Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Προκαταβάλλεται μόνο το ... 40% των προνοιακών επιδομάτων


Απίστευτο και όμως αληθινό! Με τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου εσωτερικών με ημερομηνία υπογραφής 03/11/2011 τα ποσά που αφορούν την καταβολή από τους δήμους προνοιακών επιδομάτων είναι μειωμένα κατά 60% .
Σε απλά ελληνικά (και μαθηματικά), το ύψος των προνοιακών επιδομάτων θα ανέρχεται σε 40% του υφιστάμενου μέχρι ...νεωτέρας. μέχρι, δηλαδή, να πιστωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το λοιπό ... 60%. Το πλήρες κείμενο της απόφασης βρίσκεται στην διεύθυνση http://static.diavgeia.gov.gr/doc/45Β2Ν-3ΓΞ .
Παραθέτουμε το σχετικό κρίσιμο απόσπασμα:
«Β. Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι τα ανωτέρω ποσά , αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% επί του συνολικού ποσού που οφείλεται να αποδοθεί σε έκαστον εκ των δικαιούχων Δήμων. Το υπόλοιπο 60% θα διατεθεί σε αυτούς με νεότερη Απόφαση μας, αμέσως μόλις πιστωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο λογαριασμός του Υπουργείου μας που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφορά τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων.
Γ. Τα ανωτέρω ποσά αποτελούν έσοδο του Κ.Α 0621 « Κάλυψη δαπάνης των προνοιακών επιδομάτων, του προϋπολογισμού των δικαιούχων Δήμων και θα αποδοθούν σε αυτούς, με χρηματική εντολή του Υπουργείου μας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.»

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οργανωμένη επίθεση Τουρκίας, Αιγύπτου, Σκοπίων σε εθνικά θέματα

Όλη την ημέρα σήμερα φθάνουν πληροφορίες στην Αθήνα από την Άγκυρα, το Κάιρο και τα Σκόπια ότι οι δηλώσεις Παπανδρέου το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή προκάλεσαν ήδη τις εξής αντιδράσεις στις γειτονικές μας χώρες:

1. Η δήλωση Παπανδρέου ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έρευνες για το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, προκάλεσε άμεση παρασκηνιακή αντίδραση της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Τα «γεράκια» της Άγκυρας ανεπίσημα αλλά κατηγορηματικά ειδοποίησαν την ελληνική πλευρά μέσα από τους διαύλους της μυστικής διπλωματίας να μην προχωρήσει στην παραμικρή κίνηση νότια της Κρήτης γιατί υπάρχει πρόβλημα με την τουρκική ΑΟΖ που περιλαμβάνει και το... Καστελόριζο.
2. Ακριβώς ίδια αντίδραση υπήρξε από την Αίγυπτο με το επιχείρημα ότι οι ελληνικές έρευνες δεν μπορούν να γίνουν σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχει καθορισμένη η ελληνική ΑΟΖ και που πάντως αυτή η περιοχή μπορεί να ανήκει και στην Αίγυπτο.
3. Η δήλωση Παπανδρέου ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει και λύση στο όνομα των Σκοπίων προκάλεσε άμεση αντίδραση της σκοπιανής κυβέρνησης που άρχισε σήμερα κιόλας τις πιέσεις σε ΟΗΕ, ΗΠΑ και διεθνή κέντρα για επισημοποίηση της ονομασίας Μακεδονία των Σκοπίων.
4. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν προς το παρόν να έχουν αιφνιδιάσει τις ελληνικές αρχές, καθώς οι υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν από το πρωί να αντιληφθούν το μέγεθος των αντιδράσεων των τριών γειτονικών κρατών για να ενημερώσουν σχετικά τη νέα κυβέρνηση.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εφτασε στον εισαγγελέα η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες


Στο Εφετείο βρίσκονται πλέον τα ονόματα 6.500 ιδιωτών και 8.200 νομικών προσώπων που χρωστούν στα δημόσια ταμεία μεγάλα ποσά, μετά από σειρά παραινέσεων της Δικαιοσύνης.
Η λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει περίπου 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ. Μεταξύ τους βρίσκονται 6.500 ονόματα ιδιωτών και 8.200 νομικών προσώπων.
Τα συγκεκριμένα ονόματα αποτελούν ουσιαστικά τους βασικούς κακοπληρωτές του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς αυτοί οι 14.700 χρωστούν 37 δισ. ευρώ. Εάν προστεθούν και όσοι οφείλουν ποσά κάτω των 150.000 ευρώ, ο αριθμός τους εκτοξεύεται στις 900.000, αλλά η οφειλή αυξάνεται μόλις 4 δισ. ευρώ, στα 41 δισ. ευρώ.
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ.Πεπονής είχε δώσει το προηγούμενο διάστημα τη σχετική εντολή και -μετά τις καθυστερήσεις- δύο ακόμη υπομνήσεις προς το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να πάρει τα σχετικά στοιχεία. Μάλιστα, η δεύτερη -και καθοριστική- υπόμνηση προς τους αρμοδίους του υπουργείου θα επέσυρε και κυρώσεις εάν δεν ήταν... αποτελεσματική.
Μετά την μελέτη των στοιχείων ο κ.Πεπονής το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε σειρά κινήσεων, όπως του έχει ζητήσει και ο προϊστάμενός του και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.
Μεταξύ τους είναι και η αυτόφωρη διαδικασία για "προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής", κάτι που πρακτικά αφορά όσους περιλαμβάνονται στη λίστα και δεν έχουν μέχρι στιγμής δικαστική εμπλοκή για τις οφειλές τους.

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξανά στο εδώλιο ο «Κάρλος το Τσακάλι»


Ο Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, ο πλέον διάσημος τρομοκράτης από τη Βενεζουέλα που κρατείται στη Γαλλία από το 1994, αντιμετωπίζει και πάλι τη Δικαιοσύνη της χώρας σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις του 1982-1983, που κόστισαν τη ζωή σε 11 άτομα και τραυμάτισαν ακόμη 200.
Η σύλληψή του είχε γίνει στο Χαρτούμ του Σουδάν από Γάλλους πράκτορες και αποτέλεσε την μεγαλύτερη επιτυχία διεθνώς κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, πριν έρθει στο προσκήνιο η 11η Σεπτεμβρίου, ο Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα.
Ο διαβόητος τρομοκράτης παραμένει έγκλειστος στις γαλλικές φυλακές, καθώς έχει ήδη καταδικαστεί για το φόνο δύο αστυνομικών και ενός πληροφοριοδότη των γαλλικών Αρχών.
Η υπεράσπισή του απορρίπτει την σχέση του με τις πολύνεκρες επιθέσεις και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα τρία άτομα, αλλά τα δύο συνεχίζουν να διαφεύγουν και το τρίτο κρατείται στην Γερμανία, από την οποία και δεν εκδόθηκε στη Γαλλία για τη δίκη.

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Γίνε Έλληνας για μία εβδομάδα"


Νέο προκλητικό ριάλιτι ξεκινά σε βρετανικό κανάλι, στο οποίο τρεις οικογένειες καλούνται προσομοιώσουν... την ελληνική πραγματικότητα.
Πιο συγκεκριμένα ο τίτλος του σόου είναι "Go Greek for a week" δηλαδή "Γίνε Έλληνας για μία εβδομάδα" και σκοπός του είναι να εξερευνήσει τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας οι οποίες οδήγησαν στην σημερινή κρίση...
Στην εκπομπή θα μεταφερθούν πρακτικά τρία  παραδείγματα σε τρεις βρετανικές οικογένειες. Παράλληλα με τις προσωπικές εμπειρίες των τριών οικογενειών, ειδικοί θα επιχειρηματολογήσουν για τη φοροδιαφυγή, την διαφθορά και την κακοδιαχείριση στην Ελλάδα που βοήθησαν να βυθίσουν την οικονομία μας.
Περιγραφή του παιχνιδιού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του καναλιού:
Μια 54χρονη βρετανίδα κομμώτρια θα βιώσει την πραγματικότητα της Ελληνίδας "ομολόγου" της η οποία συνταξιοδοτείται από τα 53 της χρόνια, με το 90% του τελευταίου μισθού, μαζί με σεφ, σερβιτόρους καθώς και άλλα 600 επαγγέλματα τα οποία θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά.
Ένας οδηγός λεωφορείου, θα επωφεληθεί των ελληνικών συνθηκών εργασίας στις κρατικές επιχειρήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπου ο εργαζόμενος λαμβάνει τον διπλάσιο από τον μέσο μισθό, και παίρνει πλειάδα επιδομάτων, όπως π.χ έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία.
Και τέλος ένας βρετανός γιατρός χαίρεται να ανακαλύπτει πώς με το να πληρώνει το φόρο εισοδήματος κατά τον "ελληνικό τρόπο", όπως αναφέρουν οι Βρετανοί, μπορεί να μεταμορφώνει το διαθέσιμο εισόδημά του.
Όπως λέει το δελτίο τύπου του καναλιού, κατά την διάρκεια της εκπομπής, παράλληλα με τις εμπειρίες των συμμετεχόντων οικογενειών, θα σχολιάσουν και ειδικοί, για την φοροδιαφυγή, την διαφθορά και την κακοδιαχείριση στην Ελλάδα, που βοήθησαν να βυθιστεί η οικονομία μας

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σφίγγει ο κλοιός για προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία


Εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ιταλία για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ώρα που η πολιτική κρίση στη χώρα βαθαίνει και το μέλλον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο. Αν και ο ίδιος ο Καβαλιέρε δηλώνει ότι δεν παραιτείται, είναι σαφές ότι χάνει τον έναν με τον άλλο τους συμμάχους του.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς εποπτείας από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήρθε το πρώτο ηχηρό καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς, διεμήνυσε ότι εάν η Ρώμη δεν εφαρμόσει τα μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευθεί, η ΕΚΤ δεν θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα.
«Αν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι όροι που τέθηκαν προκειμένου να ληφθεί αυτή η απόφαση δεν ισχύουν πλέον, είναι ελεύθερο να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Όπως υπογράμμισε η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να καταστεί πιστωτής τελευταίου καταφυγίου, ενώ δεν προτίθεται να αναλάβει τις ευθύνες των κυβερνήσεων.
«Η δουλειά μας δεν είναι να διορθώνουμε τα λάθη των πολιτικών» είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Κριστιάν Νουαγιέ. «Ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να χρηματοδοτεί επ' αόριστον τα κράτη» σημείωσε στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», ενώ πρόσθεσε ότι η απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν περνά από το τύπωμα χρήματος.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός περνάει τις δυσκολότερες ώρες της πολιτικής του σταδιοδρομία, ερχόμενος αντιμέτωπος με μία ομάδα «ανταρτών» στη Βουλή και βλέποντας τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, να επιδεινώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου ο συντονιστής του κυβερνώντος κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντένις Βερντίνι, φέρεται να εξήγησε στον κ. Μπερλουσκόνι ότι οι βουλευτές, που στηρίζουν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση είναι μόνο 306, την ώρα που για την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζονται τουλάχιστον 316. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ακόμη και για υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος η παραίτηση Μπερλουσκόνι έχει πάψει να θεωρείται ταμπού.
Ο ίδιος πάντως υποστήριξε χθες ότι εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις προτάσεις για συγκρότηση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης τεχνοκρατών. «Η μόνη εναλλακτική στη σημερινή κυβέρνηση θα ήταν μέσω εκλογών» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα απογοητεύσει τους νοσταλγούς της Πρώτης Δημοκρατίας, όταν οι κυβερνήσεις είχαν διάρκεια κατά μέσο όρο 11 μήνες. Αναφερόμενος στο ζήτημα της εποπτείας των μεταρρυθμίσεων από το ΔΝΤ και την Κομισιόν επανέλαβε ότι ήταν αίτημα της ίδιας της ιταλικής κυβέρνησης και μπορεί να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή. Μερίδα πολιτικών αναλυτών διαβλέπει μακιαβελική πρόθεση του Ιταλού πρωθυπουργού πίσω από το αίτημα για εποπτεία.
Όπως αναφέρουν η ταπεινωτική αυτή επιτήρηση μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τον ίδιο, καθώς θα ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης «στο όνομα του εθνικού συμφέροντος». Η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι αύριο στην ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό του 2010.
Θυσίες ζήτησε, εν τω μεταξύ, από όλους τους Ιταλούς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. «Τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, τον τρόπο ζωής μας, τη συμπεριφορά και την εργασία μας» είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης πολιτικών θυμάτων του φασισμού, προσθέτοντας ότι «όλοι πρέπει να επιδείξουν πνεύμα αυτοθυσίας, αντιμετωπίζοντας δύσκολες επιλογές».
«Δεν το συζητάμε»
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο διαψεύδει δημοσιεύματα, που θέλουν τη γερμανική κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ύστερα από σχετικές συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στις Κάννες.
«Τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος της Γερμανίας, τα οποία διαχειρίζεται η Μπούντεσμπανκ, δεν τέθηκαν προς συζήτηση στη Σύνοδο του G20» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. Παραδέχθηκε ότι αρκετές χώρες πρότειναν την αξιοποίηση των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDRs) για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η Γερμανία είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημείωσε δε ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν τέτοιου είδους προτάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Aπό την πλευρά του εκπρόσωπος της Μπούντεσμπανκ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση των αποθεμάτων ή των SDRs.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine» ανέφερε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα και αποθέματα χρυσού της γερμανικής κεντρικής τράπεζας θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή της Γερμανίας στο EFSF κατά περισσότερο από 15 δισ. ευρώ. Επεσήμαινε ακόμη ότι πολλοί ηγέτες στις Κάννες πρότειναν οι κεντρικές τράπεζες να εναποθέσουν το ισοδύναμο των 50 έως 60 δισ. ευρώ, που διακρατούν σε τραβηχτικά δικαιώματα, ώστε το EFSF να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για την αύξηση της χρηματοδοτικής του ικανότητας. Μία τέτοια κίνηση, μάλιστα, δεν θα απαιτούσε έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών. Παράλληλα η εφημερίδα «Die Welt» σε δημοσίευμά της υποστήριξε ότι 15 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα της Μπούντεσμπανκ.
Λήψη μέτρων από το Παρίσι για διαφύλαξη του «ΑΑΑ»
Τις τελευταίες λεπτομέρειες νέου πακέτου μέτρων λιτότητας φέρεται να μελετάει η γαλλική κυβέρνηση, επιδιώκοντας την υλοποίηση των στόχων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 20% το 2012 και διαφύλαξη της πιστοληπτικής κατάταξης του τριπλού Α, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει ήδη ανακοινώσει την ανάγκη έγκρισης πρόσθετων μέτρων λιτότητας, ύψους μεταξύ έξι και οκτώ δισ. ευρώ, αποτελώντας το δεύτερο πακέτο μέτρων μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Με την κρίση χρέους να συνεχίζει να υπονομεύει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο κ. Σαρκοζί έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο 1% για το 2012, από 1,75% της προηγούμενης πρόβλεψης.
Πιό αυστηρά από το 1945
Σε προχθεσινή του ομιλία σε θέρετρο των Αλπεων, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι τα πιο αυστηρά που έχει βιώσει η Γαλλία από το 1945. Η κυβέρνηση του Παρισιού έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα προϋπολογισμού από το 5,7% του ΑΕΠ φέτος στο 4,5% την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τον κ. Φιγιόν, το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 45 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, με τη μείωση να προέρχεται από περικοπές δαπανών και αύξηση των κρατικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης και της πάταξης των φορολογικών «καταφυγίων», διεμήνυσε ο κ. Φιγιόν, προσθέτοντας ότι έχει έλθει για τη Γαλλία η ώρα της αλήθειας, αναφερόμενος στον κίνδυνο υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Moody's. Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Κριστιάν Νουαγιέ, εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να διατηρήσει την αξιολόγηση ΑΑΑ εάν «σπάσει την παράδοση των υψηλών ελλειμμάτων», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Journal du Dimanche».
Κύπρος
Στην Κύπρο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, έθιξε το ζήτημα της αύξησης των φόρων, ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης για έξοδο από την οικονομική κρίση, δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Moody's κατά δύο βαθμίδες. Η Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της κυπριακής οικονομίας στο Baa3 -ένα επίπεδο πριν από την κατηγορία junk- προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να χρειασθεί η χώρα έκτακτη οικονομική βοήθεια.
«Χρειάζεται να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε αρκετά αξιόπιστοι ώστε να ανατρέψουμε την κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Ορφανίδης, χαρακτηρίζοντας βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το πακέτο μείωσης μισθών του δημόσιου τομέα και μέτρων εξοικονόμησης δαπανών.

naftemporiki.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι λίστες Παπανδρέου και Βενιζέλου

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης, η ΝΔ ενδιαφέρεται για πολύ λίγες και πολύ συγκεκριμένες θέσεις, που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση και την παρακολούθηση της χθεσινής συμφωνίας, αλλά και με την προετοιμασία της δικής της, όπως ελπίζει, επόμενης μέρας. Συγκεκριμένα, πέραν του βέτο για την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να ενδιαφέρεται για την οικονομία, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την εκπροσώπηση της νέας κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι η ΝΔ θα τοποθετήσει και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Με αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει τις δικές του λίστες. Όλοι, βέβαια, έχουν θέσει εαυτούς στη διάθεση των αρχηγών για να κλείσει η συμφωνία. Απλά η κυβέρνηση αγωνιά για την ανάγκη να υπάρχει συνέχεια και η νέα κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει τον Δημήτρη Ρέππα, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Γιάννη Ραγκούση, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Μανόλη Όθωνα, τη Φώφη Γεννηματά και άλλους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στηρίζει κι αυτός τον Ανδρέα Λοβέρδο, επιπλέον τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και προτείνει  νέα πρόσωπα, όπως ο Κώστας Καρτάλης και ο Νάσος Αλευράς.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Κλειδώνουν» οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου


Στη συνάντηση αποσαφηνίστηκε το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης και να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση η ΝΔ ήταν υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο, αλλά μετά την ανάλυση των δεδομένων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου συμφώνησαν σε μία μικρή παράταση του βίου της νέας κυβέρνησης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να πρόκρινε τον Μάρτιο ως τον καταλληλότερο χρόνο, αλλά μετά την επιμονή των στελεχών της ΝΔ βρέθηκε η χρυσή τομή στις 19 Φεβρουαρίου.
Στη συνάντηση, από πλευράς ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σαχινίδης και οι κκ. Ζαννιάς, Πλασκοβίτης και Π. Χριστοδούλου, ενώ από τη ΝΔ συμμετείχαν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος κκ. Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης.
Σήμερα αναμένεται η νέα επαφή (τηλεφωνικά ή διά ζώσης) του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να επισφραγίσουν τον χρόνο των εκλογών, το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Οι αντιπροσωπείες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν συναντήσεις με τους υποψήφιους υπουργούς, ενώ το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που θα συγκαλούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας προκειμένου να κριθεί η συμμετοχή ή μη των υπολοίπων κομμάτων, ματαιώθηκε λόγω μη συμμετοχής της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Δόθηκε τέλος σε μια χαοτική εβδομάδα»


Κυριαρχεί η είδηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας στα ξένα ΜΜΕ που επισημαίνουν ότι πρόκειται για την τελευταία πράξη στις...χαοτικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
"Οι Έλληνες συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Παπανδρέου" είναι ο τίτλος του BBC το οποίο στην ανάλυσή του σημειώνει ότι πρόκειται για την "τελική πράξη" μιας πολιτικά ταραχώδους εβδομάδας, σημειώνοντας ότι και οι δυο πλευρές- κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση- επιδόθηκαν σε ένα πολιτικό παιχνίδι των άκρων.
Στη συμφωνία των δυο πολιτικών ηγετών αναφέρεται και η εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ότι το κύριο σημείο της διαφωνίας ήταν το "ποιος θα διαδεχόταν τον 59χρονο απόγονο της πιο διάσημης πολιτικής δυναστείας της Ελλάδας".
Η εφημερίδα μάλιστα επισημαίνει ότι μέχρι να γίνει γνωστό το όνομα του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές θα συνεχιστεί.
" Ελλάδα, συμφωνία για (κυβέρνηση) εθνικής ενότητας, εκλογές μετά τα μέτρα διάσωσης" είναι ο τίτλος της ιταλικής La Repubblica η οποία κάνει αναφορά στην πιθανή ημερομηνία εκλογών- την 19η Φεβρουαρίου- αλλά και στον Λουκά Παπαδήμο, ως τον πιθανό επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.
"Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την Ελλάδα, εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου" τιτλοφορείται το άρθρο της γαλλικής Le Figaro η οποία σημειώνει:
"Μετά από δυο βδομάδες ενός ψυχοδράματος που εξόργισε τους αρχηγούς των κρατών και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ανησύχησε τις αγορές, οι έλληνες πολιτικοί αρχηγοί, εν τέλει έδωσαν ένα καθαρό μήνυμα, ώστε να μπορέσει η πατρίδα τους να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ευρω-ζώνης".
"Συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας και για την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα" γράφει η Le Monde κάνοντας επίσης αναφορά στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου.
"Η Ελλάδα θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση για να παραμείνει στο ευρώ" γράφει ο Independent, σημειώνοντας με τη σειρά του ως πιθανό επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης τον Λουκά Παπαδήμο.
"Ως οικονομολόγος με κύρος, ο κύριος Παπαδήμος θα αποκαταστήσει κάποια από την αξιοπιστία που χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής εβδομάδας πολιτικής αναταραχής" γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο πρότερος ρόλος του Λ. Παπαδήμου ως συμβούλου του πρωθυπουργού θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαδικασίες για την επιλογή του στον ρόλο του μεταβατικού πρωθυπουργού.
Ο Independent πάντως δεν παραλείπει να δείξει την έξοδο και στον Μπερλουσκόνι, σημειώνοντας ότι καθώς πλησιάζει το "αναπόφευκτο τέλος της πολιτικής καριέρας" του Γ. Παπανδρέου, αυξάνονται οι πιέσεις και προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να παραιτηθεί.
Τέλος σε ένα πολύ καυστικό άρθρο τους με τίτλο "Το ταπεινωτικό τέλος του σοσιαλιστή μεταρρυθμιστή της Ελλάδας" οι Financial Times γράφουν ότι η κρίση χρέους έδιωξε τον πρωθυπουργό σχεδόν δυο χρόνια μετά την εκλογή του, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες θα θυμούνται τον Παπανδρέου με μια γεύση πικρίας, "ως τον άνθρωπο που χαμογελώντας δήλωσε λεφτά υπάρχουν, παρότι συγκεντρώνονταν ήδη τα σύννεφα της χρηματοοικονομικής καταιγίδας".

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...