Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πού θα κριθούν οι εκλογές


Τα σημεία «κλειδιά» του εκλογικού νόμου που θα καθορίσουν την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων


Παραμένουν τα κρίσιμα σημεία που θα (ξανά) κρίνουν το νέο «χάρτη» της Βουλής, μετά τις σημερινές εκλογές με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2003 και με παραλλαγές εφαρμόστηκε το 2007 και το 2009.

Πρώτον, το ποσοστό του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων πανελλαδικά, που αποτελεί τον πήχη για την είσοδο ενός κόμματος στη νέα Βουλή. Δεύτερον, οι 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα και τρίτον, η «μοιρασιά» των υπολοίπων 250 εδρών αναλογικά στα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Εδώ σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ήδη σχετικό αίτημα προκειμένου να μην θεωρείται συνασπισμός κομμάτων, κάτι που θα του στερούσε το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση πρωτιάς.

Η κατανομή των εδρών γίνεται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, δηλαδή δεν συνυπολογίζονται τα λευκά και τα άκυρα. Κάθε κόμμα λαμβάνει αναλογικά τον αριθμό των εδρών με βάση τις ψήφους που συγκέντρωσε στην επικράτεια, ανεξαρτήτως της περιφέρειας στην οποία ψηφίζεται.

Η «χαμένη» ψήφος

Με αυτήν την έννοια, «χαμένες ψήφοι» θεωρούνται τα λευκά, τα άκυρα αλλά και αυτές που λαμβάνουν τα κόμματα εκτός Βουλής, που δεν συγκέντρωσαν πανελλαδικά το ποσοστό του 3%. Στις σημερινές εκλογές δεν ισχύει σταυροδοσία, αλλά ούτε και τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ωστόσο αν κάποιος ψηφοφόρος "σταυρώσει" έναν υποψήφιο το ψηφοδέλτιο θα καταμετρηθεί υπερ του κόμματος.

Πώς θα κριθεί η αυτοδυναμία

Για να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει ένα ή περισσότερα κόμματα που θέλουν να συνεργαστούν να καταλάβουν 151 έδρες.

Με βάση τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία δεν επηρεάζεται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα (το πρώτο κόμμα παίρνει ούτως ή άλλως το μπόνους των 50 εδρών).

Αντιθέτως, η αυτοδυναμία θα κριθεί από το ποσοστό του πρώτου κόμματος κι από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, μην έχοντας συγκεντρώσει το καθένα το όριο του 3%.

Παραδείγματα: Το πρώτο κόμμα εκλέγει 151 βουλευτές:

- με ποσοστό 34,34%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 15%,

- με ποσοστό 35,55%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 12%,

- με ποσοστό 36,36% αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 10%,

- με ποσοστό 37,57%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 7%,

- με ποσοστό 38,38%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 5%,

- με ποσοστό 39,59%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 2%.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους

Μάχη με τη φωτιά δίνουν οι πυροσβέστες στο Θυμάρι Παλαιάς Φώκαιας και στα Λεγραινά, καθώς σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν.
Τουλάχιστον ένα σπίτι στην Παλαιά Φώκαια έχει καταστραφεί και δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές.
Αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο βρίσκεται ο οικισμός Άγιος Κωνσταντίνος και το Θυμάρι. Πριν από λίγο δόθηκε εντολή για απογείωση δύο αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου.
Στο σημείο επιχειρούν 225 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 75 πεζοπόροι, 23 υδροφόρες, 4 καναντέρ καθώς και ένα ελικόπτερο. Πριν από λίγη ώρα απογειώθηκαν δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στο Κορωπί καθώς και στο Στεφάνιο Κορινθίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό προστασίας του πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου σε λίγη ώρα αναμένονται στην Ελλάδα δύο ιταλικά Καναντέρ, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Λαυρεωτική.
Πιθανό το ενδεχόμενο βοήθειας από Γαλλία και Κροατία.
Το αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη κατέθεσε χθες το βράδυ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κάλπες σωτηρίας

Δεν πρόκειται για υπερβολή: σήμερα το βράδυ τα βλέμματα όλης της υφηλίου θα είναι στραμμένα στην Αθήνα. Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση αντιμετωπίζεται από διεθνείς αγορές, ξένες πρωτεύουσες και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ως κομβικό σημείο· κατ’ αρχάς για το μέλλον της Ελλάδας και εν συνεχεία για την τύχη του ευρώ, της ίδιας της ΟΝΕ και του μετέωρου εγχειρήματος της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Με την εικόνα πολιτικού χάους που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου να έχει οδηγήσει σε μια βίαιη αποσαφήνιση των διλημμάτων, το ζητούμενο από τις σημερινές εκλογές είναι κατ’ αρχάς ένα: να φανεί αν η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εν συνεχεία, φυσικά, ποια θα είναι αυτή και αν θα διαμορφωθούν συνθήκες που θα δικαιολογούν κάποια ελπίδα.Ενα ενδεχόμενο αδιεξόδου όμως ήδη αντιμετωπίζεται με τρόμο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ως αρχή μιας γενικότερης αποσταθεροποίησης που θα μεταδοθεί με ταχείς ρυθμούς και κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία.


tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η δήλωση του Σάντος μας έκανε να ανατριχιάσουμε περισσότερο κι απ' το γκολ του «Κάρα»!

Μισό λεπτό ρε παιδιά.

Να τα βάλουμε κάτω να τα συζητήσουμε και να δούμε τι έγινε.

Αυτοί οι τύποι με τα κόκκινα στο πρώτο ματς βούτηξαν τους Τσέχους και τους έκαναν ασήκωτους!

Όλοι υπέθεσαν ότι αυτοί όχι απλώς πέρασαν, αλλά θα πάνε πολύ μακριά, θα είναι η ευχάριστη έκπληξη του Euro.

Αμ δε! Όταν μιλάτε για εκπλήξεις στον όμιλο που παίζουν οι Ελληνες να βάζετε πιπέρι στο στόμα σας όταν δεν τους αναφέρετε.

Εντάξει θα βάλω πιπέρι και εγώ, διότι δεν το πίστευα. Δεν το πίστευα όχι όταν πήγαμε εκεί, αλλά όταν είδα την ομάδα στο ματς με την Τσεχία. Εκεί αλήθεια κλονίστηκα, είπα «δεν γίνεται». Έπεσα έξω, αλλά ποιος ασχολείται με εμένα, εδώ έπεσαν έξω κοτζάμ Ρώσοι. Πάει ο Τζαγκόεφ, πάει ο Κερζάκοφ, πάει ο Λεβαντόφσκι, αυτοί να δεις πόσο έξω έπεσαν.

Και νομίζω υπάρχει εξήγηση γιατί έπεσαν έξω. Υπάρχει εξήγηση και στον τρόπο με τον οποίο έπαιξαν αυτά τα παιδιά και στον τρόπο με τον οποίο μίλησαν μετά τη λήξη του ματς. Το έξτρα κίνητρο είναι αυτό που μας έστειλε τόσο ψηλά.

Αυτά τα παιδιά το αισθάνθηκαν ότι έπαιξαν για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που δεν έχουν σχεδόν κανένα λόγο για να χαμογελούν τους τελευταίους μήνες. Και βρήκαν όχι μόνο για να χαμογελούν, αλλά και για να βγουν στους δρόμους και για να πατήσουν τις κόρνες των αυτοκινήτων τους και για να σφίξουν ψηλά τις γροθιές τους.

Και το ηθικό δίδαγμα είναι ξεκάθαρο. Με αυτή την ομάδα ένα είναι σίγουρο, ότι «δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ», γιατί σε αυτή τη χώρα έχουμε φτώχεια στην τσέπη, αλλά στην ψυχή περίσσευμα που το ζηλεύουν όλοι!

Αλλά έχουμε και έναν προπονητή που και ως άνθρωπο είναι σίγουρο ότι τον ζηλεύουν όλοι. Η απάντηση του στην ερώτηση «αν παίξαμε για να αποδείξουμε ότι κάνει λάθος η κυρία Μέρκελ που λέει ότι πρέπει να διατηρηθούν οι Ελληνες σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο» ήταν αποστομωτική:

«Όχι, παίξαμε γιατί μας εμπνέει η ιστορία της χώρας που γέννησε την δημοκρατία και όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αξίες που σήμερα απολαμβάνει όλος ο κόσμος. Για αυτό παίξαμε και είναι ώρα όλοι σας να δείξετε σεβασμό…»

Πως το είχε πει ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες; «Εγώ είμαι πιο Έλληνας από όλους τους Ελληνες»!


του Μιχάλη Τσόχου

sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...