Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων


Μια πρώτη αποτίμηση και συζήτηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup έκανε το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο συμβούλιο έγινε μια πρώτη συζήτηση για τον κατάλογο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να στείλει η Αθήνα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός στη σύντομη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους της και ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.

Από τη μεριά του ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε: Είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που θα προτείνουμε θα εγκριθούν από τους εταίρους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συγκλιθεί νέο Eurogroup την Τρίτη.

H κυβέρνηση αναμένεται να συμπεριλάβει στη λίστα τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών, πολλά από τα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων.

Κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου η κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης:

- για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις,

- για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο,

- για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.

Παράλληλα όμως δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα καθώς:

- η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% στο 1,5%, σημαίνει πρακτικά ότι μένει ανοικτό ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2-3 δισ.

- οι δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές ανάγκες με βάση τα σημερινά στοιχεία του προϋπολογισμού ανεβάζουν αυτό το ποσό για φέτος τουλάχιστον στα 23 δισ. ευρώ.

- η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα σημάνει απώλειες 2,65 δισ. ευρώ και από τον νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν μπορεί να αναμένει περισσότερα από 1,7 δισ.

- η ρύθμιση χρεών δεν μπορεί να κατατεθεί μονομερώς, σύμφωνα με την χθεσινή συμφωνία Eurogroup

- η πάταξη φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και η απόδοση των όποιων μέτρων θα φανεί μετά από ένα 6μηνο τουλάχιστον

- για την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να συμφωνήσουν και οι δανειστές γιατί αλλιώς δεν θα γίνει αποδεχθεί η ρύθμιση αν και ούτως ή άλλως ισχύει ο νόμος Κατσέλη που καλύπτει όλες τις κατοικίες.



zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...