Οι πρώτοι μήνες του 2013 θα είναι καθοριστικοί για την συγκυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλείται να υλοποιήσει την υπόσχεσή του ότι τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά από τη δόση των 52,4 δισ. ευρώ θα είναι περισσότερα από όσα θα αφαιρεθούν από τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν και θα αρχίσουν από σήμερα κιόλας να υλοποιούνται.
Παράλληλα, θα πρέπει να διατηρήσει την κυβερνητική συνοχή που έχει ήδη τραυματιστεί από τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και να δώσει δείγματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι η ελληνική οικονομία όντως θα απογειωθεί τα επόμενα χρόνια, όπως απαιτεί το Μνημόνιο για να επιτευχθεί ο στόχος για χρέος 120% το 2020.
Τα «στοιχήματα» Σαμαρά
Ο κ.Σαμαράς γνωρίζει ότι το στοίχημα του 2013, από το οποίο θα εξαρτηθεί η επιβίωση της κυβέρνησης, είναι η αλλαγή της ψυχολογίας της οικονομίας και η σταθεροποίησή της σε αναπτυξιακή τροχιά. Για να επιτευχθεί αυτό, ποντάρει πολλά στις επενδύσεις (και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων), στην μείωση των τιμών στην αγορά και την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.
Για την ρευστότητα, ένα θετικό βήμα έγινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με την πρόσφατη απόφασή της να δέχεται ξανά ως εγγυήσεις τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, η ΕΚΤ επιτρέπει στις τράπεζες να δανειστούν χρήματα με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Το επιτόκιο του δανεισμού τους θα πέσει στο 0,75% από το 2,76% που ήταν στα πλαίσια του μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Από τα χρήματα αυτά, η κυβέρνηση περιμένει να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας και να δοθεί ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, όμως, οι σκληρές περικοπές που ψηφίστηκαν με το Μνημόνιο ΙΙΙ θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Μισθοί και συντάξεις θα μειωθούν σημαντικά στο δημόσιο λόγω των μέτρων (περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στις συντάξεις), όπως επίσης και στον ιδιωτικό τομέα λόγω της αύξησης του αφορολόγητου. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει ένα κύμα ακρίβειας λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ και συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι από το δεύτερο τρίμηνο και μετά οι διαρθρωτικές αλλαγές όπως η απελευθέρωση του ωραρίου θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις τιμές και θα τις συγκρατήσουν.
Ρεκόρ ανεργίας – Τουρνέ για επενδύσεις
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος όμως για τον Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο είναι η πρωτοφανής ανεργία. Ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν έχουν δουλειά, και το 2013 θα γίνουν περισσότεροι καθώς η απασχόληση θα μειωθεί κατά 2,1% - το Μνημόνιο άλλωστε προβλέπει μείωση της ανεργίας από το 2015-6 και μετά. Για την μείωση της ανεργίας, το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της δημιουργίας καλού επενδυτικού κλίματος λόγω των ήδη μειωμένων μισθών και των διαρθρωτικών αλλαγών που υπόσχεται να κάνει για την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Δείγμα της σημασίας που δίνει στις επενδύσεις ο κ.Σαμαράς ήταν οι συναντήσεις του με επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες, πράγμα που θα συνεχιστεί και το 2013. Γι' αυτό το λόγο, ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει... τουρνέ για να προσελκύσει επενδύσεις. Θα μεταβεί στα Αραβικά Εμιράτα, μετά στο Κατάρ και στη συνέχεια στην Κίνα, την Ρωσία και τις ΗΠΑ σε ένα πραγματικό σαφάρι για να φέρει κεφάλαια στην χώρα.
Οι συναντήσεις όμως δεν φτάνουν για να αντισταθμίσουν την ανοχή της κοινωνίας που λιγοστεύει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και μιλούν για 10 δισ. συνολικά που θα επενδυθούν το πρώτο τετράμηνο.
Αποκλείει εκλογές – Πιθανός ο ανασχηματισμός
Ο κ.Σαμαράς έχει δηλώσει ότι η προσφυγή στις κάλπες που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι εκτός πλάνων. Έχει απορρίψει κατηγορηματικά να κάνει εκλογές, παγώνοντας ουσιαστικά τα σενάρια που τον ήθελαν να σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα συγκέντρωνε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας, με επικεφαλής τον ίδιο.
Δεν ισχύει το ίδιο για τον ανασχηματισμό όμως. Με δεδομένη τη γκρίνια για συγκεκριμένους υπουργούς, και την επιθυμία των δύο μικρότερων εταίρων του να επαναπροσδιορίσουν την συμφωνία τους, ο κ.Σαμαράς ίσως επιχειρήσει τον ανασχηματισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πληγεί το οικονομικό επιτελείο, και θα προσπαθήσει να τηρήσει τις ισορροπίες με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Ανατροπή και κάθαρση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για χρονιά «ανατροπής, κάθαρσης και αναγέννησης». Στην Κουμουνδούρου θεωρούν καθοριστικής σημασίας τον Μάρτιο. Όπως υποστηρίζουν τότε θα φανεί ότι η συγκυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου με πιθανή προσφυγή στις κάλπες. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτές οι γιορτές μπορεί να είναι οι τελευταίες με Μνημόνια» ενώ υπόσχεται ότι «το 2013 μπορεί να είναι μια χρονιά μεγάλων, νικηφόρων αγώνων και ανατροπών».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την σκανδαλολογία με τη λίστα Λαγκάρντ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν ότι συγκαλύπτουν το σκάνδαλο. Θα επιχειρήσει με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πολιτική και ηθική ευθύνη για το θέμα. Ήδη η Αυγή μιλά σήμερα για «πανικό στο Μαξίμου» και επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των υπολόγων για τη λίστα Λαγκάρντ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ μιλά για «ομερτά του μνημονιακού συστήματος».
Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ θα ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα καθώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τόσο για το ποιος διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του κ.Παπακωνσταντίνου από την αυθεντική λίστα με τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες της HSBC Γενεύης όσο και για τη διαχείριση της λίστας εδώ και δύο χρόνια από τους υπουργούς Οικονομικών και τις αρμόδιες οικονομικές αρχές. Διαχείριση που ως γνωστόν δεν έφερε στα δημόσια ταμεία ούτε ένα ευρώ...
iefimerida.gr