για το θέμα. Ήδη η Αυγή μιλά σήμερα για «πανικό στο Μαξίμου» και επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των υπολόγων για τη λίστα Λαγκάρντ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ μιλά για «ομερτά του μνημονιακού συστήματος».

Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ θα ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τόσο για το ποιος διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του κ.Παπακωνσταντίνου από την αυθεντική λίστα με τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες της HSBC Γενεύης όσο και για τη διαχείριση της λίστας εδώ και δύο χρόνια από τους υπουργούς Οικονομικών και τις αρμόδιες οικονομικές αρχές. Διαχείριση που ως γνωστόν δεν έφερε στα δημόσια ταμεία ούτε ένα ευρώ...



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε ισχύ από σήμερα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο


Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται από σήμερα να εφαρμόσουν πολύ πιο αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια, καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Το λεγόμενο Δημοσιονομικό Σύμφωνο έχει επικυρωθεί από τις 16 εκ των 25 χωρών-μελών της ΕΕ που το αποδέχθηκαν. Η Βρετανία και η Τσεχία αποφάσισαν να μην υιοθετήσουν το σύμφωνο, που πάντως ούτως ή άλλως είναι νομικά δεσμευτικό για τις χώρες που ανήκουν στην 17μελή ευρωζώνη.

Μόνον οι χώρες που έχουν επικυρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα μπορούν να ζητήσουν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το μόνιμο ταμείο 'διάσωσης' της ΕΕ.

Το Σύμφωνο υπαγορεύει ότι οι χώρες που το έχουν κυρώσει, πρέπει να ενσωματώσουν τον λεγόμενο «χρυσό κανόνα», τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στα Συντάγματά τους, ενώ προβλέπει επίσης την δημιουργία αυτόματων διορθωτικών μηχανισμών - περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων - όταν ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται.

Τα λεγόμενα διαρθρωτικά ελλείμματα, που δεν συνδέονται με τις προσωρινές συνέπειες των οικονομικών υφέσεων, πρέπει να περιορίζονται κάτω από το 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε χώρας. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Οι χώρες όπου το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (60% του ΑΕΠ), καλούνται να το μειώνουν κατά 5% ανά έτος. Αντιστρόφως, οι χώρες που τηρούν το όριο μπορούν να έχουν υψηλότερα διαρθρωτικά ελλείμματα, έως και 1% του ΑΕΠ τους.

Οι χώρες με ελλείμματα που υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ τους, θα αντιμετωπίζουν αυτόματα κυρώσεις, εκτός αν μια πλειοψηφία κρατών-μελών της ευρωζώνης το αποτρέπει.

Πολλές χώρες απέχουν πολύ από αυτούς τους στόχους, όπως η Γαλλία, η οποία θα κληθεί να καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες το 2013 για να φθάσει το όριο του 3%.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εντέλλεται να κρίνει εάν και κατά πόσον οι χώρες εφαρμόζουν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά τους όπως οφείλουν και θα είναι σε θέση να τους επιβάλλει πρόστιμα που θα ανέρχονται έως και στο 0,1% του ΑΕΠ τους εάν θεωρεί ότι τους παραβιάζουν.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έτσι υποδέχτηκε η Αθήνα το 2013


- Κάτω από την Ακρόπολη υποδέχτηκαν το νέο χρόνο χιλιάδες Αθηναίοι

- Τουλάχιστον στο Θησείο, ο δήμος είχε στολίσει... κανονικό δέντρο

- Ζευγάρια αντάλλαξαν το πρώτο φιλί του 2013 με φόντο τον Ιερό Βράχο

- Έλαμψε ο ουρανός της Αθήνας από τα πυροτεχνήματα

- Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες


Αυτή τη φορά το ραντεβού δόθηκε στο Θησείο και όχι, όπως γινόταν παραδοσιακά, στο Σύνταγμα.

Μια σκέψη είναι πως επιλέχθηκε το Θησείο γιατί εκεί είχε στολιστεί ένα... κανονικό δέντρο, σαν αυτά των παιδικών μας χρόνων.

Κυρίως, ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου γέμισε μικρούς και μεγάλους που ήθελαν να τους βρει το 2013 να κοιτούν την κατάφωτη, επιβλητική και πανέμορφη Ακρόπολη.

Μόλις ο παλιός ο χρόνος μας... άφησε, νεαρά ζευγάρια αντάλλαξαν τα πρώτα τους φιλιά και όλοι έστρεψαν τα μάτια τους στον ουρανό για να απολαύσουν το υπερθέαμα με τα πυροτεχνήματα!























newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ξέρατε ότι υπάρχει Άγιος Σκύλος ;

Το Αντρώνι, ένα κεφαλοχώρι στην αρχαία Ολυμπία έχει μια ιδιαίτερη εκκλησία

Δεν ξέρουμε αν η εκκλησία μας εγκρίνει τις τοιχογραφίες που υπάρχουν στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην αρχαία Ολυμπία. Πάντως η είδηση που αλιεύσαμε στο πολύ καλό site, goldenmag έχει πολύ ενδιαφέρον:

"Το Αντρώνι είναι ένα κεφαλοχώρι κοντά στην αρχαία Ολυμπία με πλούσια ιστορία, την οποία έλκει από την αρχαιότητα. Ανάμεσα στα πολλά ιστορικά μνημεία του συγκαταλέγεται και η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τις μοναδικές τοιχογραφίες της. Στο εσωτερικό της ξεχωρίζουν δύο παράξενες αγιογραφίες: Ο Άγιος Σκύλος και ο Κυνο-βιάρχης.
 
Με κεφάλι κυνηγόσκυλου

Η εικόνα του Αγίου Σκύλου είναι η αναπαράσταση ενός αγίου με κεφάλι όχι ανθρώπινο, αλλά κυνηγόσκυλου. Προφανώς πρόκειται για τον μοναδικό κυνόμορφο που υπάρχει στο πάνθεον των Αγίων, δηλαδή τον Άγιο Χριστόφορο, τον οποίο οι παλιοί συνήθιζαν να έχουν σε μικρή εικόνα μέσα στα αυτοκίνητά τους για να τους προστατεύει. Η διπλανή αγιογραφία του «Κυνο-βιάρχη» είναι άγνωστη στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία (http://www.antroni.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=49).
 
Άγιος Χριστόφορος ο Ρέπροβος

Ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Χριστόφορος ο Ρέπροβος (το ρωμαϊκό του όνομα, που τον ξεχωρίζει από άλλους 6 συνονόματους αγίους) γιορτάζεται στις 9 Μαΐου από την Ορθόδοξη και σε διαφορετικές ημερομηνίες από την Καθολική, τη Λουθηρανική και την Αγγλικανική Εκκλησία. Θεωρείται προστάτης των οδοιπόρων, των ταξιδιωτών, των μοτοσικλετιστών, των αυτοκινητιστών και του Σώματος Εφοδιασμού -Μεταφορών του Στρατού, όπως και των χωραφιών και των αμπελιών από τον άσχημο καιρό και το χαλάζι. Είναι επίσης ο πολιούχος άγιος του Αγρινίου, ενώ εικόνα του με αυτή την μορφή συναντάμε στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Λίνδο της Ρόδου, στον Άγιο Γερμανό των Πρεσπών, στην Καππαδοκία, την Τρανσυλβανία, σε φορητή εικόνα που εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο των Σερρών και αλλού (http://oreini-ileia.blogspot.gr/2010/08/blog-post_31.html). Στις εικόνες παρουσιάζεται με άσχημο και αλλόκοτο κεφάλι σκύλου (κυνοκέφαλος). Λέγεται πως ήταν ένας δυνατός γίγαντας και ότι καταγόταν από τη βάρβαρη, ανθρωποφάγα φυλή των Σκυλοκέφαλων που άλλοι υποστηρίζουν ότι ζούσε στα βάθη της Ασίας και άλλοι στη Βόρεια Αφρική.
 
Η ιστορία του

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Ρέπροβος συνελήφθη αιχμάλωτος με τη θέλησή του επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δεκίου και μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια, όπου βαπτίσθηκε χριστιανός μαζί με τους στρατιώτες – διώκτες του (τους οποίους προσηλύτισε καθ΄οδόν), παίρνοντας το όνομα Χριστόφορος. Όταν συνελήφθη δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά απέκτησε ανθρώπινη ομιλία από άγγελο που τον έκανε «να λαλεί ελευθέρως». Φοβερός και τρομερός στην όψη και την ανδρεία, παρέκαμψε όλους τους πειρασμούς που του έθεσε σαν τρικλοποδιά ο φοβισμένος Δέκιος και τελικά, αφού ξεπέρασε κάθε βασανιστήριο στο οποίο υποβλήθηκε, αποκεφαλίστηκε το 251 μ.Χ. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του ονόματός του (που δημιουργεί βέβαια απορίες ως προς τον χρόνο), ο γίγαντας Ρέπροβος πέρασε τον Χριστό, όταν ήταν παιδί, από έναν χείμαρρο κρατώντας τον πάνω στους ώμους του, γι’ αυτό και πήρε το όνομα Χριστόφορος.
 
Οι σκυλοκέφαλοι και ο Μέγας Αλέξανδρος

Και όμως, ο Άγιος Χριστόφορος φαίνεται ότι δεν είναι ο μόνος σκυλοκέφαλος στην ιστορία. Ο Ησίοδος, ο Ηρόδοτος, ο ιστορικός Κτησίας ο Κνίδιος, ο Στράβωνας, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος καθώς και κινεζικά κείμενα του 6ου αιώνα κάνουν αναφορά σε τέτοια πλάσματα. Αν πιστέψουμε τους θρύλους, κυνοκέφαλοι υπήρχαν επίσης ανάμεσα στους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ιστορικά κείμενα πάντως αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος διάβηκε από τον «τόπο των σκυλοκέφαλων». Όσο για την ελληνική μυθολογία, έχει να μας παρουσιάσει τη σκυλοκέφαλη Εκάτη, η οποία παίζει τον ρόλο του Αιγύπτιου θεού Άνουβι, που είχε κεφάλι σκύλου ή τσακαλιού. Ο Άνουβις ήταν αυτός που άνοιγε τον δρόμο του κάτω κόσμου για  τους νεκρούς – όπως και η Εκάτη."




kamarinia.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...