Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Αποκριάτικα έθιμα στην Ελλάδα


Διάφορα έθιμα και παραδόσεις έχουν την τιμητική τους τις μέρες των Αποκρεών σε όλη την Ελλάδα και οι Έλληνες τα εφαρμόζουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο !

Κρήτη: Ένα από τα κρητικά αποκριάτικα έθιμα είναι οι «Λεράδες». Πρόκειται για μασκαράδες που φοράνε γύρω από τη μέση και τα χέρια μεγάλες κουδούνες και αποτελούν την συνηθέστερη μεταμφίεση των Κρητικών. Χαρακτηριστική δε μάσκα τους είναι η Σιβιανή, κατασκευασμένη από την ρίζα του φυτού «αθάνατος».

Κάρπαθος: Την Καθαρά Δευτέρα λειτουργεί στο νησί το λεγόμενο «Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων». Σ’ αυτό οδηγούνται άνθρωποι που έχουν κάνει άσεμνες πράξεις και χειρονομίες σε κάποιους άλλους, προκειμένου να δικαστούν από τους λεγόμενους «Τζαφιέδες», που είναι οι χωροφύλακες. Η δίκη, εξελίσσεται σε γέλια και πειράγματα και καταλήγει σε ένα μεγάλο αποκριάτικο γλέντι.

Καλαμάτα: Ένα από τα χαρακτηριστικά τοπικά αποκριάτικα έθιμα είναι το κρέμασμα της «γριάς Συκούς». Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το έθιμο λαμβάνει χώρα το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, στο ίδιο σημείο της πλατείας στο οποίο και κρεμάστηκε η «γριά Συκούς» κατ’ εντολή του Ιμπραήμ Πασά.

Μεσσήνη: Εδώ έχουν ένα χαρακτηριστικό έθιμο το οποίο λέγεται «Κυριακή της Τυροφάγου». Σύμφωνα μ’ αυτό, πολλοί μασκαράδες κυκλοφορούν και γλεντούν στους δρόμους, συνοδευόμενοι από οργανοπαίκτες της περιοχής καθώς και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Το έθιμο αυτό, λαμβάνει χώρα την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας, οι κάτοικοι συνηθίζουν να ανάβουν φωτιές σε διάφορα σημεία της πόλης, γύρω από τις οποίες κυριαρχεί το γλέντι και ο χορός.

Μεθώνη: Μια πολύ γνωστή μας έκφραση: «Του Κουτρούλη ο γάμος» προέρχεται από το κλασικό αποκριάτικο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Μεθώνη. Συμμετέχουν δύο άνδρες, όπου είναι και οι νεόνυμφοι και με τη συνοδεία των συγγενών και φίλων τους καταλήγουν στην πλατεία της πόλης για να γίνει ο γάμος. Κατά τη διάρκειά του διακωμωδούνται διάφορες καταστάσεις και αναφορές τόσο του παρελθόντος όσο και του σήμερα.

Πάτρα: Το Πατρινό Καρναβάλι μετρά γύρω στα 180 χρόνια ιστορίας. Στην Πάτρα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στην περίοδο των Αποκριών. Την τελευταία εβδομάδα των Αποκριών έχουμε και τον τερματισμό των καρναβαλικών εκδηλώσεων με τις δύο μεγάλες παρελάσεις των αποκριάτικων αρμάτων. Ένα γνωστό και άκρως πατρινό έθιμο, είναι και τα λεγόμενα «Μπουρμπούλια». Σύμφωνα μ’ αυτό, γυναίκες μεταμφιέζονται σε ντόμινο, κρύβοντας τόσο το πρόσωπό τους, όσο και το σώμα τους, ώστε να έχουν εκείνες την αποκλειστική επιλογή του καβαλιέρου τους και συμμετέχουν σε απογευματινούς χορούς.

Νάξος: Αποκριάτικο έθιμο αυτού του νησιού είναι οι «Κουδουνάτοι». Αυτοί είναι άνθρωποι με κάπα και κουκούλα οι οποίοι περιφέρονται στους δρόμους του νησιού κάνοντας πολύ θόρυβο και προκαλώντας τους υπολοίπους με άσεμνες χειρονομίες.

Κέρκυρα: Στην Κέρκυρα σαλπιγκτές και τυμπανιστές περιφέρονται στους δρόμους του νησιού, προκειμένου να αναγγείλουν τον ερχομό του «Σιορ Καρνάβαλου». Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση του «Σιορ Καρνάβαλου», η οποία και τερματίζει στην Κάτω Πλατεία όπου και θα γίνει το κάψιμό του.

Θήβα: Στη Θήβα ένα έθιμο κρατά από το 1830 και είναι η αναπαράσταση του «Βλάχικου Γάμου» που γίνεται την Καθαρή Δευτέρα.

Ιωάννινα: Εκεί, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γιορτάζουν οι λεγόμενες «Τζαμάλες». Αυτές είναι μεγάλες φωτιές, όπου πλήθος μεταμφιεσμένων χορεύει γύρω τους σε διπλές και τριπλές σειρές.

Μακεδονία: Εκεί, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται, οι λεγόμενοι «Κουδουνοφόροι Τράγοι». Αυτοί, είναι ομάδες μεταμφιεσμένων, ντυμένοι με μαύρες γιδοπροβιές και τέσσερα πολύ μεγάλα σιδερένια κουδούνια. Όπως περιφέρονται στους δρόμους προκαλούν αναστάτωση και θόρυβο, ενώ παράλληλα τραγουδούν και με γοερή φωνή.

Ξάνθη: Στην Ξάνθη αναβιώνει το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Σύμφωνα με την λαϊκή μας παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα που βρισκόταν τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο της πλατείας, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Αυτό το έθιμο προέρχεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Το όνομα «Τζάρος» προήλθε από τον ήχο που έκαναν τα πουρνάρια όταν καίγονταν (τζ-τζ). Μετά το κάψιμο του «Τζάρου» σειρά έχουν αμέτρητα πολύχρωμα πυροτεχνήματα.



perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φράσεις επιτυχημένων επιχειρηματιών !


Άνθρωποι παγκόσμιας φήμης, που πέτυχαν και με το παραπάνω στον επιχειρηματικό κλάδο αφήνουν παρακαταθήκη τα λόγια τους για εκείνους που θέλουν να τους μοιάσουν. Από τον Bill Gates, τον Steve Jobs μέχρι και την Oprah Winfrey, τα επιχειρηματικά μυαλά αποκαλύπτουν τα μυστικά που θα μας φτάσουν στην κορυφή.

Bill Gates, συνιδρυτής Microsoft – Ο κόσμος δεν νοιάζεται για την αυτοεκτίμηση σου αλλά περιμένει να ολοκληρώσεις κάτι πριν αισθανθείς εσύ ο ίδιος καλά με τον εαυτό σου.

Steve Jobs, συνιδρυτής Apple – Δεν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας γι’ αυτό ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προκειμένου να επιτύχει σε ό,τι αγαπάει. Η ζωή είναι πολύ σύντομη.

Oprah Winfrey, ιδιοκτήτρια media – Αληθινή εντιμότητα σημαίνει να κάνεις το σωστό πράγμα γνωρίζοντας ότι κάνεις δεν ήξερε αν όντως διέπραξες το σωστό ή όχι.

Michael Dell, ιδρυτής Dell – Mην χάνεις τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να διαλέξεις την τέλεια ευκαιρία, γιατί έτσι θα χάσεις την σωστή ευκαιρία.

Jeff Bezos, ιδρυτής Amazon – Αν δεν θέλεις να σε κατακρίνουν, τότε μην επιχειρήσεις ποτέ τίποτα καινούργιο.

Larry Page, συνιδρυτής Google – Μπορείς να προσπαθήσεις να ελέγξεις τους ανθρώπους ή μπορείς να προσπαθήσεις να έχεις ένα σύστημα που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Συνειδητοποίησα ότι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πιο σημαντικό από το να προσπαθήσεις να ελέγξεις τον κόσμο.

Sergey Bring, συνιδρυτής Google - Προφανώς όλοι θέλουν να είναι επιτυχημένοι αλλά προσωπικά θα επιθυμούσα ύστερα από χρόνια να έχω καταφέρει να είμαι καινοτόμος, φερέγγυος και να έχω κάνει μια αλλαγή στον κόσμο που μας περιβάλλει.


http://perierga.gr/
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αξιολόγηση δημοσίων υπηρεσιών μέσω διαδικτύου


Την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, μέσω διαδικτύου, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι: «το βασικό σενάριο που επεξεργαζόμαστε περιλαμβάνει την αξιοποίηση του διαδικτυακού ΚΕΠ και για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών».

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για δημόσια έγγραφα, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, καθώς θα απαιτείται η φυσική παρουσία μόνο για την παραλαβή εγγράφων.

Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με υπηρεσίες προκειμένου να αναφέρουν προβλήματα ή ελλείψεις στη λειτουργία της κρατικής μηχανής.
Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση για τη διαμόρφωση μηχανισμού υποδοχής των αιτημάτων από τις υπηρεσίες.

Ακόμη, οι πολίτες θα μπορούν να αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το κράτος στέλνοντας τα σχόλιά τους στο διαδικτυακό ΚΕΠ και η αξιολόγησή τους θα λαμβάνεται υπόψη για τη βελτίωση των υπηρεσιών.

«Πρόθεσή μας είναι να μπορεί ακόμα και για μία λακκούβα να καταθέτει ο πολίτης το αίτημά του και μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των υπηρεσιών να ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.




tsantiri.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ταραμοσαλάτα φτιάξατε ;


«Κούλουμα δεν γίνονται χωρίς τον ταραμά», ξεκαθάρισε η Αναστασία Λαμπρία φτιάχνοντας τη σπιτική της ταραμοσαλάτα - ε, ναι! Κάθε Καθαρή Δευτέρα είναι πάντα εκεί, ανάμεσα στα ντολμαδάκια, τη φάβα και το χταπόδι, πίσω από τα χόρτα. Ίσως έχετε “κλειδώσει” στη σπιτική σας συνταγή, ποιος όμως θα πει όχι σε ένα δεύτερο μπολάκι με κάπως αλλιώτικη γεύση, λίγο διαφορετική υφή; Δύο οι κανόνες της: διαλέγουμε τον καλύτερο ταραμά - για τον οποίο απευθυνόμαστε στους πλέον αρμόδιους, το Παντοπωλείο της Στοάς - και δεν υπερβάλουμε στο κρεμμύδι. Καλύτερα να λείπει παρά να περισσεύει. Ως προς το ψωμί, δεν είναι πάντοτε απαραίτο - έτσι έκριναν οι τέσσερις κυρίες του bostanistas:


Ταραμάς μαζί και σολομός, σόδα αντί για νερό, όχι ξαλμύρισμα και προκύπτει ταραμοσαλάτα θεϊκή που ρούμπωσε ως και την πολυμήχανη Αλέκα Κυφιώτη. Έψησε όμως ταιριαστά ψωμάκια με άνηθο και έφυγε με το κεφάλι ψηλά από το μαγειρικό της πάρτυ.


Με χρώμα υποκίτρινο, όχι το σύνηθες ροζ, και η ταραμοσαλάτα της Λεονί Σταφυλά, επίσης χωρίς ίχνος ψωμιού. Ξαλμύρισε τον ταραμά και μειώνοντας σταδιακά το ψωμί έφτασε να το καταργήσει πλήρως, φτιάχνοντας αεράτη κρέμα με το μικρό μιξεράκι χειρός - παιχνιδάκι!


Ανάλαφρη, αφράτη, να τσιμπάει λιγάκι η ταραμοσαλάτα της Αναστασίας Λαμπρία, σαν να βγήκε μόλις από το βαζάκι της μητέρας της, που δικαίως ανακηρύσσει σε πρωταγωνίστρια του τραπεζιού. Ανυποχώρητη στον λευκό ταραμά (ποτέ μα ποτέ το ροζ υποκατάστατο), κατάξερο το ψωμί, στίψιμο πολύ καλό και συνεχείς δοκιμές για την αναλογία λεμονιού - λαδιού.


Το ανατρεπτικό κλείσιμο έρχεται με την Αμαλία Λογαρά που επίσης καταργεί το ψωμί, δίνει όμως το πάνω χέρι στο βουτυράτο αβοκάντο. Μπόλικο σκόρδο και το κουκούτσι στη μέση του μπολ πριν το σερβίρισμα. Δεν είμαι μόνο θέμα εμφάνισης, θα βοηθήσει και τη σαλάτα να μη μαυρίσει γρήγορα.


Πριν τα μπολάκια λάβουν θέση στο τραπέζι, στα πεταχτά ετοιμάζουμε τα κριτσανιστά, αλμυρά μπισκότα της Λεονί Σταφυλά, το πιο ταιριαστό τους συνοδευτικό.

του Δημήτρη Μπούτου


bostanistas.gr





Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων


Μια πρώτη αποτίμηση και συζήτηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup έκανε το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο συμβούλιο έγινε μια πρώτη συζήτηση για τον κατάλογο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να στείλει η Αθήνα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός στη σύντομη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους της και ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.

Από τη μεριά του ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε: Είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που θα προτείνουμε θα εγκριθούν από τους εταίρους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συγκλιθεί νέο Eurogroup την Τρίτη.

H κυβέρνηση αναμένεται να συμπεριλάβει στη λίστα τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, πολλά από τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων.

Κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου η κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης:

- για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,

- για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο,

- για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.

Παράλληλα όμως δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα καθώς:

- η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% στο 1,5%, σημαίνει πρακτικά ότι μένει ανοικτό ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2-3 δισ.

- οι δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές ανάγκες με βάση τα σημερινά στοιχεία του προϋπολογισμού ανεβάζουν αυτό το ποσό για φέτος τουλάχιστον στα 23 δισ. ευρώ.

- η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα σημάνει απώλειες 2,65 δισ. ευρώ και από τον νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν μπορεί να αναμένει περισσότερα από 1,7 δισ.

- η ρύθμιση χρεών δεν μπορεί να κατατεθεί μονομερώς, σύμφωνα με την χθεσινή συμφωνία Eurogroup

- η πάταξη φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και η απόδοση των όποιων μέτρων θα φανεί μετά από ένα 6μηνο τουλάχιστον

- για την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές γιατί αλλιώς δεν θα γίνει αποδεχθεί η ρύθμιση αν και ούτως ή άλλως ισχύει ο νόμος Κατσέλη που καλύπτει όλες τις κατοικίες.



zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιες δυσκολίες εγκυμονεί η τετράμηνη παράταση


Ακόμη και αν η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές καταλήξει σε συμφωνία, τα δύσκολα για την κυβέρνηση έρχονται, καθώς όσο ευνοϊκή κι αν είναι η τελική απόφαση, θα χρειαστεί να προχωρήσει στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, να ακυρώσει εξαγγελίες και να εφαρμόσει δράσεις του υφιστάμενου Μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα θα διαπραγματεύεται το επόμενο πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους. Η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (χαμηλότερων από αυτούς που είχε το Μνημόνιο) και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων θα είναι προαπαιτούμενα για την καταβολή δόσεων στη διάρκεια της παράτασης.

• Δημοσιονομικά. Το οικονομικό επιτελείο θα υποχρεωθεί να λάβει δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και αν οι εταίροι δεχθούν την πρόταση της Αθήνας να αναθεωρηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος από το 3% του ΑΕΠ στο 1,5%. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου υπολογίζουν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2014 θα κλείσει τελικά στο 0,6% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχου του προϋπολογισμού 2,5% και αναθεωρημένου 1,5%. Η σημαντική απόκλιση από τον στόχο οφείλεται στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων και των εσόδων φορέων της γενικής κυβέρνησης (δήμων και ασφαλιστικών ταμείων). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου, μόνο εξαιτίας της απόκλισης από τον στόχο του 2014 (carry over), χωρίς τη λήψη μέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απαιτούνται μέτρα τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ για να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση ενδεχομένως θα πρέπει να βρει περισσότερα μέτρα από 900 εκατ. ευρώ, καθώς η εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου βασίζεται σε υποθέσεις που μάλλον είναι αισιόδοξες, όπως για παράδειγμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,9%. Η πολύμηνη αβεβαιότητα έχει ήδη φρενάρει την οικονομική δραστηριότητα και η πεποίθηση στην τρόικα είναι πως ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 1% - 1,5% είναι μάλλον ρεαλιστικότερη εκτίμηση πλέον.

Επίσης, το ΓΛΚ δεν έλαβε υπόψη του τις επιπτώσεις από τα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος που έχουν εξαγγείλει ήδη οι υπουργοί, όπως η ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, η επαναφορά της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ ή το «πάγωμα» των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων λόγω της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, εάν επιμείνει στην εφαρμογή αυτών ή και άλλων μέτρων, το δημοσιονομικό κόστος θα υπολογιστεί σε συνεργασία με την τρόικα και θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα.

• Μεταρρυθμίσεις. Οι εταίροι και πιστωτές ζητούν να δεσμευθεί η κυβέρνηση σε συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα, όπως επίσης και να μην αναιρέσει άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Αυτό το τελευταίο θα είναι ίσως το πιο δύσκολο πολιτικά για την κυβέρνηση. Το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων, οι αλλαγές στα εργασιακά και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, η επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων θα είναι θέματα που η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί σε συνεργασία με την τρόικα στη διάρκεια των επόμενων ημερών. Ευκολότερο θα είναι το έργο της κυβέρνησης σε θέματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία υπάρχει, επί της αρχής τουλάχιστον, σύμπτωση απόψεων με τους πιστωτές.

• Νέο πρόγραμμα. Η παράταση που δόθηκε είναι 4μηνη και όχι 6μηνη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί για το νέο πρόγραμμα και ένα νέο δάνειο, υπό την πίεση ότι θα χρειάζεται τις δόσεις για να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ.


kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανακοίνωση βόμβα από την Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει αλλαγή ηγεσίας, καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τη συμφωνία


Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «υποταγή» τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ ζητάει ευθέως να γίνει Συνέδριο του κόμματος, αλλά και αλλαγή ηγεσίας.

Επιπλέον, η κομμουνιστική Τάση, στο κείμενο που ανέβηκε μετά τη συμφωνία στο Eurogroup στην ιστοσελίδα marxismos.com καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την απόφαση-συμφωνία του Eurogroup.

Αναλυτικά το κείμενο μετά τη συμφωνία:

«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το σημερινό «Eurogroup» συνιστά υποταγή της κυβέρνησης στον εκβιασμό της τρόικας. Η συμφωνία προβλέπει 4μηνη παράταση - όχι απλά της «δανειακής σύμβασης» - αλλά όπως αναφέρεται ρητά, του «προγράμματος», δηλαδή του Μνημονίου. Με τον προκλητικό όρο της «αποφυγής μονομερών ενεργειών» η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην καταργήσει κανένα από τα βασικά μέτρα των Μνημονίων και να μην λάβει επίσης κανένα από τα μέτρα του προγράμματος που ενέκρινε στις εκλογές και υποστηρίζει μαζικά ο ελληνικός λαός, χωρίς την άδεια των πιστωτών. Τη Δευτέρα κιόλας μάλιστα, καλείται να υποβάλει έναν κοστολογημένο κατάλογο «μεταρρυθμίσεων», που θα πρέπει να κινούνται μέσα στο πνεύμα του Μνημονίου και να υποστεί την ταπεινωτική διαδικασία της αξιολόγησής τους από τους πιστωτές – κηδεμόνες. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι και τα τέλη του Απρίλη θα κριθεί μετά από διαρκείς αξιολογήσεις της τρόικας, το αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς τίποτα να μπορεί να προϊδεάσει ότι το περιεχόμενο του δεν θα συνιστά ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση δεσμεύεται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για χαλάρωση των σχετικών υφιστάμενων εξωπραγματικών, ποσοστιαίων στόχων. Ακόμα, αποδέχεται «ντε φάκτο» τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του δυσβάστακτου χρέους, χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την τρόικα για χρηματοδότηση το επόμενο διάστημα, γεγονός που γεννά το ερώτημα για το που θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την εξυπηρέτηση των ασφυκτικών αναγκών του κράτους και τη ματαίωση μιας στάσης πληρωμών. Τέλος, απορρίφθηκε και το αίτημα για ελεύθερη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση του περιβόητου υπολοίπου του δανείου του ΤΧΣ που λήφθηκε το 2012 για τις ελληνικές τράπεζες.

Τι σημαίνουν πολιτικά όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται στο ελάχιστο να υποστηρίζει ότι τα Μνημόνια τελείωσαν και ότι η τρόικα φεύγει από τη χώρα. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη και όσο οι κυβερνητικοί απολογητές της νέας συμφωνίας προσπαθούν με φτηνά επικοινωνιακά τρυκ να «κάνουν το άσπρο μαύρο», τόσο εντείνουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του εργαζόμενου λαού. Η κυβέρνηση σήμερα συνυπέγραψε τη ματαίωση της εφαρμογής της εντολής που έλαβε από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις 25 Γενάρη, αλλά και των ίδιων των Προγραμματικών της

Δηλώσεων, που μόλις πριν λίγες μέρες ψήφισε η νέα Βουλή. Με τη σημερινή συμφωνία έχει ήδη αποδεχθεί μια παράδοση «άνευ όρων» στην τρόικα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα.

Η διαδικασία της «διαπραγμάτευσης» με τους πιστωτές σαν μέσο για την ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων, μέχρι και αυτή την καθοριστική στιγμή της πρώτης συμφωνίας στο «Eurogroup», αποδείχθηκε φιάσκο. Όπως οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούμε υπομονετικά εδώ και καιρό, φάνηκε στην πράξη ότι δεν υπήρχε καμία πραγματική δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Ακόμα δυσκολότερη δε, θα είναι από εδώ και στο εξής κάθε απόπειρα διαπραγμάτευσης, μετά και από τη σημερινή άτακτη κυβερνητική υποχώρηση. Πλέον η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί στην πράξη για τους επόμενους μήνες το πλαίσιο του Μνημόνιου, τους ταπεινωτικούς ελέγχους της τρόικας, τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του χρέους, οπότε τα περιθώρια για «ελιγμούς» και ουσιαστικές διαπραγματευτικές επιτυχίες είναι ακόμα λιγότερα. Η κατάργηση των Μνημονίων και το διώξιμο της τρόικας από τη χώρα ήταν και παραμένει ένας σκοπός που μπορεί να κατακτηθεί μονάχα με «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή με τη διαγραφή του χρέους και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού προγράμματος, ικανού να προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης και κοινού πολιτικού αγώνα ενάντια στην λιτότητα και τον καπιταλισμό από τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη.

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την πλήρη διαφωνία της με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας από την κυβέρνηση. Η υπογραφή αυτή, αποτελεί ανοικτή αθέτηση των πολιτικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του λαού και παραβίαση των στοιχειωδών ιδρυτικών προγραμματικών θέσεων του κόμματος. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο ομόθυμο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού θα έπρεπε να είχε σταθεί ανυποχώρητη στις δεσμεύσεις της για άμεση κατάργηση του Μνημονίου και της λιτότητας και να μην θυσιάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο βωμό των εκβιασμών των πιστωτών, ταυτόχρονα συμπληρώνοντας το και χρηματοδοτώντας το μέσα από ένα σχέδιο κοινωνικοποιήσεων των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Καλούμε τους αριστερούς βουλευτές να καταψηφίσουν στη Βουλή την απαράδεκτη συμφωνία. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν συνεπάγεται και υποχρέωση υπερψήφισης πολιτικών που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Όταν τέτοιες πολιτικές έρχονται για έγκριση στο Κοινοβούλιο οι αριστεροί βουλευτές έχουν στοιχειώδη υποχρέωση να τα καταψηφίζουν.

Καλούμε κάθε αριστερό αγωνιστή σε κοινό, οργανωμένο αγώνα για την άμεση αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της «μονομερούς» εφαρμογής ενός γνήσιου αριστερού, σοσιαλιστικού προγράμματος. Στοιχειώδης πρώτος σταθμός σε αυτό τον αγώνα είναι η διεκδίκηση ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, που θα οδηγήσει σε άμεση αλλαγή πολιτικής, αλλά και ηγεσίας».



iefimerida.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...