Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τα «αγκάθια» και οι «γκρίζες ζώνες» του ενιαίου φόρου ακινήτων


Να πιάσουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει, θα επιχειρήσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην επιτροπή για τη φορολόγηση των ακινήτων, που συναντιούνται τη Δευτέρα με τον υφυπουργό Οικονομικών.Ενδεικτικές του κλίματος είναι, ωστόσο, οι επιφυλάξεις που εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου για το ότι το πλαίσιο για τον Ενιαίο Φόρο μπορεί και να μην είναι εγκαίρως έτοιμο, αφού μπορεί να χρειαστεί να επαναξιολογηθούν τα σενάρια στα οποία είχε καταλήξει η διακομματική, πριν διακόψει τις συνεδριάσεις της.

Ως "αγκάθια" του Ενιαίου Φόρου, χαρακτηρίζονται από τους ίδιους υπηρεσιακούς παράγοντες η απόδοση της νέας κλίμακας και πολύ περισσότερο η δημοσιονομική απόδοση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, με φόντο το δεσμευτικό στόχο του Μεσοπρόθεσμου για 2,9 δισ ευρώ ανά έτος από τη φορολόγηση των ακινήτων.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, διαμηνύουν, πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταλήξει εγκαίρως στο πλαίσιο των σχετικών διατάξεων, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να φτάσει το αργότερο εντός του Ιουνίου στη Βουλή, συνδέοντας το ευθέως με τη υπερψήφιση των διατάξεων για τη παράταση του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.

Οι "γκρίζες" ζώνες του Ενιαίου Φόρου είναι η δημοσιονομική δυνατότητα πρόβλεψης αλλά και το ύψος του αφορολογήτου, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα μπορούσε να τεθεί στις 50.000 ευρώ. "Θολό" παραμένει το ύψος του πρώτου και του ανώτατου συντελεστή της κλίμακας και είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστεί η αύξηση κάποιων συντελεστών ή και αλλαγές στα κλιμάκια με στόχο επιπλέον 500 εκατ. ευρώ έναντι του βασικού σεναρίου, που κατέληγε σε δημοσιονομικό όφελος περίπου 1 δισ ευρώ από τη κλίμακα του Ενιαίου Φόρου.

Γρίφος χαρακτηρίζεται και η αποτελεσματική φορολόγηση των αγροτεμαχίων, από τα οποία προσδοκώνται 500 με 600 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος φορολόγησης των κατ' επάγγελμα αγροτών. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, εάν οι εξαιρέσεις είναι ευρείες, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν προς φορολόγηση τα αγροτεμάχια με πολύ χαμηλή αξία, άρα και τα προσδοκώμενα έσοδα να περιοριστούν.






iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...