Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ετοιμάζουν νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων


Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο. Τι αποφάσισαν υπουργείο Ανάπτυξης και Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου επιδιώκεται να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και για τον σκοπό αυτόν, όπως αναφέρθηκε, θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης έγινε μια πρώτη εξέταση της κατάστασης και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπογράμμισαν από την πλευρά τους ότι ήδη βρίσκονται στην κατεύθυνση της ρύθμισης αρκετών υποθέσεων δανείων. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου δεν αποκλείεται ακόμη και η νομοθετική παρέμβαση, μέσω της επικαιροποίησης του νόμου Κατσέλη, η οποία όμως θα πρέπει να έχει και την έγκριση της τρόικας, προκειμένου να μην απειληθεί η συνολική διαπραγμάτευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εκτός από το θέμα των δανείων, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να εμπλακούν πιο ενεργά και στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, ενώ στην αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου που δρομολογείται περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για μεγαλύτερη αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στον έλεγχο των επενδύσεων για μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια. Απλοποίηση των διαδικασιών εξετάζεται, τέλος, και για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και για το ΕΤΕΑΝ, για το οποίο παράγοντες του υπουργείου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να "απεγκλωβιστεί" το 1,2 δισ. ευρώ που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο φοροσόκ: Ενοικιαστές στα σπίτια τους οι Έλληνες


Ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια θα γίνουν οι Έλληνες πολίτες τα επόμενα χρόνια, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει την επιβολή ενιαίου φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας σε 5,6 εκατομμύρια φυσικά και 1 εκατομμύριο νομικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το "χαράτσι" που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Ο νέος φόρος, θα επιβάλλεται και σε ακίνητα που σήμερα φοροαπαλλάσσονται, όπως οι αγροί και οι λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης ή εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά.
Τα μόνα ακίνητα που δεν θα φορολογηθούν θα είναι οι αγροτικές εκτάσεις, που ανήκουν σε αγρότες και καλλιεργούνται.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:
1. Επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες σε σχέδια πόλεων ή οικισμών. Σε όσες περιοχές εντός σχεδίων πόλεων οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται για τα μεν κτίσματα με βάση τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής ανά τ.μ. για τα δε οικόπεδα με βάση τις εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΟΥ, θα καθοριστούν αντικειμενικές αξίες.
2. Κατάργηση του "χαρατσιού" και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος δεν έχει ακόμα εισπραχθεί ούτε για το 2010, ούτε για το 2011, ούτε για το 2012.
3. Οι παραπάνω φόροι, αντικαθίστανται από έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Έτσι, θα καθιερωθεί το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων), το οποίο θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Από το ΕΤΑΚ θα εξαιρείται μόνο η αγροτική γη που ανήκει στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Τα έσοδα που θα εξασφαλίζει το Δημόσιο κάθε χρόνο από την επιβολή του νέου αυτού φόρου θα πρέπει να είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή όσο (υποτίθεται ότι) αποδίδουν κάθε χρόνο το "χαράτσι" και ο ΦΑΠ, που καταργούνται.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...