Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Με δάνειο-μαμούθ θα πληρωθούν οι συντάξεις από το ΙΚΑ


Με υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα από τις εισφορές

Τα δώρα των Χριστουγέννων των συνταξιούχων του ΙΚΑ εξαρτώνται από την εκταμίευση της 6ης δόσης και οι συντάξεις της επόμενης διετίας από ένα νέο δάνειο-μαμούθ 3 δισ. ευρώ, με υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα από τις εισφορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, με δεδομένο ότι και το 2012:

α) Θα συνεχιστεί -για πέμπτη συνεχή χρονιά- η ύφεση (από -2,5% έως -2,8%), τα έσοδα του ΙΚΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 12% ακόμη (μείον 1,44 δισ. ευρώ).

β) Ο κρατικός προϋπολογισμός, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2012, θα αδυνατεί να καλύψει το κόστος συνταξιοδότησης.

γ) Απορρίπτεται -προς το παρόν τουλάχιστον- νέα μείωση των συντάξεων (προεκλογική χρονιά, βάθυνση της ύφεσης, φτώχεια στο σύνολο των συνταξιούχων), προκύπτει αδήριτη η ανάγκη για την εύρεση πρόσθετων πόρων για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις.

Προείσπραξη οφειλών


Σε αυτό το περιβάλλον, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τη λύση του δανεισμού μέσω της υποθήκης των πρόσθετων εσόδων του ΙΚΑ από τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών προς το ίδρυμα (75 - 100 εκατ. τον χρόνο).

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύναψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) 3 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-13, η οποία θεωρείται και η χειρότερη για τα οικονομικά της χώρας και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Και προκειμένου να μην εγγραφεί αυτό το ποσό στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα (γενικής κυβέρνησης), θα επιδιωχθεί να γίνει με τη μέθοδο της προείσπραξης οφειλών. Δηλαδή, το ΙΚΑ θα εκχωρήσει τα πρόσθετα έσοδα από τη ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2014-20 (έως και 5 δισ. ευρώ μείον το προεξοφλητικό επιτόκιο) ώστε η ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα χρήσης του ιδρύματος την προσεχή διετία.

Πρόσθετα, και πέραν των επιπλέον εσόδων του διαστήματος 2014-20 -που θεωρείται ενάρετη περίοδος κάποιας οικονομικής μεγέθυνσης και αντιστροφής της ύφεσης που βιώνουμε-, η διοίκηση του ΙΚΑ εμφανίζεται διατεθειμένη το υπό διαπραγμάτευση δάνειο με την ΕΤΕπ να είναι ενυπόθηκο. Δηλαδή, το ΙΚΑ να δεχθεί προσημείωση επί των ακινήτων (Μακεδονία Παλλάς κ.ά.) ώστε αυτό το ποσό του δανείου, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1,4% του ΑΕΠ, να μην εγγραφεί στο κρατικό έλλειμμα.

Τόσο η προείσπραξη ενός μέρους των εσόδων του ΙΚΑ όσο και η υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας, ουσιαστικά, δηλαδή, η υπονόμευση των συντάξεων του μέλλοντος, δείχνουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος, λόγω της ύφεσης, της ανεργίας, αλλά και των μη ελέγχων στην αγορά (σ.σ.: οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ζητούν επιμίσθιο για να ενταθούν οι έλεγχοι).

Ως προς τα Δώρα των Χριστουγέννων, θα πληρωθούν εάν η χώρα λάβει -τελικά- την 6η δόση και έτσι εξυπηρετήσει κανονικά τα λήγοντα (εντός του Δεκεμβρίου) ομόλογα του Δημοσίου, ύψους 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 βρίσκεται στην κατοχή των ασφαλιστικών ταμείων (950.000 ευρώ το ΙΚΑ). Για τις συντάξεις του Ιανουαρίου (πληρώνονται στις 22 Δεκεμβρίου), απαιτείται προκαταβολή της κρατικής ενίσχυσης του 2012.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυστηρές κυρώσεις προβλέπει νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

  • Επιβάλλεται χρηματική ποινή 3.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ και φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών έως τριών ετών σε όποιον, με πρόθεση, δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο (προφορικά, διά του τύπου ή μέσω διαδικτύου κ.λ.π.) παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων ή κατά πραγμάτων, που χρησιμοποιούνται κυρίως από αυτούς που προσδιορίζονται βάσει συγκεκριμένων φυλετικών, γενετικών και άλλων χαρακτηριστικών τους, όπως χρώμα, καταγωγή, θρησκεία, κατά τέτοιο τρόπο που μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια τάξη ή να απειλείται η ζωή των ανθρώπων αυτών.
  • Καθορίζονται οι ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση που οι πράξεις τους είχαν ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος (φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 6.000 έως 20.000 ευρώ).
  • Προβλέπεται φυλάκιση μέχρι δύο έτη σε όποιον συνιστά ή συμμετέχει σε ένωση προσώπων οποιασδήποτε μορφής που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των προαναφερόμενων πράξεων.
  • Προσδιορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις, που επιβάλλονται σε βάρος των νομικών προσώπων τα οποία εμπλέκονται στην τέλεση αξιόποινων πράξεων.

in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχονται 60.000 λουκέτα και στρατιές ανέργων το 2012


“Μαύρα μαντάτα” έχουν από κάθε πλευρά οι έμποροι που προβλέπουν βροχή από λουκέτα. Όσα καταστήματα έκλεισαν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τόσα αναμένεται να κλείσουν το επόμενο διάστημα.







Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2011 :

Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν επιδείνωση της κερδοφορίας τους. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2012, οι πωλήσεις και τα κέρδη θα είναι μειωμένα και η απαισιοδοξία αυτή είναι μεγαλύτερη στις μικρές επιχειρήσεις. 

Η μία στις τρεις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ θεωρεί πολύ πιθανό το 2012 να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη διάρκεια του 2011, οι οκτώ στις δέκα ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες. 

Η εκτίμηση για 60.000 την ώρα που μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανοίγουν δεν μπορεί να σημαίνει παρά νέα εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χάγη: Η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία

Δεκτή έκανε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 με ψήφους 15 υπέρ και μία κατά. 

Σύμφωνα με την απόφαση, η χώρα μας δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι -μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό- θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα.

«Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ψηφοφορίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Δικαστηρίου. Πάντως, απαγορεύεται η χρήση του άστρου της Βεργίνας στα Σκόπια ως εθνικό σύμβολο.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ δήλωσε πριν την απόφαση ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012.»

Η προσφυγή έγινε ως απάντηση στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008) να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Η ελληνική κυβέρνηση είχε πριν από τη σύνοδο απειλήσει με βέτο, αλλά δεν χρειάστηκε να το ασκήσει. Ωστόσο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προσέφυγε στη Χάγη, ζητώντας να καταδικαστεί η Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Τα Σκόπια ζήτησαν ακόμα το Δικαστήριο να απαγορεύσει προκαταβολικά στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε μελλοντική ένταξή τους σε διεθνή οργανισμό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.


skai.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πάνω από 20.000 άτομα περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό


Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που συνωστίζονται έξω από τα ιδρύματα που προσφέρουν φαγητό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε ποσοστό 60% πρόκειται για Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχους και απολυμένους. Μάλιστα μόνο στο Δήμο Αθηναίων το ποσοστό των ανθρώπων που αναζητά ένα πιάτο φαγητό παρουσιάζει αύξηση 40%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» η Αρχιεπισκοπή και ο Δήμος Αθηναίων διανέμουν καθημερινά 10.000 και 3.500 μερίδες φαγητό αντίστοιχα.
Το προφίλ των ανθρώπων που αναζητούν φαγητό στα συσσίτια τους τελευταίους μήνες, έχει αλλάξει σχεδόν ριζικά, με την είσοδο ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπων που έχασαν την επιχείρηση, το σπίτι τους ή ανθρώπων με πενιχρό μισθό που δεν επαρκεί για να συντηρήσουν στοιχειωδώς τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους.
Το προφίλ των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια έχει αλλάξει ριζικά και παίρνει πλέον τη μορφή κοινωνικού κραχ. Το 60% είναι Έλληνες και ακολουθούν μετανάστες από αφρικανικές χώρες σε ποσοστό 16,6%, από τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης 13,8% και ασιατικές χώρες 9,6%. Οι περισσότεροι είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών , ενώ αμέσως μετά είναι τα άτομα ηλικίας από 31 έως 50 ετών.
Καθημερινά καταγράφονται νέες περιπτώσεις ατόμων που καταφεύγουν στα συσσίτια. Οι δήμοι, ο ένας μετά τον άλλον, αρχίζουν να οργανώνουν συσσίτια, ακόμη και εκείνοι των βορείων προαστίων. Στην Κηφισιά για παράδειγμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Νίκο Χιωτάκη, συνολικά 30 οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου τούς στέλνει καθημερινά το φαγητό στο σπίτι.
Και στη Θεσσαλονίκη όμως η κατάσταση δε φαίνεται να είναι καλύτερη καθώς έχει πλέον αντιστραφεί η αναλογία των αλλοδαπών και των Ελλήνων που καταφεύγουν στα συσσίτια. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους που τους λείπει κι ένα πιάτο φαγητό. Σχεδόν 4.000 άτομα παίρνουν καθημερινά φαγητό από τα συσσίτια αγάπης των δήμων και των μητροπόλεων της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν ως στόχο να μη μείνει «κανένας νηστικός άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη».
Δάσκαλοι στα συσσίτια για να δώσουν φαγητό στους μαθητές
Δάσκαλοι στέκονται υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό από τα αποθέματα του βρεφοκομείου Αθηνών και να ταΐσουν τους μαθητές τους, κάποιοι από τους οποίος έχουν φτάσει στο σημείο να λιποθυμούν από την πείνα. Ο Δήμος της Αθήνας έχει καταγράψει 200 περιπτώσεις βρεφών στους βρεφονηπιακούς του σταθμούς τα οποία υποσιτίζονται, οι γονείς τους δεν έχουν τα απαραίτητα για να τα ζήσουν.
Πρωτοβουλίες εθελοντών
Με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, οι προσπάθειες της Εκκλησίας και των Δήμων δεν αρκεί για να ανακουφίσει όσους έχουν ανάγκη. Σημαντικότατη είναι και η συνεισφορά των εθελοντών, όπως για παράδειγμα της δράσης «Μπορούμε», στην οποία συμμετέχουν εταιρείες εστίασης που προσφέρουν τα φαγητά που περισσεύουν, οι οποίες μέσω της ιστοσελίδαςwww.boroume.gr προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κόβουν τους γιατρούς λόγω φτώχιας


Εγκαταλείπουν την υγεία τους αναγκαστικά εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων και τρόικας οι έλληνες, όπως διαπιστώνουν ειδικοί επιστήμονες. 
Δραματική μείωση των επισκέψεων υπάρχει σε γιατρούς αλλά και σε άλλες υπηρεσίες υγείας εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και της οικονομίας που είναι υποχρεωμένοι πλέον να κάνουν θέλοντας και μη οι έλληνες, όπως διαπιστώνουν επιστήμονες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΣΔΥ καταγράφοντας τις αλλαγές στον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών υγείας των ελλήνων, διαπιστώνεται ότι από το 2006 έως και το 2011 υπάρχει δραματικό «ψαλίδισμα» των επισκέψεων σε γυναικολόγους, οδοντιάτρους, ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια αλλά και γενικότερα στις υπηρεσίες εκείνες που πρέπει να πληρώσει κανείς από την τσέπη του.
Αποτέλεσμα είναι να μειώνονται και οι δείκτες υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να παρουσιασθούν από τους ερευνητές το επόμενο διάστημα.
Είναι ενδεικτικό ωστόσο ότι στην ίδια έρευνα πριν από δύο χρόνια όπου δεν είχε ξεκινήσει καλά καλά η κρίση οι έλληνες επισκέπτονταν τον γιατρό κατά 5% λιγότερο εξαιτίας έλλειψης χρημάτων.
Σύμφωνα με το κοσμήτορα και καθηγητή οικονομικών της Υγείας στην ΕΣΔΥ Γ.Κυριόπουλο ο αριθμός των ασθενών που δεν επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας της τρόικας είναι εξαιρετικά υψηλός.
Καθόλου τυχαία η πτώση που καταγράφεται στις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όπου πρέπει κανείς να πληρώσει από την τσέπη του για να δει γιατρό αγγίζει ακόμη και το 30%. Όσο για τα έσοδα των 100 με 120 εκατ. ευρώ που υπολόγιζε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αυτά ούτε που πλησιάζουν στα ποσά που ήδη έχουν μπει στα ταμεία.

iatropedia.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Πόθεν έσχες»... και στην Ελβετία ψάχνει η Βουλή

Έγγραφο - εξουσιοδότηση προς την επιτροπή ελέγχου των «πόθεν έσχες» των βουλευτών ετοιμάζει ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, προκειμένου τα μέλη της επιτροπής να ζητήσουν από τις ελβετικές τράπεζες πληροφορίες για τις καταθέσεις πολιτικών.  

Αναλυτικά, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι «τις περασμένες ημέρες έγινε συζήτηση για καταθέσεις στην Ελβετία… Θεωρώ ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εμείς να πάρουμε πρωτοβουλία, εξουσιοδοτώντας την επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες της Βουλής, για να απευθυνθεί άμεσα στις αρμόδιες ελβετικές αρχές και τις τραπεζες, ώστε να υπάρξει φως σε αυτές τις περιπτώσεις και δηλώνω ότι πρώτος εγώ θα υπογράψω».

«Θα φτιαχτεί σχέδιο εντύπου. Έχω μιλήσει ήδη με την επιτροπή και συνεδριάζει τη Δευτέρα. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, για να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά» συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Πετσάλνικος κάλεσε το νέο υπουργό Εσωτερικών να φέρει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο για τον καλύτερο έλεγχο των περιουσιακών δηλώσεων των βουλευτών, το οποίο είχε ετοιμάσει ο προηγούμενος υπουργός.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...