Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Οι δεσμεύσεις των 120 ημερών


To πράσινο φως άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που συμπεριλήφθηκαν στο e-mail Βαρουφάκη.

Ως εκ τούτου ενεργοποιείται η παράταση της δανειακής σύμβασης για τους επόμενους τέσσερις μήνες και πλέον αναμένεται η έγκρισή της από τα Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ε.Ε., με την Μπούντεσταγκ (Γερμανία) να αποφασίζει την Παρασκευή, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, καθώς τα μέτρα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκαν στο πλαίσιο που είχε θέσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές Αρχές να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων, που βασίζονται στην ισχύουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργάνου. Η αξιολόγηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου.

Με το e-mail επτά σελίδων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει την οικονομική πολιτική και το πρώτο πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που δεσμεύεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για τις επόμενες 120 ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με την επιστολή, στους τέσσερις άξονες των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» με διασφάλιση, όμως, της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, οι παρεμβάσεις στους συντελεστές ΦΠΑ αλλά και η μεγάλη έμφαση στην φοροδιαφυγή, η κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ενοποίηση ταμείων και η κατάργηση τελών υπέρ τρίτων.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση (αναθεώρησε τις αρχικές τις θέσεις) και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση (ρητή δέσμευση από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης).

Mετά από τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και εν μέσω εσωτερικών διαφωνιών κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, το Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα ένα non paper, σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τα περί «κωλοτούμπας» που ειπώθηκαν από την αντιπολίτευση, μέσω του οποίου υπογραμμίζει πως σημεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Ανάλυση των βασικών μέτρων-δεσμεύσεων

Από το σχετικό κείμενο προκύπτει με μεγάλη βεβαιότητα ότι τα μεγάλα έργα ιδιωτικοποίησης, όπως η ανάπλαση του Ελληνικού, για τα οποία το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις, θα συνεχιστούν κανονικά.

Στις ολοκληρωμένες αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνονται:

η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ

η πώληση των Κρατικών Λαχείων

η πώληση της έκτασης 490.000 τ.μ. στην Κασσιόπη της Κέρκυρας στην αμερικανική εταιρεία NCH Capital, της οποίας ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται σε 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 23 εκατ. ευρώ αφορούν στο οικονομικό αντάλλαγμα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας, επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν στην πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στην μελλοντική υπεραξία του ακινήτου μετά από 6 χρόνια, ενώ σε 75 εκατ. ευρώ εκτιμάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Παράλληλα, οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:

Η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης στο αραβικό fund AGC Jermyn Street προς 400 εκατ. ευρώ, με την αποκρατικοποίηση να βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών ενεργειών.

Η διαδικασία αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό την οποία έχει αναλάβει η Lamda Development ύστερα από διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η εισηγμένη εταιρεία πλειοδότησε στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της έκτασης, προσφέροντας εφάπαξ τίμημα 915 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν πέσει οι πρώτες υπογραφές μεταξύ Ταμείου

Αποκρατικοποιήσεων και επενδυτή.

Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ, σε ποσοστό έως και 49%, με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας.

Η αναζήτηση αγοραστή για τη μικρή ΔΕΗ, την εταιρεία που θα δημιουργηθεί με το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης.

Η πώληση του ποσοστού που διατηρεί το Δημόσιο στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, με το deal που έχει γίνει με την Cosco -η οποία ελέγχει τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού- να συνεχίζεται κανονικά.

-Συνταξιοδοτικό: Ενοποίηση και εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη κινήτρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ειδικά σε τραπεζικό σύστημα και σε δημόσιο τομέα.

Ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και σταδιακή κατάργηση των τελών υπερ τρίτων.

- Προώθηση ρύθμισης οφειλών που να κάνει διάκριση μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων έχουν αδυναμία να πληρώσουν.

-Για κατώτατο μισθό: Θα μεταρρυθμιστεί το πλέγμα των μισθών του δημοσίου τομέα με σκοπό να αποσυμπιέσει την κατανομή των μισθών μέσω αύξησης της παραγωγής και κατάλληλων πολιτικών προσλήψεων χωρίς να μειώνονται τα τρέχοντα κατώτατα επίπεδα μισθών, διασφαλίζοντας όμως ότι δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός των μισθών του δημοσίου.

Πλαφόν στην αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς, βάζει η κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις Βαρουφάκη στους δανειστές.

Η Ελλάδα δεσμεύεται για:

Τράπεζες που θα λειτουργούν με υγιείς εμπορικές/τραπεζικές αρχές

Να κάνει πλήρη χρήση του ΤΧΣ και να εξασφαλίσει– σε συνεργασία με τον SSM, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ότι θα παίξει σωστά το ρόλο της στην εξασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα και του δανεισμού σε εμπορική βάση, ενώ θα συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ

Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τρόπο που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τον αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική θέση της χώρας.

Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμών ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα τιμωρούνται όσοι χρεοκοπούν στρατηγικά, λαμβάνοντας υπόψη: α) τη διατήρηση της κοινωνικής στήριξης στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β)την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, γ) ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) προώθηση ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για τις εξωδικαστικές διευθετήσεις με τις ρυθμίσεις μετά την προσαρμογή τους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος στα δημοσιονομικά και στη νοοτροπία πληρωμών, ενώ παράλληλα θα διευκολύνεται η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών

Εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού Δικαίου και διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν.

-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα πανελλαδικά, κουπόνια για δωρεάν ρεύμα και τρόφιμα, κάρτας πρόσβασης στο σύστημα υγείας, περιλαμβάνει το πλάνο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πλάνο για να:

* Αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).

* Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά διαφθοράς/γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).

* Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.

* Εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο e-mail Βαρουφάκη

1. Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές

Στις φορολογικές πολιτικές - Η Ελλάδα δεσμεύεται να:

Mεταρρυθμίσει το καθεστώς του ΦΠΑ, ως προς τη διοίκηση και την επιβολή του φόρου. Θα καταβληθούν στιβαρές προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική για τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξορθολογιστεί και οι συντελεστές θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν με τρόπο που μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό τον περιορισμό των απαλλαγών και την εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων.
Τ
ροποποιήσει τη φορολογία των συλλογικών επενδύσεων και του καθεστώτος των δαπανών του φόρου εισοδήματος οι οποίες θα ενσωματωθούν στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος.

Διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής και να προβεί στη «διάλυση» (disbanding) της φορολογικής ασυλίας.

Εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει από αυτόν τις φορολογικές απαλλαγές με αντικατάστασή τους, όπου είναι απαραίτητο, με μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Προβεί σε αποφασιστική επιβολή και βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing).

Εργαστεί για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στο σκέλος της φορολογικής συμμόρφωσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ειδικά τα εύρωστα, θα συμβάλουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμόσουμε, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και των διεθνών εταίρων, μια βάση δεδομένων πλούτο που βοηθά τις φορολογικές αρχές, να εκτιμούν την ακρίβεια των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.

Στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών - η Ελλάδα θα:

Υιοθετήσει τροποποιήσεις στη δημοσιονομική νομοθεσία και θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα βελτιωθεί και θα καταστεί διαυγέστερη, όπως και ο έλεγχος και οι ευθύνες αναφοράς. Οι διαδικασίες πληρωμών θα εκσυγχρονιστούν και θα επιταχυνθούν, ενώ θα δοθεί υψηλότερος βαθμός οικονομικής και η δημοσιονομικής ευελιξίας, αλλά και λογοδοσίας σε ανεξάρτητες αρχές και ρυθμιστικούς φορείς.

Εκπονήσει και θα εφαρμόσει στρατηγική σχετικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των επιστροφών φόρων και των συνταξιοδοτικών αξιώσεων.
Καταστήσει το αδρανές μέχρι σήμερα Δημοσιονομικό Συμβούλιο μια πλήρως λειτουργική οντότητα.

Στη φορολογική διοίκηση (revenue administration) η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει τη φορολογική και τελωνιακή της διοίκηση επωφελούμενη από τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια. Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα:

Ενισχύσει της διαφάνεια της διαδικασίας με την οποία ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διορίζεται, παρακολουθείται από πλευράς επιδόσεων, και αντικαθίσταται.

Ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (GSPR), από όλα τα είδη των παρεμβολών (πολιτικό ή άλλες) εάν είναι απαραίτητο μέσω νέας νομοθεσίας, ενώ θα εγγυηθεί την πλήρη λογοδοσία και τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η ΓΓΔΕ θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.

Διασφαλίσει πως η ΓΓΔΕ διαθέτει επαρκές προσωπικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, και ιδιαίτερα οι μονάδες για τους φορολογουμένους υψηλού πλούτου και τους μεγάλους οφειλέτες και θα διασφαλίσει ότι διαθέτει ισχυρές ανακριτικές εξουσίες και εξουσίες δίωξης, και πόρους με βάση τις ικανότητες του ΣΔΟΕ, ώστε να στοχεύσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και την είσπραξη οφειλών, από υψηλού εισοδήματος κοινωνικές ομάδες. Στη βάση αυτή θα πρέπει να εξετασθούν τα πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

Αυξήσει τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους βάση κινδύνων, και τις δυνατότητες είσπραξης, επιδιώκοντας παράλληλα να ενσωματώσει τις λειτουργίες της είσπραξης φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση.

Δημόσιες δαπάνες (Public spending) - Οι ελληνικές αρχές θα:

Επανεξετάσουν και ελέγξουν δαπάνες σε κάθε τομέα των κυβερνητικών δαπανών (π.χ. εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικές παροχές).

Εργαστούν για τη δραστική βελτίωση της αποδοτικότητας των τμημάτων και μονάδων που διοικούνται από την κεντρική και τοπική κυβέρνηση στοχεύοντας στις προϋπολογιστικές διαδικασίες, στην αναδιάρθρωση της διοίκησης και στην ανακατανομή πόρων που δεν έχουν αναπτυχθεί ορθά.

Προσδιορίσουν μέτρα εξοικονόμησης κόστους μέσω ενδελεχούς επανεξέτασης των δαπανών κάθε υπουργείου και του εξορθολογισμού των μη μισθολογικών και μη συνταξιοδοτικών δαπανών που αντιστοιχούν στο «εκπληκτικό» 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών.

Εφαρμόσουν νομοθεσία (που βρίσκεται υπό τη μορφή προσχεδίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για την αναθεώρηση των δαπανών μη μισθολογικών επιδομάτων σε όλον τον δημόσιο τομέα.

Εξακριβώσουν τα επιδόματα μέσω διασταύρωσης στοιχείων εντός των αρμόδιων αρχών και μητρώων (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) που θα βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι μη επιλέξιμοι δικαιούχοι.

Ελέγξουν τις δαπάνες για την Υγεία και θα βελτιώσουν την παροχή και την ποιότητα των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, χορηγώντας καθολική πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ.

Η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (Social security reform) - Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι αρχές θα:

Συνεχίσουν να εργάζονται επί διοικητικών μέτρων για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των «παραθύρων» και κινήτρων που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα.

Ενοποιήσουν συνταξιοδοτικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση.

Καταργήσουν σταδιακά τις χρεώσεις υπέρ τρίτων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Εγκαθιδρύσουν έναν στενότερο δεσμό μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων, εκσυγχρονίσουν τα επιδόματα, ενισχύσουν τα κίνητρα για τη δήλωση εργασίας και παράσχουν στοχευμένη βοήθεια σε υπαλλήλους ηλικίας 50-65 ετών, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος

Εγγυημένου Εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση η οποία επιβαρύνει υπέρμετρα τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Δημόσια διοίκηση και διαφθορά (Public administration & corruption) Η Ελλάδα θέλει μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Στη βάση αυτή θα:

Μετατρέψει την μάχη κατά της διαφθοράς σε εθνική προτεραιότητα και θα κάνει πλήρως λειτουργικό το Εθνικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς.

Επικεντρωθεί στο λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού, θα παρακολουθήσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (για να αποτραπούν οι απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εισαγωγής) και θα αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει άμεσα φιλόδοξους στόχους εσόδων από τους τομείς αυτούς, που θα επιδιωχθούν σε συντονισμό με τον υπουργό Επικρατείας.

Μειώσει α) τον αριθμό των Υπουργείων (από 16 σε 10), β) τον αριθμό των ειδικών συμβούλων στην γενική κυβέρνηση, και γ) περιορίσει τα προνόμια των υπουργών, βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων (π.χ αυτοκίνητα, δαπάνες ταξιδιών, επιδόματα).

Καταστήσει πιο αυστηρή τη νομοθεσία που αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και περιλάβει ανώτατα επίπεδα δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα.

Ενεργοποιήσει άμεσα την τρέχουσα (και αδρανή) νομοθεσία που ρυθμίσει τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών), διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων διαδικασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος σε τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν, και πως θα απαγορεύεται η συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης).

Καθιερώσει ένα διάφανο, ηλεκτρονικό, σε πραγματικό χρόνο θεσμικό πλαίσιο για τους δημόσιους διαγωνισμούς, επανιδρύοντας τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Μεταρρυθμίσει το πλέγμα των μισθών του δημοσίου τομέα με σκοπό να αποσυμπιέσει την κατανομή των μισθών μέσω αύξησης της παραγωγής και κατάλληλων πολιτικών προσλήψεων χωρίς να μειώνονται τα τρέχοντα κατώτατα επίπεδα μισθών, διασφαλίζοντας όμως ότι δεν θα αυξηθεί το κονδύλι των μισθών του δημοσίου.

Εξορθολογήσει τα μη μισθολογικά επιδόματα, για να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του δημοσίου τομέα, σε συμμόρφωση προς τις καλές πρακτικές της ΕΕ.

Προωθήσει μέτρα που θα βελτιώνουν τους μηχανισμούς προσλήψεων, θα ενθαρρύνουν τους αξιοκρατικούς διορισμούς σε διοικητικές θέσεις, θα παρέχουν πραγματική αξιολόγηση των υπαλλήλων και θα καθιερώνουν δίκαιες διαδικασίες για την μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων εντός του δημόσιου τομέα.

2. Οικονομική σταθερότητα

Δόσεις - Η Ελλάδα δεσμεύεται:

Να βελτιώσει άμεσα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, την νομοθεσία για την πληρωμή οφειλών από φορολογικές υποχρεώσεις και εισφορές κοινωνικής ασφάλειας.

Να ρυθμίσει τις δόσεις ώστε να γίνεται αποτελεσματική διάκριση ανάμεσα σε α) στρατηγική χρεοκοπία / μη-πληρωμή και β) αδυναμία πληρωμής. Στοχεύοντας περιπτώσεις ιδιωτών/επιχειρήσεων μέσω αστικών και ποινικών διαδικασιών, προσφέροντας παράλληλα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις όρους αποπληρωμής που να επιτρέπει σε φερέγγυες επιχειρήσεις να επιβιώσουν, να αποτρέπει τον παρασιτισμός, ακυρώνει τον ηθικό κίνδυνο και ισχυροποιεί την κοινωνική ευθύνη καθώς και μια ορθή κουλτούρα αποπληρωμών.

Να αποποινικοποιήσει τους οφειλέτες με χαμηλότερο εισόδημα και μικρές υποχρεώσεις

Να επιταχύνει μεθόδους και διαδικασίες επιβολής, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού πλαισίου για την συγκέντρωση απλήρωτων φόρων και την αποτελεσματική εφαρμογή εργαλείων συλλογής.

Τραπεζικά και μη-εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Ελλάδα δεσμεύεται:

Οι τράπεζες να λειτουργούν με υγιείς εμπορικές και τραπεζικές αρχές.

Να χρησιμοποιήσει πλήρως το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξασφαλίσει, σε συνεννόηση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα παίζει καλά τον καίριο ρόλο του να εξασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και τον δανεισμό του σε εμπορική βάση, ενώ συμμορφώνονται την νομοθεσία περί ανταγωνισμού της ΕΕ.

Να αντιμετωπίσει τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια με τέτοιο τρόπο που να θεωρεί πλήρως την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (λαμβάνοντας υπόψη τον υιοθετημένο Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών), την λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της κυβέρνησης.

Να συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς ώστε να αποφύγουν, κατά την προσεχή περίοδο, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από συγκεκριμένο ώριο, ενώ παράλληλα τιμωρεί όσους πτωχεύουν στρατηγικά με στόχο α) να διατηρήσει την κοινωνική υποστήριξη για το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β) να αποτρέψει περαιτέρω πτώση των τιμών στα ακίνητα (αυτό θα είχε αρνητική επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών), γ) να ελαχιστοποιήσεις τις οικονομικές επιπτώσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα των άστεγων και δ) προώθηση μιας ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Μέτρα θα παρθούν για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για εξωδικαστικές διευθετήσεις με τις ρυθμίσεις μετά την προσαρμογή τους με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος στα δημοσιονομικά και στη νοοτροπία πληρωμών, ενώ παράλληλα θα διευκολύνεται η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών.
Να εκσυγχρονίσει το πτωχευτικό Δίκαιο και να διευθετήσει τις υποθέσεις που εκκρεμούν.
3. Πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης

Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημόσιας περιουσίας. Για να προσελκύουν επενδύσεις σε τομείς κλειδιά και να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία οι ελληνικές αρχές θα:

Δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με την νομοθεσία.

Διαφυλάξουν την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς, με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ.

Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί, αποσκοπώντας στην βελτίωση των όρων έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.
Ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (Labor market reforms)– Η Ελλάδα δεσμεύεται να:

Να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας μέσω διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα ωφεληθεί από την τεχνογνωσία των ILO, ΟΟΣΑ και της διαθέσιμης τεχνικής συνδρομής.

Να επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους εφόσον υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.

Να μεταβεί σε μια «έξυπνη» (smart) νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Η έκταση και ο χρόνος των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και διεθνούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ILO, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος (independent body) για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο να:

Αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό βασισμένη σε στοιχεία που θα αντλήσει από τον ΟΟΣΑ.

Ενισχύσει την ανεξαρτησίας της Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Εισάγει δράσεις για τη μείωση του διοικητικού κόστους που προκαλεί η γραφειοκρατία στη βάση στοιχείων του ΟΟΣΑ περιλαμβανομένης της νομοθεσίας που απαγορεύει σε υπηρεσίες του Δημόσιου να ζητούν από πολίτες και επιχειρήσεις στοιχεία που επιβεβαιώνουν πληροφορίες που ήδη κατέχει το κράτος.

Καλύτερη διαχείριση της γης, περιλαμβανομένων πολιτικών που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη χρήση γης, καθώς και η οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.

Επιδιώξει να άρει δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ως μέρος μια ευρύτερης στρατηγικής για να αντιμετωπιστούν κατεστημένα συμφέροντα.

Εναρμονίσει την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ και τη νομοθεσία.

Μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης (reform of the judicial system). Η ελληνική κυβέρνηση θα:

Βελτιώσει την οργάνωση των δικαστηρίων μέσω μεγαλύτερες εξειδίκευσης και σε αυτό το πλαίσιο θα υιοθετήσει νέο κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Θα προωθήσει την ψηφιοποίηση των νομικών κωδίκων και του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής και διακυβέρνησης στο νομικό σύστημα.

Στατιστική - Η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά της να:

Τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών, και ιδίως τη θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, διασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος εργασίας της.

Εγγυηθεί τη διαφάνεια και την ορθότητα της διαδικασίας διορισμού του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το Σεπτέμβριο 2015, σε συνεργασία με την Eurostat.
Ανθρωπιστική κρίση (Humanitarian Crisis)- Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το σχέδιο της να:

Αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).

Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).

Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του σε πανελλαδική βάση.

Εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.


zougla.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΚΚΕ κάνει συγκέντρωση κατά της συμφωνίας την Παρασκευή στο Σύνταγμα


Κάλεσμα σε συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία Ελλάδας – Ευρωζώνης.

Στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, αναμένεται να μιλήσει ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ, το ΚΚΕ έχει ήδη κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι κάνει  «αντιλαϊκούς συμβιβασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι «νομιμοποιεί τη συμφωνία, εμφανίζοντάς την ως προϊόν της λαϊκής θέλησης».

Σημειωτέον ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει την Τετάρτη πρόταση νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΠΑΣΟΚ: Χειρότερο το e-mail Βαρουφάκη από αυτό του Χαρδούβελη


Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, στην οποία την κατηγορεί μεταξύ άλλων για υπαγωγή της χώρας σε τρίτο μνημόνιο. Επίσης υπογραμμίζει ότι το e-mail Βαρουφάκη είναι χειρότερο από αυτό του Χαρδούβελη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup έκανε την απόλυτη τούμπα με άγαρμπο και βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας τρόπο. Ενώ πριν τις εκλογές στόχος της χώρας ήταν η έξοδος από το μνημόνιο μέχρι 28 Φεβρουαρίου και η μετάβαση στο πολύ πιο άνετο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, τώρα το αποτέλεσμα της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης είναι η παραμονή στο μνημόνιο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο και στη συνέχεια η υπαγωγή σε μνημόνιο 3.

Όσοι λιθοβολούσαν το λεγόμενο μέιλ Χαρδούβελη, οφείλουν τώρα να αντιληφθούν ότι αυτό αφορούσε την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη προς την τρόικα που τώρα λέγεται «οι θεσμοί» αφορά την παραμονή στο τρέχον  μνημόνιο και αργότερα θα προστεθούν οι όροι υπαγωγής στο μνημόνιο 3 !

Ακόμη όμως πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι το μέιλ Βαρουφάκη υποχωρεί αισθητά σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε θέσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ:

- στο ζήτημα του ΦΠΑ το μέιλ Χαρδούβελη δεχόταν μόνο ενδεχόμενη επάνοδο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%. Το μέιλ Βαρουφάκη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «εξορθολογισμού» δηλαδή αύξησης όλων των συντελεστών πχ στα νησιά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα κοκ.

- στο ζήτημα των εκατό δόσεων η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν την ισχύουσα ρύθμιση  που οι «θεσμοί» την ήθελαν πιο αυστηρή, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη ακυρώνει τις προχθεσινές εξαγγελίες της κ. Βαλαβάνη και αποδέχεται κριτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηρότερες και όχι χαλαρότερες ρυθμίσεις.

- στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν τις ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη ακυρώνει τις εξαγγελίες του κ. Σταθάκη και αφήνεται στη κρίση των θεσμών!

- στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού η προηγούμενη κυβέρνηση  υπερασπιζόταν την συγκεκριμένη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων κατά τη τελευταία συνάντησή τους στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ILO. Το μέιλ Βαρουφάκη παραπέμπει αόριστα στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

- η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε ρητά μείωση συντάξεων (συζητούσε μόνο πιθανότητα να μην αυξηθούν το 2016/7, αν υπάρχουν δυσκολίες στα ταμεία, χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό). Το μέιλ Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνει ρητή άρνηση της μείωσης συντάξεων. Αντιθέτως αποδέχεται την σύνδεση εισφορών και παροχών, δηλαδή την λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος!

- η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε την πιλοτική εφαρμογή του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος με στόχο την άμεση γενίκευση του. Αυτό είναι τώρα το μόνο συγκεκριμένο και σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προτείνει το μέιλ Βαρουφάκη.

Επιπλέον έχουμε με το μέιλ Βαρουφάκη:

- γενικόλογες κοινοτοπίες περί φορολογικού συστήματος και φοροδιαφυγής,

- ουσιαστική αποδοχή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ  για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων,

- αποδοχή κατ´ ουσίαν των ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβανομένης της ΔΕΗ σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη,

- αποδοχή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το Σεπτέμβριο και επιλογή νέου από κοινού με την Eurostat.

Όλα αυτά χωρίς καμία κοστολόγηση, χωρίς κανένα αριθμό, υπό την αίρεση των δημοσιονομικών στόχων και του ρυθμού εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Είναι προφανές ότι σε αντάλλαγμα της μετονομασίας της τρόικα σε  «θεσμούς»  η κυβέρνηση δέχθηκε να γράφει η ίδια με τα γράμματα της το μνημόνιο, αντί να κάνουν τη δουλειά αυτή τα τεχνικά κλιμάκια. Πολύ «σκληρή» στάση. Πρόκειται πράγματι για μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία.

Αναρωτιόμαστε αν και τώρα θα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Και δεν αναφερόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά στους βουλευτές της, στους υποστηρικτές της που εξαπατήθηκαν και τους όψιμους θαυμαστές της που πάνε να την εξαπατήσουν».


enikos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαμαράς: «Το email Βαρουφάκη ξεπέρασε το email Χαρδούβελη»


Οι 16 υπαναχωρήσεις και η ειρωνική αναφορά του προέδρου της ΝΔ για τη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Συναντηθήκαμε στην έξοδο», αλλά εμείς βγαίναμε και η νέα κυβέρνηση έμπαινε

«Συναντηθήκαμε τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην... έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα!». Με τη φράση αυτή σχολιάζει ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς το email Βαρουφάκη, όπως αποκαλεί ο τέως πρωθυπουργός τη λίστα με τα μέτρα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.

Ο τέως πρωθυπουργός, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι όχι μόνο απεδέχθη το «email Χαρδούβελη» με δυσμενέστερες, μάλιστα, εκδοχές, αλλά πήγε ακόμη πιο πέρα, οδηγώντας τη χώρα σε νέο Μνημόνιο.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Με το email Βαρουφάκη: Αφού η Κυβέρνηση αποδέχθηκε προχθές την παράταση του Μνημονίου, και ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, σήμερα με την πρόταση  Βαρουφάκη αποδέχθηκε και το e-mail Χαρδούβελη!

Κι ενώ το email Χαρδούβελη ήταν για να βγούμε από την εποχή των Μνημονίων, η πρόταση Βαρουφάκη το υιοθετεί (και μάλιστα με δυσμενέστερες εκδοχές σε κάποια σημεία), για να φέρει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο!

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

1ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ΦΠΑ. Και μάλιστα περιορίζοντας εξαιρέσεις και καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις! Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε απορρίψει την κατάργηση των εκπτώσεων σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και των εκπτώσεων στα νησιά. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδεχθεί (προσωρινά) μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η σημερινή όμως Κυβέρνηση αναφέρεται στο σύνολο των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων: και στα φάρμακα, και στα βιβλία, και στους μειωμένους συντελεστές στα νησιά...

2ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στο 2ο στάδιο θεσμοθέτησης του νέου Οργανικού Νόμου που περικλείει τους Ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως είχε δεσμευθεί και η προηγούμενη Κυβέρνηση (για παράδειγμα την ετήσια μείωση του χρέους κατά 5%). Να θυμίσουμε ότι το πρώτο στάδιο δεν το ψήφισε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, λέγοντας ότι «δεν πιστεύει σε αυτή την Ευρώπη των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων»…

3ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Να θυμίζουμε ότι καταψήφιζε στη Βουλή κάθε αντίστοιχο μέτρο μέχρι σήμερα.

4ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δαπανών των Υπουργείων (spending review), όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση σε έξι Υπουργεία. Η ίδια ως αξιωματική αντιπολίτευση,  σταθερά τότε καταψήφιζε…

5ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει τις διατάξεις που ήδη είχε καταρτίσει η  προηγούμενη Κυβέρνηση για τις μη-μισθολογικές παροχές και τα οδοιπορικά.

6ον. Δεσμεύεται να συνεχίσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον έλεγχο των παράνομων δικαιούχων για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

7ον. Δεσμεύεται να συνεχίσει (“continue…”) από την προηγούμενη Κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μεταξύ άλλων, με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων και την κατάργηση κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Όλα αυτά τα κατήγγειλε μέχρι πριν λίγες εβδομάδες…

8ον. Δεσμεύεται να συνδέσει τις ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές, θεσπίζοντας και κίνητρα για να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Κι αυτά - ποιος δεν θυμάται - τα κατήγγελλε μέχρι πριν λίγο…

9ον. Δεσμεύεται να καταργήσει «φόρους υπέρ τρίτων». Μέχρι σήμερα, είχε καταψηφίσει όλους τους φόρους που κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία επικουρικών συντάξεων.

10ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων. Ήδη η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει επιπλέον 740 εκατομμύρια ευρώ στον Προϋπολογισμό και πρόσθετα 700 εκατομμύρια στο email Χαρδούβελη για χτύπημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής για το 2015. Και είχε μάλιστα προχωρήσει όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια του απαραίτητου σύγχρονου υλικού.

11ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει, όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, σε ένα νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο. Μέχρι προχθές διαφωνούσε κατηγορηματικά και με αυτό…

12ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει σε δομές «αυθεντικής αξιολόγησης» στο Δημόσιο, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Όλοι θυμόμαστε πόσο κατηγορούσε όλα αυτά τα μέτρα ως αντιπολίτευση, μέχρι πριν λίγο…

13ον. Δεσμεύεται να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και να αξιολογήσει τις νέες αποκρατικοποιήσεις από δω και στο εξής, διατηρώντας το ΤΑΙΠΕΔ. Πάνε περίπατο οι υποσχέσεις για ακύρωσή τους «με ένα νόμο και ένα άρθρο».  

14ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας «σε εύλογο χρόνο», δηλαδή θα ακολουθήσει, όπως και έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO. Κάπου εκεί μέσα ενταφιάζεται και η αύξηση του ελάχιστου μισθού, όπως και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

15ον. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην απελευθέρωση αγορών με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ. Μέχρι σήμερα δεν είχε ψηφίσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε μία!

16ον. Διακηρύσσει ότι τα μέτρα «ανθρωπιστικής κρίσης», θα ληφθούν χωρίς να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να κοστίσουν στο δημόσιο!
   
Τέλος, το email Βαρουφάκη έχει και σημεία που δείχνουν στοιχειώδη άγνοια των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών: Για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι, αν εξαιρέσει κανείς μισθούς και συντάξεις, οι μη μισθολογικές δαπάνες του κράτους φτάνουν το 56% του συνόλου των δαπανών. Κι από εκεί θα υπάρξουν, υποτίθεται περιθώρια μεγάλων περικοπών. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίστροφη: Μισθοί και συντάξεις, που καταβάλλονται και μέσω ασφαλιστικών ταμείων και ΚΑΠ, ξεπερνούν το 70% του τακτικού Προϋπολογισμού! Άρα οι μη μισθολογικές δαπάνες είναι περίπου οι μισές απ’ αυτές που υπολογίζει το σχέδιο Βαρουφάκη…
   
Δεν θα αναφερθούμε σε γενικότερα ζητήματα που είναι εξίσου σημαντικά: όπως, για παράδειγμα, στις ενδείξεις που διαφαίνονται για επερχόμενες φοροκαταιγίδες. Σημειώνουμε, όμως ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας.

Το email Βαρουφάκη υποβλήθηκε στην Τρόϊκα (στους «θεσμούς»), για να εγκριθεί! Ώστε να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου. Και θα αποτελέσει τη «γέφυρα» για να πάμε σε νέο Μνημόνιο (που θα αποκαλείται πλέον  «Συμβόλαιο»). Αυτή είναι η αλήθεια!
Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρούσε στην έξοδο από το Μνημόνιο και σε πιστοληπτική γραμμή, για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να μην έχει ανάγκη το νέο Μνημόνιο.
   
Χάθηκαν, επομένως, δύο μήνες εκλογικής αβεβαιότητας και ένας μήνας «εικονικής διαπραγμάτευσης», για να επιστρέψει η χώρα πιο πίσω από εκεί που ήταν πέρυσι τον Νοέμβριο!
   
«Συναντηθήκαμε» τελικά με το ΣΥΡΙΖΑ στην... έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα!»



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποτάμι: Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων θα είναι μακρύς και δύσκολος


«Η έγκριση από το Eurogroup της λίστας προτεραιοτήτων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί θετικό γεγονός» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι το οποίο ωστόσο τονίζει πως ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων θα είναι μακρύς και δύσκολος.

«Ένα κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης κλείνει, πολλά κεφάλαια μένουν ανοιχτά για να κλείσουν ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες» αναφέρει το Ποτάμι και επισημαίνει πως στη λίστα περιλαμβάνονται αλλαγές, η προώθηση των οποίων αποτελεί ζωτική ανάγκη για τη χώρα.

Ακόμη στην ανακοίνωσή του το κόμμα κάνει αναφορά  στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο χτύπημα της διαφθοράς, στην ανακούφιση στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση, στην ανόρθωση της Οικονομίας και όπως σχολιάζει αυτές κινούνται στην κατεύθυνση που από την αρχή υποδείκνυε το Ποτάμι.

«Οι κατευθύνσεις αυτές όμως, πρέπει άμεσα να γίνουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων θα είναι μακρύς και δύσκολος. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να συγκρουστεί με δυνάμεις και νοοτροπίες, ακόμη και στο δικό της στρατόπεδο, που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στο χθες» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.



naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης


Το "πράσινο φως" έδωσε το Eurogroup στη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση, και επομένως για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Μετά την επικύρωση της, η συμφωνία είναι προγραμματισμένο να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το ελληνικό αίτημα θα σταλεί τώρα στα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων, για να επικυρωθεί και τυπικά η τετράμηνη παράταση της ευρωπαϊκής βοήθειας. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στη γερμανική κάτω Βουλή (Βundestag).

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν έως τα τέλη Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, που αποτελεί και προϋπόθεση για την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ που παρακρατούνται από τους δανειστές.


Η Κομισιόν είχε ήδη προϊδεάσει για την κατάληξη του Eurogroup, με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόφσκις να αποστέλλουν επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως η ελληνική λίστα είναι «αρκετά περιεκτική» ώστε να αποτελέσει «σημείο έναρξης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ο κατάλογος κοινοποιήθηκε μέσω του EuroWorkingGroup στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης και στις 15:00 ώρα Ελλάδας άρχισε η τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας (Eurogroup), η οποία διήρκεσε λίγο (περίπου μια ώρα).

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία  Σαββατοκύριακο με εκπροσώπους των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.



skai.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαρακοστή, τα οφέλη της νηστείας στην υγεία


Σαρακοστή, τα οφέλη της νηστείας στην υγεία. Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ο οργανισμός και πως να αποφύγετε την αύξηση του βάρους την Σαρακοστή.

Μπαίνουμε στην περίοδο της Σαρακοστής και όλο και περισσότερος κόσμος σκέπτεται να ακολουθήσει τις Θρησκευτικές παραδόσεις και να βγάλει από το διαιτολόγιο του το κρέας και τα προϊόντα του ή ακόμη και να ακολουθήσει μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή τις Σαρακοστιανές ημέρες.

Σαρακοστή, τα οφέλη της νηστείας στην υγεία

Τι σημαίνει νηστεία;

Από την αρχαιότητα η νηστεία συνηθιζόταν ως μέσο κάθαρσης, εξιλασμού και δοκιμασία που βοηθούσε τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Θεό.

«Ετυμολογικά η λέξη νηστεία -νη-εσθίω- σημαίνει δεν τρώγω. Επίσης, συναινεί αποχή από τα πάθη και τις αδυναμίες μας». Δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα του φαγητού και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει την υπερκατανάλωση υδατανθράκων και επεξεργασμένων τροφίμων όπως συνηθίζεται από τους νεότερους πιστούς.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θέτει διατροφικούς περιορισμούς και ορίζει νηστεία για τουλάχιστον 180 μέρες το χρόνο, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι Τετάρτες και οι Παρασκευές. Στην δίαιτα αυτή η οποία εξυπηρετούσε θρησκευτικούς σκοπούς, οφείλεται και ο υψηλός μέσος όρος επιβίωσης που είχαν στο παρελθόν οι Έλληνες και σε κάποιο βαθμό εξακολουθούν να έχουν σε σχέση με άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς.

Η διατροφή τους στηριζόταν καθαρά στα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια, η ποσότητα του κρέατος ήταν περίπου 35-40 γρ ημερησίως(ενώ στις μέρες μας είναι τριπλάσια) και πάντα το γεύμα συνοδευόταν από ένα ποτήρι κρασί. Σαράντα ημέρες πριν από το Πάσχα, ακόμα και το κρασί έφευγε από το τραπέζι και οι ποσότητες του φαγητού μειώνονταν ως ένδειξη εγκράτειας και πίστεως. Η διατροφή αυτή είχε αρκετά οφέλη για την υγεία των Μεσογειακών λαών που ακολουθούσαν το πρόσταγμα της Εκκλησίας.

Σε σχετική έρευνα φάνηκε πως οι Κρήτες την δεκαετία του ‘60 που ακολουθούσαν το παραπάνω διατροφικό σχήμα είχαν το μεγαλύτερο όριο επιβίωσης, το μικρότερο ποσοστό καρδιοπαθειών και χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, τα επίπεδα του σακχάρου των συμμετεχόντων κυμαίνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ η παχυσαρκία και ο διαβήτης εμφανίστηκε μετά τη δεκαετία του ’80 στους συγκεκριμένους κατοίκους, όταν εμφανίστηκαν και τα πρώτα καταστήματα junk food.

Γιατί να νηστέψω;

Η νηστεία είναι μια σωματική και πνευματική άσκηση και είναι αναγκαία για την αποτοξίνωση του σώματος, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τα θρησκευτικά «πιστεύω». Είναι μια μέθοδος αποτοξίνωσης αλλά και πρόληψης διαφόρων ασθενειών που συνδέονται με την υπερκατανάλωση κρέατος και κορεσμένου λίπους όπως είναι η χοληστερίνη, το έμφραγμα, και κάποιες μορφές καρκίνου.

Το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά λειτουργούν ως προστατευτικά όργανα που «φιλτράρουν» τα προϊόντα του μεταβολισμού, κρατώντας τις πολύτιμες ουσίες που χρειάζεται το σώμα και αποβάλλοντας τις βλαβερές ουσίες που προκαλούν τοξικότητα. Ακόμα και μια εβδομαδιαία νηστεία περιορίζει σημαντικά το ποσοστό επιβλαβών ουσιών και τοξινών που μπαίνουν στο σώμα και ξεκουράζει τα όργανα που δουλεύουν διαρκώς για να το προστατέψουν.

Όλες σχεδόν οι θρησκείες είχαν την νηστεία ως μέσο για την πνευματική τελείωση του ανθρώπου και την ένωση του με το Θεό, η οποία ωστόσο αποτελεί βασικό παράγοντα βελτίωσης της υγείας μας. Κάθε θρησκεία χωρίς να έχει δημιουργηθεί από ειδικούς γνώστες της βιοχημείας της διατροφής σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε οι συστάσεις της νηστείας να προστατεύουν τους πιστούς, εκτός από ακραίες περιπτώσεις όπως η ολοήμερη νηστεία.

Αν αποφασίσετε να νηστέψετε κάντε το σωστά

Ακολουθήστε την παραδοσιακή μέθοδο ώστε να προσλάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και να αποφύγετε την αύξηση του βάρους.

Αποκλείστε από την διατροφή σας οποιαδήποτε επεξεργασμένη τροφή του εμπορίου και επιλέξτε τροφές που βρίσκονται στη φύση. Διαλέξτε φρούτα και λαχανικά εποχής και αν έχετε τη δυνατότητα φάτε προϊόντα που εσείς καλλιεργείτε ή βιολογικής καλλιέργειας.

Προσθέστε τρόφιμα όπως όσπρια, λαχανικά και δημητριακά και αφήστε για λίγο στην άκρη το κρέας και τα προϊόντα του όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα αλλαντικά.

Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέεται με έλλειψη σημαντικών βιταμινών και μετάλλων όπως η Β12, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Αν ανήκετε σε κάποια ειδική κατηγορία όπως είναι οι ασθενείς, οι έγκυες και τα μικρά παιδιά αποφύγετε ένα ακραίο σχήμα νηστείας και μην αποκλείσετε το ψάρι και το αυγό από τη διατροφή σας.

Μειώστε την ποσότητα του φαγητού σας. Η νηστεία διδάσκει την εγκράτεια και είναι ένας τρόπος για να αντιληφθούμε ότι τα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και σε υπερβολικές ποσότητες, στην πραγματικότητα δεν τα έχουμε ανάγκη.

Αυξήστε την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων και προτιμήστε τα στην πιο φυσική μορφή τους, κυρίως σε σαλάτα. Εκμεταλλευτείτε τα χόρτα της εποχής όπως το σπανάκι, τα ραδίκια, το σέλινο, τα σέσκουλα, την τσουκνίδα, και απολαύστε τα βραστά με λεμόνι.

Εκτός από φυτικές ίνες διαθέτουν σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, φτιάξτε χυμούς από διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως ο χυμός: πορτοκάλι, μανταρίνι, παντζάρι, σπανάκι και αχλάδι.

Είναι «αποτοξινωτικοί» και «γεμάτοι» βιταμίνες.

Αν αποκλείσετε ακόμη και το ψάρι από το διαιτολόγιο σας τις μέρες της Σαρακοστής θα πρέπει να αυξήσετε τις μερίδες των οσπρίων μέσα στην εβδομάδα καθώς επίσης να καταναλώνετε 3-4 φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι.

Είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών που αν συνδυαστούν σωστά με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως το ρύζι μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου σημαντικές πρωτεΐνες με αυτές του κρέατος.

Βοηθήστε το σώμα σας να αποτοξινωθεί γρηγορότερα ενσωματώνοντας μια μορφή άσκησης στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση ενισχύει την σωματική υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία.

Η καθαρά χορτοφαγική διατροφή αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής σε πολλά επίπεδα και αν δεν γίνει σωστά και μεθοδευμένα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Ωστόσο, η υιοθέτηση της για τις ημέρες της νηστείας έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην σώμα και το πνεύμα μας.

Μπορεί να μας χαρίσει ευεξία, περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Σύμφωνα με τα παραπάνω μια νηστίσιμη διατροφή περιορισμένων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους και στην αποτοξίνωση του οργανισμού χωρίς να προκαλέσει καμία διατροφική έλλειψη.

Αντίθετα, αν η διατροφή στηρίζεται στην κατανάλωση ακατέργαστων τροφών όπως η πατάτα, η βρώμη, το καστανό ή άγριο ρύζι, το κινόα, οι καρποί και τα ωμά λαχανικά θα βελτιώσει σημαντικά τις τιμές στου ζαχάρου και της πίεσης και θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.


helppost.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι περιλαμβάνει η ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις


Τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις ελληνικής “έμπνευσης” αναμένεται να στείλει, σήμερα, Τρίτη, η κυβέρνηση στους αξιωματούχους των Βρυξελλών και τους υπόλοιπους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, στην λίστα δεν γίνεται καμία αναφορά σε νέα μέτρα λιτότητας, ενώ αντίθετα υπάρχουν εκτιμήσεις για έσοδα 7,3δισ. ευρώ, τα οποία θα έρθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου (κυρίως καυσίμων και τσιγάρων) και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη νέα ρύθμιση.

Παράλληλα, περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να αντικαταστήσει τα μέτρα από το “email Χαρδούβελη”, στα δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, φορολογικά, δημόσιο, διαφθορά και φοροδιαφυγή, όπως και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κοστολόγηση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Ρύθμιση 100 δόσεων: Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει την εφαρμογή της ρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος αλλά όφελος.

Ρύθμιση “κόκκινων” δανείων: Η κυβέρνηση επιμένει στη ρύθμιση καθώς εκτιμά ότι είναι ο μόνος τρόπος να εξυγιανθούν οι τράπεζες και να αρχίσουν και πάλι οι δανειολήπτες να πληρώνουν.

Προστασία πρώτης κατοικίας: Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα έρθει τις επόμενες ημέρες.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Η εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού περιλαμβάνεται στις ελληνικής προτάσεις χωρίς να υπάρχει όμως συγκεκριμένος χρόνος εφαρμογής.

Εργασιακά: Κατάργηση των νόμων που έφεραν απορύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ οι νέες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων.

Ασφαλιστικά Ταμεία: Η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων, χωρίς να κάνει αναφορά σε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ιδιωτικοποιήσεις: Προβλέπεται δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές των ολοκληρωμένων συμφωνιών. Αναφορικά με τις καινούργιες ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα γίνουν με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Μείωση σπατάλης Δημοσίου- αύξηση ανταγωνιστικότητας: Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ώστε η Ελλάδα να δημιουργήσει μια νέα εργαλειοθήκη με βάση τις ανάγκες της Οικονομίας

Αποκατάσταση 13ης σύνταξης: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα περιλαμβάνει πρόβλεψη για επαναφορά της 13ης σύνταξης σε χαμιλοσυνταξιούχους, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί όμως τα κριτήρια

Φορολογικό: H κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και στη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Παράλληλα αναφέρει ότι προτίθεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και να καταργήσει την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μέτρα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης: Στη λίστα περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, σίτιση σε 300.000 άπορες οικογένειες, δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης και μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι θα αποφασίσουν μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

Εάν οι ελληνικές προτάσεις εγκριθούν από το Eurogroup, τότε στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστούν και από τα κοινοβούλια των χωρών που προβλέπουν τέτοια διαδικασία (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία).

Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν περάσουν από το Eurgroup, το θέμα των μεταρρυθμίσεων θα παραπεμφθεί σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας για να λάβει αποφάσεις.


huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γίνε αυτό για το οποίο έχεις γεννηθεί να πετύχεις !


Πόσα είσαι ικανός να πετύχεις; Τι είναι μια ρεαλιστική προσδοκία και τι είναι καθαρή τρέλα; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά μπορείς να στοχεύσεις;

Η απάντηση είναι απλή! Είσαι ικανός να πετύχεις οτιδήποτε θελήσεις. Μπορείς να βάλεις όποιον στόχο θέλεις.

Ο Ουρανός δεν ήταν ποτέ το όριο!

Όλοι έχουμε ακούσει την έννοια των «ρεαλιστικών στόχων». Τη στιγμή όμως που αποδέχεσαι τον διαχωρισμό του ρεαλιστικού και του ουτοπικού, τότε ο ίδιος περιορίζεις τον εαυτό σου. Ο υποτιθέμενος ρεαλισμός είναι τα όρια της στείρας φαντασίας της κοινωνίας στην οποία ζεις. Ειδικά λοιπόν στην Ελλάδα της κρίσης ο ρεαλισμός έχει στενέψει πολύ, οι στόχοι των περισσότερων ανθρώπων είναι απλώς η επιβίωση. Και όλα αυτά διότι έχουν πειστεί πως οτιδήποτε πέρα από αυτό δεν είναι εφικτό.

Είναι ένα μεγάλο ψέμα!

Ας εξετάσουμε την έννοια της προοπτικής. Προοπτική είναι όλα αυτά που μπορείς να είσαι αλλά δεν έχεις γίνει ακόμα. Είναι όλα αυτά που μπορείς να πετύχεις αλλά δεν έχεις πετύχει ακόμα. Είναι μια «εν υπνώσει» ικανότητα – μια δυναμική!

Σκέψου ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Αυτό το ένα και μοναδικό κύτταρο έχει την ικανότητα να σχηματίσει κάθε μέλος του σώματος. Κάθε κύτταρο, από τον εγκέφαλο μέχρι τα νύχια των ποδιών μπορεί να σχηματιστεί από αυτό το ένα και μοναδικό κύτταρο. Η δυναμική του είναι πραγματικά συγκλονιστική. Εσύ είσαι αυτό το κύτταρο!

Όπως το γονιμοποιημένο ωάριο, έτσι και ο ανθρώπινος νους έχει απεριόριστη δυναμική. Μπορεί να δημιουργήσει οτιδήποτε θελήσει. Ο άνθρωπος βρίσκεται στη γη για χιλιάδες χρόνια κι ωστόσο κάθε μέρα ανακαλύπτει και δημιουργεί καθημερινά. Είναι αδύνατον να εξαντλήσουμε τη δημιουργική δύναμη του νου μας, η λειτουργία του οποίου παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο ακόμα και για τη σημερινή επιστήμη. Αλλά ακόμα κι αν δεν κατανοούμε τη λειτουργία του, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη δύναμή του.

Η δύναμη βρίσκεται μέσα σου

Το πιο χρήσιμο εργαλείο σου είναι ο νους σου. Η απάντηση στην ερώτηση «τι είναι ρεαλιστικό και τι είναι επιτεύξιμο» βρίσκεται στο μυαλό σου. Εάν το μυαλό σου αποδεχτεί ότι κάτι είναι επιτεύξιμο, θα βρει έναν τρόπο να το υλοποιήσει.

«Ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει οτιδήποτε συλλάβει και πιστέψει το μυαλό του.» Αυτά είναι τα αθάνατα λόγια του Napoleon Hil ο οποίος κατανόησε πραγματικά ότι «δεν υπάρχουν περιορισμοί εκτός από αυτούς που γνωρίζουμε»

Το δυναμικό σου περιορίζεται μόνο από τον τρόπο σκέψης σου. Αυτό που για σένα είναι ανέφικτο, είναι περίπατος για κάποιον άλλον. Είναι όλα στο μυαλό! Έχεις τη δύναμη και την ικανότητα να πετύχεις τα πάντα. Η κρίσιμη ερώτηση στην οποία όμως πρέπει να απαντήσεις είναι «Τι θέλεις απ’ τη ζωή σου;»

Σκέψου τις πιθανότητες!

Πριν αρχίσεις να ξύνεις το κεφάλι σου και να δημιουργείς δικαιολογίες σκέψου το εξής. Εάν τα χρήματα δεν ήταν εμπόδιο, τι θα ήθελες από τη ζωή; Εάν όλη η γνώση κι ο πλούτος τη γης ήταν στα χέρια σου, τι θα ήθελες; Ακόμα κι αν είχες όλα τα υλικά αγαθά του κόσμου, είναι μάλλον απίθανο να βρεις τρεις στόχους για τους οποίους θα είσαι απόλυτα παθιασμένος και για τους οποίους θα αφιέρωνες κάθε ώρα της ζωής σου. Εκεί λοιπόν είναι το πρόβλημά – όχι στις δυνατότητες – αλλά στον τρόπο σκέψης.

Η όρασή σου περιορίζεται από εσένα τον ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πραγματικά τι θέλουν. Και για αυτό φταίει κατά βάση η εκπαίδευση, αφού έχει πάρει τις απεριόριστες δυνατότητές τους και τις έχει συμπιέσει σε μικρούς, περιορισμένους τίτλους όπως «δικηγόρος, γιατρός, τραγουδιστής, λογιστής κ.ο.κ.»

Δεν έχει σημασία τι τίτλο σου έχουν επιβάλλει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να απελευθερωθείς από αυτόν Δεν είσαι αυτό που κάνεις! Ασκείς ιατρική αλλά δεν είσαι γιατρός! Τραγουδάς αλλά δεν είσαι τραγουδιστής! Είσαι ένα ον με απεριόριστες δυνατότητες που έχει αποφασίσει να ασκήσει προσωρινά κάποιο επάγγελμα.

Καλλιέργησε το μυαλό σου!

Κοίταξε βαθιά μέσα σου και εξέτασε τον τρόπο σκέψης σου. Έχεις αποδεχτεί πράγματα μόνο και μόνο επειδή όλοι οι άλλοι φαίνεται να τα έχουν αποδεχτεί; Έχεις αποδεχτεί τους κανόνες της κοινωνίας ως δικούς σου; Η κοινωνία τιμά το μέτριο! Δεν της αρέσουν οι άνθρωποι οι οποίοι πάνε μπροστά διότι έτσι εκτίθεται η περιορισμένη αντίληψή της και το ρηχό όραμά της. Αυτός είναι ο λόγος που η μετριότητα είναι απόλυτα αποδεκτή και ουσιαστικά αποτελεί τον πραγματικο στόχο των κανόνων της κοινωνίας που ζεις. Εάν θέλεις περισσότερα, τότε είσαι ουτοπιστής, τρελός ή απλά κάτι δεν πάει καλά μαζί σου.

Η λύση είναι μπροστά σου… αν θέλεις να πετύχεις κάτι που δεν το έχει πετύχει κανείς μέχρι τώρα, κάνε κάτι που δεν το έχει κάνει κανείς! Η πραγματική ουτοπία είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας. Αλλά όπως είπαμε το μεγαλύτερο όνειρο κάθε κοινωνίας είναι να γίνεις ένας υπάκουος, μέτριος πολίτης.

Βρες τον δικό σου τρόπο…

Ξέχνα τις αυθεντίες, ξέχνα την πεπατημένη και άνοιξε τον δικό σου δρόμο! Μην ξεχνάς πως κάθε αυθεντία και κάθε πεπατημένη καταξιώθηκε αφού οι πρωτεργάτες του έκαναν το διαφορετικό! Ψάξε βαθιά μέσα σου ποια είναι η κλίση σου. Ποιος είναι ο κρυμμένος θησαυρός σου που περιμένει να ανακαλυφθεί. Μην τον αφήσεις να πάει χαμένος. Πρόσθεσε το δικό σου λιθαράκι στην ύπαρξη!

Ανέπτυξε τη δυναμική σου προκαλώντας τον εαυτό σου να μεγαλώσει πέρα από τα όρια που σου θέτουν οι καναλάρχες που χρηματοδοτούνται από τα κεφάλαια των δισεκτομμυριούχων για να παραμένεις υπό έλεγχο. Γίνει αυτό για το οποίο έχεις γεννηθεί να πετύχεις.

Κλείνοντας, παραθέτω κάποια σοφά λόγια της Marianne Williamson “Ο μεγαλύτερος φόβος μας, δεν είναι ότι είμαστε ανεπαρκείς. Ο βαθύτερος φόβος μας είναι ότι είμαστε δυνατοί πέρα από κάθε όριο.

Είναι το φως μας, όχι το σκοτάδι μας που μας τρομάζει. Αναρωτιόμαστε, ποιος είμαι εγώ για να ξεχωρίσω, να γίνω λαμπρός, να γίνω μια ιδιοφυία ή ένας σοφός; Στην πραγματικότητα, ποιος είσαι εσύ για να μην γίνεις όλα αυτά;»


enallaktikidrasi.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τον «στείλαμε για βρούβες». Πώς βγήκε η φράση...


Τον «στείλαμε για βρούβες» και «Πήγε για βρούβες» λέει ο λαός, αλλά τι εννοεί; Αν και οι βρούβες είναι πολύ κοινά βότανα της Ελλάδας, η φράση «πήγε για βρούβες» σημαίνει ότι κάποιος πήγε κάπου άσκοπα, διότι οι βρούβες είναι τόσο κοινές και φυτρώνουν παντού, ώστε πραγματικά είναι άσκοπο να βάλει κάποιος στόχο να βρει και να τις μαζέψει. Δηλαδή χρησιμοποιείται σαν φράση, όταν κάποιος κάνει πράξεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Οι βρούβες είναι από τα πιο κοινά και δημοφιλή άγρια χόρτα στην Ελλάδα. Φυτρώνουν παντού και επειδή δεν έχει νόημα να καλλιεργηθούν, όπως οι ζοχοί, συλλέγονται και πωλούνται στις λαϊκές αγορές σαν άγρια χόρτα.

Υπάρχουν αρκετά χόρτα που ονομάζουμε «βρούβες» και που ανήκουν στα γένη Sinapis (σινάπι), Sisymbrium (σισύμβριo) και Erysimum (ερύσιμο). Τα συναντάμε με διάφορα ονόματα: βρούβα, αγριόβρουβα, ραπανόβρουβα, λαψανόβρουβα, σκυλόβρουβα, γλυκόβρουβα, μαυρόβρουβα. Το «ερύσιμον» που αναφέρει ο Θεόφραστος, το πιθανότερο είναι ότι περιγράφει τη κοινή βρούβα που φυτρώνει ακόμα και στα μπάζα....

Οι βρούβες βγαίνουν σε ηλιόλουστα και ασβεστώδη εδάφη.
Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και τις βρίσκουμε σε χωράφια, ερειπωμένους τοίχους, υποβαθμισμένα και μπαζωμένα εδάφη, σκουπιδότοπους και σαν ζιζάνιο στους σπαρμένους με στάρι αγρούς. Και φυσικά βλασταίνουν μέσα στην Αθήνα, αρκεί να βρουν ελεύθερο έδαφος.
Οι βρούβες είναι τόσο κοινές και φυτρώνουν παντού ώστε πραγματικά είναι άσκοπο να βάλει κάποιος στόχο να βρει και να μαζέψει βρούβες. Ανθίζουν από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο.

Τα άνθη σχηματίζουν βότρυ και αποτελούνται από τέσσερα πέταλα σε σχήμα σταυρού. Όλες οι βρούβες έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η βρώση τους θεωρείται καθαρτική, αποτοξινωτική, τονωτική με ευεργετικά αποτελέσματα στο κυκλοφοριακό και τη καρδιά. Από την αρχαιότητα οι σπόροι του σιναπιού πιστεύεται ότι έχουν διεγερτικές ικανότητες.
Από τους σπόρους του παράγεται η μουστάρδα. Οι σπόροι της μαύρης βρούβας χρησιμοποιούνται για παραγωγή φαρμάκων.

Tρώγονται τα φύλλα σε βραστή σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. Η λέξη «βρούβα» θεωρείται αντιδάνειο από την λατινική. Βολβός > bulbus (λατινικά) > βούλβα > βρούβα....



mixanitouxronou.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυτοί είναι οι νικητές των Όσκαρ


Ο «Birdman (Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας)» ήταν ο μεγάλος νικητής της 87ης απονομής των βραβείων Όσκαρ, με τη Τζούλιαν Μουρ να κερδίζει το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το «Still Alice και τον Έντι Ρέντμεϊν Α' Ανδρικού για τη «Θεωρία των Πάντων».

Ο «Birdman» κέρδισε άλλα τρία Όσκαρ: καλύτερης σκηνοθεσίας (Αλεχάνδρο Ινιαρίτου), καλύτερης φωτογραφίας (Εμανουέλ Λουμπέζκι) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Η ταινία του Αλεχάνδρο Ινιαρίτου, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κίτον, επικράτησε εναντίον άλλων μεγάλων φαβορί, όπως τα «American Sniper» «Boyhood» «The Grand Budapest Hotel» «The Imitation Game» «Selma» «Η Θεωρία των Πάντων» και «Whiplash».

Καλύτερης Ταινίας: Birdman (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας)
Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Birdman
Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Τζούλιαν Μουρ, Still Alice
Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Έντι Ρέντμεϊν, Η Θεωρία των Πάντων
Β΄ Ανδρικού Ρόλου: Τζ. Κ. Σίμονς, Whiplash
Β΄ Γυναικείου Ρόλου: Πατρίσια Αρκέτ, Μεγαλώνοντας (Boyhood)
Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: Ida (Πολωνία)
Κινουμένων Σχεδίων: Big Hero 6
Φωτογραφίας: Εμανουέλ Λουμπέζκι, Birdman
Κοστουμιών: The Grand Budapest Hotel
Καλύτερου μακιγιάζ: The Grand Budapest Hotel
Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: The Grand Budapest Hotel
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους- ντοκιμαντέρ: Crisis Hotline: Veterans Press 1
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: The Phone Call
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων: Festin
Καλύτερου ηχητικού μιξάζ: Whiplash
Καλύτερου ηχητικού μοντάζ: American Sniper
Καλύτερων ειδικών εφέ: Interstellar
Καλύτερου μοντάζ: Τομ Κρος, Whiplash
Καλύτερου ντοκιμαντέρ: Citizenfour
Καλύτερου τραγουδιού: Glory, Selma
Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής : Αλεξάντρ Ντεσπλά, The Grand Budapest Hotel
Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: Birdman
Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου: The Imitation Game


huffingtonpost.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...