Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Έμεινε... Ελλάδα το κύπελλο του Σπύρου Λούη


Νέο κάτοχο έχει από το μεσημέρι της Τετάρτης το ιστορικό κύπελλο που απονεμήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στον Σπύρο Λούη. Το κύπελλο δημοπρατήθηκε για λογαριασμό του εγγονού του Έλληνα Ολυμπιονίκη, από τον οίκο Cristie’s στο Λονδίνο και κατέληξε τελικά στα χέρια του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η εκτιμώμενη τιμή πώλησής του ήταν από 150.000 έως 200.000 ευρώ ωστόσο «έπιασε» πολύ περισσότερα. Για την ακρίβεια 661.889,57 ευρώ (541.250 λίρες Αγγλίας) ήταν το ποσό έναντι του οποίου πωλήθηκε το συγκεκριμένο κειμήλιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εξέδωσε σχετική ανακοίνωση

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Breal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό.

«Η σημασία και η αξία του Ασημένιου Κυπέλλου που κέρδισε ο Έλληνας δρομέας Σπύρος Λούης, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημασία οποιουδήποτε άλλου αναμνηστικού των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896», είπε ο Alexander Kitroeff, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολέγιο Haverford και διακεκριμένος ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το γεγονός ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη κατάφερε να διατηρήσει το κύπελλο για παραπάνω από έναν αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ταραχώδη γεγονότα, πολυάριθμους πολέμους, καθώς και την Κατοχή της Ελλάδας, συμβολίζει τη σημασία που αποδίδουν οι Έλληνες στην αρχαία κληρονομιά τους και τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Θα μοιραστούμε το Ασημένιο Κύπελλο του Michel Breal με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», είπε ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Πρόεδρος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων».


sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των φορολογούμενων προχωρά το ΥΠΟΙΚ


Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα των συναλλαγών που έχουν οι φορολογούμενοι με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πιστωτικών καρτών, κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Με απόφασή του ζητάει από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία με ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με βάση τα στοιχεία θα γίνουν έλεγχοι και διασταυρώσεις για να εντοπιστούν φορολογούμενοι που αποκρύπτουν εισοδήματα και την ίδια ώρα πραγματοποιούν μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει να αποσταλούν στη ΓΓΠΣ τα εξής:
- Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πρέπει να διαβιβάσουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία που αφορούν στις υποχρεωτικές εισφορές των εργαζομένων.
- Οι εταιρείες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποστείλουν στη ΓΓΠΣ όλα τα στοιχεία που αφορούν αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους, τον ΑΦΜ κτλ.
- Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές καρτών που έχουν εκδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ολα τα στοιχεία θα πρέπει να αφορούν τη χρήση 2011 πλην των στοιχείων για τις πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδος και των στοιχείων των τραπεζών που θα πρέπει να αφορούν και τη χρήση 2010.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δέκα κόμματα στη νέα Βουλή !


Βουλή δέκα κομμάτων, η οποία επιβεβαιώνει, με τον πλέον περίτρανο τρόπο, την πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού, δείχνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα, δίχως όμως να μπορεί να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ενώ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνουν ποσοστό κοντά στο 40% και 158 έδρες.

Υψηλό ποσοστό καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ με άνεση εισέρχεται στη Βουλή η Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,3% (110 έδρες), το ΠΑΣΟΚ 17,8% (48 έδρες), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,9% (26 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 9,8% (26 έδρες), το ΚΚΕ 9,7% (26 έδρες), η Δημοκρατική Αριστερά 8,6% (23 έδρες), η Χρυσή Αυγή 5,7% (15 έδρες), ο ΛΑΟΣ 3,9% (10 έδρες), οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,1% (8 έδρες) και η Δημοκρατική Συμμαχία 3% (8 έδρες).

Μόνο το 8,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μπορεί η ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44,2% «βλέπει» συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Στην ερώτηση για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πολύ κοντά σε ποσοστό θετικής γνώμης (15,6% και 14,7%, αντίστοιχα), ενώ ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (7,9%) και ο Πάνος Καμμένος (7,8%).

Σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι επίσης ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνουν να κλίνουν προς την πλευρά των λεγόμενων «μικρών» κομμάτων -και ειδικότερα προς τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον ΣΥΡΙΖΑ.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η πρωτιά για πτώχευση πάει από Ελλάδα σε Κύπρο


Ενώ για μια περίοδο η χρεοκοπία συνόδευε την Ελλάδα, έκθεση που συνέταξε η εταιρεία CMA φέρνει τη χώρα μας εκτός του top 10 των χωρών που φέρουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα πτώχευσης.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται πλέον η Κύπρος, ενώ στη δέκατη θέση κατατάσσεται η Ισπανία. Κατά τον τελευταίο χρόνο, η χώρα μας κατατασσόταν σταθερά στην κορυφή της κατάταξης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον δεν περιλαμβάνεται καν στις πρώτες 39 θέσεις.
Η έξοδος της Ελλάδας από την δεκάδα των επισφαλέστερων κρατών για επενδύσεις σε δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, έγινε μετά την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων (PSI) και την επακόλουθη δημοπράτηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Επισημαίνεται ωστόσο ότι η Ελλάδα παραμένει ένας επενδυτικός προορισμός με αυξημένους κινδύνους.
Αντίθετα, αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την Κύπρο, που πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο εν λόγω top 10, αντικαθιστώντας μάλιστα την Ελλάδα στην πρώτη θέση.
Στη δέκατη θέση κατατάσσεται η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη Ισπανία, γεγονός που καταδεικνύει τους εντεινόμενους φόβους για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας υπό το «βλέμμα» του σταθερά αυξανόμενου κόστους δανεισμού της. Η Αθροιστική Πιθανότητα Πτώχευσης (CPD) της Κύπρου σε βάθος πενταετίας εκτιμάται στο 63,7%, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για την Ισπανία αποτιμάται στο 32,1%.
Στην επίμαχη λίστα βρίσκονται και άλλα δύο υπερχρεωμένα μέλη της Eυρωζώνης. Η Πορτογαλία παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση, πίσω από την Κύπρο, με CPD σε βάθος πενταετίας 60,5%, ενώ η Ιρλανδία κατατάσσεται έβδομη με πιθανότητα πτώχευσης 39,5%.
Αξιολογώντας την περίπτωση της Πορτογαλίας μάλιστα, οι συντάκτες αναφέρουν ότι παραμένει η ανησυχία πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, ειδικά έπειτα από την προσωρινή εκτόξευση του spread της χώρας κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Στον αντίποδα, ασφαλέστερος προορισμός για ομολογιακές δημόσιες επενδύσεις κρίθηκε για μία ακόμα φορά η Νορβηγία, δεύτερες κατατάχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τρίτη η Ελβετία, τέταρτη η Σουηδία και πέμπτο το Χονγκ Κονγκ.
Στην "καλή" δεκάδα, η Eυρωζώνη εκπροσωπείται από τη Φινλανδία στην έβδομη θέση και τη Γερμανία στη δέκατη.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα μυστικά του ... Πινόκιο !


Οι ψεύτες χρησιμοποιούν αρκετές κινήσεις για να καλύψουν τον εαυτό τους, τις οποίες οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει. Οι οκτώ συνηθέστερες κινήσεις είναι οι εξής:

Η κάλυψη του στόματος: Ο εγκέφαλος υποδεικνύει υποσυνείδητα στο σώμα να καταπνίξει τα ψέματα, που πρόκειται να ειπωθούν. Οι καλύτεροι ψεύτες θα προσπαθήσουν να καλύψουν και την χειρονομία συγκάλυψης με έναν ψεύτικο βήχα. Εάν δεις τον συνομιλητή σου να καλύπτει το στόμα του όταν μιλάς εσύ, πιθανότατα διαισθάνεται ότι εσύ λες ψέματα. Αυτή είναι μια καλή στιγμή να κάνεις παύση και να ρωτήσεις το κοινό σου σε τι διαφωνεί.
Το άγγιγμα της μύτης: Μήπως ο Πινόκιο είναι πραγματική ιστορία; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν λέμε ψέματα απελευθερώνονται στο αίμα κετοχολαμίνες που κάνουν το βλεννογόνο της μύτης να διαστέλλεται ενώ παράλληλα αυξάνεται και η πίεση του αίματος. Αυτό ερεθίζει τη μύτη προκαλώντας φαγούρα και οδηγεί σε στιγμιαίο τρίψιμο για την ανακούφισή της.
Το τρίψιμο του ματιού: Οι άνδρες συνήθως τρίβουν τα μάτια τους δυνατά και αν το ψέμα είναι πολύ μεγάλο τα αποστρέφουν σε άλλη κατεύθυνση. Οι γυναίκες πάντα πιο διακριτικές αποφεύγουν να κάνουν τόσο έντονες κινήσεις και αρκούνται σε μικρά αγγίγματα κάτω από το μάτι.
Το τράβηγμα του αυτιού: Η κίνηση αυτή δείχνει αμηχανία και άγχος και είναι ο τρόπος του συνομιλητή σου να δείξει πως δεν θέλει να ακούσει αυτό που λες γιατί του προκαλεί αμηχανία.
Το ξύσιμο του λαιμού: Φανερώνει επίσης αμηχανία και είναι σημάδι αμφιβολίας ή αβεβαιότητας προς τα λόγια του συνομιλητή.
Το τράβηγμα του γιακά: Όχι μόνο σου λέει ψέματα αλλά υποπτεύεται ότι τον έχεις καταλάβει και προσπαθείς να ξεφύγεις από τη δύσκολη θέση. Αυτή είναι η στιγμή για να πεις: «Τι ακριβώς εννοείς; Μπορείς να γίνεις πιο σαφής;». Αυτό θα τον κάνει να προδοθεί.

«Δάχτυλο στο στόμα
Η ανάγκη για επιστροφή στην ασφάλεια της βρεφικής ηλικίας είναι ωμά εμφανής με αυτή την κίνηση. Οι περισσότερες κινήσεις του χεριού προς το στόμα έχουν σχέση με ψέματα, αλλά το δάχτυλο στο στόμα εκφράζει και ανασφάλεια ή ανάγκη για επιβεβαίωση. Εάν το αναγνωρίσεις στο σύντροφό σου είναι μια καλή στιγμή να προσφέρεις συμπαράσταση».


patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο κόσμος γίνεται άθεος


Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτοί που πιστεύουν στο Θεό είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά πίστης συγκεντρώνονται στις καθολικές και ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι κάτοικοι των Φιλιππίνων είναι οι πιο πιστοί στον κόσμο. Το 94% των Φιλιππινέζων «πάντα» πίστευε στο Θεό και ακολουθεί το 88% των Χιλιανών και το 81% των Αμερικανών. Στις χώρες αυτές προστίθενται το Ισραήλ και η Κύπρος. Αντίθετα οι περισσότερο άθεες χώρες είναι οι Σκανδιναβικές και αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, με εξαίρεση την Πολωνία. Το μεγαλύτερο ποσοστό άθεων καταγράφεται στους κατοίκους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το 59% των οποίων δηλώνει ότι δεν πίστευε ποτέ στο Θεό. Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24%.
Η πίστη στο Θεό μειώνεται παντού εκτός από τη Ρωσία, την Σλοβενία και το Ισραήλ.
Γενικά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι εκείνοι που πιστεύουν περισσότερο. Κατά μέσο όρο, το 43% των ανθρώπων άνω των 68 ετών είναι σίγουροι πως υπάρχει Θεός. Στους μικρότερους των 27 ετών το ποσοστό αυτό είναι 23%.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 54% των νέων είναι σίγουροι ότι υπάρχει Θεός έναντι 66% των μεγαλύτερων σε ηλικία. Στη Γαλλία το ποσοστό για τους νέους είναι 8% και για τους μεγαλύτερους 26%, ενώ στην Αυστρία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 8% και 32%.
Η έρευνα βασίζεται σε διεθνείς μελέτες σε 30 χώρες, το 1991, το 1998 και το 2008.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εννιά μνηστήρες για το Ελληνικό


Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Ελληνικό ΑΕ, με την υποβολή 9 εκδηλώσεων ενδιαφέροντος γεγονός το οποίο και αποτελεί ένδειξη ισχυρού ανταγωνισμού γι' αυτό το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ("ΤΑΙΠΕΔ") θα ανακοινώσει σύντομα τα ονόματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που ικανοποιούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι επενδυτές επιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτής της φάσης, οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και υποστηρικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της επενδυτικής τους πρότασης.
Το σχέδιο της Ελλάδας
Η Ελληνικό ΑΕ προτίθεται να αξιοποιήσει το ακίνητο του Ελληνικού επιφάνειας 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής.
Το ακίνητο περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων.
Η συνολική έκταση βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, κοντά στο κέντρο της πόλης, με άμεση πρόσβαση στα Ελληνικά νησιά και σε κοντινή απόσταση με το αεροπλάνο από άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος, σε δηλώσεις τους αναφέρει ότι η συμμετοχή ισχυρών ομίλων σε ένα σύνθετο και μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό έργο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και είναι στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα και την Ελλάδα.
Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να ενισχύει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3% κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία.
Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε αποδεικνύει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη έμπειρων επενδυτών στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται ισχυρή βούληση και η συνεργασία όλων για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κομπίνα με κουπόνια του κοινωνικού τουρισμού


Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν περιπτώσεις ασφαλισμένων που είτε είχαν πουλήσει τα δελτία κοινωνικού τουρισμού σε τουριστικά γραφεία είτε τα αντάλλαξαν με εκδρομές στο εξωτερικό! Πολλά από αυτά πωλούνταν επίσης στο Διαδίκτυο
«Εμπόριο» με τα δελτία κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Tαμείου και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Δελτία πωλούνταν στο Διαδίκτυο ή? ανταλλάσσονταν σε τουριστικά γραφεία με εκδρομές στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Ταμείο των αγροτών.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή υπόθεση που αποδεικνύει τις διαστάσεις που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από κυκλώματα επιτηδείων. Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στις αποκαλύψεις για τη χορήγηση συντάξεων, επιδομάτων και άλλων παροχών σε ασφαλισμένους-«μαϊμού».
Συγκεκριμένα, ξενοδόχοι προσκόμισαν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού στον ΟΓΑ και ζήτησαν να πληρωθούν χωρίς ωστόσο να έχουν φιλοξενήσει το διάστημα αυτό τους ασφαλισμένους. Από τους ελέγχους προέκυψε πως είτε τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά τις συγκεκριμένες ημέρες είτε οι ασφαλισμένοι του Ταμείου δεν είχαν μεταβεί ποτέ σε αυτά. Μάλιστα διαπιστώθηκε πως:
Υπήρξαν περιπτώσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού που είτε είχαν πουλήσει τα δελτία τους σε τουριστικά γραφεία είτε τα αντάλλαξαν με εκδρομή στο εξωτερικό!
Υπήρξαν περιπτώσεις που πωλούνταν δελτία κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ στο Διαδίκτυο έναντι χρηματικού ποσού.
25 από τα 30
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχθηκαν σε πρώτη φάση 30 ξενοδοχεία και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στα 25, γεγονός που αποδεικνύει τις πρωτοφανείς διαστάσεις που είχε πάρει η υπόθεση. Ουσιαστικά εμπλέκονται ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και δικαιούχοι παροχών του Οργανισμού, οι οποίοι? συνεργάζονταν μεταξύ τους και ζημίωναν το Ταμείο.
Ο ΟΓΑ έχει αναστείλει τις πληρωμές των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που διαπιστώθηκαν παραβάσεις μέχρι το πέρας των ελέγχων. Παράλληλα, η διοίκηση του Ταμείου έχει δώσει εντολή να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις κατά παντός υπευθύνου, καθώς επίσης να αποσταλούν οι φάκελοι των υποθέσεων στον εισαγγελέα.
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως τα Ταμεία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής δίνουν σε ασφαλισμένους που πληρούν τα κριτήρια δελτία κοινωνικού τουρισμού, με τα οποία κάνουν διακοπές για μία εβδομάδα σχεδόν δωρεάν στα συμβεβλημένα ξενοδοχεία και καταλύματα. Τώρα η διοίκηση του ΟΓΑ μελετά την αλλαγή όλου του συστήματος χορήγησης και ελέγχων των δελτίων και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Ενα δισ. ευρώ η ζημιά στα Ταμεία
Από «κόσκινο» συντάξεις και επιδόματα
Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε συντάξεις και επιδόματα ξεκινούν για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται σε ασφαλισμένους «μαϊμού». Εκτιμάται πως φτάνουν τις 90.000 οι περιπτώσεις που καταβάλλονταν για χρόνια παροχές σε μη δικαιούχους, με τη ζημιά για τα Ταμεία να φτάνει το ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο.
Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει καταστήσει σαφές πως θα αναζητηθούν αναδρομικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χάσει τα Ταμεία τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά για πρώτη φορά επιχειρείται το «ξεσκόνισμα» των αρχείων, για να διαπιστωθεί το αν συντάξεις και επιδόματα δίνονται σε πραγματικούς δικαιούχους.
Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει πως «οι προσπάθειες συνεχίζονται με τρόπο συστηματικό, καθολικό και υπεύθυνο» και επισημαίνει πως «οι ελεγκτικές δομές του Ιδρύματος έχουν δώσει δείγμα γραφής για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους».
Πάντως το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας διαψεύδει με ανακοίνωσή του τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για τη δράση κυκλωμάτων στο ΙΚΑ Πατησίων.
Σημειώνεται πως «ηλεκτρονικό μάτι» παρακολουθεί τα υποκαταστήματα του Ταμείου, για να διαπιστωθεί το σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν υπερβολικά έξοδα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως τα ποσά είναι μεγάλα, αμέσως χτυπά «καμπανάκι» για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Με βάση πληροφορίες, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται σε περιπτώσεις που εργαζόμενοι συνέχιζαν να δουλεύουν κανονικά, αλλά παράλληλα έπαιρναν και επίδομα ασθενείας. Στο παρελθόν δεν γινόταν διασταύρωση των στοιχείων και έτσι δεν έρχονταν στο φως ανάλογες υποθέσεις.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Να πέσουν 15% οι μισθοί στην Ελλάδα ζητά η Κομισιόν


«Τη μείωση του ονομαστικού κόστους ανά μονάδα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 15% το 2012-2014» θα ζητά από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για τη χώρα μας που αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα την Τετάρτη από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που φέρεται να έχει στη διάθεσή της έγγραφο της σχετικής έκθεσης, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει «επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2013 και το 2014 για να φέρει το χρέος στο βιώσιμο στόχο του 117% του ΑΕΠ το 2020»!

Και σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια αν εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε», όπως τουλάχιστον αναμένεται να ανακοινώσει, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κύριος Μπαρόζο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal οι ιθύνοντες της Κομισιόν θεωρούν πως το ισχύον σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να προσφέρει επαρκή στήριξη στη χώρα και να την βοηθήσει να διαχειριστεί την κρίση χρέους.
Όσον αφορά στην πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, η Κομισιόν τονίζει ότι είναι «απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας» και σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει  Τονίζει δε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα «χρονοδιάγραμμα για την εξέταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και για το σύστημα προσδιορισμού των μισθών ως το τέλος Ιουλίου του 2012».

Από την έκθεση προκύπτει πως οι Ευρωπαίοι ταγοί ανησυχούν για μια πιθανή «εκτροπή», αναλόγως του αποτελέσματος των επικείμενων εκλογών της 6ης Μαΐου, εξ’ ου και η αναφορά που αναμένεται να κάνει ο κύριος Μπαρόζο ενώπιων των Ευρωβουλευτών, όταν και αναμένεται να καλέσει την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί.

Στην έκθεση αναφέρεται μάλιστα πως «αν οι Έλληνες πολίτες και οι θεσμοί ενστερνιστούν τις προαπαιτούμενες πράξεις που αναγνώρισε σήμερα η Επιτροπή, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα και να κάνουμε ουσιαστική διαφορά στις ζωές των πολιτών της».

Η έκθεση για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει και μια λεπτομερή ανάλυση των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια, ενώ, σύμφωνα με την WSJ, ο κ. Μπαρόζο αναμένεται να ανακοινώσει στους Ευρωβουλευτές ότι οι «άνθρωποι στην Ελλάδα δεν είναι μόνοι στις προσπάθειες που καταβάλουν να επιστρέψουν τη χώρα στην ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, θα αναφέρει ότι το σύνολο των πόρων που θα κατευθυνθούν προς την χώρα μας, αγγίζουν τα 380 δισ. ευρώ ενώ σημειώνεται πως η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013. Κι αυτά ακριβώς τα αδιάθετα κεφάλαια μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε κατασκευαστικά έργα, τουρισμό και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Η εικόνα πάντως που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσω της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία δείχνει να είναι αισθητά πιο … θετική από αυτήν που σκιαγράφησε νωρίτερα το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα το Ταμείο προβλέπει μηδενική ανάπτυξη το 2013 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς από το 2014.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΔΝΤ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. που ανακάμπτουν, οι δύο χώρες που είναι σε καθεστώς μνημονίου -η Ελλάδα και η Πορτογαλία- βυθίζονται όλο και πιο πολύ στην ύφεση…


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...