Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για την παράταση της δανειακής σύμβασης


Το "πράσινο φως" έδωσε το Eurogroup στη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση, και επομένως για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Μετά την επικύρωση της, η συμφωνία είναι προγραμματισμένο να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το ελληνικό αίτημα θα σταλεί τώρα στα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων, για να επικυρωθεί και τυπικά η τετράμηνη παράταση της ευρωπαϊκής βοήθειας. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στη γερμανική κάτω Βουλή (Βundestag).

Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν έως τα τέλη Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, που αποτελεί και προϋπόθεση για την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ που παρακρατούνται από τους δανειστές.


Η Κομισιόν είχε ήδη προϊδεάσει για την κατάληξη του Eurogroup, με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόφσκις να αποστέλλουν επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως η ελληνική λίστα είναι «αρκετά περιεκτική» ώστε να αποτελέσει «σημείο έναρξης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ο κατάλογος κοινοποιήθηκε μέσω του EuroWorkingGroup στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης και στις 15:00 ώρα Ελλάδας άρχισε η τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας (Eurogroup), η οποία διήρκεσε λίγο (περίπου μια ώρα).

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία  Σαββατοκύριακο με εκπροσώπους των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.



skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...