Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Όλα τα ελληνικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς


Στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) στην Τυνησία, προτάθηκε η ημερομηνία αυτή να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Νοέμβριο του 1983, η πρόταση υιοθετήθηκε...
από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO και πλέον η 18η Απριλίου είναι η ημέρα που χαιρετίζουμε το πολιτιστικό μας παρελθόν. Στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν αρκετά πλέον μνημεία, που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια σύμβολα πολιτιστικής κληρονομιάς. Γνωρίζετε ποια είναι αυτά;

1986: Ναός Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες

 Το 1986, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας γίνεται το πρώτο ελληνικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας, αφιερωμένος στον Απόλλωνα, επειδή όπως λέγεται βοήθησε τους κατοίκους να ξεπεράσουν την πανώλη. Σε ύψος 1.130 μέτρων, στο κέντρο της Πελοποννήσου, ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.

 Το 1765, ο ναός ταυτίσθηκε από το Γάλλο αρχιτέκτονα J. Bocher και το 1812 διενεργήθηκαν οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές από τους: J. Foster, C. R. Cockerell, K. H. von Hallerstein, G. Gropius, J. Linckh, O. M. Stackerlberg, και P. O. Brondsted. Ωστόσο, 2 χρόνια αργότερα τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε και σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.


1987: Δελφοί


Οι Δελφοί, ο ομφαλός της Γης, αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄.

 Η ιστορία λέει ότι, οι κάτοικοι του χωριού Καστρί, αρνήθηκαν να μετακινηθούν για να γίνουν οι ανασκαφές και η ευκαιρία να «μετατοπισθεί» το χωριό δόθηκε, όταν αυτό καταστράφηκε μερικώς από σεισμό. Τότε, οι κάτοικοι έδωσαν τον αρχαιολογικό χώρο με αντάλλαγμα ένα νέο χωριό. Το 1893, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή έφερε στο φως κτίρια του ιερού του Απόλλωνα, όπως επίσης και χιλιάδες αντικειμένων, επιγραφών και γλυπτών.


1987: Ακρόπολη

 Ο επιβλητικός βραχώδης λόφος της Ακρόπολης, ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας, είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια. Ο λόφος ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ.

 Κατά την τουρκοκρατία, η Ακρόπολη έπαθε τις περισσότερες ζημίες. Το 1645 ένας κεραυνός, που έπεσε πάνω στην πυρίτιδα που είχαν τοποθετήσει ι Τούρκοι στην Ακρόπολη, ανατίναξε τα Προπύλαια ενώ το 1687, όταν την πολιορκούσε ο Ενετός Μοροζίνι, μία από τις βόμβες έπεσε πάνω στην πυρίτιδα που ήταν αποθηκευμένη στον Παρθενώνα και κατέστρεψε τον ναό.

 Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ο Άγγλος λόρδος Έλγιν λίγο πριν από την επανάσταση του 1821, μεταφέροντας στη συνέχεια τη ζωφόρο του Παρθενώνα, μετόπες, αετώματα, μία Καρυάτιδα και έναν κίονα του Ερεχθείου στην Αγγλία. Οι Τούρκοι έλαβαν 35.000 λίρες και οι Αθηναίοι ένα …ρολόι, που στήθηκε στην αρχαία αγορά.

1988: Άθως


Το αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους, το Άγιο Όρος περιλαμβάνει 20 Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία».

 Αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού και η επικράτηση του ονόματός τους φαίνεται να έγινε κατά το πρώτο μισό του 12ου αιώνα και μάλιστα σε χρυσόβουλο έγγραφο του Αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού του Α’, προς την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας το 1144. «Εφεξής το όνομα του Άθω καλείσθαι Άγιον Όρος παρά πάντων».

 Το αυτόνομο καθεστώς του Αγίου Όρους αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά διεθνώς πριν την αναγνώριση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους στη Χαλκιδική, με τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1878, η οποία προέβλεπε ότι «οι μοναχοί του Αγίου Όρους, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους, διατηρούν τις κτήσεις και τα πρότερα πλεονεκτήματά τους και χωρίς καμία εξαίρεση απολαύουν απόλυτη ισότητα δικαιωμάτων και πλεονεκτημάτων».

 Το ελληνικό κράτος κύρωσε με το Ν.Δ. 10/16 Σεπτεμβρίου 1926 τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος άρχισε να ισχύει το 1927, οπότε και για πρώτη φορά επισημοποιήθηκε η συνταγματική προστασία του καθεστώτος αυτοδιοίκησης του Αγίου Όρους.


1988: Μετέωρα

 Το σύμπλεγμα των τεράστιων σκοτεινόχρωμων βράχων, έξω από την Καλαμπάκα, παραμένει ακόμα ένας ανεξιχνίαστος γρίφος, αν και υπάρχουν κάποιες εικασίες περί γεωλογικής μορφοποίησης του εδάφους.

 Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα, μετά το Άγιο Όρος, ενώ από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


1988: Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης


Σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου ήδη από τον Μεσαίωνα, η κληρονομιά της Θεσσαλονίκης αντανακλάται στα πολλά μνημεία, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, της περιόδου, που διασώζονται έως και σήμερα. Το 1988, δεκαπέντε μεσαιωνικά μνημεία, που χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος αι. μ.Χ.) έως και την Υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος - 14ος αι.) αναγνωρίστηκαν επάξια ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιας.


1988: Επίδαυρος

 Στην ιστορική πόλη της Επιδαύρου, η οποία είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, γεννήθηκε σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ασκληπιός, ο «πατέρας» της ιατρικής.

 Το όνομα Επίδαυρος της δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, που ήταν και ήρωας της Επιδαύρου, τον Επίδαυρο, ο οποίος σύμφωνα με τον Όμηρο, πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και είχε ως αρχηγούς τον Ποδαλείριο και το Μαχάονα, που ήταν γιοι του Ασκληπιού.

 Οι ανασκαφές της Επιδαύρου έγιναν από τον Π. Καββαδία και διήρκεσαν από το 1881 ως το θάνατό του, το 1928. Έπειτα, ανέλαβε η Αρχαιολογική Εταιρεία, ενώ σπουδαίο ρόλο έπαιξε η αφιλοκερδής προσφορά των κατοίκων του Λυγουριού, οι οποίοι εκτός από την εργασία που προσέφεραν, παραχώρησαν αφιλοκερδώς τα κτήματα τους που βρίσκονταν κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.


1988: Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου


Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο- ακρόπολη της πόλης, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515. Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της UNESCO, οι Οσπιταλιέροι του Αγ. Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, είχαν αγοράσει τη Ρόδο και την κατείχαν από το 1309 ως το 1523. Αργότερα η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων και έπειτα των Ιταλών, ενώ θεωρείται από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολιτισμών.


1989: Μυστράς

 Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία, μόλις 6 χλμ ΒΔ της Σπάρτης. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα. Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους.

 Το 1249 ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλαρδουίνος, έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς λόγω του σχήματός του ή του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη, που λεγόταν Μυζηθράς.


1989: Ολυμπία


Η Ολυμπία, γνωστή ως ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, φιλοξενούσε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, το οποίο στην αρχαιότητα θεωρούνταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

 Αν και η ανακάλυψη του χώρου έγινε το 1766, δεν υπήρξαν ανασκαφές μέχρι το 1829, οπότε και ξεκίνησαν από την «επιστημονική αποστολή του Μωριά», τους επιστήμονες που συνόδευαν το γαλλικό σώμα στρατού στην εκστρατεία του Μωριά.

 Η πρώτη μεγάλη ανασκαφή στην Ολυμπία ξεκίνησε το 1875 χρηματοδοτούμενη από το γερμανικό κράτος και έφερε στο φως ευρήματα, μεταξύ των οποίων η Νίκη της Σαμοθράκης και ο Ερμής του Πραξιτέλη. Συνολικά βρέθηκαν 14.000 αντικείμενα.

 Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από το 1908 μέχρι το 1929, αλλά οι εργασίες επισπεύτηκαν το 1936, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Από το 1952 μέχρι το 1966, οι Έμιλ Κούντσε και Χανς Σλάιφ συνέχισαν τις ανασκαφές του 1936, μαζί με τον αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μάλβιτς, ενώ από το 1972 ως το 1984, ο Άλφρεντ Μάλβιτς βρήκε στοιχεία και ημερομηνίες από το στάδιο, τάφους και από το Πρυτανείο. Από το 1984 μέχρι το 1996, ο Χέλμουτ Κιριελάϊς συνέχισε τις ανασκαφές στο Πρυτανείο και το Πελόπιον, βρίσκοντας πληροφορίες για την ιστορία του ιερού.


1990: Δήλος


Το υψηλότερο σημείο της Δήλου είναι η κορυφή του λόφου «Κύνθος», που βρίσκεται στο κέντρο του και έχει ύψος 115 μέτρα. Η Δήλος βγήκε από την αφάνεια στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ξεκίνησε η αρχαιολογική έρευνα στο νησί. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1873 από την αρχαιολογική σχολή Αθηνών και συνεχίστηκαν την περίοδο από το 1904 μέχρι το 1914. Σημαντική ανασκαφική έρευνα έγινε και στο διάστημα 1958-1975, ενώ το 1990 κηρύχτηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


1990: Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου

 Η Μονή Δαφνίου βρίσκεται στο Χαϊδάρι, 11 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και στο σεισμό του 1999 υπέστη σοβαρές ζημιές. Μέχρι σήμερα είναι κλειστή για το κοινό, λόγω των εργασιών αποκατάστασης. Η μονή ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια του ναού του Δαφναίου Απόλλωνα, ο οποίος είχε καταστραφεί από του Γότθους το 395. Σήμερα, έχει διασωθεί μόνο ένας από τους κίονες ιωνικού ρυθμού του αρχαίου ναού, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο από το Λόρδο Έλγιν.

 Η Μονή Οσίου Λουκά είναι χτισμένη στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, στη Βοιωτία. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

 Η Νέα Μονή της Χίου είναι στην πραγματικότητα ένα παλαιό ιστορικό μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ και είναι γνωστό παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του.


1992: Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου


Το Ηραίο είναι παραθαλάσσιος οικισμός στα νότια της Σάμου με 849 κατοίκους στην απογραφή του 2011. Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Ήρα. Χαρακτηριστική εικόνα από το Ηραίο είναι η μια μοναδική κολώνα που παραμένει όρθια.

 Το Πυθαγόρειο της Σάμου, χτισμένο στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, έχει πληθυσμό 1.272 κατοίκων. Μέχρι το 1955 ονομαζόταν Τηγάνι, αλλά μετονομάστηκε σε Πυθαγόρειο απ' τη Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμή του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα, που καταγόταν από τη Σάμο.


1996: Βεργίνα

 Η Βεργίνα έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο, ανακάλυψε ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο, που άνηκε κατά τον Ανδρόνικο στον βασιλιά Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


1999: Μυκήνες, Τίρυνθα


Πρώτος ο Όμηρος, αναφέρει την πόλη των Μυκηνών, περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον». Αυτό παρακίνησε τον Ερρίκο Σλήμαν, να σκάψει την ακρόπολη των Μυκηνών, όπου βρήκε τους γνωστούς κάθετους λακκοειδείς τάφους και διάφορα αγγεία σπάνιας τέχνης, δείγματα Μυκηναϊκού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε από τα 1600-1100π.Χ.

 Το έργο του Σλήμαν συνέχισε ο Χρήστος Τσούντας, από το 1888 για σχεδόν 20 χρόνια, φέρνοντας στο φως το ανάκτορο στην κορυφή της ακρόπολης, καθώς και πλήθος θαλαμοειδών τάφων στην ευρύτερη περιοχή. Αρχαιολογικές ανασκαφές στην πόλη της Τίρυνθας, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1884-1885 από τον Ερρίκο Σλήμαν, αποκάλυψαν την αρχαία Τίρυνθα και τα ξακουστά «κυκλώπεια» τείχη της, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, έχτισαν οι ίδιοι οι Κύκλωπες. Στη μυθολογία, αναφέρεται ότι ο βασιλιάς της Τίρυνθας, Ευρυσθέας, διέταξε τους άθλους του Ηρακλή. Η Τίρυνθα καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Αργείους τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο πληθυσμός της εξορίστηκε.


1999: Χώρα, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου 

 Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ιδρύθηκε το 1088 μ.Χ και χτίστηκε στο σημείο, που πιστεύεται τόσο από την καθολική όσο και από την ορθόδοξη εκκλησία, ότι ο απόστολος Ιωάννης έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης.

 Το 1088, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, παραχώρησε το νησί της Πάτμου στον μοναχό Χριστόδουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο τμήμα του μοναστηριού τρία χρόνια αργότερα και οχύρωσε το εξωτερικό του, λόγω των απειλών από τους πειρατές και τους Σελτζούκους Τούρκους.


2007 Παλιά πόλη της Κέρκυρας


 Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας με τα δύο φρούριά της, το παλαιό και το νέο, και με ίχνη πολλαπλών επιρροών, βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας και κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 Λόγω της στρατηγικής θέσης της, εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι που προστάτευε το νησί από τις αλλεπάλληλες πολιορκίες. Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου.

της Σόφης Ζιώγου







clickatlife.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα 10 τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τις Η.Π.Α.


Όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν γίνει επί αμερικανικού εδάφους και η σημασία τους...


Μπορεί στις Η.Π.Α. να μην υπήρξε ποτέ οργανωμένη τρομοκρατία με την έννοια που τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα (και που τη βίωσαν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία), αλλά η σημασία της χώρας ως κυρίαρχου παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα έκανε και τα 10 μέχρι σήμερα χτυπήματα που έχουν σημειωθεί επί του εδάφους της να μείνουν στην ιστορία.

Ας τα θυμηθούμε όλα, με χρονολογική σειρά:

1901, 6 Σεπτεμβρίου - Μπάφαλο

Ο ρωσοπολωνικής καταγωγής, γενημμένος στο Μίτσιγκαν, Λεόν Τζόλγκοζ, αναρχικός, δολοφονεί τον Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, 25ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, στο Μπάφαλο. Ήταν άλλο ένα χτύπημα κατά πολιτικού από αναρχικούς. Εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη -ειδικά στη Ρωσία- γεννιόταν το αναρχικό κίνημα και τέτοιου είδους χτυπήματα ήταν αρκετά συχνά. Οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ είχαν προετοιμασθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά όταν τελικά προέκυψε, δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τον πιο σημαντικό απ' όλους τους στόχους. Ο ΜακΚίνλεϊ δεν σκοτώθηκε ακαριαία. Πέθανε μία εβδομάδα αργότερα, από γάγγραινα που είχε προκληθεί στο στομάχι του από τη σφαίρα που δέχτηκε στην κοιλιά.

1920, 16 Σεπτεμβρίου - Νέα Υόρκη

Μια βόμβα από ΤΝΤ εκρήγνυται μέσα σε ένα κάρο που κάποιος είχει αφήσει στην Γουώλ Στρητ. Η εκρηξη σκοτώνει 35 ανθρώπους και τραυματίζει εκατοντάδες άλλους. Το ποιος έβαλε εκεί την βόμβα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως επρόκειτο για αναρχικούς.

1975, 24 Ιανουαρίου - Νέα Υόρκη

Μια βόμβα εκρήγνυται στην ιστορική Fraunces Tavern και σκοτώνει 4 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους 50. Το FALN, η εθνικιστική οργάνωση για την απελευθέρωση του Πουέρτο Ρίκο αναλαμβάνει την ευθύνη.

1993, 26 Φεβρουαρίου - Νέα Υόρκη

Η πρώτη επίθεση στο World Trade Center είναι γεγονός. Μια βόμβα εκρήγνυεται στο υπόγειο του κτηρίου, σκοτώντας 6 και τραυματίζοντας περισσότερους από 1.000. 10 ισλαμιστές καταδικάζονται ως ένοχοι το 1995 και το 1998 καταδικάζεται και ο Ραμζί Γιουσέφ που συνελλήφθη αργότερα ως υποκινητής του χτυπήματος. Χωρίς να έχουν εξακριβωθεί ακόμη επισήμως, οι σχέσεις του με την Αλ Κάιντα θεωρούνται δεδομένες από την CIA.

1995, 19 Απριλίου - Οκλαχόμα

168 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότερα από 220 κτήρια υφίστανται σοβαρές ζημιές έπειτα από την έκρηξη ισχυρότατης βόμβας έξω από ένα ομοσπονδιακό σύμπλεγμα γραφείων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χτύπημα που έχει σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ (μέχρι τότε) και, παρότι πολλοί περίμεναν ότι θα ήταν από εξτρεμιστές ισλαμιστές, τελικά ήρθε από αντικαθεστωτικούς Αμερικανούς...

2001, 11 Σεπτεμβρίου - Νέα Υόρκη, Άρλινγκτον, Σάνκσβιλ

2 αεροπλάνα που έχουν καταληφθεί από αεροπειρατές πέφτουν στους δίδυμους πύργους του World Trade Center, άλλο ένα πέφτει στο Πεντάγωνο, ενώ ένα τέταρτο πέφτει πριν προλάβει να χτυπήσει άλλο στόχο. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φτάνει τα 2.992 (τα 2.740 στη Νέα Υόρκη). Πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις βρίσκεται η Αλ Κάιντα που καταφέρνει ένα απίστευτο πλήγμα στην καρδιά της Αμερικής, το μεγαλύτερο και πιο δολοφονικό τρομοκρατικό πλήγμα που έγινε ποτέ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ορκίζεται ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και σύντομα θα εισβάλει σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

2009, 1 Ιουνίου - Λίτλ Ροκ

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες πυροβολούνται από τον Αμπντουλακίμ Μουχαμέντ, ένα Μουσουλμάνο Αμερικανό πολίτη, από το Μέμφις, ο οποίος παραδέχεται σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Ο ένας από τους δύο στρατιώτες υποκύπτει στα τραύματά του.

2010, 1 Μαΐου - Νέα Υόρκη

Μια βόμβα αναφλέγεται, αλλά δεν εκρήγνυεται, στην Times Square, το κεντρικότερο σημείο της Νέας Υόρκης. Εξουδετερώνεται πριν προλάβει να κάνει ζημιά, όταν οι περαστικοί παρατηρούν ότι βγαίνουν καπνοί από ένα αυτοκίνητο. Ο ισλαμιστής Φαϊζάλ Σαζάντ παραδέχεται ότι τοποθέτησε τη βόμβα με σκοπό ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.

2011, 17 Iανουαρίου - Ουάσινγκτον

Μια βόμβα ανακαλύπτεται στην διαδρομή απ' όπου θα περνούσε η παρέλαση στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε με την έκρηξή της να πετάξει αιχμηρά αντικείμενα στους περαστικούς -ακριβώς όπως αυτές της Βοστώνης. Εξουδετερώνεται πριν εκραγεί, αλλά δεν γίνεται γνωστό ποιος την τοποθέτησε.

2013, 15 Απριλίου - Βοστώνη

3 άνθρωποι σκοτώνονται και πάνω από 170 τραυματίζονται όταν 2 βόμβες, παρόμοιες με αυτήν που εξουδετερώθηκε στην Ουάσινγκτον το 2011, εκρήγνυνται λίγα μέτρα από την γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Μια τρίτη βόμβα εκρήγνυεται αργότερα, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο από τις αρχές, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Δύο ακόμη βόμβες εξουδετερώνονται πριν εκραγούν.

Πολλά ακόμη τρομοκρατικά χτυπήματα κατά αμερικανικών στόχων έχουν σημειωθεί εκτός ΗΠΑ. Η σημασία, όμως, αυτών που γίνονται επί αμερικανικού εδάφους μοιάζει να έχει μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνει η αμερικανική ηγεσία. Η ευαισθησία των Αμερικανών σε θέματα ασφάλειας αλλάζει πάρα πολλά στον κόσμο μας μετά από κάθε επίθεση. Ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο πλανήτης Γη δεν θα μπορέσει να αποκτήσει ξανά την ίδια αθωότητα με πριν. Κάμερες ασφαλείας εγκαθίστανται παντού, οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι εξοντωτικοί, όλοι μοιάζουν ύποπτοι.

Όχι τυχαία διάφορες θεωρίες συνομωσίας ακούγονται κάθε φορά, θεωρίες που λένε ότι τα χτυπήματα έχουν οργανωθεί από τις ίδιες τις ΗΠΑ, ως μια αφορμή για επέμβαση στο εξωτερικό. Η δράση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου θα ήταν αδύνατη χωρίς να έχει προηγηθεί ένα τέτοιο πλήγμα στην τιμή και την αυτοπεποίθηση των Αμερικανών. Το χτύπημα της Βοστώνης έρχεται σε μια περίοδο όπου πολλή συζήτηση γίνεται για πιθανές επεμβάσεις σε Βόρεια Κορέα και Ιράν, με αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά οι θεωρίες συνομωσίας να βγαίνουν στο προσκήνιο...


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Περιορίστηκε και άλλο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών!


Ποιοι οι κύριοι λόγοι για τη νέα επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών...

Περιορίστηκε περαιτέρω, κατά 8,3%, το 4ο τρίμηνο πέρυσι (από 35,4 δισ. ευρώ σε 32,3 δισ. ευρώ), το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά.

Οι κύριοι λόγοι για τη νέα επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών, είναι η μείωση κατά 13% των αποδοχών των εργαζομένων, η μείωση κατά 5% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και η αύξηση κατά 8% των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία που πληρώνουν.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία αποτελούσαν το 24,6% των συνολικών εσόδων το 4ο τρίμηνο του 2012, από 22,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Κατ' επέκταση, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, σημείωσε νέα πτώση κατά 11,2% το 4ο τρίμηνο 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 33,9 δισ. ευρώ σε 30,2 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν, επίσης, τα εξής:

Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν 5,9% κατά το 4ο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με 2,8% το 4ο τρίμηνο του 2011.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, αυξήθηκαν κατά 0,3%, από 2,39 δισ. ευρώ σε 2,4 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,5% σε σύγκριση με 14% το 4ο τρίμηνο του 2011.

Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του συνόλου της οικονομίας απέναντι στην αλλοδαπή, ήταν 0,3 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2011 (που οι δανειακές ανάγκες ανέρχονταν σε 2,8 δισ. ευρώ), υπήρξε μείωση του καθαρού δανεισμού, λόγω της μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου- ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών (κατά 1,1%) και της μικρότερης μείωσης των εξαγωγών (κατά 0,4%)- και της αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και των (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή- κυρίως λόγω μείωσης των τόκων που πληρώνει η χώρα με την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Ενώ, οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχονταν σε 2,9 δισ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Σημειώνεται ότι, η αύξηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης το γ΄ τρίμηνο του 2012, οφείλεται κυρίως σε κεφαλαιακές μεταβιβάσεις της Γενικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος των κρατικών ενισχύσεων σε συγκεκριμένες τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά, έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω με τη διάθεση των τελικών στοιχείων σχετικά με το μέγεθος μιας συγκεκριμένης παρέμβασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα «αγκάθια» και οι «γκρίζες ζώνες» του ενιαίου φόρου ακινήτων


Να πιάσουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει, θα επιχειρήσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην επιτροπή για τη φορολόγηση των ακινήτων, που συναντιούνται τη Δευτέρα με τον υφυπουργό Οικονομικών.Ενδεικτικές του κλίματος είναι, ωστόσο, οι επιφυλάξεις που εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου για το ότι το πλαίσιο για τον Ενιαίο Φόρο μπορεί και να μην είναι εγκαίρως έτοιμο, αφού μπορεί να χρειαστεί να επαναξιολογηθούν τα σενάρια στα οποία είχε καταλήξει η διακομματική, πριν διακόψει τις συνεδριάσεις της.

Ως "αγκάθια" του Ενιαίου Φόρου, χαρακτηρίζονται από τους ίδιους υπηρεσιακούς παράγοντες η απόδοση της νέας κλίμακας και πολύ περισσότερο η δημοσιονομική απόδοση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, με φόντο το δεσμευτικό στόχο του Μεσοπρόθεσμου για 2,9 δισ ευρώ ανά έτος από τη φορολόγηση των ακινήτων.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, διαμηνύουν, πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταλήξει εγκαίρως στο πλαίσιο των σχετικών διατάξεων, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να φτάσει το αργότερο εντός του Ιουνίου στη Βουλή, συνδέοντας το ευθέως με τη υπερψήφιση των διατάξεων για τη παράταση του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.

Οι "γκρίζες" ζώνες του Ενιαίου Φόρου είναι η δημοσιονομική δυνατότητα πρόβλεψης αλλά και το ύψος του αφορολογήτου, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα μπορούσε να τεθεί στις 50.000 ευρώ. "Θολό" παραμένει το ύψος του πρώτου και του ανώτατου συντελεστή της κλίμακας και είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί η αύξηση κάποιων συντελεστών ή και αλλαγές στα κλιμάκια με στόχο επιπλέον 500 εκατ. ευρώ έναντι του βασικού σεναρίου, που κατέληγε σε δημοσιονομικό όφελος περίπου 1 δισ ευρώ από τη κλίμακα του Ενιαίου Φόρου.

Γρίφος χαρακτηρίζεται και η αποτελεσματική φορολόγηση των αγροτεμαχίων, από τα οποία προσδοκώνται 500 με 600 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος φορολόγησης των κατ' επάγγελμα αγροτών. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, εάν οι εξαιρέσεις είναι ευρείες, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν προς φορολόγηση τα αγροτεμάχια με πολύ χαμηλή αξία, άρα και τα προσδοκώμενα έσοδα να περιοριστούν.






iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...